Ideakilpailussa kerättiin yli 100 ehdotusta lappilaisten hyvinvoinnin edistämiseksi
Ideakilpailussa kerättiin yli 100 ehdotusta lappilaisten hyvinvoinnin edistämiseksi
24.4.2024
Ideakilpailussa kerättiin yli 100 ehdotusta lappilaisten hyvinvoinnin edistämiseksi
Kuva: Lapin materiaalipankki, Alexander Kuznetsov
24.4.2024
Ideoissa korostuu kohtaamisen, vuorovaikutuksen ja osallisuuden kokemuksen merkitys.
Osana Lapin hyvinvointialueen hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksen ja -suunnitelman 2024–2025 valmistelua toteutettiin asukkaiden sekä muiden sidosryhmien ideakilpailu.
Vastaajilla oli mahdollisuus päästä vaikuttamaan ideoillaan lappilaisten hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämiseen. Ratkaisuehdotuksia hyödynnettiin hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman 2024–2025 toimenpiteiden määrittelyssä, joilla edistetään lappilaisten terveyttä, hyvinvointia ja arjen turvallisuutta.
Ideakilpailussa etsittiin ratkaisuja seuraaviin kysymyksiin
- Miten voimme edistää lasten ja nuorten mielen hyvinvointia? (36 vastausta)
- Miten voimme edistää työikäisten terveellisiä elämäntapoja? (32 vastausta)
- Miten voimme edistää ikääntyneiden yhteisöllisyyttä? (35 vastausta)
Suurin osa saaduista ideoista painottaa kohtaamisen, vuorovaikutuksen ja osallisuuden kokemuksen merkitystä. Vastaajien ideoissa korostuvat erityisesti yksilöllisten elämäntilanteiden tukemisen tärkeys, yhteisöllisyys sekä Lapin tarjoama potentiaali kaupunkikeskustoista tuntureihin.
Vastaajat pitävät tärkeänä asukkaille suunnattua viestintää hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden kysymyksissä, sekä tietoisuutta oman lähiympäristön tarjoamista mahdollisuuksista.
Ideoissa tuodaan esille myös yhteiskunnallisten toimijoiden merkitys hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen kumppaneina. Vastaajien joukosta konkreettisimmat ideat painottavat yhteisöllisyyttä korostavia toimintatapoja, lappilaisten arjen ympäristöihin jalkautuvia toimintoja, sekä yhteistyötä kaikkien toimijoiden välillä.
Ideakilpailussa kerätyt ehdotukset on käsitelty moniammatillisessa työryhmässä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman 2024–2025 valmistelun yhteydessä. Työryhmä on nostanut useita ideoita mukaan alueelliseen hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaan sekä valinnut kilpailuun osallistuneiden joukosta voittajat seuraavin perustein
- Ehdotus vastaa kysymykseen, johon ratkaisua etsitään.
- Ehdotus on kuvattu selkeästi ja riittävän tarkasti, jotta sen toteutusmahdollisuuksia voidaan arvioida.
- Ehdotus on mahdollista toteuttaa vuosina 2024–2025.
- Ehdotuksen toteuttaminen on taloudellisesti mahdollista.
- Ehdotus lisää hyvinvointia, terveyttä ja arjen turvallisuutta Lapissa.
Vastausaika oli 21.2. –10.3.2024. Ideakilpailuun osallistui 44 vastaajaa ja erilaisia ideoita ehdotettiin 103 kappaletta. Vastaajia osallistui jokaisesta vastaajaryhmästä, jotka olivat asukkaat, Lapin hyvinvointialueen työntekijät, yrittäjät, järjestöt sekä muut vastaajat.
Työryhmä kiittää kaikkia idean jättäneitä
Kiitos jokaiselle idean jättäneelle. Palkitsemme kilpailuun osallistuneista Lapha-sammutuspeitteillä seuraavat ideat:
Koulupsyykkaritoiminnan laajentaminen Lapissa ja nuorille kohdennettua some-viestintää sekä teemapäiviä mielenterveyden tueksi.
“Koululaisten arkeen, koulupäivän yhteyteen lisää aikuisia, joilla on aidosti mahdollisuus kohdata nuoria ja kuunnella heidän ajatuksiaan, olla tukena esim. ryhmäyttämisessä huomioiden nekin oppilaat, jotka kokevat yksinäisyyttä. Tähän sopisi oikein hyvin koulupsyykkaritoiminnan laajentaminen eli psykiatrisia sairaanhoitajia lisää perustasolle. Nuorille kohdennettua mielenterveyden tukemiseen liittyvää someviestintää olisi hyvä lisätä. Kouluilla voisi pitää mielenterveyden edistämiseen liittyviä teemapäiviä yhteistyössä koulun henkilökunnan kanssa. Jos näitä olisi mahdollista järjestää virka-ajan jälkeen, niihin voisi osallistaa myös huoltajat.”
Maksuttoman tuen tarjoaminen työikäisille elämäntaparemonttiin.
“Tarjotkaa ilmaista elämäntaparemonttiapua. Neuvolatyyliin voisi tulla sääntövälein vastaanotolle, jossa saisi neuvontaa ruokavalioon, ohjausta erilaisiin ilmaisiin palveluihin, resepteihin sekä ilmaisiin liikuntapalveluihin ja pisteisiin. Samalla tarkistetaan, miten on edennyt: mitataan paino, verenpaine, sokerit, jne. tärkeäksi katsotut arvot. Pakettiin voisi kuulua lisäksi X-määrä kuntosalikäyntejä, terveystarkastus ja runsaasti positiivista motivointia.”
