Influenssarokottaminen on aloitettu syksyllä 2022 kuntien palveluna. Osassa kunnista rokotuksia saa vielä vuoden 2023 puolella Lapin hyvinvointialueen järjestämänä palveluna.
Maksuton influenssarokotus annetaan riskiryhmille ja vakavalle influenssalle alttiin lähipiirille. Rokote on paras keino suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta, esimerkiksi keuhkokuumeelta. Rokote on hyvä ottaa joka syksy, sillä sen teho kestää noin vuoden ja influenssavirus muuntuu jatkuvasti. Ottamalla influenssarokotteen suojaat myös läheisiäsi.
Jos et kuulu riskiryhmään tai vakavalle influenssalle erityisen alttiin henkilön lähipiiriin, mutta haluat suojautua influenssaa vastaan, voit hankkia rokotteen itse. Esimerkiksi moni työnantaja tarjoaa influenssarokotusta työntekijöilleen. Voit myös pyytää reseptin influenssarokotteeseen ottamalla yhteyttä oman kuntasi rokotuspalveluihin. Hae rokote apteekista ja varaa rokotusaika.
Kenelle ja millä ehdoin
Ilmaisen influenssarokotuksen saavat:
* Raskaana olevat
* Kaikki 65 vuotta täyttäneet
* Alle 7-vuotiaat lapset
* Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
* Varusmiespalveluksensa tai vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat
* Henkilöt, jotka asuvat asumisyksiköissä tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa.
* Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
* Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiiri
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta:
Ei valittuna paikkakuntaa
Ajanvaraus terveydenhuoltoon (Inari)
Sähköisestä ajanvarauksesta voi varata ajan röntgeniin ja hoitajan vastaanotolle. Hoitajan vastaanotto: injektiot, korvahuuhtelut, haavanhoidot, ompeleiden poisto. Terveydenhoitajan vastaanotto: rokotukset, kuulon tutkimukset, kutsuntatarkastukset, kouluuntulotarkastukset, 4 v. neuvolatarkastukset.
Ajanvaraus rokotepalveluihin ja diabetestarvikejakeluun (Rovaniemi)
Varaa aika sähköisesti korona- ja influenssarokotteelle sekä diabetestarvikkeiden jakeluun. Näet palvelussa sinulle varatut ajat, ja voit siirtää tai perua jo varatun ajan.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelu on tietoturvallinen.
Palvelussa voit varata aikoja Muoniossa hammashoitoon, Hetassa hammashoitoon, terveydenhoitajien ja sairaanhoitajien vastaanotolle sekä koronarokotukseen. Voit myös siirtää ja perua jo varatun ajan.
Palvelusta voit varata aikoja sairaanhoitajan vastaanotolle, sairaanhoitajan puhelinajoille, rokotuksille, röntgeniin, spirometriaan, EKG:hen eli sydänfilmiin ja hammashuollon palveluihin. Voit myös siirtää ja perua jo varatun ajan.
Saat yhteyden neuvolan terveydenhoitajaan/kouluterveydenhoitajaan soittamalla arkipäivisin. Voit olla yhteydessä terveydenhoitajaan myös koulupsykologin palveluihin liittyvissä asioissa.
Lasten ja koululaisten rokotukset hoituvat ikäkausitarkastuksissa lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Aikuisiässä tulee huolehtia ainoastaan ajan tasalla olevasta jäykkäkouristusrokotussuojasta. Aikuiset tarvitsevat tehosterokotteen 25-, 45- ja 65-vuotiaana tai, kun edellisestä tehosteesta on kulunut 20 vuotta.
Yli 65- vuotiaille tehoste tulee 10 vuoden välein.
Aikuisten ja ikäihmisten tulee huolehtia rokotussuojastaan itse.
Matkailijoiden rokotusneuvonnassa tarkistetaan perusrokotukset ja kohdemaahan tarvittava rokotus- ja lääkitystarve sekä hankitaan tarvittavat reseptit. Suurin osa matkailijoista tarvitsee perusrokotteiden lisäksi suojaa ainoastaan A-hepatiittia vastaan.
