Navigation Menu

Miõlltiõrvâsvuõttkååccmõš

Navigation Menu

Ptv Service Display

Mielenterveyspäivystys

Hakeudu päivystykseen kiireellistä hoitoa edellyttävissä psyykkisissä sairauksissa, häiriöissä, kriiseissä tai mielenterveyden ongelmissa.

Ǩeäzz da mââi määinai vuâđald

Psykiatrian päivystys palvelee kaikkia lappilaisia ja myös ulkopaikkakuntalaisia akuuteissa mielenterveyden ongelmissa.

Päiʹǩǩ-kååʹdd vaʹlljummuš

Vaʹlljed päiʹǩǩ-kååʹdd da vuäǯǯak vueiʹnnemnalla õhttvuõtt-teâđaid, liâdǥlaž kääzzkõõzzid da jeeʹres kääzzkõʹsse õhttneei teâđaid.

Vaʹlljed päiʹǩǩ-kååʹdd

  • Puk
  • Enontekiö
  • Inari
  • Kemi
  • Kemijärvi
  • Keminmaa
  • Kittilä
  • Kolari
  • Muonio
  • Pelkosenniemi
  • Pello
  • Posio
  • Ranua
  • Rovaniemi
  • Salla
  • Savukoski
  • Simo
  • Sodankylä
  • Tervola
  • Tornio
  • Utsjoki
  • Ylitornio

Vaʹlljuum: Puk

Ivalon terveyskeskuksen päivystävä sairaanhoitaja

Päivystävän sairaanhoitajan tavoitat puhelimitse vuorokauden ympäri. Ota yhteys vain ensiapua ja kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa.

Teʹlfon

Takai äävaiåårramääiʹj

Äävai suutki pirr.

Kemin ja Tornion mielenterveyden ja riippuvuuksien palveluohjaus

Palveluohjauksesta saat neuvontaa mielenterveys- ja riippuvuuspalveluista arkisin kello 8.00-13.30.

Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin saat kiireellisissä asioissa yhteyden päivystäväan sairaanhoitajaan.

Kemin ja Tornion psykiatrian poliklinikoilla on yhteinen puhelinpalvelu.

Teʹlfon

Takai äävaiåårramääiʹj

Äävai suutki pirr.

Länsi-Pohjan keskussairaalan psykiatrian päivystyspuhelin

Saat yhteyden päivystävään sairaanhoitajaan iltaisin ja viikonloppuisin puhelimitse. Muuna aikana numeroon vastaa psykiatrian palveluohjaaja.

Kiireetöntä avohoitoa koskevat ajanvarauspyynnöt tulisi keskittää arkisin kello 08.00–13.30 väliselle ajalle.

Teʹlfon

Takai äävaiåårramääiʹj

Äävai suutki pirr.

Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystyksen neuvonta- ja ohjauspuhelin

Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystyksen neuvonta- ja ohjauspuhelin on auki vuorokauden ympäri. Päivystyspuhelimessa annamme ohjausta ja neuvontaa sekä teemme hoidontarpeen arvioita.

Puhelun aikana teemme ensiarvion hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä. Tarvittaessa varaamme ensikäyntiajan mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon poliklinikalle, joka on matalan kynnyksen mielenterveyspalvelu. Jos avuntarve on välitön, ohjaamme sinut hakeutumaan perusterveydenhuollon päivystykseen, jossa lääkäri arvioi psyykkisen vointisi.

Päivystävässä puhelimessa annamme neuvontaa myös omaisille, sidosryhmille ja viranomaisille.

Mielenterveyspäivystyksessä emme uusi reseptejä. Reseptiasiat voit hoitaa Omakannan tai hoidosta vastaavan yksikön kautta.

Teʹlfon
  • mielenterveyspäivystyksen neuvonta- ja ohjauspuhelin

Takai äävaiåårramääiʹj

Äävai suutki pirr.

Kemin mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon poliklinikka

Mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon poliklinikalta saat neuvontaa, psykiatrista tutkimusta sekä hoitoa ja kuntoutusta. Hoitomuotoina käytämme esimerkiksi perhe- ja verkostotyötä, yksilökeskusteluja, erilaisia ryhmämuotoisia hoitoja, toimintaterapiaa ja lääkehoitoa.

Suunnittelemme ja arvioimme hoitoa yhdessä asiakkaan kanssa. Vastaamme nopeasti avun tarpeeseen ja huomioimme hoidossa myös asiakkaan perheen ja verkostot.

