Navigation Menu

Kysy ja kommentoi

Form

Kysy ja kommentoi palveluverkkoon liittyviä suunnitelmia

Palvelustrategia kysymykset

Kysymykset ja vastaukset

Voit jättää avoimia kysymyksiä ja kommenteja palveluverkon uudistamisesta verkkosivuillamme. Julkaisemme kysymykset ja kommentit nimimerkkien kanssa.

palvelustrategia ukk1

"Laphan mukaan sosiaalipalveluihin aiotaan tehdä muutoksia keventämällä asumispalveluja. Miten asumispalveluja voidaan keventää, eikö jokaisen nykyisen asukkaan toimintakyky ole arvioitu ja todettu hänen asumispalvelua tarvitsevan? Miten ja minne aiotaan siirtää iäkäs/kehitysvammainen asukas joka on vuosia asunut samassa paikkaa?" Nimim. tt

Vastaus: Ikääntyneiden asumispalveluita voidaan keventää siten, että kaikkia pitkäaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen vapautuvia paikkoja ei täytetä, osa muutetaan vapautuessaan lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen paikoiksi ja osa yhteisöllisen asumisen (kevyempi asumismuoto) paikoiksi. Mikäli kokonainen pitkäaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen tai laitoshoidon yksikkö lakkautetaan, asiakkaille tarjotaan vastaavaa palvelua toisista yksiköistä.

Vammaisten palveluissa on tärkeää kehittää palvelun sisältöä vastamaan entistä paremmin asiakkaiden yksilöllisiä tarpeita ja että asumisen tilaratkaisut vastaavat entistä paremmin vammaisen henkilön muuttuneita asumisen tuen tarpeisiin. Lähtökohtana on, että vammaisella henkilöllä on hänen tarpeitaan vastaavat asumisen tuen palvelut sekä esteetön ja toimiva asunto.  Palvelurakenteen keventäminen edellyttää uusien asumisen konseptien kehittämisen lisäksi investointia uusiin asuntoihin ja tilaratkaisuihin palveluiden sisällöllisten kehittämistarpeiden lisäksi. Asumisen tuen tarkoitus on, että vammainen henkilö voi asua mahdollisimman itsenäisesti silloinkin, kun hän tarvitsee paljon apua tai tukea asumisessa.
 
Osa oman toiminnan palveluyksiköiden asunnoista ja tiloista eivät täytä nykyisiä laatuvaatimuksia eikä tiloihin tehdä enää perusparannuksia. Mikäli asuminen em. syistä johtuen ei ole enää mahdollista nykyisessä palveluyksikössä, asiakkaalle järjestetään asumisen tuen palvelu toisessa palveluyksikössä.

palvelustrategia ukk2

"Miten ja milloin yksilölliset palvelut toteutuvat Kittilässä, vammaisten palveluista puuttuvat eri-ikäisten kohdennetut palvelut?" Nimim. Ööö

Vastaus: Lapin hyvinvointialueen vammaisten palvelut kiittävät palautteesta. Vammaisten palveluja kehitetään koko ajan, ja on tärkeää saada palvelujen käyttäjien palautetta palvelujen toimivuudesta tai toimimattomuudesta. Otamme palautteenne huomioon palveluja järjestettäessä ja kehitettäessä.

Vammaisten palveluita järjestettäessä huomioidaan laista tulevat ensisijaisuuden periaatteet ts. lähtökohtana on,  että tarvittavia palveluja ja tukitoimia järjestetään vammaiselle henkilölle ensisijaisesti peruspalveluina kuten sosiaalihuoltolain ja terveydenhuoltolain nojalla sekä perusopetus- ja varhaiskasvatuslain nojalla yhdenvertaisesti muihin väestöryhmiin nähden.

Tämä edellyttää, että kaikki peruspalvelut ovat esteettömiä ja tosiasiassa myös kaikkien väestöryhmien saavutettavissa. Mikäli henkilö ei voi saada riittäviä tai sopivia palveluja ensisijaisesti peruspalveluina, sovelletaan vammaispalvelulakia sosiaalihuollon erityispalveluna.

palvelustrategia ukk3

"Mistä muodostuu yhteisöllinen asuminen? Eli ... Mitä ja ketä sisältää yhteisöllinen asuminen vanhusten palveluissa?"

