Navigointivalikko

Navigointivalikko

Meidän strategiamme

Lapin hyvinvointialueen strategia

Lapin hyvinvointialueen strategia

Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on, että ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan ja Lapissa eletään hyvää ja turvallista elämää.

Lue koko strategia tästä linkistä:

Lapin hyvinvointialueen hyvinvointialuestrategia (pdf)

Strategian visio, missio ja arvot

Strategian visio, arvot ja missio

Strategia on pohja kaikelle sille työlle, jota Lapin hyvinvointialue tekee lappilaisten ja asiakkaittensa eteen. Strategia toimii pohjana päätöksenteolle ja sitä ovat olleet valmistelemassa ja päättämässä vaaleilla valitut aluevaltuutetut. Lapin hyvinvointialue haluaa olla yhdenvertainen, vastuullinen, luotettava ja inhimillinen toimija. 

Meillä on visio Lapista, missä eletään hyvää ja turvallista elämää. Sekä visio hyvinvointialueesta, jossa ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan.

Missiomme on olla turvallinen kumppani läpi elämän.

Toimimme neljän arvon mukaan, jotka ovat:

  1. Yhdenvertainen
  2. Vastuullinen
  3. Luotettava
  4. Inhimillinen

Strategian ohjelmatyö

Strategia tulee eläväksi tekemällä

Meillä on vahva ote strategian viemiseksi käytännön työhön, ammattilaisten asiakaskohtaamisiin, kumppaneiden yhteistyöhön, palveluihin ja johtamisen arkeen. Strategian toteutumista tullaan aktiivisesti seuraamaan ja arvioimaan ja erityisesti haetaan lappilaisilta itseltään kokemuksia ja palautetta siitä, miten strategian koetaan arjen tasolla onnistuvan.  

Valmisteilla on viisi ohjelmatyötä. Seuraathan tiedotustamme ohjelmatöihin osallistumisesta.

Valmistelu tapahtuu laajan osallistamisen periaatteella.

h2-Ajankohtaista aiheesta-otsikko

Ajankohtaista aiheesta

Sisältöjulkaisija

  1. Lapin hyvinvointialueen osallisuusohjelman valmistelu etenee
    Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on, että ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan...

    Lapin hyvinvointialueen osallisuusohjelman valmistelu etenee

    14.2.2024

    Lue lisää

    Lapin hyvinvointialueen osallisuusohjelman valmistelu etenee

    14.2.2024

    Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on, että ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan ja Lapissa eletään hyvää ja turvallista elämää. Yksi hyvinvointialuestrategian toteuttamisohjelmista keskittyy osallisuuteen. Osallisuus- ja asiakkuuslautakunnan torstaina 8.2.2024 käsiteltävänä ollut osallisuusohjelma on Lapin hyvinvointialueen ensimmäinen.

    Osallisuusohjelma ohjaa Lapin hyvinvointialueen osallisuutta edistävää työtä ja toimintaa.  

    – Asukkailla ja asiakkailla tulee hyvinvointialuelain mukaan olla mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Lapin hyvinvointialueella pidämme tärkeänä myös, että kumppanit ja hyvinvointialueen henkilöstö tulevat kuulluiksi, hyvinvointialueen osallisuus- ja asiakkuuslautakunnan puheenjohtaja Riitta Liinamaa toteaa. 

    Osallisuusohjelmatyö on käynnistynyt viime vuonna osallisuus- ja asiakkuuslautakunnan päätöksestä nykytilakartoituksella. Kartoitus on sisältänyt kyselyt asukkaille, kumppaneille ja esihenkilöille. Myös henkilöstöltä ja päättäjiltä on kerätty tietoa osallistumisesta ja vaikuttamisesta. Osallisuustiimi on jalkautunut asukkaiden pariin alueen tapahtumiin ja asukastilaisuuksiin. 

    – Nuorten näkemyksiä kerättiin Hyvinvointia!-pelin avulla ja ikäihmisiä kuultiin asukaspaneelissa. Näistä molemmista on valmistuneet julkilausumat, joita hyödynnetään ohjelmatyössä. Myös hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimet pääsevät kertomaan omat näkemyksensä osallisuusohjelmaan, osallisuuden ja vaikuttamisen erityisasiantuntija Heljä Rahikkala kertoo. 

