Tiäđuh mist
Ajankohtaista hyvinvointialueen päätöksenteossa
Seuraava aluevaltuuston kokous pidetään ma 7.4.2025. Kokouspaikka: Kemin kulttuurikeskus, Marina Takalon katu 3, Kemi
Voit seurata kokousta etänä tämän linkin kautta.Tuoreimmat esityslistat
Viimeisimmät pöytäkirjat
-
Aluehallituksen kokoustiedote 26.3. pidetystä kokouksestaLapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime...
Aluehallituksen kokoustiedote 26.3. pidetystä kokouksesta
26.3.2025
Lapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime vuonna isoja säästötoimia, mutta osa tuloksista näkyy vasta myöhemmin.
Lapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan
Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime vuonna isoja säästötoimia, mutta osa tuloksista näkyy vasta myöhemmin.
Lapin hyvinvointialueen toinen varsinainen toimintavuosi oli alijäämäinen. Talouden suunta on kuitenkin oikea, sillä tulos on hieman parempi kuin ensimmäisenä vuonna. Vuonna 2023 alijäämää kertyi noin 90 miljoonaa ja viime vuonna 87 miljoonaa.
Viime vuonna toimintakulut olivat noin 1,1 miljardia. Valtionrahoitus oli noin 920 miljoonaa ja toimintatuotot noin 150 miljoonaa.
Hyvinvointialue laati keväällä talouden sopeuttamisohjelman ja toimeenpani useita säästötoimia. Kaikkiaan tavoitteena olivat 98 miljoonaan euron säästöt, joista 47 miljoonaa euroa tavoiteltiin jo viime vuonna. Tavoitteesta toteutui viime vuonna noin 13 miljoonaa. Eniten säästöjä hyvinvointialue sai henkilöstöorganisaatiota keventämällä sekä vuodeosastoverkostoa ja vuodeosastojen toimintaa muuttamalla ja kotisairaalatoimintaan panostamalla.
Palvelurakenteen keventäminen toi säästöjä jopa arvioitua enemmän. Hyvinvointialue vähensi esimerkiksi ikääntyneiden ympärivuorokautisia tehostettuja asumispalvelupaikkoja ja panosti sen sijaan muun muassa yhteisölliseen asumiseen ja kotihoitoon. Ennaltaehkäisevään työhön panostaminen ja raskaimmista palveluista säästäminen on pitkäjänteistä työtä, jonka säästövaikutukset esimerkiksi mielenterveys- ja lastensuojelutyössä näkyvät vasta myöhemmin.
Palveluverkon keventämistä koskevat päätökset viivästyivät. Keväällä tehdyt päätökset täytyi valmistella ja päättää uudestaan loppuvuodesta, sillä valmisteluun oli osallistunut esteellisiä luottamushenkilöitä. Hyvinvointialue jatkaa säästötoimien toteuttamista tänä vuonna, ja osa tuloksista näkyy vasta ensi vuoden taloudessa. Palveluverkkomuutosten säästövaikutukset ovat noin 20 miljoonaa euroa vuosittain.
Talouden suunnittelu on ollut edelleen todella vaikeaa. Sopeuttamistoimien oli tarkoitus pienentää viime vuoden talousarviossa arvioitua alijäämää, mutta sopeuttamisesta huolimatta alijäämää kertyikin vajaa kaksi miljoonaa alkuperäistä arviota enemmän.
Siirtymätasaus ja henkilöstön eläköityminen vaativat muutoksia jatkossakin
Tänä vuonna talouden sopeuttamistoimista odotetaan kaikkiaan noin 32 miljoonan euron säästöjä. Hyvinvointialueen talousarvio vuodelle 2025 on ensimmäistä kertaa vuositasolla tasapainossa, eli rahoitus riittää kattamaan toiminnan kulut. Talousarvion saaminen tasapainoon on ollut iso ponnistus. Uutta alijäämää ei kerry, mutta aikaisempien vuosien alijäämien kattamiseen tulos ei vielä riitä.
Noin 60 prosenttia Lapin hyvinvointialueen alijäämästä johtuu niin sanotusta siirtymätasauksesta. Hyvinvointialueen valtionrahoitusta leikataan, sillä Lapin kunnat ovat käyttäneet sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluihin vähemmän rahaa kuin hyvinvointialueen laskennallinen rahoituspohja edellyttäisi. Osa kunnista on järjestänyt palvelunsa kustannustehokkaasti, mutta osa on hoitanut lakisääteisiä tehtäviä puutteellisesti.
Lapin aluevaltuusto on päättänyt, että hyvinvointialue kattaa valtion asettamaan määräaikaan eli vuoteen 2026 mennessä ne alijäämät, jotka johtuvat muusta kuin siirtymätasauksesta. Kaikkien alijäämien kattaminen vaatisi sellaisia sopeuttamistoimia, jotka vaarantaisivat riittävien sosiaali-, terveys- ja pelastustoimien järjestämisen.
Suurin osa hyvinvointialueista on päätymässä tilanteeseen, jossa ne joutuvat rikkomaan lakisääteistä alijäämän kattamisvelvollisuutta lakisääteisen palvelujen järjestämisvastuun toteuttamiseksi tai päinvastoin.
-Näin ei pitäisi oikeusvaltiossa olla, hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela toteaa tilinpäätöksen katsauksessaan.Muutospaineita luovat liian pienen rahoituksen lisäksi myös väestön ikääntymisestä johtuva palvelutarpeen kasvu sekä edessä oleva työvoimapula. Laskelmien mukaan yli 1200 Lapin hyvinvointialueen työntekijää jää eläkkeelle vuoteen 2028 mennessä.
Aluehallitus esittää sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan perustamista
Lapin aluehallitus esittää aluevaltuustolle muutoksia hyvinvointialueen poliittiseen organisaatioon. Aluehallitus esittää, että hyvinvointialue luopuisi osallisuus- ja asiakkuuslautakunnasta ja hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnasta. Tilalle hyvinvointialue perustaisi sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan, tulevaisuuden ja ennakoinnin yhteistyöelimen sekä aluehallituksen alaisen konserni- ja tilajaoston.
