Tukea raudanpuutteesta kärsiville
Tukea raudanpuutteesta kärsiville
19.9.2023
Raudanpuute on maailman yleisin ravintoainepuutos, joka vaikuttaa monipuolisesti terveyteen. Sen oirekirjo ulottuu uupumuksesta hengenahdistukseen, sydämen rytmihäiriöihin ja anemiaan. Raudanpuute ry pyrkii jakamaan tietoisuutta raudanpuutteesta ja järjestämään vertaistukea.
Liian usein raudanpuute voi piileskellä pitkään, huomaamatta ja tiedostamatta. Anne Aittola-Jormakan raudanpuute paljastui sattumalta keskenmenon yhteydessä, kun vertaistukiryhmä suositteli raudanpuutteen selvittämistä. Raudanpuute aiheutti Annelle monenlaisia oireita, mukaan lukien hengästymistä vähäisestä rasituksesta, jatkuvaa voimattomuutta sekä sydän-, iho- ja limakalvo-oireita. Anne epäili myös, että raudanpuute oli osasyy hänen painon nousuunsa ja keskenmenoonsa. Raudanpuutteen diagnosoinnin ja vaativan hoidon jälkeen Anne sai inspiraation syventyä tarkemmin raudanpuutteen tutkittuun tietoon ja osallistua vertaistukityöhön.
Vertaistuen voimalla ja tiedon välityksellä kohti tehokkaampaa raudanpuutteen hoitoa Suomessa
Raudanpuute ry perustettiin vuonna 2019 tavoitteenaan tarjota tietoa ja vertaistukea. Yhdistyksen toiminta keskittyy raudanpuutteen hyvin dokumentoidun tiedon levittämiseen, neuvontaan sekä rennolla otteella järjestettyihin vertaistukitapaamisiin, jotka voivat tapahtua myös etäyhteyksien välityksellä. Yhdistyksen keskeinen missio on päivittää suomalaisten raudanpuutteen hoitosuositukset, jotta raudanpuutteesta ja raudanpuuteanemiasta kärsiville ihmisille voidaan tarjota oikea-aikaista hoitoa, tukea ja puutostilan syiden perusteellista selvittämistä.
Tämä on äärimmäisen merkittävää, sillä jo lievä raudanpuute voi huomattavasti heikentää toimintakykyä, ilmeten muun muassa väsymyksenä ja sydämen rytmihäiriöinä. Lisäksi raudanpuute lisää riskiä kehittää raudanpuuteanemiaa ja kroonisia sairauksia. Terveydenhuollossa raudanpuute voi jäädä joskus tunnistamatta, ja sen syyn selvittäminen on tärkeää ennen lääkehoidon aloittamista.
Etenkin kasvavilla lapsilla ja naisilla, mutta myös urheilijoilla ja vegaaneilla, on suurentunut riski sairastua raudanpuutteeseen. Tunnistatko mahdollisesti itsesi raudanpuutteen riskiryhmään kuuluvaksi?
Älä jää yksin – tukea tarjolla
Raudanpuute ry on yksi Vertaistalon "Etsi vertaistukea" -hakukoneessa listatuista yhdistyksistä. Tämän hakukoneen avulla voit löytää tietoa lähes 500 eri vertaistukipalvelusta. Vertaistalo tarjoaa tietoa, vertaistukea ja kokemustarinoita niille, jotka itse sairastavat tai ovat läheisiä sairastaville.
Aiheeseen liittyvää:
Raudanpuuteanemia (terveyskirjasto)
Lähde:
Terveyskyla.fi
19.9.2023
Tukea raudanpuutteesta kärsiville
Tukea raudanpuutteesta kärsiville
Raudanpuute on maailman yleisin ravintoainepuutos, joka vaikuttaa monipuolisesti terveyteen. Sen oirekirjo ulottuu uupumuksesta hengenahdistukseen, sydämen rytmihäiriöihin ja anemiaan. Raudanpuute ry pyrkii jakamaan tietoisuutta raudanpuutteesta ja järjestämään vertaistukea.
Tuoreimmat ajankohtaiset H2
Aiheeseen liittyvää
Sisältöjulkaisija
-
Vastaa ja vaikuta vammaisille henkilöille järjestettäviin henkilökohtaisen avun ja erityisen osallisuuden tuen palveluihinOstopalveluina järjestettäviin lakisääteisiin henkilökohtaisen avun ja erityisen osallisuuden tuen...