Addrõs

Psykiatriatalo

Kauppakatu 25 94100 KEMI

Jeeʹres õhttvuõtt-teâđ

Teʹlfon
  • mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon poliklinikka
  • päivystävä sairaanhoitaja (yhteydenotot iltaisin, öisin ja viikonloppuisin)

Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikka

Päivystyspoliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan ensimmäisessä kerroksessa. Päivystys löytyy pääsisäänkäynnin vasemmalta puolelta. Pihalla olevat opaskyltit ohjaavat päivystykseen. Yöaikaan, kun ovet ovat lukittuina, käytössä on soittokello.

Addrõs

Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI

Lapin hyvinvointialueen lääkelistalomake

Voit täyttää lääkelistasi sähköiselle lomakkeelle. Lomakkeen voi myös tulostaa ja täyttää lääkelistan käsin.

Lapin hyvinvointialueen lääkelistalomake

Ǩirrsallaš hååid ouddldâʹttem miõlltiõrvâsvuõđ oudldõõzzi diõtt âlgg occõõttâd õhttsažkooʹccikääzzkõʹšše. Pirrsuutksaž õhttsažkooʹccikääzzkõs tåimmai puõccipõõrti õhttvuõđâst. Veeidas pirrsuutksaž kooʹccikääzzkõõzzi taʹrjjeeʹjin puõccipõõrtin lij lââʹssen psykiatraallaž jeärbužpuõccihååid pirrsuutksaž kooʹccikääzzkõs. Kooʹccikääzzkõõzzâst arvvlâʹstte vueʹǩǩ da vuäʹpste puõcci taarblõõʹžžid tuʹtǩǩõõzzid da hååidaid.

Håidd vuâđđad vuõss-sââʹjest äävkääzzkõõzzid da jiõččvääldlaid tååimaid. Puõcci vueiʹtte väʹldded täättast haaʹleteʹmes hoiddu tiõttum, lääʹjj tääʹrǩeld meäʹrtõõllâm vueʹjjin. Täk liâ ouddmiârkkân vueʹjj, koin vââjtõsmäinnan lij psykoospuõccâmvuõđ miârkteeʹjes huânnʼnummuš leʹbe tuõttsõs vaarr puõcci jiijjâs leʹbe jeeʹres oummu tiõrvâsvuõʹtte leʹbe staanvuõʹtte.

Perusterveydenhuollossa mielenterveyspalvelujen hoitajan ja lääkärin vastaanotot ovat maksuttomia.

Lyhytaikaisen psykiatrisen laitoshoidon hoitopäivämaksu on 30,70 euroa.

h4 liittyvät palvelut

Liittyvät palvelut

nappi psyktuki kriisi

H4 lisätietoa-tietoa-asiakasmaksuista

h4 tietoa ja tukea muualla verkossa

Tietoa ja tukea muualla verkossa

h4-ajankohtaista-palvelussa

Ajankohtaista palveluissa

Asset Publisher

  1. Yhdessä mielenterveysperustaisia sairaspoissaoloja vastaan
    Lapin hyvinvointialue toimii vuonna 2025 osatoteuttajana Terapiat etulinjaan työterveyden tukena...

    Yhdessä mielenterveysperustaisia sairaspoissaoloja vastaan

    19.6.2025

    Looǥǥ lââʹzz

    Čorggâd reeʹvves čeʹvetme

    Yhdessä mielenterveysperustaisia sairaspoissaoloja vastaan

    Lähikuvassa puhelin, jonka näytöllä näkyy Terapianavigaattori.

    19.6.2025

    Lapin hyvinvointialue toimii vuonna 2025 osatoteuttajana Terapiat etulinjaan työterveyden tukena -hankkeessa. Hankkeessa työterveyshuollon palveluita järjestäville yrityksille tarjotaan tukea ja työvälineitä asiakkaidensa psyykkisen voinnin kartoittamiseen, sekä matalan kynnyksen tuen toteuttamiseen.

    Hankkeessa pyritään myös edistämään työterveyshuollon toimijoiden ja Lapin hyvinvointialueen yhteistyötä, sekä yhteensovittamaan mielenterveysasioissa apua tarvitsevien hoitopolkuja. 

