Navigation Menu

Navigation Menu

Ohutsuolen magneettitutkimus

Ohutsuolen magneettitutkimus

Ohutsuolen magneettitutkimus

Teille on varattu aika magneettitutkimukseen. Tutkimuksen peruuntumisen estämiseksi vastatkaa huolellisesti esitietolomakkeen kysymyksiin.

Mahdollisissa verikokeissa (P-Krea) on käytävä hyvissä ajoin ennen tutkimuspäivää. Mikäli Teillä on kysyttävää, ottakaa yhteyttä lähettävään yksikköön.

TULKAA RADIOLOGIAN OSASTOLLE 1 TUNTI ENNEN VARSINAISTA TUTKIMUSAIKAA ESIVALMISTELUJEN VUOKSI.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimuspäivänä ravinnotta 6h ennen tutkimusta. Vettä saa juoda ravinnotta olon aikana. Lääkkeet voi ottaa normaalisti. Korut ja lävistykset on hyvä jättää kotiin.

Valmistautuminen sairaalassa: Ohutsuoli täytetään juomalla 1,5 litraa nestettä (Colonsteril) noin 45 minuutin aikana.

Ennen tutkimusta metallia sisältävät vaatteet on riisuttava. Tarvittaessa Teille annetaan sairaalan vaatteet. Arvoesineitä varten on lukollinen kaappi. Ennen tutkimushuoneeseen menoa Teille laitetaan verisuoneen kanyyli, jonka kautta ruiskutetaan suolen liikettä lamaavaa lääkeainetta (Buscopan) ja myöhemmin kuvauksen aikana tehosteainetta (Gadolinium).

Tutkimuksen suorittaminen

Magneettitutkimuksessa (magnetic resonance imaging = MRI) kuva muodostuu magneettikentän ja radioaaltojen avulla. Röntgensäteitä ei käytetä. Tutkimus on kivuton, eikä sillä ole todettu olevan haittavaikutuksia.

Magneettitutkimuslaite on molemmista päistä avoin, valaistu ja hyvin tuuletettu tunneli. Tutkimuksen aikana Teillä on merkinantoyhteys tutkimusta tekevään hoitajaan.

Tutkimus esivalmisteluineen kestää 1-1,5 h. Varatkaa riittävästi aikaa tutkimukseen. Tutkimus tehdään yleensä vatsallaan maaten, kuvausasento pyritään saamaan mahdollisimman mukavaksi. Tutkimuksen onnistuminen edellyttää paikoillaan pysymistä.

Tutkimuksen aikana kuuluu voimakasta ääntä, minkä vuoksi Teille annetaan kuulosuojaimet. Teille annetaan hengitysohjeita tutkimuksen aikana. Tutkimuksen aikana Teille annetaan laskimoon magneettitehosteainetta (Gadolinium) kudosten erottelukyvyn parantamiseksi.

Tutkimuksen jälkeen

Jälkihoitoa ei ole. Tehosteaine poistuu elimistöstä munuaisten kautta virtsaan