Osallisuus
Osallisuuden verkkosivut ovat kehittymässä ja ne tulevat täydentymään, kun osallisuuden rakenteet ja toimintamallit valmistuvat.
Áigeguovdil dán fáttás
-
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussaLapin hyvinvointialueen Nuorisovaltuusto esitti syksyllä 2024 toiveen opintomatkasta. Asiaa käsiteltiin...
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussa
20.12.2024
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussa
Nuorisovaltuustot Lapin hyvinvointialue ja Etelä-Pohjanmaa
20.12.2024
Lapin hyvinvointialueen Nuorisovaltuusto esitti syksyllä 2024 toiveen opintomatkasta. Asiaa käsiteltiin Nuorisovaltuuston kokouksessa 29.10.2024 §46. Matkan tavoitteena oli päästä verkostoitumaan
muiden hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen kanssa sekä päästä jakamaan tietoa kunkin alueen nuorisovaltuustojen toiminnasta. Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tunnistaa itse suurimmaksi haasteekseen jäsenien sitouttamisen toimintaan.Opintomatka toteutui joulukuussa 9.-13.12.2024. Matkalle lähtivät Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jere Ollonen, varapuheenjohtaja Emma Harju sekä jäsenet Rosa Wigley, Sonja Niemi ja Viia Halonen. Opintomatkalle lähtivät myös nuorisovaltuuston valmistelija Mirka Kankaanpää ja sihteeri Marjukka Jänkälä.
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuusto kutsuttiin tapaamaan Seinäjoelle Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuustoa. Tapaamisessa oli paikalla Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuuston puheenjohtajisto sekä kolme jäsentä. Myös molempien nuorisovaltuustojen tukiaikuiset sekä valmistelija olivat mukana tapaamisessa.
Tapaamisen aikana he tutustuivat toisiinsa Ystävyyden verkko-leikillä. Nuorisovaltuustolaiset kertoivat omista toimintatavoistaan toisilleen ja jakoivat toimivaksi havaittuja vinkkejä nuorisovaltuustojen toiminnan kehittämiseksi ja jäsenten sitouttamiseksi. Yhteisenä haasteena koetiin nuorisovaltuustojen jäsenien matkustaminen kokouksiin. Päivän aikana he työskentelivät pienryhmissä ’Learning cafe/oppimiskahvila-menetelmää’ hyödyntäen, pohtien seuraavia teemoja:
1. Viestintä: mitä, miten, missä ja kuka?
2. Jäsenten sitouttaminen: millä keinoilla nuoret saadaan aktiivisesti toimintaan mukaan? Mitä tulee tehdä? Mitä pitää välttää?
3. Nuorten osallisuus ja sen vahvistaminen: miten kuulemme oman alueemme nuoria laajemmin? Miten tavoitamme erilaiset nuoret, eri tavoin aktiiviset nuoret? Miten, missä ja kuka?
Päivän päätteeksi osallisuus- ja asiakkuuspäällikkö Jussi Salminen piti esityksen Teamsillä Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Soite) osallistuvasta budjetoinnista, jota he kokeilevat ensimmäisenä hyvinvointialueena. Osallistuvassa
budjetoinnissa Keskipohjalaiset voivat tehdä verkon kautta ehdotuksia rahan suuntaamisesta tiettyjen kriteerien mukaan.Opintomatka jatkui Seinäjoelta Helsinkiin. Keskiviikkona nuorisovaltuusto vieraili Helsingin keskustakirjasto Oodin nuorisotilassa. Oodissa toteutunutta tapaamista organisoi alueellisen osallisuuden asiantuntija Sara Nyman Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:stä. Tapaamiseen osallistui Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston lisäksi nuorisovaltuuston edustajia Päijät-Hämeestä, Keski-Pohjanmaalta sekä Kymenlaaksosta.
Tapahtuman aluksi Oodin nuorisotilan työntekijät; nuoriso-ohjaaja Kasper Pitkänen ja alueohjaaja Melinda Palmgren kertoivat nuorisotilasta ja sen toiminnasta. Nuorisotilan toiminta on suunnattu erityisesti yläkouluikäisille nuorille, mutta kaikki 11-25-vuotiaat ovat tilaan tervetulleita.
Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton (Nuva ry) puheenjohtaja Markus Koski kävi myös Oodissa tapaamassa nuoria. Hän kertoi puheessaan omasta työstään sekä urapolustaan liiton puheenjohtajan rooliin. Hän keskusteli myös nuorten kanssa ajankohtaisista, heitä puhututtavista asioista. Keskusteluissa hän antoi omiin kokemuksiin peilautuvia vinkkejä, miten nuorisovaltuustojen jäseniä voisi sitouttaa toimintaan enemmän. Kosken mielestä live tapaamisten järjestäminen heti toiminnan alkuvaiheessa on isossa roolissa ryhmäytymisen näkökulmasta.
Nuorten välisissä keskusteluissa nousi esille haasteet nuorisovaltuuston kokouksiin/toimintaan osallistumisesta koulupäivien aikana. Ohjeistukset ja toimintatavat ovat vaihtelevia koulujen kesken. Joissain kouluissa nuorisovaltuuston toimintaan osallistuminen tunnistetaan tärkeäsi tehtäväksi, joten lupa mahdolliseen poissaoloon järjestyy helposti, mutta jotkut koulut taas eivät hyväksy poissaoloja, jos ne aiheutuvat nuorisovaltuuston toiminnasta. Myös tuntien korvattavuuteen liittyvät asiat vaihtelevat suuresti alueittain/kouluittain. Tähän nuoret toivovat selvästi yhtenäisempää linjausta ihan maanlaajuisesti. Päijät-Hämeen nuorisovaltuusto on tehnyt asiasta aloitteen kokouksessaan 19.12.2024 §6.
