Aluevaltuuston päätöstiedote 16.9.2024 pidetystä kokouksesta
Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi kasvaneen alijäämäennusteen. Hallintosääntöön täydennyksiä: aluevaltuusto...

Aluevaltuuston päätöstiedote 16.9.2024 pidetystä kokouksesta

16.9.2024

Lue lisää

Takaisin edelliselle sivulle

Aluevaltuuston päätöstiedote 16.9.2024 pidetystä kokouksesta

koristeellinen aluevaltuuston päätöstiedote.

16.9.2024

Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi kasvaneen alijäämäennusteen. Hallintosääntöön täydennyksiä: aluevaltuusto päättää pysyvistä palveluverkkomuutoksista.

Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi kasvaneen alijäämäennusteen

Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi tammi-kesäkuun osavuosikatsauksen. Hyvinvointialueen tämän vuoden alijäämäennuste on kasvanut 73 miljoonasta 89 miljoonaan. Suurimmat talousarvion ylitykset ovat erikoissairaanhoidon, vammaispalvelujen ja lastensuojelun ostopalveluissa. Ostopalvelujen hinnat ovat nousseet esimerkiksi yliopistosairaaloiden osalta yli 7 prosenttia ja monien sosiaalipalvelujen osalta lähes 20 prosenttia.

Monet talouden sopeuttamisohjelman toimenpiteet ovat edenneet, mutta vaikutukset eivät vielä näy kustannuksissa. Jo päätettyjä talouden sopeuttamistoimia toteutetaan suunnitelmallisesti, ripeästi ja hallitusti loppuvuoden aikana sekä osana vuoden 2025 talousarvion valmistelua.

Hallintosääntöön täydennyksiä: aluevaltuusto päättää pysyvistä palveluverkkomuutoksista

Aluevaltuusto hyväksyi muutoksia hallintosääntöön. Aluevaltuusto päättää jatkossa esimerkiksi soteaseman, terveyskeskuksen, sairaalan tai pelastusaseman perustamisesta ja sulkemisesta. Toiminnan keskeytyksistä enintään kolmen kuukauden ajaksi, aukioloajoista ja muista käytännön järjestelyistä päättää toimialajohtaja. Mikäli laissa tai muissa säädöksissä ei toisin säädetä, muista palvelujen saavutettavuuteen liittyvistä muutoksista päättää aluehallitus. Muut hallintosäännön muutokset koskevat muun muassa luottamushenkilöiden palkkioiden alentamista kymmenellä prosentilla aiempaan verrattuna. Muut muutokset tulevat voimaan lokakuussa ja palkkiomuutokset vuoden 2025 alusta.

Muita päätöksiä

Hyväksyttiin hyvinvointialueen osallisuusohjelma muutamin tarkennuksin sekä hyvinvointi- ja turvallisuuskertomus ja -suunnitelma.  

Merkittiin tiedoksi palveluverkkomuutosten valmistelun käynnistyminen ja aikataulusuunnitelma. Palveluverkkopäätökset käsitellään uudelleen ilman kuntiin liittyvistä kaksoisrooleista aiheutuvia esteellisyyksiä. Lappilaisten ja sidosryhmien on mahdollisuus antaa lausuntonsa palveluverkkoon liittyen syyskuun loppuun mennessä. Aluevaltuuston käsittelyyn esitykset etenevät lokakuussa.

Hyväksyttiin hallinto-oikeudelle toimitettava lausunto äänin 37-20. Lausunto koskee huhtikuun aluevaltuuston kokouksessa käsiteltyjen asioiden valmistelussa tapahtuneita mahdollisia jääviyksiä. Huhtikuun aluevaltuuston päätöksistä on tehty useampia valituksia hallinto-oikeuteen.

Lisätietoja

aluevaltuuston puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä, johanna.ojala-niemela@lapha.fi

hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 532 3998  

https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat

koristeellinen aluevaltuuston päätöstiedote. Aluevaltuuston päätöstiedote 16.9.2024 pidetystä kokouksesta
16.9.2024
Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi kasvaneen alijäämäennusteen. Hallintosääntöön täydennyksiä: aluevaltuusto...
koristeellinen aluevaltuuston päätöstiedote.

Aluevaltuuston päätöstiedote 16.9.2024 pidetystä kokouksesta


Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi kasvaneen alijäämäennusteen. Hallintosääntöön täydennyksiä: aluevaltuusto päättää pysyvistä palveluverkkomuutoksista.

Tuoreimmat ajankohtaiset H2

Aiheeseen liittyvää

Sisältöjulkaisija

  1. Aluevaltuuston kokoustiedote 28.10.2024 pidetystä kokouksesta
    Aluevaltuusto päätti erikoissairaanhoitoa ja vuodeosastoja koskevista muutoksista. Aluehallitus päättää...

    Aluevaltuuston kokoustiedote 28.10.2024 pidetystä kokouksesta

    29.10.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Aluevaltuuston kokoustiedote 28.10.2024 pidetystä kokouksesta

    koristeellinen.

    29.10.2024

    Aluevaltuusto päätti erikoissairaanhoitoa ja vuodeosastoja koskevista muutoksista. Aluehallitus päättää omaan toimivaltaansa kuuluvista muutoksista lähiviikkoina.

    Lapin hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluverkkomuutosten suunnitelman sekä omaan toimivaltaansa kuuluvat palvelujen saatavuuteen ja saavutettavuuteen liittyvät muutokset. Hallintosäännön mukaan aluevaltuusto päättää muun muassa palvelujen pysyvästä lakkauttamisesta sekä vuodeosastojen toiminnan korvaamisesta muilla palveluilla.

