Navigation Menu

Jäkälä

hanke-jäkälä-logot

hanke-jäkälä-otsikko

Jäkälä- Jälkihuoltopalveluiden kehittäminen Lapissa

hanke-jäkälä-sisältö

Hankkeen nimi: Jäkälä – Jälkihuoltopalveluiden kehittäminen Lapissa -hanke
Aikataulu: toiminta-aika 1.3.2024-28.2.2027
Rahoittaja: Hanketta osarahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR+).
Hankkeen henkilöstö:

Matti Virtasalo, Projektipäällikkö, Lapin AMK
+358 40 121 7381
matti.virtasalo@lapinamk.fi

Johanna Majala, Asiantuntija, Lapin AMK
+358 44 478 0299
johanna.majala@lapinamk.fi

Petra Talvensaari, Kehittäjätyöntekijä, Lapin hyvinvointialue
+358 40 583 4032
petra.talvensaari@lapha.fi

Anna Nikupeteri, Asiantuntija, Lapin yliopisto
+358 40 484 4179
anna.nikupeteri@ulapland.fi

Outi Hokkanen, Asiantuntija, Lapin yliopisto
+358 40 351 8014
outi.hokkanen@ulapland.fi 

Hankkeen tavoite

Hankkeen päätavoitteena on luoda yhdenvertaiset ja tasalaatuiset jälkihuollon palvelut Lapin hyvinvointialueella niin, että ne vastaavat aiempaa paremmin jälkihuollossa olevien nuorten tuen tarpeisiin. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi hankkeessa: 

 

1. Lisätään ja vahvistetaan jälkihuollossa työskentelevien sekä muiden jälkihuolloista tukea tarjoavien ammattilaisten osaamista. 

2. Selkiytetään eri ammattilaisten työnjakoa ja rooleja, erityisesti jälkihuollossa toimivien sosiaaliohjaajien ja sosiaalityöntekijöiden osalta. 

3. Selkiytetään ja yhdenmukaistetaan jälkihuollollisen tuen piirissä toimivien eri ammattilaisten monialaisia yhteistyörakenteita, palveluprosesseja ja työkäytäntöjä sekä kuvataan nuorten tarpeiden mukaisia palvelupolkuja.

4. Kehitetään ja luodaan toimintamalleja ja käytänteitä liittyen jälkihuollossa tarvittaviin uusiin palveluihin, kuten nuorten vertaisryhmätoimintaan, kokemusnuoritoimintaan ja jälkihuollossa olevien nuorten tuetun asumisen palveluun.

Hankkeen toteuttaja

Ryhmähankkeen toteuttajina ovat Lapin hyvinvointialue, Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu (päätoteuttaja). Hankkeen toteutus perustuu yhteiskehittämisen ideaan. Hankkeessa hyödynnetään sekä ammatillista että kokemuksellista asiantuntijatietoa, jota on jälkihuollon piiriin kuuluvien nuorten kanssa työskentelevillä ammattilaisilla sekä nuorilla itsellään ja heidän läheisillään. Hankkeen kehittämistyötä pilotoidaan Lapin hyvinvointialueen Lounaisella palvelualueella ja hankkeen päättymisen jälkeen hyvät ja toimivat käytänteet otetaan käyttöön koko Lapin hyvinvointialueella. Hanketta osarahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR+).  

Tuen kokonaismäärä ryhmähankkeelle on enintään 676 475 euroa. Lapin hyvinvointialueen tuen kokonaismäärä on enintään 187 390 euroa. Hanke saa koordinaatiotukea SOILA – Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohankkeelta.

Hankkeen tuloksena saadaan seuraavia vaikutuksia

1. Toimintaan osallistuvien jälkihuollon piirissä olevien nuorten toimintaedellytykset ovat vahvistuneet, ja heillä on tietoa ja kykyä löytää tilanteeseensa tarvitsemaansa apua ja tukea edistääkseen omaa hyvinvointiaan ja ehkäistäkseen syrjäytymistä. 

2. Jälkihuollossa työskentelevien sosiaaliohjaajien ja sosiaalityöntekijöiden työnjako ja tehtäväkuvaukset ovat selkiintyneet alueen jälkihuollon piirissä olevien nuorten tuen tarpeita vastaaviksi. 

3. Hankkeen aikana on uudistettu ja rakennettu palvelupolkuja tukemaan nuorten itsenäistymistä ja siirtymiä palveluissa. Yhteistyörakenteet sijaishuoltopaikkatoimijoiden ja jälkihuoltotyötä tekevien välillä sekä eri hyvinvointialueiden toimijoiden välillä ovat vahvistuneet. Lisäksi on muodostettu uusia yhteistyökäytäntöjä ammattilaisten, nuorten ja heidän läheistensä välillä. 

4. Nuorilla, heidän läheisillään ja ammattilaisilla on käytössään oppaita, jotka selkiyttävät jälkihuollon käytänteitä, palveluita ja palvelupolkuja. 

5. Hankkeessa on tehty mallinnuksia/kuvauksia jälkihuollon palvelupoluista. Mallinnukset ovat jälkihuollon työntekijöiden ja heidän yhteistyökumppaneiden sekä nuorten apuna selkiyttämässä palveluprosessien etenemistä. 

6. Nuorten vaikutusmahdollisuudet ovat lisääntyneet hankkeessa luodun yhteistoiminnallisen kehittämisen myötä sekä kehittäjäasiakas- ja kokemusasiantuntijatoiminnan luomisen avulla. 

7. Jälkihuoltopalveluiden palveluvalikkoa on uudistettu ja kehitetty, jolloin palvelut ovat yhdenvertaisia ja tasalaatuisia sekä nuorten yksilölliset tarpeet huomioivia. Uusina palveluina alueen jälkihuollossa oleville nuorille on tarjolla vertaisryhmätoimintaa, nuorten organisoitua kokemusasiantuntijatoimintaa sekä asumiseen liittyvää tukea 

8. Hankkeessa on toteutettu koulutuksia, julkaisuja (myös mahdolliset opinnäytetyöt) ja työtä selkeyttäviä mallinnuksia. Näiden avulla jälkihuollossa työskentelevien ammattilaisten ja heidän yhteistyökumppanien osaaminen ja tietotaito nuorten erityisistä tuen ja avun tarpeista ja niihin vastaamisesta on lisääntynyt. Myös sosionomi ja sosiaalityön opiskelijoiden tietotaito ja asiantuntijuus jälkihuollosta on lisääntynyt. Hankkeen päätteeksi hankkeesta laaditaan loppujulkaisu, joka kokoaa hankkeessa tehdyt mallinnukset, kuvaukset ja tulokset. Innokylässä julkaistava loppujulkaisu mahdollistaa tiedon laajan levittämisen ja hyödyntämisen.

Lisätietoa hankkeesta

(Linkit aukeavat uuteen ikkunaan)

Pääset hankkeen omille verkkosivuille tästä linkistä.

Lue Lapin ammattikorkeakoulun julkaisut:
Jälkihuoltopalveluiden kehittäminen lapissa tästä linkistä

Jälkihuolto nuorten tukena tästä linkistä

Kokemusnuorten kanssa lastensuojelun jälkihuolto kehittämässä tästä linkistä

Muita julkaisuja:
Minne menet jälkihuolto, Lapin kansan julkaisu tästä linkistä

Jälkihuollon ikärajan lasku asettaa nuoret eriarvoiseen asemaan, Helsingin sanomien julkaisu tästä linkistä

Jälkihuoltopalveluiden kehittäminen Lapissa, Lapin yliopiston julkaisu tästä linkistä