Aluehallituksen päätöstiedote 19.6.2024
Lapin aluehallituksen päätöstiedote 19.6.2024 pidetystä kokouksesta
19.6.2024
Aluehallitus päätti ikääntyneiden palvelumuutosten yksityiskohdista. Vuodeosastojen tilalle kotisairaalatoimintaa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Kolarissa. Valtakunnallinen 116117-päivystysavun numero otetaan käyttöön myös Lapissa.
Aluehallitus päätti ikääntyneiden palvelumuutosten yksityiskohdista
Lapin aluehallitus päätti ikääntyneiden palvelurakenteen keventämiseen liittyvistä käytännön toimista. Tälläkin hetkellä paikkoja käytetään yli kuntarajojen, joten muutossuunnitelmat etenevät palvelualueittain. Ensimmäisenä päätöksenteossa oli Itäisen palvelualueen suunnitelmia Kemijärveä lukuun ottamatta. Muut vastaavat suunnitelmat tulevat päätöksentekoon myöhemmin.
Lapin aluevaltuusto on tehnyt päätökset keventämistavoitteista ja -periaatteista huhtikuussa hyvinvointialueen talouden sopeuttamisohjelman ja sote-palvelujen strategian yhteydessä. Esimerkiksi pitkäaikainen laitoshoito tulee lakisääteisesti lopettaa ja kevyempiä asumismuotoja ja kotona asumisen tukemista lisätä. Esimerkiksi ympärivuorokautista palveluasumista on Lapissa huomattavasti valtakunnallisia suosituksia enemmän. Paikkamäärät täytyy laskea lähemmäs suositustasoa vuoteen 2030 mennessä. Suunnitelmissa on huomioitu aluevaltuuston ohjeiden mukaan väestön palvelutarve, kiinteistöjen ominaisuudet, ostopalvelusopimusten ehdot ja yksiköiden järkevä koko.
Itäisellä palvelualueella on tavoite vähentää yhteensä 105 hoivapaikkaa sisältäen ympärivuorokautisen palveluasumisen sekä lyhytaikaishoidon ja kotisairaalan lyhytaikaispaikat eli niin sanotut lupapaikat.
Pelkosenniemellä on tavoite vähentää 7 ympärivuorokautisen palvelusasumisen paikkaa ja lisätä 4 yhteisöllisen tai perhehoidon paikkaa ja 1 kotisairaalan lupapaikka. Muutosten myötä kotihoidon resursseja voidaan lisätä. Käytännössä palvelukoti Onnela muutetaan hybridiyksiköksi, jossa on jatkossa 14 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa, 1 intervalli- ja lyhytaikaishoidon paikka, 1 kotisairaalan lupapaikka sekä 4 yhteisöllisen asumisen paikkaa.
Sallassa on tavoite vähentää Attendon asumispalveluyksiköistä 16 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja lisätä 13 yhteisöllisen tai perhehoidon paikkaa, 1 kotisairaalan lupapaikka ja kolme intervalli- ja lyhytaikaishoidon paikkaa.
Savukoskella on tavoite vähentää 10 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja 6 yhteisöllisen tai perhehoidon paikkaa sekä lisätä 1 kotisairaalan lupapaikka. Yhteisöllisen tai perhehoidon paikkoja ei kuitenkaan vähennetä vielä tässä vaiheessa. Käytännössä Saukodin uudisrakennuksen myötä ympärivuorokautisen palveluasumisen paikat vähenevät 13 paikkaan, ja lisäksi yksikössä on jatkossa 1 intervalli- ja lyhytaikaishoidon paikka ja 1 kotisairaalan lupapaikka.
Sodankylässä on tavoite vähentää 36 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja 11 yhteisöllisen tai perhehoidon paikkaa sekä lisätä 1 intervallipaikka. Yhteisöllisen tai perhehoidon paikkoja ei kuitenkaan vähennetä tässä vaiheessa.
Käytännössä Sodankylässä 32-paikkainen ympärivuorokautinen palveluasumisyksikkö Nutukas lopetetaan vähitellen vuoden 2025 loppuun mennessä. Yksikköön ei oteta enää uusia asukkaita, ja syksyllä 2025 Nutukkaan asiakkaille tarjotaan uutta asumispaikkaa muista Sodankylän yksiköistä.
Lisäksi Hannuksenkartanosta vähennetään 4 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja toisaalta lisätään koko Itäisen palvelualueen yhteiset 4 sosiaali- ja kriisipaikkaa. Hannuksenkartano on jatkossa hybridiyksikkö, jossa on 46 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja 8 intervalli- ja lyhytaikaishoidon paikkaa. Helmikodin toiminta säilyy ennallaan.
Hyvinvointialue toteuttaa yksiköiden muutokset ensisijaisesti sitä mukaa, kun uusia asiakkaita tulee. Tavoite on, että nykyisten asiakkaiden tarvitsisi muuttaa vain poikkeustapauksissa.
Jos muutoksenhakuviranomainen kieltää päätösten täytäntöönpanon, päätökset on mahdollista peruuttaa.
Vuodeosastojen tilalle kotisairaalatoimintaa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Kolarissa
Aluevaltuusto päätti huhtikuussa, että muun muassa Pelkosenniemellä, Sallassa ja Kolarissa ei enää ylläpidetä erillistä vuodeosastoa.
Aluehallitus päätti nyt akuuttivuodeosastojen lakkaamisesta Pelkosenniemellä, Sallassa ja Kolarissa. Kotisairaalatoimintaa laajennetaan Pelkosenniemelle ja Savukoskelle. Sallassa kotisairaala jo toimii, ja Kolarissa se on käynnistetty osana sote-palvelujen kehittämisen pilottia. Sallan ja Pelkosenniemen akuuttivuodeosastot lakkautetaan kesän 2024 sulkujen jälkeen. Kolarin vuodeosasto on ollut suljettuna joulukuusta 2023.
