Hallinto
Hallinto
Hyvinvointialueemme on julkisoikeudellinen yhteisö eli toimintaa säädetään lailla.
Lähes joka viikko kokoontuva aluehallitus johtaa toimintaa, hallintoa ja taloutta. Toiminta käsittää hyvinvointialueen ja hyvinvointialuekonsernin toiminnan lisäksi muun omistukseen, sopimukseen ja rahoittamiseen perustuvan toiminnan.
Aluehallituksen vastuulla olevat toimet:
- Toiminnan yhteensovittaminen
- Palvelujen saatavuus
- Saavutettavuus
- Omistajaohjaus
- Henkilöstöpolitiikka
- Sisäinen valvonta
- Riskienhallinnan järjestäminen
- Sopimushallinnan järjestäminen
- Sisäisen tarkastuksen järjestäminen
Aluehallituksen puheenjohtajan tehtävä on kokopäiväinen työ, jonka palkkio on samaa luokkaa kansanedustajan peruspalkkion kanssa.
Lapin hyvinvointialueen hallituksen esittely löytyy aluehallituksen sivulta..
Hyvinvointialuejohtaja
Meillä on päätoiminen hyvinvointialuejohtaja. Hänen vastuullaan on johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Hyvinvointialuejohtaja valmistelee asiat aluehallituksen käsiteltäväksi.
Organisaatio
Äigikyevdileh ääših fáádást
-
Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Talouden tasapainottaminen ja toiminnan kehittäminen edellyttävät rakenteellisia uudistuksia"Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta hyväksyi toukokuun kokouksessaan arviointikertomuksen vuodelta...
Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Talouden tasapainottaminen ja toiminnan kehittäminen edellyttävät rakenteellisia uudistuksia"
5.6.2024
Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Talouden tasapainottaminen ja toiminnan kehittäminen edellyttävät rakenteellisia uudistuksia"
Kuva: Lapin materiaalipankki / Jenni Lintula
5.6.2024
Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta hyväksyi toukokuun kokouksessaan arviointikertomuksen vuodelta 2023, ja jättää sen aluevaltuuston käsiteltäväksi 10. kesäkuuta 2024 pidettävässä kokouksessa.
Tarkastuslautakunnan päätehtävä on arvioida, ovatko aluevaltuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet toteutuneet sekä onko toiminta ollut tuloksellista ja tarkoituksenmukaista.
Vuosi 2023 oli Lapin hyvinvointialueen ensimmäinen varsinainen toimintavuosi. Tarkastuslautakunta päätti nostaa vuonna 2023 arvioinnin kohteiksi seuraavat hyvinvointialueen strategiset painopisteet: henkilöstökokemus, hyvä johtaminen ja talouden tasapaino.
Laatu on tärkeä menestystekijä
Tarkastuslautakunta pitää laadunhallintaa ja kehittämistä toiminnan tehokkuuden ja tuloksellisuuden edellytyksenä. Tarkastuslautakunta haluaa toimia esimerkillisesti arviointityön kehittäjänä. Lautakunta suosittelee panostamista Lapin hyvinvointialueen kokonaisvaltaiseen laadunhallintatyöhön. Laadunhallintatyö edellyttää etenkin johdon, mutta myös henkilöstön sitoutumisen lisäksi yhteisen laatupolitiikan ja -ymmärryksen määrittelyä.
Organisaation uudistaminen on tarpeen
Vuodelle 2023 aiottua uudelleenorganisointia olisi tullut jatkaa suunnitellusti. Palvelualueiden rooli on jäänyt epäselväksi. Toiminta oli vuonna 2023 edellisen vuoden tapaan hyvin aluehallitusvetoista. Toimielin- ja henkilöstöorganisaatiota, mukaan lukien palvelualuemalli, tulee arvioida uudelleen. Tarkastuslautakunta suosittelee kiinnittämään erityistä huomiota toiminnan siiloutumisen ehkäisemiseen ja yhteistyön mahdollistamiseen.
Päätösvaltaa tulee pystyä hajauttamaan tarkoituksenmukaisesti ja luottamushenkilöelinten päätösvallan rajat määritellä uudelleen. Yhtenäisillä ohjeilla ja toimintatavoilla päätöksentekoa voidaan hallitusti hajauttaa.
Strategian toimeenpano-ohjelmat tulee sovittaa yhteen
Tarkastuslautakunta suosittelee, että jatkossa eri ohjelmien yhteensovittamisen, aikatauluttamisen ja vastuuttamisen tueksi laaditaan päätöksenteon vuosikello. Lapin hyvinvointialueen lakisääteisiä ja muita ohjelmia on valmisteltu, mutta eriaikaisesti. Yksi keskeisimmistä on sote-palvelustrategia ja sitä toimeenpaneva talouden sopeuttamisohjelma. Nämä olivat aluevaltuuston päätöksenteossa vasta huhtikuussa 2024. Tarkastuslautakunta pitää huolestuttavana keskeisten ohjelmien viivästymistä ja ohjelmien eriytymistä toisistaan.