Matkan kohteesta riippuen voidaan tarvita useampia rokotteita ja rokotuskertoja riittävän rokotesuojan saamiseksi. Siksi matkailijan on hyvä ottaa yhteyttä rokotussuunnitelman laatimiseksi vähintään 1-2 kuukautta ennen matkaa.
Aikuisten ja ikäihmisten tulee varata aika rokotusta varten.
Huomioithan, että koronarokotusten 1. ja 2. annoksen välillä tulee olla vähintään 6 viikkoa.
THL suosittelee kolmatta koronarokoteannosta voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille ja kaikille muille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille. Sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta perusterveillä 18-64 -vuotiailla. Rokoteannoksen ja koronavirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa.
Muista kasvomaski, hyvä käsihygienia ja turvaväli!
Voit saada rokotustodistuksen Omakannasta.
Käytössä TeleQ- takaisinsoittojärjestelmä puh. +358 407142851
Rovaniemen äitiys- ja lastenneuvoloiden keskitetty puhelinpalvelu
Puhelinpalvelusta voit varata tai perua neuvola-ajan sekä saada ohjausta ja neuvontaa. Puheluihin vastaavat neuvoloiden terveydenhoitajat.
Käytössämme on takaisinsoittopalvelu, kuuntele ohjeet ja toimi niiden mukaan. Takaisinsoittoajan saat parhaiten soittamalla aamupäivän aikana. Riittää kun soitat palveluumme vain kerran. Pyrimme soittamaan sinulle takaisin saman päivän aikana. Neuvola-ajan voit perua myös jättämällä viestin puhelinpalvelun vastaajaan kaikkina vuorokauden aikoina. Uusi vastaanottoaika tulee varata soittamalla puhelinpalveluun sen aukioloaikana.
Neuvoloissa rokotetaan raskaana olevat sekä yli puolivuotiaat ja alle 7-vuotiaat lapset. Influenssarokotuksen voi saada muun neuvolakäynnin yhteydessä. Muussa tapauksessa rokotukseen tulee varata jokaiselle oma aika joko verkossa tai puhelimitse.
Sallan korona-ja influenssarokotuksen ajanvaraus
Voit varata ajan korona- tai influenssarokotukseen soittamalla.
Saat yhteyden äitiys- ja lastenneuvolaan. Huomaa, että ajanvaraukset, lasten sairastumisesta johtuvat hoitovapaapyynnöt ja muut puhelimitse hoidettavat asiat on hyvä hoitaa puhelintunnin aikana.
Voit ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan äitiys- ja lastenneuvola-, ehkäisyneuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, diabetes-, rokotus-, muistineuvola- sekä seniorineuvola-asioissa.
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Ivalon terveyskeskuksessa toimivat lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto, monipuolinen neuvola, fysioterapia, puheterapeutti, laboratorio, röntgen, hammashoitola, vuodeosasto sekä ympärivuorokautinen päivystys. Palvelut toimivat ajanvarauksella, jonka yhteydessä tehtävän hoidon tarpeen arvioinnin perusteella hoitaja ohjaa potilaan tarkoituksenmukaiseen hoitoon joko lääkärille tai muulle terveysalan ammattilaiselle.
Tornion terveyskeskuksessa on vastaanottopalvelut, laboratorionpalvelut sekä röntgen, suun terveydenhuolto, kuntoutus, vuodeosasto, psykiatrinen poliklinikka, ikäihmisten palvelut ja vammaispalvelut.
Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n vastuulla ovat kiire- ja ajanvarausvastaanotto, kuntoutuspalvelut, röntgen sekä suun terveydenhuolto.
Terveyskeskus tarjoaa perusterveydenhuollon palvelut kuntalaiselle. Ylitornion terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, kuntoutus, neuvola ja vuodeosasto.
Ensiapu ja ajanvarausvastaanoton lisäksi tiloissa toimii laboratorio, röntgen, neuvola ja suun terveydenhuolto.