Kotisairaalatoiminnassa tarjotaan sairaalatasoista hoitoa potilaan kotona ja asumisyksiköissä sekä kotisairaalan hoitotiloissa. Kotisairaaloissa hoidetaan infektio- ja haavapotilaita ja tulevaisuudessa myös saattohoitopotilaita sekä muita potilaita sitä mukaa, kun kotisairaalatoiminta kehittyy. Kotisairaala ja kotihoito vähentävät tarvetta osasto- ja laitoshoidolle. Myös yhteistyö ensihoidon kanssa on tärkeää.
Kotisairaalan asiakkailla on lupa siirtyä ennalta sovittuun lupapaikkaan vuodeosastolle tai hoivayksikköön, jos hänen toimintakykynsä laskee. Sallassa hoivayksiköiden lupapaikat toteutetaan Attendo Kuukkelin kanssa, Pelkosenniemellä palvelukoti Onnelassa, Savukoskella Saukodilla ja Kolarissa palvelukoti Tannassa. Vuodeosastohoitoa tarvitsevat hoidetaan Sallan osalta ensisijaisesti Kemijärvellä, Pelkosenniemen ja Savukosken osalta Sodankylässä ja Kolarin osalta Pellossa.
Aluehallitus myös merkitsi tiedoksi Kolarin sote-palvelujen kehittämisen raportin ja totesi, että toiminnan kehittäminen jatkuu.
Laitoshoito lakkautetaan Tornion Suensaaressa ja Kemin Nestorissa
Aluehallitus päätti, että Suensaaren palvelukeskuksen 31-paikkainen pitkäaikainen laitoshoito Torniossa puretaan vaiheittain. Asukkaille järjestetään palvelutarpeen mukainen hoiva ympärivuorokautisena palveluasumisena palvelukeskuksessa tai tarvittaessa muissa ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä. Suensaari muuttuu hybridiyksiköksi, jossa tuotetaan ympärivuorokautista palveluasumista ja intervallihoitoa.
Aluehallitus päätti myös, että Nestorin vanhainkodin 29 laitoshoidon paikkaa Kemissä puretaan ja asiakkaille järjestetään korvaavana palveluna ympärivuorokautista palveluasumista. Jatkossa palvelu toteutetaan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä, jotka voivat olla myös yksityisiä sopimusyksiköitä.
Käytännössä Suensaaressa tai Nestorissa ei tehdä enää uusia pitkäaikaisen laitoshoidon sijoituspäätöksiä. Jos muutoksenhakuviranomainen kieltää päätösten täytäntöönpanon, päätökset on mahdollista peruuttaa. Lain mukaan pitkäaikainen laitoshoito pitää purkaa vuoden 2027 loppuun mennessä.
Rovaniemen Aaltoranta muuttuu syksyllä palveluseteliyritykseksi
Aluehallitus merkitsi tiedoksi, että Rovaniemen Aaltorannnan vuokrasopimus päättyy ja yksikkö muuttuu Yrjö ja Hanna Asumispalvelut2 Oy:n ylläpitämäksi yksiköksi. Aaltoranta on 24-paikkainen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö.
Yrjö ja Hanna Asumispalvelut2 Oy hakeutuu ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelituottajaksi. Hyvinvointialue tarjoaa Aaltorannan asukkaille palveluseteliä, jolloin asukkaat voivat joko jäädä Aaltorantaan tai valita jonkun muun palveluseteliyrityksen. Asiakas voi myös kieltäytyä palvelusetelistä, jolloin hyvinvointialue järjestää palvelun joko omissa yksiköissään tai sopimusyritysten yksikössä.
Kemin ja Keminmaan ikääntyneiden päivätoiminta järjestetään Kemin keskustan palvelutalossa
Aluehallitus päätti, että Kemin ja Keminmaan ikääntyneiden päivätoiminta järjestetään syyskuusta alkaen Kemin keskustan palvelutalossa.
Tällä hetkellä Kemin ja Keminmaan päivätoimintaa on järjestetty Keminmaassa Kallinrannan kiinteistössä. Kahden kunnan yhteisessä mallissa päivätoimintaa on voitu järjestää jokaisena arkipäivänä, eikä toimintaa tarvitse supistaa kesälomien aikana.
Aluehallitus päätti maaliskuussa, että Kemin päiväsairaalan toiminta korvataan muun maussa kotihoidolla ja päiväkeskustoiminnalla. Päätöksen takia Kemin ja Keminmaan yhteiseen päivätoimintaan Kallinrantaan on tullut ja tulossa uusia asiakkaita, ja Kallinrannan tilat eivät enää ole riittävät toimintaan.
Aluehallitus huomioi jääviydet ja valmistelee palveluverkkopäätökset uudelleen
Aluehallitus päätti käynnistää uudelleen palveluverkon muutoksia koskevan päätöksenteon. Uudessa valmistelussa kunnanhallitusten jäsenet ja kuntien johtavat viranhaltijat eivät osallistu asian käsittelyyn aluehallituksessa tai muissa hyvinvointialueen toimielimissä. Aluevaltuustossa he kuitenkin voivat osallistua päätöksentekoon. Varovaisuusperiaatetta noudattaen myös kunnanvaltuustojen puheenjohtajistojen tulisi arvioida, ovatko he esteellisiä. Aluehallitus päättää erikseen uuden valmistelun käytännön toteutuksesta ja asian saattamisesta aluevaltuuston käsittelyyn.
Päätöksen taustalla on Itä-Suomen hallinto-oikeuden toukokuussa tekemä päätös Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen päätöksenteon esteellisyyksistä. Myös Lapissa aluevaltuuston 22.4.2024 tekemistä säästö- ja palveluverkkolinjauksista on tehty valituksia hallinto-oikeuteen. Esityksiä on valmistellut aluehallitus, jonka jäsenistä osa on ollut mahdollisesti esteellisiä niin sanotun kaksoisroolin vuoksi.