Vastaa ja vaikuta vammaisille henkilöille järjestettäviin henkilökohtaisen avun ja erityisen osallisuuden tuen palveluihin
13.2.2024
Vastaa ja vaikuta vammaisille henkilöille järjestettäviin henkilökohtaisen avun ja erityisen osallisuuden tuen palveluihin
13.2.2024
Ostopalveluina järjestettäviin lakisääteisiin henkilökohtaisen avun ja erityisen osallisuuden tuen palveluihin voi ottaa kantaa 28.2.2024 saakka.
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus on päättänyt kilpailuttaa vammaisille henkilöille ostopalveluina järjestettävät lakisääteiset henkilökohtaisen avun ja erityisen osallisuuden tuen palvelut. Palveluja järjestetään ostopalvelujen lisäksi palvelusetelillä ja omana tuotantona. Hyvinvointialueen viranhaltija tekee päätöksen palvelun myöntämisestä asiakkaalle.
Hankinta-asiakirjoja valmistellaan parhaillaan kilpailuttamista varten. Kun kommentoit luonnosta, voit vaikuttaa lopullisen palvelukuvauksen sisältöön. Kilpailutukseen perustuva hankintapäätös tehdään kevään 2024 aikana.
Vastausaikaa on 28.2.2024 klo 13 asti.
Kaikki asiasta kiinnostuneet voivat kommentoida luonnosta otakantaa.fi-palvelussa.
Vastaa ja vaikuta vammaisille henkilöille järjestettäviin henkilökohtaisen avun ja erityisen osallisuuden tuen palveluihin
13.2.2024Ostopalveluina järjestettäviin lakisääteisiin henkilökohtaisen avun ja erityisen osallisuuden tuen...Vastaa ja vaikuta vammaisille henkilöille järjestettäviin henkilökohtaisen avun ja erityisen osallisuuden tuen palveluihin
Ostopalveluina järjestettäviin lakisääteisiin henkilökohtaisen avun ja erityisen osallisuuden tuen palveluihin voi ottaa kantaa 28.2.2024 saakka.
-
Lapin hyvinvointialueen matkapalvelukeskuksen kautta tilattavat kuljetuspalvelut muuttuvat helmikuussa Sodankylässä, Sallassa, Inarissa, Kolarissa, Muoniossa ja PellossaMuutokset koskevat vammaispalvelu-, sosiaalihuolto- ja kehitysvammalain mukaisia kuljetuksia Sodankylässä...
Lapin hyvinvointialueen matkapalvelukeskuksen kautta tilattavat kuljetuspalvelut muuttuvat helmikuussa Sodankylässä, Sallassa, Inarissa, Kolarissa, Muoniossa ja Pellossa
25.1.2024
Lapin hyvinvointialueen matkapalvelukeskuksen kautta tilattavat kuljetuspalvelut muuttuvat helmikuussa Sodankylässä, Sallassa, Inarissa, Kolarissa, Muoniossa ja Pellossa
25.1.2024
Muutokset koskevat vammaispalvelu-, sosiaalihuolto- ja kehitysvammalain mukaisia kuljetuksia Sodankylässä 1.2., Sallassa 5.2. sekä Inarissa, Kolarissa, Muoniossa ja Pellossa 14.2. alkaen.
Lapin hyvinvointialueen matkapalvelukeskuksen kautta tilattavat vammaispalvelu-, sosiaalihuolto- ja kehitysvammalain mukaiset kuljetuspalvelut muuttuvat helmikuussa Sodankylässä, Sallassa, Inarissa, Kolarissa, Muoniossa ja Pellossa.
Jokaiselle kuljetuspalveluja käyttävälle asiakkaalle on toimitettu kuljetuspalvelukortin mukana henkilökohtainen tiedote.
Matkan tilaaminen matkapalvelukeskuksesta- Puhelimitse (016) 860 2060. Numeroon voi jättää myös soittopyynnön. Avoinna 24/7.
- Sähköpostitse matkapalvelukeskus.rovaniemi@lapha.fi. Sähköpostia ei lueta virka-ajan ulkopuolella.
Tilausaika- Vähintään 1,5 tuntia ennen lähtöaikaa.
- Pikatilausta voi käyttää asioilta lähtiessä (lähtöosoite muu kuin kotiosoite). Tällöin auto tulee viimeistään 30 minuutin kuluttua tilauksesta, riippuen nouto-osoitteen sijainnista.
Kun tilaat matkaa, ilmoita matkapalvelukeskukseen
- nouto-osoite, määränpää ja kellonaika
- henkilömäärä sekä kuljetukseen tulevat apuvälineet ja muut tilaa vievät tavarat
- kuljetukseen liittyvät erityistarpeet
- onko varattuna tietty aika asioinnille (esim. kampaaja, junalle meno jne.)