Osoite
Sodankyläntie
202 A,
98500
PELKOSENNIEMI
Normaalit aukioloajat
Maanantai
-
Torstai
08:00 - 14:45
Perjantai
08:00 - 13:30
Muut yhteystiedot
Sallan sosiaali- ja terveyskeskus
Sallan sosiaali- ja terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut.
Osoite
Jungintie
3,
98900
SALLA
Muut yhteystiedot
Muonion terveyskeskus
Muonion terveyskeskuksessa on lääkäreiden ja hoitajien vastaanotot, neuvolat, kuntoutus, hammashoitola, laboratorio, röntgen ja 24-paikkainen vuodeosasto.
Pellon terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Lääkärin ja sairaanhoitajan kiireetön vastaanotto toimii ajanvarauksella. Asiakkaan yhteydenoton perusteella tehdään hoidontarpeen arviointi, jossa määritellään muun muassa hoidon kiireellisyys ja suunnitellaan tarkoituksenmukainen jatkohoito.
Kiirevastaanotolla annetaan äkillisen sairastumisen, vamman tai kroonisen sairauden vaikeutumisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa. Hoidontarpeen arvio tehdään joko puhelimessa tai sen tekee päivystävä hoitaja vastaanotolla. Päivystysluonteisissa asioissa hoidon tarpeen arvio voidaan tehdä myös sähköisen yhteydenottokanavan kautta.
Poliklinikan lisäksi terveyskeskuksessa sijaitsevat myös neuvola, röntgen, vuodeosasto, fysioterapia, kotisairaanhoidon ja kotipalvelun toimistot sekä Nordlabin laboratoriopalvelut.
Rakennus on esteetön ja yksikerroksinen. Ulko-ovista oikean puoleisin on automaattisesti avautuva.
Osoite
Ahjotie
4-6,
95700
PELLO
Normaalit aukioloajat
Maanantai
-
Perjantai
08:00 - 16:00
Lauantai
09:00 - 14:00
Muut yhteystiedot
Savukosken terveysasema
Ensiapu- ja ajanvarausvastaanoton lisäksi terveysasemalla toimivat laboratorio, suun terveydenhuolto, apuvälinepalvelut ja diabeteshoitotarvikejakelu.
Rovaniemen kaupungin rokotuspiste koronavirus- ja influenssarokotteelle
Rokotuspiste koronavirusrokotuksia ja influenssarokotuksia varten. Rokotuspisteelle tullaan ajanvarauksella. Rokotusaikoja annetaan kansallisen suosituksen mukaisessa järjestyksessä.
Osoite
Rinteenkulman kauppakeskus, eteläpääty, 3. krs. Käynti ulkoa hissillä kauppakeskuksen pääoven vasemmalta puolelta tai parkkihallin eri kerroksista.
Neuvolasta voit varata tai perua vastaanottoajan, saada ohjausta ja neuvontaa. Palvelu on tarkoitettu lasta odottaville perheille, neuvolaikäisille lapsille sekä aikuisille. Suensaaren neuvolasta saat myös seniorineuvolan palvelut ja työttömien terveystarkastukset.
Osoite
Sairaalakatu
1,
95400
TORNIO
Normaalit aukioloajat
Maanantai
-
Torstai
08:00 - 15:30
Perjantai
08:00 - 13:15
Muut yhteystiedot
Tornion Arpelan neuvola
Neuvolasta voit varata tai perua neuvola-ajan sekä saada ohjausta ja neuvontaa.
Palvelu on tarkoitettu lasta odottaville perheille, neuvola- ja kouluikäisille lapsille sekä aikuisille. Neuvolassa otetaan myös verikokeita, joihin tarvitset lääkärin lähetteen.
Neuvolasta voit varata tai perua neuvola-ajan sekä saada ohjausta ja neuvontaa. Palvelu on tarkoitettu lasta odottaville perheille, neuvolaikäisille lapsille sekä aikuisille.