Toisaalta aluehallitus päätti, että se panee täytäntöön aluevaltuuston 22.4.2024 tekemät päätökset, ellei muutoksenhakuviranomainen kiellä täytäntöönpanoa. Aluevaltuuston säästö- ja palveluverkkolinjauksista on tehty valituksia, mutta esimerkiksi muotovirheet kokouksen kulussa eivät välttämättä johda päätösten kumoamiseen. Palvelumuutoksia on tärkeä jo toteuttaa, jotta hyvinvointialue saa taloutensa tasapainoon. Jos toimeenpanossa ei edettäisi, epävarmuus ja epäselvyys olisivat asukkaiden ja henkilöstön kannalta kestämätöntä. Toimeenpanossa toimitaan kuitenkin niin, että muutokset voidaan palauttaa ennalleen, jos aluevaltuuston päätöksiä kumotaan.
Valtakunnallinen 116117-päivystysavun numero otetaan käyttöön myös Lapissa
Aluehallitus päätti, että hyvinvointialue ottaa syksyn aikana käyttöön kansallisen 116117-päivystysapupalvelun. Puhelinpalvelussa terveydenhuollon ammattilaiset neuvovat äkillisissä terveysongelmissa erityisesti oman terveysaseman ollessa kiinni. Potilaat ohjataan oikeisiin palveluihin tai heille annetaan itsehoito-ohjeet. Toimintaa varten hyvinvointialue perustaa päivystysapuyksikön sekä kahdeksan sairaanhoitajan toimea ja yhden osastonhoitajan viran.
Muita päätöksiä
Aluehallitus merkitsi tiedoksi valtioneuvoston päätöksen, jonka mukaan mikään hyvinvointialue ei saa lainanottovaltuuksia ensi vuodelle. Syynä on, että hyvinvointialueiden talousarvioiden vuosikatteet ovat olleet tänä vuonna huonot.
Aluehallitus merkitsi tiedoksi Lapin aluehallintoviraston selvityksen sosiaali- ja terveydenhuollon yhdenvertaisesta toteutumisesta vuonna 2023.
Myönnettiin Maija Liisa Gutormille ero hyvinvointialueen vammaisneuvoston jäsenyydestä ja nimettiin Utsjoen uudeksi jäseneksi Kirsi Kvist-Aikio. Päätettiin, että Tervolan edustajana vammaisneuvostossa toimii Elina Volotisen sijaisena Eeva Hiltunen. Volotinen ei ole käytettävissä elokuuhun 2025 asti.
Hyväksyttiin kuljetuspalvelujen liiketoiminnan luovutus Tervia Logistiikka Oy:lle. Pohjois-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueet ovat perustaneet osakeyhtiön. Yhtiölle siirtyy hyvinvointialueen henkilökuljetusten hankinta ja sopimukset, kuljetusten tilaus- ja välitystoiminta sekä niihin liittyvä henkilöstö. Suunnitelmien mukaan palvelut siirtyvät joulukuussa 2024.
Aluehallitus hyväksyi hyvinvointialueen hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksen ja esittää, että aluevaltuusto merkitsee kertomuksen tiedoksi.
Päätettiin käynnistää työvuorosuunnittelujärjestelmän ja siihen liittyvien palveluiden hankinta. Hankinnan kustannukset ovat arviolta noin 3,2 miljoonaa neljän vuoden ajalta.
Tehtiin muutoksia sosiaalipalvelujen toimivaltaa koskeviin päätöksiin.
Keskusteltiin lausuntoluonnoksesta, jonka hyvinvointialue antaa sosiaali- ja terveysministeriölle terveydenhuoltolain uudesta lakiesityksestä. Lakiesityksessä ehdotetaan, että jatkossa jokaisella hyvinvointialueella olisi yksi yliopistollinen sairaala tai keskussairaala. Lausunnon hyväksymisestä päätetään seuraavassa kokouksessa 26.6. Lausuntoluonnos ei ole vielä julkinen.
Perustettiin ensihoidon sisäisiksi sijaisiksi 17 ensihoitajan tointa. Uudet toimet perustuvat hyvinvointialueen ensihoitopalvelun palvelutasopäätökseen vuodelle 2024.
Perustettiin sosiaalipalveluihin uusia virkoja ja toimia. Tavoitteena on panostaa talouden sopeuttamisohjelman mukaisesti ennaltaehkäiseviin palveluihin sekä vastata lainsäädäntömuutoksiin. Eri puolille hyvinvointialuetta perustetaan 10 sosiaalityöntekijän virkaa, 2 psykologin virkaa, 3 sosiaaliohjaajan virkaa, 2 perheohjaajan virkaa, 1 perhetyöntekijän virka, 2 kuraattorin tointa, 1 laitoshuoltajan toimi, 1 ravitsemustyöntekijän toimi, 1 palveluohjaajan virka ja 3 päiväkeskusohjaajan toimea.
Merkittiin tiedoksi hyvinvointialueen talousraportti tammi-huhtikuulta. Kirjanpito osoitti huhtikuun lopussa 17,4 miljoonaa euroa alijäämää.
Hyväksyttiin talousarviokehys taloussuunnitelmavuosille 2025–2027 ja talousarviolle 2025. Tavoitteeksi asetettiin, että vuosikate vuonna 2025 on vähintään 86,1 miljoonaa euroa ja vuosina 2023–2024 muodostuvat alijäämät katetaan viimeistään vuoden 2028 talousarviossa. Talousarvion valmistelua käsitellään ja ohjeistetaan aluehallituksessa säännöllisesti syksyn 2024 aikana.
Vahvistettiin Lapin keskussairaalan tontille rakennettavan Rovaniemen kaupungin Neljän Tuulen sairaalakoulun tontin vuosivuokrat sekä maanvuokra- ja rasitesopimus.
Päätettiin Lapin keskussairaalan heräämön, Vilkka-rakennuksen ja infektiontorjuntayksikön tilamuutos- ja perusparannusten jatkosta vuodelle 2024.
Hyväksyttiin muutoksia organisaatiorakenteeseen. Ruokapalvelut-vastuualue muutetaan Tekniset ja logistiikkapalvelut -vastuualueen vastuuyksiköksi. Ruokapalvelujohtajan virka muutetaan ruokapalvelupäällikön viraksi. Talouspalvelut ja toimistopalvelut yhdistetään Talous- ja toimistopalveluiden vastuualueeksi. Vastuualuetta johtaa jatkossa talousjohtaja. Toimistopalveluiden johtajan virka lakkaa.
Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koskee oman toiminnan turvaamista ikäihmisten ja vammaisten asumispalveluissa sekä lastensuojelussa viimeistään vuonna 2035.
19.6.2024
Lapin aluehallituksen päätöstiedote 19.6.2024 pidetystä kokouksesta
Aluehallitus päätti ikääntyneiden palvelumuutosten yksityiskohdista. Vuodeosastojen tilalle kotisairaalatoimintaa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Kolarissa. Valtakunnallinen 116117-päivystysavun numero otetaan käyttöön myös Lapissa.
Tuoreimmat ajankohtaiset H2
Aiheeseen liittyvää
Sisältöjulkaisija
-
Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksestaAluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia...
Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta
11.12.2024
Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia investointeja ympäri Lappia.
Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta
Lapin aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyisi sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksuhinnaston vuodelle 2025. Aluehallituksen esityksen mukaan synnytyksiin liittyvistä hoitojaksoista ei ensi vuonna perittäsi maksua. Hyvinvointialueen laskelmien mukaan synnyttäjien asiakasmaksut saataisiin katettua, jos Meri-Lapin alueelta tai muilta hyvinvointialueilta tulisi Lapin keskussairaalaan vajaa sata synnyttäjää enemmän kuin tilanteessa, jossa asiakasmaksuja ei poistettaisi.
Lääkärintodistuksista perittävät maksut ja muut korotukset perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön asettamiin enimmäismaksuihin. Esimerkiksi perusterveydenhuollon maksut nousisivat ensi vuoden alusta 22,5 prosentilla ja erikoissairaanhoidon maksut 45 prosentilla.
Veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut ja alle 25-vuotiaiden ehkäisy olisivat jatkossakin maksuttomia. Lapin aluevaltuusto päättää asiakasmaksuista kokouksessaan maanantaina 16. joulukuuta.
Asiakas voi itse seurata vuosittaisen 762 euron maksukaton täyttymistä ja hakea vapautusta tai kohtuullistamista asiakasmaksuihin. Aluehallitus edellyttää maksukattojärjestelmän kehittämistä ja siitä raportointia. Asiakkaita tulee tiedottaa ja ohjeistaa maksukaton hyödyntämisestä ja kuinka hakea maksujen poistamista tai kohtuullistamista.
Aluehallitus esittää monipuolisia investointeja ympäri Lappia
Lapin aluehallitus esittää, että aluevaltuusto hyväksyisi päivitetyn investointisuunnitelmaesityksen vuosille 2025–2028 sekä investointisuunnitelmaesityksen vuosille 2026–2029. Investointisuunnitelma vuodelle 2026 olisi noin 150 miljoonaa ja koko suunnitelmakaudelle 2026–2029 yhteensä noin 430 miljoonaa. Lainanottovaltuuden tarve vuodelle 2025 olisi noin 74 miljoonaa euroa. Vuoden 2025 investointien toteuttamisesta tehtäisiin erilliset päätökset osana talousarviota.
Vuoden 2026 suurimpia rakennushankkeita olisivat muun muassa Lapin keskussairaalan laajennushankkeesta aiheutuvat muutostyöt muualle sairaalaan, Rovaniemen, Kemijärven ja Ivalon pelastusasemat sekä Rovaniemen kehitysvammaisten asumisyksikkö.
Suurimpia pitkäaikaisilla sopimuksilla toteutettavia kohteita olisivat Rovaniemen ikäihmisten Näsmä 2 -palveluasunnot, Savukosken Saukoti, Kemin ja Rovaniemen kehitysvammaisten yksiköt ja Rovaniemen päiväkeskus, Tornion ikääntyneiden Ruskakoti sekä Enontekiön ensihoidon tilat. Pienempiä kohteita olisivat Karesuvannon terveysasema ja Sodankylän pelastuslaitoksen kalustosuoja.
Myös it-järjestelmät sekä terveys- ja pelastuspalvelujen laite- ja kalustohankinnat ovat suuria investointeja. Esimerkiksi sammutusautoja oltaisiin hankkimassa vuonna 2026 Muonioon, Tornioon ja Ylitorniolle sekä säiliöautoja Sodankylään ja Ylitornioon.
Muita päätöksiä
Aluehallitus hyväksyi liikkeenluovutussopimuksen, jonka myötä osa Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n toiminnasta ja henkilöstöstä siirtyy Lapin hyvinvointialueen palvelukseen vuoden 2025 alusta. Samalla jäljelle jäävän ostopalvelusopimuksen hinta pienenee.
Päätettiin, että rintasyövän seulonnat järjestetään jatkossa kaikilla paikkakunnilla. Seulonnat toteuttaa Terveystalo.
Hyväksyttiin palvelujen hintoihin tehtäviä korotuksia vuodelle 2025. Hyvinvointialue käyttää hintoja laskuttaessaan muita organisaatioita kuten muita hyvinvointialueita, vakuutusyhtiöitä ja puolustusvoimia.
Hyväksyttiin aluehallituksen osalta muutoksia vuoden 2024 talousarvioon ja esitetään aluevaltuustolle, että sekin hyväksyisi muutokset. Talousarvion alijäämä kasvaa noin 73 miljoonasta noin 89 miljoonaan. Kulut kasvavat perheiden ja työikäisten sekä vammaisten palveluissa sekä hallinto- ja tukipalveluissa. Valtion rahoitus on kasvanut 3,4 miljoonalla.
Päätettiin esittää aluevaltuustolle, että aluehallitus voisi päättää talouden sopeuttamisohjelmaan tehtävistä välttämättömistä päivityksistä lainaottovaltuuden saamista varten. Päivitykset noudattaisivat toiminta- ja taloussuunnitelmaa ja talousarviota sekä pohjautuisivat aluevaltuuston huhtikuussa hyväksymään talouden sopeuttamisohjelmaan. Päivitetty talouden sopeuttamisohjelma tuotaisiin tiedoksi aluevaltuustolle.
