Navigointivalikko

Navigointivalikko

Ajankohtaista

Murupolku

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

Sisältöjulkaisija

  1. Kehitysvammaisten Tukiliitto kutsuu hyvinvointialueiden toimijoita yhteiseen keskusteluun aiheesta kehitysvammainen ihminen hyvinvointialueen asukkaana

    8.5.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Kehitysvammaisten Tukiliitto kutsuu hyvinvointialueiden toimijoita yhteiseen keskusteluun aiheesta kehitysvammainen ihminen hyvinvointialueen asukkaana

    8.5.2024

    Ilmoittaudu mukaan Teams-keskusteluun 20.5.2024 mennessä.

    Kehitysvammaisten Tukiliitto ry kutsuu kaikkia hyvinvointialueiden toimijoita yhteiseen Teams-keskusteluun 23.5.2024 aiheesta kehitysvammainen ihminen hyvinvointialueen asukkaana.

    Ilta on tarkoitettu aluevaltuutetuille, alueellisten vammaisneuvostojen jäsenille, alueiden lautakuntien ja jaosten jäsenille sekä vammaispalveluiden työntekijöille ja viranhaltijoille. Mukaan ovat tervetulleita kaikki asioista kiinnostuneet.

    Kehitysvammaisten Tukiliitto haluaa olla hyvinvointialuetyön tukena kertomalla yhteisesti asioista ja näkökulmista, jotka koskevat keskitysvammasta tai muusta syystä samankaltaista tukea tarvitsevien henkilöiden palveluita ja niiden järjestämistä.

    Ilmoittaudu tilaisuuteen maanantaihin 20.5.2024 mennessä Tukiliiton verkkosivujen kautta.

    Ohjelma

    • Klo 17 Tervetuloa!
    • Klo 17.05 Kehitysvammaisuus ja osallisuus, Mari Hakola, Järjestöasiantuntija, Tukiliitto
    • Klo 17.40 YK:n vammaissopimus ja oikeus vammaispalveluihin, Tanja Salisma/Saara Kokko, Juristit, Tukiliitto
    • Klo 18.30 Vammaiset ihmiset mukana hyvinvointialueen kehittämisessä, Anne Saarinen, Vammaispalveluiden asiantuntija, Tukiliitto
    • Klo 18.40 Jäsenenä hyvinvointialueen vammaisneuvostossa, Heikki Suvilehto, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen vammaisneuvosto
    • Klo 18.55 Kutsu alueelliseen yhteistyöhön ja päätös, Salla Pyykkönen, Järjestöasiantuntija, Tukiliitto
    • Klo 19 Tilaisuus päättyy.

    Kehitysvammaisten Tukiliitto kutsuu hyvinvointialueiden toimijoita yhteiseen keskusteluun aiheesta kehitysvammainen ihminen hyvinvointialueen asukkaana


    Ilmoittaudu mukaan Teams-keskusteluun 20.5.2024 mennessä.

  2. Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta
    Tarkennetut laskemat hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn varmistamisesta toimitetaan...

    Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta

    8.5.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta

    8.5.2024

    Tarkennetut laskemat hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn varmistamisesta toimitetaan valtiovarainministeriöön. Kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen sekä vammaisten henkilöiden työtoiminnan kilpailutukset käynnistyvät. Osallisuusohjelman ja hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentoinnille lisää aikaa.

    Aluehallitus hyväksyi lainanhoitokyvyn varmistamista koskevat laskelmat toimitettavaksi valtiovarainministeriölle

    Lapin aluehallitus hyväksyi hyvinvointialueen lainanhoitokykyä varmistavat laskelmat toimitettavaksi valtiovarainministeriölle. Lainanhoitokykyä osoittavat vaihtoehtoiset laskelmat nivoutuvat yhteen tarkennetun talouden sopeuttamisohjelman kanssa. Sopeuttamisohjelmalla haetaan ratkaisuja samalla sekä talouden alijäämään että henkilöstöpulaan.

    Lainanhoitokyvyn osoittamiseksi tehdyissä laskelmissa on otettu huomioon valtion kehysriihen ja julkisen talouden suunnitelman vaikutukset menojen vähennyksinä ja tulojen lisäyksinä varovaisuuden periaatteella laskettuina. Valtionrahoitus on laskettu valtiovarainministeriön 29.4.2024 julkaiseman painelaskelman mukaisena.

    Lapin hyvinvointialueen lainanhoitokyky on riittävä laskelmien kaikissa vaihtoehdoissa. Sopeuttamistoimien eurovaikutusten määrä eri vuosina riippuu siitä, missä määrin hyvinvointialue voi toteuttaa toimenpiteet vaarantamatta hyvinvointialueen kykyä järjestää palveluja lainmukaisesti.

    Kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen sekä vammaisten henkilöiden työtoiminnan kilpailutukset käynnistyvät

    Aluehallitus päätti käynnistää kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen sekä sosiaalihuoltolain mukaisen vammaisten henkilöiden työtoiminnan kilpailutuksen. Sopimuskausi on vuodet 2025–2027. Sopimukseen sisältyy kaksi optiovuotta 2028–2029. Hankinnan kokonaisarvio on 9,5 miljoonaa euroa.

    Lapin hyvinvointialueella järjestetään kuntouttavaa työtoimintaa omana toimintana ja ostopalveluina sekä kuntien ja yhdistysten kanssa tehtyjen yhteistyösopimusten kautta. Sosiaalista kuntoutusta ja vammaisten henkilöiden työtoimintaa järjestetään pääsääntöisesti ostopalveluna. Hyvinvointialueen sisällä on alueittain suuria eroja palvelun järjestämisen tavoissa ja saatavuudessa. Se aiheuttaa haasteen palvelujen tasaiselle laadulle.

    Kuntouttava työtoiminta edistää asiakkaiden työllistymistä ja opintoihin ohjautumista. Sosiaalinen kuntoutus vahvistaa asiakkaan sosiaalista toimintakykyä sekä edistää hänen toimijuuttaan ja osallisuuttaan osana yhteisöä ja yhteiskuntaa. Vammaisten henkilöiden työtoiminta ylläpitää ja edistää toimintaan osallistuvan henkilön toimintakykyä.

    Hyvinvointialue antaa lisäaikaa asukkaille, yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaa

    Aluehallitus päätti jatkaa lausuntoaikaa osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman osalta. Kommentit ja lausunnot tulee toimittaa viimeistään 31.7.2024. Kommentteja voi jättää ohjelmasta ja suunnitelmista otakantaa.fi-sivuston kautta.

    Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmassa pidetään tärkeänä mielenterveyden ja päihteettömyyden tukemista, nuorten seksuaaliterveyttä, hyvinvointia edistäviä elämäntapoja, arjen turvallisuutta sekä hyvinvoinnin edistämisen yhteistyörakenteita.  