Talous on epätasapainossa
Talous on epätasapainossa ja alijäämää on 90,3 miljoonaa euroa vuodelta 2023. Talouden sopeuttamisohjelma (tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma) laadittiin vasta keväällä 2024. Talouden tasapainottaminen edellyttää merkittäviä rakenteellisia uudistuksia.
Tarkastuslautakunta pitää huolestuttavana, että päätösten vaikutusten ennakkoarviointeja ei ole tehty vuonna 2023. Lautakunta pitää tärkeänä vaikutusten ennakkoarviointien tekemistä jatkossa säännönmukaisesti ja tarkoituksenmukaisella tavalla:
”Lautakunta suosittelee, että vastaisuudessa hyvinvointialueella tehtäisiin säännönmukaisesti päätösten vaikutusten ennakkoarviointeja”.
Henkilöstön hyvinvointiin ja työnantajamaineeseen on panostettava
Henkilöstöohjelma alaohjelmineen ja kehittämishankkeineen on käynnistynyt onnistuneesti. Tarkastuslautakunta pitää erityisen onnistuneena sitä, että henkilöstöpalvelut panostaa esihenkilötyön tukemiseen.
”Henkilöstön aito kuunteleminen ja osallistumismahdollisuudet ovat hyvän henkilöstökokemuksen avaimia. Niihin tulisi kiinnittää erityistä huomiota", arviointikertomuksessa todetaan.
Työvoimapula on koko Lapin haaste, johon vastataan vain alueellisella yhteistyöllä, ei keskenään kilpailemalla. Tarkastuslautakunta pitää edelleen tärkeänä, että työnantajamaineeseen ja työhyvinvointiin panostetaan. Tarkastuslautakunta suosittelee, että työvoiman vuokrausta vähennetään suunnitellusti ja huolehditaan sopimushallinnasta.
Johtamisjärjestelmää tulee kehittää
Keskitetty päätöksenteko voi tarkastuslautakunnan mukaan olla joissakin asioissa perusteltua, mutta yhtenäisillä ohjeilla ja toimintatavoilla päätöksentekoa voidaan tarkoituksenmukaisesti hajauttaa delegointimatriisin mukaisesti. Tarkastuslautakunta suosittelee johtoryhmärakenteiden tarkastelua osana organisointia ja johtamisen kehittämistä.
Lisähaasteita johtamiseen tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan tuovat hallinnollisten tehtävien epätarkoituksenmukainen jakautuminen sekä suurten sopimus- ja hankintakokonaisuuksien hallinta.
Arviointikertomus on aluevaltuuston käsiteltävänä 10.6.2024
Tarkastuslautakunta jättää arviointikertomuksen vuodelta 2023 aluevaltuuston kokouksessa 10.6.2024 ja esittää, että aluevaltuusto pyytää aluehallitusta kokoamaan vastineet ja antamaan valtuustolle lausunnon syyskuun loppuun mennessä toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta, ja mihin tarkastuslautakunnan kannanottojen perusteella on ryhdytty.
Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2023 tullaan julkaisemaan kesäkuussa verkko-osoitteessa: lapha.fi/tarkastuslautakunta.
Lisätietoja
Vesa Puuronen
tarkastuslautakunnan pj.
vesa.puuronen@lapha.fi
050 320 3434Riitta Erola
tarkastuspäällikkö
riitta.erola@lapha.fi
040 537 8271Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Talouden tasapainottaminen ja toiminnan kehittäminen edellyttävät rakenteellisia uudistuksia"
5.6.2024Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta hyväksyi toukokuun kokouksessaan arviointikertomuksen vuodelta...Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Talouden tasapainottaminen ja toiminnan kehittäminen edellyttävät rakenteellisia uudistuksia"
Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta hyväksyi toukokuun kokouksessaan arviointikertomuksen vuodelta 2023, ja jättää sen aluevaltuuston käsiteltäväksi 10. kesäkuuta 2024 pidettävässä kokouksessa.
-
Lapin hyvinvointialue toimittaa lainanhoitokyvyn varmistamista koskevat laskelmat valtiovarainministeriölleLapin aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 8.5.2024 hyvinvointialueen lainanhoitokykyä varmistavat laskelmat...