    Nykyisenlainen erillisenä yksikkönä toimiva vuodeosastotoiminta lakkaa Simossa ja Utsjoella. Kolarin, Sallan ja Pelkosenniemen vuodeosastot ovat olleet jo suljettuina. Suljettavien vuodeosastojen palvelut korvataan lähimmän vuodeosaston sekä kotisairaalan, kotihoidon, palveluasumisen ja ensihoidon yhteistyöllä. Osa Rovaniemen potilaista hoidetaan Tervolan vuodeosastolla. Posion vuodeosastotoiminnan muutokset edellyttävät neuvotteluja palveluntuottajan kanssa. Aluevaltuusto päätti yksimielisesti, että se myöntää virkajohdolle valtuudet neuvotella vuodeosaston lakkauttamisesta.

    Utsjoen vuodeosasto korvataan terveyskeskukseen sijoittuvalla yhdistelmäpalvelulla, jossa ikääntyneiden lyhytaikaisten asumispalvelujen lisäksi tarjotaan myös terveysperusteista ympärivuorokautista palvelua. Yksikön toiminnassa huomioidaan myös kielelliset oikeudet. Simon ja Kemin Sauvosaaren sairaalan nykyiset vuodeosastot yhdistetään yhteiseksi uudeksi yksiköksi Länsi-Pohjan keskussairaalan tiloihin.

    Ensi vuoden alusta lähtien Lapissa on yksi sairaalapalvelujen kokonaisuus kahdessa toimipisteessä, Kemissä ja Rovaniemellä. Esimerkiksi kirurgian, kardiologian ja mahasuolikanavan tähystysten osalta on vain yksi jono, josta potilas ohjataan siihen toimipisteeseen, jossa häntä voidaan parhaiten palvella.

    Tahdosta riippumaton psykiatrinen hoito keskitetään Lapin keskussairaalaan. Päätös syntyi äänin 31-24 (2 tyhjää, 2 poissa). Ortopedian viikonloppupäivystys, synnytykset ja lastenosasto keskitetään Lapin keskussairaalaan, mutta naistentautien kiireetön leikkaustoiminta sekä poliklinikkatoiminta jatkuvat molemmissa toimipisteissä. Aluevaltuusto pohti, pitäisikö Länsi-Pohjan keskussairaalan osaamista turvata lasten- ja naistentauteihin sekä odottavien äitien hoitoon erikoistuneilla sairaanhoitajilla ja kätilöillä. Aluevaltuusto päätti kuitenkin äänin 31-26 (2 poissa), että lisäystä ei tarvita.

    Suunnitelman mukaan hyvinvointialue perustaa uuden sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen yhteisen resurssiohjaus- ja tilannekeskuksen. Toiminta sijoittuu Rovaniemelle rakennettavan pelastusaseman yhteyteen ja voi olla osittain monipaikkaista. Äänin 31-22 (3 tyhjää, 3 poissa) hylättiin vastaehdotus, jonka mukaan resurssiohjaus- ja tilannekeskuksen toiminta hoidetaan monipaikkaisesti Lapin alueella.

    Aluevaltuusto pohti, pitääkö muutoksista tehdä tarkempia vaikutusarviointeja sekä varmistaa henkilöstön ja tilojen riittävyys palvelutarpeen muuttuessa, mutta esitys kaatui äänin 43-13 (2 tyhjää, 1 poissa).

    Sen sijaan aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti, että palveluasumispaikkoja vähennetään vasta sitä mukaa, kun jonotilanne on kohtuullinen. Vähennyksistä huolimatta jonotusaika saa olla korkeintaan kolme kuukautta, ja vähennykset eivät saa aiheuttaa kuormitusta vuodeosastoille. Myös kotihoidon jonot tulee huomioida, sillä ne voivat lisätä palveluasumisen tarvetta.

    Aluevaltuuston nyt hyväksymä suunnitelma korvaa aluevaltuuston huhtikuussa tekemät palveluverkkomuutoksia koskevat päätökset.

    Aluehallitus päättää palvelumuutoksista, jos vastaavaa palvelua jää kuntaan

    Hallintosäännön mukaan aluehallitus päättää sellaisista palvelujen saatavuuteen liittyvistä muutoksista, joissa palvelu ei lakkaa kunnan alueelta kokonaan. Tällaisia ovat esimerkiksi asumispalveluyksikön lakkauttaminen silloin, jos kuntaan jää vastaavaa asumispalvelutoimintaa joko omana tai ostopalveluna.

    Yksi aluehallituksen toimivaltaan kuuluvista päätöksistä on Sodankylän Nutukkaan asumispalveluyksikön lakkauttaminen. Aluevaltuusto halusi kuitenkin ohjata aluehallituksen toimintaa ja päätti äänin 25-30 (yksi tyhjä, kolme poissa) että aluevaltuusto ei tässä vaiheessa hyväksy Nutukkaan lakkauttamista.

    Lisäksi aluevaltuusto päätti äänin 23-34 (kaksi poissa), että se haluaa ottaa kantaa Lounaisen palvelualueen ikäihmisten asumispalveluihin vasta, kun suunnitelmat ympärivuorokautisista palveluyksiköistä ovat tarkentuneet.

    Aluehallituksen tulevia päätöksiä ohjaa myös aluevaltuuston päätös, että asumispalveluyksikköjen osalta paikkamääriä ei tarkastella palvelualueittain. Näin toteutuu paremmin jo aiemmin tehty linjaus, jonka mukaan ikäihmisten palveluasuminen järjestetään ensisijaisesti omassa kotikunnassa. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen äänin 25-31 (yksi tyhjä, kaksi poissa).

    Aluehallitus päättää omaan toimivaltaansa kuuluvista muutoksista lähiviikkoina.

     

    Muita päätöksiä

    Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi palveluverkon muutosten valmistelua varten saadut lausunnot ja muut kannanotot, niistä laaditun yhteenvedon sekä vaikutusten arvioinnin. Kannanotot huomioidaan muutosten jatkovalmistelussa ja toimeenpanossa.

    Päätettiin puoltaa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen poikkeuslupahakemuksia. Pohjois-Pohjanmaa pyytää ministeriöltä lupaa järjestää ympärivuorokautista perusterveydenhuoltoa Oulaisissa ja Kuusamossa.

