Turvallinen väärinkäytösten ilmoituskanava on auki
Turvallinen väärinkäytösten ilmoituskanava on auki

Ulkopuoliset asiantuntijat vastaanottavat, käsittelevät ja tutkivat ilmoituksen luottamuksellisesti.
30.6.2023
Lapin hyvinvointialueelle on käytössä Whistleblowing ilmoituskanava.
Ilmoituskanavalla henkilöstö voi turvallisesti ilmoittaa havaitusta tai epäillystä väärinkäytöksestä Lapin hyvinvointialueen toiminnassa.
Ilmoituksen järjestelmään voivat tehdä henkilöt, jotka ovat työ- tai virkasuhteessa hyvinvointialueeseen, mukaan lukien harjoittelijat. Ilmoituskanava ja tarkemmat tiedot periaatteista löytyvät Lapin hyvinvointialueen intranetistä.
Vahingoittamistarkoituksessa, ilkivaltaisesti, pahantahtoisesti tai aiheettomasti tehty ilmoitus on lainvastaista ja voi johtaa jatkotoimenpiteisiin.
Mitä ilmoituksia voi tehdä?
Oletettu väärinkäytös voi liittyä esimerkiksi julkisiin hankintoihin, tietosuojaan ja -turvaan tai yksityiseen tai henkilöllisyyden suojaan. Ilmoituskanava pohjaa EU-direktiiviin ja kansalliseen ilmoittajansuojelulakiin.
Muut kuin työ- ja virkasuhteessa olevat henkilöt, joilla on lain nojalla oikeus tehdä ilmoitus, voivat tehdä ilmoituksen viranomaisen keskitettyyn ilmoituskanavaan, mikäli ilmoittaja epäilee, että kyseessä on ilmoituskanavan soveltamisalaan kuuluva asia ja ilmoitus kohdistuu Lapin hyvinvointialueen tai sen organisaation toimintoihin, tekoihin tai laiminlyönteihin.
Viranomaisen keskitetty ilmoituskanava on osoitteessa: www.oikeuskansleri.fi/miten-ilmoitus-tehdaan.
Ilmoituksen käsittely
Ulkopuoliset asiantuntijat vastaanottavat, käsittelevät ja tutkivat ilmoituksen luottamuksellisesti. Kaikki ilmoituskanavan kautta tulleet ja ilmoituskanavan alaan kuuluvat ilmoitukset käsitellään samalla tavalla ilmoitettavan asian luonteesta riippumatta.
Arvioinnin jälkeen ilmoitus siirretään hyvinvointialueelle jatkotoimenpiteiden päättämistä. Päätöksentekoon osallistuvat henkilöt ovat puolueettomia ja kaikki ilmoituksia käsittelevät henkilöt ovat salassapitovelvollisia.
Ilmoituskanavaan tehtävien ilmoitusten tulee kohdistua hyvinvointialueen tai sen organisaation toimintoihin, tekoihin tai laiminlyönteihin.
Hyvinvointialueen aluehallitus on hyväksynyt ilmoituskanavaa ja ilmoitusmenettelyä koskevat periaatteet 30.5.2023.
Lisätietoja:
Maria Tähtinen, sisäinen tarkastaja
maria.tahtinen@lapha.fi
p. 040 1491142

30.6.2023

Turvallinen väärinkäytösten ilmoituskanava on auki
Lapin hyvinvointialueelle on käytössä Whistleblowing ilmoituskanava.
Tuoreimmat ajankohtaiset H2
Aiheeseen liittyvää
Asset Publisher
-
Koulutamme saattohoidon vapaaehtoisia kuolevan ihmisen ja hänen läheistensä rinnalle20 tuntia kestävässä koulutuksessa saat perustiedot kuolemasta, kärsimyksestä, toivosta, kohtaamisesta...
Koulutamme saattohoidon vapaaehtoisia kuolevan ihmisen ja hänen läheistensä rinnalle
23.4.2025
Koulutamme saattohoidon vapaaehtoisia kuolevan ihmisen ja hänen läheistensä rinnalle
23.4.2025
20 tuntia kestävässä koulutuksessa saat perustiedot kuolemasta, kärsimyksestä, toivosta, kohtaamisesta ja vapaaehtoisen hyvinvoinnista. Pääset vapaaehtoiseksi sairaalaan, palveluasumisen
yksikköön tai kotiin. Koulutus järjestetään Rovaniemellä.Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja erilainen, myös vapaaehtoinen saa ja tulee olla erilainen. Koulutusvaatimusta ei ole, tärkeintä on halusi kohdata ihminen kunnioittaen. Jos elämässäsi on tilaa, aikaa ja voimavaroja, ilmoittaudu mukaan koulutukseen tai kysy lisätietoja sairaalapappi Susanna Sirviöltä 040 481 3637.
