Navigation Menu

Navigation Menu

Aorttaläpän tietokonetomografiatutkimus

Aorttaläpän tietokonetomografiatutkimus

Aorttaläpän tietokonetomografiatutkimus (TAVI-aortta)

Sinulle on varattu aika aorttaläpän tietokonetomografiatutkimukseen. Tietokonetomografia (lyhenne ct tai tt) on kuvausmenetelmä, jolla saadaan leikekuvia aortan alueelta. Kuvauksessa käytetään röntgensäteitä. Tutkimuksessa käytetään jodipitoista varjoainetta, jota annetaan laskimon kautta verenkiertoon.

Tutkimukseen valmistautuminen

Sinun tulee olla syömättä kaksi tuntia ennen tutkimusta. Älä käytä tutkimuspäivän aamuna alkoholia, kahvia, teetä tai kolajuomia ja vältä tupakointia. Säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet voit kuitenkin ottaa pienen vesimäärän kanssa. Ota yhteyttä lähettävään yksikköön, mikäli epäilet olevasi raskaana, sinulla on todettu jodiyliherkkyys tai sinulla on munuaisten vajaatoiminta.

Tutkimuksen suorittaminen

Kokonaisuudessaan tutkimus kestää 20-40 minuuttia, mutta varsinainen kuvausvaihe vain 5-10 minuuttia. Röntgenhoitaja valmistelee sinut tutkimukseen ja suorittaa kuvauksen röntgenlääkärin ohjeiden mukaan.

Tutkimus suoritetaan EKG-tahdistettuna ja hengityspidätyksen aikana. Sydänsähkökäyrää (EKG) seurataan kuvauksen aikana iholle laitettavien elektrodien avulla. Kuvauksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että sydämen syke on mahdollisimman rauhallinen ja tasainen. Välillä saat ohjeita hengityksen pidättämiseen, koska hengitysliike aiheuttaa kuviin epätarkkuutta.

Kiireelliset päivystystutkimukset voivat aiheuttaa muutoksia kuvausaikatauluihin.

Tutkimuksen jälkeen huomioitavaa

Tutkimus ei yleensä aiheuta sivuvaikutuksia. Tutkimuksessa käytetty varjoaine poistuu virtsan mukana. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä. Tämän vuoksi sinun on hyvä nauttia nesteitä tavallista runsaammin tutkimuksen jälkeen.

Mikäli sinulla on sokeritautilääkitys ja munuaisten vajaatoiminta, sokeritautilääkitys voidaan tarvittaessa tauottaa tutkimuksen jälkeen.

Tulokset tehdystä tutkimuksesta saat lähettävältä yksiköltä.