    Hyväksyttiin ikääntyneiden turvalaitteista perittävät asiakasmaksut, jotka tulevat voimaan marraskuun 2024 alusta. Maksut vaihtelevat turvapuhelimen 20 eurosta kuukaudessa raskaamman seurannan Tupu-pakettiin, joka maksaa asiakkaalle 70 euroa kuukaudessa.

    Hyväksyttiin saamen kielen lautakunnan toimenpide-esitykset vuodelle 2025 saamenkielisten palveluiden kehittämiseksi.

    Merkittiin tiedoksi aluehallituksen lausunto toimenpiteistä, joihin tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2023 antaa aihetta.

    Päätettiin käyttää optiokausi ja hankkia tilintarkastuspalvelut KPMG Oy Ab:lta myös tilikaudelle 2025.

    koristeellinen. Aluevaltuuston kokoustiedote 28.10.2024 pidetystä kokouksesta
    29.10.2024
    Aluevaltuusto päätti erikoissairaanhoitoa ja vuodeosastoja koskevista muutoksista. Aluehallitus päättää...
    koristeellinen.

    Aluevaltuuston kokoustiedote 28.10.2024 pidetystä kokouksesta


    Aluevaltuusto päätti erikoissairaanhoitoa ja vuodeosastoja koskevista muutoksista. Aluehallitus päättää omaan toimivaltaansa kuuluvista muutoksista lähiviikkoina.

  2. Aluevaltuuston päätöstiedote 16.9.2024 pidetystä kokouksesta
    Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi kasvaneen alijäämäennusteen. Hallintosääntöön täydennyksiä: aluevaltuusto...

    Aluevaltuuston päätöstiedote 16.9.2024 pidetystä kokouksesta

    16.9.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Aluevaltuuston päätöstiedote 16.9.2024 pidetystä kokouksesta

    koristeellinen aluevaltuuston päätöstiedote.

    16.9.2024

    Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi kasvaneen alijäämäennusteen. Hallintosääntöön täydennyksiä: aluevaltuusto päättää pysyvistä palveluverkkomuutoksista.

    Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi kasvaneen alijäämäennusteen

    Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi tammi-kesäkuun osavuosikatsauksen. Hyvinvointialueen tämän vuoden alijäämäennuste on kasvanut 73 miljoonasta 89 miljoonaan. Suurimmat talousarvion ylitykset ovat erikoissairaanhoidon, vammaispalvelujen ja lastensuojelun ostopalveluissa. Ostopalvelujen hinnat ovat nousseet esimerkiksi yliopistosairaaloiden osalta yli 7 prosenttia ja monien sosiaalipalvelujen osalta lähes 20 prosenttia.

    Monet talouden sopeuttamisohjelman toimenpiteet ovat edenneet, mutta vaikutukset eivät vielä näy kustannuksissa. Jo päätettyjä talouden sopeuttamistoimia toteutetaan suunnitelmallisesti, ripeästi ja hallitusti loppuvuoden aikana sekä osana vuoden 2025 talousarvion valmistelua.

    Hallintosääntöön täydennyksiä: aluevaltuusto päättää pysyvistä palveluverkkomuutoksista

    Aluevaltuusto hyväksyi muutoksia hallintosääntöön. Aluevaltuusto päättää jatkossa esimerkiksi soteaseman, terveyskeskuksen, sairaalan tai pelastusaseman perustamisesta ja sulkemisesta. Toiminnan keskeytyksistä enintään kolmen kuukauden ajaksi, aukioloajoista ja muista käytännön järjestelyistä päättää toimialajohtaja. Mikäli laissa tai muissa säädöksissä ei toisin säädetä, muista palvelujen saavutettavuuteen liittyvistä muutoksista päättää aluehallitus. Muut hallintosäännön muutokset koskevat muun muassa luottamushenkilöiden palkkioiden alentamista kymmenellä prosentilla aiempaan verrattuna. Muut muutokset tulevat voimaan lokakuussa ja palkkiomuutokset vuoden 2025 alusta.

    Muita päätöksiä

    Hyväksyttiin hyvinvointialueen osallisuusohjelma muutamin tarkennuksin sekä hyvinvointi- ja turvallisuuskertomus ja -suunnitelma.  

    Merkittiin tiedoksi palveluverkkomuutosten valmistelun käynnistyminen ja aikataulusuunnitelma. Palveluverkkopäätökset käsitellään uudelleen ilman kuntiin liittyvistä kaksoisrooleista aiheutuvia esteellisyyksiä. Lappilaisten ja sidosryhmien on mahdollisuus antaa lausuntonsa palveluverkkoon liittyen syyskuun loppuun mennessä. Aluevaltuuston käsittelyyn esitykset etenevät lokakuussa.

    Hyväksyttiin hallinto-oikeudelle toimitettava lausunto äänin 37-20. Lausunto koskee huhtikuun aluevaltuuston kokouksessa käsiteltyjen asioiden valmistelussa tapahtuneita mahdollisia jääviyksiä. Huhtikuun aluevaltuuston päätöksistä on tehty useampia valituksia hallinto-oikeuteen.

    Lisätietoja

    aluevaltuuston puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä, johanna.ojala-niemela@lapha.fi

    hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 532 3998  

    https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat

    koristeellinen aluevaltuuston päätöstiedote. Aluevaltuuston päätöstiedote 16.9.2024 pidetystä kokouksesta
    16.9.2024
    Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi kasvaneen alijäämäennusteen. Hallintosääntöön täydennyksiä: aluevaltuusto...
    koristeellinen aluevaltuuston päätöstiedote.

    Aluevaltuuston päätöstiedote 16.9.2024 pidetystä kokouksesta


    Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi kasvaneen alijäämäennusteen. Hallintosääntöön täydennyksiä: aluevaltuusto päättää pysyvistä palveluverkkomuutoksista.

  3. Lapin aluevaltuuston päätöstiedote 10.6.2024 pidetystä kokouksesta
    Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi selvitykset keskussairaaloiden työnjaon ja säästöjen toimeenpanosta.