Nimim. En ymmärrä

Vastaus: Hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin järjestämisvastuulle kuuluvasta yhteisöllisestä asumisesta säädetään sosiaalihuoltolaissa. Yhteisöllisellä asumisella tarkoitetaan hyvinvointialueen järjestämää asumista esteettömässä ja turvallisessa asumisyksikössä, jossa asiakkaalla on hänen tarpeitaan vastaava asunto ja jossa on tarjolla sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa.

Yhteisöllistä asumista järjestetään asiakkaalle, joka tarvitsee sitä alentuneen toimintakyvyn tai kohonneen hoidon ja huolenpidon tarpeen vuoksi johtuen korkeasta iästä, sairaudesta, vammasta tai muusta vastaavasta syystä.

Yhteisöllisen asumisen asiakasryhmiä ovat iäkkäät, kehitysvammaiset ja vammaiset sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujat. Yhteisöllistä asumista ei voi järjestää alaikäisille tai lastensuojelun asiakkaille.

Yhteisöllinen asuminen perustuu hyvinvointialueen asiakkaalle tekemään palvelutarpeen arviointiin, asiakassuunnitelmaan ja päätökseen yhteisöllisen asumisen järjestämisestä. Asunnon hallinta perustuu vuokrasopimukseen. Asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin vastaavat sosiaalipalvelut arvioidaan erikseen.

Yhteisöllisessä asumisessa asiakkaiden palveluiden tarpeeseen ei ole vastaamassa yksikössä ympärivuorokauden läsnä olevaa henkilöstöä. Yhteisöllistä asumista ei voi rinnastaa ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, vaikka kotihoidon palveluja on mahdollista järjestää myös yöaikaan.

palvelustaretegia ukk4

"Onko tarkoitus lisätä kotonaan asuvien ikääntyneiden palveluita, kun/jos palveluasumisen kokonaisuus pienenee? Miten on ajateltu ikäihmisten selviytyminen, tai edes heidän palveluidensa sujuvuus kotioloissa, kun usein vanhat talot / asunnot ovat puitteiltaan huomattavasti epäkäytännöllisemmät kuin tarkoitukseen rakennetuissa palvelutaloissa? Wc- ja pesutilat ovat ahtaat, etenkin rollaattorin tai pyörätuolin käyttäjille, vieläpä saattajan / auttajan tarvitseville. Jääkö kuntien kustannuksiin po.kotien rakenteelliset muutos-/ja parannustyöt? Ihan kaikilla asukkailla ei ole varallisuutta moiseen, eikä osaamista järjestelyihin. Miten kooltaan laajat ja väkimäärältään vähäiset kunnat saavat osaavan ja riittävän kotihoidon henkilöstön otihoitoon, kunvälimatkat vievät työaikaa. Kun vanhukset asuvat siellä täällä harvassa, ei edes naapureilta ole odotettavissa turvaa tai apua. Palvelutalojen yöpäivystyksen puuttuminen edellyyttä vähintään kiertävää yöpartiota, turvallisuuden lisäämiseksi."

Nimim. Kohti korkaa ikää

Vastaus: Ympärivuorokautisen asumisen vähentäminen on mahdollista tarjoamalla vaihtoehtona yhteisöllistä asumista sekä vahvistamalla kotona asumista tukevia palveluja. Kotihoitoa on mahdollista saada erilaisiin koteihin samalla tavalla kuin aikaisemminkin. Laphan asiakas- ja palveluohjaus tarjoaa ohjausta ja neuvontaa myös asumiseen liittyvissä asioissa.
 
Kotihoidon vahvistamiseksi on valmisteltu suunnitelma, johon sisältyy kotihoidon järjestäminen koko hyvinvointialueella vuorokaudenajasta riippumatta ja myös erilaista teknologiaa hyödyntäen. Henkilöstön riittävyyttä varmistetaan Laphassa mm. kehittämällä varahenkilöstöjärjestelmää ja sisäisten sijaisten käyttöönottoa.