Lapin hyvinvointialue toimittaa lainanhoitokyvyn varmistamista koskevat laskelmat valtiovarainministeriölle
13.5.2024
Lapin hyvinvointialue toimittaa lainanhoitokyvyn varmistamista koskevat laskelmat valtiovarainministeriölle
13.5.2024
Lapin aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 8.5.2024 hyvinvointialueen lainanhoitokykyä varmistavat laskelmat toimitettavaksi valtiovarainministeriölle.
Lapin aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 8.5.2024 hyvinvointialueen lainanhoitokykyä varmistavat laskelmat toimitettavaksi valtiovarainministeriölle. Lainanhoitokykyä osoittavat vaihtoehtoiset laskelmat nivoutuvat yhteen tarkennetun talouden sopeuttamisohjelman kanssa. Sopeuttamisohjelmalla haetaan ratkaisuja samalla sekä talouden alijäämään että henkilöstöpulaan.
Lainanhoitokyvyn osoittamiseksi tehdyissä laskelmissa on otettu huomioon valtion kehysriihen ja julkisen talouden suunnitelman vaikutukset menojen vähennyksinä ja tulojen lisäyksinä varovaisuuden periaatteella laskettuina. Valtionrahoitus on laskettu valtiovarainministeriön 29.4.2024 julkaiseman painelaskelman mukaisena.
Lapin hyvinvointialueen lainanhoitokyky on riittävä laskelmien kaikissa vaihtoehdoissa. Sopeuttamistoimien eurovaikutusten määrä eri vuosina riippuu siitä, missä määrin hyvinvointialue voi toteuttaa toimenpiteet vaarantamatta hyvinvointialueen kykyä järjestää palveluja lainmukaisesti.
Lapin hyvinvointialue toimittaa lainanhoitokyvyn varmistamista koskevat laskelmat valtiovarainministeriölle
13.5.2024Lapin aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 8.5.2024 hyvinvointialueen lainanhoitokykyä varmistavat laskelmat...Lapin hyvinvointialue toimittaa lainanhoitokyvyn varmistamista koskevat laskelmat valtiovarainministeriölle
Lapin aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 8.5.2024 hyvinvointialueen lainanhoitokykyä varmistavat laskelmat toimitettavaksi valtiovarainministeriölle.
-
Kuntakohtaiset palveluesitteet kotijakeluunLapin hyvinvointialueen kaikkiin 21 kuntaan tehdään omat kotitalouksiin jaettavat palveluesitteet. Esitteet...
Kuntakohtaiset palveluesitteet kotijakeluun
28.12.2023
Lapin hyvinvointialueen kaikkiin 21 kuntaan tehdään omat kotitalouksiin jaettavat palveluesitteet. Esitteet jaetaan pääsääntöisesti vuodenvaihteen aikana. Esitteessä kerrotaan esimerkiksi paikkakunnan sosiaali- ja terveyspalveluista, pelastuspalveluista sekä koko Lapin hyvinvointialueen yhteisistä teemoista.
Esitteessä on kuntakohtaiset puhelinnumerot ja mahdolliset erilliset palveluajat eri palveluihin. Tietoihin voi luonnollisesti tulla ajan saatossa muutoksia. Päivitämme esitteiden tietoja tarpeen mukaan ja teemme uusintapainoksia.
Postijakelussa on ilmennyt joissakin kunnissa virheitä, eli jakoon on mennyt eri kunnan esite. Asiaa selvitetään ja tilanne pyritään korjaamaan mahdollisimman pian.
Esitteet ovat luettaviksi myös sähköisesti verkkosivuillamme Lapha.fi
Mikäli haluat antaa palautetta esitteestä tai esittää toiveita tuleviin esitteisiin, laita viestiä osoitteeseen viestinta@lapha.fi
Pohjoissaameksi:
Gielddaid bálvalangihppagat juohkin ládje ruovttuideLappi buresveadjinguovllu buot 21 gielddaide dahkkojit iežaset bálvalangihppagat, mat juhkkojuvvojit ruovttuide. Gihppagat juhkkojuvvojit ovddemustá jahkemolsašumi áigge. Gihpagis muitaluvvo ovdamearkka dihte báikegotti sosiála- ja dearvvasvuođabálvalusaid, gádjunbálvalusaid ja olles Lappi buresveadjinguovllu oktasaš temáid birra.
Gihpagis leat telefonnummirat ja vejolaš sierra bálvalanáiggit gieldda iešguđet bálvalusaide. Dieđut sáhttet rievdat lunddolaččat áiggi mielde. Mii ođasmahttit gihppagiid dieđuid dárbbu mielde ja dahkat ođđa prentehusaid.
Muhtun gielddain leat juohkán boastta boastut go leat juohkán eará gieldda gihppaga. Ášši čielggaduvvo ja dili viggat divvut nu johtilit go vejolaš.