- jos matkan aikana tulee pysähdyksiä (10 min. tai yli 10 min.)
- jos mukana on vammaispalvelulain perusteella teille myönnetty henkilökohtainen avustaja
- jos tilaat useamman matkan samalla kertaa. Paluumatkan voi tilata yhdessä menomatkan kanssa.
Matkojen yhdistäminenMatkoja järjestetään yhdistelemällä samaan suuntaan ja aikaan matkustavia asiakkaita ns. kimppakyyteihin. Asiakkaiden ehdottamista matkojen yhdistelyistä asiakkailta ei peritä matkan omavastuuta.
Pysähdys matkan aikanaAsiakkalla on yhdensuuntaisen matkan aikana oikeus yhteen (1) matkan varrella olevaan korkeintaan kymmenen minuutin (10 min.) maksuttomaan pysähdykseen. Pysähtyminen pidempiaikaista asiointia (yli 10 min.) varten keskeyttää yhdensuuntaisen matkan ja tämän jälkeen alkaa uusi matka. Pysähdyksestä on ilmoitettava matkapalvelukeskukseen matkaa tilattaessa.
Saattaja matkassa
Jos asiakkaalla on oikeus saattajaan, saattaja voi matkustaa mukana ilman maksua. Mukana voi olla vain yksi saattaja. Muut kanssanne matkustavat maksavat oman osuuden koko taksimatkan hinnasta. Saattaja tulee kyytiin nouto-osoitteestanne tai ajettavan reitin varrelta. Saattaja voidaan kuitenkin ottaa kyytiin ja jättää kyydistä matkareitin varrella, mikäli tämä on mahdollista tehdä 10 minuutin pysähdyksen sallimissa puitteissa.
Mikäli saattajan käyttöön oikeutetulla asiakkaalla ei ole käytettävissä saattajaa, asiakas voi saada kuljettajalta tarvitsemansa saattoavun. Saattoavulla tarkoitetaan asiakkaan turvallista saattamista lähtöpaikasta (esim. kotiovelta autoon ja autosta määränpäähän (esim. kotiovelle).
Saattajana voi toimia henkilö, joka ei ole itse kuljetuspalvelun saaja ja on kykenevä toimimaan saattajana. Saattajan iän ja toimintakyvyn on oltava sellainen, että hän suoriutuu saattamisesta oman ja saatettavan turvallisuuden vaarantumatta. Mikäli teillä on oikeus käyttää kuljettajaa saattajana, ei mukana voi olla muuta saattajaa.
Kuljetuspalvelukortti
Kuljetuspalvelukortin tulee olla mukana aina, kun käytätte kuljetuspalvelua. Kuljettaja kuittaa matkan kortilta matkan jälkeen. Kuljetuksia saa käyttää vain kortinomistaja. Kortti on henkilökohtainen eikä sitä saa antaa muiden käyttöön. Kortinomistajan tulee olla aina mukana kuljetuksessa.
Olosuhteiden muutosKuljetuspalveluja saavan tai hänen asioitaan hoitavan henkilön on ilmoitettava välittömästi Lapin hyvinvointialueen vammaispalveluihin kaikista kuljetuspalveluun liittyvistä muutoksista (esim. osoitteen tai kotikunnan muuttumisesta, toimintakyvyn muutoksista, pitkäaikaishoitoon siirtymisestä tai kuljetuspalvelutarpeen lakkaamisesta). Tietojen perusteella Lapin hyvinvointialueen viranhaltija arvioi, edellyttääkö muutos kuljetuspalvelupäätöksen tarkistamista.
OmavastuuLapin hyvinvointialue perii kuljetuspalvelun omavastuuosuuden jälkikäteen siten, että Lapin hyvinvointialue lähettää niistä laskun asiakkaan kotiin kuukausittain tai viimeistään silloin, kun omavastuuosuuksien määrä on vähintään 5 euroa kuukaudessa.
LisämaksutJos kuljetuspalvelumatkasta aiheutuu lisämaksuja, asiakas maksaa ne itse. Normaaleista liikkumiseen tarkoitetuista apuvälineistä ei peritä lisämaksua.
Invakuljetus
Kuljettaja noutaa asiakkaan turvallisesti noutokohteesta sijaitsevasta huoneistosta autoon ja autosta perille määränpääosoitteeseen perille. Kuljettaja huolehtii asianmukaisen kiinnitysjärjestelmän pyörätuolille ennen matkan alkamista.