    Lapin aluevaltuuston päätöstiedote 10.6.2024 pidetystä kokouksesta

    10.6.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Lapin aluevaltuuston päätöstiedote 10.6.2024 pidetystä kokouksesta

    Koristeellinen kuva.

    10.6.2024

    Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi selvitykset keskussairaaloiden työnjaon ja säästöjen toimeenpanosta.

    Lapin aluevaltuusto merkitsi tiedoksi selvityksen, joka koskee Lapin ja Länsi-Pohjan keskussairaaloiden työnjakosuunnitelmaa ja toiminnan tehostamista

    Aluevaltuusto on päättänyt jo aiemmin, että vuodesta 2025 tavoitteena on yksi sairaalapalvelujen kokonaisuus, joka toimisi kahdessa toimipisteessä.

    Esimerkiksi kirurgiassa perustetaan yhteisiä virkoja, jolloin kirurgit voivat työskennellä kummassakin sairaalassa. Lisäksi suurimmilla erikoisaloilla kuten ortopediassa ja gastrokirurgiassa toimenpidejonoja yhdistetään, jolloin potilaat ohjautuvat resurssien mukaan kumpaankin sairaalaan.

    Sisätautien potilaita voitaisiin virka-aikana ohjata jatkossa Länsi-Pohjan keskussairaalaan muualtakin Lapista kuin vain lounaisesta Lapista. Myös gynekologian avohoitopotilaiden ohjaamista Länsi-Pohjan keskussairaalaan pidetään hyvänä mahdollisuutena, mutta asia vaatii jatkoselvitystä. 

    Tämän vuoden talousarviossa on jo huomioitu monia Lapin keskussairaalan toiminnan kehittämistoimia. Esimerkiksi kirurgian asiakaspalvelujen ja radiologiapalvelujen ostoja sekä työvoiman vuokrausta vähennetään. Oulun yliopistolliselta sairaalalta ostettavia erikoissairaanhoidon palveluja vähennetään samalla kun myytävien palvelujen määrää toisaalta lisätään.

    Lisäksi on valmisteilla useita muita säästötoimia. Esimerkiksi hengityshalvauspotilaiden hoito aiotaan ottaa omaksi toiminnaksi. Välinehuolto ja nukutuksessa tehtävät suun toimenpiteet aiotaan keskittää. Mahasuolikanavan tähystykset aiotaan järjestää yhtenä kokonaisuutena, jolloin myös Rovaniemellä asuvien tähystystoimenpiteet voitaisiin tehdä muualla kuin Rovaniemellä.

    Voimassa olevan valtakunnallisen asetuksen mukaisesti synnytyksiä hoitavassa ympärivuorokautisesti päivystävässä sairaalassa pitää olla vähintään tuhat synnytystä vuodessa. Synnytysten keskittäminen Lapin keskussairaalaan vuoden 2025 alusta lähtien tarkoittaa sopeuttamistoimenpiteitä molemmissa sairaaloissa. Henkilöstötarve ja kalliiden ja vähällä käytöllä olevien päivystysrinkien määrä vähenee Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Synnytykset keskittämällä myös Lapin keskussairaalan toiminta tehostuu, kun se voi tarjota olemassa olevalla resurssilla hoitoa aiempaa suuremmalle potilasryhmälle. Laskennallinen säästövaikutus synnytysten keskittämiselle on 3,4 miljoonaa euroa.

    Suomen hallitus esittää lakimuutosta, jonka mukaan kaikki ympärivuorokautinen monierikoisalainen yhteispäivystys ja raskas kirurgia loppuisivat Kemissä vuoden 2026 alusta. Päiväkirurgia, ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja akuuttilääketieteen päivystys voisivat jatkua.   

    Lapin hyvinvointialue pyrkii vaikuttamaan Suomen hallituksen esitykseen, että yön yli tapahtuvaa seurantaa vaativa raskaampi kirurgia olisi edelleen mahdollista myös Länsi-Pohjan keskussairaalassa.  

    Muita päätöksiä

    Hyväksyttiin syksyn kokousaikataulu. Kokouksia järjestetään mahdollisuuksien mukaan eri paikkakunnilla. Aluevaltuuston kokoukset ovat 16.9., 28.10. ja 16.12.

    Merkittiin tiedoksi luettelo valtuutettujen tekemistä aloitteista.

    Merkittiin tiedoksi, että valtiovarainministeriö on myöntänyt hyvinvointialueelle lainanottovaltuudet vuodelle 2024. Samalla merkittiin tiedoksi valtiovarainministeriölle toimitetut laskelmat talouden tasapainottamisesta.

    Merkittiin tiedoksi tammi-maaliskuun osavuosikatsaus.

    Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi tilintarkastuskertomuksen vuodelta 2023 ja hyväksyi tilinpäätöksen. Samalla aluevaltuusto myönsi vastuuvapauden tilivelvollisille toimielinten jäsenille ja johtaville viranhaltijoille.

    Merkittiin tiedoksi hyvinvointialueen henkilöstökertomus vuodelta 2023.

    Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi vuoden 2023 arviointikertomuksen ja lähettää sen aluehallitukselle toimenpiteitä varten. Aluehallitus antaa aluevaltuustolle syyskuun loppuun mennessä lausunnon toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta.

    Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi työvoiman vuokrauksesta tehdyn selvityksen.

    Aluevaltuusto myönsi Kari Askoselle hänen pyynnöstään eron aluehallituksen varajäsenyydestä ja valitsi hänen tilalleen Krista Staufferin.

     

    Lisätietoja

    aluevaltuuston puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä, johanna.ojala-niemela@lapha.fi
    hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 532 3998  


    Esityslistat ja pöytäkirjat

    Koristeellinen kuva. Lapin aluevaltuuston päätöstiedote 10.6.2024 pidetystä kokouksesta
    10.6.2024
    Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi selvitykset keskussairaaloiden työnjaon ja säästöjen toimeenpanosta.
    Koristeellinen kuva.

