Navigointivalikko

Navigointivalikko

Ajankohtaista hyvinvointialueella

Sisältöjulkaisija

h1-ajankohtaista-hyvinvointialueella

Ajankohtaista hyvinvointialueella

Sisältöjulkaisija

 1. Aluevaltuuston päätöstiedote 6.2.2023 pidetystä kokouksesta
  Aluevaltuusto hyväksyi Lapin hyvinvointialuestrategian aluevaltuuston kokouksessa 6.2. Strategia toimii...

  Aluevaltuuston päätöstiedote 6.2.2023 pidetystä kokouksesta

  6.2.2023

  Aluevaltuusto hyväksyi Lapin hyvinvointialuestrategian aluevaltuuston kokouksessa 6.2. Strategia toimii pohjana päätöksenteolle ja työlle Lapin hyvinvointialueella. Hyvinvointialuestrategian painopisteet ovat asiakaskokemus, henkilöstökokemus, vaikuttavuus, talouden tasapaino ja hyvä johtaminen.

  Lapin hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi hyvinvointialuestrategian
   

  Aluevaltuusto hyväksyi Lapin hyvinvointialuestrategian aluevaltuuston kokouksessa 6.2. Strategia toimii pohjana päätöksenteolle ja työlle Lapin hyvinvointialueella. Hyvinvointialuestrategian painopisteet ovat asiakaskokemus, henkilöstökokemus, vaikuttavuus, talouden tasapaino ja hyvä johtaminen.

  Strategiatyöhön on osallistettu useita Lapin hyvinvointialueen sidosryhmiä. Lausuntoja on pyydetty tuoreimpana muun muassa kunnilta. Kunnat kokivat strategian pääosin selkeänä ja tavoitteellisena. Kuntien mukaan toimeenpanon kärjet ovat onnistuneita ja oikean suuntaisia.

  Strategiassa on linjattu missio, visio sekä arvot. Visio tarkoittaa hyvinvointialueen pitkäntähtäimen tahtotilaa. Missio on näkemys organisaation keskeisistä tehtävistä ja olemassaolon syystä.

  Visio: Lapissa elämme hyvää ja turvallista elämää. Meillä ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan. 

  Missio: Lapin hyvinvointialue – turvallinen kumppani läpi elämän. 

  Hyvinvointialueen arvoja ovat yhdenvertaisuus, vastuullisuus, luotettavuus ja inhimillisyys. 

  Lapin hyvinvointialuestrategian tärkeimmät kärkitoimenpiteet ovat:

  • Kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä edistävän elämäntavan tukeminen
  • Ikääntyneiden toimintakyvyn ja osallisuuden tukeminen
  • Lasten ja nuorten mielenterveyden tukeminen
  • Kansalaisten arjen turvallisuuden tukeminen 

  Hyvinvointialuestrategian henkilöstökokemus painopiste muutettiin aluevaltuuston kokouksessa valtuutettu Parviaisen esityksen mukaisesti muotoon: ”Arvostava johtaminen, työn vaativuutta vastaava palkka ja vaikutusmahdollisuudet omaan työhön lisäävät työn vetovoimaa”. Aikaisemmin painopiste oli kirjoitettu muotoon: ”Olemme oman työmme arvostettuja kehittäjiä. Henkilöstömme osaaminen ja innostus lisäävät työn vetovoimaa”.
   

  Aluevaltuusto hyväksyi talousarviomuutokset


  Aluevaltuusto hyväksyi tämän vuoden talousarviomuutokset aluehallituksen esityksen mukaisesti. Talousarvioon tehdään lisää muutoksia vuoden kuluessa, kun arviota päästään tarkentamaan yleiseltä tasolta yksityiskohtiin.
  Muutoksia on tehty tuloihin sekä menoihin. Muutokset eivät vaikuta merkittävästi kokonaisbudjettiin, vaan enimmäkseen niissä tarkennetaan, mikä toimiala tai vastuualue vastaa mistäkin kustannuksista. 

  Aluevaltuusto hyväksyi sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut
  Aluevaltuusto hyväksyi täydennetyn asiakasmaksuhinnaston. Aluehallitus hyväksyi asiakasmaksut viime vuoden lopussa, mutta hyvinvointialueen hallintosääntöä muutettiin niin, että aluevaltuusto hyväksyy asiakasmaksut.

  Lisäksi asiamaksuhinnastoa täydennettiin. Alle 25-vuotiaat saavat maksuttoman ehkäisyn Lapin hyvinvointialueen alueella. Yli 500 päivää työttömänä olleet pääsevät maksutta lääkärin avovastaanotolle sekä muutamien tukipalvelujen asiakasmaksuja tarkennettiin.
   

  Lapin keskussairaalan muutostöitä koordinoivan Silmu-hankkeen kustannusarviota päivitettiin
   

  Lapin keskussairaalan laajennustyö etenee. Uudisrakennuksen valmistumisen myötä Lapin keskussairaalaan vapautuu tilaa uuteen käyttöön noin 6000 neliömetriä. Silmu-hanke koordinoi vapautuvien tilojen tilamuutoksia. Esimerkiksi välinehuolto muuttaa uudisrakennukseen, ja välinehuollon nykyisistä tiloista remontoidaan uudet tilat sydänpajalle. Sydänpajan nykyiset tilat remontoidaan silmäsairauksien yksikön tarpeisiin. Muutosten myötä Lapin keskussairaalan vuokraamasta erillisestä väistötilarakennuksesta päästään luopumaan. Hankkeen viimeiset alaprojektit toteutuvat arviolta vuonna 2025. 