UKK Palvelustrategiakysymys muu aihe 1

"Missä Talouden sopeuttamisohjelma on luettavissa kokonaisuutenaan. Kaltion ranskalaisilla viivoilla esitetty tiivistelmä ei liene kattava? Ainakin tuntuu melko ylätasoiselta." -Sirkka

Vastaus: Talouden sopeuttamisohjelma on esitelty Lapin hyvinvointialueen verkkosivuilla Tietoa meistä -osiossa. Sopeuttamisohjelmaan voi tutustua tästä: lapha.fi/tietoameista/talouden-sopeuttaminen

Palvelustrategia ukk6

"Ministeri Juuso kirjoitti lehdessä, terveydenhoitoon pannaan rahaa enemmänkin kuin koskaan aiemmin. Palturin puhuminen on jokapäiväistä kun perustellaan säästötoimenpiteitä ja paikkojen sulkemisia. Säästöt koskee myös omaisia. En tällä matikka päällä vieläkään ymmärrä, miten palosalmen metsätyömies kodin sulkemisella saadaan säästöjä, paikka on vanha ja asukkaiden koti. Kuinka näistä asukkaista saadaan revittyä lisää euroja kunne sijoitetaan ympäri Lappia. Kun ne sijoitetaan hoitolaitoksiin joiden ovet pidetään lukossa ei ole säästämistä, palosalmelta ei ole tiettävästi karannut ketään minnekkään mutta ovet on olleetkin auki reilu 70 vuotta. Ilmeisesti palosalmellakin katsellaan revontulia tulevaisuudessa ihan korvausta vastaan. Matkailuun virtaavat eurot valtion avustuksina ovat tuottoisia, ilmeisesti. Palosalmen metsätyömieskodin asukkaiden kohtaloksi koitui revontulten katselu korvauksetta yöaikaan." - Nimim. H. L. 

Vastaus: Kiitos kysymyksestä. Palosalmen metsätyömieskodin sulkemisessa ei ole kysymys Lapin hyvinvointialueen säästötoimenpiteistä. Rovala-säätiö lopettaa toimintansa eikä toiminnalle ole löytynyt jatkajaa, jolloin hyvinvointialueen on etsittävä asukkaille uudet asuinpaikat. Onneksi kaikille Palosalmen nykyisille asukkaille on löydetty korvaava asuinpaikka. 

Palvelustrategia ukk7

"Mitä mieltä olette ihan aikuisten oikeesti sotesta." Nimim. huolestunut

Vastaus: Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluilla vastataan eri-ikäisten ihmisten tarpeisiin. Sote-uudistuksella on tarkoitus vastata toimintaympäristön muutoksiin. Sote-uudistus on tosiasiassa vasta alkanut, ja hyvinvointialueet rakentavat parhaillaan uutta palvelujärjestelmää. Vasta muutaman vuoden jälkeen voidaan arvioida, miten toimintaympäristön haasteisiin, kuten ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden haasteisiin, on kyetty vastaamaan.

Palvelustrategia ukk8

"Seurasin äsken etänä Ivalon asukastilaisuuden striimiä ja yhdenvertaisuudesta keskusteltiin paljonkin, Inarissa kun on sen verran erikoiset olosuhteet, että yhdenvertaisuus harmonisoituine sääntöineen aiheuttaakin täkäläisille palvelunkäyttäjille suoranaista syrjintää (esim. kuljetuspalvelut). No, siinäpä sitten särähti korvaani, kun yhtenä esimerkkinä yhdenvertaisuudesta mainittiin lääkinnälliseen kuntoutukseen pääsyn kriteerien harmonisointi. Yritin etsiä Laphan sivuilta, mitkä nämä kuntoutuskriteerit nyt olisivat, mutta en löytänyt. Olisiko mahdollista saada ne mustaa valkoisella niin pian kuin mahdollista, kiitos." Nimim. Marjorie
 

Vastaus: Laphan Toiminta- ja työkyvyn tuen vastuualue järjestää lääkinnällisen kuntoutuksen palvelut. Palvelun yhdenmukaisuuden ja asiakkaiden yhdenvertaisuuden varmistamiseksi on kuntoutuksen ammattilaiset laatineet yhteistyössä kuntoutukseen ohjaamisen työohjeen. Tämä ohje auttaa sekä kuntoutukseen lähettävää tahoa, että kuntoutuksen järjestävää tahoa ohjaamaan asiakkaita oikeanlaiseen kuntoutuksen palveluun tai muuhun palveluun. Kyseinen ohje ei ole kuntoutuksen saatavuuskriteeristö, vaan kuntoutuspäätös tehdään aina yksilöllisen tarpeen perusteella. 

Palvelustrategia ukk9

"Jos rahat loppuu niin olisiko johtajista vara vähentää? Ja puheenjohtajien palkkiot pois! Ei kukaan saa korvauksia tekemättä mitään."