Osoite
Tapiolantie
8,
95410
TORNIO
Normaalit aukioloajat
Maanantai
-
Torstai
08:00 - 15:30
Perjantai
08:00 - 13:15
Muut yhteystiedot
Tornion Karungin neuvola
Neuvolasta voit varata tai perua neuvola-ajan sekä saada ohjausta ja neuvontaa. Palvelu on tarkoitettu lasta odottaville perheille, neuvola- ja kouluikäisille lapsille sekä aikuisille.
Neuvolassa otetaan verikokeita, joihin tarvitset lääkärin lähetteen.
Perhekeskus tarjoaa alueen monialaiset palvelut lapsille, nuorille ja perheille. Perhekeskus sovittaa yhteen lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, sivistyspalvelut sekä järjestöjen ja seurakunnan palvelut. Hannulan neuvolasta saat myös seniorineuvolan palvelut ja työttömien terveystarkastukset.
Osoite
Pohjolankatu
7,
95420
TORNIO
Normaalit aukioloajat
Child Health Clinic
Maanantai
-
Torstai
08:00 - 15:30
Perjantai
08:00 - 13:15
Muut yhteystiedot
Tornion Kaakamon neuvola
Neuvolasta voit varata tai perua neuvola-ajan sekä saada ohjausta ja neuvontaa. Palvelu on tarkoitettu lasta odottaville perheille, neuvola- ja kouluikäisille lapsille sekä aikuisille.
Neuvolassa otetaan verikokeita, joihin tarvitset lääkärin lähetteen.
Osoite
Vanha Alapääntie
22,
94430
TORNIO
Normaalit aukioloajat
Maanantai
-
Keskiviikko
08:00 - 15:30
Perjantai
08:00 - 13:15
Muut yhteystiedot
Utsjoen terveyskeskus
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut.
Jos et kuulu riskiryhmään tai vakavalle influenssalle erityisen alttiin henkilön lähipiiriin, mutta haluat suojautua influenssaa vastaan, voit hankkia rokotteen itse. Esimerkiksi moni työnantaja tarjoaa influenssarokotusta työntekijöilleen. Voit myös pyytää reseptin influenssarokotteeseen ottamalla yhteyttä oman kuntasi rokotuspalveluihin. Hae rokote apteekista ja varaa rokotusaika.
Saat yhteyden neuvolan terveydenhoitajaan/kouluterveydenhoitajaan soittamalla arkipäivisin. Voit olla yhteydessä terveydenhoitajaan myös koulupsykologin palveluihin liittyvissä asioissa.
Lasten ja koululaisten rokotukset hoituvat ikäkausitarkastuksissa lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Aikuisiässä tulee huolehtia ainoastaan ajan tasalla olevasta jäykkäkouristusrokotussuojasta. Aikuiset tarvitsevat tehosterokotteen 25-, 45- ja 65-vuotiaana tai, kun edellisestä tehosteesta on kulunut 20 vuotta.
Yli 65- vuotiaille tehoste tulee 10 vuoden välein.
Aikuisten ja ikäihmisten tulee huolehtia rokotussuojastaan itse.
Matkailijoiden rokotusneuvonnassa tarkistetaan perusrokotukset ja kohdemaahan tarvittava rokotus- ja lääkitystarve sekä hankitaan tarvittavat reseptit. Suurin osa matkailijoista tarvitsee perusrokotteiden lisäksi suojaa ainoastaan A-hepatiittia vastaan.
Matkan kohteesta riippuen voidaan tarvita useampia rokotteita ja rokotuskertoja riittävän rokotesuojan saamiseksi. Siksi matkailijan on hyvä ottaa yhteyttä rokotussuunnitelman laatimiseksi vähintään 1-2 kuukautta ennen matkaa.
Aikuisten ja ikäihmisten tulee varata aika rokotusta varten.
Huomioithan, että koronarokotusten 1. ja 2. annoksen välillä tulee olla vähintään 6 viikkoa.