  Silmu-hankkeen hankesuunnitelmaa päivitettiin kustannustehokkaammaksi viime vuoden aikana. Silmu-hankkeen suunnitelmien kustannusraami vuosille 2021–2025 on 15,4 miljoonaa euroa. 
  Aluevaltuusto päätti merkitä Silmu-hankkeen hankesuunnitelman ja tilannekatsauksen tiedoksi aluehallituksen esityksen mukaisesti.
   

  Lapin hyvinvointialue odottaa tarkempia linjauksia työntekijöiden vaalikelpoisuudesta
   

  Valtionvarainministeriön lähettämän kirjeen mukaan henkilö ei voisi toimia aluehallituksen jäsenenä, jos hän työskentelee välittömästi aluehallituksen alaisena. Aluehallitus on aikaisemmin merkinnyt kirjeen tiedoksi.

  Valtionvarainministeriössä valmistellaan asiaa koskevaa selvitystä. 
  Aluevaltuusto merkitsi valtiovarainministeriön kirjeen tiedoksi ja totesi, että asian tulkinnanvaraisuuden vuoksi kirje ei ainakaan tässä vaiheessa anna aihetta toimenpiteisiin.
   

  Aluevaltuuston kokouksessa jätettiin useita valtuustoaloitteita
   

  Aluevaltuuston kokouksessa jätettiin useita valtuustoaloitteita. Valtuustoaloitteet käsittelivät seuraavia teemoja: liikuntaneuvonta yhdyspinnoilla, hyvinvoinnin ja terveyden uudistaminen hyvinvointialueella, sosiaalinen luototus, opetussairaala Lappiin, matkailun huomioiminen hyvinvointialueen rahoituksessa, työntekijöiden palkitseminen, sateenkaari-ihmisten oikeudet ja kohtaaminen palveluissa, alueellinen pelastussukeltajakoulutus, koulukuraattorien turvallisuusjärjestelyt, omaishoitajien jaksaminen ja henkilökunnan suojavaatetusselvitys.

  Jätetyt valtuustoaloitteet siirtyvät seuraavaksi valmisteltaviksi.
   

  Muita päätöksiä
   

  • Aluevaltuuston ensimmäiseksi sihteeriksi määrättiin toimistopalveluiden johtaja Jaana Koskela. Toiseksi sihteeriksi määrättiin hallintopäällikkö Rauni Jokelainen.
  • Aluevaltuusto päätti kevään kokouspäiviksi 6. helmikuuta, 4. huhtikuuta ja 12. kesäkuuta. Kokouksia järjestetään eri paikkakunnilla. Aluevaltuuston kokouksiin järjestetään mahdollisuus osallistua sähköisen yhteyden avulla.

  Lisätietoja:
  aluevaltuuston puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä, johanna.ojala-niemela@lapha.fi
  hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 532 3998  

  Aluevaltuuston päätöstiedote 6.2.2023 pidetystä kokouksesta
  6.2.2023
  Aluevaltuusto hyväksyi Lapin hyvinvointialuestrategian aluevaltuuston kokouksessa 6.2. Strategia toimii...
 2. Laskujen käsittely on tällä hetkellä hidasta Lapin hyvinvointialueella – maksumuistutukset pyydetään lähettämään verkkolaskuina
  Lapin hyvinvointialueen ostolaskujen käsittely on ruuhkautunut. Tilanne aiheuttaa maksujen suhteen...
  Näppäimistö lähikuvassa.

  Kuva: STM

  Laskujen käsittely on tällä hetkellä hidasta Lapin hyvinvointialueella – maksumuistutukset pyydetään lähettämään verkkolaskuina

  6.2.2023

  Lapin hyvinvointialueen ostolaskujen käsittely on ruuhkautunut. Tilanne aiheuttaa maksujen suhteen viivästyksiä ja myöhästymisiä eräpäivistä. Laskujen käsittelyyn on kohdistettu lisätyövoimaa.

  Ruuhkaa aiheuttaa se, että aiempien 27 sote- ja pelastustoimen organisaatioiden laskut kohdistuvat nyt yhteen paikkaan. Lapin hyvinvointialueen toiminnan alussa laskujen käsittely ja niiden kohdistaminen oikealle henkilöön ja oikeaan yksikköön on osin hidasta. Jokaisen laskun osalta käydään läpi sen oikea reitti, eli käsittelijä ja jokainen yksikkö varmistaa laskujen sisällön oikeellisuuden. 

  Jos laskujen maksuajat ovat umpeutuneet, tulee maksumuistutuslaskut toimittaa Lapin hyvinvointialueelle verkkolaskuina. 

  Lapin hyvinvointialue kiittää yhteistyökumppaneita kärsivällisyydestä ja ymmärryksestä.