    Lapin hyvinvointialueella käytössä olevat osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat on nyt koottu Lapha.fi-sivustolle. Hyvinvointialueen työntekijöille on suunnitteilla osallisuuden menetelmien työkalupakki, joka valmistuu myöhemmin. 

    – Haluamme kiittää jo tässä vaiheessa kaikkia työhön panostaan antaneita. Olemme saaneet tärkeitä huomioita, kommentteja ja ideoita, joiden avulla pystyimme muodostamaan yhteisen näkemyksen osallisuusohjelman pohjaksi, kehitysjohtaja Mikko Häikiö kiittää. 

    Osallisuus- ja asiakkuuslautakunta käsitteli torstaina 8.2.2024 hyvinvointialueen osallisuusohjelman tavoitteita ja painopisteitä. Osallisuusohjelman on tarkoitus valmistua kevään 2024 aikana.

    Lisätietoja:  

    osallisuuden ja vaikuttamisen erityisasiantuntija Heljä Rahikkala, 040 670 4054, helja.rahikkala@lapha.fi 

    osallisuus- ja asiakkuuslautakunnan puheenjohtaja Riitta Liinamaa, 040 590 5760, riitta.liinamaa@lapha.fi 

    Osallisuus hyvinvointialueella: Lapha.fi

    Lapin hyvinvointialueen osallisuusohjelman valmistelu etenee
    14.2.2024
    Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on, että ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan...

    Lapin hyvinvointialueen osallisuusohjelman valmistelu etenee


    Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on, että ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan ja Lapissa eletään hyvää ja turvallista elämää. Yksi hyvinvointialuestrategian toteuttamisohjelmista keskittyy osallisuuteen. Osallisuus- ja asiakkuuslautakunnan torstaina 8.2.2024 käsiteltävänä ollut osallisuusohjelma on Lapin hyvinvointialueen ensimmäinen.

  2. Talouden sopeuttamisohjelmalla haetaan ratkaisuja samalla sekä talouden alijäämään että henkilöstöpulaan
    Lapin hyvinvointialue on laatinut alustavan suunnitelman talouden tasapainottamiseksi. Aluehallitus...

    Talouden sopeuttamisohjelmalla haetaan ratkaisuja samalla sekä talouden alijäämään että henkilöstöpulaan

    13.2.2024

    Lue lisää

    Talouden sopeuttamisohjelmalla haetaan ratkaisuja samalla sekä talouden alijäämään että henkilöstöpulaan

    13.2.2024

    Lapin hyvinvointialue tiedottaa pohjalla hyvinvointialueen brändivärit sininen 2/3 pohjasta ja pinkki 1/3 sekä auringolta näyttävä keltainen loisteikoni

    Lapin hyvinvointialue on laatinut alustavan suunnitelman talouden tasapainottamiseksi. Aluehallitus käsittelee talouden sopeuttamislinjauksia keskiviikon kokouksessaan ja tekee esityksen aluevaltuustolle.

    Aluevaltuusto päättää sopeuttamislinjauksista maanantaina 19. helmikuuta. Sopeuttamisohjelma toimitetaan valtiovarainministeriölle, joka arvioi, ovatko toimenpiteet riittäviä lainanottovaltuuden saamiseksi.

    Aluevaltuusto päättää tarkemmista säästötoimista sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelustrategiasta 22. huhtikuuta.

    Tavoitteena 98 miljoonan pysyvät säästöt

    Lapin hyvinvointialueen pitää sopeuttaa talouttaan pysyvästi 98 miljoonalla eurolla vuodessa. Käytännössä kulujen pitäisi olla ensi vuonna ja jatkossa 98 miljoona tämän hetken kustannustasoa alempana. Hyvinvointialueen kokonaisbudjetti on noin miljardi euroa vuodessa, joten säästöjä täytyy löytyä lähes 10 prosentin verran. Vuoden 2023 ja tämän vuoden alijäämät on katettava viimeistään vuonna 2026. Viime vuonna hyvinvointialueen talousarvio oli noin 86 miljoonaa alijäämäinen. Viime vuoden lopulliset tilinpäätösluvut eivät ole vielä tiedossa.