    Lapin aluevaltuuston päätöstiedote 10.6.2024 pidetystä kokouksesta


    Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi selvitykset keskussairaaloiden työnjaon ja säästöjen toimeenpanosta.

  4. Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Talouden tasapainottaminen ja toiminnan kehittäminen edellyttävät rakenteellisia uudistuksia"
    Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta hyväksyi toukokuun kokouksessaan arviointikertomuksen vuodelta...

    Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Talouden tasapainottaminen ja toiminnan kehittäminen edellyttävät rakenteellisia uudistuksia"

    5.6.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Talouden tasapainottaminen ja toiminnan kehittäminen edellyttävät rakenteellisia uudistuksia"

    Vanha ja nuori käsi yhdessä

    Kuva: Lapin materiaalipankki / Jenni Lintula

    5.6.2024

    Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta hyväksyi toukokuun kokouksessaan arviointikertomuksen vuodelta 2023, ja jättää sen aluevaltuuston käsiteltäväksi 10. kesäkuuta 2024 pidettävässä kokouksessa.

    Tarkastuslautakunnan päätehtävä on arvioida, ovatko aluevaltuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet toteutuneet sekä onko toiminta ollut tuloksellista ja tarkoituksenmukaista.

    Vuosi 2023 oli Lapin hyvinvointialueen ensimmäinen varsinainen toimintavuosi. Tarkastuslautakunta päätti nostaa vuonna 2023 arvioinnin kohteiksi seuraavat hyvinvointialueen strategiset painopisteet: henkilöstökokemus, hyvä johtaminen ja talouden tasapaino.

    Laatu on tärkeä menestystekijä

    Tarkastuslautakunta pitää laadunhallintaa ja kehittämistä toiminnan tehokkuuden ja tuloksellisuuden edellytyksenä. Tarkastuslautakunta haluaa toimia esimerkillisesti arviointityön kehittäjänä. Lautakunta suosittelee panostamista Lapin hyvinvointialueen kokonaisvaltaiseen laadunhallintatyöhön. Laadunhallintatyö edellyttää etenkin johdon, mutta myös henkilöstön sitoutumisen lisäksi yhteisen laatupolitiikan ja -ymmärryksen määrittelyä.

    Organisaation uudistaminen on tarpeen

    Vuodelle 2023 aiottua uudelleenorganisointia olisi tullut jatkaa suunnitellusti. Palvelualueiden rooli on jäänyt epäselväksi. Toiminta oli vuonna 2023 edellisen vuoden tapaan hyvin aluehallitusvetoista. Toimielin- ja henkilöstöorganisaatiota, mukaan lukien palvelualuemalli, tulee arvioida uudelleen. Tarkastuslautakunta suosittelee kiinnittämään erityistä huomiota toiminnan siiloutumisen ehkäisemiseen ja yhteistyön mahdollistamiseen.

    Päätösvaltaa tulee pystyä hajauttamaan tarkoituksenmukaisesti ja luottamushenkilöelinten päätösvallan rajat määritellä uudelleen. Yhtenäisillä ohjeilla ja toimintatavoilla päätöksentekoa voidaan hallitusti hajauttaa.

    Strategian toimeenpano-ohjelmat tulee sovittaa yhteen

    Tarkastuslautakunta suosittelee, että jatkossa eri ohjelmien yhteensovittamisen, aikatauluttamisen ja vastuuttamisen tueksi laaditaan päätöksenteon vuosikello. Lapin hyvinvointialueen lakisääteisiä ja muita ohjelmia on valmisteltu, mutta eriaikaisesti. Yksi keskeisimmistä on sote-palvelustrategia ja sitä toimeenpaneva talouden sopeuttamisohjelma. Nämä olivat aluevaltuuston päätöksenteossa vasta huhtikuussa 2024. Tarkastuslautakunta pitää huolestuttavana keskeisten ohjelmien viivästymistä ja ohjelmien eriytymistä toisistaan.

    Talous on epätasapainossa

    Talous on epätasapainossa ja alijäämää on 90,3 miljoonaa euroa vuodelta 2023. Talouden sopeuttamisohjelma (tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma) laadittiin vasta keväällä 2024. Talouden tasapainottaminen edellyttää merkittäviä rakenteellisia uudistuksia.

    Tarkastuslautakunta pitää huolestuttavana, että päätösten vaikutusten ennakkoarviointeja ei ole tehty vuonna 2023. Lautakunta pitää tärkeänä vaikutusten ennakkoarviointien tekemistä jatkossa säännönmukaisesti ja tarkoituksenmukaisella tavalla:

    ”Lautakunta suosittelee, että vastaisuudessa hyvinvointialueella tehtäisiin säännönmukaisesti päätösten vaikutusten ennakkoarviointeja”.

    Henkilöstön hyvinvointiin ja työnantajamaineeseen on panostettava

    Henkilöstöohjelma alaohjelmineen ja kehittämishankkeineen on käynnistynyt onnistuneesti. Tarkastuslautakunta pitää erityisen onnistuneena sitä, että henkilöstöpalvelut panostaa esihenkilötyön tukemiseen.

    ”Henkilöstön aito kuunteleminen ja osallistumismahdollisuudet ovat hyvän henkilöstökokemuksen avaimia. Niihin tulisi kiinnittää erityistä huomiota", arviointikertomuksessa todetaan.

    Työvoimapula on koko Lapin haaste, johon vastataan vain alueellisella yhteistyöllä, ei keskenään kilpailemalla. Tarkastuslautakunta pitää edelleen tärkeänä, että työnantajamaineeseen ja työhyvinvointiin panostetaan. Tarkastuslautakunta suosittelee, että työvoiman vuokrausta vähennetään suunnitellusti ja huolehditaan sopimushallinnasta.

    Johtamisjärjestelmää tulee kehittää

    Keskitetty päätöksenteko voi tarkastuslautakunnan mukaan olla joissakin asioissa perusteltua, mutta yhtenäisillä ohjeilla ja toimintatavoilla päätöksentekoa voidaan tarkoituksenmukaisesti hajauttaa delegointimatriisin mukaisesti. Tarkastuslautakunta suosittelee johtoryhmärakenteiden tarkastelua osana organisointia ja johtamisen kehittämistä. 