Ilmoittautuminen koulutukseen 15.6. mennessä ilmoittautumislomakkeella
Ilmoittautuneille lähetetään ennakkotehtävä, jonka perusteella kutsutaan elokuun aikana pidettävään haastatteluun.
Järjestämme koulutuksesta infotilaisuuden 26.5. Rovaniemen seurakuntakodilla
Koulutus järjestetään 6.–7.9. klo 10–16 ja 17.–18.9. klo 17–19.30.
Koulutuksen järjestää yhteistyössä Lapin hyvinvointialue, Pohjois-Suomen syöpäyhdistys sekä Rovaniemen seurakunta.
Koulutamme saattohoidon vapaaehtoisia kuolevan ihmisen ja hänen läheistensä rinnalle
23.4.202520 tuntia kestävässä koulutuksessa saat perustiedot kuolemasta, kärsimyksestä, toivosta, kohtaamisesta...Koulutamme saattohoidon vapaaehtoisia kuolevan ihmisen ja hänen läheistensä rinnalle
20 tuntia kestävässä koulutuksessa saat perustiedot kuolemasta, kärsimyksestä, toivosta, kohtaamisesta ja vapaaehtoisen hyvinvoinnista. Pääset vapaaehtoiseksi sairaalaan, palveluasumisen yksikköön tai kotiin. Koulutus järjestetään Rovaniemellä. Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja erilainen, myös vapaaehtoinen saa ja tulee olla erilainen. Koulutusvaatimusta ei ole, tärkeintä on halusi kohdata ihminen kunnioittaen. Jos elämässäsi on tilaa, aikaa ja voimavaroja, ilmoittaudu mukaan...
-
Voimaperheet-toimintamalli tukee pikkulapsiperheiden arkeaVoimaperheet on digitaalinen toimintamalli, joka tarjoaa konkreettisia työkaluja ja tukea...
Voimaperheet-toimintamalli tukee pikkulapsiperheiden arkea
23.4.2025
Voimaperheet on digitaalinen toimintamalli, joka tarjoaa konkreettisia työkaluja ja tukea pikkulapsiperheiden arjen sujuvoittamiseen ja myönteisen vanhemmuuden vahvistamiseen.
Pikkulapsiperheiden arki voi olla kiireistä ja täynnä haasteita. Voimaperheet-malli on yksi keino tarjota kaivattua apua. Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kehittämä toimintamalli on helppo ja tehokas tapa tukea vanhempia, jotka haluavat parantaa perheensä vuorovaikutusta, hyvinvointia ja kasvatustaitoja. Mallin tavoitteena on neuvolaikäisten lasten käytösongelmien tunnistaminen jo ennen kouluikää, jolloin ne ovat helpommin hoidettavissa. Varhainen puuttuminen käyttäytymisen ongelmiin vanhempainohjauksen avulla on tehokkain tapa ennaltaehkäistä myöhempiä ongelmia.
Malli on käytössä 13 hyvinvointialueella Suomessa ja jo yli 5000 perhettä on saanut tukea sen digitaalisista ohjelmista. Lapin hyvinvointialueella se on käytössä kaikissa alueen neuvoloissa 3- ja 4-vuotistarkastusten yhteydessä. Se tukee neuvolassa tehtävää lapsen ja perheen psykososiaalisen toimintakyvyn arviointia.
Lisää jaksamista vanhemmuuteen
Voimaperheet-ohjelma on saanut erinomaista palautetta: 95 prosenttia vanhemmista suosittelisi sitä ystävilleen, ja lähes kaikki ovat oppineet uusia taitoja, jotka ovat auttaneet heitä vanhempina. He kokivat, että ohjelma tarjosi tietoa myönteisen vanhemmuuden taidoista ja antoi itseluottamusta vanhempana toimimiseen. Lisäksi ohjelman vaikutukset ovat olleet pysyviä. Lasten käytöksessä, ahdistuneisuudessa, mielialaoireissa ja uniongelmissa on tapahtunut merkittäviä parannuksia, jotka ovat säilyneet jopa kahden vuoden seurannassa.
