Poliklinikallamme potilaat saavat syövän lääkehoitoja, kuten solunsalpaajia, immuno-onkologisia ja biologisia lääkkeitä. Osa suun kautta annosteltavista hoidoista voidaan toteuttaa lääkärin ja sairaanhoitajan valvonnassa myös potilaan kotona.
Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkärit suunnittelevat potilaan hoidon ja syövän seurannan.
Sädehoito
Lapin alueella syöpää sairastaville potilaille annetaan sädehoitoa Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS).
Sädehoitoa tarvitsevat potilaat saavat lähetteen sädehoitoon syöpätautien erikoislääkäriltä eli onkologilta tai hoitavalta lääkäriltä syöpäsairaudesta riippuen.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Valittuna: Kaikki
Toimi näin
Syöpätautien palveluihin tarvitset lääkärin lähetteen. Jos sinulla on syöpään viittaavia oireita, hakeudu viiveettä tutkimuksiin terveyskeskukseen, työterveyshuoltoon tai yksityiselle terveysasemalle. Monesti lähetteen antaa myös syöpäsairauden toteamisyksikkö, useimmiten keskussairaalan toinen poliklinikka tai osasto.
Palvelusta löytyy tietoa syöpäsairauksista yleisesti, syövän hoidosta ja omahoito-ohjeita. Hoitopolulla voi ottaa sujuvasti ja turvallisesti yhteyttä viestillä naistentautien poliklinikan henkilökuntaan.
Kaikki syöpäpoliklinikalle hoitoon tulevat potilaat saavat mahdollisuuden digihoitopolun käyttöön. Palvelu avataan potilaalle, joilla on valmius digihoitopolun käyttöön. Potilas saa tiedon palvelun polun avauksesta sekä ohjeet Omapolulle rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen ajanvarauskirjeen mukana tai tekstiviestillä/ sähköpostitse.
Palvelun käyttöönotto vaatii hoitosuhteen LKS naistentautien poliklinikalle. Digihoitopolku voidaan avata käyttöön käynnin tai soiton yhteydessä, jolloin potilas saa ohjeet Omapolulle rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen. Lisätietoa palvelusta voi kysyä LKS naistentautien poliklinikalta.
Omapolku-palvelukanavalta löydät lähetteellä toimivat digihoitopolut, etävastaanotot, ja kaikille avoimet itsehoito-ohjelmat. Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Palvelun tiedot tallentuvat Omapolulle.
Palvelussa potilas voi tutustua syöpäsairauksiin yleisesti ja niiden hoitoon, omahoito- ohjeisiin sekä tukipalveluihin. Potilaalla mahdollisuus viestitoimintoon hoitajille. Oireseurantaa tuetaan strukturoiduilla oirekyselyillä.
Kaikki syöpäpoliklinikalle hoitoon tulevat potilaat saavat mahdollisuuden digihoitopolun käyttöön. Palvelu avataan potilaalle, joilla on valmius digihoitopolun käyttöön. Potilas saa tiedon palvelun polun avauksesta sekä ohjeet Omapolulle rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen ajanvarauskirjeen mukana tai tekstiviestillä/ sähköpostitse.
Omapolku-palvelukanavalta löydät lähetteellä toimivat digihoitopolut, etävastaanotot, ja kaikille avoimet itsehoito-ohjelmat. Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Palvelun tiedot tallentuvat Omapolulle.
Saat yhteyden syöpätauti- ja infuusiopoliklinikalle puhelimitse arkipäivisin. Poliklinikalla on käytössä takaisinsoittojärjestelmä.
Voit tehdä syöpätautien poliklinikan ajanperuutuksen ympäri vuorokauden jättämällä puhelimeen viestin. Voit siis perua ajan myös virka-ajan ulkopuolella. Jos haluat perua infuusioajan, ota yhteys oman erikoisalapoliklinikkasi hoitajaan.
