- Lakisääteiset hoito- ja palvelutakuut toteutuvat.
- Asiakkaidemme asiointi- ja palvelukokemus on hyvä.
- Asukas- ja asiakasosallisuus sekä asukkaan saama arvo vahvistuu ja lisääntyy.
- Kansalais- ja asiakaspalaute vaikuttaa palvelujen ja toiminnan kehittämiseen. Olemme hyvinvointialueiden parhaimmistoa kansalais- ja asiakaspalautteiden hyödyntämisessä toiminnan kehittämisessä.
- Monipuolinen viestintä ja vuoropuhelu tukee strategisten tavoitteiden toteutumista ja vahvistaa osallistumisen, osallisuuden ja vaikuttamisen rakenteita ja toteutusta.
- Lappilaisille mahdollistetaan itsenäisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kanavat ja seuranta heidän omien voimavarojensa puitteissa
Strategiamme
Lapin hyvinvointialueen strategia
Strategian visio, arvot ja missio
Strategia on pohja kaikelle sille työlle, jota Lapin hyvinvointialue tekee lappilaisten ja asiakkaittensa eteen. Strategia toimii pohjana päätöksenteolle ja sitä ovat olleet valmistelemassa ja päättämässä vaaleilla valitut aluevaltuutetut. Lapin hyvinvointialue haluaa olla yhdenvertainen, vastuullinen, luotettava ja inhimillinen toimija.
Meillä on visio Lapista, missä eletään hyvää ja turvallista elämää. Sekä visio hyvinvointialueesta, jossa ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan.
Missiomme on olla turvallinen kumppani läpi elämän.
Toimimme neljän arvon mukaan, jotka ovat:
- Yhdenvertainen
- Vastuullinen
- Luotettava
- Inhimillinen
Strategia tulee eläväksi tekemällä
Meillä on vahva ote strategian viemiseksi käytännön työhön, ammattilaisten asiakaskohtaamisiin, kumppaneiden yhteistyöhön, palveluihin ja johtamisen arkeen. Strategian toteutumista tullaan aktiivisesti seuraamaan ja arvioimaan ja erityisesti haetaan lappilaisilta itseltään kokemuksia ja palautetta siitä, miten strategian koetaan arjen tasolla onnistuvan.
Strategian painopisteet
- Organisaatiokulttuuri- ja rakenteet tukevat työntekijälähtöisyyttä.
- Henkilöstö kokee työnantajan olevan sitoutunut henkilökunnan hyvinvoinnin kehittämiseen. Henkilöstöllä on monipuoliset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseen.
- Tunnistamme vaikuttavan toiminnan kannalta tarvittavat osaamiset sekä osaamistarpeet ja rakennamme yhteistyössä toimivat osaamisen kehittämisen mallit.
- Johtamiskulttuuri ja -rakenteet vahvistavat esihenkilötyön laatua ja mielekkyyttä.
- Henkilöstövoimavarojen johtamisesta luodaan suunniteltu ja toimiva kokonaisuus.
- Olemme työnantajana vastuullinen, luotettava, inhimillinen ja yhdenvertainen.
- Tuemme kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä edistävää elämäntapaa, toimintakykyä ja osallisuutta, mielenterveyttä sekä arjen turvallisuutta.
- Sovitamme palveluja yhteen siten, että asiakkaat ja asukkaat saavat tarvitsemansa palvelut joustavasti ja yhteensovitettuna kokonaisuutena.
- Kohdennamme voimavarat tunnistettuihin väestön palvelutarpeisiin ja tutkittuun tietoon. Tunnistamme väestöryhmittäiset ja alueittaiset erot ja huomioimme ne hyvinvointialueen toiminnan suunnittelussa.
- Hyvinvointialue huomioi toimintaa kehittäessään eri väestöryhmien tarpeet liittyen kulttuurisiin ja kielellisiin kysymyksiin.
