Tietoa meistä
Ajankohtaista hyvinvointialueen päätöksenteossa
Seuraava aluevaltuuston kokous pidetään 18.12.2023 Torniossa.
Voit seurata kokousta Youtube-kanavallammeTuoreimmat esityslistat
Viimeisimmät pöytäkirjat
-
Järjestöjen toiminta-avustusten haku vuodelle 2024 käynnistyy 23.11.Lapin hyvinvointialueen vuoden 2024 toiminta-avustusten haku avautuu 23.11. Toiminta-avustuksia voivat...
Kuva: Lapin materiaalipankki
Järjestöjen toiminta-avustusten haku vuodelle 2024 käynnistyy 23.11.
13.11.2023
Lapin hyvinvointialueen vuoden 2024 toiminta-avustusten haku avautuu 23.11. Toiminta-avustuksia voivat hakea kaikki järjestöt, yhdistykset ja säätiöt, joiden toiminta täyttää avustusten myöntämisen ehdot.
Toiminta-avustusten haku on avoinna 23.11.–20.12.2023.
Lapin hyvinvointialueen toiminta-avustuksen saamisen ehtoina on, että järjestön toiminta edistää hyvinvointia, terveyttä ja arjen turvallisuutta, tukee sote-palveluja ja tapahtuu useamman kuin yhden kunnan alueella Lapissa. Avustusta voi hakea yksi tai useampi järjestö yhdessä. Avustusten myöntämisestä päättää hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta talousarvion määrärahan puitteissa.
Haku toteutetaan sähköisesti Webropol-lomakkeella. Hakulomake avautuu 23.11.2023 Lapin hyvinvointialueen verkkosivuilla osoitteessa Lapha.fi. Sivuilta saat lisätietoa myös hakuohjeista ja avustusperiaatteista.
Toiminta-avustusten infotilaisuudet
Lapin hyvinvointialue järjestää neljä samansisältöistä infotilaisuutta Teams-tapahtumana, joissa järjestöt voivat kysyä lisää aiheesta. Voit osallistua tapahtumaan kyseisen ajan kohdalla olevasta linkistä:
Tiistaina 28.11.2023
Torstaina 7.12.2023
Lisätietoja antaa:
Marika Mathlein, asiantuntija, järjestöyhteistyö, Lapin hyvinvointialue
marika.mathlein@lapha.fi, p. 040 487 3478Järjestökeskukset järjestöjen tukena avustusten hakemisessa
Lapin alueella toimivat järjestökeskukset sekä Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry ovat järjestöjen tukena hyvinvointialueen avustusten hakemisessa.
Järjestöt voivat olla yhteydessä seuraaviin järjestökeskuksiin (suluissa paikkakunta/paikkakunnat):- Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry (koko Lappi)
- Riitta Ollila, p. 040 198 2203, riitta.ollila@lapinsotu.fi
- Rovaniemen kansalaistalo / Rovaniemen Neuvokas (Rovaniemi)
- Marika Ahola, p. 040 199 4600, marika.ahola@rovaniemenneuvokas.fi
- Meri-Lapin järjestökeskus Silta (Kemi, Tornio, Keminmaa, Tervola, Simo, Ylitornio)
- Tytti Kumpulainen, p. 050 475 4340, tytti.kumpulainen@toivola-luotola.fi
- Järjestökeskus Kitinen (Sodankylä)
- Minna Hattunen, p. 040 189 5470, minna.hattunen@jarjestokeskus.fi
- Kemijärven järjestökeskus Kiehinen ry (Kemijärvi)
- Markku Iso-Heiko, p. 040 724 9017, markku.iso-heiko@yvpl.fi
- Markku Iso-Heiko, p. 040 724 9017, markku.iso-heiko@yvpl.fi
Järjestöjen toiminta-avustusten haku vuodelle 2024 käynnistyy 23.11.
13.11.2023Lapin hyvinvointialueen vuoden 2024 toiminta-avustusten haku avautuu 23.11. Toiminta-avustuksia voivat...Järjestöjen toiminta-avustusten haku vuodelle 2024 käynnistyy 23.11.
Lapin hyvinvointialueen vuoden 2024 toiminta-avustusten haku avautuu 23.11. Toiminta-avustuksia voivat hakea kaikki järjestöt, yhdistykset ja säätiöt, joiden toiminta täyttää avustusten myöntämisen ehdot.
- Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry (koko Lappi)
-
Maahanmuuttajia koskeva toimintaohje yhtenäistetty Lapin hyvinvointialueellaToimintaohje ohjaa pakolaisten vastaanotossa, alkuavustuksessa sekä maahanmuuttajien kanssa tehtävässä...
Kuva: STM
Maahanmuuttajia koskeva toimintaohje yhtenäistetty Lapin hyvinvointialueella
23.11.2023
Toimintaohje ohjaa pakolaisten vastaanotossa, alkuavustuksessa sekä maahanmuuttajien kanssa tehtävässä sosiaalityössä ja -ohjauksessa.
Lapin aluehallitus hyväksyi Lapin hyvinvointialueen maahanmuuttajia koskevan toimintaohjeen, joka ohjaa pakolaisten vastaanotossa, alkuavustuksessa sekä maahanmuuttajien kanssa tehtävässä sosiaalityössä ja -ohjauksessa.
Lapin hyvinvointialueen kunnissa on aiemmin ollut erilaisia käytäntöjä.
Ennen maahanmuuttajan kuntaan siirtymistä kunta sopii ELY-keskuksen kanssa kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä. Kunta kuulee hyvinvointialuetta ennen sopimuksen laatimista tai tarkistamista.
ELY-keskus osoittaa henkilön kunnalle, kun on sopinut asiasta kunnan kanssa. Jos henkilöllä on ilmeisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelun tarpeita, kunnan on kuultava hyvinvointialueen vastuuyksikköjohtajaa ennen henkilön kuntaan osoittamista.
Kunta vastaa kiintiöpakolaisten vastaanotosta, varaa pakolaiselle asunnon sekä huolehtii muun muassa sähkö- ja vesisopimuksista. Kunta hankkii myös ensimmäisten päivien elintarvikkeet. Hyvinvointialue vastaa alkuvaiheen terveystarkastuksista sekä päättää ehkäisevän ja täydentävän toimeentulotuen myöntämisestä.
Lapin aluehallituksen hyväksymän toimintaohjeen mukaan täydentävän toimeentulotuen alkuavustusta voidaan myöntää kodin perusvarusteisiin ja kausivaatetukseen.
Maahanmuuttajasosiaalityö kuuluu Lapin hyvinvointialueen työikäisten palveluihin.
Maahanmuuttajia koskeva toimintaohje yhtenäistetty Lapin hyvinvointialueella
23.11.2023Toimintaohje ohjaa pakolaisten vastaanotossa, alkuavustuksessa sekä maahanmuuttajien kanssa tehtävässä...Maahanmuuttajia koskeva toimintaohje yhtenäistetty Lapin hyvinvointialueella
Toimintaohje ohjaa pakolaisten vastaanotossa, alkuavustuksessa sekä maahanmuuttajien kanssa tehtävässä sosiaalityössä ja -ohjauksessa.
