Usein kysyttyä henkilöstöstä
Mikä muutoksessa kiinnostaa henkilöstön näkökulmasta? Lue muiden esittämiä kysymyksiä tai kysy itse!
Suosittelemme käyttämään UKK-kysymyssivustoa ensisijaisesti näillä selaimilla: Edge, Chrome, Firefox ja Safari.
-
Mitä tapahtuu määräaikaisille sijaisille?
Sijaisia tarvitaan jatkossakin. Olemme pyytäneet, että nykyiset työnantajat eivät laittaisi sijaisuuksia päättymään juuri vuodenvaihteeseen 2022-2023, vaan sopimukset olisivat voimassa muutoshetken yli.
-
Miten käy säästöön kertyneille lomapäiville?
Lomat ja muut kertyneet etuudet siirtyvät työntekijän mukana, ne eivät katoa minnekään.
-
Miten palkkojen harmonisointi ja tasapuolisuus tullaan toteuttamaan?
Harmonisointi pyritään aloittamaan, kun tieto siirtyvästä henkilöstöstä, palkoista ja tehtäväkuvauksista on saatu hyvinvointialueelle. Työ on haastavaa ja ottaa aikaa, jopa useita vuosia, mutta tarkistukset tehdään takautuvasti 1.1.2023 alkaen ja kenenkään kokonaispalkka ei alene.
-
Ketä palkkojen harmonisointi koskee?
Palkkaharmonisointi tulee koskemaan kaikkia ammattiryhmiä.
-
Harmonisoidaanko palkat nimikkeittäin?
Nykyisen tiedon mukaan palkat harmonisoidaan tehtävittäin, eli samanlaista tehtävää suorittavilla tulee olemaan samanlainen palkka. Harmonisointi ei koske lisiä, vain tehtäväkohtaisia palkkoja. Palkat eivät laske, mutta palkkauksen rakenne voi muuttua.
-
Voiko palkkani pienentyä?
Palkkojen harmonisoinnin kaikkia yksityiskohtia ei ole vielä tiedossa. Linjauksia sovitaan valtakunnallisesti eri osapuolten kesken. Kenenkään palkka ei kuitenkaan pienene.
-
Vaihtuuko työn suorituspaikka?
Lähtötilanteessa palvelut tuotetaan nykyisissä toimipisteissä.
Hyvinvointialueen kehittyessä ja toimintatapojen muuttuessa voi tulla muutoksia myös työtehtävien sijaintiin.
-
Voiko yksittäisen henkilön tehtävänimike tai työnkuva muuttua?
Hyvinvointialueella aloitetaan pääasiassa samoilla nimikkeillä ja tehtävillä. Joidenkin yksittäisten henkilöiden, esimerkiksi esihenkilöiden kohdalla muutoksia voi tapahtua jo tämän vuoden aikana tai ensi vuoden alusta, mutta muitakin muutoksia voi tulla tulevaisuudessa kun hyvinvointialueen toimintaa kehitetään.
-
Jatkuvatko koulutukset aiempaan tapaan?
Koulutusohjetta ei ole vielä työstetty, mutta sosiaali- ja terveydenhuollon lakisääteinen koulutusvelvoite säilyy ennallaan.
-
Siirtyvätkö työsuojeluvaltuutetut hyvinvointialueelle?
Työntekijöinä he kyllä siirtyvät, mutta työsuojeluorganisaatio tulee muuttumaan. Nykyisellään organisaatiossa on mukana myös muita kuin sote- tai pelastusalan henkilöstöä.
-
Mikäli työskentelee lopetusuhan alla olevassa yksikössä, sanotaanko irti vai tarjotaanko työtä jostain muualta?
Hyvinvointialueella ei ole mietitty minkään toiminnan/yksikön lakkauttamista. Kaikki nykyiset palvelut siirtyvät semmoisenaan hyvinvointialueelle. Mikäli tulevaisuudessa palveluverkossa tapahtuu muutoksia, on kaikille hyvinvointialueen työntekijöille edelleen töitä.
