Navigation Menu

Tietoa hyvinvointialueesta

Breadcrumb

Tietoa hyvinvointialueesta

Lapin hyvinvointialue

Lapin hyvinvointialue vastaa Lapin julkisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestämisestä.

Meitä on Lapin hyvinvointialueella yli 8000 sote- ja pelastusalan ammattilaista huolehtimasta arjen turvallisuudesta ja hyvinvoinnistasi. Meillä on asiakkaina Lapin 176 494 asukasta. Lisäksi turvaamme tarvittaessa kotimaisten ja ulkomaisten matkailijoiden Lapin matkoja. 

Toimimme 17 kunnan (Enontekiö, Inari, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Salla, Savukoski,  Simo, Sodankylä, Tervola, Utsjoki, Ylitornio) ja neljän kaupungin (Kemi, Kemijärvi, Tornio, Rovaniemi) alueella.

Uutiskirjeet lappilaisille ja järjestöille

Tilaa uutiskirjeitämme

Julkaisemme säännöllisesti uutiskirjeitä, jotka tarjoavat hyödyllistä luettavaa ja kokoavat yhteen kiinnostavat aiheet. Voit tilata sinua kiinnostavat kirjeet sähköpostiisi. Halutessasi voit tilata samalla myös Lapin hyvinvointialueen kokoustiedotteet sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirjeitä

h2-Ajankohtaista aiheesta-otsikko

Äigikyevdileh ääših fáádást

Asset Publisher

  1. Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta
    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia...

    Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta

    11.12.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta

    Teksti

    11.12.2024

    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia investointeja ympäri Lappia.

    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta

    Lapin aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyisi sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksuhinnaston vuodelle 2025. Aluehallituksen esityksen mukaan synnytyksiin liittyvistä hoitojaksoista ei ensi vuonna perittäsi maksua. Hyvinvointialueen laskelmien mukaan synnyttäjien asiakasmaksut saataisiin katettua, jos Meri-Lapin alueelta tai muilta hyvinvointialueilta tulisi Lapin keskussairaalaan vajaa sata synnyttäjää enemmän kuin tilanteessa, jossa asiakasmaksuja ei poistettaisi.

    Lääkärintodistuksista perittävät maksut ja muut korotukset perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön asettamiin enimmäismaksuihin. Esimerkiksi perusterveydenhuollon maksut nousisivat ensi vuoden alusta 22,5 prosentilla ja erikoissairaanhoidon maksut 45 prosentilla.

    Veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut ja alle 25-vuotiaiden ehkäisy olisivat jatkossakin maksuttomia. Lapin aluevaltuusto päättää asiakasmaksuista kokouksessaan maanantaina 16. joulukuuta.

    Asiakas voi itse seurata vuosittaisen 762 euron maksukaton täyttymistä ja hakea vapautusta tai kohtuullistamista asiakasmaksuihin. Aluehallitus edellyttää maksukattojärjestelmän kehittämistä ja siitä raportointia. Asiakkaita tulee tiedottaa ja ohjeistaa maksukaton hyödyntämisestä ja kuinka hakea maksujen poistamista tai kohtuullistamista.

    Aluehallitus esittää monipuolisia investointeja ympäri Lappia

    Lapin aluehallitus esittää, että aluevaltuusto hyväksyisi päivitetyn investointisuunnitelmaesityksen vuosille 2025–2028 sekä investointisuunnitelmaesityksen vuosille 2026–2029. Investointisuunnitelma vuodelle 2026 olisi noin 150 miljoonaa ja koko suunnitelmakaudelle 2026–2029 yhteensä noin 430 miljoonaa. Lainanottovaltuuden tarve vuodelle 2025 olisi noin 74 miljoonaa euroa. Vuoden 2025 investointien toteuttamisesta tehtäisiin erilliset päätökset osana talousarviota.

    Vuoden 2026 suurimpia rakennushankkeita olisivat muun muassa Lapin keskussairaalan laajennushankkeesta aiheutuvat muutostyöt muualle sairaalaan, Rovaniemen, Kemijärven ja Ivalon pelastusasemat sekä Rovaniemen kehitysvammaisten asumisyksikkö.

    Suurimpia pitkäaikaisilla sopimuksilla toteutettavia kohteita olisivat Rovaniemen ikäihmisten Näsmä 2 -palveluasunnot, Savukosken Saukoti, Kemin ja Rovaniemen kehitysvammaisten yksiköt ja Rovaniemen päiväkeskus, Tornion ikääntyneiden Ruskakoti sekä Enontekiön ensihoidon tilat. Pienempiä kohteita olisivat Karesuvannon terveysasema ja Sodankylän pelastuslaitoksen kalustosuoja.

    Myös it-järjestelmät sekä terveys- ja pelastuspalvelujen laite- ja kalustohankinnat ovat suuria investointeja. Esimerkiksi sammutusautoja oltaisiin hankkimassa vuonna 2026 Muonioon, Tornioon ja Ylitorniolle sekä säiliöautoja Sodankylään ja Ylitornioon.

    Muita päätöksiä

    Aluehallitus hyväksyi liikkeenluovutussopimuksen, jonka myötä osa Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n toiminnasta ja henkilöstöstä siirtyy Lapin hyvinvointialueen palvelukseen vuoden 2025 alusta. Samalla jäljelle jäävän ostopalvelusopimuksen hinta pienenee. 

    Päätettiin, että rintasyövän seulonnat järjestetään jatkossa kaikilla paikkakunnilla. Seulonnat toteuttaa Terveystalo. 

