Alle 3-vuotiaille lapsille ja raskaana oleville soveltuvien joditablettien jakaminen aloitetaan Lapin hyvinvointialueella
Tuoreimmat ajankohtaiset H2
Aiheeseen liittyvää
Sisältöjulkaisija
-
Pienten lasten RS-virusta ehkäistään vasta-aineellaLokakuussa alkaa uuden vasta-aineen, nirsevimabin, antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja...
Pienten lasten RS-virusta ehkäistään vasta-aineella
8.10.2024
Lokakuussa alkaa uuden vasta-aineen, nirsevimabin, antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Tavoitteena on estää vakavia RS-virusinfektioita ja sairaalahoitoja.
RS-virus on yleisin syy pienten lasten sairaalahoitoa vaativiin hengitystieinfektioihin. Suomessa noin 1000 alle yksivuotiasta lasta joutuu vuosittain sairaalaan RS-viruksen takia. Erityisen suuri riski on alle 3 kuukauden ikäisillä vauvoilla, joista 15 prosenttia tarvitsee tehohoitoa.
Nirsevimabi ehkäisee tehokkaasti RSV-infektioita
Nirsevimabi on pitkävaikutteinen vasta-aine, joka suojaa lapsia RS-virukselta koko talven ajan. Se on turvallinen valmiste, joka on estänyt 80–90 prosenttia sairaalahoidoista maissa, joissa sitä on jo käytetty. Valmisteen ottaminen on vapaaehtoista ja maksutonta.
Vasta-aineen antaminen Lapissa
Lapissa nirsevimabia tarjotaan kaikille 1.8.2024 jälkeen syntyneille vauvoille ja riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Riskiryhmiin kuuluvat:
- alle 29 raskausviikolla syntyneet keskoset
- 29-36 raskausviikoilla syntyneet joilla on perheessä leikki-ikäisiä sisaruksia
- bronkopulmonaalista dysplasiaa eli keskosen kroonista keuhkosairautta sairastavat
- vakava kirurgisia toimenpiteitä vaativa sydänsairaus
- Downin syndroomaa sairastavat lapset
- vaikeaa immuunipuutosta sairastavat lapset
Nirsevimabi annetaan kerta-annoksena pistoksena lihakseen. Kaikille Lapissa talvikaudella 2024–25 aikana syntyville vauvoille tarjotaan sitä pian syntymän jälkeen sairaalassa ja vanhemmille vauvoille neuvolakäynnillä.
Lapin hyvinvointialueen infektioylilääkäri Markku Broas pitää tärkeänä, että vastasyntyneet saavat vasta-aineen RSV-infektiota vastaan.
– Vasta-aine antaa vastasyntyneelle hyvän suojan RSV-infektiota vastaan ensimmäisen RSV-epidemiakauden ajan. Valmiste on sekä tehokas että turvallinen, ja suosittelen sitä lämpimästi perheille, Broas toteaa.
Pienten lasten RS-virusta ehkäistään vasta-aineella
8.10.2024Lokakuussa alkaa uuden vasta-aineen, nirsevimabin, antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja...Pienten lasten RS-virusta ehkäistään vasta-aineella
Lokakuussa alkaa uuden vasta-aineen, nirsevimabin, antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Tavoitteena on estää vakavia RS-virusinfektioita ja sairaalahoitoja.
-
iPana Äitiys -digineuvola laajenee koko LappiinSähköinen neuvolapalvelu, joka tukee sinua odotuksen, synnytyksen ja vauva-ajan aikana otetaan käyttöön...
iPana Äitiys -digineuvola laajenee koko Lappiin
12.11.2024
Sähköinen neuvolapalvelu, joka tukee sinua odotuksen, synnytyksen ja vauva-ajan aikana otetaan käyttöön uusilla alueilla Lounais-Lapissa. Laajennuksen myötä Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio sekä Länsi-Pohjan keskussairaala liittyvät palvelun piiriin 12.11.2024 alkaen.
iPana Äitiys tarjoaa sinulle helpon ja turvallisen tavan ylläpitää raskauteesi liittyviä terveystietoja sähköisellä äitiyskortilla. Palvelun avulla voit täyttää esitietoja ja seurata raskauttasi sekä olla yhteydessä terveydenhoitajaasi tietoturvallisesti.
Sähköinen äitiyskortti korvaa paperisen neuvolakorttisi vaiheittain, ja tiedot liikkuvat sujuvasti sinun, neuvolan, synnytyssairaalan ja lääkärin välillä. Jos laskettu aikasi on ensi vuoden alussa, terveydenhoitajasi ohjaa sinut palveluun täyttämään sähköiset esitiedot synnytyssairaalaa varten.