  Lisätietoja 
  talousjohtaja Elisa Kusmin, elisa.kusmin@lapha.fi, 040 758 2762
   

  Näppäimistö lähikuvassa. Laskujen käsittely on tällä hetkellä hidasta Lapin hyvinvointialueella – maksumuistutukset pyydetään lähettämään verkkolaskuina
  6.2.2023
  Lapin hyvinvointialueen ostolaskujen käsittely on ruuhkautunut. Tilanne aiheuttaa maksujen suhteen...
 3. Lapin sote-palvelujen neuvonta auttaa oikeiden palvelujen ääreen
  Lapin sosiaali- ja terveyspalvelujen neuvonta ja ajanvaraus palvelevat tuttuun tapaan myös alkuvuodesta...
  Kuvaaja: Terhi Vanha

  Lapin sote-palvelujen neuvonta auttaa oikeiden palvelujen ääreen

  30.12.2022

  Lapin sosiaali- ja terveyspalvelujen neuvonta ja ajanvaraus palvelevat tuttuun tapaan myös alkuvuodesta 2023. Osassa neuvontanumeroita aukioloaikoja on pidennetty tammikuun ajan. Ajantasaiset sote-palvelujen yhteystiedot löydät 1.1.2023 alkaen verkkosivuiltamme osoitteesta lapha.fi.

  Neuvonta auttaa oikeiden palvelujen ääreen

  Jos tarvitset apua löytääksesi oikean palvelun tai haluat kysyä jotain muuta Lapin sote-uudistuksesta, ota yhteyttä neuvontanumeroon. Alla ovat neuvontanumerot paikkakunnittain.

  Enontekiö
  Sosiaalipalvelujen neuvonta 040 532 6594
  Sosiaalipalvelujen neuvonta 040 674 1163
  Soittoaika arkisin klo 8–16

  Inari
  Sosiaalipalvelujen neuvonta 040 534 3924 ja 040 482 4743
  Soittoaika arkisin klo 8–16

  Ikääntyneiden neuvonta ja ohjaus 040 779 2861

  Kemi
  Neuvonta ja palveluohjaus 050 370 7951
  Soittoaika arkisin klo 9–15

  Ikääntyneiden asioissa 016 860 4105, soittoaika arkisin 9–15

  Kemijärvi
  Lapsiperheiden sosiaaliohjaaja 040 188 3527
  Soittoaika arkisin klo 8-9

  Ikääntyneiden asioissa:
  palveluohjaaja 040 481 1926, soittoaika arkisin klo 9–11
  sosiaaliohjaaja 040 159 4390
  sosiaalityöntekijä 040 637 4513

  Keminmaa
  Ikääntyneiden asioissa 0400 914 687 ja 040 578 3289, soittoaika maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 9–11.

  Kittilä
  Sosiaalipalvelujen neuvonta 040 482 5898
  Soittoaika arkisin klo 8–16

  Kolari
  Sosiaalipalvelujen neuvonta 040 489 5055 ja 040 766 1549 
  Ikääntyneiden asioissa 0400 120 386

  Muonio
  Sosiaalipalvelujen neuvonta 040 489 5152 
  Ikääntyneiden asioissa 040 753 0516

  Pello
  Sosiaalipalveluiden neuvonta 040 741 5519 ja 040 663 8670
  Ikääntyneiden neuvonta ja ohjaus 040 579 0741

  Pelkosenniemi
  Sosiaaliohjaaja 040 153 4968
  Sosiaalityöntekijä 040 745 9980

  Posio
  Yleinen sosiaali- ja terveyspalvelujen neuvonta 040 801 2378
  Soittoaika arkisin klo 9–11

  Ranua
  Sosiaalipalvelujen neuvonta 040 635 3901
  Soittoaika arkisin klo 8–16

  Ikääntyneiden palveluohjaus ja neuvonta 040 624 9335 
  Soittoaika arkisin klo 9–15

  Rovaniemi
  Sosiaalipalvelujen neuvonta 016 860 2043
  Soittoaika arkisin klo 9–15

  Ikääntyneiden asioissa neuvontapiste Nestori 016 860 2044
  Soittoaika 1–31.1.2023 arkisin klo 8–15 ja 1.2 alkaen klo 9–14 

  Salla
  Perheiden ja työikäisten asioissa sosiaalityöntekijä 040 820 5067

  Ikääntyneiden asioissa:
  sosiaaliohjaaja 040 192 9839
  sosiaalityöntekijä 040 5251279

  Savukoski
  Ikääntyneiden asioissa sosiaaliohjaaja 040 537 4443

  Simo
  Neuvonta ja palveluohjaus 050 370 7951
  Soittoaika klo 9–15

  Ikääntyneiden asioissa 040 572 7329, soittoaika arkisin klo 9–14

  Sodankylä
  Palveluohjaus 0400 694 024
  Soittoaika arkisin klo 9-11

  Ikääntyneiden asioissa palveluohjaajat 040 187 5577, soittoaika arkisin klo 9–12

  Tervola
  Ikäänyneiden asioissa 040 575 7363 ja 040 651 9590, soittoaika arkisin klo 9–14

  Tornio
  Sosiaalitoimiston palveluohjaus 040 649 2920
  Soittoaika arkisin klo 12–16

  Ikääntyneiden asioissa 040 669 2353, soittoaika arkisin klo 9–15

  Utsjoki
  Sosiaalipalvelujen neuvonta 040 701 4440
  Soittoaika arkisin klo 8–16

  Ylitornio
  Perheiden ja työikäisten asioissa 040 5049 654
  Ikääntyneiden asioissa 0400 314 275

  Päivystys auttaa hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella

  Virka-ajan ulkopuolella koko Lapin yhteinen sosiaalipäivystys palvelee numerossa 040 726 6965. Päivystys on avoinna joka päivä ympäri vuorokauden. Ota yhteyttä sosiaalipäivystykseen vain, jos asiasi ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään.

