Lisäkilpirauhasen gammakuvaus
Lisäkilpirauhasen gammakuvaus
Sinulle on varattu aika lisäkilpirauhasen gammakuvaukseen. Lisäkilpirauhasten toimintaa tutkitaan radioaktiivisten merkkiaineiden (radiolääke) avulla gammakameralla. Lisäksi tehdään gammakameralla SPET-leikekuvaus ja matala-annos TT - (tietokonetomografia) – kuvaus käyttäen röntgensäteilyä.
Tutkimukseen valmistautuminen
Varaa tutkimukseen aikaa noin 6 tuntia.
Noudata kilpirauhaslääkkeiden suhteen ohjeita, joita hoitava lääkäri on antanut.
Yleensä Thyroxin tulee lopettaa 2 viikkoa ennen tutkimusta. Kilpirauhasen poiston jälkeistä tyroksiinihoitoa ei keskeytetä.
Tyrazol keskeytetään 3 vrk ennen tutkimusta.
Jodipitoiset varjoaineet, runsaasti jodia sisältävät lääkkeet ja valmisteet sekä kalium-perkloraatti heikentävät radiolääkkeen kertymistä kilpirauhaseen. Edellä mainittujen valmisteiden käytön jälkeen tutkimus voidaan tehdä, kun käytöstä on aikaa:
- 2 kk röntgenvarjoainekuvauksesta (vähintään 1 kk). Jodia sisältäviä varjoaineita käytetään esim. varjoainetehosteisessa tietokonetomografiatutkimuksessa (TT) tai sepelvaltimoiden varjoainekuvauksessa. Magneettitutkimuksen varjoaine tai ultraäänivarjoaine eivät sisällä jodia.
- 6 kk rytmihäiriölääke amiodaroni (Cordarone®) (vähintään 3 kk) 1 kk merilevätabletit ja sushi-ateria
- 1 kk joditabletit, luontaistuote- ja monivitamiinivalmisteet
- 2 viikon ajan vältä runsaasti jodia sisältäviä lääkkeitä ja valmisteita sekä pyri noudattamaan vähäjodista ruokavaliota.
- käytä kohtuullisesti tavallista ruokasuolaa ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa
- valitse vähäsuolattomia elintarvikkeita
- käytä maitovalmisteita (maito, piimä, viili, jogurtti) kohtuullisesti, korkeintaan 6 dl ja lisäksi vähäsuolaista juustoa muutama siivu päivässä
- vältä kalan, äyriäisten ja kananmunan syöntiä Yliherkkyys jodipitoisille aineille ei ole este tutkimukselle.
Naisille
Fertiili-ikäisen naisen tutkimus tehdään 10 päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta. Kuukautisten ajankohdasta ei tarvitse välittää, mikäli sinulla on käytössä luotettava ehkäisymenetelmä (e -pillerit, -kapseli, -rengas, - laastari, -kierukka tai sterilisaatio). Kondomia emme pidä luotettavana ehkäisymenetelmänä. Raskaana olevalle tutkimusta ei yleensä tehdä. Raskaustesti antaa luotettavan tuloksen vasta, jos kuukautiset ovat myöhässä.
Radiolääkettä siirtyy äidinmaitoon. Imetyksessä on pidettävä 2 vuorokauden tauko.
Tutkimuksen suorittaminen
Tutkimuspäivän aamuna sinulle pistetään laskimokanyylin kautta I-123 radiolääke. Radiolääke hakeutuu verenkierrosta kilpirauhaseen.
Kaksi tuntia radiolääkkeen annosta sinut kuvataan gammakameralla. Kuvauksen jälkeen sinulle annetaan toinen radiolääke laskimokanyylin kautta.
Lääkkeen annetaan vaikuttaa viisi minuuttia ja kuvaus aloitetaan.
Kuvausten aikana makaat selällään liikkumatta. Kuvaukset kestävät noin 45 minuuttia.
Kahden tunnin kuluttua viimeisestä radiolääkepistosta jatketaan kuvausta kilpirauhasen alueelta. Kuvaus kestää noin 15 minuuttia. Kuvaukset ovat kivuttomia. Vaatteet saavat olla päällä. Metallia sisältävät vaatteet ja esineet esim. korut kaulalta riisut kuvauksen ajaksi.
Tutkimuksen jälkeen huomioitavaa
Radiolääkkeet eivät vaikuta vointiisi ja häviävät elimistöstäsi parin vuorokauden kuluessa. Tutkimuspäivän aikana on hyvä juoda paljon ja virtsata usein virtsarakon sädeannoksen pienentämiseksi. Vedä vessa kahteen kertaan. Myös miesten tulisi virtsata istuallaan. Kuivaa virtsaputken suu ja sen ympäristö huolellisesti paperilla. Pese kädet hyvin WC-käynnin jälkeen.
Radiolääke lähettää jonkin verran säteilyä lähiympäristöösi tutkimuspäivän ajan. Muille ihmisille aiheutuva säteilyannos on kuitenkin niin pieni, ettei mitään varotoimia tarvita. Pienten lasten (alle 10 v) sylissä pitäminen tai muu lähellä olo pyritään kuitenkin rajoittamaan korkeintaan tuntiin tutkimuspäivänä.
Vastauksen tutkimuksesta saat hoitavalta lääkäriltä.
Yhteystiedot
Käynti Lapin keskussairaalan pääaulasta (2.kerros), laboratorio, isotooppiyksikkö.
Mikäli ette voi saapua tutkimukseen varattuna aikana, ilmoittakaa asiasta isotooppiyksikköön mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mielellään viimeistään viikkoa ennen varattua aikaa, puh. (016) 328 4718. Tällöin voimme perua radiolääkkeen tilauksen ajoissa