-
Lapin aluehallituksen päätöksiä 29.11.2023 pidetystä kokouksestaAluehallitus hyväksyi henkilöstöpalvelujen uudelleen organisoinnin, valitsi uuden talousjohtajan ja antoi...
Lapin aluehallituksen päätöksiä 29.11.2023 pidetystä kokouksesta
29.11.2023
Aluehallitus hyväksyi henkilöstöpalvelujen uudelleen organisoinnin, valitsi uuden talousjohtajan ja antoi ohjeistuksia talousarviovalmisteluun.
Aluehallitus päätti henkilöstöpalvelujen uudelleen organisointiin liittyvistä toimien ja virkojen perustamisista sekä muutoksista. Lapin hyvinvointialueen henkilöstöpalvelut on valmistellut omana toimintana tuotettavaa palkanlaskentapalvelua, jonka tavoite on olla edullisempi tai enintään samaa kustannustasoa nykyisen, ulkoistetun ostopalveluna tehtävän palkanlaskennan kanssa. Palkanlaskennan perustaminen edellyttää uusien toimien ja virkojen perustamista ja yksikön sisäistä tehtävänjaon uudelleen järjestelyä ja prosessien kehittämistä.
Muutosten mahdollistamiseksi henkilöstöpalvelujen vastuualueen on loka-marraskuussa käyty yhteistoimintalain 7 pykälän mukaiset yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelut on saatu päätökseen 22. marraskuuta. Neuvottelujen aikana pyrittiin löytämään kustannustehokas, Lapin hyvinvointialueen strategiaa ja henkilöstöohjelman painopisteitä tukeva tapa toteuttaa henkilöstöpalveluja lähes 8000 henkilön organisaatiossa.
Aiempi henkilöstöpalvelujen vastuualueen jako kahteen poistuu 1.5.2024, ja jatkossa henkilöstöpalveluiden vastuualue ovat yksi kokonaisuus. Lisäksi on päädytty poistamaan yksikön sisältä yksi esihenkilötaso sekä organisoida tehokkaampi ja sisäisiä asiakkaita paremmin palveleva tapa tuottaa henkilöstöhallinnollisia palveluita, joten keväällä 2025 henkilöstöpalveluiden palveluita aletaan toteuttaa hr-kumppanipalvelujen toimintamallin mukaisesti.
Henkilöstöpalveluihin muodostuu palkanlaskennan siirtyessä omaksi toiminnaksi ja toimintojen muutosten yhteydessä yhteensä 16 uutta virkaa tai toimea. Vuositasolla palkkakustannukset kasvavat noin 870 000 euroa sivukuluineen. Kokonaiskustannukset oman palkanlaskennan myötä laskevat kuitenkin siirtymäkauden jälkeen vuonna 2025 yhteensä jopa 1,3 miljoonalla eurolla, kun ulkoistetun palkanlaskentapalvelun ostopalvelun hinta poistuu. Kustannusvaikutuksia voi kuitenkin tulla esimerkiksi tietohallintoon liittyvien integraatioiden hoitamisesta. Siirtymävaiheesta syntyy myös väliaikaisia kuluja oman palkkapalvelun valmistelusta, kun samanaikaisesti ostetaan ulkoistettua palkkapalvelua.
Talouden valmistelu vuodelle 2024 jatkuu
Merkittiin tiedoksi talousraportti ajalta 1.1.-31.10.2023. Lokakuu oli 55,5 miljoonaa euroa alijäämäinen, mutta laskelmasta puuttuvat tulot ja kulut huomioon ottaen alijäämää on noin 66 miljoonaa euroa.
Aluehallitus päätti, että se käsittelee Lapin hyvinvointialueen toiminta- ja taloussuunnitelmaa 2024–2026 ja vuoden 2024 talousarviota aluehallituksen seuraavassa kokouksessa 7.12.2023. Nykyinen valmistelutilanne käytiin läpi siltä osin kuin tässä vaiheessa on mahdollista, luotiin valmistelusta yleiskuva ja merkittiin tilanne tiedoksi.
Aluehallitus antoi ohjeistukset talousarvion jatkovalmisteluun.
Talousjohtajan virka
Aluehallitus päätti valita talousjohtajan virkaan kauppatieteiden maisteri Anne Räisäsen, joka toimii tällä hetkellä hyvinvointialueen taloushallintopäällikkönä. Virkaan oli 18 hakijaa, joista 4 valittiin haastattelujen perusteella soveltuvuusarviointiin.
Palvelujen hinnat vuodelle 2024
Hyväksyttiin palvelujen ja muiden suoritteiden hintoihin vuodelle 2024 tehtäväksi 5 prosentin korotus tai kustannuslaskettujen todellisia kustannuksia vastaava korotus.
Samalla aluehallitus oikeuttaa talousjohtajan päättämään vuoden 2024 hinnat päätetyn mukaisesti sekä vahvistamaan hinnat sellaisille palveluille tai tuotteille, joille ei ole erikseen merkitty hintaa vuodelle 2024.
Opinto- ja tutkimusrahaston ja virkistysrahaston sääntöihin päivityksiä
Aluehallitus esitti aluevaltuustolle muutoksia opinto- ja tutkimusrahaston ja virkistysrahaston sääntöihin. Lapin hyvinvointialueelle vuoden vaihteessa siirtyneiden rahastojen sääntöjä tuli muuttaa koskemaan nykytilaa. Opinto- ja tutkimusrahaston varoista voidaan jatkossa myöntää sosiaali- ja terveysalaa opiskeleville työntekijöille jatkokoulutuksen sekä opinnäytetöiden tieteellisen tutkimustyön harjoittamisen lisäksi stipendejä. Rahasto on siirtynyt hyvinvointialueelle vuoden alusta entiseltä Lapin sairaanhoitopiiriltä. Rahastossa on varoja tällä hetkellä reilu 12 000 euroa. Varoja ei ole käytetty vuoden 2015 jälkeen eikä sinne myöskään ole kertynyt rahaa.
Hyvinvointialueelle on siirtynyt myös entisen Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymän Kehitysvammapalvelujen ja henkilöstön kehittämisrahasto, jonka sääntömuutokset esitettiin aluevaltuuston hyväksyttäväksi osana sääntöjen kokonaisuutta. Kolpeneen Kehitysvammapalvelujen ja henkilöstön kehittämisrahastossa on varoja tällä hetkellä reilu 11 000 euroa.
Opinto- ja tutkimusrahoja myöntää aluehallitus. Työntekijän apurahan suuruutta harkitessa huomioidaan opinnäytetyön merkitys, tieteellisen tutkimustoiminnan merkitys, jatkokoulutuksella saavutettavasta lisäpätevyydestä hyvinvointialueelle koituva hyöty sekä hakijalle rahastosta aikaisemmin myönnetty apuraha. Rahaston pääomaa kartutetaan ottamalla vastaan lahjoituksia sekä testamentteja.