Palveluun kirjaudutaan vahvalla tunnistautumisella, mikä varmistaa, että tietosi pysyvät turvassa ja palvelua on tietoturvallista käyttää.
iPana Äitiys on ollut käytössä Lapissa, pois lukien Meri-Lapin kunnat, ja Lapin keskussairaalassa jo vuodesta 2018. Palvelu on saanut positiivisia käyttäjäkokemuksia odottavilta äideiltä.
Asiakaspalautteen mukaan iPana Äitiys -palvelu on helppo ja nykyaikainen, mikä tekee sen käytöstä sujuvaa. Erityisesti verensokeri- ja verenpainearvojen merkitseminen samaan paikkaan on saanut kiitosta, sillä se helpottaa omien tietojen seurantaa. Palvelun käyttäjät ovat myös todenneet, että viestit-osio on erityisen hyödyllinen ja monet kokevat, että tiedot kulkevat helposti mukana, kun palveluun voi kirjautua, vaikka omalla puhelimella, mikä on tärkeää kiireisessä arjessa.
Palvelu on käytettävissä sekä tietokoneella että mobiililaitteilla, joten voit käyttää sitä juuri silloin, kun se sinulle parhaiten sopii.
Voit tutustua palveluun osoitteessa lapha.fi
Lisätietoja palvelusta saat omasta neuvolastasi.
iPana Äitiys -digineuvola laajenee koko Lappiin
12.11.2024Sähköinen neuvolapalvelu, joka tukee sinua odotuksen, synnytyksen ja vauva-ajan aikana otetaan käyttöön...iPana Äitiys -digineuvola laajenee koko Lappiin
Sähköinen neuvolapalvelu, joka tukee sinua odotuksen, synnytyksen ja vauva-ajan aikana otetaan käyttöön uusilla alueilla Lounais-Lapissa. Laajennuksen myötä Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio sekä Länsi-Pohjan keskussairaala liittyvät palvelun piiriin 12.11.2024 alkaen.
-
Uudistunut elatusapulaskuri on nyt käytössäUusi laskuri huomioi myös vuoroasumisen. Laskelman tulos on suuntaa antava.
Uudistunut elatusapulaskuri on nyt käytössä
4.9.2024
Uusi laskuri huomioi myös vuoroasumisen. Laskelman tulos on suuntaa antava.
Elatusapulaskuri on Lapin hyvinvointialueen toteuttama palvelu, joka on tehty helpottamaan lapsen elatusavun suuruuden arviointia. Uudistunut elatusapulaskuri on nyt käytössä. Uusi laskuri huomioi myös tilanteet, joissa lapsi asuu vuorotellen vanhempiensa luona.
Laskuri perustuu oikeusministeriön vuonna 2007 antamaan ohjeeseen lapsen elatusavun suuruuden arvioimiseksi sekä oikeusministeriön vuonna 2023 julkaisemaan ohjeeseen elatusavusta vuoroasumistilanteessa. Ohjeet ovat luonteeltaan suosituksia ja tarjoavat vastauksia tyypillisiin elatustilanteisiin.
Elatusapulaskuri toimii erilaisissa perhetilanteissa
Laskuri soveltuu käytettäväksi tilanteessa, jossa lapsi asuu toisen vanhempansa luona (lapsen kanssa asuva vanhempi) ja tapaa toista vanhempaansa (lasta tapaava vanhempi) tai asuu vuorotellen molempien vanhempiensa luona (vuoroasuvan lapsen vanhempi A ja vuoroasuvan lapsen vanhempi B).
Laskurin täyttämiseen tarvitaan molempien vanhempien tiedot, ja tulos on suuntaa antava.
Jotta lapsen elatus varmistetaan myös äkillisissä elämänmuutoksissa, kannattaa myös vanhempien keskenään tekemä sopimus arvioittaa lastenvalvojalla. Ainoastaan lastenvalvojan tai oikeuden vahvistama elatussopimus on täytäntöönpanokelpoinen.
Laskurin tulos antaa suuntaa summista
Huomaathan, että laskelman tulos on suuntaa antava, ja vahvistettu elatusapusopimus voi poiketa laskurin tuloksesta.
Lapin hyvinvointialue pyrkii pitämään laskurin ajan tasalla, mutta ei voi taata laskurin antamien tulosten oikeellisuutta.