Lapin hyvinvointialueen matkapalvelukeskuksen kautta tilattavat kuljetuspalvelut muuttuvat helmikuussa Sodankylässä, Sallassa, Inarissa, Kolarissa, Muoniossa ja Pellossa
25.1.2024Muutokset koskevat vammaispalvelu-, sosiaalihuolto- ja kehitysvammalain mukaisia kuljetuksia Sodankylässä...Lapin hyvinvointialueen matkapalvelukeskuksen kautta tilattavat kuljetuspalvelut muuttuvat helmikuussa Sodankylässä, Sallassa, Inarissa, Kolarissa, Muoniossa ja Pellossa
Muutokset koskevat vammaispalvelu-, sosiaalihuolto- ja kehitysvammalain mukaisia kuljetuksia Sodankylässä 1.2., Sallassa 5.2. sekä Inarissa, Kolarissa, Muoniossa ja Pellossa 14.2. alkaen.
-
Vuoden 2024 alusta voimaan rikosrekisteriotteen pyytäminen iäkkäiden kanssa työskentelevältäTyönantajalla on 1.1.2024 alusta alkaen oikeus ja velvollisuus pyytää iäkkäiden kanssa työskentelevää...
Vuoden 2024 alusta voimaan rikosrekisteriotteen pyytäminen iäkkäiden kanssa työskentelevältä
3.1.2024
Vuoden 2024 alusta voimaan rikosrekisteriotteen pyytäminen iäkkäiden kanssa työskentelevältä
3.1.2024
Työnantajalla on 1.1.2024 alusta alkaen oikeus ja velvollisuus pyytää iäkkäiden kanssa työskentelevää henkilöä esittämään rikosrekisteriotteensa.
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta tulee voimaan 1.1.2024. Tämän jälkeen sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajana toimivalla työnantajalla on oikeus, ja yli kolmen kuukauden mittaisissa työ- tai palvelussuhteissa velvollisuus, pyytää työntekijää esittämään itsestään rikosrekisteriotteen.
Iäkkäiden kanssa työskentelyä varten otetta voi hakea Oikeusrekisterikeskukselta vasta lain voimaantulon jälkeen vuonna 2024. Vammaisten henkilöiden kanssa työskentelevien osalta oikeus ja velvollisuus rikosrekisteriotteen tarkistamiseen tulee voimaan 1.1.2025.
Rikosrekisteriote pyydetään esitettäväksi silloin, jos työtehtäviin kuuluu pysyväisluontoisesti ja olennaisesti iäkkäiden henkilöiden avustamista, tukemista, hoitoa tai muuta huolenpitoa tai muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa iäkkään henkilön kanssa. Otetta voi vaatia esitettäväksi ainoastaan sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajana toimiva työnantaja.
Työntekijän rikosrekisteriote annetaan vain henkilölle itselleen. Ote on tarkoitettu esitettäväksi ainoastaan työnantajalle, työnantaja ei saa ottaa otteesta jäljennöstä. Rikosrekisteriote on palautettava otteen esittäneelle henkilölle viipymättä. Ote on voimassa kuusi kuukautta.
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta koskee myös siviilipalvelukseen otettavia.
Lisätietoa: Oikeusrekisterikeskus.
Vuoden 2024 alusta voimaan rikosrekisteriotteen pyytäminen iäkkäiden kanssa työskentelevältä
3.1.2024Työnantajalla on 1.1.2024 alusta alkaen oikeus ja velvollisuus pyytää iäkkäiden kanssa työskentelevää...3.1.2024
Vuoden 2024 alusta voimaan rikosrekisteriotteen pyytäminen iäkkäiden kanssa työskentelevältäVuoden 2024 alusta voimaan rikosrekisteriotteen pyytäminen iäkkäiden kanssa työskentelevältä
Työnantajalla on 1.1.2024 alusta alkaen oikeus ja velvollisuus pyytää iäkkäiden kanssa työskentelevää henkilöä esittämään rikosrekisteriotteensa.
-
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussaLapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
28.12.2023
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
Jatkossa perusterveydenhuollon käyntimaksu on 23 euroa. Maksu peritään korkeintaan kolme kertaa vuodessa. Terveyskeskuspäivystyksen käyntimaksu on 31,60 euroa. Erikoissairaanhoidon poliklinikan käyntimaksu on 46 euroa.
Hammaslääkärin käyntimaksu on 14,60 euroa, suuhygienistin käyntimaksu on 11,30 euroa ja erikoishammaslääkärin käyntimaksu 21,50 euroa.