    Osallisuusohjelma edistää asukkaiden ja asiakkaiden oikeutta osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Osallisuusohjelma ohjaa sekä johtaa osallisuutta edistävää työtä ja toimintaa. 

    Lapin hyvinvointialue organisoi uudelleen kehittämis- ja strategiapalvelujen toimialaa

    Aluehallitus päätti kehittämis- ja strategiapalvelut -toimialan uudelleen organisoinnista osana sopeuttamisohjelmaa.  Nykyiset tietohallintopäällikön, järjestelmäpäällikön, ICT-kehityspäällikön sekä laadunhallintapäällikön virat sekä seitsemän tietohallinnon palvelupäällikön toimea lakkautetaan tämän vuoden aikana. Toimialalle perustetaan yksi uusi tietoturvapäällikön, neljä järjestelmäpäällikön ja kaksi kehittämispäällikön toimea. Uusia tehtäviä tarjotaan ensisijaisesti muutosneuvottelujen kohteena olleille henkilöille. Organisaation rakenteen tarkastelua jatketaan vielä tämän päätöksen jälkeenkin.

    Muita päätöksiä

    Aluehallitus merkitsi tiedoksi Lapin hyvinvointialueen henkilöstökertomuksen 2023. Lisäksi esitetään, että aluevaltuusto tekee vastaavan päätöksen erikseen. Henkilöstökertomus on Lapin hyvinvointialueen ensimmäinen.

    Päätettiin käynnistää tekstiilihuoltopalvelujen hankinta perustamalla dynaaminen hankintajärjestelmä. Dynaamisella hankintajärjestelmällä tarkoitetaan sähköistä hankintamenettelyä, joka on kestonsa ajan avoin kaikille soveltuvuusehdot täyttäville toimittajille. Menettelyn etuna on sen joustavuus ja se, ettei kaikkea tarvitse kilpailuttaa kerralla. Pienempiäkin hankintoja voidaan kilpailuttaa järjestelmässä ja parantaa pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua kilpailutuksiin hyvinvointialueen tarpeet ja alueelliset erityispiirteet huomioiden. Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo on 54 miljoonaa euroa kymmenelle vuodelle.

    Hyväksyttiin autoleasing-palvelujen hankintaa täydentävät asiakirjat. Autoleasing-palvelujen sopimuskausi alkaa aiemmasta päätöksestä poiketen vasta, kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet puitesopimuksen. 

    Aluehallitus nimesi Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunnan hallintoneuvostoon jäsenet ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä: Piia Kilpeläinen-Tuoma (Pertti Hemminki), Outi Rämö (Eemeli Kajula), Ilkka-Petri Välitalo (Pekka Heikkinen), Timo Peisa (Outi Keinänen).

    Nimettiin ehdokkaiksi yhtiöiden hallituksiin:

    • Rovaniemen Keskuspesula Oy: Mikko Häikiö, Tarja Kainulainen-Liiti, Anne Räisänen ja Mari Palolahti sekä varajäsenet Maarit Palomaa ja Pertti Hemminki 
    • LapIT Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja Timo Peisa 
    • Lappica Oy: Raija Kerätär
    • Meri-Lapin kuntapalvelut Oy: Maritta Rissanen, varajäsen Outi Keinänen
    • Pohjois-Lapin Ruoka Oy: Antti Kaarlela, varajäsen Vuokko Tieva-Niittyvuopio
    • Pellon Serviisi Oy: Anni Ahlakorpi, varajäsen Johanna Korteniemi
    • Oulunkaaren Työterveys Oy: Outi Keinänen, varajäsen Raija Kerätär
    • Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy: Outi Rämö, varajäsen Heli Trög
    • Tervia Logistiikka Oy: jäsen Raija Kerätär, varajäsen Piia Kilpeläinen-Tuoma, jäsen Harri Tiuraniemi, varajäsen Jari Huotari. 

    Aluehallitus merkitsi tiedoksi, että Pohjois-Suomen yhteistyöalueen (YTA) sopimusta on tarpeen päivittää huomioiden toimintaympäristön ja lainsäädännön muutokset, jotka vaikuttavat YTA- sopimuksen sisältöön. Sopimuksen päivitystä tavoitellaan tuotavaksi hyvinvointialueiden käsittelyyn loppuvuodesta 2024. Yhteistyöalueeseen kuuluu Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueet. YTA-alue yhteensovittaa, kehittää ja tekee yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseksi yhteistyöalueella.
     

    Lisätietoja

    aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311

    hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998 

    Esityslistat ja pöytäkirjat

    Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta
    8.5.2024
    Tarkennetut laskemat hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn varmistamisesta toimitetaan...

    Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta


    Tarkennetut laskemat hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn varmistamisesta toimitetaan valtiovarainministeriöön. Kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen sekä vammaisten henkilöiden työtoiminnan kilpailutukset käynnistyvät. Osallisuusohjelman ja hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentoinnille lisää aikaa.

  3. Etäkotihoito Lapissa
    Etäkotihoito on tärkeä osa Lapin hyvinvointialueen palveluita. Tavoitteena on vuoteen 2025 mennessä...

    Etäkotihoito Lapissa

    7.5.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Etäkotihoito Lapissa

    Etäkotihoitoa toteutetaan Lapin hyvinvointialueen jokaisella palvelualueella.

    7.5.2024

    Etäkotihoito on tärkeä osa Lapin hyvinvointialueen palveluita. Tavoitteena on vuoteen 2025 mennessä toteuttaa 10 % kotihoidon käynneistä etänä ja mahdollistaa etäkotihoito koko hyvinvointialueella.

    Tabletit mahdollistavat turvallisen yhteydenpidon

    Etäkotihoito on erityisesti niille asiakkaille suunnattua kotihoitoa, jotka eivät välttämättä tarvitse fyysistä apua jokaisella käynnillä. Etäkotihoidossa kotihoito ottaa asiakkaaseen videopuheluyhteyden tabletin avulla etukäteen sovittuna ajankohtana. Etäkotihoitoa varten kotiin annettava tabletti on helppokäyttöinen, eikä sen käyttö vaadi asiakkaalta teknistä osaamista. Hoitajan ottaessa yhteyttä videopuhelu voidaan tarvittaessa avata automaattisesti.

    Etäkotihoidon käynnillä voidaan esimerkiksi muistuttaa ja valvoa lääkkeenottoa, seurata ravinnonsaantia, muistuttaa suunhoidosta, seurata asiakkaan vointia sekä tukea ja harjoitella liikkumista. Etäkotihoidon käyntien lisäksi tabletit mahdollistavat asiakkaan ja läheisten yhteydenpidon videopuhelun välityksellä.

    Asiakkaan soveltuvuutta etäkotihoitoon tarkastellaan arviointijakson aikana, ja jatkuvaa arviointia tehdään koko asiakkuuden ajan. Tyypillisesti asiakkaalla on osa hoitokäynneistä etänä ja osa fyysisinä käynteinä.

