Sosiaalinen luotto on tarkoitettu Lapin hyvinvointialueella vakinaisesti asuville pienituloisille ja vähävaraisille, mutta maksukykyisille asukkaille, jotka eivät saa muuta luottoa kohtuullisin ehdoin esimerkiksi vakuuksien puuttumisen tai maksuhäiriömerkinnän vuoksi.
Sosiaalisen luototuksen tavoitteena on luoton saajan talouden hallintaan saattaminen ja taloudellisen vakauden lisääminen pidemmällä aikavälillä. Sosiaalisen luototuksen lisäksi asiakkaalle voidaan tarvittaessa järjestää myös muita sosiaalipalveluja.
Lapin hyvinvointialueella sosiaalisen luoton vähimmäismäärä on 500 euroa ja enimmäismäärä 8000 euroa. Laina-aika määräytyy lainan määrän perusteella ja voi enimmillään olla seitsemän vuotta.
Ǩeäzz da mââi määinai vuâđald
Luoton saajan kotikunnan tulee sijaita Lapin hyvinvointialueella ja hakijan tulee olla pienituloinen, mutta maksukykyinen. Hakijan tulee olla motivoitunut sitoutumaan luoton tarpeiden ammatilliseen selvittämiseen ja yhdessä sovittuihin toimenpiteisiin talouden hallintaan saattamiseksi.
Sosiaalisen luoton saaminen edellyttää muun muassa säännöllisiä pysyväisluonteisia tuloja, kuten palkkaa, eläkettä tai muuta säännöllistä tuloa.
Ennen sosiaalisen luoton hakemista hakijan täytyy selvittää oikeus elämäntilanteensa mukaisiin ensisijaisiin etuuksiin, kuten asumistukeen, työttömyysturvaan, sairastamisen tukiin ja toimeentuloturvaetuuksiin.
Luottoa ei voida myöntää esimerkiksi tilanteissa, joissa hakija ei ole pienituloinen, hakija voi kohtuullisessa ajassa säästää rahaa kattaakseen lainatarpeensa tai hakijalla on mahdollisuus saada kohtuuehtoinen luotto muilta luottomarkkinoilta.
Päiʹǩǩ-kååʹdd vaʹlljummuš
Vaʹlljed päiʹǩǩ-kååʹdd da vuäǯǯak vueiʹnnemnalla õhttvuõtt-teâđaid, liâdǥlaž kääzzkõõzzid da jeeʹres kääzzkõʹsse õhttneei teâđaid.
Vaʹlljed päiʹǩǩ-kååʹdd
Puk
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Vaʹlljuum: Puk
Tååim nääiʹt
Jos taloustilanteesi on muuttunut äkillisesti esimerkiksi työttömyyden, sairastumisen, eron tai kertyneiden velkojen vuoksi ja sinulla on haasteita selviytyä välttämättömistä säännöllisistä menoista, ole yhteydessä oman alueesi sosiaalipalveluihin. Tarvittaessa sinulle nimetään oma työntekijä, joka tekee yhteistyötä sosiaalisen luototuksen sosiaaliohjaajien ja talousneuvojien kanssa.
Voit olla yhteydessä sosiaalisen luoton neuvontaan myös, jos sinulla on vakituiset tulot ja elämäntilanteesi on vakiintunut, mutta tarvitset talousohjausta ja -neuvontaa esimerkiksi seuraaviin:
taloudenhallintaan,
velkojen yhdistämiseen ja velkatilanteen selvittämiseen tai
sinulla on tiedossa välttämätön hankinta, johon et voi saada muita etuuksia tai kohtuuehtoista luottoa
Sosiaalisen luototuksen neuvonta ja asiointi
Verkkoneuvonnasta saat henkilökohtaista ohjausta sosiaalisen luoton myöntämiseen ja talousneuvontaan.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Saat yhteyden sosiaalisen luoton neuvontaan puhelimitse maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin.
Takai äävaiåårramääiʹj
Monday - Tuesday09:00 - 11:00
Wednesday12:00 - 14:00
Sosiaallaž läinnouddmõš on sosiaalhueʹlle kollʼjeei läinnouddmõš, koon õõlǥtõssân lij cõggâd tällsaallaž čårrnummuš da pâiʹlveälggõõvvmõš de oouʹdeed oummu da piârri jiõččnaž piʹrǧǧummuš.