    Monenlaisia ratkaisuja tarvitaan

    Kansallisen, EU:n rahoittaman hankkeen tavoitteena on vähentää mielenterveysperustaista työkyvyttömyyttä ja sairaspoissaoloja, mikä on myös Lapin alueen työikäisten kohdalla merkityksellistä. Lapin hyvinvointialueen johtavan työterveyslääkärin Ilkka-Petri Välitalon mukaan mielenterveyden haasteista johtuvaan työkyvyttömyyteen tarvitaan monenlaisia, kaikkia sektoreita koskettavia ratkaisuja, kuten ripeää matalan kynnyksen apua ja tukea kaikille lappilaisille tarpeen mukaan. 

    – Terapiat etulinjassa -toimintamalli ja tämä hanke on mielestäni keskeinen, jotta saadaan laadukkaita tutkimusnäyttöön perustuvia työkaluja helpommin kaikkien saataville. Toivon myös, että kehittämistyön avulla voidaan saada sujuvuutta työterveyshuollon ja hyvinvointialueen välisiin asiakaspolkuihin entistä laajemmin, jotta apua tarvitsevan ei tarvitse lähteä asiansa kanssa useita kertoja uudelleen alusta, Välitalo summaa. 

    Työterveyshoitajat etulinjaan

    Käytännössä hankkeen avulla koulutetaan työterveyshuollon työntekijöitä Terapiat etulinjaan -mallin mukaisten työkalujen, eli Terapianavigaattorin hyödyntämiseen ja Ohjatun omahoidon toteuttamiseen. Terapianavigaattori on sote-ammattilaisen digitaalinen työväline psyykkisen voinnin ja tilanteen kartoittamiseen sekä tukitoimien suunnitteluun. Ohjattu omahoito on nopeasti aloitettava, lyhyt ohjausjakso, jossa apua tarvitseva toteuttaa omahoito-ohjelmaa ammattilaisen tukemana. 

    Hankeyhteistyöhön tavoitellaan mahdollisimman monia työterveyshuollon yrityksiä. Tähän mennessä mukaan on alueella lähtenyt muutamia palveluntuottajia, joista yksi on Lapissa laajasti toimiva Lappica työterveys. Lappican palvelupäällikkö Anne Tahkolan mukaan Lappican asiakkaat tulevat hyötymään uudesta toimintamallista kaikilla Lappican toiminta-alueilla. Tämän vuoden puolella käyttöön otettavat toimintatavat antavat valmiuksia mielenterveyden tukemiseen ja muihin mielen pulmatilanteisiin tarttumiseen. 

    – Tämän avulla asiakas voi saada apua henkiseen hyvinvointiinsa missä tahansa alueella onkaan. Omahoito-ohjelmista löytyy monenlaisia aiheita ja tietoa, joita voi hyödyntää, Tahkola kuvailee.

    Lappica työterveydessä koulutuksen toimintamalliin saavat lähes kaikki riveissä olevat työterveyshoitajat. Työterveyshoitajien rooli mielenterveyden ja jaksamisen haasteista kamppailevien ensikohtaamisessa on Tahkolan mukaan keskeinen, ja siihen soveltuvat menetelmät ovat tarpeellisia.

    – Työterveyshoitajat ovat jo pidempään kaivanneet työkaluja mielenterveyden tukemiseen asiakastyössä, ja tämä toimintamalli tuo meille juuri niitä, Tahkola kommentoi.

    Itsekin työterveyshoitajana työskennellyt Tahkola näkee Ohjatun omahoidon olevan menetelmänä työterveyshoitajan työn ytimessä, sillä asiakastyössä korostuu usein ennaltaehkäisevä ohjaus ja neuvonta. Kouluttautuminen antaa Tahkolan mielestä hoitajille parempia eväitä tukea ripeämmin asiakkaita, joilla haasteet ovat vielä melko lieviä.

    Terapiat etulinjaan työterveyden tukena -hankkeen kehittämispäällikkö Sara Nurmisen mukaan myös muilla hyvinvointialueilla toimintamallin mukaiset työkalut ovat ammattilaisten keskuudessa otettu kiitoksilla vastaan. 

    – Työterveyshoitajat ovat kertoneet saaneensa entistä vahvempaa selkänojaa, struktuuria ja tavoitteellisuutta työhönsä kohdatessaan mielenterveyteensä apua hakevia, Nurminen kuvailee.