Virkistysrahaston tarkoituksena on tukea Lapin hyvinvointialueen asiakkaiden, potilaiden sekä henkilökunnan viihdytys- ja virkistystoimintaa sekä edistää Lapin hyvinvointialueen toimipisteiden viihtyisyyttä. Lapin hyvinvointialueelle on siirtynyt Lapin sairaanhoitopiiriltä Lapin keskussairaalan kuntainliiton virkistysrahasto, jossa on varoja reilut 70 000 euroa. Rahaston tulot kertyvät vuosittain Lapin hyvinvointialueen kanttiineiden ylijäämästä, Lapin hyvinvointialueen lomamökkien ylijäämästä, ja mahdollisista lahjoituksista ja testamenteista. Rahaston varojen käytöstä päättää aluehallitus. Rahaston avustuksia voidaan hakea aluehallituksen päättämällä tavalla.
Muita päätöksiä:
Aluehallitus päätti siirtää henkilöstöjaoston toimivaltaan päätöksenteon paikallisten erien ja virka- ja työehtosopimuksissa olevien, järjestelyeriin rinnastettavien neuvottelutulosten hyväksymisen. Lisäksi aluehallitus siirsi toimivallan virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi, sekä työsuhteen muuttamisesta virkasuhteeksi, lukuun ottamatta niitä virkoja, joiden ottamisesta päättää aluevaltuusto, tarkastuslautakunta tai aluehallitus, sekä sellaisia muutoksia, joista aiheutuu huomattavia kustannusvaikutuksia.
Aluehallitus päätti, että hyvinvointialuejohtaja saa päättää hyvinvointialueelle siirtyneiden yli 3 miljoonan arvoisia sopimuksia koskevista hinnantarkastuksista. Hyvinvointialueelle siirtyneiden yli 3 miljoonan arvoisia sopimuksia koskevista optioiden käytöstä päättää aluehallitus. Nämä sopimukset on tehty aikaisempien organisaatioiden voimassa olleiden toimivaltaohjeiden mukaisesti. Nykyisin hinnantarkistuksista ja option käytöstä päättää se viranomainen, joka on tehnyt hankintapäätöksen. Kun hankintapäätöksen on tehnyt aluehallitus, sopimuksen mukaisesta hinnantarkistuksesta tai option käytöstä päättää hyvinvointialuejohtaja.
Muutettiin kaksi perhetyöntekijän tointa kahdeksi perhetyöntekijän viraksi Ranualla, kaakkoisella alueella, 1.1.2024 alkaen. Toimissa ei ole tällä hetkellä vakinaisia toimenhaltijoita.
Lisätietoja:aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998Tutustu aluehallituksen esityslistaan/pöytäkirjaan:
lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat Lapin aluehallituksen päätöksiä 29.11.2023 pidetystä kokouksesta
29.11.2023Aluehallitus hyväksyi henkilöstöpalvelujen uudelleen organisoinnin, valitsi uuden talousjohtajan ja antoi...Lapin aluehallituksen päätöksiä 29.11.2023 pidetystä kokouksesta
Aluehallitus hyväksyi henkilöstöpalvelujen uudelleen organisoinnin, valitsi uuden talousjohtajan ja antoi ohjeistuksia talousarviovalmisteluun.
-
Aluehallituksen päätöstiedote 7.12.2023 pidetystä kokouksestaAluehallitus esittää loppuvuodelle lisämäärärahaa, mutta edellyttää tiukkaa talouskuria. Aluehallitus...
Aluehallituksen päätöstiedote 7.12.2023 pidetystä kokouksesta
7.12.2023
Aluehallitus esittää loppuvuodelle lisämäärärahaa, mutta edellyttää tiukkaa talouskuria. Aluehallitus päätti alkuvuoden kokouspäivät.
Aluehallitus esittää loppuvuodelle lisämäärärahaa, mutta edellyttää tiukkaa talouskuria
Lapin aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyisi hyvinvointialueen viidennen talousarviomuutoksen tälle vuodelle. Aluehallitus esittää myös, että kaikilta toimialoilta, vastuualueilta ja vastuuyksiköiltä edellytetään tiukkaa talouskuria ja kokonaistaloudellisesti järkeviä toimenpiteitä. Alun perin tämän vuoden talousarvion arvioitiin olevan noin 43 miljoonaa alijäämäinen, mutta nyt tarkentuneiden tietojen mukaan alijäämää kertyisi noin 86 miljoonaa.
Esimerkiksi lastensuojelun palvelujen ostot kasvavat noin kuudella miljoonalla ja ikääntyneiden palvelujen ostot kahdeksalla miljoonalla, vammaisten palvelujen henkilöstökulut 4,5 miljoonalla ja ikääntyneiden palvelujen henkilöstökulut noin kahdeksalla miljoonalla. Toisaalta vuokrakulut pienenevät noin viisi miljoonaa aiemmin arvioidusta ja ikääntyneiden palveluista saatavat asiakasmaksutuotot kasvavat neljä miljoonaa. Hyvinvointialue ei pysty aikataulusyistä toteuttamaan kaikkia suunniteltuja investointeja tänä vuonna, vaan investointeja siirtyy ensi vuodelle noin 13 miljoonan edestä.
Muita päätöksiä
-Aluehallitus hyväksyi aluehallituksen kokousajat ensi vuoden alkupuolelle ja esittää valtuustolle hyväksyttäväksi aluevaltuuston kokousajat.
Kokousajat ovat
ke 17.1.2024 aluehallituksen kokous ke 24.1.2024 aluehallituksen työkokous ke 31.1.2024 aluehallituksen kokous ke 7.2.2024 aluehallituksen työkokous ke 14.2.2024 aluehallituksen kokous ma 19.2.2024 aluevaltuuston kokous ke 28.2.2024 aluehallituksen kokous ke 20.3.2024 aluehallituksen kokous ke 27.3.2024 aluehallituksen kokous ke 10.4.2024 aluehallituksen kokous ma 22.4.2024 aluevaltuuston kokous ke 24.4.2024 aluehallituksen kokous ke 8.5.2024 aluehallituksen kokous ke 29.5.2024 aluehallituksen kokous ma 10.6.2024 aluevaltuuston kokous ke 12.6.2024 aluehallituksen kokous ke 26.6.2024 aluehallituksen kokous-Aluehallitus käsitteli myös ensi vuoden talousarviota sekä vuosien 2024-2026 toiminta- ja taloussuunnitelmaa. Hyvinvointialue tiedottaa aiheesta perjantaina 8. joulukuuta mediatilaisuuden jälkeen.