    Etäkotihoitoa toteutetaan jokaisella palvelualueella

    Lounais-Lapissa etäkotihoito on käynnistynyt jokaisella paikkakunnalla. Etäkotihoitoa toteutetaan keskitetysti pääosin Torniosta ja Kemistä.

    Kaakkois-Lapissa etäkotihoitoa toteutetaan myös jokaisella paikkakunnalla. Etäkotihoidon soitot toteutetaan keskitetysti Rovaniemeltä myös Ranualle. Posiolla Coronaria hoitaa etäkäynnit kokonaisulkoistuksen mukaisesti.

    Pohjoisen Lapin palvelualueella etäkotihoidon käynnit aloitettiin tämän vuoden maaliskuussa. Soittoja tehdään keskitetysti Kittilästä ja Kolarista. Kun käynnit saadaan pyörimään näillä kahdella paikkakunnalla, laajennetaan toimintaa myös muille pohjoisen alueen paikkakunnille, esimerkiksi Pellossa etäkotihoidon soitot on suunnitelmissa aloittaa touko-kesäkuussa

    Itäisen Lapin palvelualueella etäkotihoitoa toteutetaan pienimuotoisesti Kemijärvellä ja Sodankylässä. Toiminnan laajentaminen on suunnitteilla.

    Lisätietoja

    Kotiin annettavien digitaalisten palvelujen suunnittelija Hanne Lindström: hanne.lindstrom@lapha.fi

     

     

    Etäkotihoito Lapissa
    7.5.2024
    Etäkotihoito on tärkeä osa Lapin hyvinvointialueen palveluita. Tavoitteena on vuoteen 2025 mennessä...

    Etäkotihoito Lapissa


    Etäkotihoito on tärkeä osa Lapin hyvinvointialueen palveluita. Tavoitteena on vuoteen 2025 mennessä toteuttaa 10 % kotihoidon käynneistä etänä ja mahdollistaa etäkotihoito koko hyvinvointialueella.

  4. Kuulutus: hyvinvointialuelain 147 §:n mukainen ilmoitus hallinto-oikeuden päätöksestä 25.4.2024
    Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on 25.4.2024 antanut päätöksen 762/2024....

    Kuulutus: hyvinvointialuelain 147 §:n mukainen ilmoitus hallinto-oikeuden päätöksestä 25.4.2024

    6.5.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Kuulutus: hyvinvointialuelain 147 §:n mukainen ilmoitus hallinto-oikeuden päätöksestä 25.4.2024

    6.5.2024

    Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on 25.4.2024 antanut päätöksen 762/2024. Dnro 1002/03.04.04.04.09/2023, valitukseen, joka oli tehty Lapin hyvinvointialueen aluevaltuuston päätöksestä 12.6.2023 § 25.

    Hallinto-oikeuden päätös on nähtävänä Lapin hyvintointialueen kirjaamossa. Kirjaamon käyntiosoite Porokatu 39 C, 96400 Rovaniemi.

    Tämä ilmoitus on nähtävillä hyvinvointialueen yleisessä tietoverkossa 6.5.-12.6.2024.

    Kuulutus: hyvinvointialuelain 147 §:n mukainen ilmoitus hallinto-oikeuden päätöksestä 25.4.2024
    6.5.2024
    Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on 25.4.2024 antanut päätöksen 762/2024....

    Kuulutus: hyvinvointialuelain 147 §:n mukainen ilmoitus hallinto-oikeuden päätöksestä 25.4.2024


    Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on 25.4.2024 antanut päätöksen 762/2024. Dnro 1002/03.04.04.04.09/2023, valitukseen, joka oli tehty Lapin hyvinvointialueen aluevaltuuston päätöksestä 12.6.2023 § 25. Hallinto-oikeuden päätös on nähtävänä Lapin hyvintointialueen kirjaamossa. Kirjaamon käyntiosoite Porokatu 39 C, 96400 Rovaniemi. Tämä ilmoitus on nähtävillä hyvinvointialueen yleisessä tietoverkossa 6.5.-12.6.2024.

  5. Johdon blogi: Aluevaltuusto teki merkittäviä ja tarvittavia päätöksiä palvelujen järjestämiseen ja talouden sopeuttamiseen
    Kuluneen talven ja kevään aikana on tehty kovasti työtä Lapin hyvinvointialueen palvelujen...

    Johdon blogi: Aluevaltuusto teki merkittäviä ja tarvittavia päätöksiä palvelujen järjestämiseen ja talouden sopeuttamiseen

    6.5.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Johdon blogi: Aluevaltuusto teki merkittäviä ja tarvittavia päätöksiä palvelujen järjestämiseen ja talouden sopeuttamiseen

    Tapani Melaluoto henkilökuva.

    6.5.2024

    Kuluneen talven ja kevään aikana on tehty kovasti työtä Lapin hyvinvointialueen palvelujen järjestämisohjelman ja talouden sopeuttamisohjelman valmistelussa. Joulukuun aluevaltuuston talousarviokokouksen jälkeen on näitä kahta ohjelmaa valmisteltu käsi kädessä. Valmistelu on ollut laajaa, ja eri tahoja on haastettu ottamaan kantaa ohjelmiin. Olemme saaneet paljon palautetta ja esityksiä. Asiat ovat menneet eteenpäin.

    Hyvinvointialueen talouden näkymällä on ollut suuri vaikutus palvelujen järjestämiseen liittyvään valmisteluun ja tehtyihin päätöksiin. Meillä on kymmenien miljoonien eurojen sopeuttamistarve hyvinvointialueen menoissa. Päätöksenteon siirtämiselle ei ole ollut perusteita. Talouden sopeuttaminen tulee näkymään joka kolkassa Lapin maakunnassa ja myös hyvinvointialueen organisaatiossa. Ensisijaisena lähtökohtana valmistelussa on kuitenkin ollut palvelujen turvaaminen.

    Aluevaltuusto on tehnyt päätöksiä

    Aluevaltuusto kokoontui 22.4.2024 päättämään palvelujen järjestämisohjelmasta ja talouden sopeuttamisohjelmasta. Lähes kymmenen tuntia kestäneessä kokouksessa tehtiin merkittäviä päätöksiä palveluista.

    Aluevaltuusto päätti laajasta kokonaisuudesta. Aluevaltuuston vuosi sitten päättämässä hyvinvointialuestrategiassa lähdetään siitä tavoitteesta, että Lapissa ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan. Valmistelussa on ollut lähtökohtana, että tärkeät perustason lähipalvelut turvataan jokaisen kunnan alueella. Mielestäni aluevaltuuston tekemät päätökset ovat linjassa hyvinvointialuestrategiassa päätetyn tavoitteen kanssa. Kaikki asiat eivät ole vielä ymmärrettävästi kunnossa, mutta suunta on oikea ja sen eteen teemme työtä.