  Keskussairaaloiden päivystykset ovat avoinna normaalisti ympäri vuorokauden. Päivystyksen puhelinneuvonta on tarkoitettu vain päivystysluonteisiin tilanteisiin, joissa tarvitaan terveydenhuollon ammattihenkilön arviota hoidon tarpeesta. Jos asiasi voi odottaa seuraavaan arkipäivään, ole yhteydessä omaan terveyskeskukseesi. Lapin keskussairaalan päivystysnumero on p. 016 322 48 00 ja käyntiosoite Ounasrinteentie 22, Rovaniemi. Länsi-pohjan keskussairaalan päivystysnumero on p. 040 149 1340 ja käyntiosoite Kauppakatu 25, Kemi.

  Katso muut päivystyksen yhteystiedot.

  Kiireellisissä hätätapauksissa soita aina yleiseen hätänumeroon 112.

  Asiakasmaksuyksiköt neuvovat maksuihin ja laskutukseen liittyvissä asioissa

  Jos sinulla on kysyttävää asiakasmaksuihin tai laskutukseen liittyen, ole yhteydessä oman alueesi asiakasmaksuyksikköön. Asiakasmaksuyksiköt on jaettu neljään alueeseen. Asiakasmaksuyksiköt palvelevat 2.1.2023 alkaen arkipäivisin.

  Lounainen alue
  Kemi, Keminmaa, Simo, Tornio, Tervola, Ylitornio
  puh. 016 860 1061
  lounais-lappi.laskut@lapha.fi

  Pohjoinen alue
  Enontekiö, Inari, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Utsjoki
  puh. 016 860 1062
  pohjois-lappi.laskut@lapha.fi

  Itäinen alue
  Kemijärvi, Pelkosenniemi, Salla, Savukoski, Sodankylä
  puh. 016 860 1063
  ita-lappi.laskut@lapha.fi

  Kaakkoinen alue
  Posio, Ranua, Rovaniemi
  puh. 016 860 1064
  kaakkois-lappi.laskut@lapha.fi

  Kuvaaja: Terhi Vanha Lapin sote-palvelujen neuvonta auttaa oikeiden palvelujen ääreen
  30.12.2022
  Lapin sosiaali- ja terveyspalvelujen neuvonta ja ajanvaraus palvelevat tuttuun tapaan myös alkuvuodesta...
 4. Määräaikaisten palkanmaksu onnistui Lapin hyvinvointialueella
  Lapin hyvinvointialueen määräaikaisten työntekijöiden ensimmäinen palkanmaksupäivä oli 31.1.2023. Samana...
  Hoitaja kipsaa jalkaa.

  Kuva: Terhi Vanha.

  Määräaikaisten palkanmaksu onnistui Lapin hyvinvointialueella

  1.2.2023

  Lapin hyvinvointialueen määräaikaisten työntekijöiden ensimmäinen palkanmaksupäivä oli 31.1.2023. Samana päivänä maksettiin myös vakituisten ja määräaikaisten vuorotyötä tekevien ensimmäiset vuorotyölisät 8.1.2023 päättyneeltä 3 viikon listalta. Yhteensä palkkaa sai tililleen tiistaina 5750 palkansaajaa.

  Palkanmaksuun liittyviä yhteydenottoja on tullut palkkalaskelmien saamisen jälkeen kiitettävä määrä, joten työntekijät ovat toimineet hyvinvointialueen ohjeistuksen mukaan ja tarkistaneet palkkalaskelmiaan.

  Hyvinvointialueen tiedossa ei ole suurta määrää merkittäviä virheitä, pienempiä korjaustarpeita on enemmän. Esimerkiksi työkokemuslisissä tai henkilökohtaisissa lisissä on voinut olla korjattavaa.

  Mahdollisia korjauksia palkkoihin tehdään vielä huomiseen keskiviikkoon saakka. Tähän mennessä tiedossa on alle kymmenen määräaikaista työntekijää, joiden palkka on jäänyt kokonaan maksamatta. He saavat palkkansa ylimääräisenä määräaikaisten palkanmaksupäivänä joka on jo perjantaina 3.2.2023.

  Virheet johtuvat organisaatiomuutoksesta, jonka myötä tietoja on voinut puuttua palkanmaksujärjestelmästä.

  "Ensimmäisten palkkojen maksu on ollut todella suuri ponnistus, kun yhteensä yli 8000 henkilön tietoja on siirretty uuteen hyvinvointialueen organisaatioon. Työtä tulee vielä riittämään palkkojen maksun suhteen mutta näiden ensimmäisten palkka-ajojen jälkeen työ kuitenkin jonkin verran helpottuu", sanoo Lapin hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Marjo Kuittinen.

  Korjaustarpeita on pystytty hoitamaan ja hoidetaan edelleen tiukassa aikataulussa.

  "Haastavinta on ollut varmistaa palkanmaksuihin vaikuttavien tietojen siirtyminen oikein kaikilta 27 aiemmalta työnantajalta", Kuittinen jatkaa.