Etsivän vanhustyön laajentaminen monitoimijaisessa yhteistyössä.
“Etsimällä ja kartoittamalla heidät, jotka ovat jääneet yksin. Yhteistyö tässä kolmannen sektorin ja seurakuntien kanssa.”
Kyläyhdistystoiminnan tukeminen ja hyödyntäminen entistä tehokkaammin.
“Kyläyhdistyksiä eli kolmatta sektoria pitäisi hyödyntää voimakkaasti nyt jos/kun palveluverkkoa karsitaan. Laphan kannattaisi jalkautua kylille, panostaa kylien yhteisölliseen toimintaan ja tukea myös taloudellisesti näitä asukasyhdistyksiä. Huom! niille pitäisi asettaa mitattavat tavoitteet: yhteisöllisyyden edistäminen, saavutettavuus, kontaktien määrä, jalkautuminen esim. ikäihmisten pariin jne. mittareita löytyisi varmasti hv-kertomusten tuottamista tiedosta. Pienillä panoksilla saataisiin tukea eri asukasryhmille (iäkkäät, lapsiperheet, sairaat jne).”
Ilmoitamme voittajille henkilökohtaisesti.
Kaikkiin ideakilpailuun annetut vastaukset löydät liitteestä (pdf)
Kannustamme kuntia, järjestöjä ja muita hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämistyötä tekeviä toimijoita hyödyntämään saatuja ideoita.
24.4.2024
Ideakilpailussa kerättiin yli 100 ehdotusta lappilaisten hyvinvoinnin edistämiseksi
Ideoissa korostuu kohtaamisen, vuorovaikutuksen ja osallisuuden kokemuksen merkitys.
Tuoreimmat ajankohtaiset H2
Aiheeseen liittyvää
Asset Publisher
-
Pohjoismaiset vanhusneuvostot koolla TorniossaKeskusteluissa nousi esiin pohjoisen alueen näkökulma ikääntyneiden asioissa.
Pohjoismaiset vanhusneuvostot koolla Torniossa
11.9.2024
Keskusteluissa nousi esiin pohjoisen alueen näkökulma ikääntyneiden asioissa.
Pohjoismaiset vanhusneuvostot kokoontuvat keskiviikkona 11.9.2024 keskustelemaan yhteistyöstä Tornioon. Vanhusneuvostojen yhteisenä toiveena on järjestää ensi vuonna ensimmäinen Barents-Norden-konferenssi aiheesta Ikääntyneet resurssina – Barents-Norden 2025.
Lapin hyvinvointialueelta tapahtumaan osallistuivat vanhusneuvoston jäsen Jorma Winter sekä ikääntyneiden lounaisen palvelualueen vastuuyksikköjohtaja Rita Oinas.
- Tapaamisen parasta antia oli tutustua eri toimijoihin Pohjoismaissa sekä löytää yhteistä pohjoisen alueiden näkökulmaa ikääntyneiden asioihin ja asemaan yhteiskunnassa. Yhteistyö jatkuu yhteisen seminaarin sisällön kehittämisessä ja sen rahoituksen etsimisessä, Rita Oinas kiittelee.
Pohjoismaiset vanhusneuvostot koolla Torniossa
11.9.2024Keskusteluissa nousi esiin pohjoisen alueen näkökulma ikääntyneiden asioissa.Pohjoismaiset vanhusneuvostot koolla Torniossa
Keskusteluissa nousi esiin pohjoisen alueen näkökulma ikääntyneiden asioissa.
-
Aluehallituksen päätöstiedote 11.9.2024 pidetystä kokouksestaLapin hyvinvointialueen alijäämäennuste on kasvanut, sopeutustoimet jatkuvat. Psykiatripäivystys ja...
Aluehallituksen päätöstiedote 11.9.2024 pidetystä kokouksesta
11.9.2024
Lapin hyvinvointialueen alijäämäennuste on kasvanut, sopeutustoimet jatkuvat. Psykiatripäivystys ja tahdosta riippumaton hoito keskitetään Rovaniemelle puoleksi vuodeksi.
Lapin hyvinvointialueen alijäämäennuste on kasvanut, sopeutustoimet jatkuvat
Aluehallitus merkitsi tiedoksi tammi-heinäkuun talousraportin ja esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee tiedoksi tammi-kesäkuun osavuosikatsauksen.
Hyvinvointialueen tämän vuoden alijäämäennuste on kasvanut 73 miljoonasta 89 miljoonaan. Suurimmat talousarvion ylitykset ovat erikoissairaanhoidon, vammaispalvelujen ja lastensuojelun ostopalveluissa. Ostopalvelujen hinnat ovat nousseet esimerkiksi yliopistosairaaloiden osalta yli 7 prosenttia ja monien sosiaalipalvelujen osalta lähes 20 prosenttia.
Yksi syy alijäämään on, että Lapin kunnat olivat ennen uudistusta käyttäneet sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluihin vähemmän rahaa kuin hyvinvointialueen laskennallinen rahoituspohja edellyttäisi. Tästä johtuva niin sanottu siirtymätasaus leikkaa hyvinvointialueen rahoitusta tänä vuonna noin 53 miljoonaa.
Monet talouden sopeuttamisohjelman toimenpiteet ovat edenneet, mutta vaikutukset eivät vielä näy kustannuksissa. Aluehallitus edellyttää, että jo päätettyjen talouden sopeuttamistoimia toteutetaan suunnitelmallisesti ja ripeästi loppuvuoden aikana sekä osana vuoden 2025 talousarvion valmistelua.