Aluehallitus esittää, että vasta uusi aluevaltuusto päättäisi uuden tulevaisuus- ja ennakointitoimielimen toiminnasta. Mahdollisen järjestöneuvottelukunnan tai -neuvoston perustaminen valmisteltaisiin aluevaltuuston käsiteltäväksi tämän vuoden aikana.
Muita päätöksiä
Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyisi muutoksia hallintosääntöön. Muutokset liittyvät enimmäkseen luottamushenkilöorganisaation muutoksiin. Lisäksi nuorisovaltuustolle sekä vammais- ja vanhusneuvostoille esitetään valtuustoaloitteen tapaista aloiteoikeutta.
Hyväksyttiin aluehallintoviraston pyytämä selvitys, joka koskee muistutusten käsittelyä Lapin hyvinvointialueella.
Päätettiin käynnistää kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen ja vammaisten henkilöiden työtoimintaa koskeva kilpailutus. Varsinainen sopimuskausi olisi vuoden 2027 loppuun, ja hankinnan kokonaisarvo olisi arviolta noin 7,5 miljoonaa euroa.
Hyväksyttiin muutoksia asiakasmaksuihin liittyviin toimivalta-asioihin.
Hylättiin oikaisuvaatimus, joka koski aluehallituksen aiemmin tekemää tehtäväkohtaiseen palkkaan liittyvää päätöstä.
Hylättiin oikaisuvaatimus, joka koski ICT-suunnittelijan valintaa.
Merkittiin tiedoksi valtioneuvoston päätös hyvinvointialueneuvottelukunnan asettamisesta. Lapin hyvinvointialueen edustaja on hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela ja varajäsen terveysjohtaja Miia Palo.
Merkittiin tiedoksi sosiaali- ja terveysministeriön aloite hyvinvointialueiden yhteistyösopimusten muuttamiseksi. Suomessa on viisi hyvinvointialueiden yhteistyöaluetta eli YTA-aluetta. Kaikkien YTA-alueiden yhteistyösopimukset eivät ole nykyään lainsäädännön edellyttämällä tasolla.
Esitetään aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy muutoksia tämän vuoden talousarvioon. Muutokset ovat lähinnä organisaatiomuutoksiin liittyviä teknisiä korjauksia eivätkä vaikuta toimintakatteeseen.
Päätettiin ottaa käyttöön mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalvelujen ostamista koskevien sopimusten optiokausia.
Päätettiin käynnistää tekstiilihuoltopalvelujen kilpailutus lounaisella palvelualueella. Hankinta on arvoltaan noin 6,7 miljoonaa euroa.
Lisätietoja medialle
aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998 Aluehallituksen kokoustiedote 26.3. pidetystä kokouksesta
26.3.2025Lapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime...Aluehallituksen kokoustiedote 26.3. pidetystä kokouksesta
Lapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime vuonna isoja säästötoimia, mutta osa tuloksista näkyy vasta myöhemmin.
-
Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössäLapin hyvinvointialueen historian ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden...
Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössä
25.2.2025
Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössä
Kuvassa Asukaspanelistit tuomassa ikääntyneiden näkökulmaa Lapin hyvinvointialueen päätöksentekoon vuonna 2023.
25.2.2025
Lapin hyvinvointialueen historian ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi järjestettiin helmikuussa 2025 etätilaisuutena. Tapahtuman teemana oli tiedolla johtaminen, ja se keräsi laajan osanoton: lähes 140 osallistujaa eri sektoreilta, kuten oppilaitoksista, kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja Lapin aluehallinnon eri organisaatioista.
Hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi järjestettiin helmikuussa 2025 etätilaisuutena. Lähes 140 osallistujaa eri sektoreilta, kuten oppilaitoksista, kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja Lapin aluehallinnon eri organisaatioista kokoontuivat tiedolla johtamisen teeman äärelle.
Foorumin aikana kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja, käytiin paneelikeskustelu ja työskenneltiin pienryhmissä. Osallistujien palautteen perusteella tapahtuma oli ajankohtainen ja tärkeä eri toimijoiden yhteistyön kehittämiseksi.Tiedolla johtaminen koskettaa kaikkia
Foorumin avasi Lapin hyvinvointialueen tutkimusjohtaja Jaana Leinonen, joka johdatteli osallistujat tiedolla johtamisen äärelle. Leinonen käsitteli muun muassa tiedon määrittämistä, sen sijaintia organisaatioissa sekä tietoympäristön eri ulottuvuuksia.
Leinonen korosti, että kaikki ovat tiedolla johtajia, ja tiedolla johtamisen tulee olla kiinteä osa organisaation toimintaa, ei erillinen osa-alue.
Hyvinvointi-, terveys-, turvallisuus- ja osallisuustiedon merkitystä avasivat erityisasiantuntijat Miia Länsitie ja Heljä Rahikkala. Puheenvuorossa käytiin läpi sitä, mtien tietoa kerätään ja hyödynnetään Lapin hyvinvointialueella.
Esimerkkeinä tuotiin esiin Lapin hyvinvointikertomus ja -suunnitelma sekä osallisuusohjelma, joiden perustana on osallisuus- ja hytetu-tieto. Lisäksi hyvinvointialueella on kokeiltu uudenlaisia tapoja tiedonkeruuseen, kuten asukaspaneeleja, Hyvinvointia!-peliä ja osallisuusalustoja.
Paneelikeskustelu ja pienryhmätyöskentely toivat esiin yhteisiä kehitystarpeita
Foorumin paneelikeskusteluun osallistui monipuolinen joukko asiantuntijoita elinkeinoelämästä, kunnista, yhdistyksistä, hankkeista sekä Lapin liitosta ja hyvinvointialueelta.
Keskustelu nosti esiin, että Lapissa on kova tarve yhteiselle keskustelulle tiedolla johtamisesta. Erityisesti tekoälyn mahdollisuudet ja käytännön hyödyntämiskeinot kiinnostivat osallistujia.