Lisätietoja:
aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311 hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998Aluehallituksen päätöstiedote 7.12.2023 pidetystä kokouksesta
7.12.2023Aluehallitus esittää loppuvuodelle lisämäärärahaa, mutta edellyttää tiukkaa talouskuria. Aluehallitus...Aluehallituksen päätöstiedote 7.12.2023 pidetystä kokouksesta
Aluehallitus esittää loppuvuodelle lisämäärärahaa, mutta edellyttää tiukkaa talouskuria. Aluehallitus päätti alkuvuoden kokouspäivät.
-
Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien tehtävät keskitetään hyvinvointialueille - Uusi laki potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnasta voimaan 1.1.2024Vuoden 2024 alussa astuu voimaan uusi laki, jossa säädetään potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnan...
Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien tehtävät keskitetään hyvinvointialueille - Uusi laki potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnasta voimaan 1.1.2024
4.12.2023
Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien tehtävät keskitetään hyvinvointialueille - Uusi laki potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnasta voimaan 1.1.2024
4.12.2023
Vuoden 2024 alussa astuu voimaan uusi laki, jossa säädetään potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnan järjestämisestä, riippumattomuudesta, kelpoisuudesta ja tehtävistä sekä henkilötietojen käsittelystä. Muutoksen myötä uudet tehtävänimikkeet ovat potilasasiavastaava ja sosiaaliasiavastaava.
Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien tehtävänä on neuvoa asiakkaita, potilaita ja omaisia heidän oikeuksistaan sosiaali- ja terveydenhuollossa, kanteluiden ja potilasvahinkoilmoituksen tekemisessä sekä tarvittaessa avustaa muistutusten laatimisessa. Asiakastyön lisäksi tehtävään kuuluu asiakkaan ja potilaan oikeuksien edistämistyö sekä potilas- ja sosiaaliasiavastaava toiminnan kehittäminen ja raportointi osana hyvinvointialueen omavalvontaa.
Lakiuudistus yhtenäistää ja tasa-arvoistaa toimintaa
Lakiuudistuksen tarkoituksena on yhdenmukaistaa potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toimintaa keskittämällä se hyvinvointialueille. Palvelu on jatkossakin maksutonta asiakkaille, eikä hyvinvointialue peri palvelusta maksua yksityisiltä palveluntuottajiltakaan.
Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminta järjestetään kokonaan julkisena palveluna. Tämä tarkoittaa, että Lapin hyvinvointialueen potilas- ja sosiaaliasiavastaavat toimivat jatkossa myös yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien potilas- ja sosiaaliasiavastaavina.
Yksityiset sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajat eivät vuoden vaihteen jälkeen järjestä potilas- ja sosiaaliasiavastaava toimintaa toimintayksiköissään, mutta yksityisten toimijoiden tulee jatkossakin edistää asiakkaiden ja potilaiden oikeuksia ja vastata palvelujensa omavalvonnasta.
Muistutuksen tekeminen ei rajoita asiakkaan ja potilaan oikeutta kannella asiastaan, hoidostaan tai hoitoon liittyvästä kohtelustaan sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaviranomaisille.
Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien tehtävät keskitetään hyvinvointialueille - Uusi laki potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnasta voimaan 1.1.2024
4.12.2023Vuoden 2024 alussa astuu voimaan uusi laki, jossa säädetään potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnan...Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien tehtävät keskitetään hyvinvointialueille - Uusi laki potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnasta voimaan 1.1.2024
Vuoden 2024 alussa astuu voimaan uusi laki, jossa säädetään potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnan järjestämisestä, riippumattomuudesta, kelpoisuudesta ja tehtävistä sekä henkilötietojen käsittelystä. Muutoksen myötä uudet tehtävänimikkeet ovat potilasasiavastaava ja sosiaaliasiavastaava.
-
Lapin aluehallituksen päätöksiä 29.11.2023 pidetystä kokouksestaAluehallitus hyväksyi henkilöstöpalvelujen uudelleen organisoinnin, valitsi uuden talousjohtajan ja antoi...
Lapin aluehallituksen päätöksiä 29.11.2023 pidetystä kokouksesta
29.11.2023
Aluehallitus hyväksyi henkilöstöpalvelujen uudelleen organisoinnin, valitsi uuden talousjohtajan ja antoi ohjeistuksia talousarviovalmisteluun.
Aluehallitus päätti henkilöstöpalvelujen uudelleen organisointiin liittyvistä toimien ja virkojen perustamisista sekä muutoksista. Lapin hyvinvointialueen henkilöstöpalvelut on valmistellut omana toimintana tuotettavaa palkanlaskentapalvelua, jonka tavoite on olla edullisempi tai enintään samaa kustannustasoa nykyisen, ulkoistetun ostopalveluna tehtävän palkanlaskennan kanssa. Palkanlaskennan perustaminen edellyttää uusien toimien ja virkojen perustamista ja yksikön sisäistä tehtävänjaon uudelleen järjestelyä ja prosessien kehittämistä.
Muutosten mahdollistamiseksi henkilöstöpalvelujen vastuualueen on loka-marraskuussa käyty yhteistoimintalain 7 pykälän mukaiset yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelut on saatu päätökseen 22. marraskuuta. Neuvottelujen aikana pyrittiin löytämään kustannustehokas, Lapin hyvinvointialueen strategiaa ja henkilöstöohjelman painopisteitä tukeva tapa toteuttaa henkilöstöpalveluja lähes 8000 henkilön organisaatiossa.
Aiempi henkilöstöpalvelujen vastuualueen jako kahteen poistuu 1.5.2024, ja jatkossa henkilöstöpalveluiden vastuualue ovat yksi kokonaisuus. Lisäksi on päädytty poistamaan yksikön sisältä yksi esihenkilötaso sekä organisoida tehokkaampi ja sisäisiä asiakkaita paremmin palveleva tapa tuottaa henkilöstöhallinnollisia palveluita, joten keväällä 2025 henkilöstöpalveluiden palveluita aletaan toteuttaa hr-kumppanipalvelujen toimintamallin mukaisesti.
Henkilöstöpalveluihin muodostuu palkanlaskennan siirtyessä omaksi toiminnaksi ja toimintojen muutosten yhteydessä yhteensä 16 uutta virkaa tai toimea. Vuositasolla palkkakustannukset kasvavat noin 870 000 euroa sivukuluineen. Kokonaiskustannukset oman palkanlaskennan myötä laskevat kuitenkin siirtymäkauden jälkeen vuonna 2025 yhteensä jopa 1,3 miljoonalla eurolla, kun ulkoistetun palkanlaskentapalvelun ostopalvelun hinta poistuu. Kustannusvaikutuksia voi kuitenkin tulla esimerkiksi tietohallintoon liittyvien integraatioiden hoitamisesta. Siirtymävaiheesta syntyy myös väliaikaisia kuluja oman palkkapalvelun valmistelusta, kun samanaikaisesti ostetaan ulkoistettua palkkapalvelua.