    Hyväksyttiin palvelujen hintoihin tehtäviä korotuksia vuodelle 2025. Hyvinvointialue käyttää hintoja laskuttaessaan muita organisaatioita kuten muita hyvinvointialueita, vakuutusyhtiöitä ja puolustusvoimia.

    Hyväksyttiin aluehallituksen osalta muutoksia vuoden 2024 talousarvioon ja esitetään aluevaltuustolle, että sekin hyväksyisi muutokset. Talousarvion alijäämä kasvaa noin 73 miljoonasta noin 89 miljoonaan. Kulut kasvavat perheiden ja työikäisten sekä vammaisten palveluissa sekä hallinto- ja tukipalveluissa. Valtion rahoitus on kasvanut 3,4 miljoonalla.

    Päätettiin esittää aluevaltuustolle, että aluehallitus voisi päättää talouden sopeuttamisohjelmaan tehtävistä välttämättömistä päivityksistä lainaottovaltuuden saamista varten. Päivitykset noudattaisivat toiminta- ja taloussuunnitelmaa ja talousarviota sekä pohjautuisivat aluevaltuuston huhtikuussa hyväksymään talouden sopeuttamisohjelmaan. Päivitetty talouden sopeuttamisohjelma tuotaisiin tiedoksi aluevaltuustolle. 

    Aluehallitus hyväksyi omalta osaltaan selvityksen organisaation madaltamiseksi ja johtajien ja esihenkilöiden vähentämiseksi. Esitetyistä toimenpiteistä päätetään erikseen siltä osin, kun ne eivät sisälly ensi vuoden talousarvioon. Aluehallitus esittää, että myös aluevaltuusto hyväksyisi selvityksen. Organisaatiouudistusten tavoite on säästää jo ensi vuonna noin 1,8 miljoonaa. Työryhmä ehdottaa, että vuoden 2025 alusta lähtien hallinto- ja tukipalvelut sekä kehittämis- ja strategiapalvelut yhdistettäisiin. Sosiaali- ja terveyspalvelujen organisaatiota madallettaisiin niin, että tasoja olisi pääsääntöisesti enintään neljä. Ensihoitopalvelut ja tilannekeskus yhdistettäisiin pelastuspalvelujen kanssa. Lisäksi vuoden 2026 alussa sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistettäisiin yhdeksi toimialaksi. Ehdotukset luottamushenkilöorganisaation muutoksista tulee valmistella tammikuun loppuun mennessä.

    Esitetään aluevaltuustolle, että se hyväksyisi muutoksia hallintosääntöön. Pelastustoimen toimiala kattaisi jatkossa sekä pelastus- että ensihoitopalvelut. Aluehallitus voisi jatkossa halutessaan siirtää toimivaltaansa kuuluvan merkittävän asian aluevaltuustolle poliittisen kannan muodostamiseksi. Aluevaltuusto päättäisi jatkossa soteasemien, terveyskeskusten, sairaaloiden ja pelastusasemien lisäksi myös asumispalveluyksiköiden perustamisesta ja pysyvästä sulkemisesta.

    Päätettiin antaa hallinto-oikeudelle lausunto Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysten keskeyttämisestä vuonna 2025. Keskeyttämispäätöksestä on tehty ensin oikaisuvaatimus ja nyt myös aluevalitus.

    Hyväksyttiin SoteVirtuaalikirjasto Oy:n uusi osakassopimus. Yhtiö tuottaa muun muassa lääketieteellisiä aineistoja hyvinvointialueen henkilöstön käyttöön.

    Päätettiin antaa aluehallintovirastolle selvitys pelastuslaitoksen kiireellisten tehtävien toimintavalmiudesta Rovaniemellä ja Torniossa.

    Merkittiin tiedoksi tarkastuslautakunnan huomiot, jotka koskivat aluehallituksen antamia vastauksia vuoden 2023 arviointikertomuksesta.

    Valittiin palveluntuottajia ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen, erilaisten kuljetuspalvelujen ja potilasvakuutuksen palveluntuottajiksi

    Merkittiin tiedoksi aluehallintoviraston päätös psykologipalvelujen saatavuudesta hyvinvointialueella.

    Esitetään aluevaltuustolle, että se jatkaisi vuodelle 2024 hyväksytyn ensihoidon palvelutasopäätöksen voimassaoloa toistaiseksi. Sairaalaverkon ja palveluverkon muutokset edellyttävät palvelutasopäätöksen päivittämistä ensi vuoden aikana.

     

    Lisätietoja

    Esityslistat ja pöytäkirjat
    Tapani Melaluoto, aluehallituksen puheenjohtaja, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
    Jari Jokela, hyvinvointialuejohtaja, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998

    Teksti Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta
    11.12.2024
    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia...
    Teksti

    Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta


    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia investointeja ympäri Lappia.

  2. Aluehallituksen kokoustiedote 13.11.2024 pidetystä kokouksesta
    Sopeuttamisohjelman säästöt eivät vaikuta tarpeeksi vielä tänä vuonna. THL: Terveyspalvelujen saatavuus on...

    Aluehallituksen kokoustiedote 13.11.2024 pidetystä kokouksesta

    13.11.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Aluehallituksen kokoustiedote 13.11.2024 pidetystä kokouksesta

    Teksti

    13.11.2024

    Sopeuttamisohjelman säästöt eivät vaikuta tarpeeksi vielä tänä vuonna. THL: Terveyspalvelujen saatavuus on parantunut, ja hyvinvointialueen säästötoimet ovat hyvin perusteltuja.