    Jo tänä vuonna hyvinvointialueen taloutta pitää sopeuttaa 47 miljoonan euron edestä. Monet rakenteelliset muutokset tuovat säästöjä vasta pidemmällä aikavälillä, joten rakennemuutosten lisäksi tänä vuonna on tehtävä myös nopeita ja kertaluonteisia toimenpiteitä, jotka tuovat säästöä heti.

    Seitsemän sopeuttamiskärkeä

    Sopeuttamisohjelmassa on seitsemän kärkeä. Sopeuttamiskärkien säästövaikutus olisi noin 100 miljoonaa euroa vuonna 2025.

    1. Palvelurakenteiden keventäminen

    Palvelurakenteen keventämisellä hyvinvointialue tavoittelee jo tänä vuonna reilun kahden miljoonan ja ensi vuonna reilun 12 miljoonan euron säästöjä. Säästöjä syntyisi, kun ikääntyneiden pitkäaikainen laitoshoito purettaisiin ja vammaisten laitoshoitoa vähennettäisiin. Lisäksi ikääntyneiden, vammaisten sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien ympärivuorokautisen asumisen paikkoja vähennettäisiin. Tilalle sosiaalipalvelut etsisi edullisempia asumismuotoja kuten yhteisöllistä asumista sekä tukisi kotona asumista ja lisäisi kuntouttavaa toimintaa. Samalla selvitetään myös Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen palvelut tulevaisuudessa. Hyvinvointialue perustaisi myös omais-, perhehoidon ja henkilökohtaisen avun keskuksen tukemaan kotona asumista.

    Lapsiperheiden palveluissa panostettaisiin varhaisen tuen palveluihin ja moniammatilliseen työhön kuten perheneuvolaan, opiskeluhuoltoon ja perhesosiaalityöhön. Myös lastensuojelun osalta hyvinvointialue vähentäisi kodin ulkopuolelle ja laitoshoitoon sijoitettavien lasten määrää ja lisäisi vuorostaan perhehoidon osuutta.

    Sosiaalipalvelut yhtenäistäisi palvelujen myöntämisen perusteet ja tarkastaisi asiakkaiden palvelupäätöksiä tarpeen mukaan. Lisäksi muun muassa vammaispalvelujen viranomaistoiminta sekä ikääntyneiden asiakas- ja palveluohjaus keskitettäisiin hyvinvointialueen yhteisiksi toiminnoiksi.

    2. Terveydenhuollon integraatio ja hoitoketjujen kehittäminen

    Terveydenhuollon integraatiolla ja hoitoketjujen kehittämisellä tavoitellaan jo tänä vuonna vajaan yhdeksän miljoonan ja ensi vuonna vajaan 23 miljoonan euron säästöjä.

    Terveyspalvelut vähentäisi vuodeosastojen käyttöä odotuspaikkana muihin palveluihin sekä lyhentäisi erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon vuodeosastojen hoitojaksoja. Toisaalta hyvinvointialue panostaisi kuntoutukseen ja sujuviin kotiutusprosesseihin. Pienimmillä paikkakunnilla palvelut järjestettäisiin ilman erillistä vuodeosastoa uudenlaisella yhteistyömallilla.

    Säästöjä syntyisi myös lisäämällä Lapin ja Länsi-Pohjan keskussairaalojen työnjakoa ja yhteistyötä. Päällekkäisyyttä vähennettäisiin keskittämällä synnytykset ja osa päivystyksestä Lapin keskussairaalaan. Muutos olisi mahdollinen niillä erikoisaloilla, joiden osalta lakisääteinen velvoite poistuisi synnytystoiminnan lakkaamisen myötä tai joiden päivystysaikainen potilasmäärä on vähäinen. Näitä voisivat olla esimerkiksi naistentaudit, lastentaudit, radiologia ja kirurgian erikoisalat.
    Kiireettömän hoidon osalta hyvinvointialue hyödyntäisi molempien sairaaloiden kapasiteettia aiempaa tehokkaammin kaikkien lappilaisten palveluihin. Samalla terveyspalvelut pyrkisi vähentämään Oulun yliopistollisen sairaalan käyttöä.

    Perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito karsisivat päällekkäiset toimenpiteensä. Säästöä tulisi esimerkiksi, kun samoja laboratoriokokeita ei otettaisi useissa yksiköissä erikseen. Perusterveydenhuollossa hoidon jatkuvuuden parantaminen lisäisi hoidon vaikuttavuutta, joka vähentää raskaiden palvelujen tarvetta. Ennaltaehkäisevää työtä lisättäisiin yhdessä kuntien ja kolmannen sektorin kanssa.

    3. Palvelujen järjestämistavat

    Palvelujen järjestämistavan valintoja arvioimalla hyvinvointialue tavoittelee jo tänä vuonna vajaan 7 miljoonan ja ensi vuonna vajaan 17 miljoonan euron säästöjä. Hyvinvointialue selvittäisi, onko laajimpien palvelukokonaisuuksien kuten ikääntyneiden asumispalvelujen ja vammaispalvelujen järjestäminen omana toimintana nykyisiä ostopalveluja edullisempaa. Jo aiemmin on todettu, että omana toimintana kannattaisi järjestää ainakin lastensuojelun laitospalvelua, jalkautuva erikoissairaanhoito ja Lapin keskussairaalan alueen hengityshalvauspotilaiden hoito. Lisäksi omaa tuotantoa kannattaisi lisätä ainakin ammatillisessa perhehoidossa, opiskeluhuollossa ja lastensuojelun laitoshoidossa. Vastaavasti hyvinvointialue arvioisi myös omana toimintana järjestettävien palvelujen ulkoistamista.

    4. Palveluverkosto ja tilat

    Palveluverkostoa ja tiloja karsimalla tavoitellaan jo tänä vuonna reilun kahden miljoonan ja ensi vuonna vajaan 12 miljoonan euron säästöjä. Hyvinvointialue loisi kaikista palveluista palveluverkkosuunnitelmat, jotka toimeenpantaisiin vaiheittain. Nykyisten tilojen käyttöä tehostettaisiin muun muassa toimistotilojen osalta. Lisäksi toimitilapalvelut pyrkisi neuvottelemaan vuokranalennuksia nykyisistä vuokrasopimuksista. Toisaalta hyvinvointialue lisäisi kotiin vietäviä palveluja sekä erilaisten digipalvelujen tarjontaa. Esimerkiksi etäkotihoito maksaa 30 prosenttia vähemmän kuin perinteinen kotikäynti.

    5. Henkilöstö- ja organisaatio

    Henkilöstö- ja organisaatiomuutoksilla hyvinvointialue tavoittelee jo tänä vuonna viiden miljoonan ja ensi vuonna 16 miljoonan euron säästöjä. Lääkäreiden sanelujen purkaminen automatisoitaisiin, esihenkilö- ja johtajamäärää tarkasteltaisiin ja henkilöstöä kohdennettaisiin entistä tehokkaammin hyvinvointialueen sisällä. Henkilöstökulut pienenisivät myös sairauspoissaoloja, vaihtuvuutta ja kalliimpaa vuokratyövoimaa vähentämällä.

    Aluehallitus on jo aiemmin päättänyt koko hyvinvointialueen laajuisista yhteistoimintaneuvotteluista. Hyvinvointialue jättää neuvotteluesityksensä tämän viikon lopulla, ja päätöksiä on odotettavissa näillä näkymin huhtikuun loppupuolella. Neuvotteluesityksessä selviää, voidaanko joitakin henkilöstöryhmiä rajata jo kokonaan neuvottelujen ulkopuolelle.