Syöpätautien poliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan pääsisäänkäyntikerroksessa (2. kerros). Käänny pääovesta vasemmalle, josta löydät opasteet poliklinikalle.
Osoite
Ounasrinteentie
22
96400
ROVANIEMI
Normaalit aukioloajat
Aukioloajat
Maanantai - Torstai07:30 - 15:30
Perjantai07:30 - 14:00
Länsi-Pohjan keskussairaalan syöpätaudit ja infuusiopoliklinikka
Syöpätauti- ja infuusiopoliklinikka sijaitsee Länsi-Pohjan keskussairaalan 1. kerroksessa.
Sairaalassamme ei ole syöpätautien vuodeosastoa, mutta tarvittaessa potilaalle järjestetään osastohoito.
Osoite
Kauppakatu
25
94100
KEMI
Normaalit aukioloajat
Aukioloajat
Maanantai - Perjantai07:00 - 15:00
Erikoissairaanhoidon palvelut ovat maksullisia. Muun muassa poliklinikkamaksu on 46,00 euroa, hoitopäivämaksu on 54,60 euroa ja päiväkirurgian maksu on 150,80 euroa.
Jos et pääsekään sinulle varatulle vastaanotolle, muista perua ajanvaraus. Perumatta tai käyttämättä jätetystä palvelusta perimme 56,70 euron maksun.
Kehysriihen linjaukset heikentävät Lapin erikoissairaanhoidon palveluja ja pahentavat henkilöstöpulaa tuomatta säästöjä
Länsi-Pohjan keskussairaala
13.5.2024
Hallitus teki kehysriihessä 16.4.2024 perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin sekä tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon kohdistuneita päätöksiä, joiden tavoitteena on hallituksen mukaan tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan.
Lapin hyvinvointialueen toiminta- ja talouslukuihin pohjautuvat alustavat laskelmat osoittavat, että kehysriihessä ehdotettujen toimien yhteisvaikutus tarkoittaa Lapissa todennäköisesti lisääntyviä kustannuksia sekä edelleen hankaloituvaa henkilöstöpulaa. Linjausten mukaisilla muutoksilla heikennettäisiin palvelujen saavutettavuutta ja saatavuutta pidentämällä hoitomatkoja sekä hoidon jatkuvuutta. Hyvinvointialueen oma esitys optimoisi kahden sairaalan mallia, josta on tehty päätökset hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Päätösten keskiössä on Lapin ja lappilaisten etu.
–Esitetyt muutokset vaatisivat uudelleenjärjestelyjä, jotka eivät lopulta toisi lainkaan säästöjä. Lähipalveluista säädetään laissa ja kehysriihen osoittamat säästötoimet eivät ole riittävä peruste muuttaa potilaiden ja heidän läheisiinsä vaikuttavaa lähihoidon järjestämistä. Lapin hyvinvointialue pyrkii tekemään parhaat ratkaisut niin potilaan, henkilöstön kuin taloudellisen näkökulman valossa. Kehysriihen linjaukset eivät tue tätä, toteaa terveysjohtaja Miia Palo.
Akuuttiklinikan toiminnan supistaminen tarkoittaa merkittäviä heikennyksiä lappilaisten hoidon saatavuuteen
Hallituksen linjauksen mukaan vuoden 2026 alusta alkaen Kemissä voisi jatkaa pelkästään perusterveydenhuollon yöpäivystystä. Nykyisen Länsi-Pohjan erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksen eli Akuuttiklinikan toiminnan rajaaminen vain perusterveydenhuollon yöpäivystykseen tarkoittaisi merkittävää heikennystä alueen asukkaiden hoitoon akuuteissa tilanteissa ja vaarantaisi alueen varautumiskyvyn esimerkiksi suuronnettomuustilanteissa. Pitkien välimatkojen alueilla, kuten Lapissa, alueellinen varautuminen ja kyky hoitaa kriittisesti sairaat päivystyspotilaat myös jatkossa Kemissä, ovat elintärkeitä kokonaisuuksia.