Psykiatripäivystys ja tahdosta riippumaton hoito keskitetään Rovaniemelle puoleksi vuodeksi
Aluehallitus päätti keskittää psykiatripäivystyksen ja tahdosta riippumattoman hoidon Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan loka-maaliskuun ajaksi. Pysyvän keskittämisen valmistelua jatketaan yhdessä henkilöstön kanssa osana palveluverkkouudistusta. Keskittämisen syynä on Länsi-Pohjan keskussairaalan psykiatripula.
Psykiatripäivystys ja tahdosta riippumaton hoito on mahdollista käynnistää uudelleen Länsi-Pohjassa, jos aluevaltuusto niin päättää. Jatkaminen edellyttää riittäviä henkilöstö- ja muita resursseja sekä potilasturvallisuuden varmistamista.
Hyvinvointialueen oma toiminta Sodankylän Kiepissä päättyy
Aluehallitus merkitsi tiedoksi Esperi Care oy:n ja hyvinvointialueen välisen vuokrasopimuksen päättymisen vuoden lopussa. Esperi Care ei ole halunnut jatkaa vuokrasopimusta, joten hyvinvointialueen toiminta mielenterveyskuntoutujien asumisyksikössä päättyy. Hyvinvointialue sai aiemmin lainanottovaltuudet uuden tilan rakennuttamiseen, mutta sai kilpailutuksessa vain yhden tarjouksen, joka täytyi hylätä.
Esperi Care voi hakea hyvinvointialueen palvelusetelituottajaksi. Silloin hyvinvointialue tarjoaisi asiakkaille palveluseteliä, jolla asiakkaat voisivat jäädä asumaan Kieppiin tai valita muun palveluseteliyksikön. Asiakas voi myös kieltäytyä setelistä, jolloin hyvinvointialue järjestää palvelun oman toiminnan yksikössä tai puitesopimustuottajien yksikössä.
Hyvinvointialue käynnistää Kiepin henkilöstölle yt-neuvottelut, jotka voivat päättyä liikkeenluovutukseen Esperille.
Lapin hyvinvointialue perustaa sijaisten osaajakeskukseen 150 uutta toimea
Aluehallitus päätti perustaa uuteen osaajakeskukseen varahenkilöstöä ja sisäisiä sijaisuuksia varten 113 lähihoitajan, 40 sairaanhoitajan ja kaksi terveydenhoitajan toimea.
Riittävä resursointi parantaa henkilöstön työhyvinvointia, mahdollistaa työelämän joustoja sekä helpottaa esihenkilöiden kuormitusta. Potilas- ja asiakasturvallisuus paranee, kun sijaisuuksia hoitavat vakituisessa työsuhteessa olevat ja perehtyneet ammattilaiset.
Laajan varahenkilöstön myötä hyvinvointialue säästää muun muassa sijais- ja kutsurahoissa sekä kalliissa vuokratyövoiman ostamisessa useita miljoonia vuosittain.
Hyvinvointialue esittää nykyisten saamenkielisten palvelujen jatkamista
Aluehallitus hyväksyi esityksen saamenkielisten sote-palveluiden valtionavustuksen käyttökohteista vuodelle 2025. Valtionavustuksen säilyessä ennallaan hyvinvointialue esittää kaikkien nykyisten toimintojen jatkamista.
Enontekiön kunnan alueella on pohjoissaamenkielinen hoiva-avustaja, terveydenhoitaja ja kylätyöntekijä. Inarissa on koltansaamenkielinen lähihoitaja ja kylätyöntekijä, pohjoissaamenkielinen lähihoitaja ja kaksi kylätyöntekijää sekä inarinsaamenkielinen psykogeriatrinen sairaanhoitaja. Sodankylässä on pohjoissaamenkielinen lähihoitaja ja kylätyöntekijä. Utsjoella on kaksi pohjoissaamenkielistä kylätyöntekijää, toiminnanohjaaja, kaksi hoiva-avustajaa, terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja. Ikäihmisille suunnattu kotihoidon palveluohjaaja ja lapsiperheiden perheohjaaja palvelevat saamen kielellä koko saamelaisten kotiseutualuetta. Aluehallitus toimittaa hyvinvointialueen esityksen Saamelaiskäräjille, joka jakaa valtionavustuksen.
Muita päätöksiä
Aluehallitus merkitsi tiedoksi sisäministeriön käynnistämän pelastuslain uudistamishankkeen toisen vaiheen. Hankkeessa määritellään mahdolliset muutokset pelastuslakiin sekä muuhun pelastuslakiin liittyvään lainsäädäntöön.
Merkittiin tiedoksi sosiaali- ja terveysministeriön tiedote, joka koskee Suomen hallituksen esitystä sairaalaverkon uudistamisesta. Hallitus on muuttanut esitystään niin, että jatkossa Länsi-Pohjan keskussairaalassa voitaisiin ylläpitää rajattua erikoissairaanhoidon päivystystä. Päivystystä koskevat muutokset tulisivat voimaan ensi vuoden lokakuussa.
Hyväksyttiin hallinto-oikeudelle toimitettavat lausunnot ja esitettiin yhtä lausuntoa aluevaltuuston hyväksyttäväksi. Huhtikuun aluevaltuuston päätöksistä on tehty valituksia hallinto-oikeuteen muun muassa mahdollisten jääviyksien vuoksi. Hallinto-oikeus on pyytänyt hyvinvointialueelta lausuntoja muun muassa esteellisyyksistä.
Hyväksyttiin vastaus toimenpidealoitteeseen, joka koski hyvinvointialueen henkilöstön aseman ja hyvinvoinnin parantamista.
