Tuoreimmat ajankohtaiset H2

Aiheeseen liittyvää

Asset Publisher

  1. Aluehallituksen kokoustiedote 26.3. pidetystä kokouksesta
    Lapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime...

    Aluehallituksen kokoustiedote 26.3. pidetystä kokouksesta

    26.3.2025

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Aluehallituksen kokoustiedote 26.3. pidetystä kokouksesta

    Hyvinvointialueen aurinko-logo ja teksti:

    26.3.2025

    Lapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime vuonna isoja säästötoimia, mutta osa tuloksista näkyy vasta myöhemmin.

    Lapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan

    Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime vuonna isoja säästötoimia, mutta osa tuloksista näkyy vasta myöhemmin.

    Lapin hyvinvointialueen toinen varsinainen toimintavuosi oli alijäämäinen. Talouden suunta on kuitenkin oikea, sillä tulos on hieman parempi kuin ensimmäisenä vuonna. Vuonna 2023 alijäämää kertyi noin 90 miljoonaa ja viime vuonna 87 miljoonaa.

    Viime vuonna toimintakulut olivat noin 1,1 miljardia. Valtionrahoitus oli noin 920 miljoonaa ja toimintatuotot noin 150 miljoonaa.

    Hyvinvointialue laati keväällä talouden sopeuttamisohjelman ja toimeenpani useita säästötoimia. Kaikkiaan tavoitteena olivat 98 miljoonaan euron säästöt, joista 47 miljoonaa euroa tavoiteltiin jo viime vuonna. Tavoitteesta toteutui viime vuonna noin 13 miljoonaa. Eniten säästöjä hyvinvointialue sai henkilöstöorganisaatiota keventämällä sekä vuodeosastoverkostoa ja vuodeosastojen toimintaa muuttamalla ja kotisairaalatoimintaan panostamalla.

    Palvelurakenteen keventäminen toi säästöjä jopa arvioitua enemmän. Hyvinvointialue vähensi esimerkiksi ikääntyneiden ympärivuorokautisia tehostettuja asumispalvelupaikkoja ja panosti sen sijaan muun muassa yhteisölliseen asumiseen ja kotihoitoon. Ennaltaehkäisevään työhön panostaminen ja raskaimmista palveluista säästäminen on pitkäjänteistä työtä, jonka säästövaikutukset esimerkiksi mielenterveys- ja lastensuojelutyössä näkyvät vasta myöhemmin.

    Palveluverkon keventämistä koskevat päätökset viivästyivät. Keväällä tehdyt päätökset täytyi valmistella ja päättää uudestaan loppuvuodesta, sillä valmisteluun oli osallistunut esteellisiä luottamushenkilöitä. Hyvinvointialue jatkaa säästötoimien toteuttamista tänä vuonna, ja osa tuloksista näkyy vasta ensi vuoden taloudessa. Palveluverkkomuutosten säästövaikutukset ovat noin 20 miljoonaa euroa vuosittain.

    Talouden suunnittelu on ollut edelleen todella vaikeaa. Sopeuttamistoimien oli tarkoitus pienentää viime vuoden talousarviossa arvioitua alijäämää, mutta sopeuttamisesta huolimatta alijäämää kertyikin vajaa kaksi miljoonaa alkuperäistä arviota enemmän.

    Siirtymätasaus ja henkilöstön eläköityminen vaativat muutoksia jatkossakin

    Tänä vuonna talouden sopeuttamistoimista odotetaan kaikkiaan noin 32 miljoonan euron säästöjä. Hyvinvointialueen talousarvio vuodelle 2025 on ensimmäistä kertaa vuositasolla tasapainossa, eli rahoitus riittää kattamaan toiminnan kulut. Talousarvion saaminen tasapainoon on ollut iso ponnistus. Uutta alijäämää ei kerry, mutta aikaisempien vuosien alijäämien kattamiseen tulos ei vielä riitä.

    Noin 60 prosenttia Lapin hyvinvointialueen alijäämästä johtuu niin sanotusta siirtymätasauksesta. Hyvinvointialueen valtionrahoitusta leikataan, sillä Lapin kunnat ovat käyttäneet sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluihin vähemmän rahaa kuin hyvinvointialueen laskennallinen rahoituspohja edellyttäisi. Osa kunnista on järjestänyt palvelunsa kustannustehokkaasti, mutta osa on hoitanut lakisääteisiä tehtäviä puutteellisesti.