    Uudistumista kuitenkin tarvitaan laajalla rintamalla. Palvelutarpeen näköpiirissä oleva kasvu, henkilöstön saatavuus ja talouden haasteet ajavat uudistamaan toimintaa. Tarvitsemme nopeasti vaikuttavia toimenpiteitä sekä isoja rakenteellisia muutoksia ja uudistuksia.

    Lapissa raskaat palvelujen rakenteet

    Valmistelussa ja vertailussa muihin hyvinvointialueisiin olemme tehneet johtopäätöksen, että Lapissa palvelujen rakenteet ovat raskaat ja sen myötä myös kalliit. Meidän pitää tehdä palvelurakenteen keventämistä esimerkiksi ikäihmisten palveluissa ja terveydenhuollossa. Esimerkiksi käytössä olevia tiloja tullaan arvioimaan tarkasti. Tavoitteena on panostaa ensi sijassa palveluihin, ei seiniin.

    Palvelurakenteen keventämisellä pyritään esimerkiksi vuodeosastohoitojen lyhentämiseen ja ympärivuorokautisen palveluasumisen keventämiseen. Painopistettä siirretään muun muassa yhteisölliseen asumiseen ja kotisairaanhoitoon.

    Sairaalapalvelut

    Ikäihmisten palvelujen lisäksi myös sairaalapalvelut ovat keskusteluttaneet paljon. Talouden sopeuttamisessa terveydenhuollolle on asetettu merkittävät säästötavoitteet. Lapissa on lähtökohtaisesti sellainen tilanne, että myös erikoissairaanhoidon menot poikkeavat muista alueista siten, että käytössä oleva malli on raskas ja näin ollen myös kustannukset ovat suuret.

    Valmistelussa on käynyt selväksi, että tarvitsemme myös tulevaisuudessa sekä Länsi-Pohjan että Lapin sairaalan. Aluevaltuuston päätökset lähtevät siitä, että Lapissa on yksi sairaala, jossa on kaksi yksikköä. Hyvinvointialueen palveluihin tarvitaan molemmat yksiköt. Elektiivistä eli suunniteltua leikkaustoimintaa tullaan toteuttamaan molemmissa yksiköissä. Määrältään pieniä ja erityisosaamista vaativia toimenpiteitä keskitetään yksikkökohtaisesti.

    Valmistelemamme erikoissairaanhoidon malli on merkittävästi parempi kuin maan hallituksen kehysriihessä kaavailema malli. Lapin malli turvaa vaativien palvelujen säilymisen molemmissa erikoissairaanhoidon yksiköissämme.

    Uudistus vaatii aikaa

    Aluevaltuuston päättämät linjaukset ja toimenpiteet vaativat aikaa. Esimerkiksi ikäihmisten palvelujen uudistaminen ja palvelurakenteen keventäminen ei onnistu hetkessä, vaan vaatii usean vuoden aikajänteen. Päätöksenteon yhteydessä keskusteltiin paljon siitä, että mikäli huomataan, että tarvitaan lisäaikaa ja korjausliikkeitä, niin niihin täytyy olla valmius. Näin täytyy totta kai toimia.

    Lähes kaikki hyvinvointialueitten rahoituksesta tulee valtiolta. Valtion tiukka taloustilanne tuo isoja säästövaatimuksia myös hyvinvointialueille. Lapin hyvinvointialue, samoin kuin muutkin alueet, ovat sen tosiasian edessä, että kaikki asiat ja palvelut eivät voi jatkua entisellään. Uudistamista tarvitaan välttämättä.

    Missiomme on, että Lapin hyvinvointialue on turvallinen kumppani koko elämän. Toivon, että niin me päättäjät kuin myös henkilöstö lähdemme yhdessä toteuttamaan tehtyjä päätöksiä. Paljon työtä on edessä. Aivan varmasti meidän kaikkien yhteinen tavoite on hyvien sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestäminen Lapin ihmisille.

    Hyvää kevään jatkoa!
    Tapani Melaluoto
    Lapin aluehallituksen puheenjohtaja

    Tapani Melaluoto henkilökuva. Johdon blogi: Aluevaltuusto teki merkittäviä ja tarvittavia päätöksiä palvelujen järjestämiseen ja talouden sopeuttamiseen
    6.5.2024
    Kuluneen talven ja kevään aikana on tehty kovasti työtä Lapin hyvinvointialueen palvelujen...
    Tapani Melaluoto henkilökuva.

    Johdon blogi: Aluevaltuusto teki merkittäviä ja tarvittavia päätöksiä palvelujen järjestämiseen ja talouden sopeuttamiseen


    Kuluneen talven ja kevään aikana on tehty kovasti työtä Lapin hyvinvointialueen palvelujen järjestämisohjelman ja talouden sopeuttamisohjelman valmistelussa. Joulukuun aluevaltuuston talousarviokokouksen jälkeen on näitä kahta ohjelmaa valmisteltu käsi kädessä. Valmistelu on ollut laajaa, ja eri tahoja on haastettu ottamaan kantaa ohjelmiin. Olemme saaneet paljon palautetta ja esityksiä. Asiat ovat menneet eteenpäin.

  6. DentViewPro-pilotti alkaa Lapissa yksiköissä, joissa on DentView-laite – osallistu pilottiin vastaanottokäyntisi yhteydessä!
    DentView on suun terveydenhuollon omahoitojärjestelmä eli virtuaalikioski, joka tarjoaa interaktiivisen...

    DentViewPro-pilotti alkaa Lapissa yksiköissä, joissa on DentView-laite – osallistu pilottiin vastaanottokäyntisi yhteydessä!

    2.5.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    DentViewPro-pilotti alkaa Lapissa yksiköissä, joissa on DentView-laite – osallistu pilottiin vastaanottokäyntisi yhteydessä!

    2.5.2024

    DentView on suun terveydenhuollon omahoitojärjestelmä eli virtuaalikioski, joka tarjoaa interaktiivisen oppimistuokion esimerkiksi suun terveydenhuollon vastaanottoa odottaessa. VASA 2 -hankkeessa toteutettavaan DentView-pilottiin lisätään toukokuussa DentViewPro, joka on yksi DentView-virtuaalikioskin ominaisuuksista. Se antaa suun terveydenhuollon ammattilaiselle nopean kokonaiskuvan asiakkaan omahoitotottumuksista helpottaen vastaanoton yhteydessä tehtävää riskinarviota. 

    Jotta DentViewPro-ominaisuutta voidaan hyödyntää, asiakkaan on käytävä ensin DentView-virtuaalikioskilla täyttämässä oman ikäryhmänsä interaktiivinen polku ennen vastaanottoaikaansa. Polun täyttämisen yhteydessä lapsi valitsee tunnistetiedoksi laitteelta mieluisan kuvan, aikuinen puolestaan kaksi numeroa. Näiden tunnistetietojen avulla ammattilainen voi nähdä asiakkaan antamat vastaukset. DentViewPro-järjestelmä koostaa ja tuottaa omahoitotottumukset kirjalliseksi raportiksi, josta ne on helppo kopioida potilastietojärjestelmään. Raportin tuloksista ammattilainen näkee ne omahoidon osa-alueet, joihin asiakkaan kanssa on tärkeä yhdessä paneutua.