    Sopeuttamisohjelman säästöt eivät vaikuta tarpeeksi vielä tänä vuonna

    Aluehallitus merkitsi tiedoksi osavuosikatsauksen tammi-syyskuulta. Aluehallitus vaatii, että talouden sopeuttamistoimia edistetään tehokkaasti ja ilman viivytyksiä muun muassa osana ensi vuoden talousarvion valmistelua. Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättäisi samoin.

    Tilinpäätösennusteen mukaan alijäämää kertyisi tänä vuonna noin 2,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna, eli noin 88 miljoonaa. Talousarviota laadittaessa hyvinvointialue arvioi, että alijäämää syntyisi 85,5 miljoonaa, ja alijäämää oli tarkoitus vähentää talouden sopeuttamisohjelman avulla tänä vuonna jo 47 miljoonalla. Sopeuttamisohjelman toimenpiteet ovat edenneet, mutta säästövaikutukset näkyvät talousluvuissa asteittain, enimmäkseen vasta ensi vuonna.

     

    THL: Terveyspalvelujen saatavuus on parantunut, ja hyvinvointialueen säästötoimet ovat hyvin perusteltuja

    Aluehallitus merkitsi tiedoksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija-arviot hyvinvointialueen toiminnasta.

    Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon saatavuus on parantunut Lapin hyvinvointialueella. THL:n mukaan niin sanottu Kolarin-malli, jossa perinteinen vuodeosasto korvataan ikääntyneiden palvelujen ja terveyspalvelujen yhteistyöllä, voi parantaa yhdenvertaisen sairaanhoidon saatavuutta.

    THL:n mukaan hyvinvointialueen talouden sopeuttamisohjelma on hyvä, mutta tavoiteaikataulu on liian tiukka. Hyvinvointialue ei voi saada talouttaan tasapainoon vuoden 2026 loppuun mennessä. Arvioinnin mukaan hyvinvointialue etenee muutosohjelman toimeenpanossa rohkeasti, vaikka poliittisessa päätöksenteossa on suuria haasteita.

    Lapin asukaskohtaiset kulut ovat edelleen muuta maata korkeammat. Lasten, nuorten ja perheiden ennaltaehkäiseviin moniammatillisiin palveluihin kannattaisi panostaa enemmän. Ikäihmisten palveluihin käytetään Lapissa suhteessa paljon resursseja.

    THL suosittelee muun muassa, että hyvinvointialue panostaa muutosjohtamiseen, henkilöstön hyvinvointiin ja mielenterveyspoissaolojen vähentämiseen. Omaa tuotantoa, moniammatillista toimintaa sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä täytyy vahvistaa.

     

    Muita päätöksiä

    Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuuston pöytäkirjanpitäjäksi ja sihteeriksi valittaisiin hallintosihteeri Mari Haataja ja varahenkilöksi hallintopäällikkö Rauni Jokelainen.

    Päätettiin pannan täytäntöön aluevaltuuston 16. syyskuuta 2024 tekemät päätökset.

    Hyväksyttiin hallinto-oikeudelle annettu vastine, joka koski virkasuhteen irtisanomista.

    Merkittiin tiedoksi hankintapalvelujen henkilöstötilanne ja päätettiin käsitellä lisävakanssien perustamista ensi vuoden talousarvion hyväksymisen jälkeen.

    Merkittiin tiedoksi neuvolapalvelujen sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon resurssitarpeet. Toimien perustamista käsitellään ensi vuoden talousarvioesityksen käsittelyn jälkeen. Palveluihin esitetään kolmea mielenterveyteen erikoistunutta terveydenhoitajan ja seitsemää sairaanhoitajan toimea. Tavoite olisi parantaa ennaltaehkäisevien mielenterveyspalvelujen saatavuutta ja neuropsykiatristen ongelmien hoitoa. Näin voitaisiin jatkossa säästää raskaista lastensuojelun ja lastenpsykiatrian palveluista.

    Osallistutaan Oulun yliopiston psykiatrian professorin kustannuksiin vuoden 2029 loppuun saakka, jos muutkin Pohjois-Suomen hyvinvointialueet osallistuvat. 

    Lahjoitetaan käytöstä poistettu ambulanssi Ukrainaan. Hyvinvointialue varustaa ambulanssia hoito- ja perustarvikkeilla, ja toimitus tapahtuu sisäministeriön järjestelmien kautta.

    Hyväksyttiin vastaukset valtuustoaloitteisiin, jotka koskivat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisrakenteiden uudistamista, kulttuurihyvinvoinnin huomioimista sekä liikuntaneuvonnan kehittämistä. Vastausten mukaan aiheet ovat tärkeitä ja niitä edistetään monin eri tavoin muun muassa osana hytetu-suunnitelman toimeenpanoa.

    Päätettiin, että it-palvelut selvittää keinoja, joilla se voisi hillitä kustannustensa nousua. Tarvittaessa it-palvelut siirtää ostopalveluja omaksi toiminnaksi tai päinvastoin sekä yhtenäistää konesali- ja muita palveluja alueellisesti. Muutosten vuoksi täytyy käynnistää tietohallintoa ja digitaalisia palveluja koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

    Valittiin digitaalisen sote-keskuksen asiointialustan toimittajaksi Suomen Terveystalo Oy. Varatoimittajaksi valittiin ryhmittymä Mehiläinen Oy, BeeHealthy Oy ja MehiläinenTerveyspalvelut Oy.