    6. Hankinnat ja sopimukset

    Hankinnoista ja sopimuksista hyvinvointialue tavoittelee jo tänä vuonna reilun neljän miljoonan ja ensi vuonna reilun 11 miljoonan euron säästöjä. Hankintapalvelut karsisi sopimusten ja ostojen päällekkäisyydet ja kilpailuttaisi suuret sopimukset uudestaan. Hankintoja keskitettäisiin sekä hyvinvointialueen sisällä että muiden pohjoisten hyvinvointialueiden kesken. Lapin keskussairaalan toiminta-alueen välinehuolto olisi keskitetty Lapin keskussairaalaan, ja myös hoitotarvikejakelu olisi keskitetty ja automatisoitu. Logistiikkapalvelut karsisi ylimääräiset toimintonsa, ja apuvälinekeskus otettaisiin täysimittaisesti käyttöön.

    7. Muu toiminnan kehittäminen ja sopeuttaminen

    Muu toiminnan kehittäminen ja sopeuttaminen sisältää pienempiä ja yksittäisiä toimenpiteitä, joista säästöjä olisi mahdollisesti saatavissa jo nopeasti. Tällaisia keinoja arvioidaan valmistelun edetessä.

    Rakenteiden muuttaminen ja säästäminen on välttämätöntä

    Hyvinvointialueen täytyy tehdä rakenteellisia muutoksia, jotta se saa talouden kuntoon ja pystyy vastaamaan sekä palvelutarpeen kasvuun että henkilöstön saatavuusongelmiin. Lapissa on muuta Suomea ikääntyvämpi ja sairastavampi väestö, ja lisäksi alueella on kertynyt aiempaa hoito- ja palveluvelkaa. Toisaalta lakimuutokset lisäävät henkilöstömitoitusta ja henkilöstön tarvetta, samalla Lapissa on maan suurin työntekijöiden eläköitymisprosentti. Inflaation nostamat hinnat ja palkankorotukset kasvattavat kuluja entisestään. Valtio päättää hyvinvointialueen rahoituksesta, joten hyvinvointialueen pitää sopeuttaa toimintansa käytettävissä olevaan rahoitukseen.

    Jotta hyvinvointialue voi saada lainanottovaltuuksia ja tehdä välttämättömiä investointeja, sen täytyy toimittaa valtiovarainministeriölle suunnitelmat talouden sopeuttamisesta. Hyvinvointialue tarvitsee lainanottovaltuuksia tulevia investointeja kuten tietojärjestelmiä ja toimitilaremontteja varten. Jos hyvinvointialue ei pysty huolehtimaan taloudestaan, se voi joutua arviointimenettelyyn. Arviointimenettelyssä ministeriöt arvioivat muun muassa, pitääkö hyvinvointialue yhdistää toisen hyvinvointialueen kanssa.

    Tarkemmat päätökset valmistuvat huhtikuun lopulla

    Lapin hyvinvointialueen aluehallitus tekee esityksen talouden sopeuttamisen päälinjauksista kokouksessaan keskiviikkona 14. helmikuuta. Aluevaltuusto päättää linjauksista kokouksessaan maanantaina 19. helmikuuta. Aluevaltuuston kokousta voi seurata paikan päällä Rovaniemellä tai suorana lähetyksenä hyvinvointialueen Youtube-kanavalta.

    Tarkemmat sopeuttamislinjaukset sekä sosiaali- ja terveyspalvelun palvelustrategia ovat päätöksenteossa aluehallituksessa keskiviikkona 10.4. ja aluevaltuustossa maanantaina 23. huhtikuuta.

    Lappilaisilla on monia tapoja vaikuttaa

    Talouden säästökeinot ja palvelujen järjestämisen suunnitelmat tarkentuvat koko ajan, ja samalla tietoa kootaan hyvinvointialueen internet-sivuille. Sivustolla voi myös jättää kommentteja ja kysymyksiä.

    Tarvittaessa hyvinvointialue järjestää asukkaille ja henkilöstölle kuulemistilaisuuksia. Ensimmäinen kuulemistilaisuus on Kolarissa torstaina 29. helmikuuta ja keskittyy erityisesti Kolarin vuodeosaston toimintaan.