Talouden valmistelu vuodelle 2024 jatkuu
Merkittiin tiedoksi talousraportti ajalta 1.1.-31.10.2023. Lokakuu oli 55,5 miljoonaa euroa alijäämäinen, mutta laskelmasta puuttuvat tulot ja kulut huomioon ottaen alijäämää on noin 66 miljoonaa euroa.
Aluehallitus päätti, että se käsittelee Lapin hyvinvointialueen toiminta- ja taloussuunnitelmaa 2024–2026 ja vuoden 2024 talousarviota aluehallituksen seuraavassa kokouksessa 7.12.2023. Nykyinen valmistelutilanne käytiin läpi siltä osin kuin tässä vaiheessa on mahdollista, luotiin valmistelusta yleiskuva ja merkittiin tilanne tiedoksi.
Aluehallitus antoi ohjeistukset talousarvion jatkovalmisteluun.
Talousjohtajan virka
Aluehallitus päätti valita talousjohtajan virkaan kauppatieteiden maisteri Anne Räisäsen, joka toimii tällä hetkellä hyvinvointialueen taloushallintopäällikkönä. Virkaan oli 18 hakijaa, joista 4 valittiin haastattelujen perusteella soveltuvuusarviointiin.
Palvelujen hinnat vuodelle 2024
Hyväksyttiin palvelujen ja muiden suoritteiden hintoihin vuodelle 2024 tehtäväksi 5 prosentin korotus tai kustannuslaskettujen todellisia kustannuksia vastaava korotus.
Samalla aluehallitus oikeuttaa talousjohtajan päättämään vuoden 2024 hinnat päätetyn mukaisesti sekä vahvistamaan hinnat sellaisille palveluille tai tuotteille, joille ei ole erikseen merkitty hintaa vuodelle 2024.
Opinto- ja tutkimusrahaston ja virkistysrahaston sääntöihin päivityksiä
Aluehallitus esitti aluevaltuustolle muutoksia opinto- ja tutkimusrahaston ja virkistysrahaston sääntöihin. Lapin hyvinvointialueelle vuoden vaihteessa siirtyneiden rahastojen sääntöjä tuli muuttaa koskemaan nykytilaa. Opinto- ja tutkimusrahaston varoista voidaan jatkossa myöntää sosiaali- ja terveysalaa opiskeleville työntekijöille jatkokoulutuksen sekä opinnäytetöiden tieteellisen tutkimustyön harjoittamisen lisäksi stipendejä. Rahasto on siirtynyt hyvinvointialueelle vuoden alusta entiseltä Lapin sairaanhoitopiiriltä. Rahastossa on varoja tällä hetkellä reilu 12 000 euroa. Varoja ei ole käytetty vuoden 2015 jälkeen eikä sinne myöskään ole kertynyt rahaa.
Hyvinvointialueelle on siirtynyt myös entisen Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymän Kehitysvammapalvelujen ja henkilöstön kehittämisrahasto, jonka sääntömuutokset esitettiin aluevaltuuston hyväksyttäväksi osana sääntöjen kokonaisuutta. Kolpeneen Kehitysvammapalvelujen ja henkilöstön kehittämisrahastossa on varoja tällä hetkellä reilu 11 000 euroa.
Opinto- ja tutkimusrahoja myöntää aluehallitus. Työntekijän apurahan suuruutta harkitessa huomioidaan opinnäytetyön merkitys, tieteellisen tutkimustoiminnan merkitys, jatkokoulutuksella saavutettavasta lisäpätevyydestä hyvinvointialueelle koituva hyöty sekä hakijalle rahastosta aikaisemmin myönnetty apuraha. Rahaston pääomaa kartutetaan ottamalla vastaan lahjoituksia sekä testamentteja.
Virkistysrahaston tarkoituksena on tukea Lapin hyvinvointialueen asiakkaiden, potilaiden sekä henkilökunnan viihdytys- ja virkistystoimintaa sekä edistää Lapin hyvinvointialueen toimipisteiden viihtyisyyttä. Lapin hyvinvointialueelle on siirtynyt Lapin sairaanhoitopiiriltä Lapin keskussairaalan kuntainliiton virkistysrahasto, jossa on varoja reilut 70 000 euroa. Rahaston tulot kertyvät vuosittain Lapin hyvinvointialueen kanttiineiden ylijäämästä, Lapin hyvinvointialueen lomamökkien ylijäämästä, ja mahdollisista lahjoituksista ja testamenteista. Rahaston varojen käytöstä päättää aluehallitus. Rahaston avustuksia voidaan hakea aluehallituksen päättämällä tavalla.
Muita päätöksiä:
Aluehallitus päätti siirtää henkilöstöjaoston toimivaltaan päätöksenteon paikallisten erien ja virka- ja työehtosopimuksissa olevien, järjestelyeriin rinnastettavien neuvottelutulosten hyväksymisen. Lisäksi aluehallitus siirsi toimivallan virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi, sekä työsuhteen muuttamisesta virkasuhteeksi, lukuun ottamatta niitä virkoja, joiden ottamisesta päättää aluevaltuusto, tarkastuslautakunta tai aluehallitus, sekä sellaisia muutoksia, joista aiheutuu huomattavia kustannusvaikutuksia.
Aluehallitus päätti, että hyvinvointialuejohtaja saa päättää hyvinvointialueelle siirtyneiden yli 3 miljoonan arvoisia sopimuksia koskevista hinnantarkastuksista. Hyvinvointialueelle siirtyneiden yli 3 miljoonan arvoisia sopimuksia koskevista optioiden käytöstä päättää aluehallitus. Nämä sopimukset on tehty aikaisempien organisaatioiden voimassa olleiden toimivaltaohjeiden mukaisesti. Nykyisin hinnantarkistuksista ja option käytöstä päättää se viranomainen, joka on tehnyt hankintapäätöksen. Kun hankintapäätöksen on tehnyt aluehallitus, sopimuksen mukaisesta hinnantarkistuksesta tai option käytöstä päättää hyvinvointialuejohtaja.
Muutettiin kaksi perhetyöntekijän tointa kahdeksi perhetyöntekijän viraksi Ranualla, kaakkoisella alueella, 1.1.2024 alkaen. Toimissa ei ole tällä hetkellä vakinaisia toimenhaltijoita.
Lisätietoja:aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998Tutustu aluehallituksen esityslistaan/pöytäkirjaan:
lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat Lapin aluehallituksen päätöksiä 29.11.2023 pidetystä kokouksesta
29.11.2023Aluehallitus hyväksyi henkilöstöpalvelujen uudelleen organisoinnin, valitsi uuden talousjohtajan ja antoi...Lapin aluehallituksen päätöksiä 29.11.2023 pidetystä kokouksesta
Aluehallitus hyväksyi henkilöstöpalvelujen uudelleen organisoinnin, valitsi uuden talousjohtajan ja antoi ohjeistuksia talousarviovalmisteluun.
-
Osallistumme Taisto-harjoitukseen marraskuussa – Suomen suurin digiturvaharjoitus auttaa varautumaan ajankohtaisiin uhkiinHarjoittelu auttaa testaamaan digiturvan toimivuutta ja havaitsemaan kehityskohteita, joita ei välttämättä...
Osallistumme Taisto-harjoitukseen marraskuussa – Suomen suurin digiturvaharjoitus auttaa varautumaan ajankohtaisiin uhkiin
29.11.2023
Harjoitus auttaa kehittämään digitaalisen turvallisuuden johtamista, hallintaa ja viestintää.
Osallistumme Taisto-harjoitukseen marraskuussa – Suomen suurin digiturvaharjoitus auttaa varautumaan ajankohtaisiin uhkiin
29.11.2023
Harjoittelu auttaa testaamaan digiturvan toimivuutta ja havaitsemaan kehityskohteita, joita ei välttämättä huomattaisi ilman käytännönläheistä harjoittelua.
Osallistumme Suomen suurimpaan digitaalisen turvallisuuden harjoitukseen Taistoon 30.11.2023. Taisto on valtakunnallinen harjoitus, joka tarjoaa turvallisen tilaisuuden harjoitella, testata ja kehittää digitaalista turvallisuutta sekä kerryttää osaamista ja varmuutta, joihin tukeutua mahdollisen tosipaikan tullen.
Kuudetta kertaa järjestettävä Taisto kokoaa sadat organisaatiot yhteiskunnan eri osa-alueilta harjoittelemaan ajankohtaisten uhkien varalle. Harjoitus auttaa kehittämään digitaalisen turvallisuuden johtamista, hallintaa ja viestintää. Samalla se parantaa koko yhteiskunnan kriisinkestävyyttä.
Teemoina tekoäly, tietojenkalastelu ja hybridivaikuttaminen
Taisto tarjoaa meille mahdollisuuden testata digitaaliseen turvallisuuteen liittyviä toimintamallejamme, tunnistaa niissä kehityskohteita ja harjoitella häiriötilanteissa toimimista turvallisessa mutta realistisessa harjoitusympäristössä.Tämän vuoden Taisto-harjoitus käsittelee teemoja, jotka liittyvät tietoturvakäytäntöihin, tietojenkalasteluun ja hybridivaikuttamiseen. Harjoituksessa näyttäytyy myös tekoäly ja sen mukanaan tuomat haasteet. Harjoitus tarjoaakin tilaisuuden oppia ja kehittää kriittistä ajattelua, riskienhallintaa, tietoturvareaktiivisuutta ja häiriötilanteiden viestintää.
Harjoittelu auttaa testaamaan digiturvan toimivuutta ja havaitsemaan kehityskohteita, joita ei välttämättä huomattaisi ilman käytännönläheistä harjoittelua. Harjoittelemalla vahvistamme käytännön osaamistamme ja parannamme digiturvavalmiuksiamme alati muuttuvassa toimintaympäristössä.
Taisto on kaikille avoin ja maksuton harjoitus, jonka toteuttamisesta vastaa Digi- ja väestötietovirasto. Harjoituksen sisältö on suunniteltu yhteistyössä Keskusrikospoliisin, Turvallisuuskomitean, Tietosuojavaltuutetun toimiston, Kuntaliiton ja Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa.
Lue lisää Taisto-harjoituksesta osoitteessa dvv.fi/taisto. Osallistumme Taisto-harjoitukseen marraskuussa – Suomen suurin digiturvaharjoitus auttaa varautumaan ajankohtaisiin uhkiin
29.11.2023Harjoittelu auttaa testaamaan digiturvan toimivuutta ja havaitsemaan kehityskohteita, joita ei välttämättä...Osallistumme Taisto-harjoitukseen marraskuussa – Suomen suurin digiturvaharjoitus auttaa varautumaan ajankohtaisiin uhkiin
Harjoittelu auttaa testaamaan digiturvan toimivuutta ja havaitsemaan kehityskohteita, joita ei välttämättä huomattaisi ilman käytännönläheistä harjoittelua.
-
Johdon blogi: Strategiatyö etenee ja talouden sopeuttaminen alkaaAluevaltuusto hyväksyi Lapin hyvinvointialueen strategian tämän vuoden helmikuussa. Päätöksen jälkeen...
Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto
Johdon blogi: Strategiatyö etenee ja talouden sopeuttaminen alkaa
23.11.2023
Aluevaltuusto hyväksyi Lapin hyvinvointialueen strategian tämän vuoden helmikuussa. Päätöksen jälkeen käynnistyi muu strategiaan liittyvä ohjelmatyö. Strategioilla määritellään hyvinvointialueen palvelujen ja toiminnan taso ja tavoitteet.
Strategiatyöhön liittyvä ohjelmatyö on iso kokonaisuus
Ohjelmatyö on edennyt ja aluevaltuusto hyväksyi 20.11.2023 ensihoidon palvelutasopäätöksen vuodelle 2024 ja pelastustoimen palvelutasopäätöksen vuosille 2024–2025.
Lapin hyvinvointialueen hankintastrategian ja henkilöstöohjelman valmistelu on myös edennyt lähes maaliin. Luonnos hankintastrategiasta ja henkilöstöohjelmasta esiteltiin aluevaltuustolle 20.11.2023 ja aluehallitus on pyytänyt niistä lausunnot eri tahoilta. Aluevaltuusto hyväksyi samassa yhteydessä, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategian ja talouden sopeuttamisohjelman valmistelua jatketaan yhdistettynä.
Hyvinvointialueilla on merkittävästi enemmän menoja kuin tuloja
Talouden tilanne on hyvin akuutti ja haastava asia kaikilla hyvinvointialueilla. Niin on tilanne myös meillä Lapissa. Hyvinvointialueiden talous näyttää toteutuvan tänä vuonna 1,2 miljardia euroa alijäämäisenä. Lapin hyvinvointialueen tämän vuoden tilinpäätösennuste ennustaa yli 80 miljoonan euron alijäämää. Voimassa olevan lainsäädännön mukaan alijäämä on katettava vuoden 2026 loppuun mennessä.
Talouden sopeuttaminen käynnistyy
Lapin hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarvion valmistelu on käynnissä. Myös ensi vuonna menoja on enemmän kuin tuloja. Aluehallitus on ohjeistanut valmistelua siten, että vuoteen 2024 tulee liittyä merkittäviä talouden tasapainottamistoimenpiteitä. Ensivaiheessa on tavoitteena saada 25 miljoonan euron säästöt vuodelle 2024.
Tämän kokonaisuuden valmistelu etenee siten, että aluehallitus tekee joulukuun alussa aluevaltuustolle esityksen ensi vuoden talousarvioksi ja esitykseen sisältyy edellä mainittu 25 miljoonan euron säästö. Aluevaltuusto päättää talousarviosta jouluviikolla.