- Saamenkielisen väestön kielelliset ja kulttuuriset oikeudet toteutuvat hyvinvointialueen toiminnassa.
- Johtamisen ja yhteistyön rakenteet keskeisissä asiakas- ja palveluprosesseissa on luotu ja ne ovat selkeät ja vastuutetut. Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden johtamisen ja kumppanuuden rakenteet on luotu ja vastuutetut.
- Johdamme tietoon perustuen ja käytämme monipuolista tutkimustietoa kehittääksemme toimintaa ja palveluja.
- Palvelujärjestelmään sekä perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluihin liittyvä tutkimus- ja kehittämistoiminta vahvistuu.
- Tunnistamme strategiset kumppanuudet ja käymme vuoropuhelua eri toimijoiden kanssa, toimien vahvana kumppanuuden veturina alueellamme.
- Tunnistamme mahdollisuudet sosiaalisesti ja ekologisesti kestäviin ratkaisuihin ja toimiin.
- Tavoitteenamme on hiilineutraalimpaan toimintaan vaiheittain siirtyminen sekä negatiivisten terveys- ja hyvinvointivaikutusten vähentäminen.
- Kasvatamme palvelujen järjestämisen ja tuotannon kustannustietoisuutta.
- Mitoitamme ja optimoimme resurssit väestön palvelutarpeiden mukaisesti.
- Kohdistamme resursseja vaikuttavaan toimintaan.
- Toiminta on taloudellisesti kestävää.
- Johdamme hyvinvointialuetta vahvistetun strategian pohjalta.
- Etenemme uudistukselle asetettujen tavoitteiden mukaisesti.
- Johto innostaa, tukee ja motivoi.
- Kehitämme organisaatiota ja sen suorituskykyä systemaattisesti.
- Tuotamme yhdessä arvoa aktiivisella kumppanuudella ja verkostoyhteistyöllä Lapin ja koko pohjoisen alueen elinvoiman edistämiseksi.
Strategian toteuttamisohjelmat
Ajankohtaista aiheesta
-
Lapissa hoitoon pääsee nopeasti – pitkään hoitoa odottaneita vähiten SuomessaLapin hyvinvointialueella yli 180 vuorokautta hoitoa odottaneita on vähiten koko maassa – vain 3,6 %....
Lapissa hoitoon pääsee nopeasti – pitkään hoitoa odottaneita vähiten Suomessa
20.5.2025
Lapin hyvinvointialueella yli 180 vuorokautta hoitoa odottaneita on vähiten koko maassa – vain 3,6 %. HUS-alueella vastaava osuus on 18,2 %, ja korkein lukema löytyy Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta, jossa 30,9 % on odottanut hoitoa yli 180 vuorokautta. THL on julkaissut tiedot kuukausittain vuodesta 2021 alkaen.
Lapin hyvinvointialue pyrkii vähentämään ostopalveluiden käyttöä, mutta hoitojonojen lyhentämiseen ne ovat yksi keino. Merkittävämpi tekijä on ollut kuitenkin henkilökunnan sitoutuminen jonojen purkamiseen toimintaa tehostamalla sekä lisätyösopimuksilla. Tiivistynyt yhteistyö keskussairaaloiden välillä ja paikalliset sopimukset ovat lisänneet lääkärien liikkuvuutta ja mahdollistaneet työskentelyn molemmissa sairaaloissa.