    Valittiin siivouspalvelujen tuottajia useisiin eri yksiköihin.

    Lounaisen palvelualueen ikääntyneiden palvelujen toimenpidesuunnitelmaa sekä Rovaniemen uuden pelastusaseman tontin hankintaa koskevat pykälät poistettiin esityslistalta, ja ne tulevat päätöksentekoon myöhemmin.

     

    Lisätietoja


    https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat

    Teksti Aluehallituksen kokoustiedote 13.11.2024 pidetystä kokouksesta
    13.11.2024
    Sopeuttamisohjelman säästöt eivät vaikuta tarpeeksi vielä tänä vuonna. THL: Terveyspalvelujen saatavuus on...
    Teksti

    Aluehallituksen kokoustiedote 13.11.2024 pidetystä kokouksesta


    Sopeuttamisohjelman säästöt eivät vaikuta tarpeeksi vielä tänä vuonna. THL: Terveyspalvelujen saatavuus on parantunut, ja hyvinvointialueen säästötoimet ovat hyvin perusteltuja.

  3. Lapin aluehallituksen kokoustiedote 16.10.2024 pidetystä kokouksesta
    Aluehallitus esittää aluevaltuustolle palveluverkkomuutoksia ja päättää omaan toimivaltaansa kuuluvista...

    Lapin aluehallituksen kokoustiedote 16.10.2024 pidetystä kokouksesta

    16.10.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Lapin aluehallituksen kokoustiedote 16.10.2024 pidetystä kokouksesta

    16.10.2024

    Aluehallitus esittää aluevaltuustolle palveluverkkomuutoksia ja päättää omaan toimivaltaansa kuuluvista muutoksista aluevaltuuston päätösten jälkeen.

    Aluehallitus esittää aluevaltuustolle palveluverkkomuutoksia ja päättää omaan toimivaltaansa kuuluvista muutoksista aluevaltuuston päätösten jälkeen

    Lapin hyvinvointialueen aluehallitus teki aluevaltuustolle esityksen niistä palveluverkkomuutoksista, jotka kuuluvat aluevaltuuston toimivaltaan. Aluehallitus päätti päättää omaan toimivaltaansa kuuluvista muutoksista vasta aluevaltuuston päätöksenteon jälkeen. 

    Hallintosäännön mukaan aluevaltuusto päättää muun muassa palvelujen pysyvästä sulkemisesta sekä vuodeosastojen toiminnan korvaamisesta muilla palveluilla.

    Aluehallituksen esityksen mukaan nykyisenlainen erillisenä yksikkönä toimiva vuodeosastotoiminta lakkaisi Kolarissa, Sallassa, Pelkosenniemellä, Posiolla, Simossa ja Utsjoella. Palvelut korvattaisiin lähimmän vuodeosaston sekä kotisairaalan, kotihoidon, palveluasumisen ja ensihoidon yhteistyöllä. Osa Rovaniemen potilaista hoidettaisiin Tervolan vuodeosastolla.

    Kolarin, Sallan ja Pelkosenniemen vuodeosastot ovat jo suljettuina aluehallituksen aiempien päätöksien mukaisesti. Posion vuodeosastotoiminnan muutokset edellyttäisivät neuvotteluja palveluntuottajan kanssa. Utsjoen vuodeosasto korvattaisiin terveyskeskukseen sijoittuvalla yhdistelmäpalvelulla, jossa ikääntyneiden lyhytaikaisten asumispalvelujen lisäksi tarjottaisiin myös terveysperusteista ympärivuorokautista palvelua. Yksikön toiminnassa huomioitaisiin myös kielelliset oikeudet. Simon ja Kemin Sauvosaaren sairaalan nykyiset vuodeosastot yhdistettäisiin yhteiseksi uudeksi yksiköksi Länsi-Pohjan keskussairaalan tiloihin.

    Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että vuoden 2025 alusta Lapissa olisi yksi sairaalapalvelujen kokonaisuus kahdessa toimipisteessä, Kemissä ja Rovaniemellä. Esimerkiksi kirurgian, kardiologian ja mahasuolikanavan tähystysten osalta olisi vain yksi jono, josta potilas ohjattaisiin siihen toimipisteeseen, jossa häntä voidaan parhaiten palvella.

    Synnytykset ja lastenosasto keskitettäisiin Lapin keskussairaalaan, mutta naistentautien kiireetön leikkaustoiminta sekä poliklinikkatoiminta jatkuisivat molemmissa toimipisteissä. Ortopedian viikonloppupäivystys sekä tahdosta riippumaton psykiatrinen hoito keskitettäisiin Lapin keskussairaalaan.

    Hyvinvointialueen suunnittelemat erikoissairaanhoidon muutokset ovat pienempiä, kuin mitä valtio suunnittelee terveydenhuoltolakiin esitettävissä muutoksissa. Jos lakimuutos toteutuu, lisää päivystyksen ja leikkaustoiminnan palveluja pitää keskittää Lapin keskussairaalaan ensi vuoden lokakuusta lähtien. Lakimuutoksesta huolimatta Kemissä jatkuisi ympärivuorokautinen päivystys ja päiväkirurginen leikkaustoiminta.

    Aikataulun mukaan aluevaltuusto käsittelee palveluverkkomuutoksia kokouksessaan 28. lokakuuta.

