Järjestöyhteistyö
Järjestöyhteistyö
Järjestöt ovat tärkeitä kumppaneita hyvinvointialueelle. Yhteistyöllä järjestöjen kanssa voidaan muun muassa lisätä lappilaisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta, auttaa ihmisiä heidän arjessaan sekä tavoittaa ihmisiä hyvinvointialueen palveluiden piiriin.
Hyvinvointialueella on myös lakisääteinen velvollisuus tehdä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisessä yhteistyötä järjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa sekä tukea järjestöjen toimintaedellytyksiä.
Lapin hyvinvointialueen järjestöyhteistyön kokonaisuudessa huomioidaan seuraavat osa-alueet:
- Yhteistyörakenteet ja yhteydenpito järjestöjen kanssa
- Järjestöjen toimintaedellytysten tukeminen
- Järjestöjen osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet
- Hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyö järjestöjen tukemiseksi
- Järjestöt palveluntuottajan roolissa.
Ajankohtaista
Uutiskirje järjestöille
Voit tilata järjestöille suunnatun uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi. Julkaisemme järjestökirjeitä useamman kerran vuodessa. Kirje julkaistaan pääasiassa parittomina kuukausina (pl. heinäkuu).
Lisätietoa
Marika Mathlein
asiantuntija, järjestöyhteistyö
Tutkimus- ja kehittämispalvelut
Yhteystiedot
Marika Mathlein
asiantuntija, järjestöyhteistyö
Tutkimus- ja kehittämispalvelut
Yhteystiedot
Ajankohtaista aiheesta
-
Lapin hyvinvointialue jakoi järjestöille toiminta-avustuksiaLapin hyvinvointialueen on jakanut vuoden 2025 toiminta-avustukset järjestöille. Toiminta-avustusten...
Lapin hyvinvointialue jakoi järjestöille toiminta-avustuksia
3.3.2025
Lapin hyvinvointialueen on jakanut vuoden 2025 toiminta-avustukset järjestöille. Toiminta-avustusten jakoesitys hyväksyttiin lautakunnan kokouksessa 27.2.
Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta jakoi avustuksia 38 eri järjestölle yhteensä noin 225 000 euroa. Avustuksen saamisen ehtoina oli, että yhdistyksen toiminta edistää hyvinvointia, terveyttä ja arjen turvallisuutta, tukee sote-palveluja ja tapahtuu useamman kuin yhden kunnan alueella Lapissa. Hakemuksia saatiin 42 kappaletta.
Kumppanuusavustuksia pyydetään hakemaan 31.3. mennessä
Kumppanuus- ja yhteistyösopimuksille on käynnissä jatkuva haku ja kumppanuusavustuksia myönnetään niin kauan kuin avustusmäärärahaa riittää. Järjestöjä pyydetään hakemaan vuoden 2025 kumppanuusavustuksia 31.3.2025 mennessä, jotta avustus ehtii tämän kevään käsittelyyn. Kumppaneiksi voidaan valita järjestöjä, joiden toiminta tukee olennaisesti hyvinvointialueen järjestämiä sosiaali- ja terveyspalveluja. Kumppanuus- ja yhteistyösopimuksiin on varattu noin 510 00 euroa.
Hyvinvointialue kuulee järjestöjä työpajoissa
Lapin hyvinvointialue järjestää kevään aikana työpajoja, joissa yhdistyksillä on mahdollisuus osallistua hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen monialaiseen yhteistyöhön ja vaikuttaa mm. järjestöyhteistyön rakenteiden valmisteluun.
Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on, että Lapissa eletään hyvää ja turvallista elämää. Yksi hyvinvointialuestrategian toteuttamisohjelmista keskittyy monialaiseen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistyöhön. Hyvinvointialueen ja kuntien lisäksi järjestöillä on merkittävä rooli tässä monialaisessa yhteistyössä. Järjestöyhteistyötä suunnitellaan 24.3. ja 2.4. järjestettävissä työpajoissa. Ilmoittautuminen työpajoihin päättyy 19.3.Marika Mathlein
asiantuntija, järjestöyhteistyö, Lapin hyvinvointialue
marika.mathlein@lapha.fi
040 487 3478Lapin hyvinvointialue jakoi järjestöille toiminta-avustuksia
3.3.2025Lapin hyvinvointialueen on jakanut vuoden 2025 toiminta-avustukset järjestöille. Toiminta-avustusten...Lapin hyvinvointialue jakoi järjestöille toiminta-avustuksia
Lapin hyvinvointialueen on jakanut vuoden 2025 toiminta-avustukset järjestöille. Toiminta-avustusten jakoesitys hyväksyttiin lautakunnan kokouksessa 27.2.