    Lisäksi hyvinvointialue pyytää suunnitelmiinsa kannanotot muun muassa lautakunnilta, vaikuttamistoimielimiltä, Saamelaiskäräjiltä ja Lapin kunnilta.

    Lisätietoja

    • aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
    • hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 532 3998
    • sosiaalijohtaja Liisa Niiranen, liisa.niiranen@lapha.fi, 040 541 8237
    • terveysjohtaja Miia Palo, miia.palo@lapha.fi, 040 653 2728
    • pelastusjohtaja Markus Aarto, markus.aarto@lapinpelastuslaitos.fi, 040 484 4000
    • hallintojohtaja Harri Tiuraniemi, harri.tiuraniemi@lapha.fi, 040 665 9734
    • kehitysjohtaja Mikko Häikiö, mikko.haikio@lapha.fi, 040 772 7211
    • henkilöstöjohtaja Marjo Kuittinen, marjo.kuittinen@lapha.fi, 040 757 6530

    Aluehallituksen 14.2.2024 esityslista luettavissa: Esityslista (tweb.fi)

    Lapin hyvinvointialue tiedottaa pohjalla hyvinvointialueen brändivärit sininen 2/3 pohjasta ja pinkki 1/3 sekä auringolta näyttävä keltainen loisteikoni Talouden sopeuttamisohjelmalla haetaan ratkaisuja samalla sekä talouden alijäämään että henkilöstöpulaan
    13.2.2024
    Lapin hyvinvointialue on laatinut alustavan suunnitelman talouden tasapainottamiseksi. Aluehallitus...
    Lapin hyvinvointialue tiedottaa pohjalla hyvinvointialueen brändivärit sininen 2/3 pohjasta ja pinkki 1/3 sekä auringolta näyttävä keltainen loisteikoni

    Talouden sopeuttamisohjelmalla haetaan ratkaisuja samalla sekä talouden alijäämään että henkilöstöpulaan


    Lapin hyvinvointialue on laatinut alustavan suunnitelman talouden tasapainottamiseksi. Aluehallitus käsittelee talouden sopeuttamislinjauksia keskiviikon kokouksessaan ja tekee esityksen aluevaltuustolle.

  3. Lapin hyvinvointialueen hankintastrategian valmistelu etenee suunnitellusti
    Lapin hyvinvointialueen hankintastrategian verkkoaivoriihi oli avoinna 30.6.–18.8.2023. Siihen vastasivat...

    Lapin hyvinvointialueen hankintastrategian valmistelu etenee suunnitellusti

    30.8.2023

    Lue lisää

    Lapin hyvinvointialueen hankintastrategian valmistelu etenee suunnitellusti

    30.8.2023

    Kaksi miesta katsoo yhdessa tietokonetta.

    Kuva: STM

    Lapin hyvinvointialueen hankintastrategian verkkoaivoriihi oli avoinna 30.6.–18.8.2023. Siihen vastasivat aktiivisimmin hyvinvointialueen henkilöstö, esihenkilöt ja yrityssektori. 

    Kysely sisälsi hyvinvointialueen strategian mukaisesti viisi pääteemaa:

    • asiakaskokemus
    • henkilöstökokemus
    • hyvä johtaminen
    • talouden tasapaino
    • vaikuttavuus


    Hankintatoimeen liittyviä tavoitteita oli yhteensä 19. Tavoitteiden määrä nousi saadun palautteen perusteella 21:een.

    Verkkoaivoriihen tuloksia käsiteltiin strategian toteuttamisen ohjausryhmässä 28. elokuuta. Käsittely jatkuu hyvinvointialueen strategiavalmistelun laajassa seurantaryhmässä syyskuun aikana.

    Hankintastrategiavalmistelun projektityöryhmä kokoustaa suunnitellusti, ja työpajatyöskentely jatkuu syys- ja lokakuun aikana työpajoissa, joissa on substanssiyksiköiden laaja edustus.