THL suosittelee kolmatta koronarokoteannosta voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille ja kaikille muille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille. Sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta perusterveillä 18-64 -vuotiailla. Rokoteannoksen ja koronavirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa.
Muista kasvomaski, hyvä käsihygienia ja turvaväli!
Voit saada rokotustodistuksen Omakannasta.
Käytössä TeleQ- takaisinsoittojärjestelmä puh. +358 407142851
Rovaniemen äitiys- ja lastenneuvoloiden keskitetty puhelinpalvelu
Puhelinpalvelusta voit varata tai perua neuvola-ajan sekä saada ohjausta ja neuvontaa. Puheluihin vastaavat neuvoloiden terveydenhoitajat.
Käytössämme on takaisinsoittopalvelu, kuuntele ohjeet ja toimi niiden mukaan. Takaisinsoittoajan saat parhaiten soittamalla aamupäivän aikana. Riittää kun soitat palveluumme vain kerran. Pyrimme soittamaan sinulle takaisin saman päivän aikana. Neuvola-ajan voit perua myös jättämällä viestin puhelinpalvelun vastaajaan kaikkina vuorokauden aikoina. Uusi vastaanottoaika tulee varata soittamalla puhelinpalveluun sen aukioloaikana.
Neuvoloissa rokotetaan raskaana olevat sekä yli puolivuotiaat ja alle 7-vuotiaat lapset. Influenssarokotuksen voi saada muun neuvolakäynnin yhteydessä. Muussa tapauksessa rokotukseen tulee varata jokaiselle oma aika joko verkossa tai puhelimitse.
Sallan korona-ja influenssarokotuksen ajanvaraus
Voit varata ajan korona- tai influenssarokotukseen soittamalla.
Saat yhteyden äitiys- ja lastenneuvolaan. Huomaa, että ajanvaraukset, lasten sairastumisesta johtuvat hoitovapaapyynnöt ja muut puhelimitse hoidettavat asiat on hyvä hoitaa puhelintunnin aikana.
Voit ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan äitiys- ja lastenneuvola-, ehkäisyneuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, diabetes-, rokotus-, muistineuvola- sekä seniorineuvola-asioissa.
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
1.6.2023
Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla supistettua tai väliaikaisesti kiinni. Alle on koostettu poikkeukset normaalista toiminnasta. Muuten palvelut toimivat normaalisti.
Enontekiö
Päivätoimintakeskus Hyrylä on suljettu 5.7.–2.8.2023.
Enontekiön sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Inari
Inarin Toimintakeskus on suljettu 3.7.–6.8.2023.
Inarin sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Kemi
Kemin muistipoliklinikka on suljettu 19.6.-10.7.2023
Kemin haavapoliklinikka on suljettu 10.7.-6.8.2023
Kemin päiväsairaala on suljettu 3.7.-30.7.2023
Kemin avokuntoutus on suljettu 3.-30.7.2023.
Kemin perheneuvola on suljettu 17.-30.7.2023.
Kemin toimintakeskus Leipätehdas on suljettu 26.6.–23.7.2023.
Kemijärvi
Vammaisten päivätoiminta Kiehispirtissä ja Toimintakeskuksessa on suljettu 26.6.-28.7.2023.
Ikääntyneiden intervalliyksikkö Luhtavillan toimintaa on supistettu 15.6.-6.8.2023.
Keminmaa
Keminmaan muistipoliklinikka on suljettu 3.7.-30.7.2023
Keminmaan päiväkeskus Rantatupa on suljettu 26.6.-28.7.2023.
Keminmaan sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvarauksella 10.-23.7.2023, kunnanviraston on suljettu.
Keminmaan perheneuvolan psykologin palvelut on suljettu 3.-31.7.2023.
Kittilä
Kittilän sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Pääskynpesä on suljettu 23.6.–9.8.3023.
Kolari
Kolarin terveyskeskuksen vuodeosasto on suljettu 2.6.–6.8.2023. Sulun aikana terveyskeskustasoista hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan naapurikunnissa sijaitsevilla osastoilla.