Aluehallitus hyväksyi omalta osaltaan selvityksen organisaation madaltamiseksi ja johtajien ja esihenkilöiden vähentämiseksi. Esitetyistä toimenpiteistä päätetään erikseen siltä osin, kun ne eivät sisälly ensi vuoden talousarvioon. Aluehallitus esittää, että myös aluevaltuusto hyväksyisi selvityksen. Organisaatiouudistusten tavoite on säästää jo ensi vuonna noin 1,8 miljoonaa. Työryhmä ehdottaa, että vuoden 2025 alusta lähtien hallinto- ja tukipalvelut sekä kehittämis- ja strategiapalvelut yhdistettäisiin. Sosiaali- ja terveyspalvelujen organisaatiota madallettaisiin niin, että tasoja olisi pääsääntöisesti enintään neljä. Ensihoitopalvelut ja tilannekeskus yhdistettäisiin pelastuspalvelujen kanssa. Lisäksi vuoden 2026 alussa sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistettäisiin yhdeksi toimialaksi. Ehdotukset luottamushenkilöorganisaation muutoksista tulee valmistella tammikuun loppuun mennessä.
Esitetään aluevaltuustolle, että se hyväksyisi muutoksia hallintosääntöön. Pelastustoimen toimiala kattaisi jatkossa sekä pelastus- että ensihoitopalvelut. Aluehallitus voisi jatkossa halutessaan siirtää toimivaltaansa kuuluvan merkittävän asian aluevaltuustolle poliittisen kannan muodostamiseksi. Aluevaltuusto päättäisi jatkossa soteasemien, terveyskeskusten, sairaaloiden ja pelastusasemien lisäksi myös asumispalveluyksiköiden perustamisesta ja pysyvästä sulkemisesta.
Päätettiin antaa hallinto-oikeudelle lausunto Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysten keskeyttämisestä vuonna 2025. Keskeyttämispäätöksestä on tehty ensin oikaisuvaatimus ja nyt myös aluevalitus.
Hyväksyttiin SoteVirtuaalikirjasto Oy:n uusi osakassopimus. Yhtiö tuottaa muun muassa lääketieteellisiä aineistoja hyvinvointialueen henkilöstön käyttöön.
Päätettiin antaa aluehallintovirastolle selvitys pelastuslaitoksen kiireellisten tehtävien toimintavalmiudesta Rovaniemellä ja Torniossa.
Merkittiin tiedoksi tarkastuslautakunnan huomiot, jotka koskivat aluehallituksen antamia vastauksia vuoden 2023 arviointikertomuksesta.
Valittiin palveluntuottajia ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen, erilaisten kuljetuspalvelujen ja potilasvakuutuksen palveluntuottajiksi
Merkittiin tiedoksi aluehallintoviraston päätös psykologipalvelujen saatavuudesta hyvinvointialueella.
Esitetään aluevaltuustolle, että se jatkaisi vuodelle 2024 hyväksytyn ensihoidon palvelutasopäätöksen voimassaoloa toistaiseksi. Sairaalaverkon ja palveluverkon muutokset edellyttävät palvelutasopäätöksen päivittämistä ensi vuoden aikana.
Lisätietoja
Esityslistat ja pöytäkirjat
Tapani Melaluoto, aluehallituksen puheenjohtaja, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
Jari Jokela, hyvinvointialuejohtaja, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta
11.12.2024Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia...Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta
Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia investointeja ympäri Lappia.
-
Lapin aluehallituksen päätöstiedote 4.12.2024Aluehallitus on hyväksynyt hyvinvointialueen toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2025–2027 sekä...
Lapin aluehallituksen päätöstiedote 4.12.2024
4.12.2024
Aluehallitus on hyväksynyt hyvinvointialueen toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2025–2027 sekä talousarvion vuodelle 2025. Talousarviosta tiedotetaan laajemmin vielä erikseen.
Talousarvio 2025
Aluehallitus on hyväksynyt omalta osaltaan hyvinvointialueen toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2025–2027 sekä talousarvion vuodelle 2025. Päätettiin esittää aluevaltuustolle näiden arvioiden ja suunnitelmien hyväksymistä. Talousarviosta tiedotetaan laajemmin vielä erikseen.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluverkon muutokset aluevaltuustoon.Aluehallitus esittää aluevaltuustolle päätettäväksi ikääntyneiden asumispalvelurakenteen keventämistä itäisellä ja lounaisella palvelualueella. Sodankylässä Nutukkaan toiminta ikääntyneiden asumispalveluyksikkönä päättyy 31.12.2025 mennessä eikä uusia sijoituksia tehdä yksikköön. Nutukkaan tiloihin siirretään vammaisten asumispalveluyksikkö Mesikämmenen toiminta 31.12.2025 mennessä. Lisäksi Nutukkaan tiloihin siirretään ikääntyneiden palveluiden ja toimistopalveluiden toimintoja erillisen suunnitelman mukaan. Lounaisella alueella Kemin Nestorin palvelukoti lakkautetaan, Kemin Iltaruskon palvelukoti lakkautetaan, Kemin Nestorin vanhainkoti (laitoshoito) lakkautetaan sekä Tornion Suensaaren palvelukeskuksen (laitoshoito) toiminta muutetaan ympärivuorokautisen ja lyhytaikaisen palveluasumisen yksiköksi. Asiasta tiedotetaan tarkemmin vielä erikseen.
Muita päätöksiä:
Rintasyövän seulonnan järjestäminen vuonna 2025 siirretään seuraavaan kokoukseen lisäselvityksen takia.
Aluehallitus hyväksyi lisäyksen Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n sopimukseen. Lisäys koskee hinnan tarkistamiseen liittyviä perusteita.
Perustettiin aiemmin perustettujen virkojen lisäksi kolme erikoislääkärin ja kaksi erikoistuvan lääkärin virkaa Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikalle.
