Vammaisella henkilöllä voi olla oikeus henkilökohtaiseen apuun, jos hän välttämättä tarvitsee toisen henkilön apua päivittäisiin toimiin, työhön ja opiskeluun sekä vuorovaikutukseen, vapaa-ajan toimintoihin ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen.
Päikkikode valjiim
Valjii päikkikode já uážuh uáinusân ohtâvuotâtiäđuid, šleđgâlijd palvâlusâid já eres tiäđuid moh kyeskih palvâlusâid.
Valjii päikkikode
Puoh
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Väljejum: puoh
Persovnlii iše tijmealmottâs
Palvâlusâst tun puávtáh tevdiđ já vuolgâttiđ persovnlii išedeijee tijmelistoid päälhimäksim várás Laapi pyereestvaijeemkuávlun. Tun puávtáh meiddei kevttiđ palvâlus, ko tun vuávááh pargei tijmelistoid.
Vammaispalvelujen neuvonta ja -asiointi (Kemijärvi)
Vammaispalvelujen neuvonta on henkilökohtaista ohjausta, jossa tuetaan ja autetaan vammaisia henkilöitä mahdollisimman itsenäiseen ja omaehtoiseen elämään. Palvelussa tuetaan myös asiakkaiden omaisia ja perheitä.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Enontekiön, Kittilän, Kolarin, Muonion ja Pellon vammaispalvelut
Saat yhteyden vammaispalvelujen sosiaaliohjaajaan ja sosiaalityöntekijään puhelimitse arkipäivisin. Työntekijät toimivat Enontekiön, Kittilän, Kolarin, Muonion ja Pellon alueilla.
Táváliih ávusorroomääigih
Vuossargâ - Vástuppeivi09:00 - 10:00
Henkilökohtaisen avun keskus HAVU
Henkilökohtaisen avun keskuksesta saat ohjausta työnantajamallilla toimimiseen. Lisäksi henkilökohtaisen avun keskus organisoi Lapin hyvinvointialueen omana toimintana järjestettävää henkilökohtaisen avun palvelua.
Voit olla yhteydessä henkilökohtaisen avun keskukseen puhelimitse arkipäivisin. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen havu-keskus.lounainen@lapha.fi.
Perhe- ja omaishoitajien sekä henkilökohtaisten avustajien työsuhdeneuvonta (Oima-tiimi)
Ota yhteyttä Oima-tiimiin perhe- ja omaishoitajien sekä henkilökohtaisten avustajien palkkioihin liittyvissä asioissa. Oima-tiimi palvelee koko Lapin hyvinvointialueella.
Voit lähettää myös sähköpostia osoitteeseen oima@lapha.fi.
Vammaispalvelujen neuvonta- ja ohjauspuhelin palvelee arkipäivisin. Selvitämme kanssasi, millaisia palveluja ja tukea tarvitset, ja autamme sinua hakeutumaan sopiviin palveluihin.
Voit asioida paikan päällä vammaispalvelujen toimistolla. Varaa aika etukäteen puhelimitse henkilökohtaista tapaamista varten.
Čujottâs
4 kerros
Vapaudenkatu
8
98100
KEMIJÄRVI
Kemin keskustan palvelutalo
Keskustan palvelutalo tarjoaa ympärivuorokautista palveluasumista ikääntyneille. Palvelutalon yhteydessä sijaitsee myös vammaispalvelujen toimisto.
Čujottâs
Sauvosaarenkatu
25
94100
KEMI
Kittilän sosiaalitoimisto
Sosiaalitoimistosta saat puhelinpalvelua puhelinaikoina sekä henkilökohtaista palvelua varaamalla ajan etukäteen.
Čujottâs
Valtatie
15
99100
KITTILÄ
Kolarin sosiaalitoimisto
Kolarin sosiaalitoimisto palvelee terveyskeskuksen yhteydessä. Käynti sosiaalitoimistoon tapahtuu terveyskeskuksen parkkipaikalta oikean puoleiseen erillissiipeen, jonka ovessa lukee sosiaalitoimisto.
Varaa aika etukäteen puhelimitse tai verkkoasioinnin kautta.
Čujottâs
Sairaalantie
4 B
95900
KOLARI
Táváliih ávusorroomääigih
Auki ajanvarauksella
Muonion hyvinvointipalveluiden toimisto
Muonion hyvinvointipalvelujen toimisto palvelee sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa.
Čujottâs
Pirkantie
11
99300
MUONIO
Pellon sosiaalitoimisto
Sosiaalitoimistosta saat sosiaalipalveluihin liittyvää ohjausta ja neuvontaa. Sosiaalityöntekijät tukevat sinua ja perhettäsi haastavissa elämäntilanteissa ja järjestävät tarvittavat tukitoimet.