Kolarin suun terveydenhuolto suljettu 13.–14.6. ja 26.6.–23.7. Sulun aikana voi ottaa yhteyttä lähimpään hammashoitolaan Muoniossa, Kittilässä tai Pellossa.
Muonion suun terveydenhuolto p. 040 186 4699
Kittilän suun terveydenhuolto p. 040 546 3901
Pellon suun terveydenhuolto p. 040 713 2736
Kolarin sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Toimari on suljettu 23.6.–16.7.2023.
Muonio
Muonion suun terveydenhuolto on suljettu 10.7.–7.8. Sulun aikana puhelut ohjautuvat Hetan terveysasemalle suun terveydenhuoltoon.
Muonion sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Naalo on suljettu 3.–31.7.2023
Pelkosenniemi
Pelkosenniemen terveyspalvelut (lääkäri, hoitaja, laboratorio, röntgen, hammashoitola, fysioterapia, neuvola ja vuodeosasto) on suljettu 17.7.–6.8.2023. Päivystävä sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja tavattavissa tiistaisin ja torstaisin sulun aikana.
Pelkosenniemi-Savukosken mielenterveyspalvelut on suljettu 3.7.–30.7.2023.
Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot Sodankylän mielenterveystoimiston ajanvaraukseen ma-to klo 8.00–11.00, p. 040 6789566 tai Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystykseen p. 040 715 8400 (24/7)
Pelkosenniemen vammaisten päivätoiminta Toimintapiste on suljettu 10.7.-11.8.2023.
Pello
Pellon tehostettu kotisairaanhoito toimii 5.6.–31.7.2023 aikana supistetusti. Tehostettu kotisairaanhoito on auki vain arkipäivisin kello 8–21. Viikonloppuisin voi tarvittaessa olla yhteydessä vuodeosastolle p. 040 7132 743.
Pellon sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Pellon Toimintakeskus on suljettu 3.–31.7.2023.
Niittyvillan päiväkeskus on suljettu 3.-16.7.2023.
Rovaniemi
Rovaniemen muistipoliklinikka ja diabetespoliklinikka on suljettu 3.7.-30.7.2023
Rovaniemen perhesuunnitteluneuvola ja opiskeluterveydenhuolto on suljettu 3.-23.7.2023
Rovaniemen kouluterveydenhuolto on suljettu 26.6.-8.8.2023
Rovaniemen Saarenputaan hammashoitola on suljettu 5.6.-13.8.2023
Muurolan hammashoitola ja Sinetän hammashoitola suljettu koko kesän ajan.
Kesän ajan Rovaniemen suun terveydenhuollon toiminta on keskitetty Piekkarin hammashoitolaan.
Rovaniemien seniorineuvolat on suljettu 1.6.-31.7.2023.
Erkkilänkujan päivätoimintakeskuksen aikuisten päivätoiminta on suljettu 3.-30.7.2023.
Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen tilapäishoitoyksikkö Vuoma on suljettu 1.–30.7.2023. Kolpeneen kuntoutuspoliklinikka jaan suunniteltu jaksotoiminta on suljettu 21.6.–6.8.2023. Myllärin paja on suljettu 3.–31.7.2023.
Savukoski
Savukosken terveyspalvelut (lääkäri, hoitaja, laboratorio, hammashoitola, fysioterapia ja neuvola) on suljettu 19.6.–16.7.2023.
Pelkosenniemi-Savukosken mielenterveyspalvelut on suljettu 3.7.–30.7.2023.
Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot Sodankylän mielenterveystoimiston ajanvaraukseen ma-to klo 8.00–11.00, p. 040 6789566 tai Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystykseen p. 040 715 8400 (24/7)
Simo
Simon muistipoliklinikka on suljettu 26.6.-23.7.2023
Simon suun terveydenhuolto on suljettu 3.7.-30.7.2023. Kiireellisissä tapauksissa soita Rovaniemen suun terveydenhuollon ajanvaraukseen p. 016 860 2010
Simon päivätoiminta on suljettu 3.–31.7.2023. Toimintakeskus on suljettu 30.6.–23.7.2023. Työpaja on suljettu 3.7.–4.8.2023.