    Aluehallitus päättää palvelumuutoksista, jos vastaavaa palvelua kuitenkin jää kuntaan

    Hallintosäännön mukaan aluehallitus voi päättää sellaisista palvelujen saatavuuteen liittyvistä muutoksista, joissa palvelu ei lakkaa kunnan alueelta kokonaan. Tällaisia ovat esimerkiksi yksikön lakkauttaminen silloin, jos kuntaan kuitenkin jää vastaavaa palvelua joko omana tai ostopalveluna.

    Esimerkiksi Enontekiöllä Luppokoti lakkautettaisiin, kun uusi asumisyksikkö valmistuu. Kemissä Nestorin vanhainkoti lakkautettaisiin ja asukkaille järjestettäisiin ympärivuorokautista palveluasumista muissa yksiköissä. Kittilässä luovuttaisiin yhteisöllisen asumisyksikön Havukan toimitiloista vuoden 2025 aikana, ja Sodankylässä ympärivuorokautinen palveluasumisen yksikkö Nutukas lakkautettaisiin vaiheittain vuoden 2025 loppuun mennessä ja asukkaille järjestettäisiin ympärivuorokautista palveluasumista muissa yksiköissä. Lisäksi useissa kunnissa useiden yksiköiden toiminta muuttuisi vastaamaan paremmin paikkakunnan laskennallista palvelutarvetta. Ikääntyvien asumispalvelut järjestetään pääsääntöisesti kotipaikkakunnalla, jollei asiakas itse toivo palvelun järjestämistä muualla.

    Aluehallitus päättää omaan toimivaltaansa kuuluvista muutoksista vasta aluevaltuuston päätöksenteon jälkeen.

     

    Muita päätöksiä

    Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee tiedoksi palveluverkon muutosten valmistelua varten saadut lausunnot ja muut kannanotot sekä vaikutusten arvioinnin. Materiaali on osa kokonaisvaikutusten arviointia ja sitä hyödynnetään sekä jatkovalmistelussa että päätösten toimeenpanossa.

    Merkittiin tiedoksi Kolarin sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiskokeilun raportti. Kokeilu on ollut käynnissä reilu puoli vuotta, ja sen aikana Kolarissa on käynnistetty kotisairaalatoiminta sekä kehitetty sairaanhoidon tiimin työskentelyä ja tehtävänkuvia.

    Päätettiin jättää tutkimatta Lapin poliisilaitoksen tekemä oikaisuvaatimus, joka koski psykiatripäivystyksen keskittämistä Rovaniemelle. Hyvinvointialue käy keskustelua poliisin kanssa valmiuden ylläpidosta ja yhteistoiminnasta.

    Päätettiin jättää osittain tutkimatta ja osittain hylätä psykiatrisen hoitotyön henkilöstön oikaisuvaatimus, joka koski psykiatripäivystyksen keskittämistä Rovaniemelle.

    Päätettiin muutoksia palvelusetelien arvoihin vuoden 2025 alusta alkaen, jos henkilöstömitoitusta laskeva lakimuutos toteutuu. Ikääntyneiden palvelusetelien arvot nousisivat kahdella prosentilla lukuun ottamatta ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen seteliä, jonka arvo pienenisi viidellä prosentilla. Mielenterveyskuntoutujien ympärivuorokautisen asumispalveluiden hinnoittelu nostetaan vastaamaan uusia henkilöstömitoituksia.

    Annetaan aluevaltuustolle lausunto toimenpiteistä, joihin on ryhdytty tarkastuslautakunnan vuoden 2023 arviointikertomuksen perusteella.

    Merkittiin tiedoksi Lapin aluehallintoviraston selvityspyynto ja hyväksyttiin siihen annettava vastaus. Selvityspyyntö koskee pelastustoimen kiireellisten tehtävien toimintavalmiusaikoja Rovaniemen Rantavitikalla ja Nivavaarassa sekä Tornion Röytässä ja Juhannussaaressa. Tavoiteajoissa pysymistä edistäisi Rovaniemellä uusi keskeisemmällä sijainnilla sijaitseva paloasema. Tornion Röytässä tavoiteaikoihin päästään käytännön tasolla, mutta se ei näy tilastoissa, sillä pelastuslaitoksella ei ole vielä virallista sopimusta Outokumpu Oyj:n tehdaspalokunnan kanssa.

    Hyväksyttiin rakennusinvestointeihin liittyviä muutoksia ensi vuoden talousarvion ja tulevien vuosien investointisuunnitelmien valmisteluun. Esimerkiksi Ivalon, Kemijärven ja Rovaniemen pelastusasemat rakennutettaisiin omaan taseeseen eikä investointeja vastaavilla sopimuksilla. Kittilän opiskelijahuollon uudet tilat vuokrattaisiin kunnalta lyhyellä irtisanomisajalla, jolloin ne eivät kasvattaisi lainanottovaltuuksien tarvetta. Muutamia rakennusinvestointeja myös siirrettäisiin myöhemmäksi, esimerkiksi Sodankylän pelastusaseman kalustosuoja vuodelle 2026. Useiden investointien kustannusarviot ovat kasvaneet aiemmista laskelmista.

    Esitetään aluevaltuustolle, että aluevaltuusto puoltaa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen poikkeuslupahakemuksia Kuusamon ja Oulaisten ympärivuorokautisiin perusterveydenhuollon päivystyksiin.