Gihppagiid sáhttá lohkat maiddái elektrovnnalaččat min neahttasiidduin.
Jos háliidat addit máhcahaga gihpagis dahje buktit evttohusaid boahttevaš gihppagiidda, sádde dieđu čujuhussii viestinta@lapha.fi
Inarinsaameksi:
Kieldâkuáhtáseh palvâlemtieđettemčáluseh pááikán jyehimnáál
Laapi pyereestvaijeemkuávlu puoh 21 kieldáid ráhtojeh jieijâs palvâlemtieđettemčáluseh, moh juáhhojeh pááikán. Tieđettemčáluseh juáhhojeh iänááš ivemolsom ääigi. Tieđettemčálusist muštâluvvoo ovdâmerkkân päikkikode sosiaal- já tiervâsvuođâpalvâlusâin, kááijumpalvâlusâin sehe oles Laapi pyereestvaijeemkuávlu ohtsijn teemain.
Tieđettemčálusist láá kieldâkuáhtáseh puhelinnumereh já máhđuliih sierâ palvâlemääigih sierâ palvâlussáid. Tiäđoid pyehtih luándulávt puáttiđ ääigi mield nubástusah. Mij peividep tieđettemčálusij tiäđuid táárbu mield já rähtip uđđâ riänttusijd.
Poostâ jyehimist láá tábáhtum motomijn kieldâin feeilah, ađai láá juáhám puástu kieldâ tieđettemčálusijd. Mij selvâttep ääši já viggâp vuoigiđ tile nuuvt jotelávt ko máhđulâš.
Tieđettemčálusijd puáhtá luuhâd meid šleđgâhäämist mii nettisiijđoin.
Jis tun halijdah adeliđ macâttâs tieđettemčálusist tâi oovdânpyehtiđ tuoivuid puáttee tieđettemčálusáid, te piejâ viestâ čujottâsân viestinta@lapha.fi
Koltansaameksi:
Kåʹddpuõđlaž kääzzkâʹsttembrosyyr dommjuâkkmõʹšše
Lappi pueʹrrvââjjamvuuʹd juõʹǩǩ 21 kådda tuejjeet jiiʹjjez kääzzkâʹsttembrosyyr, koon jueʹǩǩet dommtäälaid. Brosyyrid jueʹǩǩet vuõss-sââʹjest eeʹjjvaajtõõzzâst. Brosyyrâst mušttlet ouddmiârkkân päiʹǩǩ-kååʹdd sosiaal- da tiõrvâsvuõttkääzzkõõzzin, peälštemkääzzkõõzzin di obb Lappi pueʹrrvââjjamvuuʹd õhttsaž teeʹmin.Brosyyrâst lie kåʹddpuõđlaž teʹlfon-nââmar da vueiʹtlvaž pååđai kääzzkâʹsttemääiʹj jeeʹres kääzzkõõzzid. Teâđaid vueiʹtte luâđlânji pueʹtted muttâz ääiʹj mieʹldd. Peiʹvveep brosyyri teâđaid taarb mieʹldd da tuejjeep ođđ teädldõõǥǥid.
Pååʹštjuâkkmõõžžâst lie očndõõttam vââʹjj koin-ne kååʹddin, ko juâkkmõʹšše lij mõõnnâm jeeʹres kååʹdd brosyyr. Ääʹšš čiõlǥeet da vueʹjj põõrgât teevvad nuʹtt jåʹttlânji ko lij vueiʹtlvaž.
Brosyyr lie lookkâmnalla še liâđǥlânji mij neʹttseeidain.
Jõs haaʹlääk uʹvdded maacctõõzz brosyyrâst leʹbe eʹtǩǩeed tuõivid pueʹtti brosyyrid, vuõlttad saaǥǥ addrõʹsse viestinta@lapha.fi
Kuntakohtaiset palveluesitteet kotijakeluun
28.12.2023Lapin hyvinvointialueen kaikkiin 21 kuntaan tehdään omat kotitalouksiin jaettavat palveluesitteet. Esitteet...28.12.2023
Kuntakohtaiset palveluesitteet kotijakeluunKuntakohtaiset palveluesitteet kotijakeluun
Lapin hyvinvointialueen kaikkiin 21 kuntaan tehdään omat kotitalouksiin jaettavat palveluesitteet. Esitteet jaetaan pääsääntöisesti vuodenvaihteen aikana. Esitteessä kerrotaan esimerkiksi paikkakunnan sosiaali- ja terveyspalveluista, pelastuspalveluista sekä koko Lapin hyvinvointialueen yhteisistä teemoista.