Päätettiin, että sosiaalisen luototuksen palvelu koko Lapin hyvinvointialueella järjestetään keskitetysti lounaisen palvelualueen koordinoimana 1.1.2025 alkaen. Hyväksyttiin uudistettu soveltamisohje, minkä myötä muun muassa sosiaalisen luototuksen enimmäismäärä nousee 5000:sta 8000 euroon ja takaisinmaksuaika pitenee enimmillään viidestä seitsemään vuoteen.
Hyväksyttiin Pellossa sijaitsevan ikääntyneiden palveluasumisyksikön Kielaksen henkilöstön siirtyminen liikkeen luovutuksena Palvelukoti kotimatka Oy:lle. Aluehallitus päätti oikeuttaa sosiaalijohtajan hyväksymään ja allekirjoittamaan sopimuksen Kielaksen liikkeen luovutuksesta Palvelukoti kotimatka Oy:lle.
Aluehallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen, joka koski erityisasiantuntijan toimea Talouspalvelut ja Toimistopalvelut –vastuuyksiköissä.
Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski suoraa aloiteoikeutta nuorisovaltuustolle, vammaisneuvostolle ja vanhusneuvostolle.
Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston puhe- ja läsnäolo-oikeutta hyvinvointialueen toimielimissä sekä suoraa aloiteoikeutta aluevaltuustolle.
Aluehallitus päätti, että Lapin hyvinvointialueelle myönnetystä 16 392 742 euron valtionavustuksesta vielä käyttämättä oleva tai jo päätetyistä hankkeista mahdollisesti käyttämättä jäävä osuus käytetään 2025 vuodelle valmisteltuihin hankkeisiin.
Lisätietoja esityslistasta/pöytäkirjasta:
https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat
Lapin aluehallituksen päätöstiedote 4.12.2024
4.12.2024Aluehallitus on hyväksynyt hyvinvointialueen toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2025–2027 sekä...Lapin aluehallituksen päätöstiedote 4.12.2024
Aluehallitus on hyväksynyt hyvinvointialueen toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2025–2027 sekä talousarvion vuodelle 2025. Talousarviosta tiedotetaan laajemmin vielä erikseen.
-
Aluehallituksen kokoustiedote 27.11.2024 pidetystä kokouksestaSiirtymätasaus leikkaa valtion rahoitusta ensi vuonna lähes 50 miljoonaa, Lapin hyvinvointialue tavoittelee...
Aluehallituksen kokoustiedote 27.11.2024 pidetystä kokouksesta
27.11.2024
Siirtymätasaus leikkaa valtion rahoitusta ensi vuonna lähes 50 miljoonaa, Lapin hyvinvointialue tavoittelee siitä huolimatta positiivista taloustulosta.
Siirtymätasaus leikkaa valtion rahoitusta ensi vuonna lähes 50 miljoonaa
-Lapin hyvinvointialue tavoittelee siitä huolimatta positiivista taloustulostaLapin hyvinvointialueen aluehallitus muutti ensi vuoden talousarviokehystä niin, että uutta alijäämää ei kerry ensi vuonna. Aluehallitus ohjeisti kokouksessaan vuoden 2025 talousarvioesityksen ja tulevien vuosien taloussuunnitelman viimeistelyä. Aluehallitus tekee lopullisen talousarvioesityksen joulukuun alkupuolella yt-neuvottelujen päättymisen jälkeen. Aluevaltuusto käsittelee talousarviota joulukuun puolivälissä.
Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu laissa määrättyihin kriteereihin. Siirtymätasauksella valtio joko lisää tai vähentää hyvinvointialueiden rahoitusta sen mukaan, kuinka paljon alueen kunnat ovat käyttäneet rahaa palvelujen järjestämiseen ennen uudistusta. Lapin osalta siirtymätasaus leikkaa rahoitusta ensi vuonna 49,4 miljoonalla. Tämänhetkisen tiedon mukaan Lapin hyvinvointialue saa valtion rahoitusta ensi vuonna 1,008 miljardia.
Lapin hyvinvointialueen talousarvioesitys vuodelle 2025 on tasapainossa, eli rahoitus riittää menoihin. Hyvinvointialue ei kuitenkaan saa katettua vanhoja alijäämiään vuoteen 2026 mennessä, kuten laki edellyttäisi. Siirtymätasauksen osuus on noin 60 prosenttia Lapin hyvinvointialueen alijäämästä. Hyvinvointialueen mukaan alijäämien kattaminen on mahdotonta lakisääteisiä palveluita vaarantamatta.
Muita päätöksiä
Aluehallitus korotti vammaispalvelujen palvelusetelien arvoja ensi vuoden alusta alkaen. Henkilökohtaisen avun ammatillisen avustajapalvelun seteli lakkautetaan, ja asiakkaat siirtyvät henkilökohtaisen avun palvelun piiriin.
Hyväksyttiin jatkovalmistelun pohjaksi, että hallinto- ja tukipalvelut sekä kehittämis- ja strategiapalvelut yhdistetään yhdeksi toimialaksi. Muutos on osa organisaatiouudistusta ja johtamisrakenteen keventämistä. Varsinaisen päätöksen aluehallitus voi tehdä vasta joulukuussa yt-neuvottelujen päättymisen jälkeen. Myöhemmin päätetään myös yhdistettävien toimialojen alla olevien vastuualueiden muutoksista.
Päätettiin, että vuoden 2025 jälkeen hyvinvointialue vuokraa tiloja kunnilta enimmäkseen toistaiseksi voimassa olevilla sopimuksilla, joissa on korkeintaan vuoden mittainen irtisanomisaika. Pääsääntöisesti hyvinvointialue ei ota käyttöön sopimuksien optiovuotta eli mahdollisuutta jatkaa vanhoja sopimuksia vuoden 2026 ajan.
Hyväksyttiin aluehallintoviraston pyytämät selvitykset kirjaamon toiminnasta sekä muistutusten käsittelyajoista huhti-syyskuussa. Aluehallintoviraston mukaan vuonna 2023 muistutuksia ei käsitelty kaikilta osin lakien mukaisessa ajassa.
Hylättiin perusteettomana oikaisuvaatimus, joka koski Muonion ja Ylitornion asemamestarien virkavalintoja.