Esitetään aluevaltuustolle muutoksia hallintosääntöön. Aluevaltuusto päättäisi jatkossa esimerkiksi soteaseman, terveyskeskuksen, sairaalan tai pelastusaseman perustamisesta ja sulkemisesta. Toiminnan keskeytyksistä enintään kolmen kuukauden ajaksi, aukioloajoista ja muista käytännön järjestelyistä päättäisi toimialajohtaja. Mikäli laissa tai muissa säädöksissä ei toisin säädetä, muista palvelujen saavutettavuuteen liittyvistä muutoksista päättäisi aluehallitus. Muut hallintosäännön muutokset koskevat muun muassa luottamushenkilöiden palkkioiden alentamista. Muut muutokset tulisivat voimaan lokakuussa ja palkkiomuutokset vuoden 2025 alusta.
Nimettiin työryhmä valmistelemaan organisaatiouudistusta. Luottamushenkilöorganisaatioon liittyvät ehdotukset pitää olla valmiina vuoden loppuun mennessä. Muuhun organisaation madaltamiseen sekä johtajien ja esihenkilöiden määrän vähentämiseen tähtäävä selvitys valmistellaan niin, että se voidaan käsitellä ensi vuoden talousarvion yhteydessä. Aluehallitus ohjaa työryhmän työtä. Työryhmän puheenjohtajana toimii aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto.
Hyväksyttiin toimintamalli rakennusinvestointien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Lisäksi laaditaan strateginen suunnitelma rakennusinvestointien ja muiden vastaavien sopimusten rahoittamiseksi.
Palautettiin jatkovalmisteluun Muurolan entisen sairaalan myynnin valmistelua koskeva asia. Muurolassa osoitteessa Totontie 11 sijaitseva entinen päihdeklinikka on ollut jo normaalissa myynnissä, mutta kiinnostus on ollut vähäistä. Siksi kohde laitetaan myyntiin nyt tarjouskaupalla.
Esitetään aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy hyvinvointialueen osallisuusohjelman. Kommentoitavana olleeseen ohjelmaan on tehty muutoksia saatujen lausuntojen pohjalta.
Esitetään aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy hyvinvointialueen hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman vuosille 2024–2025. Kommentoitavana olleeseen suunnitelmaan on tehty muutoksia saatujen lausuntojen pohjalta.
Myönnettiin Katja Haapapurolle ero nuorisovaltuuston jäsenyydestä ja vahvistettiin nuorisovaltuuston uudeksi jäseneksi Oona Pääkkölä Kolarin kunnasta.
Lisätietoja
-Tapani Melaluoto, aluehallituksen puheenjohtaja, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
-Jari Jokela, hyvinvointialuejohtaja, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998Aluehallituksen päätöstiedote 11.9.2024 pidetystä kokouksesta
11.9.2024Lapin hyvinvointialueen alijäämäennuste on kasvanut, sopeutustoimet jatkuvat. Psykiatripäivystys ja...Aluehallituksen päätöstiedote 11.9.2024 pidetystä kokouksesta
Lapin hyvinvointialueen alijäämäennuste on kasvanut, sopeutustoimet jatkuvat. Psykiatripäivystys ja tahdosta riippumaton hoito keskitetään Rovaniemelle puoleksi vuodeksi.
-
Kokouskutsu, aluevaltuuston kokous 16.9.2024Čoahkkinbovdehus, guovllustivrra čoahkkin 16.9.2024 Čuákkimpovdiittâs, kuávlustiivrâ čuákkim 16.9.2024 ...
Kokouskutsu, aluevaltuuston kokous 16.9.2024
10.9.2024
Čoahkkinbovdehus, guovllustivrra čoahkkin 16.9.2024 Čuákkimpovdiittâs, kuávlustiivrâ čuákkim 16.9.2024 Sååbbarkåčč, vuʹvddvälddõõzz sååbbar 16.9.2024
Lapin hyvinvointialueen aluevaltuuston kokous pidetään 16.9.2024 klo 10 alkaen.
Kokouspaikka on Lapin yliopisto, B127, Yliopistonkatu 8, 96300 Rovaniemi
Kokouksen esityslista tulee nähtäville hyvinvointialueen verkkosivuille viimeistään neljä päivää ennen kokousta: Esityslistat ja pöytäkirjat
Kokous striimataan, striimauslinkki ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa aluevaltuuston sivuilla.
Rovaniemellä 10.9.2024
Johanna Ojala-Niemelä, aluevaltuuston puheenjohtaja
******************
Čoahkkinbovdehus, guovlostivrra čoahkkin 16.9.2024Lappi buresveadjinguovllu guovllustivrra čoahkkin dollojuvvo 16.9.2024 dii. 10 rájes.
Čoahkkinbáiki lea Lappi universitehta, B127, Yliopistonkatu 8, 96300 Roavenjárga.Čoahkkima áššelistu boahtá oaidninláhkái buresveadjinguovllu neahttasiidduide maŋimustá njeallje beaivvi ovdal čoahkkima: Áššelisttut
Čoahkkin streamejuvvo, streamenliŋka almmustahttojuvvo ovdal čoahkkima siiddus Guovllustivra.Roavvenjárggas 10.9.2024
Johanna Ojala-Niemelä, guovlostivrra ságadoalli
******************
Čuákkimpovdiittâs, kuávlustiivrâ čuákkim 16.9.2024
Laapi pyereestvaijeemkuávlu kuávlustiivrâ čuákkim tuálloo 16.9.2024 tme 10 rääjist.