    Työpajoissa työstetään strategisia toimenpiteitä tavoitetasolle, muodostetaan tavoitteille toteutusaikataulu ja mittarit sekä määritellään toimenpiteille vastuutahot. Aluevaltuuston info järjestetään lokakuussa. Tavoitteena on, että hankintastrategia on valmis marraskuussa 2023, jolloin se on myös aluevaltuuston hyväksyttävänä.

    Strategia antaa hankintatoiminnalle suunnan ja merkityksen sekä auttaa asettamaan tärkeät asiat etualalle. Strategian tavoitteena on määrittää selkeästi, mitä pitää tehdä ja miten tulee toimia, jotta tavoitteisiin päästään omat resurssit huomioiden. Strategiassa määritellään tavoitteet, niiden saavuttamisen tapa ja aikataulu. Lisäksi sovitaan, miten tavoitteiden saavuttaminen voidaan todeta.

    Tutustu hyvinvointialueen hankintapalveluihin

    Lisätietoa
    Hilkka Neuvonen, hankintapäällikkö, hilkka.neuvonen@lapha.fi

    Kaksi miesta katsoo yhdessa tietokonetta. Lapin hyvinvointialueen hankintastrategian valmistelu etenee suunnitellusti
    30.8.2023
    Lapin hyvinvointialueen hankintastrategian verkkoaivoriihi oli avoinna 30.6.–18.8.2023. Siihen vastasivat...
    Kaksi miesta katsoo yhdessa tietokonetta.

    Lapin hyvinvointialueen hankintastrategian valmistelu etenee suunnitellusti


    Lapin hyvinvointialueen hankintastrategian verkkoaivoriihi oli avoinna 30.6.–18.8.2023. Siihen vastasivat aktiivisimmin hyvinvointialueen henkilöstö, esihenkilöt ja yrityssektori. 

  4. Kilpailutuskalenteriin kootaan tulossa olevat ja suunnitellut Lapin hyvinvointialueen hankinnat
    Kalenterin tiedot ovat suuntaa antavia. Kilpailutuksista kiinnostuneet voivat tutustua tulossa oleviin ja...

    Kilpailutuskalenteriin kootaan tulossa olevat ja suunnitellut Lapin hyvinvointialueen hankinnat

    12.7.2023

    Lue lisää

    Kilpailutuskalenteriin kootaan tulossa olevat ja suunnitellut Lapin hyvinvointialueen hankinnat

    12.7.2023

    Kuva: Terhi Vanha

    Kalenterin tiedot ovat suuntaa antavia. Kilpailutuksista kiinnostuneet voivat tutustua tulossa oleviin ja suunniteltuihin hankintoihin jo ennen virallisia hankintailmoituksia.

    Lapin hyvinvointialue julkaisee kilpailutuskalenteria. Voit tutustua kalenteriin Lapha.fi sivuilla. Kalenterista näkee yhdellä silmäyksellä ajankohtaisimmat tulossa olevat ja suunnitellut hankinnat.

    Kalenterin tiedot ovat suuntaa antavia. Kilpailutuskalenterista käy ilmi hankinnan kohde sekä toimiala, jota hankinta koskee. Lisäksi kalenterissa on ilmoitettu valmistelijat ja tarjouspyynnön arvioitu julkaisuajankohta. 

    Tarkemmat kilpailutuskohtaiset tiedot löytyvät Cloudia Tarjouspalvelussa ja Hilmassa.

    Hankintojen valmistelussa otetaan huomioon käyttäjät ja asiakkaat

    Hankintapalvelut kilpailuttaa hyvinvointialuekonsernin yhteishankinnat, toimii ulkoisissa yhteishankinnoissa yhteystahona sekä vastaa erillishankintojen kilpailuttamisprosesseista. Hankintapalvelut vastaa myös keskitetysti hyvinvointialueen irtaimen ja kiinteän omaisuuden myynnistä sekä vakuutustoiminnasta.

    Hankinnoissa noudatetaan hyvinvointialueen strategiaa, hankintaohjetta ja hankintalakia sekä hankitaan liittyvää erityislainsäädäntöä. Hankinnat valmistellaan yhteistyössä ammattilaisten kanssa ja niissä otetaan huomioon asiakkaiden ja käyttäjien tarpeet, palvelujen saatavuus, vastuullisuus ja vaikuttavuus.