Laskuri päivitetään myös saamen kielille aikaisintaan syksyn 2024 aikana. Nykyiset saamenkieliset laskurit eivät vielä huomioi vuoroasumista.
Kokeile elatusapulaskuria.
Anna palautetta elatusapulaskurin uudesta versiosta.
Uudistunut elatusapulaskuri on nyt käytössä
4.9.2024Uusi laskuri huomioi myös vuoroasumisen. Laskelman tulos on suuntaa antava.Uudistunut elatusapulaskuri on nyt käytössä
Uusi laskuri huomioi myös vuoroasumisen. Laskelman tulos on suuntaa antava.
-
Yksilöllinen imetysmatka – terveydenhoitajien tuki ja neuvotImetys on monelle äidille tärkeä ja luonnollinen tapa ruokkia vastasyntynyttä. Lapin hyvinvointialueen...
Yksilöllinen imetysmatka – terveydenhoitajien tuki ja neuvot
30.9.2024
Imetys on monelle äidille tärkeä ja luonnollinen tapa ruokkia vastasyntynyttä. Lapin hyvinvointialueen neuvoloiden terveydenhoitajat ovat perheitä varten, joten asiantuntevaa apua ja tukea on tarjolla.
Avoin keskusteluilmapiiri on avainasemassa
Rovaniemellä työskentelevät terveydenhoitajat Tanja Alajuuma ja Hanna-Riikka Konttajärvi korostavat avointa keskusteluilmapiiriä. On tärkeää, että odottaja voi jakaa ajatuksiaan, odotuksiaan ja tuntemuksiaan imetyksestä. Mitä toiveita ja haluja hänellä on? Mikä on hänelle tärkeää? Yksilöllisyyden huomioiminen on kaiken perusta. Neuvoloissa kunnioitetaan odottajan ja vastasyntyneen äidin toiveita ja annetaan heille tilaa tehdä omat päätöksensä. Tämän päätöksen kunnioittaminen ja tukeminen on ensiarvoisen tärkeää.
Oikea-aikainen tiedonanto
Imetyksestä keskusteleminen ja tiedon jakaminen oikeaan aikaan on tärkeää. Neuvolakäynnit ja kotikäynnit tarjoavat hyviä tilaisuuksia kysyä apua ja neuvoja ja myös terveydenhoitajille tilaisuuden antaa ohjausta. Ranualainen terveydenhoitaja Marjaana Koukkula kertookin, että kotikäynnit ovat aina erityisiä tilanteita ja niissä päästään perehtymään perheiden arkeen konkreettisesti.
Terveydenhoitajat korostavat myös, että toisen vanhemman tuki on merkittävässä roolissa. Usein pienet asiat, kuten kannustava ilmapiiri ja uskon valaminen, voivat tehdä suuren eron.
Luottamus ja tuki
Marjaana Koukkulan, Hanna-Riikka Konttajärven ja Tanja Alajuuman tunne on, että äideillä on usein luottamus terveydenhoitajiin, ja neuvoloissa uskalletaan kysyä asioita avoimesti. He rohkaisevatkin kaikkia odottajia ja vastasyntyneiden vanhempia olemaan rohkeita neuvolakäynneillä.
Lapissa on yhteistyössä neuvoloiden terveydenhoitajien ja Lapin keskussairaalan kätilöiden kanssa kehitetty yhtenäinen imetyksen ohjausmalli, joka toimii työkaluna terveydenhoitajille. Imetyksestä keskustellaan jo ennen synnytystä, jotta äidit saavat tarvittavan tuen ajoissa.
Käytännön vinkkejä terveydenhoitajilta
Jos imetykseen tulee tauko esimerkiksi sairastelun vuoksi: Terveydenhoitajat ohjaavat oikeissa asennoissa, ateriarytmissä ja ihokontaktissa. Vauvan painon seuranta auttaa vanhempia luottamaan, että he tekevät oikeita asioita.
Maidon käsin lypsäminen: Tämä on hyvä konsti, jota kannattaa harjoitella. Maitoa voi lypsää käsin jo ennen synnytystä.
Imetykseen perehtyminen: Terveydenhoitajat suosittelee perehtymään imetykseen hyvissä ajoin ennen synnytystä.
Kunnioitus päätöksiä kohtaan
Jos imetykseen ei ole halukkuutta, tämäkin asia keskustellaan neuvolassa avoimesti. Terveydenhoitajat kunnioittavat äidin toivetta ja auttavat häntä eteenpäin. Imetysrauhaa on myös se, että kunnioitetaan päätöstä olla imettämättä.