    Siltoja toimijoiden väleille

    Työterveyshuollolle tarjottava toimintamalli mukailee Lapin hyvinvointialueen mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden omaa hoidon porrastusta. Käyttöön otettavat työkalut ovat siis yhtenäisiä hyvinvointialueen mielenterveyspalveluiden ensivaiheen toimien kanssa. Kehittämispäällikkö Nurminen nostaa esiin palveluketjujen yhteensovittamisen yhteiskunnallista merkitystä:

    – Koko palvelujärjestelmän näkökulmasta samojen työkalujen ja -menetelmien hyödyntäminen vahvistaa yhteistyötä työterveyshuollon ja hyvinvointialueiden välillä, vähentää päällekkäistä työtä ja tukee tarpeenmukaista hoidon jatkuvuutta.

    Myös Lapin hyvinvointialueella tunnistetaan työterveyshuollon ja hyvinvointialueen mielenterveyspalvelujen yhteensovittamisen tärkeys. 

    – On todella hyvä ja tervetullutta, jos erilaisia siltoja ja tiedon kulkuväyliä, jotka ovat mahdollisimman yhtämittaisia, syntyy, johtava työterveyslääkäri Välitalo muotoilee. 

    Hanketyöskentely jatkuu paikallisen kehittämiskoordinaattorin avulla vuoden loppuun asti. Työterveystoimijoiden kouluttamisen lisäksi työ painottuu hyvinvointialueen ja työterveyshuollon yhteistyön edistämiseen, kuten toimijalta toiselle siirtyvien asiakkaiden palvelupolkujen sujuvoittamiseen. 


    Terapiat etulinjaan -toimintamalli työterveyshuollon tukena ja hyvinvointialueyhteistyön edistäjänä on vuoden 2025 aikana toteutettava yhteiskehittämishanke. Sen tavoitteena on vähentää mielenterveyssyistä johtuvaa työkyvyttömyyttä Suomessa. Hanke toteuttaa STM:n Työelämän mielenterveysohjelmaa (Suomen kestävän kasvun ohjelma), ja se saa rahoituksensa Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Lue lisää hankkeesta: Terapiat etulinjaan

    Hanke toteutetaan laajassa kansallisessa yhteistyössä hyvinvointialueiden, työterveyshuollon, Työterveyslaitoksen ja muiden asiantuntijatahojen kanssa. Hanketta koordinoi HUS Psykiatrian Terapiat etulinjaan -toimintamalli.

    Lähikuvassa puhelin, jonka näytöllä näkyy Terapianavigaattori. Yhdessä mielenterveysperustaisia sairaspoissaoloja vastaan
    19.6.2025
    Lapin hyvinvointialue toimii vuonna 2025 osatoteuttajana Terapiat etulinjaan työterveyden tukena...
    Lähikuvassa puhelin, jonka näytöllä näkyy Terapianavigaattori.

    Yhdessä mielenterveysperustaisia sairaspoissaoloja vastaan


    Lapin hyvinvointialue toimii vuonna 2025 osatoteuttajana Terapiat etulinjaan työterveyden tukena -hankkeessa. Hankkeessa työterveyshuollon palveluita järjestäville yrityksille tarjotaan tukea ja työvälineitä asiakkaidensa psyykkisen voinnin kartoittamiseen, sekä matalan kynnyksen tuen toteuttamiseen.

  2. Lapin hyvinvointialue kehittää sosiaalihuollon ensiarviointia työikäisten ja perheiden palveluissa – asiakkaat mukaan vaikuttamaan
    Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on parantaa ja yhtenäistää sosiaalihuollon ensiarvioinnin...

    Lapin hyvinvointialue kehittää sosiaalihuollon ensiarviointia työikäisten ja perheiden palveluissa – asiakkaat mukaan vaikuttamaan

    3.2.2025

    Looǥǥ lââʹzz

    Čorggâd reeʹvves čeʹvetme

    Lapin hyvinvointialue kehittää sosiaalihuollon ensiarviointia työikäisten ja perheiden palveluissa – asiakkaat mukaan vaikuttamaan

    Silta yli jäisen joen Rovaniemellä

    Kuva: Lapin materiaalipankki, Terhi Tuovinen

    3.2.2025

    Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on parantaa ja yhtenäistää sosiaalihuollon ensiarvioinnin palveluprosessia, nostaa asiakaspalvelun laatua ja kohdentaa palvelut niitä tarvitseville.

    Kehitämme kevään aikana sosiaalihuollon ensiarviointia työikäisten ja perheiden palveluissa. Asiakkaamme voivat osallistua kehitystyöhön antamalla palautetta asioidessaan ensiarvioinnissa. Palautteen kerääminen on aloitettu tammikuussa ja jatkuu kevään ajan. Aikuissosiaalityön asiakkaat voivat lisäksi osallistua tutkimukseen, jossa tutkitaan aikuissosiaalityön menetelmien vaikutuksia ensiarvioinnissa.