    Lapin aluevaltuusto on päättänyt, että hyvinvointialue kattaa valtion asettamaan määräaikaan eli vuoteen 2026 mennessä ne alijäämät, jotka johtuvat muusta kuin siirtymätasauksesta. Kaikkien alijäämien kattaminen vaatisi sellaisia sopeuttamistoimia, jotka vaarantaisivat riittävien sosiaali-, terveys- ja pelastustoimien järjestämisen.

    Suurin osa hyvinvointialueista on päätymässä tilanteeseen, jossa ne joutuvat rikkomaan lakisääteistä alijäämän kattamisvelvollisuutta lakisääteisen palvelujen järjestämisvastuun toteuttamiseksi tai päinvastoin.
    -Näin ei pitäisi oikeusvaltiossa olla, hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela toteaa tilinpäätöksen katsauksessaan.

    Muutospaineita luovat liian pienen rahoituksen lisäksi myös väestön ikääntymisestä johtuva palvelutarpeen kasvu sekä edessä oleva työvoimapula. Laskelmien mukaan yli 1200 Lapin hyvinvointialueen työntekijää jää eläkkeelle vuoteen 2028 mennessä.

     

    Aluehallitus esittää sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan perustamista

    Lapin aluehallitus esittää aluevaltuustolle muutoksia hyvinvointialueen poliittiseen organisaatioon. Aluehallitus esittää, että hyvinvointialue luopuisi osallisuus- ja asiakkuuslautakunnasta ja hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnasta. Tilalle hyvinvointialue perustaisi sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan, tulevaisuuden ja ennakoinnin yhteistyöelimen sekä aluehallituksen alaisen konserni- ja tilajaoston.

    Aluehallitus esittää, että vasta uusi aluevaltuusto päättäisi uuden tulevaisuus- ja ennakointitoimielimen toiminnasta. Mahdollisen järjestöneuvottelukunnan tai -neuvoston perustaminen valmisteltaisiin aluevaltuuston käsiteltäväksi tämän vuoden aikana.

     

    Muita päätöksiä

    Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyisi muutoksia hallintosääntöön. Muutokset liittyvät enimmäkseen luottamushenkilöorganisaation muutoksiin. Lisäksi nuorisovaltuustolle sekä vammais- ja vanhusneuvostoille esitetään valtuustoaloitteen tapaista aloiteoikeutta.

    Hyväksyttiin aluehallintoviraston pyytämä selvitys, joka koskee muistutusten käsittelyä Lapin hyvinvointialueella.

    Päätettiin käynnistää kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen ja vammaisten henkilöiden työtoimintaa koskeva kilpailutus. Varsinainen sopimuskausi olisi vuoden 2027 loppuun, ja hankinnan kokonaisarvo olisi arviolta noin 7,5 miljoonaa euroa.

    Hyväksyttiin muutoksia asiakasmaksuihin liittyviin toimivalta-asioihin.

    Hylättiin oikaisuvaatimus, joka koski aluehallituksen aiemmin tekemää tehtäväkohtaiseen palkkaan liittyvää päätöstä.

    Hylättiin oikaisuvaatimus, joka koski ICT-suunnittelijan valintaa.

    Merkittiin tiedoksi valtioneuvoston päätös hyvinvointialueneuvottelukunnan asettamisesta. Lapin hyvinvointialueen edustaja on hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela ja varajäsen terveysjohtaja Miia Palo.

    Merkittiin tiedoksi sosiaali- ja terveysministeriön aloite hyvinvointialueiden yhteistyösopimusten muuttamiseksi. Suomessa on viisi hyvinvointialueiden yhteistyöaluetta eli YTA-aluetta. Kaikkien YTA-alueiden yhteistyösopimukset eivät ole nykyään lainsäädännön edellyttämällä tasolla.

    Esitetään aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy muutoksia tämän vuoden talousarvioon. Muutokset ovat lähinnä organisaatiomuutoksiin liittyviä teknisiä korjauksia eivätkä vaikuta toimintakatteeseen.

    Päätettiin ottaa käyttöön mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalvelujen ostamista koskevien sopimusten optiokausia.

    Päätettiin käynnistää tekstiilihuoltopalvelujen kilpailutus lounaisella palvelualueella. Hankinta on arvoltaan noin 6,7 miljoonaa euroa.