Kuntoutuksen käyntimaksu on 12,80 euroa. Neuvonta ja apuvälinepalvelut ovat maksuttomia.
Neuvolat sekä oppilas- ja opiskeluhuolto ovat maksuttomia.
Sosiaalityö- ja sosiaaliohjaus on maksutonta. Muiden sosiaalipalvelujen maksuista voit kysyä lisää sosiaalityöntekijältäsi.
Maksukatto
Vuoden aikana perittävien asiakasmaksujen enimmäismäärä eli maksukatto on 762 euroa.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa huomioidaan kalenterivuoden (1.1.–31.12.) aikana käyttämiesi palvelujen asiakasmaksut. Jos maksujen yhteismäärä ylittää 762 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa katsotaan, milloin palvelu on saatu. Ei sen mukaan, mikä on laskun eräpäivä tai laskun maksupäivä.
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta on 56,70 euroa 1.1.2024 alkaen. Maksu peritään, jos jätät ennalta sovitun ajan perumatta tai jätät saapumatta sinulle varatulle ajalle ilman hyväksyttävää syytä. Maksu koskee myös laboratorio- ja kuvantamiskäyntejä, lyhytaikaisia hoitoja ja asumispalvelupaikkoja sekä potilashotellia. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta.
Maksuttomat palvelut
Lapin hyvinvointialueella veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut sekä alle 25-vuotiaiden ehkäisy ovat jatkossakin maksuttomia.
Lisäksi asiakas voi saada alennusta tai vapautusta tietyistä maksuista, jos hänen toimeentulonsa on niiden vuoksi vaarassa. Lapin hyvinvointialue arvioi asiakkaan hakemuksen perusteella, täyttyvätkö maksun alentamisen edellytykset. Jos edellytykset täyttyvät, maksua täytyy alentaa. Hyvinvointialueen on annettava asiakkaalle muutoksenhakukelpoinen päätös maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä.
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
28.12.2023Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
-
Korotuksia palveluseteleiden arvoon vuoden 2024 alustaLapin hyvinvointialue korottaa palveluseteleiden arvoa 5,5 prosentilla lukuun ottamatta kotihoidon...
Korotuksia palveluseteleiden arvoon vuoden 2024 alusta
22.12.2023
Lapin hyvinvointialue korottaa palveluseteleiden arvoa 5,5 prosentilla lukuun ottamatta kotihoidon palveluseteliä, jonka arvo on jatkossa 45 euroa/tunti.
Aluehallitus vahvisti korotuksia palveluseteleiden arvoihin vuoden 2024 alusta lähtien. Palveluseteleiden arvo nousee 5,5 prosentilla lukuun ottamatta kotihoidon palveluseteliä, jonka arvo on jatkossa 45 euroa/tunti. Vammaispalveluiden palvelusetelien arvoja tarkistetaan myöhemmin kilpailutusten valmistuttua.
Lapin hyvinvointialueen sosiaalipalveluissa on laajasti käytössä sekä tasasuuruinen että tulosidonnainen palveluseteli.
Tasasuuruisessa palvelusetelissä asiakkaan tuloilla ei ole vaikutusta palvelusetelin arvoon, vaan palveluseteli on kaikille asiakkaille yhtä suuri tuloista riippumatta. Hyvinvointialue määrää palvelusetelin arvon. Tukipalveluiden palvelusetelit ovat pääosin tasasuuruisia.
Tulosidonnaisessa palvelusetelissä asiakkaan tulot vaikuttavat palvelusetelin suuruuteen. Palvelusetelin arvon suuruudelle määritellään vähimmäis- ja enimmäisarvo hyvinvointialueen määrittämien perusteiden mukaisesti. Mitä suuremmat tulot, sitä suurempi on myös asiakkaan omavastuu.
Palvelusetelin arvon sitominen palvelun käyttäjän maksukykyyn on perusteltua muun muassa sellaisissa palveluissa, joiden käyttö kestää pitkään. Tulosidonnainen palveluseteli on käytössä kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa palveluasumisessa.
Korotuksia palveluseteleiden arvoon vuoden 2024 alusta
22.12.2023Lapin hyvinvointialue korottaa palveluseteleiden arvoa 5,5 prosentilla lukuun ottamatta kotihoidon...Korotuksia palveluseteleiden arvoon vuoden 2024 alusta
Lapin hyvinvointialue korottaa palveluseteleiden arvoa 5,5 prosentilla lukuun ottamatta kotihoidon palveluseteliä, jonka arvo on jatkossa 45 euroa/tunti.