Johdon ja luottamushenkilöiden palkka- ja palkkiokustannukset ovat todella pieni osa hyvinvointialueen budjettia. Organisaatio- ja johtamisjärjestelmän uudistus valmistuu loppuvuodesta osana ensi vuoden talousarviota. Uudistuksen tarkoitus on selkeyttää ja madaltaa johtamisorganisaatiota. Aluevaltuuston on tarkoitus päättää muutoksista osana talousarviopäätöksentekoa. Aluevaltuusto on päättänyt luottamushenkilöiden palkkioiden alentamisesta kokouksessaan 16.9.2024.

palvelustrategia ukk10

"Mitäs Rovaniemeltä vähenee, kun muualta Laphan alueelta karsitaan palveluja?" Nimim. Hämmästelijä Rovaniemen härkeyttä

Vastaus: Ikääntyneiden palvelujen osalta Rovaniemellä on suunnitelmana muuttaa ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen 45 paikkaa yhteisöllisen asumisen paikoiksi. Pitkäaikaisen laitoshoidon paikat puretaan ja muutetaan lyhytaikaiseksi ympärivuorokautiseksi palveluasumiseksi.

palvelustrategia ukk 11

"Onko lastensuojelun palvelut toteutuneet tavoitteen mukaisesti eli koin ulkopuoliset sijoitukset vähentyneet ja saatu alennettua kustannuksia? Miksi lapsia ja nuoria sijoitetaan asumaan kotikunnan palveluyksiköihin- eikä kauemmas kotipaikkakunnalta? Kun nämä " sijoitetut" lapset ja nuoret sijoitetaan kotikuntaan ja heillä jatkuu asuminen samassa kasvuympäristössä häirköinti jatkuu kuten ennenkin. Jotkut kokevat sen jopa palkitsevana tai tavoiteltuna että " joutuu sijoitukseen" muualle kuin kotiin. Pääseekö kunnan suhdepolitiikka vaikuttamaan siihen, että sijoituksia tehdään kotikunnan asumisyksiköihin, jolloin rahavirta jää kunnan sisälle, yritys tekee tuosta kun saa hyvät liksat ja kuntatalouskin voi paremmin. Määrääkö talous enemmän kuin sijoitetun lapsen tai nuoren kasvatustarve? Onko Lappiin tulossa lastensuojelun oman tuotannon kasvatusyksiköitä, missä aikataulussa?" Nimim. tarttis tietää

Vastaus: Sijoitetun lapsen hoidossa on LSL:n 50 § mukaan kiinnitettävä erityistä huomiota lapsen tarpeisiin sekä lapsen sisarussuhteiden ja muiden läheisten ihmissuhteiden ylläpitämiseen. Yksi kantava perusperiaate, perheiden yhdistäminen,  on myös kirjattu lakiin. Em. seikoista johtuen lapsi/nuori pyritään sijoittamaan lähelle, mikäli se lapsen hoidon kannalta (vastaa tarpeeseen eikä vaikeuta hoidon tavoitteiden toteutumista) mahdollista. Käytännössä lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä arvioi lapsen hoidon tarpeen ja sijoitusmuodon ja sijoituspaikan valinta perustuu tähän arvioon. Kunnilla ja julkisella taloudella ei ole asian kanssa tekemistä. 

Lapin hyvinvointialueella on omana palveluntuotantona kaksi lastensuojelulaitosta, toinen Kemissä ja toinen Rovaniemellä, lisäksi ensi vuonna valmistuu yksi uusi yksikkö Rovaniemelle. Lapha järjestää omana tuotantona lisäksi perhehoitoa. Tavoitteenamme on myös saada lähivuosina oma ammatillinen perhehoitoyksikkö pohjoisen Lapin alueelle. 

palvelustrategia kommentit

Kommentit

ukk terveyskeskusten vuodeosastot ja kotisairaala

"Pidän edelleen erittäin tärkeänä säilyttää Utsjoen ja Inarin terveyskeskusten vuodeosasto kotisairaalan kehittämisen rinnalla. Näin turvataan pitkäaikaissairaiden hoito ja ikäihmisten saattohoidot lähellä omaisia. Tämä on erityisen tärkeää muistisairaiden ja saamenkielisten kohdalla, koska heillä tutun ja omakielisen ympäristön ja läheisten tarve korostuu. Jos nämä palvelut lakkautetaan, luo se myös turvattomuuden tunnetta niin asukkaille kuin hoitohenkilökunnallekin." -Arja Jomppanen, Inari