“Kehun voima on uskomaton”
Teresa Vaara on viiden lapsen äiti Tervolasta. Hän oli aluksi epäileväinen, kun hänelle tarjottiin neuvolasta mahdollisuutta osallistua Huomaa hyvä lapsessasi -ohjelmaan.
– Ensimmäinen ajatus oli, että ei meidän perhe tätä tarvitse. Ei meillä ole mitään oikeita ongelmia, Teresa kuvaa tuntemuksia, kun sai kutsun vanhempainohjausohjelmaan.
Teresa kuitenkin päätti antaa ohjelmalle mahdollisuuden ja heittäytyi siihen täysillä. Tärkeimpänä oppina Teresa huomasi ohjelman aikana, kuinka suuri vaikutus kehuilla on lapseen. Jo pientenkin onnistumisten kehuminen toi lisää iloa ja energiaa arkeen, eikä aamut olleet enää pelkkää taistelua.
– Ajattelin, että kehun lastani jo tarpeeksi, mutta ohjelma sai minut ymmärtämään, kuinka valtava vaikutus positiivisella palautteella on, hän sanoo.
Yksi merkittävimmistä opeista oli lapsen tasolle laskeutuminen ja kosketuksen merkitys. Teresa oppi menemään lapsen luo, kyykistymään ja koskettamaan häntä, mikä paransi viestinnän tehokkuutta.
– Ennen saatoin vain huutaa toisesta huoneesta, mutta nyt menen lapsen luo ja puhun hänelle suoraan. Tämä on auttanut erityisesti iltatoimissa, Teresa kertoo.
Ohjelma toi Teresalle lisää itseluottamusta vanhemmuuteen ja vahvisti hänen omia kasvatusmetodejaan. Perhe suunnitteli yhdessä arjen asioita, kuten kauppareissuja, ja käytti tarrataulua palkintojen jakamiseen.
– Tämä tiivis yhteistyö lähensi meitä perheenä, Teresa kertoo.
Teresa korostaa, että Voimaperheet-ohjelma ei ole pelkästään ongelmien ratkaisemista, vaan se tarjoaa työkaluja arjen sujuvoittamiseen ja positiivisen ilmapiirin luomiseen. Hän suosittelee ohjelmaa kaikille vanhemmille, jotka haluavat vahvistaa vanhemmuuden taitojaan ja parantaa perheen hyvinvointia.
Lue lisää:
Voimaperheet - digitaaliset ohjelmat lasten ja perheiden hyvinvoinnin tukena | Voimaperheet
Voimaperheet-toimintamalli tukee pikkulapsiperheiden arkea
23.4.2025Voimaperheet on digitaalinen toimintamalli, joka tarjoaa konkreettisia työkaluja ja tukea...Voimaperheet-toimintamalli tukee pikkulapsiperheiden arkea
Voimaperheet on digitaalinen toimintamalli, joka tarjoaa konkreettisia työkaluja ja tukea pikkulapsiperheiden arjen sujuvoittamiseen ja myönteisen vanhemmuuden vahvistamiseen.
-
Lapha-botti palvelee nyt entistä sujuvamminTekoälyyn pohjautuva Lapha-botti auttaa sinua löytämään nopeasti oikeat yhteystiedot ja digitaaliset...
Lapha-botti palvelee nyt entistä sujuvammin
23.4.2025
Tekoälyyn pohjautuva Lapha-botti auttaa sinua löytämään nopeasti oikeat yhteystiedot ja digitaaliset asiointikanavat Lapin hyvinvointialueen verkkosivuilla – nyt entistä nopeammin ja useammalla kielellä.
Botti toimii sekä tietokoneella että puhelimella, ja sen löydät pinkistä Lapha-botti-kuvakkeesta sivujen oikeasta alakulmasta. Käyttö on täysin tietoturvallista: botti kysyy vain asuinkuntasi ja etsii hakemasi palvelun yhteystiedot ja asiointikanavat. Botti ei kysy henkilötietoja tai terveystietoja, eikä niitä tule syöttää bottiin myöskään omatoimisesti.