  Hälytysrahojen korjaukset pyritään maksamaan perjantaina

  Ensimmäiset vuorotyökorvaukset ja hälytysrahat maksettiin tiistaina. Osalta työntekijöistä puuttuu aiemmilta työnantajilta siirtyneitä väliaikaisia hälytysrahojen korotuksia, joita pyritään korjaamaan perjantain palkanmaksuun mennessä. Muita puutteita vuorotyökorvauksissa korjataan sitä mukaa, kun oikeelliset toteumalistat saadaan palkanlaskentaan ja ehditään käsitellä maksatukseen. Nyt maksettujen lisien listan päättymispäivä oli tammikuussa, joten näiden lisien työ- ja virkaehtosopimuksen mukainen viimeinen maksupäivä olisi vasta helmikuun lopussa. Lisien maksamisessa päätettiin kuitenkin tavoitella nopeampaa aikataulua muun muassa siksi, että mahdollisille korjaustarpeillekin jäisi aikaa.

  ”Vuorotyökorvaukset ovat kappalemäärältään kaikista suurin osa palkanlaskentaan siirtyvästä aineistosta, joten oli ennakoitavissa että lisien ensimmäisessä siirtymisessä voi olla haasteita, tämän takia korjaustarpeisiin oli välttämätöntä varata aikaa. Kokonaisuutta katsottaessa kuitenkin myös vuorotyölisät ovat siirtyneet maksuun hyvin” sanoo henkilöstöjohtaja Kuittinen.

  Vuorotyökorvauksissa olevat puutokset johtuvat organisaatiomuutoksessa vaihtuneista toimintatavoista ja liittyvät esimerkiksi vuorotyölistojen lähetykseen sähköisesti.

  Lisätietoja:

  Lapin hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Marjo Kuittinen, marjo.kuittinen@lapha.fi, 040 7576 530

  Hoitaja kipsaa jalkaa. Määräaikaisten palkanmaksu onnistui Lapin hyvinvointialueella
  1.2.2023
  Lapin hyvinvointialueen määräaikaisten työntekijöiden ensimmäinen palkanmaksupäivä oli 31.1.2023. Samana...
 5. WHO Imetysohjaajakoulutus 2023
  Aika: Koulutus järjestetään samansisältöisenä neljä kertaa vuoden 2023 aikana: 20.-21.2.2023...

  WHO Imetysohjaajakoulutus 2023

  31.1.2023

  Aika: Koulutus järjestetään samansisältöisenä neljä kertaa vuoden 2023 aikana:

  • 20.-21.2.2023 (lähikoulutus)
  • 15.-16.5.2023 (etäyhteys)
  • 25.-26.9.2023 (lähikoulutus)
  • 27.-28.11.2023 (lähikoulutus)

  Paikka: Lapin keskussairaala, Ruokasalin kabinetti Ounasrinteentie 22, Rovaniemi sekä Teams-etäyhteys

  Kohderyhmä: Henkilökunta, joka kohtaa työssään raskaana olevia tai imettäviä perheitä tai vastasyntyneitä, esimerkiksi lääkärit, kätilöt, sairaanhoitajat, terveydenhoitajat.

  Osallistumismaksu: Hyvinvointialueen työntekijöille koulutus on maksuton, muilta osallistujilta osallistumismaksu 120 € +alv 24 % / 2 pvää. Laskutusta varten ilmoittautumisen yhteydessä on ilmoitettava laskutusosoite.

  Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen sähköpostilla osoitteeseen imetyskouluttajat.lshp@lapha.fi

  Osallistuminen etänä: Linkki etäyhteyteen toimitetaan sähköpostiin paria päivää ennen koulutusta.

  TUTUSTU ALUSTAVAAN OHJELMAAN

  Lisätiedot

  Jetta Koski, kätilö, aoh, Naistenklinikka, LKS jetta.koski@lapha.fi, p. 040 480 4267

  WHO Imetysohjaajakoulutus 2023
  31.1.2023
  Aika: Koulutus järjestetään samansisältöisenä neljä kertaa vuoden 2023 aikana: 20.-21.2.2023...
 6. Palliatiivisen hoidon alueellinen koulutus 16.2.2023
  Aika: Torstai 16.2.2023 8:45-16:00 Paikka: Lapin keskussairaala, Auditorio, Ounasrinteentie 22,...

  Palliatiivisen hoidon alueellinen koulutus 16.2.2023

  31.1.2023

  Aika: Torstai 16.2.2023 8:45-16:00


  Paikka:

  • Lapin keskussairaala, Auditorio, Ounasrinteentie 22, Rovaniemi
  • Teams-etäyhteys

  Kohderyhmä: Palliatiivista hoitoa tekevät sekä asiasta kiinnostuneet sosiaali- ja  terveysalan ammattilaiset, opiskelijat

  Osallistumismaksu: Koulutus on maksuton


  Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tästä linkistä. Ilmoittautuminen viimeistään 9.2.2023. Ilmoittautumisen peruminen sähköpostitse koulutus.lshp@lapha.fi Kysy ilmoittautumisen yhteydessä mieltäsi askarruttava kysymys  palliatiivisesta hoidosta tai saattohoidosta. Vastaamme kysymykseen  koulutuspäivänä!