"Pidän erittäin tärkeänä säilyttää Ranuan terveyskeskuksen vuodeosasto. Vuodeosastolla on viimeisen vuoden aikana hoidettu ranualaisten lisäksi lukuisia rovaniemeläisiä potilaita, kun Rovaniemelle eivät ole jatkohoitoon sopineet. Potilaita ollut myös muiltakin paikkakunnilta mm. Posiolta. Ranuan vuodeosastolla on hyvät, nykyaikaiset työtilat ja henkilökuntaa tällä hetkellä ainakin kohtuu hyvin käytettävissä. Jos vuodeosasto Ranualta suljetaan, en usko henkilökunnan siirtyvän naapuripaikkakunnalle töihin "korvaavalle" vuodeosastolle vaan hakevat muuta hoitotyötä joko Ranualta tai muualta tai hakevat ihan muun alan töitä." -Mielipide

"Palveluja kehitettäessä ja purettaessa on asukkaat ja työntekijät huomioitava. Ymmärrys säästöohjelmasta tietenkin on. Huomio tieten on, mitä arvostetaan, onko palvelut yhdenvertaisia vai oikeudenmukaisia. Muutokset on tärkeä tehdä hallitusti, työntekijöiden kanssa yhteistyössä. Liian paljon yhtäaikaisia muutoksia aiheuttaa helposti kaaosta ja työntekijöille työuupumusta. Siis muutos selkeä ja askel kerrallaan. Ei pelkästään ylhäältä sanota, että nyt tehdään näin. Monet asiat jäävät helposti huomioimatta. Työntekijöiden mukaan ottaminen sitouttaa työntekijät muutokseen ja asiakaspalvelu paranee." - Työntekijöiden ja asukkaiden puolesta

"Pellon vuodeosasto tulee ehdottomasti säilyttää, todella ammattitaitoista henkilökuntaa ja hyvät tilat. Ylitornion joutaa sen sijaan sulkea, näin Länsi-Lapin vuodeosastot sijaisisivat todella loogisesti Torniossa, Pellossa ja Muoniossa." -länsikaira

"Miten vuodeosaston loppuminen vaikuttaa kunnan palveluihin ja kotisairaalan kehittämiseen. Turvallisuustekijät on huomioitava. Missä tiloissa kotisairaala toimii? Miten on turvattu yksintyöskentely, kun vuodeosastoa ei enää ole jne. Pienillä paikkakunnilla ei esim. ole vartiapalvelua, hälytysjärjestelmää." -Turvallisuus

"Kyseessä on Sallan eläkeläiset ry:n kevätkokouksessan 11.3.2024 päättämä kannanotto, joka koskee Lapin Hyvinvointialueen käynnissä olevia palveluorganisaatioiden toiminnan muutoksia. Kokouksen yksimieliseksi päätökseksi tuli, että Sallassa pitää säilyttää vuodeosasto. Kokous perusteli päätöstä seuraavasti. Sallassa on vasta remontoitu hyvä ja toimiva rakennuskompleksi, johon kuuluvat terveyskeskus, sosiaalipalvelut ja vuodeosasto. Väestö on iäkästä ja Salla on laaja kunta, jossa on pitkät välimatkat. Sallasta on pitkät matkat myös muihin kuntiin, mikä merkitsee sitä, että omaisten kulkeminen läheistensä luokse muun kunnan vuodeosastolle hankaloituu. Keskussairaalan leikkauspotilaat sijoitetaan joka tapauksessa vuodeosastolle johonkin kuntaan ennen kotiuttamista. Lisäksi on otettava huomioon Sallassa lisääntynyt matkailu kansallispuiston myötä, mikä myös lisää julkisten palvelujen tarvetta. " -Tuomo Haurunen puheenjohtaja Sallan Eläkeläiset ry

ukk kommentit ikääntyneiden palvelut

"Yhteisöllisen asumisen paikkoja ollaan lisäämässä ja ympärivuorokautisen paikkoja vähentämässä. Kuka ne ympärivuorokautisen paikan tarvitsijat sitten hoitaa? ei ainakaan omaiset. Tarve vain kasvaa ja paikkoja vähennetään, ei mitään järkeä. Paikkaa odottavat vievät sitten terveyskeskuksien vuodeosastopaikkoja, joilla olisi muutakin käyttöä. Onkohan tätä mietitty ihan loppuun saakka?" -Ihmetyttää

"Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkoon suunnitellut muutokset 2. Yhdenvertaisten, laadukkaiden ja kustannustehokkaiden palveluiden varmistaminen. Käsitteet oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus liittyvät läheisesti yhteen. Suomen perustuslain 19. pykälän mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Julkisen vallan velvoitteita säätelevät myös kuntalaki, kansanterveyslaki, erikoissairaanhoitolaki, mielenterveyslaki sekä laki potilaan asemasta ja oikeuksista. Lisäksi monet kansainväliset yleissopimukset sekä Euroopan sosiaalinen peruskirja määrittelevät yhteiskunnan velvollisuuksia jäseniänsä kohtaan. Oikeudenmukaisuus ja syrjimättömyys ovat yhteiskuntaa ylläpitäviä asioita. Ihmisellä on oikeus terveytensä ja sairautensa hoitoon sairauden laadun, hoidon tarpeen ja hoidon vaikuttavuuden perusteella, riippumatta hänen asuinkunnastaan, sosiaalisesta asemastaan tai hänen elämänkulkuunsa liittyvistä asioista." - Yhdenvertaiset ja oikeudenmukaiset palvelut

"Ikääntyneiden palveluihin on tullut muutoksia, kuten maksuihin ja palveluiden saantiin kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa palvelutalossa. Hyviäkin muutoksia on tullut, kuten etäkotihoito ja lääkeautomaatit ovat laajentuneet maaseuduille. RAI-arviointi on käytössä, sen avulla turvataan yhdenvertaiset kriteerit. Vielä voi miettiä onko kriteerit oikeudenmukaisia. Huomioon on kuitenkin otettava, ettei pienillä paikkakunnilla ole yksityisiä palveluntarjoajia ja palveluntarvitsijat asuvat harvaanasutuilla alueilla." - Asiakkaat on otettava huomioon palveluverkon suunnitelmissa
 

ukk palvelustrategia muu aihe

"Esitys: Sallan terveyskeskuksessa on hyvä kuntosali, mikä on suurimman ajan vuodesta käyttämättä. Ennen Laphaa on meillä saanut fysioterapeuttien ohjauksessa 10 hengen ryhmissä käyttää kuntosalia. Hakuajat ollut ryhmiin syksyisin. Ryhmät valittu minusta sen mukaisesti minkälaisia sairauksia/terveyteen liittyviä ongelmia ollut. Opastus fysioterapeuteilla ollut pienryhmässä myös yksilöllisempää. Eikö nyt voisi perustaa samanlaisia sairauskohtaisia ryhmiä? Laissahan sanotaan, että hyvinvointialueen tulee yhdessä kuntien kanssa järjestää ennaltaehkäisevää toimintaa.Pyydän ottamaan . Onko järkevää pitää kuntosali suurimman ajan vuodesta ilman toimintaa? Ryhmäkuntoutus on myös edullista. Fysioterapeutti tekee ohjelmat soveltuvin osin koko ryhmälle. Meillä Sallassa on ollut vuosittain useita ryhmiä. Jos jokainen osallistuja saa fysioterapiaa yksilöllisenä, mihin riittää työntekijöiden aika. Pyydän ottamaan tämän asian huomioon ja myös toteuttamaan kuntalaisten parhaaksi." -Reumaatikko

"Teams- palaverit syrjivät ihmisiä joilla ei ole välineitä eikä taitoa digikäytänteihin. Laitonta syrjintää." -Valkama