Čuákkimsaje lii Lappi ollâopâttâh, B126, Yliopistonkatu 8, 96300 Ruávinjargâ.Čuákkim äššilisto puátá uáinimnáál pyereestvaijeemkuávlu nettisijđoid majemustáá nelji peeivi ovdil čuákkim: Äššilistoh
Čuákkim puáhtá čuávvuđ Stream-vuolgâttâs peht, Stream-liŋkkâalmostittoo ovdil čuákkim siijđost: Kuávlustivrâ.
Ruávinjaargâst 10.9.2024
Johanna Ojala-Niemelä, kuávlustiivrâ saavâjođetteijee
******************
Sååbbarkåčč, vuʹvddvälddõõzz sååbbar 16.9.2024Lappi pueʹrrvââjjamvuuʹd vuʹvddvälddõõzz såbbar ââʹnet 16.9.2024 č. 10 ääʹljeeʹl.
Sååbbarpäiʹǩǩ lij Lappi universiteʹtt, B126, Yliopistonkatu 8, 96300 RuäʹvnjarggSåbbar äʹššlistt puätt vueiʹnnemnalla pueʹrrvââjjamvuuʹd neʹttseeidaid mââimõõzzâst nellj peeiʹv ouddâl såbbar: Äʹššliist
Såbbar striiʹmjet, striiʹmjemliŋkk iʹlmmtet ouddâl såbbar seeidast Vuʹvddvälddõs.Ruäʹvnjaarǥâst 10.9.2024
Johanna Ojala-Niemelä, vuʹvddvälddõõzz saaǥǥjååʹđteeiKokouskutsu, aluevaltuuston kokous 16.9.2024
10.9.2024Čoahkkinbovdehus, guovllustivrra čoahkkin 16.9.2024 Čuákkimpovdiittâs, kuávlustiivrâ čuákkim 16.9.2024 ...Kokouskutsu, aluevaltuuston kokous 16.9.2024
Čoahkkinbovdehus, guovllustivrra čoahkkin 16.9.2024 Čuákkimpovdiittâs, kuávlustiivrâ čuákkim 16.9.2024 Sååbbarkåčč, vuʹvddvälddõõzz sååbbar 16.9.2024
-
Asukastilaisuudet palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista pidetään syys- ja lokakuussaJärjestämme palveluverkon muutossuunnitelmista asukastilaisuuksia syksyn aikana. Tilaisuuksissa kerromme...
Asukastilaisuudet palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista pidetään syys- ja lokakuussa
28.8.2024
Asukastilaisuudet palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista pidetään syys- ja lokakuussa
28.8.2024
Järjestämme palveluverkon muutossuunnitelmista asukastilaisuuksia syksyn aikana. Tilaisuuksissa kerromme kuntakohtaisesti hyvinvointialueen palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista.
Oman paikkakuntasi tilaisuudessa voit kysyä ja kommentoida sekä antaa palautetta. Paikalla on hyvinvointialueen johtoa vastaamassa kysymyksiisi ja kertomassa muutoksista.
Järjestämme tilaisuudet yhteistyössä kuntien kanssa.
Tervetuloa kysymään, kommentoimaan ja keskustelemaan palveluverkon muutossuunnitelmista!
Asukastilaisuuksien aikataulu
Tilaisuudet ovat kaikille avoimia, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.
Etäseuraaminen: tilaisuuksia on mahdollista seurata etäyhteydellä. Tilaisuuden tekniikasta riippuen etänä voi joillakin paikkakunnilla olla mahdollista myös kommentoida. Linkit lisätään tälle listalle sitä mukaa kun ne varmistuvat.
12.9. Kolari klo 17–19 (kunnanviraston valtuustosali, Isopalontie 2, 95900 Kolari)
Seuraa etänä: Trueconnector Live / Kolarin kunta12.9. Tornio klo 17–19 (Aineen taidemuseo, auditorio, Torikatu 2, 95400 Tornio)
Seuraa etänä: Teams-tapahtuma17.9. Kemijärvi klo 17–19 (valtuustosali, kaupungintalo, Hallituskatu 4, 98100 Kemijärvi)
Seuraa etänä: Kemijärven kaupungin Youtube-kanava17.9. Inari klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Piiskuntie 2, 99800 Ivalo)
Seuraa etänä: Zoom-tapahtuma- Ma/Di 17.9. Anár dmu 17–19 (váldostivrrasále, gielddadoaimmahat, Piiskuntie 2, 99800 Avvil) / Čuovo gáiddusin: Zoom-dáhpáhus
Maj 17.9. Aanaar tme 17–19 (váldustivrâsali, kieldâtoimâttâh, Piiskuntie 2, 99800 Avveel) / Čuávo káidusin: Zoom-tábáhtus
Mâ 17.9. Aanar č. 17–19 (välddõskueʹrnec, kåʹddveʹrǧǧpõrtt, Piiskuntie 2, 99800 Âʹvvel) / Čuâv ougglõsõhttvuõđin: Zoom-podd
18.9. Utsjoki klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Luossa 1 A, 99980 Utsjoki)
Seuraa etänä: Zoom-tapahtuma- Ga 18.9. Ohcejohka dmu 17–19 (váldostivrrasále, gielddadoaimmahat, Luossa 1 A, 99980 Ohcejohka) / Čuovo gáiddusin: Zoom-dáhpáhus
18.9. Kemi klo 17–19 (pieni auditorio, kulttuurikeskus, Marina Takalon katu 3, 94100 Kemi)
Seuraa etänä: Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanava19.9. ETÄTILAISUUS: Palveluverkon muutosten vaikutus saamenkielisten palveluiden kokonaisuuteen klo 17–19
Seuraa etänä: Zoom-tapahtuma- Du 19.9. GÁIDDUSDILÁLAŠVUOHTA: Bálvalanfierpmi nuppástusaid váikkuhus sámegielat bálvalusaid ollisvuhtii dmu 17–19 / Čuovo gáiddusin: Zoom-dáhpáhus