    Kehitystyön tavoitteet on kiteytetty ensiarvioinnin palvelulupaukseen:

    • Asiakas tulee kuulluksi ilman aiheetonta viivästystä 7 arkipäivän kuluessa.   
    • Arvostava ja kiireetön kohtaaminen, asiakkaalle jää tunne kuulluksi tulemisesta.   
    • Asiakkaalle kerrotaan soveltuvista peruspalveluista sekä mahdollisuudesta tapaamiseen ja palvelutarpeenarviointiin. 
    • Ensiarviointi on asiakaslähtöistä.  
    • Toimenpiteitä ohjaa aina tilannekohtaisuus ja kontekstisidonnaisuus.

    Kehittämisestä vastaa VASA 2 -hanke yhteistyössä Aikuissosiaalityön menetelmien vaikutukset -tutkimushankkeen kanssa. Hankkeissa kerätään tietoa ensiarvioinnin tavoitteiden toteutumisesta, ja näitä tietoja hyödynnetään Lapin hyvinvointialueen sosiaalipalvelujen kehittämisessä. EU-rahoitteiset hankkeet kestävät vuoden 2025 loppuun.

    Lisätietoja:

    Anni Partanen 
    projektipäällikkö, sosiaalipalvelut
    Puh. 040 751 1121
    anni.partanen@poske.fi
    VASA 2 – Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke

    Liisa Häkkinen
    tutkijasosiaalityöntekijä
    Puh. 040 592 6053
    liisa.hakkinen@poske.fi
    RRP3 – aikuissosiaalityön arviointitutkimushanke


     

    Silta yli jäisen joen Rovaniemellä Lapin hyvinvointialue kehittää sosiaalihuollon ensiarviointia työikäisten ja perheiden palveluissa – asiakkaat mukaan vaikuttamaan
    3.2.2025
    Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on parantaa ja yhtenäistää sosiaalihuollon ensiarvioinnin...
    Silta yli jäisen joen Rovaniemellä

    Lapin hyvinvointialue kehittää sosiaalihuollon ensiarviointia työikäisten ja perheiden palveluissa – asiakkaat mukaan vaikuttamaan


    Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on parantaa ja yhtenäistää sosiaalihuollon ensiarvioinnin palveluprosessia, nostaa asiakaspalvelun laatua ja kohdentaa palvelut niitä tarvitseville.

  3. Pellon mielenterveystoimisto muuttaa terveyskeskukseen
    Pellon mielenterveystoimisto palvelee 6.2.2025 alkaen Pellon terveyskeskuksen tiloissa.  Pellon...

    Pellon mielenterveystoimisto muuttaa terveyskeskukseen

    29.1.2025

    Looǥǥ lââʹzz

    Čorggâd reeʹvves čeʹvetme

    Pellon mielenterveystoimisto muuttaa terveyskeskukseen

    29.1.2025

    Pellon mielenterveystoimisto palvelee 6.2.2025 alkaen Pellon terveyskeskuksen tiloissa. 

    Pellon mielenterveystoimisto: Ahjotie 4 95700 Pello 

    Aukioloajat arkisin ma-to klo 8–16, pe klo 8–14

    Puhelinnumerot mielenterveystoimistoon säilyvät samana:

    • Sairaanhoitaja 040 731 2506 
    • Sairaanhoitaja 040 653 2400 
    • Lähihoitaja 040 651 6978

    Soittoaika arkisin ma-pe klo 12–13 

    Pellon mielenterveystoimisto muuttaa terveyskeskukseen
    29.1.2025
    Pellon mielenterveystoimisto palvelee 6.2.2025 alkaen Pellon terveyskeskuksen tiloissa.  Pellon...

    Pellon mielenterveystoimisto muuttaa terveyskeskukseen


    Pellon mielenterveystoimisto palvelee 6.2.2025 alkaen Pellon terveyskeskuksen tiloissa.  Pellon mielenterveystoimisto: Ahjotie 4 95700 Pello  Aukioloajat arkisin ma-to klo 8–16, pe klo 8–14 Puhelinnumerot mielenterveystoimistoon säilyvät samana: Sairaanhoitaja 040 731 2506  Sairaanhoitaja 040 653 2400  Lähihoitaja 040 651 6978 Soittoaika arkisin ma-pe klo 12–13