"Nuorten hyvinvointierot ovat kasvaneet. Osalla ongelmat kasautuvat ja siirtyvät ylisukupolvisesti, jolloin riski myös osattomuuden kokemukseen kasvaa. Nuorten pahoinvointi voi oireilla itsetuhoisuutena ja käytösongelmina, kuten väkivaltaisuutena. Nuorten palvelut ja hoitopolut tulee saada kuntoon, mutta tarvitaan myös entistä vaikuttavampaa ennaltaehkäisyä ja hyvinvoinnin vahvistamista. Tämän toteutumiseksi on tärkeää varmistaa, että nuorten arkiympäristöissä on riittävästi ammattitaitoisia aikuisia, joilla on aikaa ja osaamista kohdata nuoria. Myös näiden nuoria kohtaavien ja tukevien aikuisten hyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta täytyy pitää huolta. Sitä kautta vaikutetaan myönteisesti myös nuorten hyvinvointiin. Lue lisää Mieli ry:n blogista. Varhainen puuttuminen voi pelastaa. Sensomotorinen kuntoutus on aivotoimintojen spesifiin harjoitteluun perustuva kuntoutusmuoto, josta on pikkuhiljaa tullut myös tutkittua tietoa. Kuntoutus soveltuu niille, joilla aistivajaatoiminnot tai aistien yliaktiivisuudet aiheuttavat ongelmia tai ihmisille, jotka esim. työnsä takia tarvitsevat äärimmäisen tarkkaa aistiensa hallintaa ja keskittymiskykyä. Harjoitusohjelmissa stimuloidaan tasapainoa, refleksijärjestelmää, kuuloaistia, visuaalista hahmottamista sekä harjoitetaan aistimusjärjestelmän yhteistoimintaa. Siitä on apua oppimisvaikeuksiin ja lukihäiriöön, puhe- ja äänihäiriöihin, yliherkkää kuuloon, keskittymisvaikeuksiin, aistiyliherkkyyteen, tasapaino-ongelmiin. Lisätietoa Sensomoottorin kotisivuilta, Suur-Helsingin Sensomotorisen keskuksen sivuilta ja Vantaan Sanomien uutisesta." - Nuorisossa nousevassa on tulevaisuus

"Hyvinvointialueet on Suomessa täysin uusi organisaatio ja se näkyy toiminnassa liiankin selvästi. Kun päättäjät eivät itsekään tunne vastuualuettaan, päätökset on sen mukaisia. On täysin eri asia toimia kaupunkiympäristössä ja maaseudulla. Samat säännöt eivät ole päteviä Helsingissä ja Lapissa. Valtuustojen pitää pystyä toimimaan alueittensa käytännön mukaan" -Kapeka 1952

"Laphan strategiaan on kirjattu mm: Henkilöstö kokee työnantajan olevan sitoutunut henkilökunnan hyvinvoinnin kehittämiseen. Henkilöstöllä on monipuoliset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseen. Työolot, johtaminen ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön lisäävät henkilöstön työssä jaksamista ja työhyvinvointia sekä alan houkuttelevuutta. Huolehtimalla työssä ja työyhteisössä olevista voimavaroista ja osallistamalla työntekijät muutokseen, tuetaan työntekijöiden itsemääräämistä, yhteenkuuluvuuden ja pärjäämisen tunnetta ja työn imun säilymistä vaikeissakin tilanteissa. Tyytyväiset työntekijät tekevät työpaikasta halutun ja kilpailukykyisen. Esimiehen tuki ja innovatiivinen työilmapiiri kuuluvat työn voimavaroihin ja vaikuttavat työuupumuksen ennaltaehkäisyyn. Hyvinvoivat työntekijät ovat organisaation voimavara. Työhyvinvointi on osa strategista toimintaa. Sillä tarkoitetaan henkilöstön hyvinvoinnin suunnitelmallista ja ennakoivaa toimintaa, jossa on määritelty tavoitteet, vastuut, resurssit ja jota seurataan säännöllisesti.Työterveyslaitoksen mukaan työhyvinvointia edistetään parhaiten lisäämällä työntekijöiden ja työyhteisöjen vaikutusmahdollisuuksia omaan työhönsä ja sen kehittämiseen. Työn voimavarat, kuten vaikutusmahdollisuudet siihen, missä järjestyksessä ja miten työtään tekee, vähentää koettua stressiä. Hyvinvoiva henkilöstö on motivoituneempaa, tehokkaampaa, innovatiivisempaa ja tuottaa parempaa asiakaskokemusta? Järjestelmällinen työhyvinvoinnin kehittäminen vähentää sairauspoissaoloihin ja henkilöstön vaihtuvuuteen liittyviä kuluja. Tutkimusten mukaan yksi työhyvinvointiin sijoitettu euro tuo yritykselle takaisin jopa kuusi euroa. tavoitteet ovat johdon valtuuttamia ja toteutuksesta vastaavat työntekijät. Strategin toteutuksessa on oltava käytössä järjestelmiä, joilla varmistetaan, että ylimmän johdon tavoitteet viestitään tehokkaasti koko komentoketjussa Menetelmä pyrkii saamaan sekä esimiesten että työntekijöiden mielipiteitä tapaamisten ja vuorovaikutusten kautta varmistaakseen tavoitteiden, palautteen ja muun tiedon kaksisuuntaisen virran koko organisaatiossa" - Työhyvinvoinnin edistäminen