Simon perheneuvolan psykologin palvelut on suljettu 3.7.-6.8.2023.
Sodankylä
Sodankylän röntgenissä on poikkeusaukiolo 12.6.-13.8.2023, ma-to 8–15, pe 8–14, to 22.6. suljetaan klo 14, suljettu juhannusaattona.
Sodankylän vammaisten päivätoiminta Päivänpaiste on suljettu 10.7.-11.8.2023.
Sodankylän Sopukan vastaanottotoiminta supistuu ajalla 19.6–13.8.
kiireettömiä asioita koskevat puhelut otetaan vastaan arkisin klo 8–12, p. 020 692 881. Käytössä takaisinsoittopalvelu, puhelut pyritään soittamaan takaisin saman päivän aikana.
Sopukan infopiste on auki ma-to klo 8–14 ja pe klo 8–13.
Neuvolan toimisto on suljettu 3.7–30.7. Lastenneuvola (p. 040 685 5942) ja seksuaaliterveysneuvonta (p. 0400 239898, puhelinaika klo 10–11) toimivat supistetusti.
Sodankylän Hannuksenkartanon Veiki-siiven lyhytaikaispaikat suljettu 29.5.–20.8.2023. Suljettuja paikkoja on 7. Korvaavia paikkoja on muualla käytössä 3.
Tervola
Tervolan ikääntyneiden päivätoiminta on avoinna tiistaisin ja keskiviikkoisin ajalla 31.5.-5.9.2023.
Tervolan Toimintakeskus on suljettu 3.–31.7.2023.
Tornio
Tornion sosiaalitoimiston neuvonta on suljettu 8.–23.7.2023. Kiireisissä asioissa voit olla yhteydessä puhelimitse 050 5971160 klo 8.00–11.30.
Tornion A-klinikka on suljettu 3.7.–30.7.2023
Tornion A-klinikan ollessa suljettuna kiireelliset avohoitopalvelut järjestetään Länsi-Pohjan keskussairaalan keskitetyn poliklinikan toimesta.
Tornion päiväkeskus Väylän Valo on suljettu 10.-23.7.2023.
Tornion perheneuvola on suljettu 10.-23.7.2023. Ajalla 24.7.–31.7. avoinna ajanvarauksella, puhelinpäivystys tiistaisin ja torstaisin klo 10–12 p. 040 481 3392.
Utsjoki
Utsjoen suun terveydenhuolto on suljettu 3.7.-30.7.2023. Kiireellisissä asioissa soita Inarin suun terveydenhuollon ajanvaraukseen p. 040 830 8936.
Utsjoen sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Ylitornio
Ylitornion mielenterveystoimisto on suljettu 10.7.–21.7.2023.
Ylitornion mielenterveystoimiston ollessa suljettuna kiireelliset avohoitopalvelut järjestetään Länsi-Pohjan keskussairaalan keskitetyllä poliklinikalla.
Ylitornion ikääntyneiden päivätoiminta on suljettu 26.6.-30.7.2023. Toimintakeskus Jokipaju on suljettu 3.–30.7.2023
Perheoikeudellisten palvelujen neuvonta ja ohjaus on keskitetty koko Lapin hyvinvointialueella ajalla 26.6.–14.7.2023 numeroihin 040 139 7215 ja 040 137 3950 soittoaika ma–to 9-11. Perheoikeudelliset palvelut on suljettu 17.–21.7.2023.
Keskussairaalat
Huomaathan, että keskussairaaloiden palveluissa voi olla toiminnan supistuksia kesän aikana. Erityisesti heinäkuussa useita poliklinikkoja on suljettu.
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla supistettua tai väliaikaisesti kiinni. Alle on koostettu poikkeukset normaalista toiminnasta. Muuten palvelut toimivat normaalisti.