     

    Lisätietoja medialle

    aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311  
    hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998  

    Hyvinvointialueen aurinko-logo ja teksti: Aluehallituksen kokoustiedote 26.3. pidetystä kokouksesta
    26.3.2025
    Lapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime...
    Hyvinvointialueen aurinko-logo ja teksti:

    Aluehallituksen kokoustiedote 26.3. pidetystä kokouksesta


    Lapin hyvinvointialueen talous on kääntymässä oikeaan suuntaan Hyvinvointialue päätti ja toteutti viime vuonna isoja säästötoimia, mutta osa tuloksista näkyy vasta myöhemmin.

  2. Tarkista, siirrä tai peru hammashoitoaikasi helposti sähköisesti
    Haluatko tarkistaa, siirtää tai perua hammashoitolaan varaamasi ajan? Monessa Lapin kunnassa voit hoitaa...

    Tarkista, siirrä tai peru hammashoitoaikasi helposti sähköisesti

    26.3.2025

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Tarkista, siirrä tai peru hammashoitoaikasi helposti sähköisesti

    Nainen lähikuvassa silmät kiinni, hymyillen leveästi hampaat näkyen.

    26.3.2025

    Haluatko tarkistaa, siirtää tai perua hammashoitolaan varaamasi ajan? Monessa Lapin kunnassa voit hoitaa nämä toimenpiteet kätevästi sähköisen ajanhallintapalvelun kautta. Olemme koonneet tähän tiedotteeseen ohjeet ajan tarkistamiseen, siirtämiseen ja perumiseen.

    Huomioithan, että hammashoitoloiden lähettämiin ajanvarausmuistutuksiin ei voi vastata tekstiviestillä. Et siis voi perua aikaa viestillä suoraan hammashoitolaan. (Poikkeuksena Kittilä, jossa on käytössä oma tekstiviestinumero ajan perumiselle.)

    Peruuttamattomasta tai käyttämättä jääneestä ajasta veloitamme yli 18-vuotiailta hinnaston mukaisen maksun.

    Linkit sähköisiin ajanhallintapalveluihin löytyvät verkkosivuiltamme aina kyseisen kunnan kohdalta. Tutustu palveluihin: Hammashoito Lapha.fi-verkkosivuilla

    Ohjeet aikojen tarkistamiseen, siirtämiseen tai perumiseen eri kunnissa

    Enontekiö

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Muonion ja Enontekiön yhteiseen ajanvarausnumeroon 040 186 4699. Ajanvaraus palvelee arkipäivisin.

    Vaihtoehtoisesti voit käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://ajanvaraus.muonio-enontekio.mediatri.fi/. Palvelussa tunnistetietona on henkilötunnus. Ajan perumista varten tarvitset varaustunnuksen.

    Inari

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Inarin suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 040 830 8936.

    Ajan tarkistamiseen, perumiseen tai siirtämiseen voit myös käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://hitportal.fi/lapha/. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne).

    Kemi

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Kemin suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 016 860 4115.

    Ajan tarkistamiseen, perumiseen tai siirtämiseen voit myös käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://hitportal.fi/lapha/. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne).

    Kemijärvi

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Kemijärven suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 040 547 9013.

    Ajan tarkistamiseen, perumiseen tai siirtämiseen voit myös käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://hitportal.fi/lapha/. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne).

    Keminmaa

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Keminmaan suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 040 098 9071.

    Ajan tarkistamiseen, perumiseen tai siirtämiseen voit myös käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://hitportal.fi/lapha/. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne).

    Kittilä

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Kittlän suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 040 546 3901.

    Hammashoitolaan varatun ajan voit myös perua lähettämällä tekstiviestin erilliseen tekstiviestinumeroon 045 739 65604.

    Kolari

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Kolarin suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 040 489 5045.

    Ajan tarkistamiseen, perumiseen tai siirtämiseen voit myös käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://hitportal.fi/lapha/. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne).

    Muonio

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Muonion ja Enontekiön yhteiseen ajanvarausnumeroon 040 186 4699.

    Vaihtoehtoisesti voit käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://ajanvaraus.muonio-enontekio.mediatri.fi/. Palvelussa tunnistetietona on henkilötunnus. Ajan perumista varten tarvitset varaustunnuksen.

    Pelkosenniemi

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Kemijärven suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 040 547 9013. Hammashoitola Lapponian ajanvaraus palvelee myös Pelkosenniemen ja Savukosken asukkaita.

    Ajan tarkistamiseen, perumiseen tai siirtämiseen voit myös käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://hitportal.fi/lapha/. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne).