    Lisähaasteita johtamiseen tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan tuovat hallinnollisten tehtävien epätarkoituksenmukainen jakautuminen sekä suurten sopimus- ja hankintakokonaisuuksien hallinta.

    Arviointikertomus on aluevaltuuston käsiteltävänä 10.6.2024

    Tarkastuslautakunta jättää arviointikertomuksen vuodelta 2023 aluevaltuuston kokouksessa 10.6.2024 ja esittää, että aluevaltuusto pyytää aluehallitusta kokoamaan vastineet ja antamaan valtuustolle lausunnon syyskuun loppuun mennessä toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta, ja mihin tarkastuslautakunnan kannanottojen perusteella on ryhdytty.

    Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2023 tullaan julkaisemaan kesäkuussa verkko-osoitteessa: lapha.fi/tarkastuslautakunta.

    Lisätietoja


    Vesa Puuronen
    tarkastuslautakunnan pj.
    vesa.puuronen@lapha.fi
    050 320 3434

    Riitta Erola
    tarkastuspäällikkö
    riitta.erola@lapha.fi
    040 537 8271

    Vanha ja nuori käsi yhdessä Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Talouden tasapainottaminen ja toiminnan kehittäminen edellyttävät rakenteellisia uudistuksia"
    5.6.2024
    Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta hyväksyi toukokuun kokouksessaan arviointikertomuksen vuodelta...
    Vanha ja nuori käsi yhdessä

    Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Talouden tasapainottaminen ja toiminnan kehittäminen edellyttävät rakenteellisia uudistuksia"


    Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta hyväksyi toukokuun kokouksessaan arviointikertomuksen vuodelta 2023, ja jättää sen aluevaltuuston käsiteltäväksi 10. kesäkuuta 2024 pidettävässä kokouksessa.

  5. Aluevaltuuston päätöstiedote 22.4.2024 pidetystä kokouksesta
    Lapin aluevaltuusto: Isoja säästöjä täytyy tehdä, mutta tärkeimmät peruspalvelut pysyvät jatkossakin...

    Aluevaltuuston päätöstiedote 22.4.2024 pidetystä kokouksesta

    22.4.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Aluevaltuuston päätöstiedote 22.4.2024 pidetystä kokouksesta

    Koristeellinen kuva.

    22.4.2024

    Lapin aluevaltuusto: Isoja säästöjä täytyy tehdä, mutta tärkeimmät peruspalvelut pysyvät jatkossakin lähipalveluina. Johtamisjärjestelmä ja luottamushenkilöiden palkkiot tarkistetaan. Vammaispalvelujen kuluja karsitaan maan keskiarvon tasolle.

    Lapin aluevaltuusto hyväksyi talouden sopeuttamisohjelman sekä palveluiden järjestämisohjelman ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategian vuosille 2024-2026. Aluevaltuusto päätti ensin äänin 39-20, että sopeuttamispäätös käsiteltiin tämänkertaisessa kokouksessa eikä siirretty kesäkuun kokoukseen.

    Aluevaltuusto hyväksyi palveluverkoston muodostamisen periaatteet tarkemman jatkovalmistelun pohjaksi. Periaatteena on, että tärkeimmät peruspalvelut tuotetaan jatkossakin lähipalveluna.

    Aluevaltuusto päättää talousarviomuutoksista ja tulevien vuosien talousarvioista sekä palveluverkostoa koskevista ylätason muutoksista. Aluehallitus taas päättää sopeuttamisohjelman toimeenpanosta sekä tekee palveluverkkoa koskevista strategisen tason linjauksista päätösesitykset aluevaltuustolle. 

    Aluevaltuusto myös merkitsi tiedoksi palvelustrategiaa ja talouden sopeuttamisohjelmaa koskeneet lausunnot, kannanottojen koosteet ja lapsivaikutusten arvioinnin.

    Johtamisjärjestelmä ja luottamushenkilöiden palkkiot tarkistetaan

    Aluevaltuusto teki säästösuunnitelmiin useita yksimielisiä lisäyksiä. Kesäkuun kokoukseen täytyy valmistella esitys kokouspalkkioiden ja muiden luottamushenkilökulujen muutoksista. Aluevaltuusto edellyttää toimenpidepohjaisen rahoituspohjan tarkastamista toukokuun loppuun mennessä. Hyvinvointialueen täytyy olla säästöjen toimeenpanossa suunnitelmallinen, ja toimialojen täytyy tehdä tiivistä yhteistyötä. Korvaavat palvelut täytyy olla toiminnassa ennen kuin nykyisiä palveluja voidaan karsia. Osana ensi vuoden talousarvion laadintaa hyvinvointialueen täytyy valmistella esitys organisaation sekä esihenkilö- ja johtamisrakenteen madaltamisesta.

    Aluevaltuusto hylkäsi tehdyn vastaesityksen äänestyksen jälkeen. Vastaesityksessä esitettiin muun muassa, että hyvinvointialue tarkentaa synnytystoiminnan keskittämistä koskevia kustannuslaskelmia ja osallistaa asukkaita ennen säästöpäätöksiä.

    Hyvinvointialueen pitää sopeuttaa talouttaan pysyvästi 98 miljoonalla eurolla eli noin 10 prosentilla ensi vuodesta lähtien. Jo tänä vuonna säästöjä täytyy löytyä 47 miljoonan euron edestä. Hyvinvointialueen täytyy toimittaa sopeuttamisohjelma valtiovarainministeriölle jo tällä viikolla. Aluehallitus täydentää talouden sopeuttamisen laskelmia myöhemmin saapuvilla valtionrahoituslaskelmilla.

     
    Vammaispalvelujen kuluja karsitaan maan keskiarvon tasolle

    Aluevaltuusto päätti, että vammaispalvelujen rakennetta kevennetään niin, että kustannukset laskevat maan keskiarvon tasolle vuoteen 2034 mennessä.