Mitä tehdä, kun flunssa iskee? – voit aloittaa Omaolon oirearviolla
17.2.2023
Omaolon yksi keskeinen palvelu on erilaiset oirearviot. Oirearvion tekemällä saat luotettavia, tutkittuun tietoon ja lääketieteelliseen asiantuntemukseen perustuvia suosituksia sekä ohjauksia tarpeenmukaisesta hoidosta omien vastaustesi pohjalta. Omaolon oirearviot ovat CE-merkinnän saanut lääkinnällinen laite.
Omaan tilanteeseen sopivia hoito-ohjeita saat täyttämällä oirearvion suoraan omaolo.fi-sivustolta. Oirekysely tuottaa vastausten pohjalta yksilöllisen, hoidon kiireellisyyden suositukseen pohjautuvan kansallisen toimintaohjeen riippumatta siitä, onko palvelu asuinalueellasi käytössä. Saat paikallisen toimintaohjeen kuntavalinnan pohjalta, mikäli palvelu on kunnassasi käytössä. Ohje voi sisältää itsehoito-ohjeen, kehotuksen olla yhteydessä terveyspalveluihin tai mahdollisuuden lähettää täytetyt tiedot oman kunnan terveydenhuollon ammattilaiselle. Ammattilaiset ovat yhteydessä asukkaisiin oirekuvauksen pohjalta määräytyneen kiireellisyyden puitteissa.
Flunssaisena voit valita oireisiisi parhaiten sopivan arvion.
Näillä alueilla oirearvion voi suoraan lähettää oman terveyskeskuksen ammattilaiselle tai saa paikallisen ohjeen hoitoon hakeutumisesta:
Hengitystietulehdus
Enontekiö, Kittilä, Muonio, Ranua ja Sodankylä
Koronavirustaudin oirearvio
Sodankylä
Korvan kipu tai lukkoisuus
Inari, Kittilä, Ranua ja Sodankylä
Kurkkukipu tai nieluoire
Enontekiö, Inari, Kittilä, Muonio, Sodankylä, Ranua ja Ylitornio
Päänsärky
Enontekiö, Inari, Kittilä, Muonio, Ranua ja Sodankylä
Silmän rähmiminen, vetistys tai punoitus
Enontekiö, Inari, Kittilä, Muonio, Ranua ja Sodankylä
Yleinen oirekysely
Kittilä ja Sodankylä
Yskä
Inari, Kittilä ja Sodankylä
Oirearviot sisältävät päättelyä ja niitä kehitetään hoitosuositusten ja -ohjeiden sekä palautteiden pohjalta. Suositukset perustuvat kansallisiin hoitosuosituksiin, kuten Käypä hoito -suosituksiin.
Mitä tehdä, kun flunssa iskee? – voit aloittaa Omaolon oirearviolla
Omaolon yksi keskeinen palvelu on erilaiset oirearviot. Oirearvion tekemällä saat luotettavia, tutkittuun tietoon ja lääketieteelliseen asiantuntemukseen perustuvia suosituksia sekä ohjauksia tarpeenmukaisesta hoidosta omien vastaustesi pohjalta. Omaolon oirearviot ovat CE-merkinnän saanut lääkinnällinen laite.
Ajanvaraus osoitteessa tornio.kehollesi.fi tai puhelimessa numeroista 050 597 1260 tai 040 487 6323.
Koronarokotuksen voi saada:
kaikki 65 vuotta täyttäneet
18 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat
voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet.
Perusterveille 60–64-vuotiaille voidaan antaa 4. annos.
Kaikille 18 vuotta täyttäneille ja 12 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville suositellaan 3. annosta.
Koronarokotteen tehoste voidaan antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai koronavirustaudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Käytössä on varianttirokote.
Maksuttoman influenssarokotuksen saavat:
raskaana olevat
kuuden kuukauden ikäiset ja alle 7-vuotiaat lapset
kaikki 65 vuotta täyttäneet
sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri
sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö