Navigation Menu

Ulkonenän muovausleikkaus

Navigation Menu

Ulkonenän muovausleikkaus

Ulkonenän muovausleikkaus

Leikkauksen jälkeen on normaalia, että silmäluomet ovat turvoksissa ja mustelmaiset. Nenä on tukkoinen verihyytymien ja eritekarstojen vuoksi. Nenäverenvuotoa voi esiintyä, ei kuitenkaan voimakkaana. Jos esiintyy veren tiputtelua, voi nenän alla pitää puhdasta sideharsotaitosta, jota tulee vaihtaa tiheästi. Kuivunutta verta voi poistaa sierainaukkojen suulta keitettyyn veteen kostutetulla pumpulitikulla. Pääpuolen kohottaminen tai puoli-istuva asento on suositeltavaa ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä öinä. Jos nenään on laitettu muovilevyt, ne poistetaan lääkärin toimesta n. viikon kuluttua.

Leikkauksessa joudutaan joskus ottamaan korvalehdestä rustosiirrettä nenään. Korvan päälle laitetaan sidokset suojaamaan haava-aluetta. Sidokset saa yleensä poistaa leikkauksen jälkeisenä päivänä. 

Ulkonenän päälle asetettu lasta tulee suojata kastumiselta. Lasta poistetaan tai vaihdetaan uuteen n. viikon kuluttua leikkauksesta. Lastan päällä voi pitää silmälaseja. Lastan poiston jälkeen on silmälasien pitämisestä keskusteltava hoitavan lääkärin kanssa. Voimakasta niistämistä tulee välttää n. viikon ajan.

Lääkäri voi määrätä antibioottipitoista voidetta laitettavaksi nenään. Voide tulee laittaa pumpulitikulla kevyesti sivellen, ei syvemmälle kuin n. 1 cm sierainaukon suulta. Mikäli on määrätty antibi-oottia sisältäviä tippoja (esim. Terra-Cortril- P), tulee tippoja laitettaessa sierainaukkojen olla kattoa kohti. Nenän keittosuolasumutetta (Humidose) saa apteekista ilman reseptiä. 3–5 sumutetta 
esim. 2–4 kertaa päivässä edesauttaa verihyytymien ja eritekarstojen poistumista. 

Leikkauksenjälkeiseen kipuun voi käyttää tavanomaisia kipulääkkeitä (esim Panadol, Burana). Voimakasta kipua esiintyy harvoin ja se voi olla merkki komplikaatiosta ja tällöin tulee ottaa yhteyttä hoitavaan yksikköön. Urheilulajit, joissa kasvoihin voi kohdistua iskuja, eivät ole suositeltavia lainkaan, jos ulkonenää on korjattu. Leikkauksen jälkeen nenä tulisi suojata täysin iskuilta ainakin 4 viikon ajan. 

Leikkauksen jälkeen määrätään yleensä antibiootti suun kautta n. viikon ajaksi. Jos esiintyy jokin seuraavista oireista, ottakaa yhteys hoitavaan yksikköön: Korkea kuume (yli 38°), voimakas päänsärky, vaikea ripuli, voimakas nenäverenvuoto tai jos nenä on täysin tukossa ja kipeä. Vaaralliset komplikaatiot ovat harvinaisia. 

Yhteystiedot

Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka soittoaika arkisin kello 8.00-10.00 ja 12.00-14.00. Puhelinnumerot: Hoitaja 016 328 2612, sihteeri 016 328 2600. 

Päivystysaikana LKS:n päivystyspoliklinikalle puh. 016 322 4800.

Tarvittaessa voit olla yhteydessä omaan terveyskeskukseen.