Hyväksyttiin aluehallituksen kokousajat keväälle 2025 ja esitettiin aluevaltuustolle hyväksyttäväksi aluevaltuuston kokousajat. Kokouksia järjestetään mahdollisuuksien mukaan eri paikkakunnilla, ja niihin järjestetään mahdollisuus osallistua etäyhteydellä.
Myönnettiin Jani Ollilalle ero hyvinvointialueen nuorisovaltuuston jäsenyydestä ja vahvistettiin uudeksi Enontekiön edustajaksi Roope Mäkinen.
Hyväksyttiin vastaukset valtuustoaloitteisiin, jotka koskivat palkkojen leikkaamista, työmatkan pituuden rajaamista, työhyvinvoinnin kehittämistä, syrjäseutulisän kokeilua ja alueen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä.
Merkittiin tiedoksi viestintäpalvelujen henkilöstöresurssitilanne. Asian käsittely jatkuu ensi vuoden talousarvion hyväksymisen jälkeen.
Lisätietoja https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat
Aluehallituksen kokoustiedote 27.11.2024 pidetystä kokouksesta
27.11.2024Siirtymätasaus leikkaa valtion rahoitusta ensi vuonna lähes 50 miljoonaa, Lapin hyvinvointialue tavoittelee...Aluehallituksen kokoustiedote 27.11.2024 pidetystä kokouksesta
Siirtymätasaus leikkaa valtion rahoitusta ensi vuonna lähes 50 miljoonaa, Lapin hyvinvointialue tavoittelee siitä huolimatta positiivista taloustulosta.
-
Aluehallituksen kokoustiedote 13.11.2024 pidetystä kokouksestaSopeuttamisohjelman säästöt eivät vaikuta tarpeeksi vielä tänä vuonna. THL: Terveyspalvelujen saatavuus on...
Aluehallituksen kokoustiedote 13.11.2024 pidetystä kokouksesta
13.11.2024
Sopeuttamisohjelman säästöt eivät vaikuta tarpeeksi vielä tänä vuonna. THL: Terveyspalvelujen saatavuus on parantunut, ja hyvinvointialueen säästötoimet ovat hyvin perusteltuja.
Sopeuttamisohjelman säästöt eivät vaikuta tarpeeksi vielä tänä vuonna
Aluehallitus merkitsi tiedoksi osavuosikatsauksen tammi-syyskuulta. Aluehallitus vaatii, että talouden sopeuttamistoimia edistetään tehokkaasti ja ilman viivytyksiä muun muassa osana ensi vuoden talousarvion valmistelua. Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättäisi samoin.
Tilinpäätösennusteen mukaan alijäämää kertyisi tänä vuonna noin 2,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna, eli noin 88 miljoonaa. Talousarviota laadittaessa hyvinvointialue arvioi, että alijäämää syntyisi 85,5 miljoonaa, ja alijäämää oli tarkoitus vähentää talouden sopeuttamisohjelman avulla tänä vuonna jo 47 miljoonalla. Sopeuttamisohjelman toimenpiteet ovat edenneet, mutta säästövaikutukset näkyvät talousluvuissa asteittain, enimmäkseen vasta ensi vuonna.
THL: Terveyspalvelujen saatavuus on parantunut, ja hyvinvointialueen säästötoimet ovat hyvin perusteltuja
Aluehallitus merkitsi tiedoksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija-arviot hyvinvointialueen toiminnasta.
Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon saatavuus on parantunut Lapin hyvinvointialueella. THL:n mukaan niin sanottu Kolarin-malli, jossa perinteinen vuodeosasto korvataan ikääntyneiden palvelujen ja terveyspalvelujen yhteistyöllä, voi parantaa yhdenvertaisen sairaanhoidon saatavuutta.
THL:n mukaan hyvinvointialueen talouden sopeuttamisohjelma on hyvä, mutta tavoiteaikataulu on liian tiukka. Hyvinvointialue ei voi saada talouttaan tasapainoon vuoden 2026 loppuun mennessä. Arvioinnin mukaan hyvinvointialue etenee muutosohjelman toimeenpanossa rohkeasti, vaikka poliittisessa päätöksenteossa on suuria haasteita.
Lapin asukaskohtaiset kulut ovat edelleen muuta maata korkeammat. Lasten, nuorten ja perheiden ennaltaehkäiseviin moniammatillisiin palveluihin kannattaisi panostaa enemmän. Ikäihmisten palveluihin käytetään Lapissa suhteessa paljon resursseja.
THL suosittelee muun muassa, että hyvinvointialue panostaa muutosjohtamiseen, henkilöstön hyvinvointiin ja mielenterveyspoissaolojen vähentämiseen. Omaa tuotantoa, moniammatillista toimintaa sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä täytyy vahvistaa.
Muita päätöksiä
Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuuston pöytäkirjanpitäjäksi ja sihteeriksi valittaisiin hallintosihteeri Mari Haataja ja varahenkilöksi hallintopäällikkö Rauni Jokelainen.
Päätettiin pannan täytäntöön aluevaltuuston 16. syyskuuta 2024 tekemät päätökset.
Hyväksyttiin hallinto-oikeudelle annettu vastine, joka koski virkasuhteen irtisanomista.
Merkittiin tiedoksi hankintapalvelujen henkilöstötilanne ja päätettiin käsitellä lisävakanssien perustamista ensi vuoden talousarvion hyväksymisen jälkeen.
Merkittiin tiedoksi neuvolapalvelujen sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon resurssitarpeet. Toimien perustamista käsitellään ensi vuoden talousarvioesityksen käsittelyn jälkeen. Palveluihin esitetään kolmea mielenterveyteen erikoistunutta terveydenhoitajan ja seitsemää sairaanhoitajan toimea. Tavoite olisi parantaa ennaltaehkäisevien mielenterveyspalvelujen saatavuutta ja neuropsykiatristen ongelmien hoitoa. Näin voitaisiin jatkossa säästää raskaista lastensuojelun ja lastenpsykiatrian palveluista.