  Osallistuminen etänä: Linkki etäyhteyteen toimitetaan sähköpostiin paria päivää ennen koulutusta. Jos osallistut etänä, varaa käyttöösi PCA-pumppu, jolla voit harjoitella.  Koulutukselle on myönnetty erikoistuvien lääkäreiden koulutustunteja  Oulun yliopistosta. Tuntimäärät ja erikoisalat löydät tästä linkistä.


  Koulutuksen ohjelma


  Klo 8.45–9.00 Ilmoittautuminen ja kahvit
  Klo 9.00–9.15 Palliatiivisen keskuksen tervehdys koulutuspäivään
  Palliatiivisen keskuksen lääkäri Anu Usvasalo
  Klo 9.15–10.00 Kotisairaala; toiminnan kulmakivet
  Rovaniemen kotisairaala ja Sodankylän kotisairaala
  Klo 10.00–10.10 Jaloittelutauko
  Klo 10.10–10.40 Minkälainen on hyvä kotikuolema?
  Rovaniemen kotisairaalasta Sirpa Lintula
  Klo 10.40–11.00 Kotikuolema omaisen näkökulmasta
  Klo 11.00–11.10 Jaloittelutauko
  Klo 11.10–12.00 Ennalta esitetyt kysymykset
  Palliatiivisesta keskuksesta Senni Kuosmanen, Hanna Määttä
  Klo 12.00–12.45 Omakustanteinen lounas
  Klo 12.45–14.00 Kivunhoidon periaatteet palliatiivisessa hoidossa
  Rovaniemen kotisairaalasta Teresa Pickering
  Klo 14.00–14.30 Kahvitauko
  Klo 14.30–15.45 Oireiden hoito elämän loppuvaiheessa
  Palliatiivisesta keskuksesta Anu Usvasalo
  Klo 15.45–16.00 Loppusanat

  Lisätiedot
  Koulutuksen sisältö: Senni Kuosmanen, senni.kuosmanen@lapha.fi
  Koulutusjärjestelyt: Minttu Uuksulainen, minttu.uuksulainen@lapha.fi

  Palliatiivisen hoidon alueellinen koulutus 16.2.2023
  31.1.2023
  Aika: Torstai 16.2.2023 8:45-16:00 Paikka: Lapin keskussairaala, Auditorio, Ounasrinteentie 22,...
 7. Lapin Mielenterveys- ja riippuvuuspäivät 2023
  Yhdessä tekemällä pahoinvoinnista lasten ja nuorten hyvinvointiin

  Lapin Mielenterveys- ja riippuvuuspäivät 2023

  31.1.2023

  Yhdessä tekemällä pahoinvoinnista lasten ja nuorten hyvinvointiin

  Aika: 23.-24.2.2023

  Paikka: Lapin ammattikorkeakoulu, Borealis-Sali Jokiväylä 11, Rovaniemi sekä Teams-etäyhteys

  Kohderyhmä: Lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset ja muut aiheesta kiinnostuneet

  Koulutuksen tavoite: Tuoda näkökulmia lasten ja nuorten mielenterveyden haasteista ja löytää keinoja niihin vastaamiseen

  Osallistumismaksu: 25 € / 1 pv (+24% alv) 50 € / 2pv (+24% alv) Osallistumismaksu laskutetaan jälkikäteen. Lapin hyvinvointialueen henkilökunnalle koulutus on maksuton. Hinta on sama lähi- ja etäkoulutuksena.

  Ilmoittautuminen: Viimeistään 15.2.2023  tästä linkistä. Ilmoittautuminen on laskutuksen peruste, maksuton peruminen viikkoa ennen koulutusta. Ilmoituksen peruminen sähköpostitse koulutus.lshp@lapha.fi.

  Osallistuminen etänä: Linkki etäyhteyteen toimitetaan sähköpostiin paria päivää ennen koulutusta

   

  Tutustu ohjelmaan

  TERVETULOA!

  Antti Alaräisänen

  Mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon vastuualuejohtaja

  Lapin hyvinvointialue

  Lapin Mielenterveys- ja riippuvuuspäivät 2023
  31.1.2023
  Yhdessä tekemällä pahoinvoinnista lasten ja nuorten hyvinvointiin
 8. Kokouskutsu, aluevaltuuston kokous 6.2.2023
  Čoahkkinbovdehus, guovlostivrra čoahkkin 6.2.2023. Čuákkimpovdiittâs, kuávlustiivrâ čuákkim 6.2.2023....
  Kuvassa Lapin hyvinvointialueen puheenjohtajan nuija sekä teksti: Aluevaltuuston kokous ma 6.2.2023 klo 13.

  Kokouskutsu, aluevaltuuston kokous 6.2.2023

  30.1.2023

  Čoahkkinbovdehus, guovlostivrra čoahkkin 6.2.2023. Čuákkimpovdiittâs, kuávlustiivrâ čuákkim 6.2.2023. Sååbbarkåčč, vuʹvddvälddõõzz sååbbar 6.2.2023.

  Kokouskutsu, aluevaltuuston kokous 6.2.2023

  Lapin hyvinvointialueen aluevaltuuston kokous pidetään 6.2.2023 klo 13 alkaen.

  Kokouspaikka on Fellman-Sali, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi.