    Pilotin tavoitteena on vahvistaa ennaltaehkäisevää työtä ja saada DentView-virtuaalikioski vahvaksi osaksi vastaanottokäynnin prosessia. Laitteen toimiessa osana vastaanottokäynnin prosessia säästyy aikaa, mikä voi edistää lappilaisten hoitoon pääsyä. DentViewPro-pilotti alkaa toukokuussa 2024 ja kestää joulukuuhun 2024. DentView-virtuaalikioskit löytyvät Lapin hyvinvointialueen hammashoitoloista Rovaniemeltä Piekkarin Rakasta ja Kairasta sekä Sodankylän ja Ivalon hammashoitoloista. Virtuaalikioskia voi käyttää useilla eri kielillä – tällä hetkellä kielivalinnat ovat suomi, ruotsi, englanti, pohjoissaame, venäjä, arabia ja somali.

    DentView-laitteen hyötyjä arvioidaan ja seurataan jatkuvasti. Jokainen virtuaalikioskia käyttävä asiakas vastaa polun lopussa kysymykseen siitä, kokeeko tämä saaneensa hyödyllistä informaatiota suunterveyteen liittyen. Henkilökunnalle on tarkoitus toteuttaa kysely loppuvuonna 2024. Käyttäjämäärät sekä arvioinnit kerätään vuosineljänneksittäin. Loka-joulukuussa 2023 laitteita käytti 1186 käyttäjää ja tammi-maaliskuussa 1307 käyttäjää. Loka-joulukuussa 2023 laitteet saivat asiakkailta arvioiksi 4,6 ja tammi-maaliskuussa 2024 4,5, kun arviointiasteikko oli 0–5. Tämän tiedon perusteella laitteen käyttäjät ovat kokeneet saaneensa hyödyllistä informaatiota oman suun terveyteen liittyen. Tästä on hyvä jatkaa – tervetuloa käyttämään DentView’ta lähimpään pilottiin osallistuvaan hammashoitolaan!

    Sanni Peteri
    suun terveydenhuollon erityisasiantuntija
    sanni.peteri@poske.fi

    DentViewPro-pilotti alkaa Lapissa yksiköissä, joissa on DentView-laite – osallistu pilottiin vastaanottokäyntisi yhteydessä!
    2.5.2024
    DentView on suun terveydenhuollon omahoitojärjestelmä eli virtuaalikioski, joka tarjoaa interaktiivisen...

    DentViewPro-pilotti alkaa Lapissa yksiköissä, joissa on DentView-laite – osallistu pilottiin vastaanottokäyntisi yhteydessä!


    DentView on suun terveydenhuollon omahoitojärjestelmä eli virtuaalikioski, joka tarjoaa interaktiivisen oppimistuokion esimerkiksi suun terveydenhuollon vastaanottoa odottaessa. VASA 2 -hankkeessa toteutettavaan DentView-pilottiin lisätään toukokuussa DentViewPro, joka on yksi DentView-virtuaalikioskin ominaisuuksista. Se antaa suun terveydenhuollon ammattilaiselle nopean kokonaiskuvan asiakkaan omahoitotottumuksista helpottaen vastaanoton yhteydessä tehtävää riskinarviota.  Jotta...

  7. Digihoitopolku tarjoaa työkaluja omahoitoon 
    Lapin hyvinvointialueella sosiaali- ja terveyshuollon digihoitopolkujen suunnittelussa huomioidaan palvelun...

    Digihoitopolku tarjoaa työkaluja omahoitoon 

    2.5.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Digihoitopolku tarjoaa työkaluja omahoitoon 

    Digihoitopolku tarjoaa oman hoidon kannalta oleellisia tietoja, ohjeita sekä oireiden seurantaan raportointi- ja yhteydenottotyökaluja.

    2.5.2024

    Lapin hyvinvointialueella sosiaali- ja terveyshuollon digihoitopolkujen suunnittelussa huomioidaan palvelun nopeus, helppokäyttöisyys ja saavutettavuus. Digihoitopolku tarjoaa asiakkaalle työkaluja omahoidon tukemiseen ja siihen sitoutumiseen. Polulta saa oman hoidon kannalta oleellisia tietoja, ohjeita sekä oireiden seurantaan raportointi- ja yhteydenottotyökaluja.

    Digipolut täydentävät tai korvaavat perinteisiä vastaanotto- tai seurantakäyntejä. Polut tehdään asiakaslähtöisesti eri asiakas- ja potilasryhmien tarpeet huomioiden.  

    “Digihoitopolkujen kehittämisessä on mukana suuri joukko ammattilaisia eri puolilta hyvinvointialuettamme. Digihoitopolku voi olla elinikäinen, jolloin hoidon jatkuvuus paranee ja hoitosuunnitelma on aina asiakkaan saatavilla”, kertoo Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen asiantuntija Rosmariini Tolonen. 

    Digihoitopolut helpottavat ja nopeuttavat lappilaisten terveydenhuollossa asiointia 

    Digihoitopolut mahdollistavat hoitopalvelut entistä laajemmin sekä ajasta ja paikasta riippumattomasti. Pitkien välimatkojen Lapissa ei tarvitse aina matkustaa lähimpään sairaalaan, vaan omalta digihoitopolulta saa ammattilaisten tuottamia ohjeita ja tietoa ilman rutiiniluontoisia kontrollikäyntejä. Hoitopolulla voi myös ottaa sujuvasti ja turvallisesti yhteyttä hoitohenkilöstöön joustavasti silloin kun itselle sopii.  

    “On tärkeää kehittää palveluita niin, että pystymme hoitamaan asiakkaitamme jatkossakin laadukkaasti, kun ammattilaisten määrä on rajallinen. Digihoitopolun viesti- ja etävastaanottotoiminnot ovat sekä ammattilaistemme että asiakkaidemme toiveiden mukaisia parannuksia. Tämä näkyy ammattilaisille mm. puheluiden määrän vähenemisenä ja etätyön mahdollisuuksina. Asiakkaan ei enää tarvitse soittaa sairauteen liittyvän kiireettömän asian takia puhelinpalveluun ja odotella takaisinsoittoa. Viestin voi laittaa digihoitopolun kautta ja ammattilainen vastaa siihen palvelulupauksen mukaisesti”, Tolonen jatkaa.  

    Digihoitopolulle on tietoturvallista liittyä  

    Digihoitopolut ovat yksikkökohtaisia, ja asiakkaalla täytyy olla lähete tai hoitosuhde digihoitopolkua käyttävään yksikköön, jotta hän saa digihoitopolun käyttöönsä.  