Pienryhmäkeskusteluissa korostui tarve verkostoitua ja jakaa hyviä käytäntöjä. Osallistujat muistuttivat, että "pyörää ei tarvitse aina keksiä uudelleen", vaan jo hyväksi havaittuja toimintatapoja voidaan hyödyntää laajemmin.Lisäksi esitettiin toiveita siitä, että seuraavissa foorumeissa keskityttäisiin entistä enemmän konkreettisiin toimenpiteisiin eri toimijoiden yhteistyön vahvistamiseksi ja tuotaisiin esille toimivan yhteistyön vaikutuksia.
Foorumi vakiintuu osaksi hyvinvointialueen toimintaa
Lapin hyvinvointialue aikoo järjestää foorumin kaksi kertaa vuodessa, ja seuraava tapahtuma on syksyllä 2025.
Osallisuuden ja vaikuttamisen erityisasiantuntija Heljä Rahikkala iloitsi tapahtuman onnistumisesta ja osallistujilta saadusta myönteisestä palautteesta:
– Foorumi on nyt koeponnistettu onnistuneesti, ja tästä on hyvä jatkaa. Oli erityisen mukava saada positiivista palautetta tapahtuman tärkeydestä ja vuorovaikutteisuudesta. Saimme myös hyviä aihe- ja kehitysehdotuksia tulevia foorumeita varten, Rahikkala toteaa.Lapin hyvinvointialue kutsuu kaikki hyvinvoinnin ja osallisuuden yhdyspinnoilla toimivat tahot sekä hyvinvointialueen henkilöstöä mukaan seuraavaan foorumiin jatkamaan tärkeää keskustelua ja kehitystyötä.
Lisätietoja
Heljä Rahikkala, erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen
helja.rahikkala@lapha.fi, p. 040 670 4054
Marika Mathlein, asiantuntija, järjestöyhteistyö Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössä
25.2.2025Lapin hyvinvointialueen historian ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden...Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössä
Lapin hyvinvointialueen historian ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi järjestettiin helmikuussa 2025 etätilaisuutena. Tapahtuman teemana oli tiedolla johtaminen, ja se keräsi laajan osanoton: lähes 140 osallistujaa eri sektoreilta, kuten oppilaitoksista, kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja Lapin aluehallinnon eri organisaatioista.
-
Lapin keskussairaalan laajennushankkeen allianssin toteutusvaihe on saatu päätökseenLapin keskussairaalan laajennushankkeen (ITU2022-hanke) laajuus on ollut noin 46 000 neliömetriä. Hanke...
Lapin keskussairaalan laajennushankkeen allianssin toteutusvaihe on saatu päätökseen
17.3.2025
Lapin keskussairaalan laajennushankkeen allianssin toteutusvaihe on saatu päätökseen
17.3.2025
Lapin keskussairaalan laajennushankkeen (ITU2022-hanke) laajuus on ollut noin 46 000 neliömetriä. Hanke sisälsi ns. kuuman sairaalan tilat (mm. leikkaussalit, välinehuolto, päivystyspoliklinikka, tarkkailu) sekä kipu- ja kuntoutuspoliklinikan, sairaala-apteekin ja materiaalivaraston tilat.
Lisäksi hanke on sisältänyt psykiatrian osastot ja pysäköintitalon. Pysäköintitalo otettiin käyttöön kesällä 2020. Sairaalatilat otettiin vastaan palveluntuottajilta vaiheittain vuoden 2023 aikana. Sairaalatilojen jälkivastuuvaihe eli takuuaika kestää vuoteen 2028 saakka.
Pysäköintitalo toteutettiin kokonaisvastuurakentamisen urakkana. Sairaalatilat toteutettiin allianssimallilla. Allianssin toteutusvaiheen sopimus solmittiin vuonna 2020 YIT Business Premises Oy:n, ARE Oy:n, Verstas Arkkitehdit Oy:n, Granlund Oy:n, WSP Finland Oy:n, Jensen Hughes Oy:n, Geobotnia Oy:n ja Lapin sairaanhoitopiirin, sittemmin Lapin hyvinvointialueen kanssa. Allianssimalli poikkeaa perinteisistä urakkamuodoista siten, että hankkeen riskit ja hyödyt jaetaan osapuolten kesken. Hankkeelle asetetaan yhdessä tavoitekustannus, jonka alittamisesta tai ylittämisestä jaetaan rakentamisvaiheen jälkeen joko bonusta tai sanktiota.
Hankkeen lopullinen kokonaisbudjetti on ollut 170,6 miljoonaa euroa. Kokonaisbudjetti koostuu pysäköintitalosta, allianssin tavoitekustannuksesta (sairaalatilat), tilaajan erillishankinnoista sekä takuuajan työsuorituksiin varatusta määrärahasta. Alun perin kokonaisbudjetin sisältämä allianssin tavoitekustannus (sairaalatilat) asetettiin noin 116,2 miljoonaan euroon. Hankkeen aikana allianssiin sisältyvien tilojen rakentamisen laajuutta muutettiin, jolloin tavoitekustannus pieneni noin 114 miljoonaan euroon. Tästä huolimatta allianssin osapuolten asettama tavoitekustannus ylittyi.
Tavoitekustannuksen ylitykseen johtaneita syitä olivat muun muassa rakennuskustannusten nousu ja aikatauluviiveet. Allianssin osapuolet olivat erimielisiä ylityksestä johtuvien sanktioiden jakamisesta, mikä johti siihen, että hankkeen taloudellista loppuselvitystä ei saatu päätökseen. Allianssi hakeutui ulkopuoliseen sovitteluun. Sovittelu tuotti kaikkia osapuolia tyydyttävän ratkaisun, ja allianssin rakentamisvaihe saatiin päätökseen 10.3.2025. Sovintoratkaisun myötä kokonaisbudjetin toteumaennuste on 156,9 miljoonaa euroa.