Lapha-botin toiminnallisuus kehittyy – käyttöönotto valmis alkusyksyyn mennessä:
- Vastaukset tulevat aiempaa nopeammin
- Botti ymmärtää useita kieliä
- Se ohjaa sinut suoraan olennaisimpiin palveluihin, kuten oman terveysaseman yhteystietoihin tai muihin perusterveydenhuollon digikanaviin
Lapha-botti ei tee hoidon tarpeen arviointia eikä varsinaista palveluohjausta, vaan se auttaa sinua yhteystietojen haussa ja sujuvoittaa asiointia.
Löysitkö etsimäsi?
Kokeile bottia ja anna palautetta – juuri sinun käyttökokemuksesi auttaa meitä kehittämään palvelua eteenpäin.
Lapha-botti löytyy osoitteesta lapha.fi
PS. Lapha-botin tulevan viimeisen käyttöönottovaiheen jälkeen se toimii koko lapha.fi -verkkosivuston kattavana hakukoneena. Se etsii sinulle laajat hakutulokset – yhteystiedoista ja digipalveluista aina muihin tärkeisiin sisältöihin saakka.
Lapha-botti palvelee nyt entistä sujuvammin
23.4.2025Tekoälyyn pohjautuva Lapha-botti auttaa sinua löytämään nopeasti oikeat yhteystiedot ja digitaaliset...Lapha-botti palvelee nyt entistä sujuvammin
Tekoälyyn pohjautuva Lapha-botti auttaa sinua löytämään nopeasti oikeat yhteystiedot ja digitaaliset asiointikanavat Lapin hyvinvointialueen verkkosivuilla – nyt entistä nopeammin ja useammalla kielellä.
-
Ivalon akuutti- ja kuntoutusosastolla vierailukieltoPäivitetty 23.4.2025 klo 10 Ivalon akuutti- ja kuntoutusosastolle on asetettu vierailukielto noroviruksen...
Ivalon akuutti- ja kuntoutusosastolla vierailukielto
14.4.2025
Päivitetty 23.4.2025 klo 10
Ivalon akuutti- ja kuntoutusosastolle on asetettu vierailukielto noroviruksen tartuntavaaran vuoksi 23.4. alkaen ja on voimassa toistaiseksi. Kiellon aikana osastolla ei voi käydä vierailulla. Kerromme, kun vierailukielto on päättynyt.
***
Âʹvvel akutt- da säursmâʹttemvuässõʹǩǩe leät piijjâm kõʹllʼjemǩiõlddi noroviruuzz njuämmamvaar diõtt 23.4. ääʹljeeʹl da tõt lij viõǥǥâst meäʹrteʹmes ääiʹj. Ǩiõlddi ääiʹj vuässõõǥǥâst ij vueiʹt kõʹllʼjed. Mij mušttlep, ko kõʹllʼjemǩiõld lij puuttâm.
***
Avvila akuhtta- ja veajuidahttinossodagas lea galledangielddus norovirusa njoammunriskka dihte 23.4. rájes ja dat lea fámus doaisttážii. Gildosa áigge ii oaččo fitnat galledeame ossodagas. Mii muitalit, go galledangielddus lea nohkan.
***Avveel aakuut- já vajoidittemuásáduvâst lii kollimkiäldu norovirus njuámmumvaarâ tiet 23.4. rääjist já tot lii vyeimist tuáistáážân. Kiäldu ääigi uásáduvâst ij uážu eelliđ kolliimin. Mij muštâlep, ko kollimkiäldu lii nuuhâm.
Ivalon akuutti- ja kuntoutusosastolla vierailukielto
14.4.2025Päivitetty 23.4.2025 klo 10 Ivalon akuutti- ja kuntoutusosastolle on asetettu vierailukielto noroviruksen...Ivalon akuutti- ja kuntoutusosastolla vierailukielto
Päivitetty 23.4.2025 klo 10 Ivalon akuutti- ja kuntoutusosastolle on asetettu vierailukielto noroviruksen tartuntavaaran vuoksi 23.4. alkaen ja on voimassa toistaiseksi. Kiellon aikana osastolla ei voi käydä vierailulla. Kerromme, kun vierailukielto on päättynyt. *** Âʹvvel akutt- da säursmâʹttemvuässõʹǩǩe leät piijjâm kõʹllʼjemǩiõlddi noroviruuzz njuämmamvaar diõtt 23.4. ääʹljeeʹl da tõt lij viõǥǥâst meäʹrteʹmes ääiʹj. Ǩiõlddi ääiʹj vuässõõǥǥâst ij vueiʹt kõʹllʼjed. Mij mušttlep, ko...