    Lapin hyvinvointialueen digihoitopolkujen alustana toimii tietoturvallinen, vahvaa tunnistautumista käyttävä Terveyskylän Omapolku -verkkopalvelu. Kun asiakas liitetään digihoitopolulle, hän saa tekstiviestin Terveyskylän asiakaspalvelusta, jossa kerrotaan digihoitopolun avaamisesta Lapin hyvinvointialueen palveluun ja pyydetään tunnistautumaan hoitopolulle.   

    Digihoitopolkuja kehitetään asiakaspalautteen perusteella 

    Digihoitopolut otetaan käyttöön ja pilotoidaan aluksi muutamassa hoitoyksikössä. Palautetta polun toiminnoista ja käytettävyydestä kerätään jatkuvasti sekä ammattilaisilta että asiakkailta. Digipolkua voidaan ketterästi muokata ja parantaa tarpeen mukaan, ja käyttöönottoa voidaan laajentaa koko Lapin alueelle. 

    “Kuluvan kevään aikana on tulossa pilottiin synnytyspelkopotilaan polku. Synnytyspelkopoli toimii LKS:ssa ja odottavat äidit tulevat neuvolasta lähetteen saatuaan synnytyspelkokätilön vastaanotolle. Digihoitopolulla tulevien äitien on mahdollista saada tietoa synnytyksestä sekä yhteys kätilöön jo ennen poliklinikka-aikaa. Polulta saatava tietosisältö voi jo lievittää synnytyspelkoa ja helpottaa siten odotusaikaa" kertoo Anne Kellokumpu Digitaaliset palvelut yksiköstä. Lisätietoa digihoitopoluista saa hoitavasta yksiköstä. 


     

    Digihoitopolku tarjoaa työkaluja omahoitoon 
    2.5.2024
    Lapin hyvinvointialueella sosiaali- ja terveyshuollon digihoitopolkujen suunnittelussa huomioidaan palvelun...

    Digihoitopolku tarjoaa työkaluja omahoitoon 


    Lapin hyvinvointialueella sosiaali- ja terveyshuollon digihoitopolkujen suunnittelussa huomioidaan palvelun nopeus, helppokäyttöisyys ja saavutettavuus. Digihoitopolku tarjoaa asiakkaalle työkaluja omahoidon tukemiseen ja siihen sitoutumiseen. Polulta saa oman hoidon kannalta oleellisia tietoja, ohjeita sekä oireiden seurantaan raportointi- ja yhteydenottotyökaluja.

  8. Metsähallituksen ja Myllärin Pajan yhteistyöllä satoja hyönteishotelleja
    Vappupörriäis-tapahtumassa torstaina 2.5. klo 17–18 tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja mahdollisuus saada...

    Metsähallituksen ja Myllärin Pajan yhteistyöllä satoja hyönteishotelleja

    29.4.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Metsähallituksen ja Myllärin Pajan yhteistyöllä satoja hyönteishotelleja

    Lähikuvassa mehiläinen keltaisessa kukassa

    29.4.2024

    Vappupörriäis-tapahtumassa torstaina 2.5. klo 17–18 tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja mahdollisuus saada mukaansa oma hyönteishotelli.

    Pölyttäjähyönteisten määrä on laskussa, mikä on vakava uhka niin luonnon monimuotoisuudelle kuin monipuoliselle ruokatuotannollekin. Metsähallitus Metsätalous Oy on osana metsätalouden monikäyttömetsien luonnonhoito- ja monimuotoisuustyötään toteuttanut hyönteishotellikampanjan yhteistyössä Lapin hyvinvointialueen Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen Myllärin Pajan kanssa.

    Metsähallitus on tilannut Myllärin Pajalta hyönteishotelleja, joiden avulla voidaan lisätä hyönteisille elintärkeitä pesäpaikkoja ja sen myötä tukea luonnon monimuotoisuutta.

    Myllärin Pajalla monipuolista päivätoimintaa kehitysvammaisille ja autismin kirjon asiakkaille

    Rovaniemellä toimiva Myllärin Paja tarjoaa monipuolista päiväaikaista toimintaa erityistä tukea tarvitseville kehitysvammaisille ja autismin kirjon asiakkaille vahvistaen asiakkaan omia voimavaroja ja vuorovaikutustaitoja. Valtion monikäyttömetsistä toimitetut tukit ovat muuntautuneet hyönteishotelleiksi pajan asiakkaiden käsissä.

    Myllärin Paja haluaa tarjota asiakkailleen virikkeellisistä päivätoimintaa. Hyönteishotellien tekeminen on ollut juuri sellaista, koska asiakkaat ovat saaneet tehdä asioita luonnonmateriaaleista. Paja noudattaa Green Care -toimintaa, joka liittyy luontoon ja maaseutuympäristöön ja jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. 

    - Hyönteishotelleja on tehty tammikuun 2024 alusta, ja niitä on syntynyt 400–500 kappaletta. Asiakkaat ovat osallistuneet tekemiseen kukin omien vahvuuksiensa mukaan ja saaneet laittaa oman puumerkkinsä hyönteishotellin pohjaan. Tekeminen on ollut mielekästä ja siitä on nautittu, kertoo viriketoiminnan ohjaaja Jani Fofonoff Myllärin Pajalta.

    Vappupörriäiset-tapahtumasta tietoa ja oma hyönteishotelli

    Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeessä Rovaniemellä (Ounasjoentie 6) järjestetään maksuton Vappupörriäiset-tapahtuma torstaina 2.5. klo 17–18 osana Pilke Café -toimintaa. Tilaisuudessa jaetaan tietoa luonnon monimuotoisuuteen ja pölyttäjähyönteisiin liittyvistä asioista. 

    Metsähallituksen asiantuntijat kertovat muun muassa pörriäisten tärkeydestä, hyönteishotellien sijoittamisesta ja huollosta sekä Metsähallitus Metsätalous Oy:n tekemästä luonnonhoitotyöstä. Tapahtumassa on mukana hyönteishotellien valmistajia ja viriketoiminnan ohjaajia Myllärin Pajalta. Tilaisuudessa on myös sima- ja munkkitarjoilu.

    Jokaisella on mahdollisuus auttaa pörriäisiä, ja Vappupörriäis-tapahtuman vieraille se on tehty erityisen helpoksi. Kävijät saavat tilaisuudesta mukaansa oman Myllärin Pajalla valmistetun hyönteishotellin, jonka voi ripustaa omalle maalle tai valtion monikäyttömetsään. Jokainen hyönteishotelli on tekijänsä signeeraama.

    Pilke Cafét ovat Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeen järjestämiä kaikille avoimia ja maksuttomia tilaisuuksia. Aiheet käsittelevät Pilkkeen ja Metsähallituksen teemojen mukaisesti luontoa, metsien kestävää käyttöä ja biotaloutta.