-
Lapin hyvinvointialueen ja järjestöjen ensimmäiset hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen neuvottelut pidettiin kansalaisvaikuttamisen päivänä 1.10.2024Lapin hyvinvointialueen ja järjestöjen neuvotteluissa käsiteltiin juuri hyväksytyn alueellisen hyvinvointi-...
Lapin hyvinvointialueen ja järjestöjen ensimmäiset hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen neuvottelut pidettiin kansalaisvaikuttamisen päivänä 1.10.2024
20.11.2024
Lapin hyvinvointialueen ja järjestöjen ensimmäiset hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen neuvottelut pidettiin kansalaisvaikuttamisen päivänä 1.10.2024
20.11.2024
Lapin hyvinvointialueen ja järjestöjen neuvotteluissa käsiteltiin juuri hyväksytyn alueellisen hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman 2024–2025 toimenpiteitä ja toimeenpanoa sekä järjestöjen esiin nostamia ajankohtaisia teemoja.
Hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen (hytetu-) neuvottelut ovat osa hyvinvointialueen ja kuntien lakisääteistä yhdyspintatyötä. Vuosittain käytävät neuvottelut mahdollistavat yhteisen näkemyksen ja toimintatapojen muodostumisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä tekevien tahojen välille. Neuvottelut ovat tärkeässä roolissa, jotta Lapin hyvinvointialue, alueen kunnat ja järjestöt ovat sitoutuneita yhteisiin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin alueen asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Vuoden 2024 kuntakohtaiset hytetu-neuvottelut pidettiin Lapissa jo keväällä ja järjestöjen yhteiset neuvottelut syksyllä osuvasti Miina Sillanpään ja järjestöjen kansalaisvaikuttamisen liputuspäivänä.
Neuvotteluihin osallistui hyvinvointialueelta hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisestä vastaavan hytetu-tiimin lisäksi edustajia sosiaali- ja terveyspalveluista sekä hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnasta. Järjestöjä neuvotteluissa edusti Lapin maakunnallinen järjestöneuvottelukunta sekä edustajia Meri-Lapin järjestöneuvottelukunnasta ja Lapin järjestökeskuksista. Neuvottelut pohjautuivat Lapin hyvinvointialueen hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaan 2024 - 2025. Lisäksi järjestöillä oli ennakkoon mahdollisuus nostaa asialistalle järjestöjen näkökulmasta tärkeitä hytetu-asioita.
Neuvottelut sujuivat hyvässä hengessä
Keskeisimmät teemat neuvotteluissa olivat järjestöjen yhteistyörakenteet, järjestöavustukset sekä toimintojen yhteiskehittäminen. Neuvotteluissa nousi esiin erityisesti yhdyspintatyön merkitys nyt meneillään olevien isojen muutosten aikana, mm. TE-uudistus ja STEA-avustusten pieneneminen, jotka vaikuttavat järjestöjen toimintaympäristöön merkittävästi. Yhdyspintatyön edistämiseksi järjestöt toivoivat, että hytetu-neuvottelut pidettäisiin jatkossa kolmikantaisesti niin, että myös järjestöedustajat kutsutaan kuntaneuvotteluihin ja kuntaedustajat järjestöneuvotteluihin.
Lapin hyvinvointialue tukee järjestöjen toimintaedellytyksiä jakamalla järjestöavustuksia yhdistysten ja säätiöiden yleishyödylliseen toimintaan. Järjestöavustushaku avataan marraskuussa ja hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta tekee päätökset avustuksista alkuvuodesta, kun hyvinvointialueen talousarvion avustusmäärärahasta on saatu päätös. Neuvotteluissa järjestöt esittivät avustushaun vuosikelloon vielä muutoksia niin, että avustushaku avattaisiin ja päätökset tehtäisiin nykyistä aiemmin, jotta se palvelisi järjestöjä paremmin, eikä toimintaan tulisi katkoksia.
"Tämä ongelma on tiedostettu ja pyritään huomioimaan mahdollisuuksien mukaan", vahvisti hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan puheenjohtaja Pekka Pelttari neuvotteluissa.
Etäyhteyksin toteutetut ensimmäiset järjestöjen kanssa pidetyt neuvottelut sujuivat hyvässä hengessä ja keskustelu oli vilkasta. Neuvotteluiden puheenjohtajana toimi maakunnallisen järjestöneuvottelukunnan puheenjohtaja Hilkka Halonen. Järjestöneuvottelukunta on Lapin liiton vuonna 2012 perustama edustuksellinen yhteistyöelin, joka tuo maakunnan laajuista painoarvoa järjestöjen laajalle ja monipuoliselle toiminnalle tekemällä järjestötoimintaa näkyväksi ja tunnetuksi, edistämällä yhteistyötä ja toimimalla lappilaisen järjestökentän äänenä ja vaikuttajana mm. maakunnallisessa hyvinvointi- ja ohjelmatyössä.