Tällä hetkellä Kemissä toimii Länsi-Pohjan Keskussairaalan yhteydessä alueen Akuuttiklinikka, jossa on yleislääketieteen ja akuuttilääketieteen erikoisalojen päivystys sekä sairaalassa lisäksi useiden erikoisalojen lääkäripäivystys. Erikoisalapäivystys tarvitaan päivystyspotilaiden tutkimiseen ja hoitamiseen akuuttiklinikalla, potilaiden tarvitsemien päivystyksellisten toimenpiteiden tekemiseen, osastoilla olevien potilaiden hoitamiseen sekä muun kuin päiväkirurgisen leikkaustoiminnan mahdollisten komplikaatioiden hoitamiseen.
Leikkaustoiminnan osalta kehysriihi esittää, että vuoden 2026 alusta alkaen Kemissä voi tehdä edelleen päiväkirurgisia leikkauksia, mutta ei raskaampia, ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta edellyttäviä leikkauksia. Linjauksen mukaan esimerkiksi tekonivelleikkauksia, selkäleikkauksia tai suurta osaa päivystyksellisistä leikkauksista ei olisi mahdollista hoitaa Kemin sairaalassa.
Kemin leikkaustoiminnan rajaaminen vain päiväkirurgiaan tarkoittaa käytännössä kaiken päivystyksellisen kirurgian, raskaamman kirurgian sekä lyhytkirurgisen hoidon sekä näihin liittyvän osastohoidon siirtämistä Rovaniemen sairaalaan. Jos yön yli vaativaa seurantaa edellyttävä kirurgia loppuu Länsi-Pohjan Keskussairaalasta, Lapin Keskussairaalaan siirtyy yhden vuoden aikana noin 1900 tällä hetkellä Kemissä tehtävää kirurgista toimenpidettä. Vastaavasti Lapin Keskussairaalasta tulisi siirtää noin 1000 päiväkirurgista toimenpidettä tehtäväksi Länsi-Pohjan Keskussairaalassa.
Potilasryhmien hoidon siirtäminen enenevässä määrin Lapin Keskussairaalaan johtaisi kahden uuden leikkaussalin lisäresurssien tarpeeseen sekä vuodeosastopaikkojen järjestämiseen kokonaisen uuden vuodeosaston verran. Länsi-Pohjassa vähenevät sekä päivystävien lääkäririnkien tarve, kuvantamisen ja tukipalveluiden käyttö, jotka tuovat säästöjä henkilöstökuluissa. Kuitenkin lisääntyneen ensihoidon tarpeen ja kuljetuskustannusten vuoksi laskelmat osoittavat, että kustannussäästöä tällä yhtälöllä ei saavuteta.
Lapin hyvinvointialueen tekemät laskelmat kumoavat kehysriihen esittämät säästövaikutukset
Lapin hyvinvointialueen kolmen vuoden toiminta- ja talouslukujen keskiarvolaskelmia hyödyntäen on laskettu, että Länsi-Pohjan toiminnan supistaminen tuo Länsi-Pohjan osalta kustannussäästöä ensimmäisen vuoden aikana noin 5,5 miljoonaa euroa. Lapin keskussairaalalle lisäkustannuksia aiheutuu noin 5,5 miljoonaa euroa henkilöstömäärän kasvaessa ja ensihoidon kulujen noustessa.
Laskennallinen säästö olisi Lapin hyvinvointialueella virhemarginaalin sisään jäävä 52 000 euroa, mutta lisätyövoiman tarve olisi lisääntyneiden kuljetusten ja päivystyspotilaiden siirtojen vuoksi noin 30 henkilötyövuotta ensihoitoon. Lisäksi laskelmasta puuttuvat vielä kertaluonteiset investoinnit, kuten uusi vuodeosasto Lapin Keskussairaalaan ja potilaiden liikkumisesta sairaaloiden välillä aiheutuvat matkakulut, jotka edelleen lisäävät kustannuksia.