-Osalla erikoisaloista on saatu onnistuneesti rekrytoitua uusia erikoislääkäreitä ja erikoistumiskoulutukseen on riittänyt jatkuvasti uusia koulutettavia lääkäreitä, joita parhaamme mukaan myös pyrimme sitouttamaan jäämään töihin Lapin hyvinvointialueelle. Leikkaustoiminnassa jonojen purku on tulosta pitkäjänteisestä toiminnan kehittämisestä. Kiitokset tästä hienosta kärkisijasta kuuluvat kaikille päivittäin potilaiden eteen töitä tekeville ammattilaisillemme eri erikoisaloilla, kiittää Lapin hyvinvointialueen somaattisen erikoissairaanhoidon johtaja Anu Maksimow
Lapissa hoitoon pääsee nopeasti – pitkään hoitoa odottaneita vähiten Suomessa
20.5.2025Lapin hyvinvointialueella yli 180 vuorokautta hoitoa odottaneita on vähiten koko maassa – vain 3,6 %....Lapissa hoitoon pääsee nopeasti – pitkään hoitoa odottaneita vähiten Suomessa
Lapin hyvinvointialueella yli 180 vuorokautta hoitoa odottaneita on vähiten koko maassa – vain 3,6 %. HUS-alueella vastaava osuus on 18,2 %, ja korkein lukema löytyy Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta, jossa 30,9 % on odottanut hoitoa yli 180 vuorokautta. THL on julkaissut tiedot kuukausittain vuodesta 2021 alkaen. Lapin hyvinvointialue pyrkii vähentämään ostopalveluiden käyttöä, mutta hoitojonojen lyhentämiseen ne ovat yksi keino. Merkittävämpi tekijä on ollut kuitenkin...
-
Kutsu Lapin hyvinvointialueen TKI-strategian työpajoihinLapin hyvinvointialueella on käynnistetty TKI-strategiatyö, jonka tuotoksena valmistuu hyvinvointialueemme...
Kutsu Lapin hyvinvointialueen TKI-strategian työpajoihin
31.3.2025
Lapin hyvinvointialueella on käynnistetty TKI-strategiatyö, jonka tuotoksena valmistuu hyvinvointialueemme ensimmäinen TKI-strategia.
Strategiatyö käynnistyi syksyllä 2024 aineiston keräämisellä, ja olemme nyt edenneet työpajavaiheeseen, jossa yhteistyössä jalostamme eteenpäin TKI-strategiamme suuntaviivoja. Määritämme strategian vision, visiota tukevat strategiset painopisteet sekä toimeenpanosuunnitelman. Työpajoja järjestetään kaksi kappaletta. Tavoitteena on, että strategia valmistuu kevään 2025 aikana ja etenee hyvinvointialueen päätöksentekoon alkusyksystä 2025.
Yhteisen keskustelun ja monitoimijaisen strategiatyön avulla voimme edistää ja vahvistaa tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan yhteistyötä sekä varmistaa, että TKI-strategiamme tulee palvelemaan alueen tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla.
Työpajoihin ovat tervetulleita kaikki yhteistyökumppanit ja Lapin hyvinvointialueen toimijat!
Ensimmäinen työpaja: TKI-strategian tavoitteet, visio ja strategiset painopisteet
ke 23.4.2025 klo 12.00–16.00
Lapin ammattikorkeakoulu, Jokiväylä 11, 96300 Rovaniemi (tila B302)
Lue lisää työpajasta. Ilmoittautuminen ensimmäiseen työpajaan 14.4.2025 mennessä.Toinen työpaja: Jatkoa työpajalle 1: TKI-strategian toimeenpanosuunnitelma
to 8.5.2025 klo 12.00–15.30
Teams
Lue lisää työpajasta. Ilmoittautuminen etätyöpajaan 5.5.2025 mennessä.Jaana Leinonen
Tutkimusjohtaja
Tutkimus- ja kehittämispalvelut
Lapin hyvinvointialue
040 593 5775
jaana.leinonen@lapha.fiKutsu Lapin hyvinvointialueen TKI-strategian työpajoihin
31.3.2025Lapin hyvinvointialueella on käynnistetty TKI-strategiatyö, jonka tuotoksena valmistuu hyvinvointialueemme...Kutsu Lapin hyvinvointialueen TKI-strategian työpajoihin
Lapin hyvinvointialueella on käynnistetty TKI-strategiatyö, jonka tuotoksena valmistuu hyvinvointialueemme ensimmäinen TKI-strategia.