Anne Korhonen
Lapin hyvinvointialueen tekninen johtaja
anne.korhonen@lapha.fi
040 672 4290 Lapin keskussairaalan laajennushankkeen allianssin toteutusvaihe on saatu päätökseen
17.3.2025Lapin keskussairaalan laajennushankkeen (ITU2022-hanke) laajuus on ollut noin 46 000 neliömetriä. Hanke...Lapin keskussairaalan laajennushankkeen allianssin toteutusvaihe on saatu päätökseen
Lapin keskussairaalan laajennushankkeen (ITU2022-hanke) laajuus on ollut noin 46 000 neliömetriä. Hanke sisälsi ns. kuuman sairaalan tilat (mm. leikkaussalit, välinehuolto, päivystyspoliklinikka, tarkkailu) sekä kipu- ja kuntoutuspoliklinikan, sairaala-apteekin ja materiaalivaraston tilat.
-
Aluehallituksen kokoustiedote 26.3. pidetystä kokouksestaLapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime...
Aluehallituksen kokoustiedote 26.3. pidetystä kokouksesta
26.3.2025
Lapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime vuonna isoja säästötoimia, mutta osa tuloksista näkyy vasta myöhemmin.
Lapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan
Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime vuonna isoja säästötoimia, mutta osa tuloksista näkyy vasta myöhemmin.
Lapin hyvinvointialueen toinen varsinainen toimintavuosi oli alijäämäinen. Talouden suunta on kuitenkin oikea, sillä tulos on hieman parempi kuin ensimmäisenä vuonna. Vuonna 2023 alijäämää kertyi noin 90 miljoonaa ja viime vuonna 87 miljoonaa.
Viime vuonna toimintakulut olivat noin 1,1 miljardia. Valtionrahoitus oli noin 920 miljoonaa ja toimintatuotot noin 150 miljoonaa.
Hyvinvointialue laati keväällä talouden sopeuttamisohjelman ja toimeenpani useita säästötoimia. Kaikkiaan tavoitteena olivat 98 miljoonaan euron säästöt, joista 47 miljoonaa euroa tavoiteltiin jo viime vuonna. Tavoitteesta toteutui viime vuonna noin 13 miljoonaa. Eniten säästöjä hyvinvointialue sai henkilöstöorganisaatiota keventämällä sekä vuodeosastoverkostoa ja vuodeosastojen toimintaa muuttamalla ja kotisairaalatoimintaan panostamalla.
Palvelurakenteen keventäminen toi säästöjä jopa arvioitua enemmän. Hyvinvointialue vähensi esimerkiksi ikääntyneiden ympärivuorokautisia tehostettuja asumispalvelupaikkoja ja panosti sen sijaan muun muassa yhteisölliseen asumiseen ja kotihoitoon. Ennaltaehkäisevään työhön panostaminen ja raskaimmista palveluista säästäminen on pitkäjänteistä työtä, jonka säästövaikutukset esimerkiksi mielenterveys- ja lastensuojelutyössä näkyvät vasta myöhemmin.
Palveluverkon keventämistä koskevat päätökset viivästyivät. Keväällä tehdyt päätökset täytyi valmistella ja päättää uudestaan loppuvuodesta, sillä valmisteluun oli osallistunut esteellisiä luottamushenkilöitä. Hyvinvointialue jatkaa säästötoimien toteuttamista tänä vuonna, ja osa tuloksista näkyy vasta ensi vuoden taloudessa. Palveluverkkomuutosten säästövaikutukset ovat noin 20 miljoonaa euroa vuosittain.
Talouden suunnittelu on ollut edelleen todella vaikeaa. Sopeuttamistoimien oli tarkoitus pienentää viime vuoden talousarviossa arvioitua alijäämää, mutta sopeuttamisesta huolimatta alijäämää kertyikin vajaa kaksi miljoonaa alkuperäistä arviota enemmän.
Siirtymätasaus ja henkilöstön eläköityminen vaativat muutoksia jatkossakin
Tänä vuonna talouden sopeuttamistoimista odotetaan kaikkiaan noin 32 miljoonan euron säästöjä. Hyvinvointialueen talousarvio vuodelle 2025 on ensimmäistä kertaa vuositasolla tasapainossa, eli rahoitus riittää kattamaan toiminnan kulut. Talousarvion saaminen tasapainoon on ollut iso ponnistus. Uutta alijäämää ei kerry, mutta aikaisempien vuosien alijäämien kattamiseen tulos ei vielä riitä.
Noin 60 prosenttia Lapin hyvinvointialueen alijäämästä johtuu niin sanotusta siirtymätasauksesta. Hyvinvointialueen valtionrahoitusta leikataan, sillä Lapin kunnat ovat käyttäneet sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluihin vähemmän rahaa kuin hyvinvointialueen laskennallinen rahoituspohja edellyttäisi. Osa kunnista on järjestänyt palvelunsa kustannustehokkaasti, mutta osa on hoitanut lakisääteisiä tehtäviä puutteellisesti.
Lapin aluevaltuusto on päättänyt, että hyvinvointialue kattaa valtion asettamaan määräaikaan eli vuoteen 2026 mennessä ne alijäämät, jotka johtuvat muusta kuin siirtymätasauksesta. Kaikkien alijäämien kattaminen vaatisi sellaisia sopeuttamistoimia, jotka vaarantaisivat riittävien sosiaali-, terveys- ja pelastustoimien järjestämisen.
Suurin osa hyvinvointialueista on päätymässä tilanteeseen, jossa ne joutuvat rikkomaan lakisääteistä alijäämän kattamisvelvollisuutta lakisääteisen palvelujen järjestämisvastuun toteuttamiseksi tai päinvastoin.
-Näin ei pitäisi oikeusvaltiossa olla, hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela toteaa tilinpäätöksen katsauksessaan.Muutospaineita luovat liian pienen rahoituksen lisäksi myös väestön ikääntymisestä johtuva palvelutarpeen kasvu sekä edessä oleva työvoimapula. Laskelmien mukaan yli 1200 Lapin hyvinvointialueen työntekijää jää eläkkeelle vuoteen 2028 mennessä.