-
Mikä tulee olemaan koulukuraattorin palkka?
Palkan suuruudesta ei ole vielä tietoa. Koulukuraattoreiden palkat vaihtelevat tehtävän vaativuuden ja myös koulutuksen mukaan. Koulukuraattoreissa on sekä AMK- että YtM- taustaisia henkilöitä. Kaikkien koulukuraattoreiden tehtäväkohtainen palkka ei jatkossakaan ole samansuuruinen, mutta saman vaativuustason tehtävissä kyllä. Palkkojen harmonisointi voi kestää vuosia. Kenenkään palkka ei alene.
-
Mitä vaikutuksia siirtymisestä on vuonna 2023 eläkkeelle jäävälle?
Eläke-etuudet ja kertymäsäännökset ovat samanlaiset kunnissa, kuntayhtymissä ja hyvinvointialueella.
-
Miten käy paikallisten sopimusten?
Hyvinvointialueella paikallinen sopiminen ei tällä hetkellä ole mahdollista. Nykyisten organisaatioiden paikallisten sopimusten vaikutukset siirtyvät hyvinvointialueelle, mikäli niiden voimassaolo ei pääty 31.12.2022 mennessä tai niitä ei ole irtisanottu päättymään ennen 1.1.2023.
-
Missä vaiheessa työntekijöitä kuullaan?
Henkilöstöä kuullaan yhteistoimintalain edellyttämällä tavalla. Hyvinvointialueen perustamiseen ja sote-uudistukseen liittyvä yhteistoimintamenettely on kaksivaiheinen, jonka ensimmäisessä vaiheessa käsiteltiin tietojen luovuttamista henkilöstön siirron valmistelua varten. Varsinaista liikkeen luovutusta ja henkilöiden siirtymistä koskevat yhteistoimintaneuvottelut käydään vuoden 2022 aikana.
-
Voiko hyvinvointialueelle siirtyvät määräaikaiset työntekijät hakea sisäisessä haussa olevia tehtäviä?
Kaikki siirtyvät voivat hakea avoimena oleviin tehtäviin, palvelussuhteen kestolla ei ole merkitystä.
-
Säilyvätkö henkilöstöedut?
Nykyisissä organisaatioissa käytössä olevien henkilöstöetujen kartoittaminen on vielä kesken. On todennäköistä, että kaikkia käytössä olevia henkilöstöetuja ei ole mahdollista siirtää hyvinvointialueelle. Mahdollisuuksista vaikuttaa hyvinvointialueen henkilöstöetuihin tullaan tiedottamaan erikseen valmistelun edetessä.
-
Työntekijä eläköityy 1.4.2023, saako hän pitää siihen mennessä kertyneet lomapäivät ennen eläkkeelle siirtymistä?
Siirtyvän henkilöstön siirtohetkellä pitämättä olevat vuosilomat, säästövapaat, lomarahavapaat ja lomarahakertymät siirtyvät pidettäväksi tai maksettavaksi hyvinvointialueella.
-
Mitä tarkoitetaan varsinaisella palkalla henkilöstön siirtosopimusluonnoksessa?
Siirtosopimusluonnoksen kohdassa 8 mainitulla varsinaisella palkalla tarkoitetaan kokonaisansiota eli kaikkien palkanosien (tehtäväkohtainen palkka, työkokemuslisä ja muut mahdolliset lisät) summaa tai kokonaispalkkausta. Liikkeenluovutuksessa henkilön kokonaisansio ei muutu, mutta erilaisia palkanosia voidaan yhtenäistää.
Siirtosopimusluonnokseen voi tutustua aluehallituksen pöytäkirjoissa, kokous 7, 11.5.2022, pykälä 108 täällä >>
Etkö löydä kaipaamaasi vastausta?
Esitä meille kysymys alla olevalla lomakkeella. Luethan ensin huolellisesti, onko kysymykseesi jo vastattu. Vastaamme kysymyksiin pikku hiljaa sitä mukaa, kun valmistelu ja päätöksenteko etenevät. Kiitoksia, että osallistut, se on tärkeää!