    Pello

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Pellon suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 040 713 2736. Numerossa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä.

    Vaihtoehtoisesti voit käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://ajanvaraus.pello.mediatri.fi/. Palvelussa tunnistetietona on henkilötunnus. Ajan perumista varten tarvitset varaustunnuksen.

    Posio

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Posion suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 016 251 382.

    Ajan tarkistamiseen, perumiseen tai siirtämiseen voit myös käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://hitportal.fi/lapha/. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne).

    Ranua

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Ranuan suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 040 867 0261.

    Rovaniemi

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Rovaniemen suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 016 860 2010. Kiireettömissä asioissa tavoitat suun terveydenhuollon parhaiten tiistaista torstaihin klo 10 jälkeen.

    Voit tarkistaa, siirtää tai perua varatun ajan myös sähköisessä asiointipalvelussa osoitteessa https://rovaniemi.terveytesi.fi/. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne).

    Salla

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Sallan suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 040 519 8945.

    Savukoski

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Kemijärven suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 040 547 9013. Hammashoitola Lapponian ajanvaraus palvelee myös Pelkosenniemen ja Savukosken asukkaita.

    Ajan tarkistamiseen, perumiseen tai siirtämiseen voit myös käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://hitportal.fi/lapha/. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne).

    Simo

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Simon suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 016 860 4160.

    Ajan tarkistamiseen, perumiseen tai siirtämiseen voit myös käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://hitportal.fi/lapha/. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne).

    Sodankylä

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Sodankylän suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 040 528 0382.

    Ajan tarkistamiseen, perumiseen tai siirtämiseen voit myös käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://hitportal.fi/lapha/. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne).

    Tervola

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Tervolan suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 016 860 4215.

    Ajan tarkistamiseen, perumiseen tai siirtämiseen voit myös käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://hitportal.fi/lapha/. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne).

    Tornio

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Tornion suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 016 860 4221.

    Ajan tarkistamiseen, perumiseen tai siirtämiseen voit myös käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://hitportal.fi/lapha/. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne).

    Utsjoki

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Utsjoen suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 040 181 0290.

    Ylitornio

    Voit varata, tarkistaa, perua tai siirtää varatun ajan soittamalla Ylitornion suun terveydenhuollon ajanvaraukseen numeroon 016 860 4235.

    Ajan tarkistamiseen, perumiseen tai siirtämiseen voit myös käyttää sähköistä ajanhallintapalvelua osoitteessa https://hitportal.fi/lapha/. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne).

    Nainen lähikuvassa silmät kiinni, hymyillen leveästi hampaat näkyen. Tarkista, siirrä tai peru hammashoitoaikasi helposti sähköisesti
    26.3.2025
    Haluatko tarkistaa, siirtää tai perua hammashoitolaan varaamasi ajan? Monessa Lapin kunnassa voit hoitaa...
    Nainen lähikuvassa silmät kiinni, hymyillen leveästi hampaat näkyen.

    Tarkista, siirrä tai peru hammashoitoaikasi helposti sähköisesti


    Haluatko tarkistaa, siirtää tai perua hammashoitolaan varaamasi ajan? Monessa Lapin kunnassa voit hoitaa nämä toimenpiteet kätevästi sähköisen ajanhallintapalvelun kautta. Olemme koonneet tähän tiedotteeseen ohjeet ajan tarkistamiseen, siirtämiseen ja perumiseen.

  3. Lapha Raskausdiabetes -digihoitopolku käyttöön Ranualla ja Rovaniemellä
    Raskausdiabeteksen digihoitopolun pilottikäyttö alkaa maaliskuun lopussa Rovaniemellä, Ranualla ja Lapin...

    Lapha Raskausdiabetes -digihoitopolku käyttöön Ranualla ja Rovaniemellä

    26.3.2025

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Lapha Raskausdiabetes -digihoitopolku käyttöön Ranualla ja Rovaniemellä

    Vauvaa odottava kädet vatsan päällä.

    Kuva: Terveyskylä

    26.3.2025

    Raskausdiabeteksen digihoitopolun pilottikäyttö alkaa maaliskuun lopussa Rovaniemellä, Ranualla ja Lapin keskussairaalassa. Tämä on ensimmäinen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhdessä kehittämä digihoitopolku.