Osallistutaan Oulun yliopiston psykiatrian professorin kustannuksiin vuoden 2029 loppuun saakka, jos muutkin Pohjois-Suomen hyvinvointialueet osallistuvat.
Lahjoitetaan käytöstä poistettu ambulanssi Ukrainaan. Hyvinvointialue varustaa ambulanssia hoito- ja perustarvikkeilla, ja toimitus tapahtuu sisäministeriön järjestelmien kautta.
Hyväksyttiin vastaukset valtuustoaloitteisiin, jotka koskivat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisrakenteiden uudistamista, kulttuurihyvinvoinnin huomioimista sekä liikuntaneuvonnan kehittämistä. Vastausten mukaan aiheet ovat tärkeitä ja niitä edistetään monin eri tavoin muun muassa osana hytetu-suunnitelman toimeenpanoa.
Päätettiin, että it-palvelut selvittää keinoja, joilla se voisi hillitä kustannustensa nousua. Tarvittaessa it-palvelut siirtää ostopalveluja omaksi toiminnaksi tai päinvastoin sekä yhtenäistää konesali- ja muita palveluja alueellisesti. Muutosten vuoksi täytyy käynnistää tietohallintoa ja digitaalisia palveluja koskevat yhteistoimintaneuvottelut.
Valittiin digitaalisen sote-keskuksen asiointialustan toimittajaksi Suomen Terveystalo Oy. Varatoimittajaksi valittiin ryhmittymä Mehiläinen Oy, BeeHealthy Oy ja MehiläinenTerveyspalvelut Oy.
Valittiin siivouspalvelujen tuottajia useisiin eri yksiköihin.
Lounaisen palvelualueen ikääntyneiden palvelujen toimenpidesuunnitelmaa sekä Rovaniemen uuden pelastusaseman tontin hankintaa koskevat pykälät poistettiin esityslistalta, ja ne tulevat päätöksentekoon myöhemmin.
Lisätietoja
Aluehallituksen kokoustiedote 13.11.2024 pidetystä kokouksesta
13.11.2024Sopeuttamisohjelman säästöt eivät vaikuta tarpeeksi vielä tänä vuonna. THL: Terveyspalvelujen saatavuus on...Aluehallituksen kokoustiedote 13.11.2024 pidetystä kokouksesta
Sopeuttamisohjelman säästöt eivät vaikuta tarpeeksi vielä tänä vuonna. THL: Terveyspalvelujen saatavuus on parantunut, ja hyvinvointialueen säästötoimet ovat hyvin perusteltuja.
-
Aluehallituksen kokoustiedote 30.10.2024 pidetystä kokouksestaMerkittiin tiedoksi Pohjois-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueiden tilaama raportti...
Aluehallituksen kokoustiedote 30.10.2024 pidetystä kokouksesta
30.10.2024
Merkittiin tiedoksi Pohjois-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueiden tilaama raportti erikoissairaanhoidon sairaalapalvelujen ja päivystyksen työnjaosta ja yhteistyöstä keskipitkällä aikavälillä.
Aluehallitus päätti pyytää hallinto-oikeutta hylkäämään valitus, joka koskee Kemin ja Keminmaan ikääntyneiden päivätoiminnan siirtämistä Keminmaasta Kemiin.
Merkittiin tiedoksi Pohjois-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueiden tilaama raportti erikoissairaanhoidon sairaalapalvelujen ja päivystyksen työnjaosta ja yhteistyöstä keskipitkällä aikavälillä. Selvityksen esittämät toimenpide-ehdotukset kannustavat yhteistyöalueen hyvinvointialueita tekemään tiivistä yhteistyötä. Lapin hyvinvointialue hyödyntää selvitystä myös osana hyvinvointialueen sisäistä valmistelutyötä.
Aluehallitus päätti perustaa yhteensä 114 erilaista lääkärien, sairaanhoitajien, osastonhoitajien, apulaisosastonhoitajien ja osastonsihteerien ja johdonsihteerin virkaa ja tointa. Tehtävät liittyvät Länsi-Pohjan keskussairaalan palveluihin, jotka siirtyvät Länsi-Pohja Mehiläiseltä hyvinvointialueen tuotettavaksi. Virat ja toimet täytetään ensisijaisesti liikkeenluovutuksen piirissä olevasta Mehiläinen Länsi-Pohjan henkilöstöstä.
Hyväksyttiin aluehallituksen osalta hyvinvointialueen osallistuminen ministeriön muutostukiprojektiin. Kyse on vapaaehtoisista keskusteluista, jotka eivät ole lakisääteistä ohjausta tai arviointimenettelyn ensivaihe. Keskustelut koskevat alueen tilannetta, uudistumista ja sopeutustoimiin liittyvää päätöksentekokykyä. Lapin lisäksi muutostukiprojektiin osallistuvat Itä-Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Satakunnan sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueet
Hyväksyttiin Lapin hyvinvointialueen osalta hyvinvointialueyhtiö Hyvilin strategialuonnos.
Merkittiin tiedoksi, että aluehallintoviraston mukaan hyvinvointialue on tehnyt tarvittavat toimenpiteet Lapin keskussairaalan munuaisyksikön sisäilmaongelman suhteen.
Merkittiin tiedoksi markkinaoikeuden päätökset, jotka koskivat leikkausmikroskooppien ja leikkausnavigaattorin hankintaa.
Merkittiin tiedoksi Pohjois-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueiden tilaama raportti erikoissairaanhoidon sairaalapalvelujen ja päivystyksen työnjaosta ja yhteistyöstä keskipitkällä aikavälillä.
Aluehallituksen kokoustiedote 30.10.2024 pidetystä kokouksesta
30.10.2024Merkittiin tiedoksi Pohjois-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueiden tilaama raportti...Aluehallituksen kokoustiedote 30.10.2024 pidetystä kokouksesta
Merkittiin tiedoksi Pohjois-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueiden tilaama raportti erikoissairaanhoidon sairaalapalvelujen ja päivystyksen työnjaosta ja yhteistyöstä keskipitkällä aikavälillä.