    Hyväksyttiin neljän pohjoisimman hyvinvointialueen yhteisen YTA-konttorin perustaminen. Hyvinvointialue voi tarvittaessa lisätä henkilöstöään konttorin tehtävien hoitamiseksi. Kustannustenjakoon, ohjaukseen ja päätöksentekoon liittyvistä periaatteista sovitaan myöhemmin. YTA-konttori on Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueiden yhteinen asiantuntijakokonaisuus. Se voi tarjota asiantuntijatukea muun muassa palvelujen strategiseen ohjaukseen, tutkimus- ja kehittämistoimintaan, tietojohtamiseen, sähköisiin palveluihin, hankintoihin, logistiikkaan ja rakennuttamispalveluihin.

    Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski sähköisen kokousjärjestelmän käyttöönottoa. Hyvinvointialue on hankkimassa asianhallinta- ja kokousjärjestelmää, joka otettaisiin käyttöön vuoden 2026 alussa.

     

    Lisätietoja

    Tapani Melaluoto, aluehallituksen puheenjohtaja, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
    Jari Jokela, hyvinvointialuejohtaja, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998
    https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat

    Uutista muokattu 25.10.2024

    Aluehallitus esittää aluevaltuustolle palveluverkkomuutoksia ja päättää omaan toimivaltaansa kuuluvista muutoksista aluevaltuuston päätösten jälkeen.

    Lapin aluehallituksen kokoustiedote 16.10.2024 pidetystä kokouksesta
    16.10.2024
    Aluehallitus esittää aluevaltuustolle palveluverkkomuutoksia ja päättää omaan toimivaltaansa kuuluvista...

    Lapin aluehallituksen kokoustiedote 16.10.2024 pidetystä kokouksesta


    Aluehallitus esittää aluevaltuustolle palveluverkkomuutoksia ja päättää omaan toimivaltaansa kuuluvista muutoksista aluevaltuuston päätösten jälkeen.

  4. Aluehallituksen kokoustiedote 18.12.2024 pidetystä kokouksesta
    Valtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman...

    Aluehallituksen kokoustiedote 18.12.2024 pidetystä kokouksesta

    18.12.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Aluehallituksen kokoustiedote 18.12.2024 pidetystä kokouksesta

    18.12.2024

    Valtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman päivittäminen.

    Valtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman päivittäminen

    Lapin aluehallitus merkitsi tiedoksi valtioneuvoston päätöksen hyvinvointialueen lainanottovaltuuden muuttamisesta. Aiemmin Lapilla ei ollut lainanottovaltuuksia ensi vuodelle, mutta nyt valtio on myöntämässä valtuuksia 74 miljoonaa euroa.

    Hyvinvointialueen tulee toimittaa valtiolle muun muassa päivitetty investointisuunnitelma ja päivitetty talouden tasapainottamisohjelma. Valtioneuvosto haluaa varmistaa, että suunnitellut investoinnit ovat välttämättömiä ja että hyvinvointialueella on lainanhoitokykyä pitkällä aikavälillä.

    Valtioneuvosto totesi kesäkuussa, että yhdelläkään hyvinvointialueella ei ole laskennallista lainanottovaltuutta ensi vuonna. Valtio voi kuitenkin myöntää valtuuksia, jos investoinnit ovat välttämättömiä ja niitä ei ole mahdollista rahoittaa muuten. Lainavaltuuksien alustava myöntäminen perustui hyvinvointialueen taloudesta ja toiminnasta tehtyyn kokonaisarvioon.

    Ministeriö myönsi samalla kertaa lainanottovaltuuksia myös Pohjois-Savon hyvinvointialueelle.

     

    Muita päätöksiä

    Aluehallitus merkitsi tiedoksi tammi-lokakuun talousraportin. Aluehallitus edellyttää, että talouden sopeuttamistoimia jatketaan rohkeasti ja ripeästi.

    Vahvistettiin pelastuslaitoksen hinnasto vuodelle 2025 ja päätettiin selvittää, tulisiko hinnastoa muuttaa jatkossa matkailuun liittyvien valvontatehtävien osalta.

    Muutettiin organisaatiota niin, että päivystyspoliklinikkojen toiminta siirtyy somaattisen erikoissairaanhoidon alle. Pelastus- ja ensihoitopalvelut jakautuvat jatkossa pelastus-, turvallisuus-, ensihoito- ja tilannekeskuspalvelujen vastuualueisiin. Jo aiemmin on päätetty, että nykyiseen pelastustoimen toimialaan liitetään ensi vuoden alusta myös ensihoito.

    Päätettiin yhdistää hallinto- ja tukipalvelut ja kehittämis- ja strategiapalvelut yhdeksi tukipalvelujen toimialaksi ensi vuoden alusta lähtien. Tukipalvelujen johtajana toimii kehitysjohtaja Mikko Häikiö. Toimialan vastuualueet vähenevät ja ovat helmikuun alusta lähtien Järjestämisen tuki, Tietohallinto ja digitaaliset palvelut, Hallinnon tuki ja Tuotannon tuki.

    Hyväksyttiin sopimus Utsjoen Aspa-koti Goahtin toiminnan liikkeenluovutuksesta Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2025 alkaen. Sopimuksen myötä hyvinvointialueelle siirtyy kolme työntekijää. Aluehallitus päätti jo keväällä, että hyvinvointialue tuottaa ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen palvelut Utsjoella omana toimintana ensi vuodesta alkaen. Aspa-koti Goahti on ollut aiemmin nimellisesti erityisryhmien yksikkö. Asiakkaiden palvelutarpeen arvioinnissa on kuitenkin todettu, että asiakkaat ovat ikääntyneitä ja tarve on yhteisölliselle asumiselle.