Imetys on matka, joka voi olla täynnä haasteita ja onnistumisia. Tärkeintä on, että jokainen äiti saa tehdä päätöksensä rauhassa ja saa tarvitsemansa tuen.
– Onnistumisen kokemus puolin ja toisin on aina parasta. Joskus mennään vaikeuksien kautta voittoon. Itsellekin tulee hyvä mieli, kun imetys saadaan onnistumaan, terveydenhoitaja Tanja Alajuuma summaa.
Neuvoloiden terveydenhoitajat ovat perheitä varten, tarjoten asiantuntevaa apua ja tukea jokaisessa vaiheessa. Heidän vinkkinsä ja tukensa voivat tehdä imetysmatkasta sujuvamman ja miellyttävämmän kokemuksen.
Apua ja tukea imetyspoliklinikoilta
Mehiläinen Länsi-Pohjan imetyspoliklinikka palvelee imetykseen liittyvissä asioissa ajanvarauksella synnytys- ja naistentautien vuodeosasto 2C:n tiloissa sairaalan 2. kerroksessa.
Ajanvaraus arkisin klo 8-11 poliklinikan sihteerin numerosta: 040 149 1277 tai suoraan osaston numerosta 040 149 1279.Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikka toimii äitiyspoliklinikan yhteydessä keskussairaalan 6. kerroksessa. Ovessa lukee kätilöpoliklinikka. Voit varata itse ajan soittamalla tai tekstiviestillä numerosta 040 846 2062. Imetyspoliklinikka on auki maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Imetyspoliklinikalle ei ole ikärajaa.
Yksilöllinen imetysmatka – terveydenhoitajien tuki ja neuvot
30.9.2024Imetys on monelle äidille tärkeä ja luonnollinen tapa ruokkia vastasyntynyttä. Lapin hyvinvointialueen...Yksilöllinen imetysmatka – terveydenhoitajien tuki ja neuvot
Imetys on monelle äidille tärkeä ja luonnollinen tapa ruokkia vastasyntynyttä. Lapin hyvinvointialueen neuvoloiden terveydenhoitajat ovat perheitä varten, joten asiantuntevaa apua ja tukea on tarjolla.
-
Oletko kiinnostunut toimimaan sijaisperheenä?Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville...
Oletko kiinnostunut toimimaan sijaisperheenä?
16.9.2024
Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.10.
Aloitamme PRIDE-ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ennakkovalmennus järjestetään Rovaniemellä ja vaatii läsnäoloa.
Sijaisvanhemmuutta harkitseva perhe voi olla lapsiperhe, lapseton pariskunta tai yksinasuva, jolla on aikaa, kiinnostusta ja voimavaroja huolehtia lapsesta. Sijaisperhe antaa lapselle tasapainoisen ja turvallisen kodin.
Aikaa ja tilaa lapselle
Perheessä tulee olla tilaa ja aikaa lapselle sekä valmiutta vastata lapsen tarpeisiin. Perheenjäsenten oman elämän ja ihmissuhteiden pitää olla kunnossa.
Sijaisvanhemmilta odotetaan kykyä hyväksyä erilaisuutta ja valmiutta yhteistyöhön lapselle tärkeiden henkilöiden, sosiaalityöntekijöiden sekä muiden lasta hoitavien tahojen kanssa.
Sijaisperheille maksetaan perhehoidon toimeksiantosopimuksen mukaisesti hoitopalkkiota sekä kulukorvausta.
Ennakkovalmennus ei ole sitoumus
Ennakkovalmennukseen osallistuminen ei ole vielä sitoumus perhehoitajaksi ryhtymisestä. Valmennuksen aikana saa tietoa perhehoidosta, perhehoitajan tehtävistä sekä vastuista.
Lopullinen valmistuminen muodostuu kouluttajien ja perheen yhteisestä arviosta.
Valmennus järjestetään
- syksyllä 2024: 21.10., 4.11., 18.11. ja 2.12.2024 klo 16.30–19.30
- keväällä 2025: 10.2., 24.2., 10.3., 24.3. ja 7.4.2025 klo 16.30–19.30.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen valmennukseen maanantaihin 7.10.2024 mennessä.
Lisätietoa
- perhehoidon ohjaaja Markku Rapakko, ma–ke 050 570 1993 markku.rapakko@lapha.fi
- sosiaalityöntekijä Riitta Kojo 050 598 4688 riitta.kojo@lapha.fi
Oletko kiinnostunut toimimaan sijaisperheenä?
16.9.2024Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville...Oletko kiinnostunut toimimaan sijaisperheenä?
Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.10.