  Kokouksen esityslista tulee nähtäville hyvinvointialueen verkkosivuille viimeistään neljä päivää ennen kokousta: Esityslistat ja pöytäkirjat

  Kokous striimataan, striimauslinkki ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa aluevaltuuston sivuilla.

  Rovaniemellä 30.1.2023

  Johanna Ojala-Niemelä, aluevaltuuston puheenjohtaja

  ******************

  Čoahkkinbovdehus, guovlostivrra čoahkkin 6.2.2023

  Lappi buresveadjinguovllu guovlostivrra čoahkkin dollojuvvo 6.2.2023 d. 13 rájes.

  Čoahkkinbáiki lea Fellman-sále, Lappi universitehtta, Yliopistonkatu 8, Roavvenjárga.

  Čoahkkima áššelistu boahtá oaidninláhkái buresveadjinguovllu neahttasiidduide maŋimustá njeallje beaivvi ovdal čoahkkima: Áššelisttut

  Čoahkkin streamejuvvo, streamenliŋka almmustahttojuvvo ovdal čoahkkima siiddus Guovllustivra.

  Roavvenjárggas 30.1.2023

  Johanna Ojala-Niemelä, guovlostivrra ságadoalli

   

  ******************

  Čuákkimpovdiittâs, kuávlustiivrâ čuákkim 6.2.2023

  Laapi pyereestvaijeemkuávlukuávlustiivrâ čuákkim tuálloo 6.2.2023 tme 13 rääjist.

  Čuákkimsaje lii Fellman-sali, Lappi ollâopâttâh, Yliopistonkatu 8, Ruávinjargâ.

  Čuákkim äššilisto puátá uáinimnáál pyereestvaijeemkuávlu nettisijđoid majemustáá nelji peeivi ovdil čuákkim: Äššilistoh

  Čuákkim puáhtá čuávvuđ Stream-vuolgâttâs peht, Stream-liŋkkâalmostittoo ovdil čuákkim siijđost Kuávlustivrâ.

   

  Ruávinjaargâst 30.1.2023

  Johanna Ojala-Niemelä, kuávlustiivrâ saavâjođetteijee

  ******************

  Sååbbarkåčč, vuʹvddvälddõõzz sååbbar 6.2.2023 

  Lappi pueʹrrvââjjamvuuʹd vuʹvddvälddõõzz sååbbar ââʹnet 6.2.2023 čiâss 13 ääʹljeeʹl.

  Sååbbarpäiʹǩǩ lij Fellman-kueʹrnec, Lappi universiteʹtt, Yliopistonkatu 8, Ruäʹvnjargg

  Såbbar äʹššlistt puätt vueiʹnnemnalla pueʹrrvââjjamvuuʹd neʹttseeidaid mââimõõzzâst nellj peeiʹv ouddâl såbbar: Äʹššliist >> 

  Såbbar striiʹmjet, striiʹmjemliŋkk iʹlmmtet ouddâl såbbar seeidast Vuʹvddvälddõs >>.

  Ruäʹvnjaarǥâst 30.1.2023

  Johanna Ojala-Niemelä, vuʹvddvälddõõzz saaǥǥjååʹđteei

  Kuvassa Lapin hyvinvointialueen puheenjohtajan nuija sekä teksti: Aluevaltuuston kokous ma 6.2.2023 klo 13. Kokouskutsu, aluevaltuuston kokous 6.2.2023
  30.1.2023
  Čoahkkinbovdehus, guovlostivrra čoahkkin 6.2.2023. Čuákkimpovdiittâs, kuávlustiivrâ čuákkim 6.2.2023....
 9. Lapin hyvinvointialue kilpailuttaa ikääntyneiden ympärivuorokautisen asumisen palveluja
  Lapin hyvinvointialueella on käynnissä kilpailutus ikääntyneiden ympärivuorokautisen asumisen palveluista.

  Lapin hyvinvointialue kilpailuttaa ikääntyneiden ympärivuorokautisen asumisen palveluja

  27.1.2023

  Lapin hyvinvointialueella on käynnissä kilpailutus ikääntyneiden ympärivuorokautisen asumisen palveluista.

  Hyvinvointialue tuottaa ympärivuorokautisen asumisen palveluista itse noin 40%, ja yksityiset palveluntuottajat järjestävät loput.

  Ympärivuorokautinen asuminen on suunnattu ikäihmisille, jotka tarvitsevat jatkuvaa tukea ja tukea ja hoitoa. Palveluun sisältyy asunnon lisäksi muun muassa ateriat, siivous, yhteisöllistä toimintaa, arjen toiminnoissa avustamista ja hoitohenkilökunnan läsnäolo kaikkina vuorokaudenaikoina.

  Yritykset voivat osallistua kilpailutukseen jättämällä tarjouksen 20.2.2023 mennessä sähköisessä järjestelmässä.

  Lapin hyvinvointialue kilpailuttaa ikääntyneiden ympärivuorokautisen asumisen palveluja
  27.1.2023
  Lapin hyvinvointialueella on käynnissä kilpailutus ikääntyneiden ympärivuorokautisen asumisen palveluista.
 10. Henkilökohtaisen avun palkanmaksu Lapin hyvinvointialueella vuonna 2023
  Ensimmäinen hyvinvointialueen kautta suoritettava palkanmaksu tapahtuu 31.1.2023.
  Lähikuvassa pyörätuolia työntävät kädet.