    Dohkkehuvvui soahpamuš Ohcejoga Aspa-ruoktu Goađi doaimma fitnodatluobaheamis Lappi buresveadjinguvlui 1.1.2025 rájes. Soahpamuša mielde golbma bargi sirdásit buresveadjinguvlui. Guovlluráđđehus mearridii jo giđđat, ahte buresveadjinguovlu buvttada vuorasolbmuid searvvušlaš ássama bálvalusaid Ohcejogas iežas doaibman boahtte jagi rájes. Aspa-ruoktu Goahti lea ovdal leamaš eahpevirggálaččat sierrajoavkkuid ovttadat. Áššehasaid bálvalandárbbu árvvoštallamis lei dattetge gávnnahuvvon, ahte áššehasat leat vuorasolbmot ja dárbu lea searvvušlaš ássamii.

    Perustettiin sosiaalipalveluihin vuoden 2025 talousarvioon sisältyvät 11 sosiaaliohjaajan virkaa, kolme sosiaaliohjaajan virkaa, kaksi kuraattorin tointa, yksi perhetyöntekijän toimi, yksi lastenkodin johtajan virka, kolme tiimivastaavan virkaa, 14 ohjaajan tointa, 13 lähihoitajan tointa, 1 ravitsemustyöntekijän toimi, yksi laitoshuoltajan/ravitsemustyöntekijän toimi ja kahdeksan henkilökohtaisen avustajan tointa. Perustettavat tehtävät liittyvät muun muassa lastensuojeluyksikkö Tiippanan perustamiseen ja uuteen työllistymisen edistämistä koskevaan lakiin, joka vaatii lisäresurssia moniammatilliselta aikuissosiaalityöltä.

    Hyväksyttiin päivityksiä täydentävän ja ehkäisevän toimeentulon soveltamisohjeeseen. Muutokset ja lisäykset koskevat muun muassa sosiaalihuollon mukaisia asumispalveluja, edunvalvontapalkkiota ja toimeentulotuen takaisinperintää.

    Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski ikääntyneiden omakotitalojen lumenaurausta. Pyydettyä selvitystä ei tarvitse tehdä, sillä ikääntyneet voivat saada lumenaurauspalveluja ostamalla palveluntuottajilta tai poikkeuksellisissa tilanteissa kriteerien täyttyessä hyvinvointialueen järjestämänä tukipalveluna.

    Valittiin taloushallinnon järjestelmäkokonaisuuden toimittajaksi CGI Suomi Oy.

    Merkittiin tiedoksi Sodankylän vanhusneuvoston kannanotto, joka liittyi ikääntyneiden asumispalveluihin.

    Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski alijäämien kattamista. Hyvinvointialue toteuttaa erilaisia säästötoimia aktiivisesti ja pyrkii kattamaan alijäämät viimeistään vuonna 2030.

    Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski eettisiä hankintoja. Hyvinvointialue noudattaa hankinnoissaan velvoittavaa pakotelainsäädäntöä.

    Päätettiin oikaista aiempaa siivouspalvelujen hankintapäätöstä Simon perhe- ja sosiaalipalvelujen osalta.

    Aluehallituksen kokoustiedote 18.12.2024 pidetystä kokouksesta
    18.12.2024
    Valtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman...

    Aluehallituksen kokoustiedote 18.12.2024 pidetystä kokouksesta


    Valtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman päivittäminen.

  5. Aluehallituksen kokoustiedote 22.1.2025 pidetystä kokouksesta
    Hyväksyttiin Sodankylän Kiepin henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella Palvelukoti Kotimatka Oy:lle....

    Aluehallituksen kokoustiedote 22.1.2025 pidetystä kokouksesta

    22.1.2025

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Aluehallituksen kokoustiedote 22.1.2025 pidetystä kokouksesta

    kuvituskuva.

    22.1.2025

    Hyväksyttiin Sodankylän Kiepin henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella Palvelukoti Kotimatka Oy:lle. Aluehallitus hyväksyi päivitetyn talouden sopeuttamisohjelman ja esittää aluevaltuustolle, että se merkitsee päivitykset tiedoksi.

    Aluehallitus merkitsi tiedoksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen, joka koskee Länsipohjan sairaanhoitopiirin aiempien alijäämien kattamista. KHO:n päätöksen perusteella aluehallitus päätti laskuttaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin vielä maksamatta olevat loput alijäämät sairaanhoitopiirin jäsenkunnilta peruspääoman jäsenkuntaosuuksien suhteessa. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.

    Nimettiin työterveyshuollon palveluja tuottavan Lappica Oy:n hallitukseen hyvinvointialueen edustajiksi Raija Kerätär, Terhi Heikkilä, Timo Peisa ja Reijo Viitala.

    Hyväksyttiin Sodankylän Kiepin henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella Palvelukoti Kotimatka Oy:lle.

    Vahvistettiin lääkkeiden annosjakelun palvelusetelin arvonlisäverolliseksi arvoksi 5,29 euroa. Uudessa hinnassa on huomioitu vuoden alussa tapahtunut arvonlisäveron korotus 10 prosentista 14 prosenttiin.

    Päätettiin jättää tutkimatta kylätyöntekijän valintaa koskenut oikaisuvaatimus, joka oli tehty myöhässä.

    Hyväksyttiin oikaisuvaatimus, joka koski ensihoidon yleistyöajan paikallista sopimista. Päätöksessä on tapahtunut päivämäärävirhe, joten sopimus vahvistetaan uudelleen. Päivämäärän korjaaminen ei aiheuta käytännön ongelmia, sillä sopimusta on noudatettu 16.12.2024 alkaen.