Vuoropuhelua hallituksen kanssa jatketaan
–Epätietoisuus tulevista toimista aiheuttaa jo nyt ahdistusta Lapin hyvinvointialueen asukkaille ja alueen sairaaloissa työskenteleville. Toivomme käytännöllistä harkintaa esimerkiksi yön yli seurantaa vaativien kirurgisten potilaiden leikkaustoiminnan mahdollistamiseksi Länsi-Pohjan Keskussairaalassa ja kriittisen valmius- ja varautumistoiminnon ylläpitämiseksi Kemin alueella, somaattisen erikoissairaanhoidon johtaja Anu Maksimow kertoo.
Hallitus on ilmaissut jatkavansa yhteistä valmistelua ja vuoropuhelua hyvinvointialueiden kanssa erikoissairaanhoidon työnjaon kehittämisestä ja henkilöstöpulaan vastaamisesta. Lapin hyvinvointialueen toiminta- ja talouslukuihin pohjautuvat alustavat laskelmat osoittavat, että kehysriihessä ehdotettujen toimien yhteisvaikutus tarkoittaa Lapin alueella merkittävästi lisääntyviä kustannuksia sekä edelleen hankaloituvaa henkilöstöpulaa.
Kehysriihen linjaukset heikentävät Lapin erikoissairaanhoidon palveluja ja pahentavat henkilöstöpulaa tuomatta säästöjä
Hallitus teki kehysriihessä 16.4.2024 perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin sekä tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon kohdistuneita päätöksiä, joiden tavoitteena on hallituksen mukaan tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan.
Lapin hyvinvointialueen syöpäseulontojen muutokset vuonna 2024
29.1.2024
Lapin hyvinvointialueella on tullut muutoksia syöpäseulontojen toteuttajiin vuonna 2024. Tästä artikkelista näet tarkemmin eri seulontojen näytteenottoja toteuttavat tahot.
Kohdunkaulan syövän seulonnat toteuttaa vuonna 2024 Fimlab, ja seulonta muuttuu HPV-tutkimusmenetelmään pohjautuvaksi. Rovaniemen asukkaille kohdunkaulan syövän seulonnan näytteenoton toteuttaa Pihlajalinna. Asiakkaalta näyte otetaan samalla tavalla kuin ennenkin.
Lapin hyvinvointialueen asukkaille suolistosyövän seulonnat toteuttaa Fimlab ja rintasyövän seulonnat Terveystalo.
Lapin hyvinvointialueen syöpäseulontojen muutokset vuonna 2024
Lapin hyvinvointialueella on tullut muutoksia syöpäseulontojen toteuttajiin vuonna 2024. Tästä artikkelista näet tarkemmin eri seulontojen näytteenottoja toteuttavat tahot.
Lapin keskussairaalassa lymfooman hoitovastuu siirtyy syöpätautien poliklinikalle 1.2.2024 alkaen
2.1.2024
Lapin keskussairaalassa lymfooman eli imukudossyövän hoitovastuu siirtyy hematologian poliklinikalta syöpätautien poliklinikalle.
Jos olet saamassa lymfooman hoitoa tai olet hoidon jälkeisessä seurannassa ajanvarauksesi siirtyvät syöpätautien poliklinikalle 1.2.2024 alkaen.
Syöpätautien poliklinikka sijaitsee sairaalan 2. kerroksessa. Saapuessasi sairaalaan käänny pääsisäänkäynnistä vasemmalle, asiakaspalvelukeskuksen edessä on opasteet poliklinikalle aulaan 2C.
Ongelmatilanteissa voit kysyä neuvoa hematologian poliklinikalta tai soittaa syöpätautien poliklinikan osastonsihteerille p. 016 328 7800.