  Kuva: STM

  Henkilökohtaisen avun palkanmaksu Lapin hyvinvointialueella vuonna 2023

  10.1.2023

  Ensimmäinen hyvinvointialueen kautta suoritettava palkanmaksu tapahtuu 31.1.2023.

  Yleistä 

  Henkilökohtaisen avun työnantajamallissa vaikeavammainen henkilö toimii itse avustajan työnantajana ja työnjohtajana. Vaikeavammainen henkilö valitsee itse avustajan ja tekee hänen kanssaan työsopimuksen. Avustaja ei ole työsuhteessa Lapin hyvinvointialueelle. Työnantajan ja avustajan välinen työsopimus perustuu vammaispalvelujen sosiaalityöntekijän tekemään henkilökohtaisen avun päätökseen. 

  Jatkossa Lapin hyvinvointialue maksaa avustajan palkan ja korvaa avustajasta tulevat lakisääteiset kulut työnantajan puolesta tämän ilmoittamien tietojen perusteella. Valtakirjat, työsopimukset ja palkkamateriaalit toimitetaan Lapin hyvinvointialueen henkilöstöpalveluihin, yhteystiedot löytyvät tämän tiedotteen lopusta.   

  Niissä kunnissa, joissa palvelu on tuotettu ulkoistettuna tilitoimiston kautta, palvelu jatkuu toistaiseksi ennallaan eikä tämä ohje koske ko. kuntien alueella toimivia henkilöitä. Näitä kuntia ovat Kemijärvi, Ylitornio, Posio, Ranua ja Simo.  

   

  Työsopimukset 

  Työsopimukset jatkuvat toistaiseksi ennallaan. 

   

  Palkanmaksu 

  Olemme keränneet kunnista ja kuntayhtymistä tiedot henkilökohtaisen avun työsopimusten osalta ja ne siirretään hyvinvointialueen henkilöstöpalveluiden toimesta OIMA-järjestelmään. Hyvinvointialueella henkilökohtaisen avun työnantajamallin palkkojen maksu tapahtuu Oima- palvelun kautta. Yhtenäinen maksatus Oiman kautta tehdään tammikuun 2023 palkoista alkaen niin, että ensimmäinen hyvinvointialueen kautta suoritettava maksu tapahtuu 31.1.2023. Tähän maksatukseen palkkamateriaali tulee olla toimitettuna keskiviikkoon 18.1.2023 mennessä. Helmikuun 15. päivän maksatukseen tuntilistat tulee palauttaa 1.2.2023 ja helmikuun 28. päivän maksatukseen viimeistään 14.2.2023. Loppuvuoden aikatauluista tiedotamme myöhemmin erikseen.  

  HUOM: Kaikki vuotta 2022 koskevat palkat maksetaan kuntien toimesta ja tuntilistat näiltä osin tulee toimittaa samaan paikkaan kuin aiemminkin. Hyvinvointialue maksaa palkat tammikuusta 2023 alkaen.  

  Verokortteja ei jatkossa tarvitse toimittaa – ei uusia eikä muutoskortteja. Tiedot siirtyvät automaattisesti verottajalta Oima-palveluun kerran vuorokaudessa.  

   

  Tuntilistat 

  Tuntilistat voitte toimittaa hyvinvointialueen Oima –palveluun joko postitse kirjeenä tai sähköisesti Henkilökohtaisen avun tunti-ilmoitus palvelun kautta. 

  Henkilökohtaisen avun tunti-ilmoitus palvelussa voit täyttää ja lähettää henkilökohtaisen avustajan tuntilistat palkanmaksua varten Lapin hyvinvointialueelle. Lisäksi voit käyttää palvelua, kun suunnittelet työntekijöiden tuntilistoja. Palvelu on linkitetty verkkoasiointikanavaksi Vammaisten henkilökohtainen apu palveluun kaikkiin muihin kuntiin paitsi Kemijärvi, Pello. Posio, Ranua, Simo, Ylitornio. Linkki palveluun.  

  Valitsemalla paikkakunnan ja sen alta digipalvelut, pääset käyttämään palvelua. Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Palvelun tiedot tallentuvat Omavirtuun. Lapin hyvinvointialueen vammaispalvelu ohjaa, neuvoo ja avustaa henkilökohtaisen avustajan työnantajuuden asioissa. 

  Voit toimittaa tuntilistan myös postitse hyvinvointialueen Oima-palveluun.  

  Oima -palvelun yhteystiedot 

  Tuntilistojen ja työsopimusten toimitus, palkanmaksua koskevat tiedustelut.


  Lapin hyvinvointialue / Henkilöstöpalvelut 
  PL 8041 
  96101 Rovaniemi 

  Sähköposti: oima@lapha.fi

  p. 040 649 5032
  arkisin klo 9-11 ja 12-16

  Tutustu: lapha.fi/vammaisten-palvelut  

  Lähikuvassa pyörätuolia työntävät kädet. Henkilökohtaisen avun palkanmaksu Lapin hyvinvointialueella vuonna 2023
  10.1.2023
  Ensimmäinen hyvinvointialueen kautta suoritettava palkanmaksu tapahtuu 31.1.2023.

h4-ajankohtaista-palvelussa

Ajankohtaista palveluissa