-
Tärkeä muutos henkilökohtaisen avun työaikakirjauksissa – Oiman käyttökoulutukset alkavatHenkilökohtaisen avun työnantaja tekee jatkossa kaikki työaikakirjaukset ja tuntien hyväksynnät sähköisesti...
Tärkeä muutos henkilökohtaisen avun työaikakirjauksissa – Oiman käyttökoulutukset alkavat
17.4.2025
Tärkeä muutos henkilökohtaisen avun työaikakirjauksissa – Oiman käyttökoulutukset alkavat
Kuva: Ella-Riikka Isometsä / Visma Oima
17.4.2025
Henkilökohtaisen avun työnantaja tekee jatkossa kaikki työaikakirjaukset ja tuntien hyväksynnät sähköisesti suoraan Oima-palvelussa. Tämän muutoksen myötä OmaVirtun käyttö päättyy 31.5.2025.
Lapin hyvinvointialue ja Oima järjestävät keväällä neljä etäkoulutusta, jotka on suunnattu henkilökohtaisen avun työnantajille ja työntekijöille. Koulutukset toteutetaan Google Meet -alustalla, ja osallistuminen edellyttää tietokoneen tai muun päätelaitteen käyttöä. Kouluttajina toimivat Oiman asiantuntijat, ja mukana on myös Lapin hyvinvointialueen edustajia vastaamassa kysymyksiin.
Koulutusten tarkoituksena on perehdyttää osallistujat Oima-palvelun käyttöön, sillä henkilökohtaisen avun työnantajat tekevät jatkossa kaikki työaikakirjaukset ja tuntien hyväksynnät sähköisesti Oima-palvelussa. Tämä muutos astuu voimaan 31.5.2025, jolloin OmaVirtun käyttö päättyy. Kirjaukset Oima-palveluun ovat mahdollisia 16.4.2025 alkavasta palkkajaksosta lähtien, jolloin tuntikirjausnäkymä aukeaa Oimassa.
Lapin hyvinvointialue suosittelee kaikkia Oiman käytön aloittavia työnantajia ja työntekijöitä osallistumaan vähintään yhteen kevään käyttökoulutuksista. Lisäksi OimaOppi-oppimisympäristö tarjoaa videoita ja kirjallisia käyttöohjeita palvelun käyttöön. Koulutuksiin osallistuminen ja palveluun tutustuminen ajoissa varmistavat sujuvan siirtymän uuteen järjestelmään.
Oiman etäkoulutuksen sisältö:
- Oiman käytön aloittamisen käytännön asiat
- Sisäänkirjautuminen Oimaan
- OimaOppi-oppimisympäristöön tutustuminen
- Tuntien tarkastelu ja hyväksyntä Oimassa
- Hyvinvointialueen toimintaohjeen mukaiset kirjaukset Oima-palvelussa
Koulutukset työnantajille:
- Työnantajien Oima-koulutus ma 28.4. klo 15.00–16.00.
Näin pääset osallistumaan koulutukseen. - Työnantajien Oima-koulutus ti 6.5. klo 16.00–17.00.
Näin pääset osallistumaan koulutukseen.
Koulutukset työntekijöille:
- Avustajien Oima-koulutus ti 29.4. klo 15.00–16.00.
Näin pääset osallistumaan koulutukseen. - Avustajien Oima-koulutus ma 5.5. klo 16.00–17.00.
Näin pääset osallistumaan koulutukseen.
Koulutuksiin tulee ilmoittautua edellisenä päivänä klo 16.00 mennessä. Osallistumislinkki lähetetään sähköpostitse koulutusta edeltävänä päivänä.
Tärkeä muutos henkilökohtaisen avun työaikakirjauksissa – Oiman käyttökoulutukset alkavat
17.4.2025Henkilökohtaisen avun työnantaja tekee jatkossa kaikki työaikakirjaukset ja tuntien hyväksynnät sähköisesti...Tärkeä muutos henkilökohtaisen avun työaikakirjauksissa – Oiman käyttökoulutukset alkavat
Henkilökohtaisen avun työnantaja tekee jatkossa kaikki työaikakirjaukset ja tuntien hyväksynnät sähköisesti suoraan Oima-palvelussa. Tämän muutoksen myötä OmaVirtun käyttö päättyy 31.5.2025.