-
Kilpailutuskalenteriin kootaan tulossa olevat ja suunnitellut Lapin hyvinvointialueen hankinnatKalenterin tiedot ovat suuntaa antavia. Kilpailutuksista kiinnostuneet voivat tutustua tulossa oleviin ja...
Kilpailutuskalenteriin kootaan tulossa olevat ja suunnitellut Lapin hyvinvointialueen hankinnat
12.7.2023
Kilpailutuskalenteriin kootaan tulossa olevat ja suunnitellut Lapin hyvinvointialueen hankinnat
Kuva: Terhi Vanha
12.7.2023
Kalenterin tiedot ovat suuntaa antavia. Kilpailutuksista kiinnostuneet voivat tutustua tulossa oleviin ja suunniteltuihin hankintoihin jo ennen virallisia hankintailmoituksia.
Lapin hyvinvointialue julkaisee kilpailutuskalenteria. Voit tutustua kalenteriin Lapha.fi sivuilla. Kalenterista näkee yhdellä silmäyksellä ajankohtaisimmat tulossa olevat ja suunnitellut hankinnat.
Kalenterin tiedot ovat suuntaa antavia. Kilpailutuskalenterista käy ilmi hankinnan kohde sekä toimiala, jota hankinta koskee. Lisäksi kalenterissa on ilmoitettu valmistelijat ja tarjouspyynnön arvioitu julkaisuajankohta.
Tarkemmat kilpailutuskohtaiset tiedot löytyvät Cloudia Tarjouspalvelussa ja Hilmassa.
Hankintojen valmistelussa otetaan huomioon käyttäjät ja asiakkaat
Hankintapalvelut kilpailuttaa hyvinvointialuekonsernin yhteishankinnat, toimii ulkoisissa yhteishankinnoissa yhteystahona sekä vastaa erillishankintojen kilpailuttamisprosesseista. Hankintapalvelut vastaa myös keskitetysti hyvinvointialueen irtaimen ja kiinteän omaisuuden myynnistä sekä vakuutustoiminnasta.
Hankinnoissa noudatetaan hyvinvointialueen strategiaa, hankintaohjetta ja hankintalakia sekä hankitaan liittyvää erityislainsäädäntöä. Hankinnat valmistellaan yhteistyössä ammattilaisten kanssa ja niissä otetaan huomioon asiakkaiden ja käyttäjien tarpeet, palvelujen saatavuus, vastuullisuus ja vaikuttavuus.
Hankinnat toteutetaan taloudellisesti, tarkoituksenmukaisesti ja suunnitelmallisesti ympäristö- ja sosiaaliset näkökohdat huomioiden. Palveluntuottajien ja tavarantoimittajien kanssa järjestetään markkinavuoropuhelut sekä tarvittavat koekäytöt. Hyvinvointialueen palvelut tuotetaan monituottajuusjärjestelynä.
Lue lisää hankintapalveluistamme.
Lisätietoja
Hankintapäällikkö Hilkka Neuvonen
p. 040 657 4855
hilkka.neuvonen@lapha.fi Kilpailutuskalenteriin kootaan tulossa olevat ja suunnitellut Lapin hyvinvointialueen hankinnat
12.7.2023Kalenterin tiedot ovat suuntaa antavia. Kilpailutuksista kiinnostuneet voivat tutustua tulossa oleviin ja...12.7.2023
Kilpailutuskalenteriin kootaan tulossa olevat ja suunnitellut Lapin hyvinvointialueen hankinnatKilpailutuskalenteriin kootaan tulossa olevat ja suunnitellut Lapin hyvinvointialueen hankinnat
Kalenterin tiedot ovat suuntaa antavia. Kilpailutuksista kiinnostuneet voivat tutustua tulossa oleviin ja suunniteltuihin hankintoihin jo ennen virallisia hankintailmoituksia.