Aluehallitus on käynnistänyt myös tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman valmistelun. Valmistelu on yhdistetty sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategian valmisteluun. Tämän työskentelyn tavoitteena on sopeuttaa hyvinvointialueen taloutta 47 miljoonalla eurolla. Myös tämä työ käynnistyy välittömästi ja tavoitteena on, että ohjelman toimenpiteet päätetään keväällä 2024. Päätökset tulevat vaikuttamaan jo ensi vuoden toimintaan.
Ministeriöitten suosituksia
Valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö ovat antaneet hyvinvointialueille suosituksia. Lapin hyvinvointialueelta odotetaan ripeää päätöksentekoa toiminnan ja palveluiden uudistamiseksi sekä talouden tasapainottamiseksi. Suositusten mukaan palvelurakennetta ja -verkkoa on kevennettävä, lisättävä digitaalisten palvelujen käyttöä, tarkistettava sairaalapalvelujen työnjakoa sekä vahvistettava pohjoisen hyvinvointialueiden yhteistyötä.
Valtion kannettava vastuunsa
Valtio odottaa, että hyvinvointialueet hoitavat homman. Realiteetti kuitenkin on, että hyvinvointialueille osoitettu rahoitus ei ole riittävä. Esimerkiksi Lapin hyvinvointialueelle osoitettu valtionrahoitus oli jo lähtötilanteessa yli 50 miljoona euroa pienempi kuin kriteerit edellyttivät.
Valtio on luvannut, että hyvinvointialueiden taloudesta tehdään jälkikäteistarkistus ja hyvinvointialueiden rahoitusta tarkistetaan. Eduskunta on säätänyt lait sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista ja ministeriöt ovat asettaneet vaatimukset palveluista. Valtion on pidettävä lupauksensa ja kannettava vastuunsa myös rahoituksesta. Muussa tapauksessa hyvinvointialueille on asetettu kohtuuttomat tehtävät ja vaatimukset.
Lapin hyvinvointialue kantaa kortensa kekoon
Hyvinvointialue tulee uudistamaan toimintaa ja palveluja sekä tasapainottamaan taloutta. Sen eteen teemme työtä kuten edellä kertomastani käy ilmi. Tässä työssä joudumme kaiken aikaa huolehtimaan myös perustehtävästämme järjestää hyvät sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut Lapin asukkaille.
Lapin aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto
Johdon blogi: Strategiatyö etenee ja talouden sopeuttaminen alkaa
23.11.2023Aluevaltuusto hyväksyi Lapin hyvinvointialueen strategian tämän vuoden helmikuussa. Päätöksen jälkeen...Johdon blogi: Strategiatyö etenee ja talouden sopeuttaminen alkaa
Aluevaltuusto hyväksyi Lapin hyvinvointialueen strategian tämän vuoden helmikuussa. Päätöksen jälkeen käynnistyi muu strategiaan liittyvä ohjelmatyö. Strategioilla määritellään hyvinvointialueen palvelujen ja toiminnan taso ja tavoitteet.
-
Johdon blogi: Aluevaltuusto päättää Mehiläinen Länsi-Pohjan sopimuksesta, ei palvelujen lopettamisestaAluehallitus teki 18.10.2023 aluevaltuustolle esityksen Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n sopimuksen...
Johdon blogi: Aluevaltuusto päättää Mehiläinen Länsi-Pohjan sopimuksesta, ei palvelujen lopettamisesta
20.10.2023
Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto.
Johdon blogi: Aluevaltuusto päättää Mehiläinen Länsi-Pohjan sopimuksesta, ei palvelujen lopettamisesta
20.10.2023
Aluehallitus teki 18.10.2023 aluevaltuustolle esityksen Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n sopimuksen muutostarpeita sekä mitättömyyden tai irtisanomisen edellytyksiä koskevaan selvitykseen liittyvässä asiassa.
Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n sopimuksen irtisanominen ei tarkoita palvelujen lopettamista
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että hyvinvointialue toteaa voimassa olevan lainsäädännön perusteella tietyt osat MLP-sopimuksesta mitättömiksi ja irtisanoo sopimuksen päättymään vuoden 2025 lopussa. Voimassa oleva lainsäädäntö edellyttää, että aluevaltuuston tulee tehdä lokakuun loppuun mennessä päätös sopimuksesta.
Sopimuksesta on käyty Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n edustajien kanssa aidot neuvottelut. Neuvotteluissa on ollut tavoitteena neuvotella sopimus, joka on sote-yhteensopiva ja täyttää hankintalain edellytykset. Neuvotteluiden tuloksena syntyneestä sopimusluonnoksesta on pyydetty lausunnot sosiaali- ja terveysministeriöltä sekä Lapin yliopiston hankintaoikeuteen perehtyneeltä professorilta. Saatujen lausuntojen perusteella on voitu todeta, että sopimusluonnos ei ole lainsäädäntöön viitaten sote-yhteensopiva eikä täytä hankintalain edellytyksiä.
Näihin asioihin perustuen hyvinvointialueen viranhaltijat ovat valmistelun jälkeen esittäneet sopimuksen irtisanomista. Aluehallituksen esitys pohjautuu edellä mainittuihin lausuntoihin ja esitykseen.
Hyvinvointialue sitoutunut kahden sairaalan malliin
Päätöksenteossa oleva asia koskee sitä, kuka palvelut jatkossa tuottaa. Jos aluevaltuusto hyväksyy aluehallituksen esityksen, siirtyy toiminta jatkossa hyvinvointialueen omaksi toiminnaksi.
Aluevaltuusto on päättänyt lähes ensi töikseen viime vuonna yksimielisesti, että Lapin hyvinvointialueella on kaksi ympärivuorokautisen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystyksen keskussairaalayksikköä. Myös hyvinvointialueen talous- ja toimintasuunnitelmassa todetaan, että somaattisen erikoisalojen palveluja annetaan Rovaniemen ja Kemin sairaaloissa.
Henkilöstö siirtyy hyvinvointialueen palvelukseen
Mikäli aluevaltuusto hyväksyy aluehallituksen esityksen, siirtyy Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n henkilöstö siirtymäkauden jälkeen hyvinvointialueen palvelukseen. Tämä perustuu voimassa olevaan lainsäädäntöön, ja sen mukaan myös toimitaan. Henkilöstön ei tarvitse olla huolissaan työpaikan menettämisestä.
Työtä sote-alalla tulee varmasti riittämään. Huolenaiheenamme on pikemminkin se, saammeko rekrytoitua hyvinvointialueelle tulevaisuudessa riittävästi koulutettua ja ammattitaitoista työvoimaa. Asian valmistelun yhteydessä on todettu, että Mehiläinen Länsi-Pohja Oy ja henkilöstö ovat tehneet paljon hyvää kehitystyötä, josta hyvinvointialue voi ottaa oppia.
Kahden sairaalan rahoituksen turvaaminen tavoitteena
Edellinen eduskunta hyväksyi Lapin hyvinvointialueelle ja Etelä-Savon hyvinvointialueelle erillisrahoituksen ns. kahden sairaalan malliin. Erillisrahoitus ei kuitenkaan sisälly maan hallituksen tekemään valtion talousarvioesitykseen ensi vuodelle.