Ne 19.9. OUGGLÕSPODD: Kääzzkõs-sääiʹm muttsi vaikktõs sääʹmǩiõllsaž kääzzkõõzzi obbvuõʹtte č. 17–19: Palvâlemviärmáduv nubástusâi vaikuttâs sämikielâlij palvâlusâi ubâlâsvuotân tme 17–19 / Čuávo káidusin: Zoom-tábáhtu
Ne 19.9. OUGGLÕSPODD: Kääzzkõs-sääiʹm muttsi vaikktõs sääʹmǩiõllsaž kääzzkõõzzi obbvuõʹtte č. 17–19 / Čuâv ougglõsõhttvuõđin: Zoom-podd
19.9. Ranua klo 17–19 (juhlasali, monitoimikeskus Kerkkä, Aapiskuja 6 C, 97700 Ranua)
Seuraa etänä: Ranuan kunnan Youtube-kanava23.9. ETÄTILAISUUS: Länsi-Pohjan keskussairaalaa koskevat muutokset (kellonaika tarkentuu)
Seuraa etänä: tulossa24.9. Enontekiö klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Ounastie 165, 99400 Enontekiö)
Seuraa etänä: Enontekiön kunnan Youtube-kanava- Di 24.9. Eanodat dmu 17-19 Eanodat (váldostivrrasále, gielddadoaimmahat, Ovnnesgeaidnu 165, 99400 Eanodat) / Gáiddusoktavuohta: youtube.com/live/lstld4lDLRM?feature=shared
24.9. Rovaniemi klo 17–19 (Lapin keskussairaalan auditorio, 0. krs, Ounasrinteentie 22, 96400 Rovaniemi)
Seuraa etänä: Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanava26.9. Simo klo 17–19 (Simon koulun ruokala, Simontie 3, 95200 Simo)
Seuraa etänä: Teams-tapahtuma26.9. Pello klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Kunnantie 4, 95700 Pello)
Seuraa etänä: Pellon kunnan Google Meet -tapahtuma30.9. Posio klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Kirkkotie 1, 97900 Posio)
Seuraa etänä: Posion kunnan Youtube-kanava30.9. Muonio klo 17–19 (yläkoulun auditorio, Muonion yhtenäiskoulu, Opintie 8, 99300 Muonio)
Seuraa etänä: tulossa1.10. Kittilä klo 17–19 (kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston kokoushuoneet, Kittilän kunnantalo, 2. krs, Valtatie 15, 99100 Kittilä)
Seuraa etänä: tulossa3.10. Keminmaa klo 17–19 (tarkemmat tiedot lisätään myöhemmin)
Seuraa etänä: tulossa
Menneet asukastilaisuudet
2.9. Pelkosenniemi klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Sodankyläntie 1A, 98500 Pelkosenniemi) Katso tallenne: Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanava
3.9. Sodankylä klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Jäämerentie 1, 99600 Sodankylä)
Katso tallenne: Mediapaja Live (Sodankylän kunnan työpaja) Youtube-kanava5.9. Salla klo 17–19 (Save Salla Senter, Kuusamontie 9, 98900 Salla)
Katso tallenne: Sallan kunnan Youtube-kanava9.9. Ylitornio klo 17–19 (auditorio, kunnanvirasto, Alkkulanraitti 55, 95600 Ylitornio)
Katso tallenne: Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanava10.9. Tervola klo 17–19 (valtuustosali, Keskustie 81, 95300 Tervola)
Katso tallenne: Tervolan kunnan Youtube-kanava10.9. Savukoski klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Kauppakuja 2 A 1, 98800 Savukoski)
Katso tallenne: Savukosken kunnan Youtube-kanavaTutustu palveluverkon muutossuunnitelmaan
Palveluverkon muutossuunnitelmaan voit tutustua lapha.fi/palvelustrategia-sivulla.
Asukastilaisuudet ovat osa uudelleenvalmistelua, jonka aluehallitus päätti käynnistää palveluverkon suunnitelmien osalta. Aluevaltuusto päätti palveluverkkoon liittyvistä linjauksista jo kertaalleen huhtikuussa, mutta päätöksistä on tehty valituksia hallinto-oikeuteen. Lue lisää: lapha.fi/palvelustrategia.
Asukastilaisuudet palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista pidetään syys- ja lokakuussa
28.8.2024Järjestämme palveluverkon muutossuunnitelmista asukastilaisuuksia syksyn aikana. Tilaisuuksissa kerromme...28.8.2024
Asukastilaisuudet palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista pidetään syys- ja lokakuussaAsukastilaisuudet palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista pidetään syys- ja lokakuussa
Järjestämme palveluverkon muutossuunnitelmista asukastilaisuuksia syksyn aikana. Tilaisuuksissa kerromme kuntakohtaisesti hyvinvointialueen palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista.
- Ma/Di 17.9. Anár dmu 17–19 (váldostivrrasále, gielddadoaimmahat, Piiskuntie 2, 99800 Avvil) / Čuovo gáiddusin: Zoom-dáhpáhus
-
Palveluverkon muutosten vaikutus saamenkielisten palveluiden kokonaisuuteen – tervetuloa asukastilaisuuksiinAsukastilaisuuksissa kerromme kuntakohtaisesti hyvinvointialueen palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista.