Aluehallitus esittää sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan perustamista
Lapin aluehallitus esittää aluevaltuustolle muutoksia hyvinvointialueen poliittiseen organisaatioon. Aluehallitus esittää, että hyvinvointialue luopuisi osallisuus- ja asiakkuuslautakunnasta ja hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnasta. Tilalle hyvinvointialue perustaisi sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan, tulevaisuuden ja ennakoinnin yhteistyöelimen sekä aluehallituksen alaisen konserni- ja tilajaoston.
Aluehallitus esittää, että vasta uusi aluevaltuusto päättäisi uuden tulevaisuus- ja ennakointitoimielimen toiminnasta. Mahdollisen järjestöneuvottelukunnan tai -neuvoston perustaminen valmisteltaisiin aluevaltuuston käsiteltäväksi tämän vuoden aikana.
Muita päätöksiä
Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyisi muutoksia hallintosääntöön. Muutokset liittyvät enimmäkseen luottamushenkilöorganisaation muutoksiin. Lisäksi nuorisovaltuustolle sekä vammais- ja vanhusneuvostoille esitetään valtuustoaloitteen tapaista aloiteoikeutta.
Hyväksyttiin aluehallintoviraston pyytämä selvitys, joka koskee muistutusten käsittelyä Lapin hyvinvointialueella.
Päätettiin käynnistää kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen ja vammaisten henkilöiden työtoimintaa koskeva kilpailutus. Varsinainen sopimuskausi olisi vuoden 2027 loppuun, ja hankinnan kokonaisarvo olisi arviolta noin 7,5 miljoonaa euroa.
Hyväksyttiin muutoksia asiakasmaksuihin liittyviin toimivalta-asioihin.
Hylättiin oikaisuvaatimus, joka koski aluehallituksen aiemmin tekemää tehtäväkohtaiseen palkkaan liittyvää päätöstä.
Hylättiin oikaisuvaatimus, joka koski ICT-suunnittelijan valintaa.
Merkittiin tiedoksi valtioneuvoston päätös hyvinvointialueneuvottelukunnan asettamisesta. Lapin hyvinvointialueen edustaja on hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela ja varajäsen terveysjohtaja Miia Palo.
Merkittiin tiedoksi sosiaali- ja terveysministeriön aloite hyvinvointialueiden yhteistyösopimusten muuttamiseksi. Suomessa on viisi hyvinvointialueiden yhteistyöaluetta eli YTA-aluetta. Kaikkien YTA-alueiden yhteistyösopimukset eivät ole nykyään lainsäädännön edellyttämällä tasolla.
Esitetään aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy muutoksia tämän vuoden talousarvioon. Muutokset ovat lähinnä organisaatiomuutoksiin liittyviä teknisiä korjauksia eivätkä vaikuta toimintakatteeseen.
Päätettiin ottaa käyttöön mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalvelujen ostamista koskevien sopimusten optiokausia.
Päätettiin käynnistää tekstiilihuoltopalvelujen kilpailutus lounaisella palvelualueella. Hankinta on arvoltaan noin 6,7 miljoonaa euroa.
Lisätietoja medialle
aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998 Aluehallituksen kokoustiedote 26.3. pidetystä kokouksesta
26.3.2025Lapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime...Aluehallituksen kokoustiedote 26.3. pidetystä kokouksesta
Lapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime vuonna isoja säästötoimia, mutta osa tuloksista näkyy vasta myöhemmin.
-
Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat LapissaHyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat 20.-21.3.2025 Rovaniemellä. Lapin...
Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat Lapissa
24.3.2025
Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat 20.-21.3.2025 Rovaniemellä. Lapin aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto isännöi tapahtumaa.
Tapaamiseen osallistuivat myös valtiovarainministeriön osastopäällikkö Ville-Veikko Ahonen, sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Kari Hakari ja hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi. Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen toi etäyhteydellä maan hallituksen terveiset aluehallitusten puheenjohtajille.
Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat ovat kokoontuneet aktiivisesti koko valtuustokauden ajan. Tällä kertaa aiheina olivat muun muassa elinkeinoelämän ja hyvinvointialueen yhteistyö, hyvä johtaminen, hyvinvointialueiden muutostukiprosessi, Pohjoisen yhteistyöalueen yhteistyö, Hyvil Oy:n ajankohtaiset asiat sekä sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön ajankohtaiset terveiset hyvinvointialueille.
Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat Lapissa
24.3.2025Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat 20.-21.3.2025 Rovaniemellä. Lapin...Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat Lapissa
Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat 20.-21.3.2025 Rovaniemellä. Lapin aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto isännöi tapahtumaa.
-
Aluehallituksen kokoustiedote 19.3.2025 pidetystä kokouksestaHyvinvointialue käynnistää suunnitelmien mukaisia rakennushankkeita.
Aluehallituksen kokoustiedote 19.3.2025 pidetystä kokouksesta
19.3.2025
Hyvinvointialue käynnistää suunnitelmien mukaisia rakennushankkeita.
Hyvinvointialue käynnistää suunnitelmien mukaisia rakennushankkeita
Lapin aluehallitus päätti käynnistää investointisuunnitelmaan ja talousarvioon sisältyviä rakennushankkeita. Hankkeet ovat myös valtiovarainministeriön hyväksymiä.
Kemijärven pelastusaseman kustannusarvio on reilu 18 miljoonaa. Asemalle sijoittuu myös ensihoitopalvelut. Asema valmistuu vuoden 2028 alkupuoliskolla kunnan vuokratontille.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen omia kiinteistöjä hyvinvointialue muuttaa ja remontoi vajaalla 16 miljoonalla. Länsi-Pohjan keskussairaalaan tehdään vesi- ja viemäriverkoston perusparannuksia sekä Sauvosaaren sairaalan ja Simon vuodeosaston muuttoihin liittyviä tilamuutoksia. Tilamuutoksilla on tarkoitus säästää jatkossa noin 600 000 euroa vuodessa. Lapin keskussairaalassa hyvinvointialue tekee vanhojen rakennusten peruskorjausta ja kehittää helikopterikenttää. Tilamuutoksilla on tarkoitus säästää jatkossa noin 250 000 euroa vuodessa. Lisäksi tehdään tilamuutoksia ja perusparannuksia Kolpeneen tiloihin.