    Pitkäaikainen laitoshoito korvataan ympärivuorokautisella palveluasumisella tai muilla kevyemmillä palveluilla. Muita keinoja ovat muun muassa palvelujen myöntämisperusteiden yhtenäistäminen ja viranomaistoimintojen keskittäminen. Kaakkoisen palvelualueen palveluista ja Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen toiminnasta vammaispalvelut tekee erilliset selvitykset.

    Aluehallitus vastaa tarkempien suunnitelmien ja aikataulujen hyväksymisestä sekä tekee palveluverkkoa koskevista muutoksista ja ylätason linjauksista päätösesitykset aluevaltuustolle.


    Ikääntyneiden laitoshoidon tilalle edullisempia asumismuotoja

    Aluevaltuusto hyväksyi ikääntyneiden palvelujen rakenteen keventämiseen liittyvät linjaukset. Ikääntyneiden pitkäaikainen laitoshoito puretaan vuoden 2026 loppuun mennessä. Tilalle tulee muita asumismuotoja kuten ympärivuorokautista palveluasumista.

    Ikääntyneiden palvelut vähentää myös ympärivuorokautista palveluasumista, mutta jokaisessa kunnassa on jatkossakin vähintään yksi yksikkö. Ympärivuorokautista palveluasumista korvataan yhteisöllisellä asumisella. Muutoksissa hyvinvointialue huomioi palvelutarpeen, kiinteistöjen soveltuvuuden, voimassa olevat sopimukset, yksiköiden optimaalisen koon ja henkilöstön saatavuuden. Asiakkaiden palvelutarpeen arvioinnit käynnistetään heti päätöksenteon jälkeen.

    Hyvinvointialue varaa ympärivuorokautisen palveluasumisen yhteyteen lyhytaikaispaikkoja niillä paikkakunnilla, joissa ei ole jatkossa omaa terveyspalvelujen vuodeosastoa. Hyvinvointialue testaa mallia Kolarissa ja hyödyntää toiminnan kehittämisessä Kolarissa saatavia kokemuksia.

    Aluehallitus vastaa tarkempien suunnitelmien ja aikataulujen hyväksymisestä sekä tekee palveluverkkoa koskevista muutoksista ja ylätason linjauksista päätösesitykset aluevaltuustolle. 


    Seitsemän perinteistä vuodeosastoa korvataan muilla palveluilla

    Aluevaltuusto päätti, että perusterveydenhuollon vuodeosastojen toimintaa muutetaan niin sanotun lähisairaalamallin mukaisesti. Lähisairaalamallissa Lapissa on jatkossa 16 vuodeosastoa 12 paikkakunnalla. Hyvinvointialue korvaa Pelkosenniemen, Sallan, Utsjoen, Kolarin, Posion, Tervolan ja Simon vuodeosastojen toiminnan muilla palveluilla ja lähikuntien suuremmilla osastoilla.

    Osastojen yhdistämisessä ja muutosten aikataulussa terveyspalvelut huomioi palvelujen saavutettavuuden, henkilöstön saatavuuden, tilojen sijainnin, kunnon ja investointitarpeet sekä muiden palvelujen toimivuuden ja kehittymisen.

    Lisäksi terveyspalvelut lisää sairaansijoja viidellä eri osastolla ja vähentää sairaansijoja viidellä eri osastolla. Yhteensä sairaansijat vähenevät noin 20 prosenttia vuoden 2023 tasosta. Vuodeosastoilta vähenevät paikat huomioidaan ikääntyneiden erilaisten asumispalvelujen kokonaispaikkamäärissä.

    Paikkakunnilla, joilla ei ole omaa vuodeosastoa, saattohoitoa kehitetään joka tapauksessa lähipalveluna. Niin sanotussa yhdistelmäpalvelussa ympärivuorokautisen palveluasumisen yhteydessä tarjotaan lyhytaikaista hoivaa ja saattohoitoa kotisairaalan tuella. Perinteistä vuodeosastohoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan ensisijaisesti kotipaikkakuntaa lähimmällä vuodeosastolla. Poikkeuksia ovat tilanteet, joissa potilasta on tarpeen hoitaa hänen tarpeeseensa erikoistuneella osastolla tai hoitoa ei ole saatavilla lähiosastolla.

    Kotisairaalatoiminta otetaan käyttöön kaikilla paikkakunnilla, ja myös ensihoito tukee sairaanhoitoa. Henkilöstön osaamista laajennetaan, mikä mahdollistaa eri palvelujen yhdistämisen.

    Vuodeosastojen muutoksilla hyvinvointialue aikoo säästää ensi vuonna 6,2 miljoonaa euroa. Aluehallitus vastaa tarkempien suunnitelmien ja aikataulujen hyväksymisestä sekä tekee palveluverkkoa koskevista muutoksista ja ylätason linjauksista päätösesitykset aluevaltuustolle.


    Sairaalapalveluihin tulee kaksi toimipistettä ja yksi leikkausjono

    Aluevaltuusto hyväksyi erikoissairaanhoidon palvelurakenteen muuttamislinjaukset. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen. 33 aluevaltuutettua äänesti aluehallituksen alkuperäisen esityksen puolesta ja 26 jäsentä kannatti vastaesitystä. Hävinneessä vastaesityksessä esitettiin muun muassa, että asia olisi käsitelty vasta kesäkuussa ja sitä ennen olisi selvitetty, miten ministeriön tuoreet sairaalaverkkosuunnitelmat vaikuttavat Lappiin.

    Vuodesta 2025 alkaen Lapissa on yksi sairaalapalvelujen kokonaisuus, joka toimii Kemin ja Rovaniemen toimipisteissä. Tämä tarkoittaa yhtä jonoa leikkauksiin sekä muihin toimenpiteisiin kuten kirurgian ja kardiologian toimenpiteisiin ja mahasuolikanavan tähystyksiin.  