Palveluverkon muutosten vaikutus saamenkielisten palveluiden kokonaisuuteen – tervetuloa asukastilaisuuksiin
10.9.2024
Palveluverkon muutosten vaikutus saamenkielisten palveluiden kokonaisuuteen – tervetuloa asukastilaisuuksiin
Kuva: Lapin materiaalipankki, Harri Tarvainen
10.9.2024
Asukastilaisuuksissa kerromme kuntakohtaisesti hyvinvointialueen palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista.
Tervetuloa kysymään, kommentoimaan ja keskustelemaan! Saamelaisalueen tilaisuuksissa ja saamenkielisten palveluiden kokonaisuutta koskevassa tilaisuudessa on saamen kielten tulkkaus. Voit osallistua myös etäyhteydellä. Linkit etäseuraamiseen: https://lapha.fi/w/asukastilaisuudet-syys-ja-lokakuussa
- Ti 17.9. Inari klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Piiskuntie 2, 99800 Ivalo)
- Ke 18.9. Utsjoki klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Luossa 1 A, 99980 Utsjoki)
- To 19.9. ETÄTILAISUUS: Palveluverkon muutosten vaikutus saamenkielisten palveluiden kokonaisuuteen klo 17–19
- Ti 24.9. Enontekiö klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Ounastie 165, 99400 Enontekiö)
Oman paikkakuntasi tilaisuudessa voit kysyä ja kommentoida sekä antaa palautetta. Paikalla on hyvinvointialueen johtoa vastaamassa kysymyksiisi ja kertomassa muutoksista.
Järjestämme tilaisuudet yhteistyössä kuntien kanssa.
Tervetuloa etätilaisuuteen 19.9.2024 klo 17–19
Saamenkielisiä palveluita koskevassa etätilaisuudessa kerromme hyvinvointialueen palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista sekä niiden vaikutuksesta saamenkielisten palveluiden kokonaisuuteen. Tilaisuudessa on mahdollisuus käyttää inarinsaamea, koltansaamea, pohjoissaamea ja suomea. Paikalla on hyvinvointialueen saamenkielisistä palveluista vastaavaa johtoa sekä pohjoisen palvelualueen johtoa. Lapin hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalveluita kolmella saamen kielellä: inarinsaameksi, koltansaameksi ja pohjoissaameksi.
Tilaisuuteen pääset osallistumaan tästä: https://zoom.us/j/96168775870
Tervetuloa kysymään, kommentoimaan ja keskustelemaan!
Lisätietoja: lapha.fi/palvelustrategia
Buresboahtin ássiiddilálašvuhtii
Ássiiddilálašvuođain mii muitalit buresveadjinguovllu bálvalanfierpmi nuppástusain ja plánain iešguđege gielddas. Buresboahtin jearrat, kommenteret ja ságastallat! Sámeguovllu dilálašvuođain ja sámegielat bálvalusaid ollisvuhtii guoskevaš dilálašvuođas lea sámegiela dulkon. Sáhtát oassálastit maiddái gáiddusoktavuođa bokte. Liŋkkat gáiddusoktavuođain: https://lapha.fi/w/asukastilaisuudet-syys-ja-lokakuussa
- Ma/Di 17.9. Anár dmu 17–19 (váldostivrrasále, gielddadoaimmahat, Piiskuntie 2, 99800 Avvil)
- Ga 18.9. Ohcejohka dmu 17–19 (váldostivrrasále, gielddadoaimmahat, Luossa 1 A, 99980 Ohcejohka)
- Du 19.9. GÁIDDUSDILÁLAŠVUOHTA: Bálvalanfierpmi nuppástusaid váikkuhus sámegielat bálvalusaid ollisvuhtii dmu 17–19
- Di 24.9. Eanodat dmu 17-19 Eanodat (váldostivrrasále, gielddadoaimmahat, Ovnnesgeaidnu 165, 99400 Eanodat)
Iežat báikegotti dilálašvuođas sáhtát jearrat, kommenteret ja addit máhcahaga. Báikki alde leat buresveadjinguovllu jođiheaddjit vástideame gažaldagaide ja muitaleame nuppástusaid birra.
Mii ordnet dilálašvuođaid ovttasbarggus gielddaiguin.
Buresboahtin gáiddusdilálašvuhtii 19.9.2024 dmu 17–19
Sámegielat bálvalusaide guoskevaš gáiddusdilálašvuođas mii muitalit buresveadjinguovllu bálvalanfierpmi nuppástusain ja plánain ja daid váikkuhusas sámegielat bálvalusaid ollisvuhtii. Dilálašvuođas lea vejolaš geavahit anárašgiela, nuortalašgiela, davvisámegiela ja suomagiela. Báikki alde leat buresveadjinguovllu jođiheaddjit, geat vástidit sámegielat bálvalusain ja maiddái davi bálvalanguovllu jođiheaddjit. Lappi buresveadjinguovlu ordne sosiála- ja dearvvašvuođabálvalusaid golmma sámegillii: anárašgillii, nuortalašgillii ja davvisámegillii.
Dilálašvuhtii beasat oassálastit dás: https://zoom.us/j/96168775870
Buresboahtin jearrat, kommenteret ja ságastallat!