Hallitus päätti myös käynnistää hankesuunnittelun pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla toteutettavista kohteista. Hankesuunnittelu käynnistetään Enontekiön Hetan ensihoidon uusien toimitilojen ja Sodankylän pelastusaseman uuden kalustosuojan osalta. Sosiaalipalveluissa hankesuunnittelu käynnistetään Kemiin rakennettavan kehitysvammaisten asumisyksikön ja Rovaniemelle rakennettavan kehitysvammaisten lasten ja nuorten asumisyksikön osalta. Kemin uudistilat korvaisivat palvelukoti Apilan, Kivikankaan ja Kivikon pirtin toimimattomat tilat. Rovaniemen 14-paikkaisessa yksikössä järjestettäisiin sekä pitkäaikaista asumista että esimerkiksi omaishoitajien vapaita mahdollistavaa lyhytaikaista asumista.
Muita päätöksiä
Aluehallitus muutti vanhusneuvoston ja vammaisneuvoston toimikausia. Jatkossa toimikaudet alkavat aluevaalivuotta seuraavan vuoden alusta ja päättyvät valtuustokauden päättymisvuonna vuoden viimeisenä päivänä.
Päätettiin pyytää Saamelaiskäräjiä ja Kolttien kyläkokousta nimeämään jäsenensä ja varajäsenensä hyvinvointialueen saamen kielen lautakuntaan. Saamelaiskäräjien täytyy nimetä viisi jäsentä ja kyläkokouksen yksi. Nimeämisiä pyydetään 1.5. mennessä, jotta saamen kielen lautakunta pääsee aloittamaan toimintansa aluevaalien jälkeen samaan aikaan muiden hyvinvointialueen toimielinten kanssa.
Mearriduvvui, ahte bivdit Sámedikki ja Nuortalaččaid siidačoahkkima nammadit lahtuid ja várrelahtuid buresveadjinguovllu sámegiela lávdegoddái. Sámediggi ferte nammadit vihtta lahtu ja siidačoahkkin ovtta. Bivdit, ahte nammadeamit bohtet maŋimustá 1.5., vai sámegiela lávdegoddi beassá álggahit doaimmas guovlluválggaid maŋŋel oktanaga buresveadjinguovllu eará doaibmaorgánaiguin.
Meridui, ete táttup Sämitige já Nuorttâlij sijdâčuákkim nomâttiđ jesânijd já värijesânijd pyereestvaijeemkuávlu sämikielâ lävdikoodán. Sämitigge ferttee nomâttiđ vittâ jeessân já sijdâčuákkim oovtâ. Táttup nomâttâsâid majemustáá 1.5., vâi sämikielâ lävdikodde piäsá algâttiđ tooimâs kuávluvaaljâi maŋa siämmáá ääigi pyereestvaijeemkuávlu eres toimâorgaanijguin.
Esitetään aluevaltuustolle, että se myöntäisi Jari Huotarille eron pelastus- ja valmiuslautakunnan jäsenyydestä ja lautakunnan puheenjohtajan tehtävästä ja valitsisi lautakuntaan uuden jäsenen ja puheenjohtajan.
Hyväksyttiin valtuustoryhmien raportit valtuustoryhmien toiminnan tukirahojen käytöstä vuodelta 2024.
Hylättiin sosiaalityöntekijän virkavalintaa koskeva oikaisuvaatimus perusteettomana.
Merkittiin tiedoksi, että markkinaoikeuteen valituksen tehnyt yritys on peruuttanut potilasvalvontajärjestelmien hankintaa koskevan valituksensa.
Merkittiin tiedoksi sosiaali- ja terveysministeriön päätös, jonka mukaan se hyväksyy hyvinvointialueen investointisuunnitelman sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvän osuuden.
Merkittiin tiedoksi lokakuussa pidetyn hyvinvointialueneuvottelun pöytäkirja.
Merkittiin tiedoksi valtioneuvoston julkaisu julkisen johtamisen arvoista ja periaatteista.
Merkittiin tiedoksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen raportti hyvinvointialueiden tilannekuvista ja päättäjille suunnattu ”Hyvinvointialueille pitää antaa mahdollisuus onnistua” -uutiskirje.
Lainsäädännöstä johtuvia muutoksia koskeva pykälä numero 121 poistettiin listalta jatkovalmistelua varten.
Valtuustoaloitetta koskeva pykälä numero 131 päätettiin palauttaa jatkovalmisteluun.
Lisätietoja medialle
aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998 Aluehallituksen kokoustiedote 19.3.2025 pidetystä kokouksesta
19.3.2025Hyvinvointialue käynnistää suunnitelmien mukaisia rakennushankkeita.Aluehallituksen kokoustiedote 19.3.2025 pidetystä kokouksesta
Hyvinvointialue käynnistää suunnitelmien mukaisia rakennushankkeita.
-
Aluevaalit 2025 - Lapissa on ehdolla 404 aluevaaliehdokastaAluevaalien ehdokaslista sekä äänestysnumerot on julkaistu.
Aluevaalit 2025 - Lapissa on ehdolla 404 aluevaaliehdokasta
13.3.2025
Aluevaalien ehdokaslista sekä äänestysnumerot on julkaistu.
Lapin aluevaalien ehdokaslista on julkaistu osoitteessa lapha.fi/aluevaalit
Lapissa on ehdolla tänä keväänä aluevaaleissa 404 ehdokasta. Ehdokkaita on Lapin jokaisesta kunnasta.
***
Guovlluválggat 2025 – Lappis leat 404 guovlluválgaevttohasa
Guovlluválggaid evttohaslistu ja jienastannummirat leat almmustahttojuvvon.
Lappi guovlluválggaid evttohaslistu lea almmustahttojuvvon čujuhusas lapha.fi/aluevaalit
Lappis leat dán giđa guovlluválggain 404 evttohasa. Evttohasat leat Lappi juohke gielddas. Aluevaalit 2025 - Lapissa on ehdolla 404 aluevaaliehdokasta
13.3.2025Aluevaalien ehdokaslista sekä äänestysnumerot on julkaistu.Aluevaalit 2025 - Lapissa on ehdolla 404 aluevaaliehdokasta
Aluevaalien ehdokaslista sekä äänestysnumerot on julkaistu.
-
Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen linjaukset lähitulevaisuuteen päätettyAluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen...
Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen linjaukset lähitulevaisuuteen päätetty
20.12.2024
Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarviosta.
Hyvinvointialueen elinkaari kaksi vuotta
Hyvinvointialueen toiminnan elinkaari on juuri nyt noin kahden vuoden mittainen. Ihmisen elinkaareen verrattuna puhuisimme vuosi sitten kävelemään oppineesta lapsesta. Vertaus ei ole aivan kaukaa haettu. Edessämme on ollut paljon asioita, joiden kanssa elämiseen olemme saaneet oppia. Asiat ovat olleet tuttuja, mutta mittasuhteet ovat olleet valtavat, mm miljardibudjetti ja 8000 työntekijää.
Lähtötilanne talousarvion valmisteluun
Lähtökohdat vuoden 2025 talousarvion valmisteluun ovat olleet kovin erilaiset kuin vuosi sitten. Vuosi sitten meillä oli aluevaltuuston hyväksymä hyvinvointialuestrategia. Siitä ammensimme eväitä talousarvion ja taloussuunnitelman valmisteluun. Lopputulos oli sen mukainen. Hyvin ylätasolla olimme ja aluevaltuuston hyväksymään talousarvioon liittyi kymmenien miljoonien eurojen avoimet kysymykset, joihin ajattelimme vastausten löytyvän vuoden aikana.
Nyt valmistelu on tapahtunut aivan eri lähtökohdista. Aluevaltuusto on päättänyt hyvinvointialueen palveluiden järjestämisohjelmasta, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategiasta, pelastus- ja ensihoidon palvelutasosta, pelastustoimen Pohjois-Suomen yhteistyösopimuksesta, henkilöstöohjelmasta, hankintastrategiasta, konserniohjeesta, investointisuunnitelmista. Vuoden 2024 aikana on tehty mittava valmistelu ja työ palvelujen uudistamisessa; vammaisten palvelujen palvelurakenteen keventämiseksi, ikääntyneiden palveluiden palvelurakenteen keventämiseksi, perusterveydenhuollon sairaalahoidon uudistamiseksi, palvelurakenteen muutoksista erikoissairaanhoitoon ja hyvinvointialueen talouden sopeuttamisohjelmasta.
Aluevaltuusto on päättänyt myös hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmasta sekä hyvinvointialueen osallisuusohjelmasta vuosille 2024-2026.
Aluevaltuusto teki lokakuun 28. päivä hyvin konkreettisia päätöksiä. Hyväksyimme suunnitelman sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluverkon muutoksista Lapin hyvinvointialueella.
Edellä kertomani on luonut aikaisempaa huomattavasti paremman valmiuden talousarvion ja taloussuunnitelman valmisteluun.
Talousarvio vuodelle 2025
Valmistelu ja päätöksenteko on mennyt isoin harppauksin eteenpäin. Ja se näkyy ensi vuoden talousarviossa. Aluehallitus asetti tavoitteeksi palvelujen turvaamisen sekä tulojen ja menojen tasapainon vuonna 2025. Aluevaltuuston päätös vuoden 2025 talousarvioksi on tasapainossa. Uutta alijäämää ei synny. Olen useassa yhteydessä todennut, että tämä on todella iso askel eteenpäin ja antaa uskoa tulevaisuuteen. Ensi vuoden talousarvioesityksellä ei vielä vuosina 2023 ja 2024 syntyneitä alijäämiä kateta. Suunta on kuitenkin oikea!
Aluehallituksen käsittelyssä keskusteltiin kovasti siitä, onko esitys realistinen ja myös toteutettavissa. Huolta totta kai kannettiin lakisääteisten ja tärkeitten peruspalvelujen turvaamisesta. Tätä virkajohdolta aktiivisesti kysyttiin. Hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien vastaukset olivat myönteisiä. Palvelut turvataan!
Aluehallituksen puheenjohtajana arvioin, että valmistelussa ja päätöksenteossa on tehty hyvää työtä kuluneena vuonna. Aluehallituksen talousarviokäsittelyä leimasi ratkaisuhakuisuus ja yksituumaisuus. Sama jatkui mielestäni myös aluevaltuuston päätöksenteossa. Muutamasta kohdasta äänestettiin, mutta se kuuluu demokratiaan.
Kiitos ja hyvää joulun aikaa
Suuri kiitos Lapin hyvinvointialueen viranhaltijoille ja henkilöstölle hienosta työstä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa Lapin asukkaille.
Iso kiitos hyvinvointialueen päättäjille tärkeitten päätösten tekemisestä. Kiitos myös hyvinvointialueen yhteistyökumppaneille.
Toivotan kaikille Rauhallista joulun aikaa ja hyvää tulevaa vuotta.
Tapani Melaluoto
Aluehallituksen puheenjohtaja
Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen linjaukset lähitulevaisuuteen päätetty
20.12.2024Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen...Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen linjaukset lähitulevaisuuteen päätetty
Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarviosta.
-
Johdon blogi: Satu tunnin maratonistaJohdon blogi on luettavissa liitetiedostosta.
Johdon blogi: Satu tunnin maratonista
4.9.2024
Johdon blogi on luettavissa liitetiedostosta.
Johdon blogi: Satu tunnin maratonista (pdf)
Lue lisäksi uutinen aiheesta: Lapin hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja Jokela: Sote-uudistus tehtiin 10-15 vuotta liian myöhään
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kannanotto asiaan osoitteessa pohde.fi
-
Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueeltaAluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen...
Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueelta
23.8.2024
Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen palveluverkon muutosten uudelleen valmistelusta. Melaluoto painottaa, että uudistusten määrätietoinen jatkaminen on välttämätöntä, ja että Lapin hyvinvointialueen toiminnan jatkaminen nykyisellä pohjalla on perusteltua.
Hyvinvointialueista keskustellaan
Viime päivinä on valtakunnassa käyty vilkasta keskustelua hyvinvointialueista. Kriittisimmissä arvioissa koko uudistuksen on arvioitu olevan epäonnistunut. Tällaisten arvioiden tekeminen on hätäistä ja aivan liian aikaista. On totta, että hyvinvointialueiden talousongelmat ovat isoja. Ongelmat eivät kuitenkaan johdu uudistuksesta tai hyvinvointialueista. Ongelmat olisivat esillä, oli malli mikä hyvänsä, ja olisivat todennäköisesti vielä suurempia, jos toimisimme aiemmalla kunta- ja kuntayhtymäpohjaisella mallilla.
THL:n pääjohtaja Mika Salminen arvioi hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajien tapaamisessa kesäkuussa, että hyvinvointialueet ovat tehneet hyvää työtä. Pääjohtajan arvio on hyvä ottaa huomioon johtopäätöksiä tehtäessä. Edellisessä blogikirjoituksessani kerroin STM:n teettämästä ulkoisesta arvioinnista. Arvioinnin perusteella hyvinvointialueuudistuksen kansallinen valmistelu ja toimeenpano ovat saavuttaneet keskeisimmät tavoitteet. Hyvinvointialueille pitää antaa aikaa uudistusten toteuttamiseen. Nyt tarvitaan malttia.
Valtion ja hyvinvointialueiden taloustilanne on niin haasteellinen, että niin Lapin hyvinvointialueen kuin muidenkin hyvinvointialueiden on vietävä uudistuksia määrätietoisesti ja viivyttelemättä eteenpäin. On ”hölmöläisten hommaa” alkaa tässä vaiheessa suunnittelemaan hyvinvointialueiden määrän karsimista. Historia on näyttänyt, että uusien päätösten tekeminen saattaisi viedä vuosia, ja siihen meillä ei ole varaa.
Lapin hyvinvointialueen osalta näen erinomaisen selvänä ja perusteltuna toiminnan jatkamisen nykypohjalta. Lapin hyvinvointialueen alue on ylivoimaisesti valtakunnan suurin ja olosuhteiltaan erilainen alue.
Lapissa valmistellaan palveluverkon muutoksia
Aluevaltuuston huhtikuussa tekemistä palveluverkkoon liittyvistä päätöksistä on valitettu Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Valitusprosessit vievät yleensä paljon aikaa ja valitusten käsittely oikeusasteissa saattaa kestää vuoden ja jopa pidemmänkin ajan. Tähän perustuen aluehallitus on kesäkuussa päättänyt käynnistää palveluverkon muutoksia koskevan valmistelun uudelleen.
Aluehallitus hyväksyi syyskauden ensimmäisessä kokouksessa suunnitelman sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluverkon muutoksista. Valmistelu etenee siten, että odotamme hyvinvointialueen yhteistyökumppaneilta ja sidosryhmiltä syyskuun loppuun mennessä lausuntoja suunnitelmasta.
Lausuntokierroksen jälkeen suunnitelman käsittely jatkuu aluevaltuuston seminaarissa ja aluehallituksessa. Tavoitteemme on, että suunnitelma on aluevaltuuston päätöksenteossa 28.10.2024.
Hyvinvointialueen toiminnan ja talouden haasteet ovat niin suuria, että edellä kertomani palveluverkon uudelleen käsittely viivyttelemättä on välttämätöntä. Jos päätösten tekeminen siirtyy hamaan tulevaisuuteen, kasvavat talouden ongelmat vielä suuremmiksi ja siihenkään meillä ei ole varaa.
Positiivisesti ajatellen uudelleen valmistelussa voimme ottaa entistäkin paremmin huomioon hyvinvointialueen tämän hetken tilanteen ja ne kokemukset, joita hyvinvointialueen lyhyen historian aikana on palveluista ja toiminnasta saatu.
Yhdessä tekemällä ja hyvällä yhteistyöllä eteenpäin
Kesä alkaa kääntymään syksyyn. Kesä on ollut aurinkoinen ja lämmin. Toivottavasti hyvinvointialueen henkilöstö on saanut rentoutua kuluneen vuoden hektisestä työstä ja saanut kerättyä voimia työhön. Voimia tärkeään työhön.
Myös hyvinvointialueen päätöksenteko on ollut telakalla pari kuukautta. Mutta nyt työ jälleen jatkuu. Toivottavasti saamme vietyä asioita hyvässä hengessä ja hyvällä yhteistyöllä eteenpäin. Näin toimien saamme aikaan hyviä päätöksiä Lapin ihmisten palveluihin ja myös henkilöstö voi katsoa luottavaisin mielin tulevaisuuteen.
Yhteistyöterveisin
Tapani Melaluoto
Aluehallituksen puheenjohtaja
Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueelta
23.8.2024Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen...Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueelta
Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen palveluverkon muutosten uudelleen valmistelusta. Melaluoto painottaa, että uudistusten määrätietoinen jatkaminen on välttämätöntä, ja että Lapin hyvinvointialueen toiminnan jatkaminen nykyisellä pohjalla on perusteltua.
Palvelut hyvinvointialueella
Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin julkiset sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut.
Pelastuspalvelut löydät Lapin pelastuslaitoksen sivuilta.
Työpaikat hyvinvointialueella
Tervetuloa tutustumaan Lapin suurimman työnantajan työpaikkoihin! Lapin hyvinvointialue on hyvä työnantaja, koska meillä kaikki tehtävät ovat ihmisen kokoisia. Meillä olet sopivasti mukavuusalueellasi, mutta opit samalla uutta.