    Lapin keskussairaalan naistentautien ja äitiyspoliklinikoilla on jo käytössä digihoitopolut gynekologisille syöpäpotilaille ja synnytyspelon lievittämiseen. Näiden polkujen hyvien kokemusten myötä diabeteskätilöt Sari-Anne Uusikartano ja Miia Huhtamella ryhtyivät kehittämään vastaavaa digipalvelua raskausdiabeetikoille. 

    Raskausdiabeteksen digihoitopolku aloitetaan neuvolassasi 

    Raskausdiabetes todetaan yleensä neuvolassa, ja myös hoito sekä seuranta aloitetaan neuvolassa. Digihoitopolku varmistaa hoidon sujuvan jatkumisen, vaikka hoitosi siirtyisi erikoissairaanhoitoon. Lapha Raskausdiabetes -digihoitopolku on kehitetty yhdessä kätilöiden, terveydenhoitajien, osastonylilääkärin ja terveyskeskuslääkärin kanssa. 

    Jos sokerirasituskokeessasi todetaan poikkeavia arvoja, saat neuvolasta ohjeet ruokavaliohoidosta, verensokeriseurannasta ja liikunnasta mahdollisimman pian. Nyt käytössä olevan digihoitopolun ansiosta saat kaiken tarvitsemasi tiedon helposti yhdestä paikasta. Neuvolakäyntien aikataulut voivat olla tiukkoja, ja joskus olla vaikeaa omaksua kaikkea tietoa yhdellä kerralla. Digihoitopolun tietosisältöön voit palata uudestaan aina silloin kuin sinulle sopii. 

    Tietoa ja tukea omahoitoon 

    Digihoitopolku tarjoaa sinulle kattavan tietopaketin ja omahoidon tukimateriaalin, joiden avulla voit seurata raskausdiabeteksen hoitoa sujuvasti.  

    Se auttaa myös terveydenhoitajia elintapaohjauksessasi ja varmistaa, että saamasi ohjaus on ajantasaista ja yhtenäistä. Digihoitopolku toimii tärkeänä kanavana neuvolan ammattilaisille, sillä sen avulla he voivat tarjota sinulle tasalaatuista ja helposti saatavilla olevaa tietoa ilman erillisten materiaalien etsimistä. Voit myös viestiä tietoturvallisesti ammattilaisten kanssa itsellesi sopivaan aikaan. 

    Seuranta synnytyksen jälkeen 

    Raskausdiabetes uusiutuu seuraavassa raskaudessa 30 - 80 %:lla ja altistaa tyypin 2 diabetekselle.  

    Hyvinvointialueella on aiemmin otettu käyttöön Lapha Diabetes -digihoitopolku pilottikunnissa, ja tavoitteena on laajentaa sen käyttö koko alueelle. Synnytyksen jälkeen seuranta voi jatkua Diabetes digihoitopolulla, joka tukee sinua elämäntapamuutoksissa ja auttaa näin ennaltaehkäisemään tyypin 2 diabetesta.  

    Koska raskausdiabetes voi uusiutua seuraavassa raskaudessa, jatkuva tuki ja seuranta auttavat sinua edistämään hyvinvointiasi ja tekemään terveyttä tukevia valintoja pitkällä aikavälillä. 

    Tietoturvallinen ja helppokäyttöinen palvelu 

    Digihoitopolku on maksuton ja käytettävissä tietoturvallisessa Terveyskylän Omapolku-verkkopalvelussa, jota hallinnoi HUS tietohallinto. 

    Voit käyttää digihoitopolkua verkkoselaimella tai Omapolku-mobiilisovelluksella, joka on ladattavissa Googlen Play Kaupasta ja App Storesta. Polun käyttö edellyttää hoitosuhdetta tai lähetettä digihoitopolkua käyttävään yksikköön. 

    Lisätietoja saat omasta hoitoyksiköstäsi. 

    Terveyskylän levittäminen ja juurruttaminen toteutetaan VASA 2- Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle-hankkeen ja Lapin hyvinvointialueen Digitaaliset palvelut -yksikön yhteistyönä. Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä.  


     

    Vauvaa odottava kädet vatsan päällä. Lapha Raskausdiabetes -digihoitopolku käyttöön Ranualla ja Rovaniemellä
    26.3.2025
    Raskausdiabeteksen digihoitopolun pilottikäyttö alkaa maaliskuun lopussa Rovaniemellä, Ranualla ja Lapin...
    Vauvaa odottava kädet vatsan päällä.