Lassedieđut: lapha.fi/palvelustrategia
Tiervâpuáttim ässeetilálâšvuotân
Ässeetilálâšvuođâin mij muštâlep pyereestvaijeemkuávlu palvâlemviärmáduv nubástusâin já vuáváámijn kieldâi mield. Tiervâpuáttim koijâdiđ, kommentistiđ já savâstâllâđ! Sämikuávlu tilálâšvuođâin já sämikielâlij palvâlusâi ubâlâsvuotân kyeskee tilálâšvuođâst lii sämikielâi tulkkum. Tun puávtáh uásálistiđ meiddei káidusohtâvuođâin. Liiŋkah tilálâšvuođâi čuávumân káidusin: https://lapha.fi/w/asukastilaisuudet-syys-ja-lokakuussa
- Maj 17.9. Aanaar tme 17–19 (váldustivrâsali, kieldâtoimâttâh, Piiskuntie 2, 99800 Avveel)
- Tuo 19.9. KÁIDUSTILÁLŠVUOTÂ: Palvâlemviärmáduv nubástusâi vaikuttâs sämikielâlij palvâlusâi ubâlâsvuotân tme 17–19
Jieijâd päikkikode tilálâšvuođâst tun puávtáh koijâdiđ já kommentistiđ sehe adeliđ macâttâs. Saajeest láá pyereestvaijeemkuávlu jođetteijeeh västidmin koččâmuššáid já muštâlmin nubástusâin.
Mij ornip tilálâšvuođâid oovtâstpargoost kieldâiguin.
Tiervâpuáttim káidustilálâšvuotân 19.9.2024 tme 17–19
Sämikielâláid palvâlussáid kyeskee káidustilálâšvuođâst mij muštâlep pyereestvaijeemkuávlu palvâlemviärmáduv nubástusâin já vuáváámijn sehe toi vaikuttâsâst sämikielâlij palvâlusâi ubâlâsvuotân. Tilálâšvuođâst lii máhđulâšvuotâ kevttiđ anarâš-, nuorttâlâš-, orjâlâš- já suomâkielâ. Saajeest láá pyereestvaijeemkuávlu sämikielâlijn palvâlusâin västideijee jođetteijeeh sehe taavaa palvâlemkuávlu hoovdah. Laapi pyereestvaijeemkuávlu uárnee sosiaal- já tiervâsvuođâpalvâlusâid kuulmâ sämikielân: anarâš-, nuorttâlâš- já orjâlâškielân.
Tun peesah uásálistiđ tilálâšvuotân täst: https://zoom.us/j/96168775870
Tiervâpuáttim koijâdiđ, kommentistiđ já savâstâllâđ!
Lasetiäđuh: lapha.fi/palvelustrategia
Pueʹtted tiõrvân aassipoʹdde
Aassipooddin mušttlep kåʹddpuõđlânji pueʹrrvââjjamvuuʹd kääzzkõs-sääiʹm muttsin da plaanin. Pueʹtted tiõrvân kõõččâd, kommentâʹstted da saǥstõõllâd! Sääʹmvuuʹd pooddin da sääʹmǩiõllsaž kääzzkõõzzi obbvuõđ kuõskki pooddâst lij sääʹmǩiõli tuʹlǩǩõs. Vuäitak vuässõõttâd ougglõsõhttvuõđin še. Liiŋk ougglõsvuässõõttmõʹšše: https://lapha.fi/w/asukastilaisuudet-syys-ja-lokakuussa
- Mâ 17.9. Aanar č. 17–19 (välddõskueʹrnec, kåʹddveʹrǧǧpõrtt, Piiskuntie 2, 99800 Âʹvvel)
- Ne 19.9. OUGGLÕSPODD: Kääzzkõs-sääiʹm muttsi vaikktõs sääʹmǩiõllsaž kääzzkõõzzi obbvuõʹtte č. 17–19
Jiiʹjjad päiʹǩǩ-kååʹdd pooddâst vuäitak kõõččâd da kommentâʹstted di uʹvdded maacctõõzz. Pääiʹǩ âʹlnn pueʹrrvââjjamvuuʹd jååʹđteei vaʹsttee kõõččmõõžžid da mušttle muttsin.
Mij riâššâp pooddid õhttsažtuâjast kååʹddivuiʹm.
Pue´tted tiõrvãn ougglõspo´dde 19.9.2024 č. 17–19
Sääʹmǩiõllsaž kääzzkõõzzid kuõskki ougglõspooddâst mušttlep pueʹrrvââjjamvuuʹd kääzzkõs-sääiʹm muttsin da plaanin di tõi vaikktõõzzâst sääʹmǩiõllsaž kääzzkõõzzi obbvuõʹtte. Pooddâst lij vuäittmõš ââʹnned aanarsääʹmǩiõl, nuõrttsääʹmǩiõl, tâʹvvsääʹmǩiõl da lääʹddǩiõl. Pääiʹǩ âʹlnn lie pueʹrrvââjjamvuuʹd sääʹmǩiõllsaž kääzzkõõzzin vaʹstteei jååʹđteei di tâʹvv kääzzkõsvuuʹd jååʹđteei. Lappi pueʹrrvââjjamvuʹvdd reäšš sosiaal- da tiõrvâsvuõttkääzzkõõzzid kolmm sääʹmǩiõʹlle: aanarsääʹmǩiõʹlle nuõrttsääʹmǩiõʹlle da tâʹvvsääʹmǩiõʹlle.
Poʹdde piâzzak vuässõõttâd täʹst: https://zoom.us/j/96168775870
Pueʹtted tiõrvân kõõččâd, kommentâʹstted da saǥstõõllâd!
Lââʹssteâđ: lapha.fi/palvelustrategia
Palveluverkon muutosten vaikutus saamenkielisten palveluiden kokonaisuuteen – tervetuloa asukastilaisuuksiin
10.9.2024Asukastilaisuuksissa kerromme kuntakohtaisesti hyvinvointialueen palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista.Palveluverkon muutosten vaikutus saamenkielisten palveluiden kokonaisuuteen – tervetuloa asukastilaisuuksiin
Asukastilaisuuksissa kerromme kuntakohtaisesti hyvinvointialueen palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista.