Navigation Menu

Tukea jaksamiseen -hanke

hanke-jaksamista-sisältö

Tukea jaksamiseen elintapaohjauksen keinoilla – ravitsemuksen ja liikunnan edistämisen koordinaatio- ja yhdyspintarakenteen kehittäminen Lapissa

Tavoite: Hankkeessa kehitetään Lapin hyvinvointialueella kuntien, alueellisten toimijoiden ja järjestöjen yhdyspinnoilla olevia elintapaohjauksen yhteistyökäytäntöjä sekä koordinaatio- ja yhdyspintarakenteita. 

Toteutusaikataulu: 2024–2026 

Vastuuhenkilö: Mikko Häikiö 

Rahoittaja: THL terveyden edistämisen määräraha

Henkilöstö: Projektipäällikkö Eeva-Kaarina Lampinen
                    projektisuunnittelija tulossa 2025
                    erityisasiantuntija Miia Länsitie (osa-aikaisesti mukana)

Hankkeen kuvaus

Tämä hanke pyrkii kehittämään elintapaohjauksen heikkoa tilannetta koko Lapissa. Siihen kuuluu yhteistyön eli yhdyspintojen rakentaminen ja parantaminen Lapin hyvinvointialueen, kaikkien 21 Lapin kunnan sekä muiden hyvinvointia ja terveyttä edistävien yhteistyötahojen kanssa. Hyvä ja toimiva elintapaohjausverkosto näkyy siten, että keskiössä olevat kuntien asukkaat tulevat olemaan terveempiä ja hyvinvoivia, mikä näkyy parempana elämänlaatuna ja vähempänä sairastavuutena. Hankkeessa keskitytään liikkumisen ja liikuntaneuvonnan lisäämiseen sekä hyvän ravitsemuksen edistämiseen sisältäen tarvittavat koulutukset. Kohderyhmänä on työikäiset. Yhdyspintatyöskentelystä ja toiminnan koordinaatiosta rakennetaan malli, jota pilottikunnat testaavat ja toteuttavat. Onnistunutta ja toimivaa mallinnusta voidaan käyttää myös muiden elintapojen edistämiseen. Elintapaohjauksen kehittäminen on Lapin hyvinvointialuestrategian yksi kärkitoimenpiteistä!

Hankkeen tarve

Lappilaisten sairastavuus on keskimääräistä korkeammalla tasolla verrattuna muuhun Suomeen, mm. tuki- ja liikuntaelinsairauksissa, sepelvaltimotaudissa sekä vakavissa mielenterveyden häiriöissä. Myös päihteiden, etenkin alkoholin, käyttö on yleistä. Liikkumisen ja liikuntaneuvonnan nykytila on Lapissa selvästi muuta maata heikompi. Hyvin toimiva elintapaohjaus ennaltaehkäisee ja siirtää myöhemmäksi sairauksien kehittymistä sekä tehostaa sairauksien hoitoa ja kuntoutusta. 
Valtaosassa Lappia ei ole poikkihallinnollista liikuntaneuvontaa. Elintapaohjauksen nykytilaa Lapin hyvinvointialueella ei ole kartoitettu, eikä Lapissa ole aiemmin kehitetty elintapaohjauksen koordinaatiota maakunnan tasolla. Liikunnan ja ravitsemuksen edistämistä ei ole huomioitu yhtenäisenä kokonaisuutena osana eri toimintojen ja palveluiden rakenteita.
Palveluvalikoimaneuvosto on laatinut suosituksen epäterveellisen ravitsemuksen ja vähäisen liikkumisen aiheuttaman sairastumisriskin pienentämiseksi. Sen mukaan epäterveellinen ravitsemus ja vähäinen liikkuminen lisäävät riskiä sairastua vakaviin kansantauteihin. Ne heikentävät elämänlaatua ja työkykyä sekä hoito kuormittaa terveydenhuoltoa. 
Hanke vastaa Lapin hyvinvointialuestrategiaan, jonka yhtenä kärkitoimenpiteenä on tukea kansalaisia hyvinvointia ja terveyttä edistävään elämäntapaan kansansairauksien ehkäisyllä ja hyvällä hoidolla, elintapaohjauksella sekä mielenterveyttä tukevilla arjen rakenteilla ja toimivilla palveluilla. Valtuustokauden hyvinvointisuunnitelmassa huomioidaan liikunnan edistäminen.
HYTE-työ edellyttää yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntien ja muiden sidosryhmien yhdyspinnoilla. Lapin hyvinvointialue vastaa terveyden edistämisen kokonaiskoordinaatiosta sekä elintapaohjauksesta. Liikunnan osuudesta vastaavat kunnat. Ravitsemuksen tukeminen liittyy kiinteästi edellä mainittuihin kokonaisuuksiin.