Pueʹrrvueiʹttemvuʹvdd vuäitt riâššâd sosiaallaž läinnouddmõžžâst tuʹmmjemes veeidasvuõđâst. Lääin vueiʹtte vuâđđõttum määiʹnest miõđted ooumže, ǩeäʹst ij leäkku vääʹnespuåđõõzzâs da vääʹnesväärlažvuõđ diõtt jeeʹresnalla vueiʹtlvažvuõtt vuäǯǯad lääin mååžna määinain da ǩeäʹst liâ oodd seʹlvvned lääin mååusat mäʹhssmõõžžâst. Lääin tuʹmmjeʹmmen väʹldde vuâmmša ooʹcci puåđõõzzid da kuulid, väär, vieʹlj da teäʹnʼjemvueiʹtlvažvuõđ .
Talousneuvola palvelee Rovaniemellä joka kuukauden kolmas keskiviikko
19.12.2024
Tule pienen tai suuren talouskysymyksesi kanssa – etsitään ratkaisuja yhdessä!
Talousneuvolatoiminta Lapin hyvinvointialueella jatkaa toimintaansa ensi vuonnakin. Talousneuvolassa voit keskustella ilman ajanvarausta arjen raha-asioistasi sekä saada neuvoja ja pohtia tilannettasi asiantuntijoiden kanssa.
Kaikenikäisille tarkoitettu palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. Halutessasi voit asioida anonyymisti. Talousneuvolassa voit tavata eri alojen ammattilaisia. Toiminnassa on mukana Kela, Lapin hyvinvointialueen sosiaalityö, talous- ja velkaneuvonta sekä Ulosottolaitos.
Talousneuvola toimii Rovaniemellä osoitteessa Valtakatu 16, 2. kerros.
Talousneuvola on avoinna joka kuukauden kolmas keskiviikko klo 13.30–15.30.
Miten voit asioida Talousneuvolassa?
• Tule käymään osoitteessa Valtakatu 16, 2. kerros,
• soita 040 684 9992 tai
• lähetä yhteydenottopyyntö sähköpostilla talousneuvola@lapha.fi.
Lapin hyvinvointialueen sosiaalisen luototuksen soveltamisohjetta on uudistettu.
Sosiaalinen luototus on sosiaalihuoltoon kuuluvaa lainanantoa, jonka tarkoituksena on ehkäistä taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistää henkilön ja perheen itsenäistä suoriutumista.
Sosiaalisen luototuksen myöntämisen perusteet ja soveltamisohje on hallinnollinen ohjeistus siitä, millaisilla kriteereillä Lapin hyvinvointialueella myönnetään sosiaalista luototusta ja miten sosiaalisen luototuksen palvelussa toimitaan luototukseen liittyvissä asioissa. Ohjeen tavoitteena on luoda ja ylläpitää hyvinvointialueelle yhtenäiset palvelun myöntämisen kriteerit ja toimintatavat, joiden avulla pyritään turvaamaan asiakkaiden yhdenvertainen palvelu hyvinvointialueella.
Uuden soveltamisohjeen mukaan sosiaalisen luototuksen enimmäismäärä nousee 5000:sta 8000 euroon ja takaisinmaksuaika pitenee enimmillään viidestä seitsemään vuoteen.
Hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi yhtenäiset sosiaalisen luototuksen myöntämisen perusteet ja toimintaohjeet koko hyvinvointialueelle. Aiemmin sosiaalinen luototus on ollut käytössä Kemissä, Torniossa, Rovaniemellä ja Kittilässä. Aiemmat sosiaalisten luottojen sopimukset ovat voimassa vuodenvaihteen yli.
Sosiaalinen luototus ehkäisee taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista. Sosiaalihuolto voi myöntää sosiaalisen luoton henkilölle, jolla ei ole pienituloisuutensa ja vähävaraisuutensa vuoksi mahdollisuutta saada kohtuuehtoista luottoa muulla tavoin, mutta jolla kuitenkin on kyky suoriutua luoton takaisin maksusta.
Aluehallitus päätti yksimielisesti, että myönnetystä luotosta ei peritä vuotuista korkoa.
Lisätietoja:
aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 532 3998