    Hankinnat toteutetaan taloudellisesti, tarkoituksenmukaisesti ja suunnitelmallisesti ympäristö- ja sosiaaliset näkökohdat huomioiden. Palveluntuottajien ja tavarantoimittajien kanssa järjestetään markkinavuoropuhelut sekä tarvittavat koekäytöt. Hyvinvointialueen palvelut tuotetaan monituottajuusjärjestelynä.

    Lue lisää hankintapalveluistamme.

    Lisätietoja
    Hankintapäällikkö Hilkka Neuvonen
    p. 040 657 4855
    hilkka.neuvonen@lapha.fi

    Kilpailutuskalenteriin kootaan tulossa olevat ja suunnitellut Lapin hyvinvointialueen hankinnat
    12.7.2023
    Kalenterin tiedot ovat suuntaa antavia. Kilpailutuksista kiinnostuneet voivat tutustua tulossa oleviin ja...

    Kilpailutuskalenteriin kootaan tulossa olevat ja suunnitellut Lapin hyvinvointialueen hankinnat


    Kalenterin tiedot ovat suuntaa antavia. Kilpailutuksista kiinnostuneet voivat tutustua tulossa oleviin ja suunniteltuihin hankintoihin jo ennen virallisia hankintailmoituksia.

  5. Lapin hyvinvointialue valmistelee hankintojen strategisia linjauksiaan
    Osallistu verkkoaivoriiheen ja vaikuta hankintojen strategisten linjauksien tavoitteisiin.

    Lapin hyvinvointialue valmistelee hankintojen strategisia linjauksiaan

    4.7.2023

    Lue lisää

    Lapin hyvinvointialue valmistelee hankintojen strategisia linjauksiaan

    4.7.2023

    Osallistu verkkoaivoriiheen ja vaikuta hankintojen strategisten linjauksien tavoitteisiin.

    Valmistelemme Lapin hyvinvointialueen hankintojen strategisia linjauksia vuoden 2023 aikana. Työn valmistelussa keskeisiä tarkastelukohteita ja huomioitavia seikkoja ovat erityisesti muuttuva toimintaympäristö, Lapin hyvinvointialuestrategia sekä kansallinen hankintastrategia.
     
    Osana valmistelutyötä olemme avanneet verkkoaivoriihen, jossa käsittelemme viisi eri pääteemaa. Jokaiseen pääteemaan on tuotu hankintalinjausten valmistelutyössä esiin nostettuja alustavia tavoitteita. Työn edetessä tavoitteet jalostuvat Lapin hyvinvointialueen hankintalinjauksiksi, joita edistetään tavoitekohtaisten toimenpiteiden kautta. Lapin hyvinvointialuevaltuusto päättää strategisista linjauksista.
     
    Haluamme nyt kuulla näkemyksiäsi ja mielipiteitäsi aihealueisiin valituista alustavista tavoitteista, jotta pystymme hyödyntämään niitä jatkovalmistelussa. Otamme mielellämme vastaan myös uusia ideoita ja ajatuksia.
     
    Osallistumaan pääset Webropol-kyselyn kautta.
     
    Verkkoaivoriihi on avoinna 18.8.2023 saakka. Kiitos jo etukäteen vastauksistasi ja hyvää kesää!
     
    Kyselyä koskevissa teknisissä ongelmissa pyydetään ottamaan yhteyttä: Kati Ahola, Hansel Oy kati.ahola@hansel.fi p. 0294 444 4357.

    Lapin hyvinvointialue valmistelee hankintojen strategisia linjauksiaan
    4.7.2023
    Osallistu verkkoaivoriiheen ja vaikuta hankintojen strategisten linjauksien tavoitteisiin.

    Lapin hyvinvointialue valmistelee hankintojen strategisia linjauksiaan


    Osallistu verkkoaivoriiheen ja vaikuta hankintojen strategisten linjauksien tavoitteisiin.