    Lapha Raskausdiabetes -digihoitopolku käyttöön Ranualla ja Rovaniemellä


    Raskausdiabeteksen digihoitopolun pilottikäyttö alkaa maaliskuun lopussa Rovaniemellä, Ranualla ja Lapin keskussairaalassa. Tämä on ensimmäinen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhdessä kehittämä digihoitopolku.

  4. Kemijärven diabetespoliklinikan yhteydenottoihin tulee muutoksia
    Diabetespoliklinikalla on 1.4.2025 alkaen käytössä yksi numero  040 481 4079  Käytössämme on...

    Kemijärven diabetespoliklinikan yhteydenottoihin tulee muutoksia

    25.3.2025

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Kemijärven diabetespoliklinikan yhteydenottoihin tulee muutoksia

    25.3.2025

    Diabetespoliklinikalla on 1.4.2025 alkaen käytössä yksi numero 

    040 481 4079 

    Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä. Yhteydenottopyyntöön vastataan viimeistään seuraavana arkipäivänä. 

    Kiireellisissä asioissa ole yhteydessä omaan tiimiisi terveysasemalla 

    • Saaritiimi 040 630 9458 
    • Järvitiimi 040 121 6501 

    Kiireettömissä yhteydenotoissa voit käyttää myös sähköistä yhteydenottokanavaa Klinikiä 

    Diabetespoliklinikka palvelee tyypin 1 diabetespotilaita.
    Esidiabetespotilailla sekä tyypin 2 diebetespotilailla, joilla on tabletti- tai insuliinihoito, hoito tapahtuu terveysasemalla omassa tiimissä. 

    Kemijärven diabetespoliklinikan yhteydenottoihin tulee muutoksia
    25.3.2025
    Diabetespoliklinikalla on 1.4.2025 alkaen käytössä yksi numero  040 481 4079  Käytössämme on...

    Kemijärven diabetespoliklinikan yhteydenottoihin tulee muutoksia


    Diabetespoliklinikalla on 1.4.2025 alkaen käytössä yksi numero  040 481 4079  Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä. Yhteydenottopyyntöön vastataan viimeistään seuraavana arkipäivänä.  Kiireellisissä asioissa ole yhteydessä omaan tiimiisi terveysasemalla  Saaritiimi 040 630 9458  Järvitiimi 040 121 6501  Kiireettömissä yhteydenotoissa voit käyttää myös sähköistä yhteydenottokanavaa Klinikiä  Diabetespoliklinikka palvelee tyypin 1...

  5. Vaikuta Lapin hyvinvointialueen palvelusetelien sääntöihin
    Palvelusetelien sääntökirjaluonnokset ovat otakantaa.fi-palvelussa kommentoitavana sunnuntaihin 30.3.2025...

    Vaikuta Lapin hyvinvointialueen palvelusetelien sääntöihin

    24.3.2025

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Vaikuta Lapin hyvinvointialueen palvelusetelien sääntöihin

    24.3.2025

    Palvelusetelien sääntökirjaluonnokset ovat otakantaa.fi-palvelussa kommentoitavana sunnuntaihin 30.3.2025 asti.

    Lapin hyvinvointialue päivittää palvelusetelillä tuotettavien sosiaalipalveluiden sääntökirjoja. Nyt sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten palvelusetelipalvelut toteutetaan.

    Voit kommentoida seuraavia sääntökirjan luonnoksia otakantaa.fi-palvelussa sunnuntaihin 30.3.2025 asti:

    Palveluseteli tarkoittaa, että hyvinvointialue maksaa osan asiakkaan yksityiseltä palveluntuottajalta ostamista palveluista. Hyvinvointialueen viranhaltija päättää palvelusetelin myöntämisestä, ja aluehallitus määrittää sen rahallisen arvon sekä muut käytännöt.

    Osallistu ja vaikuta lopullisiin sääntöihin!
     

    Vaikuta Lapin hyvinvointialueen palvelusetelien sääntöihin
    24.3.2025
    Palvelusetelien sääntökirjaluonnokset ovat otakantaa.fi-palvelussa kommentoitavana sunnuntaihin 30.3.2025...

    Vaikuta Lapin hyvinvointialueen palvelusetelien sääntöihin


    Palvelusetelien sääntökirjaluonnokset ovat otakantaa.fi-palvelussa kommentoitavana sunnuntaihin 30.3.2025 asti.

Kaikki ajankohtaiset - Nappi