    Lähikuvassa mehiläinen keltaisessa kukassa Metsähallituksen ja Myllärin Pajan yhteistyöllä satoja hyönteishotelleja
    29.4.2024
    Vappupörriäis-tapahtumassa torstaina 2.5. klo 17–18 tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja mahdollisuus saada...
    Lähikuvassa mehiläinen keltaisessa kukassa

    Metsähallituksen ja Myllärin Pajan yhteistyöllä satoja hyönteishotelleja


    Vappupörriäis-tapahtumassa torstaina 2.5. klo 17–18 tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja mahdollisuus saada mukaansa oma hyönteishotelli.

  9. Palvelujen poikkeusaukioloajat keväällä ja kesällä 2024
    Lapin hyvinvointialueen terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä erikoissairaanhoidon palveluissa on...

    Palvelujen poikkeusaukioloajat keväällä ja kesällä 2024

    29.4.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Palvelujen poikkeusaukioloajat keväällä ja kesällä 2024

    Kesäinen ulkokuva, jossa kukkia maljakossa pöydällä ja tuolilla.

    29.4.2024

    Lapin hyvinvointialueen terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä erikoissairaanhoidon palveluissa on poikkeuksia aukioloajoissa kesälomakaudella 2024.

    Loppukevään arkipyhät ja kesälomakausi tuovat tulleessaan poikkeusaukioloaikoja Lapin hyvinvointialueen terveys- ja sosiaalipalveluihin sekä erikoissairaanhoitoon.

    Täydennämme listaa huhti−toukokuun aikana. Lista on päivitetty 29.4.2024.

    Koko Lappi

    Oima-tiimi on rajoitetusti paikalla 7.−8.5.2024 koulutuspäivien vuoksi. Pahoittelemme mahdollisia viiveitä yhteydenottojen käsittelyyn kyseisenä aikana. 

    • Henkilökohtainen apu, p. 040 649 5032, puhelinaika ma–pe klo 9–11 ja 12–15. 
    • Omais- ja perhehoito, p. 040 721 5269, puhelinaika ma–pe klo 9–11 ja 12–15.

    Perheoikeudellisissa palveluissa on rajoitetut aukioloajat 22.6–9.8.2024. Työntekijä- ja aluekohtaiset tiedot saat soittamalla oman alueen lastenvalvojan puhelinnumeroon.

    Enontekiö

    Enontekiön fysioterapia suljettu 3.−8.6. ja 12.−31.8.2024. Akuuteissa kuntoutus- ja apuvälineasioissa yhteys Muonion toimipisteeseen p. 040 684 5647 tai 040 753 7564.

    Toimintakeskus Hyrylä suljettu 10.5.2024 ja 3.−31.7.2024.

    Inari

    Ivalon toimintakeskus suljettu 1.7–4.8. 2024.

    Kemi

    Kemin perheneuvola suljettu 1.7.–14.7.2024.

    Kemijärvi

    Kehitysvammaisten päivätoiminta Touhutupa suljettu 24.6.−28.7.2024.

    Mettis palvelee kesäajan 1.6.−31.8.2024 poikkeusaukioloajoilla:

    • maanantai suljettu 
    • tiistai-perjantai avoinna klo 10–14 
    • terveysneuvonta avoinna tiistaisin klo 14.30–15 
    • ryhmätoiminta kesätauolla.

    Luhtavilla suljettu 27.5.–23.6.2024. Vahvistamme sulun ajaksi kotisairaalaa ja kotihoitoa. Akuutissa tarpeessa asiakkaat siirretään Lapponian vuodeosastolle.

    Keminmaa

    Keminmaan perheneuvola suljettu 1.7.–14.7.2024.

    Päiväkeskus Rantatupa suljettu 8.7.–4.8.2024.

    Kittilä

    Pääskynpesä suljettu 20.−21.6 sekä 8.7−11.8.2024. 

    Muonio

    Toimintakeskus Naalo suljettu 1.−31.7.2024.

    Pelkosenniemi

    Savukosken ja Pelkosenniemen suun terveydenhuollon palvelut ovat supistettuja ajalla 15.7.−18.8.2024. Kiireellisissä tapauksissa voit olla yhteydessä oman hoitolasi ajanvarausnumeroon. Sinut voidaan ohjata hoitoon myös Sodankylän tai Kemijärven hammashoitoloihin.

    Pelkosenniemen fysioterapia suljettu 10.6.−7.7.2024 Akuuteissa kuntoutus- ja apuvälineasioissa yhteys Savukosken toimipisteeseen p. 040 867 2544.

    Kehitysvammaisten päivätoiminta Toimintapiste suljettu 8.7.–13.8. 2024.

    Pello

    Pellon toimintakeskus suljettu 1.7.−4.8.2024.

    Posio

    Röntgen suljettu 24.6.−7.7.2024.

    Kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminta Toimari suljettu 20.6.−4.8.2024.

    Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien kuntouttava päivätoiminta Poiju suljettu 24.6.–28.6. ja 15.7.–2.8.2024.

    Ikääntyneiden kuntouttava päivätoiminta suljettu 1.−28.7.2024.

    Ranua

    Kehitysvammaisten päivätoiminta Niittyvilla suljettu 1.–28.7. 2024.

    Rovaniemi

    Päivätoiminta Tapionkoti ja Veitikantupa suljettu 1.−28.7.2024.

    Päivätoiminta Erkkilänkuja suljettu 1.−29.7.2024.

    Myllärin pajan aikuisten päivätoiminta suljettu 1.7.−29.7.2024.

    Ikääntyneiden neuvontapiste Nestori palvelee 1.−31.7.2024 arkisin klo 9–12. Pohjolankatu 2, 2. krs, 96100 Rovaniemi, p. 016 860 2044.

    Vaaranlammen, Ounasrinteen, Keskustan, Ratantauksen (Aarnenpihan), Saarenkylän, Sinetän, Songan, Meltauksen, Muurolan, Vikajärven, Perunkajärven, Narkauksen ja Tennilän seniorineuvolat suljettu 1.7.2024−31.8.2024.  Yhteydenotot tarvittaessa terveysasemien ajanvaraukseen p. 016 860 2020.

    Ajanvaraukset ja lisätiedot kesäsulun jälkeisistä aikatauluista seuraavista puhelinnumeroista:
    Vaaranlammen, Ounasrinteen, Keskustan, Ratantauksen (Aarnenpihan), Saarenkylän, Sinetän, Songan, Meltauksen, Muurolan, Vikajärven, Perunkajärven, Narkauksen ja Tennilän seniorineuvoloiden osalta p. 040 503 3263 tai Ikääntyneiden neuvontapiste Nestori, p. 016 860 2044, ma−pe klo 9–14.

    Salla

    Kehitysvammaisten päivätoiminta TupasWilla suljettu 1.7.−28.7.2024.