    Pyydetään valtuustoryhmiä raportoimaan, mihin ne ovat käyttäneet vuodelle 2024 myönnetyt valtuustoryhmien toimintatuet.

    Merkittiin tiedoksi Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n yleiskirje vaalikelpoisuudesta. Aluevaalit pidetään 13.4.2025. Vaaleissa valitaan 59 jäsentä Lapin aluevaltuustoon. Säännöt siitä, kuka voi olla ehdolla aluevaltuustoon, löytyvät hyvinvointialuelaista. Myös kuntalain sääntöjä voidaan käyttää apuna.

    Merkittiin tiedoksi talousraportti tammi-marraskuulta 2024.

    Aluehallitus hyväksyi päivitetyn talouden sopeuttamisohjelman ja esittää aluevaltuustolle, että se merkitsee päivitykset tiedoksi. Sopeuttamisohjelma on toimitettava valtiovarainministeriölle, jotta hyvinvointialue voi saada ministeriön ehdollisesti lupaamat 74 miljoonan euron lainanottovaltuudet.

    Tukipalvelujen organisaatiomuutokseen liittyvä esitys palautettiin jatkovalmisteluun.

    Päätettiin perustaa hankintapalveluihin kaksi hankintojen erityisasiantuntijan, kuusi hankinta-asiantuntijan ja kaksi palveluasiantuntijan toimea, sillä hankintapalvelujen tuottaminen omana toimintana on ostopalveluja edullisempaa.

    Päätettiin perustaa neuvolapalveluihin ja koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon kolme terveydenhoitajan toimea sekä seitsemän sairaanhoitajan toimea. Tavoite on parantaa ennaltaehkäisevien mielenterveyspalvelujen saatavuutta ja neuropsykiatristen ongelmien hoitoa. Näin voidaan säästää raskaista lastensuojelun ja lastenpsykiatrian palveluista. Toimille on varattu määrärahat tämän vuoden talousarvioon.

    Päätettiin käynnistää nuorten kuntoutuskotipalvelujen kilpailutus. Palvelut kilpailutetaan kesään 2028 asti ja kahdelle optiovuodelle. Hankinnan arvo on arviolta 4,5 miljoonaa euroa.

    Päätettiin panna täytäntöön aluevaltuuston 28. lokakuuta tekemät päätökset.

    Merkittiin tiedoksi Lapin aluehallintovirastolle annettu selvitys Rovaniemen hammashoitoon pääsemisen parantamisesta. Hyvinvointialue on saanut jonot purettua lähes kokonaan, ja hoitoon pääsee nyt lain määräämässä ajassa.

    Hyväksyttiin vastaukset valtuustoaloitteisiin, jotka koskivat palveluseteleitä, palliatiivista hoitoa, lähipalvelujen turvaamista, työntekijöiden maksutonta pysäköintiä, asiakasmaksuyksikön resursseja, ikääntyneiden asumispalvelujen investointisuunnitelmaa, koulujen mielenterveystyötä, organisaatiomuutosta, sateenkaariväestön oikeuksia, työkykyjohtamista, kokouspalkkioita, asiakasmaksujen seurantaa ja järjestöneuvoston perustamista.

    Merkittiin tiedoksi sosiaali- ja terveysministeriön päätös Ivalon perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen poikkeusluvasta syyskuun loppuun saakka. Tämän jälkeen poikkeuslupaa ei enää tarvita. Lainsäädäntö muuttuu lokakuun alussa niin, että Ivalossa voidaan järjestää perusterveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä toistaiseksi.

    Merkittiin tiedoksi valtiontalouden tarkastusviraston päätös, että virasto ei jatka erillistä hyvinvointialueiden talouden ohjaus- ja seurantajärjestelmän toimivuuden arviointia, vaan tekee arviointia osana muuta toimintaansa.

    Merkittiin tiedoksi valtiovarainministeriön päätös hyvinvointialueiden tämän vuoden rahoituksesta.

    Merkittiin tiedoksi sisäministeriön päätös, että se on hyväksynyt Lapin pelastuslaitoksen investointisuunnitelman vuosille 2025-2028.

    Merkittiin tiedoksi työ- ja elinkeinoministeriön päätös, että se on myöntänyt Lapin hyvinvointialueelle 30 000 euroa tilapäisen suojelun tarpeessa olevien henkilöiden palveluihin.

     

    Lisätietoja
    Tapani Melaluoto, aluehallituksen puheenjohtaja, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
    Jari Jokela, hyvinvointialuejohtaja, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998

    https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat

    Hyväksyttiin Sodankylän Kiepin henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella Palvelukoti Kotimatka Oy:lle. Aluehallitus hyväksyi päivitetyn talouden sopeuttamisohjelman ja esittää aluevaltuustolle, että se merkitsee päivitykset tiedoksi.

    kuvituskuva. Aluehallituksen kokoustiedote 22.1.2025 pidetystä kokouksesta
    22.1.2025
    Hyväksyttiin Sodankylän Kiepin henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella Palvelukoti Kotimatka Oy:lle....
    kuvituskuva.

    Aluehallituksen kokoustiedote 22.1.2025 pidetystä kokouksesta


    Hyväksyttiin Sodankylän Kiepin henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella Palvelukoti Kotimatka Oy:lle. Aluehallitus hyväksyi päivitetyn talouden sopeuttamisohjelman ja esittää aluevaltuustolle, että se merkitsee päivitykset tiedoksi.