Lisätietoja:
Marika Mathlein, asiantuntija, järjestöyhteistyö:
marika.mathlein@lapha.fi, 040 487 3478
Lapin hyvinvointialueen ja järjestöjen ensimmäiset hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen neuvottelut pidettiin kansalaisvaikuttamisen päivänä 1.10.2024
20.11.2024Lapin hyvinvointialueen ja järjestöjen neuvotteluissa käsiteltiin juuri hyväksytyn alueellisen hyvinvointi-...Lapin hyvinvointialueen ja järjestöjen ensimmäiset hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen neuvottelut pidettiin kansalaisvaikuttamisen päivänä 1.10.2024
Lapin hyvinvointialueen ja järjestöjen neuvotteluissa käsiteltiin juuri hyväksytyn alueellisen hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman 2024–2025 toimenpiteitä ja toimeenpanoa sekä järjestöjen esiin nostamia ajankohtaisia teemoja.
-
Lappilaiset järjestötoimijat kokoontuivat kaksipäiväisessä foorumissa KemijärvelläNuorten osallisuus ja nuoret viestijöinä keskustelun tärkeimpiä teemoja.
Lappilaiset järjestötoimijat kokoontuivat kaksipäiväisessä foorumissa Kemijärvellä
4.10.2024
Lappilaiset järjestötoimijat kokoontuivat kaksipäiväisessä foorumissa Kemijärvellä
Kuva: Veli-Matti Ahtiainen
4.10.2024
Nuorten osallisuus ja nuoret viestijöinä keskustelun tärkeimpiä teemoja.
Lapin maakunnallinen järjestöneuvottelukunta järjestää perinteisen Järjestöfoorumin 4.−5.10.2024 Kemijärvellä yhteistyössä Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen ja Lapin hyvinvointialueen kanssa.
Kaksipäiväisessä järjestöfoorumissa puhutaan tänä vuonna nuorten osallisuudesta ja uudesta sukupolvesta viestinnän voimana. Kemijärven kulttuurikeskukseen kokoontuu reilut 50 toimijaa ympäri Lappia.Paikallisia ja valtakunnallisia puheenvuoroja nuorten näkökulmasta
Perjantaina foorumissa on puheenvuoroja niin lappilaisesta kuin valtakunnallisesta näkökulmasta nuorten osallisuudesta ja vaikuttamismahdollisuuksista.
Puhujina ovat muun muassa Allianssin toiminnanjohtaja ja Nuorisoasuntoliiton edustajat sekä Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston puheenjohtaja. Foorumissa kuullaan myös Harrastamisen Suomen mallista ja Yhden vanhemman perheiden liiton kehittämis- ja vaikuttamistoiminnasta.
Lauantaina foorumissa perehdytään nuorille viestimiseen hyvinvointialueella sekä nuorisoviestintään pienellä budjetilla.
Tehemä pois -palkinto Kemijärvelle
Foorumissa jaetaan myös vuosittainen Tehemä Pois -palkinto vuoden vapaaehtoisesta toimintamuodosta tai vapaaehtoisteosta. Tänä vuonna palkinnon sai kemijärveläinen Ystävien yhdistys ry.
Ystävien yhdistys järjestää maksuttomia liikunnallisia tapahtumia ja toimintaa Kemijärvellä. Toiminta on suunnattu pääasiassa lapsiperheille, mutta myös muille kohderyhmille tarjotaan satunnaisesti tapahtumia. Toiminnalla halutaan antaa kaikille mahdollisuus nauttia liikunnan ilosta ja yhdessäolosta.
Järjestöfoorumi on tarkoitettu lappilaisille järjestötoimijoille, päättäjille ja kaikille teemasta kiinnostuneille. Foorumi kiertää vuosittain eri paikkakunnilla ja eri teemoilla.
Lappilaiset järjestötoimijat kokoontuivat kaksipäiväisessä foorumissa Kemijärvellä
4.10.2024Nuorten osallisuus ja nuoret viestijöinä keskustelun tärkeimpiä teemoja.Lappilaiset järjestötoimijat kokoontuivat kaksipäiväisessä foorumissa Kemijärvellä
Nuorten osallisuus ja nuoret viestijöinä keskustelun tärkeimpiä teemoja.