    Savukoski

    Savukosken ja Pelkosenniemen suun terveydenhuollon palvelut ovat supistettuja ajalla 15.7.−18.8.2024. Kiireellisissä tapauksissa voit olla yhteydessä oman hoitolasi ajanvarausnumeroon. Sinut voidaan ohjata hoitoon myös Sodankylän tai Kemijärven hammashoitoloihin.

    Savukosken fysioterapia suljettu 1.7.−18.7.2024. Akuuteissa kuntoutus- ja apuvälineasioissa yhteys Pelkosenniemen tai Kemijärven toimipisteeseen p. 040 867 2940.

    Simo

    Simon perheneuvola suljettu 1.7.–14.7.2024.

    Kehitysvammaisten työpaja, kuntouttava työtoiminta suljettu 8.7.–12.8.2024.

    Mielenterveyskuntoutujien päivätoiminta suljettu 1.–28.7.2024.

    Ikääntyneiden päivätoiminta suljettu 1.-28.7.2024.

    Sodankylä

    Astmavastaanotto suljettu 1.−31.7.2024.

    Veiki suljettu 3.6.−18.8.2024. Lyhytaikaishoitoa vaativat asiakkaat hoidetaan sulun aikana Hannuksenkartanossa, akuutti- ja kuntoutusosastolla Sopukassa ja Metsätähdessä.

    Kehitysvammaisten päivätoiminta Päivänpaiste suljettu 8.7.–13.8.2024

    Tervola

    Ikääntyneiden päivätoiminta suljettu 1.7.−11.8.2024.

    Tornio

    Arpelan ja Karungin neuvolat suljettu 24.6.–28.7.2024. 

    Hannulan ja Kivirannan neuvolat suljettu 1.7.–28.7.2024. 

    Suensaaren neuvola päivystää koko kesän.

    Tornion hoitotarvikejakelu suljettu 22.7.–9.8.2024.

    Tornion perheneuvola suljettu 10.7.–6.8.2024.

    Päihdepäiväkeskus Väylän Valo suljettu 1.–14.7.2024.

    Ikääntyneiden päivätoiminta suljettu 1.−28.7.2024.

    Ylitornio

    Ylitornion perheneuvola suljettu 10.7.–28.7.2024.

    Ikääntyneiden päivätoiminta suljettu 1.-28.7.2024.

    Sairaalapalvelut

    Psykiatripäivystys ja siitä riippuvainen tahdosta riippumaton hoito keskitetään Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan 1.7.−28.7.2024. Psykiatrinen sairaanhoitaja päivystää Länsi-Pohjan alueella normaalisti koko kesän.

    Lapin keskussairaala

    Ihotautien poliklinikka suljettu 1.7.-28.7.2024

    Korvatautien poliklinikka suljettu 1.7.-14.7.2024

    Lastenpsykiatrian osasto suljettu 10.5. sekä 3.6−4.8.2024.

    Lastensairauksien poliklinikka suljettu 8.7.-28.7.2024

    Naistentautien poliklinikka 1/2 suljettu 1.7.-28.7.2024

    Suusairauksien poliklinikka suljettu 1.7.-21.7.2024

    Länsi-Pohjan keskussairaala

    Fysiatrian poliklinikka suljettu 24.6.-7.7.2024

    Hammas- ja suusairauksien poliklinikka suljettu 24.6.-14.7.2024 ja 22.7.-28.7.2024

    Ihotautien poliklinikka suljettu 15.7.-28.7.2024

    Kipupoliklinikka suljettu 8.7.-28.7.2024

    Korvatautien poliklinikka suljettu 15.7.-28.7.2024

    Kuntoutustutkimuspoliklinikka suljettu 8.7.- 21.7.2024

    Silmätautien poliklinikka suljettu 1.7.-28.7.2024

    Kesäinen ulkokuva, jossa kukkia maljakossa pöydällä ja tuolilla. Palvelujen poikkeusaukioloajat keväällä ja kesällä 2024
    29.4.2024
    Lapin hyvinvointialueen terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä erikoissairaanhoidon palveluissa on...
    Kesäinen ulkokuva, jossa kukkia maljakossa pöydällä ja tuolilla.

    Palvelujen poikkeusaukioloajat keväällä ja kesällä 2024


    Lapin hyvinvointialueen terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä erikoissairaanhoidon palveluissa on poikkeuksia aukioloajoissa kesälomakaudella 2024.

  10. Uuden Soteri-palvelutuottajarekisterin hakemuksia on käsitelty yli 2600
    Uusia hakemuksia tulee jatkuvasti, joten yksittäisen hakemuksen käsittely voi Valviran mukaan kestää useita...

    Uuden Soteri-palvelutuottajarekisterin hakemuksia on käsitelty yli 2600

    26.4.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Uuden Soteri-palvelutuottajarekisterin hakemuksia on käsitelty yli 2600

    26.4.2024

    Uusia hakemuksia tulee jatkuvasti, joten yksittäisen hakemuksen käsittely voi Valviran mukaan kestää useita kuukausia.

    Uuden palveluntuottajarekisterin hakemusjonon käsittely etenee. Valvira tiedottaa, että Soteriin tulleita hakemuksia on ratkaistu nyt yli 2600 kappaletta. Uusi palveluntuottajarekisteri Soteri on ollut pian käytössä neljä kuukautta.

    Käsittelyä odottavien hakemusten yhteenlaskettu määrä, noin 3700, on hidastunut edellisiin viikkoihin verrattuna. Uusia hakemuksia tulee viranomaisille jatkuvasti.

    Soterin hakemusruuhka koskee vain uusia rekisteröityviä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajia tai olennaisia muutoksia hakeneita. 

    Yksittäisen hakemuksen käsittely voi kestää useita kuukausia, Valviran mukaan vähintään kaksi ja puoli kuukautta. Rekisteröintihakemuksia käsittelee seitsemän eri virastoa, Valviran lisäksi kuusi aluehallintovirastoa. 

    Lue Valviran uutinen rekisteröintihakemusten käsittelystä. 
     

    Uuden Soteri-palvelutuottajarekisterin hakemuksia on käsitelty yli 2600
    26.4.2024
    Uusia hakemuksia tulee jatkuvasti, joten yksittäisen hakemuksen käsittely voi Valviran mukaan kestää useita...

    Uuden Soteri-palvelutuottajarekisterin hakemuksia on käsitelty yli 2600


    Uusia hakemuksia tulee jatkuvasti, joten yksittäisen hakemuksen käsittely voi Valviran mukaan kestää useita kuukausia.

Sisältöjulkaisija

Ohjaus-tieto-meistä-sivulle

Kiinnostaa päätöksenteko ja hallinto? Siirry Tietoa meistä -osioon

Tapahtumat ja koulutukset

Tapahtumat ja koulutukset

Mielenkiintoisia tapahtumia ja koulutuksia sekä Lapin hyvinvointialueen että kumppaneiden järjestämänä löydät Tapahtumat ja koulutukset -sivulta.