    Tavoite on keskittää toimenpidemääriltä pieniä ja erityisosaamista vaativia toimenpiteitä sairaalakohtaisesti. Sellaista suunniteltua leikkaustoimintaa, jossa toimenpidemäärät ovat suuria, jatketaan molemmissa toimipisteissä.

    Päivystävien erikoisalojen lääkärintyö siirtyy Mehiläinen Länsi-Pohjalta hyvinvointialueen vastuulle vuoden 2025 alussa. Samassa yhteydessä synnytykset keskitetään Lapin keskussairaalaan. Muutokset tarkoittavat, että Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminnoista noin yksi prosentti siirtyy Lapin keskussairaalaan.

    Aluevaltuusto päätti yksimielisesti, että kesäkuun aluevaltuuston kokoukseen valmistellaan keskussairaaloiden työnjakosuunnitelma ja molempien keskussairaaloiden talouden sopeuttamisohjelma.

    Hyvinvointialue noudattaa valtakunnallisia velvoittavia linjauksia siltä osin kuin ne ovat hyvinvointialueen suunnitelmia tiukempia. Aluehallitus vastaa tarkempien suunnitelmien ja aikataulujen hyväksymisestä sekä tekee palveluverkkoa koskevista muutoksista ja ýlätason linjauksista päätösesitykset aluevaltuustolle.

     

    Muita päätöksiä

    Aluevaltuusto myönsi Juha Bergille hänen pyynnöstään eron aluevaltuuston jäsenyydestä ja aluehallituksen varajäsenyydestä. Aluevaltuusto myönsi eron äänestyksen jälkeen äänin 50 puolesta ja viisi vastaan. Neljä aluevaltuuston jäsentä äänesti tyhjää. Uudeksi aluevaltuutetuksi kutsuttiin Heikki Maaninka (keskusta) ja aluehallituksen varajäseneksi valittiin Kari Askonen (Yl. sit.).

    Aluevaltuusto myönsi Anna-Katariina Feodoroffille hänen pyynnöstään eron saamen kielen lautakunnan jäsenyydestä. Hänen tilalleen saamen kielen lautakuntaan valittiin Nellim-Keväjärven ja Näätämön alueiden kolttaneuvostojen esittämä Teemu Titola.

    Guovllustivra mieđihii Anna-Katariina Feodoroffii earu sámegiela lávdegotti lahttuvuođas nugo ieš lei bivdán. Su sadjái sámegiela lávdegoddái válljejuvvui Teemu Titola, gean Njellim-Keväjávrri ja Njávdáma guovlluid nuortalašráđiid ledje evttohan.

    Kuávlustivrâ mieđettij Anna-Katariina Feodoroffân iäru sämikielâ lävdikode jeessânvuođâst nuuvtko jieš lâi pivdám. Suu sajan sämikielâ lävdikoodán väljejui Teemu Titola, kiäm Njellim-Keväjäävri já Njiävđám kuávlui nuorttâlâšraađijd lijjii iävtuttâm.

    Vuʹvddvälddõs miõđi Anna-Katariina Feodoroʹffe suu raukkmõõžžâst rätkjummuž sääʹmǩiõl luʹvddkååʹdd vuäʹzzlažvuõđâst. Suu sâjja sääʹmǩiõl luʹvddkådda vaʹlljeeš Njeäʹllem-Keväjääuʹr da Njauddâm vuuʹdi sääʹmsuåvtõõzzi eʹtǩǩääm Teemu Titola.

    Aluevaltuusto hyväksyi muutoksia sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksuihin. Kotisairaalan asiakasmaksut yhtenäistettiin koko hyvinvointialueella. Lisäksi jatkossa asiakkaan ulosotto- ja velkajärjestelykulutkin otetaan huomioon, kun lasketaan asiakkaan tuloja asumispalvelujen maksuista päätettäessä. Kolmannessa muutoksessa aluevaltuusto asetti tukipalveluihin ja asumiseen liittyvien ryhmäkuljetusten hinnat.

    Aluevaltuusto hyväksyi muutoksia tämän vuoden talousarvioon. Nyt tehdyt muutokset kattavat noin 11,5 miljoonaa euroa tämän vuoden säästötavoitteesta, joka on 47 miljoonaa.

    Aluevaltuusto hyväksyi päivityksiä tämän vuoden investointisuunnitelmaan. Muutokset sisältävät vähennyksiä ja lisäyksiä eri rakennushankkeisiin ja pitkäaikaisiin vuokrasopimuksiin. Sekä Rovaniemen pelastusaseman että Näsmä 2:n rakennushankkeiden on arvioitu kasvavan 6 miljoonalla. Suunnitelmaan lisättiin myös Sodankylän mielenterveyskuntoutujien asumisyksikkö Kiepin 2,5 miljoonan euron pitkäaikainen vuokrasopimus. Muutokset ovat jo mukana tämän vuoden talousarvioluvuissa. Investoinnit voivat edetä vasta, jos valtiovarainministeriö myöntää hyvinvointialueelle lainanottovaltuudet.

     

    Lisätietoja:

    aluevaltuuston puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä, johanna.ojala-niemela@lapha.fi
    hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 532 3998

    Koristeellinen kuva. Aluevaltuuston päätöstiedote 22.4.2024 pidetystä kokouksesta
    22.4.2024
    Lapin aluevaltuusto: Isoja säästöjä täytyy tehdä, mutta tärkeimmät peruspalvelut pysyvät jatkossakin...
    Koristeellinen kuva.

    Aluevaltuuston päätöstiedote 22.4.2024 pidetystä kokouksesta


    Lapin aluevaltuusto: Isoja säästöjä täytyy tehdä, mutta tärkeimmät peruspalvelut pysyvät jatkossakin lähipalveluina. Johtamisjärjestelmä ja luottamushenkilöiden palkkiot tarkistetaan. Vammaispalvelujen kuluja karsitaan maan keskiarvon tasolle.

Kaikki ajankohtaiset - Nappi