Hankkeen tavoite

Hankkeen tavoitteena on luoda elintapaohjauksen koordinaatio- ja yhdyspintarakenne liikunnan ja hyvän ravitsemuksen edistämiselle. Tarkoituksena on laatia selvitys elintapaohjauksen nykytilasta Lapissa ja kartoittaa elintapaohjauksen sidosryhmät. Luodaan selvityksen pohjalta elintapaohjaukseen liittyvän liikunnan ja hyvän ravitsemuksen edistämisen koordinaatio- ja yhdyspintarakenne maakunnallisella ja paikallisella tasolla.Käynnistetään koordinaatio- ja yhdyspintarakenne pilottikuntien alueella.
Kansallisen tavoitteen mukaan jokaisessa kunnassa tulisi olla suositusten mukaista liikuntaneuvontaa. Se voitaisiin toteuttaa myös osana terveydenhoidon palveluita, jolloin se on osa terveyspalveluiden elintapaohjausta. Laadukkaimmin liikuntaneuvonta toteutuisi saumattomassa palveluketjussa, mikä edellyttää poikkihallinnollista yhteistyötä eri toimijoiden välillä (Liikkuva aikuinen 2021.)

Keskeiset toimenpiteet

Paketti 1: 5/2024 – 12/2024 (1/2025)

1.    Yhteistyötahojen kartoitus
2.    Taustatietojen keräys sekä selvitys koordinaatio- ja yhdyspintarakenteista
       liikunnan ja ravitsemuksen edistämiseen Suomessa
3.    Selvitys liikunnan ja ravitsemuksen nykytilasta Lapin alueella
       (erityisesti kunnat ja Lapha)
4.    Elintapakysely1 Lapin kunnille
5.    Selvityksen laatiminen paketti 1 toimenpiteistä (väliraportointi ja rahoitus)

Paketti 2: 1/2025 -9/2025

1.    Toimintamallintamisen työryhmän perustaminen ja mallintamisen
       suunnittelu
2.    Projektisuunnittelijan rekrytointi
3.    Mallintamisen työpajat ja mallinnus valmis
4.    Koulutussuunnitelmat ja koulutus (materiaalit, aikataulutus)
5.    Kirjaamiskäytäntöjen ja viestintäsuunnitelma laadinta
6.    Elintapakysely2 (syksy)
7.    Selvityksen laatiminen paketti 2 toimenpiteistä (väliraportointi ja rahoitus)

Paketti 3: 9/2025 – 10/2026

1.    Koordinointi – ja yhdyspintarakenteen käynnistys viimeistään
       pilottikunnissa elintapaohjauksen suhteen (liikunta ja ravitsemus)
2.    Mallintamisen tarkennus ja muokkaus
3.    Toimintaohjeiden tarkennus
4.    Koulutus
5.    Elintapakysely 3 (syksy)
6.    Elintapaohjauksen (liikunta ja ravitsemus) koordinointi
       maakunnallisella tasolla
7.    Loppuseminaari, hankkeen päättäminen sekä loppuraportointi+rahoitus

Tukea jaksamiseen -hankkeen dokumentit

Lisätietoja

Hankkeen yleisesittely