Lapin hyvinvointialue, Etelä-Savon hyvinvointialue, Kemin kaupunki ja Savonlinnan kaupunki ovat yhdessä vedonneet useita kertoja siihen, että Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueiden ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen ylimääräisten kustannusten korvaamiseksi varataan määräraha valtion vuoden 2024 talousarvioon. Aluehallitus käsitteli myös tätä asiaa viime kokouksessa ja pitää rahoituksen saamista erittäin tärkeänä.
Hyvinvointialueen tavoite
Edellä kertomaani viitaten totean yhteenvetona, että aluehallituksen esitys sopimuksen irtisanomisesta perustuu laajaan ja perusteelliseen valmisteluun, voimassa olevaan lainsäädäntöön ja sen perusteella tehtyyn esitykseen.
Lapin hyvinvointialueen aluevaltuusto on päättänyt, että hyvinvointialueella on kaksi ympärivuorokautisen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystyksen keskussairaalayksikköä. Tämä asia oli vahvasti esillä myös aluehallituksen käsittelyssä, ja aluevaltuuston päätös ohjaa Lapin hyvinvointialueen toimintaa.Lapin hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto
Johdon blogi: Aluevaltuusto päättää Mehiläinen Länsi-Pohjan sopimuksesta, ei palvelujen lopettamisesta
20.10.2023Aluehallitus teki 18.10.2023 aluevaltuustolle esityksen Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n sopimuksen...Johdon blogi: Aluevaltuusto päättää Mehiläinen Länsi-Pohjan sopimuksesta, ei palvelujen lopettamisesta
Aluehallitus teki 18.10.2023 aluevaltuustolle esityksen Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n sopimuksen muutostarpeita sekä mitättömyyden tai irtisanomisen edellytyksiä koskevaan selvitykseen liittyvässä asiassa.
-
Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen taloudestaHyvinvointialueiden taloustilanteesta keskustellaan kaiken aikaa, ja hyvä niin. Aihe on akuutti ja...
Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto.
Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen taloudesta
2.10.2023
Hyvinvointialueiden taloustilanteesta keskustellaan kaiken aikaa, ja hyvä niin. Aihe on akuutti ja tarpeellinen. Alustavat tiedot kertovat, että hyvinvointialueiden tämän vuoden yhtyeenlaskettu alijäämä tullee olemaan 1,2-1,5 miljardia euroa. Lapin hyvinvointialueen allijäämäennuste on noin 60 miljoonaa euroa.
Päätöksiä ja valmisteluohjeita
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus on antanut valmisteluohjeet ja kehykset taloussuunnitelmakauden 2024-2026 taloussuunnitelman valmisteluun. Ohjetta annettaessa on nähty realistisena, että myös ensi vuonna syntyy alijäämää. Menoja on enemmän kuin tuloja, mutta talouden suunta saadaan käännettyä. Voimassa olevan lainsäädännön mukaan alijäämä pitää kattaa taloussuunnitelmakaudella elikkä ajanjaksolla 2024-2026.
Hyvinvointialue valmistelee parhaillaan palvelujen järjestämisohjelmaa, palvelutasopäätöksiä, hankintastrategiaa, digitalisaatio-ohjelmaa ja henkilöstöohjelmaa. Valmisteluun liittyy useita toimeksiantoja selvitysten tekemisestä. Selvitystä tehdään mm. palveluverkosta, digitaalisten palvelujen mallista, erikoissairaanhoidon työnjaosta, vuodeosastohoidon tarpeenmukaisesta kokonaisuudesta, pienten asiointialueiden toimintamallista ja oman rekrytointitoiminnan tehostamisesta.
Aluehallitus on antanut valmistelijoille ohjeen, että syksyn 2023 ja alkuvuoden 2024 aikana valmistellaan hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma siten, että aluevaltuusto voi tehdä tarvittavia päätöksiä viimeistään huhtikuussa.
Mikä on tavoitteemme
Tavoitteemme on, että edellä kertomani valmistelun kautta saadaan perustellut esitykset toimenpiteistä talouden sopeuttamiseen liittyvään päätöksentekoon. Kaiken aikaa joudumme kuitenkin huomioimaan sen, että asukkaille tulee järjestää ja tuottaa lainsäädännön ja säännösten mukaiset sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelut.
YT-neuvotteluja ei käynnistetä
Monilla hyvinvointialueilla on käynnistetty myös yt-menettely. Aluehallitus on linjannut, ettei tässä vaiheessa käynnistetä yt-neuvotteluja. Pikemminkin kannamme huolta siitä, että hyvinvointialueella on riittävästi koulutettua ja ammattitaitoista henkilöstöä tekemässä tärkeää työtä. Riittävällä omalla henkilöstöllä voimme edesauttaa myös talouden sopeuttamista. Valmistelun edetessä voi totta kai tulla tarve käydä yhteistoimintaneuvotteluja esimerkiksi tehtävien muuttuessa.
Valtion kannettava vastuunsa
Peräämme myös valtion vastuuta talouden sopeuttamisessa. Eduskunta ja valtionhallinto on päättänyt lainsäädännöstä ja muista säännöksistä, joilla tehtävät hyvinvointialueille on annettu. Valtio tekee jälkikäteistarkastuksen vuoden 2023 tilinpäätösten perusteella, ja hyvinvointialueille on luvattu, että sen perusteella valtio korjaa hyvinvointialueiden rahoitusta. On ensiarvoisen tärkeää, että valtio pitää lupauksensa ja korjaa hyvinvointialueiden rahoituksen vastaamaan sitä todellisuutta, jossa tänä päivänä elämme.
Tapani Melaluoto
Lapin aluehallituksen puheenjohtaja
Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen taloudesta
2.10.2023Hyvinvointialueiden taloustilanteesta keskustellaan kaiken aikaa, ja hyvä niin. Aihe on akuutti ja...Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen taloudesta
Hyvinvointialueiden taloustilanteesta keskustellaan kaiken aikaa, ja hyvä niin. Aihe on akuutti ja tarpeellinen. Alustavat tiedot kertovat, että hyvinvointialueiden tämän vuoden yhtyeenlaskettu alijäämä tullee olemaan 1,2-1,5 miljardia euroa. Lapin hyvinvointialueen allijäämäennuste on noin 60 miljoonaa euroa.
Palvelut hyvinvointialueella
Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin julkiset sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut.
Pelastuspalvelut löydät Lapin pelastuslaitoksen sivuilta.
Työpaikat hyvinvointialueella
Tervetuloa tutustumaan Lapin suurimman työnantajan työpaikkoihin! Lapin hyvinvointialue on hyvä työnantaja, koska meillä kaikki tehtävät ovat ihmisen kokoisia. Meillä olet sopivasti mukavuusalueellasi, mutta opit samalla uutta.