Čujottâs
Opintie
7 B
95700
PELLO
Táváliih ávusorroomääigih
Vuossargâ - Vástuppeivi08:00 - 16:00
Posion perusturvatoimisto
Posion perusturvatoimistosta saat sosiaalipalveluita. Perusturvan toimistossa työskentelevät palvelujohtaja, sosiaalityöntekijät, perusturvan toimistosihteerit sekä kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja (paikalla perjantaisin).
Sosiaalitoimiston palvelupisteessä sinua palvelevat toimistosihteerit, sosiaaliohjaaja ja sosiaalityöntekijät. Saat ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluista sosiaalitoimiston työntekijöiltä.
Peerâkuávdáá sosiaal- já tiervâsvuođâhuolâttâs pargen mij porgâp oovtâstpargoost tuin já koskânân. Mii ulmen lii, et uážuh iše já torjuu jotelávt já njyebžilávt. Mij porgâp oovtâstpargo servijguin já servikudijguin, kieldâ pyereestvaijeem já tiervâsvuođâ ovdedeijee pargo, kieldâ sierâ toimâsuorgijguin já spesiaalpyecceitipšoin.
Tärkeä muutos henkilökohtaisen avun työaikakirjauksissa – Oiman käyttökoulutukset alkavat
Kuva: Ella-Riikka Isometsä / Visma Oima
17.4.2025
Henkilökohtaisen avun työnantaja tekee jatkossa kaikki työaikakirjaukset ja tuntien hyväksynnät sähköisesti suoraan Oima-palvelussa. Tämän muutoksen myötä OmaVirtun käyttö päättyy 31.5.2025.
Lapin hyvinvointialue ja Oima järjestävät keväällä neljä etäkoulutusta, jotka on suunnattu henkilökohtaisen avun työnantajille ja työntekijöille. Koulutukset toteutetaan Google Meet -alustalla, ja osallistuminen edellyttää tietokoneen tai muun päätelaitteen käyttöä. Kouluttajina toimivat Oiman asiantuntijat, ja mukana on myös Lapin hyvinvointialueen edustajia vastaamassa kysymyksiin.
Koulutusten tarkoituksena on perehdyttää osallistujat Oima-palvelun käyttöön, sillä henkilökohtaisen avun työnantajat tekevät jatkossa kaikki työaikakirjaukset ja tuntien hyväksynnät sähköisesti Oima-palvelussa. Tämä muutos astuu voimaan 31.5.2025, jolloin OmaVirtun käyttö päättyy. Kirjaukset Oima-palveluun ovat mahdollisia 16.4.2025 alkavasta palkkajaksosta lähtien, jolloin tuntikirjausnäkymä aukeaa Oimassa.
Lapin hyvinvointialue suosittelee kaikkia Oiman käytön aloittavia työnantajia ja työntekijöitä osallistumaan vähintään yhteen kevään käyttökoulutuksista. Lisäksi OimaOppi-oppimisympäristö tarjoaa videoita ja kirjallisia käyttöohjeita palvelun käyttöön. Koulutuksiin osallistuminen ja palveluun tutustuminen ajoissa varmistavat sujuvan siirtymän uuteen järjestelmään.
Tärkeä muutos henkilökohtaisen avun työaikakirjauksissa – Oiman käyttökoulutukset alkavat
Henkilökohtaisen avun työnantaja tekee jatkossa kaikki työaikakirjaukset ja tuntien hyväksynnät sähköisesti suoraan Oima-palvelussa. Tämän muutoksen myötä OmaVirtun käyttö päättyy 31.5.2025.
Vaikuta Lapin hyvinvointialueen palvelusetelien sääntöihin
24.3.2025
Palvelusetelien sääntökirjaluonnokset ovat otakantaa.fi-palvelussa kommentoitavana sunnuntaihin 30.3.2025 asti.
Lapin hyvinvointialue päivittää palvelusetelillä tuotettavien sosiaalipalveluiden sääntökirjoja. Nyt sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten palvelusetelipalvelut toteutetaan.
Palveluseteli tarkoittaa, että hyvinvointialue maksaa osan asiakkaan yksityiseltä palveluntuottajalta ostamista palveluista. Hyvinvointialueen viranhaltija päättää palvelusetelin myöntämisestä, ja aluehallitus määrittää sen rahallisen arvon sekä muut käytännöt.
Aluehallitus hyväksyi henkilökohtaisen avun palvelusetelisääntökirjan ja palvelusetelien arvot. Palvelusetelien arvot ovat 1.1.2023 alkaen:
Avustajapalvelu
arkisin klo 6-18: 26 e / tunti
arki-iltaisin klo 18-21: 29,90 e / tunti
la ja su 42,25 e / tunti
Ammatillinen avustajapalvelu
arkisin klo 6-18: 36 e / tunti
arki-iltaisin klo 18-21: 41,4 e / tunti
la ja su 52 e / tunti
Lisätietoja:
aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 532 3998