’’Päijät-Hämeen hyvinvointialueen nuorisovaltuusto esittää, että Päijät-Hämeen hyvinvointialueen oppilaitoksissa tunnustetaan nuorisovaltuustojen toiminnan merkitys ja tuetaan aktiivisesti nuorten osallisuutta näissä vaikuttamiselimissä. Oppilaitosten tulee hyväksyä poissaolot niiltä tunneilta, joilta nuori joutuu poistumaan, mikäli syynä on nuorisovaltuuston toimintaan osallistuminen.’’
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston jäsenet keskustelivat Markus Kosken kanssa maaseutupolitiikan tilannekuvasta. Koski vei nuorten terveiset eteenpäin Valtioneuvoston Maaseutupolitiikan neuvostolle (MANE), jonka kokous järjestettiin samana päivänä.Oodista matka jatkui kohti Eduskuntataloa. Eduskunnassa Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuusto pääsi tapaamaan ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista Lapin kansanedustaja Markus Lohen (kesk.) ja Johanna Oja-Niemelän (sdp) kanssa. Keskusteluissa käytiin mm. läpi ajankohtaisia asioita. Lohi esitteli nuorisovaltuustolle Valtiovarainvaliokunnan kokoushuoneen, jossa hän toimii puheenjohtajana ja kertoi sen historiasta.
Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Auton avustaja Tuomas Stöckel piti kattavan esittelykierroksen Eduskuntatalolla ja Pikkuparlamentissa. Eduskunnan valtiosalissa nuorisovaltuusto tapasi muun muassa Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen (kok.), tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan (kok.) sekä kansanedustaja Sara Seppäsen (ps.), Mari-Leena Talvitien (kok.) ja Ben Zyskowiczin (kok.).
Nuorisovaltuusto seurasi torstaina Eduskunnan kyselytuntia paikan päällä, jossa kansanedustajat kysyivät hallituksen ministereiltä ajankohtaisista asioista. Nuorisovaltuusto pääsi myös vierailemaan Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) Meritullinkadulla. He tapasivat sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) erityisavustaja Hannu Peurasaaren, jonka kanssa nuoret keskustelivat mieltä askarruttavista asioista. Keskusteluissa nousi esille mm. palveluverkkomuutokset, valtion tuottavuusohjelma, nuorten mielenterveys/terapiatakuu, turistivero ja kalateiden rakennus.
Opintomatka oli Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston kokemuksen mukaan onnistunut. He saivat paljon hyviä vinkkejä siihen, miten Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toimintaa voidaan kehittää jatkossa. Verkostoituminen myös koettiin merkittäväksi asiaksi.
-Tiedän nyt paljon enemmän käsittelemistämme asioista. Pääsimme vieläpä tapaamaan vanhoja tuttuja ja verkostoitumaan uusien, ihanien ihmisten kanssa myös oman nuvamme keskellä. Sain myös kauan kaipaamaani vertaistukea osallisuuden ja aktiivisuuden kasaantumisen kanssa ja huomasimme ongelman olevan maanlaajuinen, kertoo nuorisovaltuuston jäsen Sonja Niemi
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussa
20.12.2024Lapin hyvinvointialueen Nuorisovaltuusto esitti syksyllä 2024 toiveen opintomatkasta. Asiaa käsiteltiin...Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussa
Lapin hyvinvointialueen Nuorisovaltuusto esitti syksyllä 2024 toiveen opintomatkasta. Asiaa käsiteltiin Nuorisovaltuuston kokouksessa 29.10.2024 §46. Matkan tavoitteena oli päästä verkostoitumaan muiden hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen kanssa sekä päästä jakamaan tietoa kunkin alueen nuorisovaltuustojen toiminnasta. Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tunnistaa itse suurimmaksi haasteekseen jäsenien sitouttamisen toimintaan. Opintomatka toteutui joulukuussa 9.-13.12.2024....
-
Opiskelijoiden ja koululaisten loma-ajan päivätoiminnan järjestäminen vammaispalveluissa koulun joululoman aikana - toimita hakemus 29.11. mennessäLapin hyvinvointialue järjestää lyhytaikaista huolenpitoa koulujen loma-aikana, mikäli lapsi vammansa tai...
Opiskelijoiden ja koululaisten loma-ajan päivätoiminnan järjestäminen vammaispalveluissa koulun joululoman aikana - toimita hakemus 29.11. mennessä
6.11.2024
Opiskelijoiden ja koululaisten loma-ajan päivätoiminnan järjestäminen vammaispalveluissa koulun joululoman aikana - toimita hakemus 29.11. mennessä
6.11.2024
Lapin hyvinvointialue järjestää lyhytaikaista huolenpitoa koulujen loma-aikana, mikäli lapsi vammansa tai sairautensa vuoksi välttämättä sitä tarvitsee ja ellei perheellä ole muuta vaihtoehtoa käytettävissä. Loma-ajan hoidon hakemukset tulee toimittaa vammaispalveluihin 29.11.2024 mennessä.
Hyvinvointialue järjestää lyhytaikaista huolenpitoa koulujen loma-aikana, mikäli lapsi vammansa tai sairautensa vuoksi välttämättä sitä tarvitsee ja ellei perheellä ole muuta vaihtoehtoa käytettävissä. Vanhemmat vastaavat ensisijaisesti lapsen hoidosta myös koulun lomien aikana.
Joulun ja uuden vuoden välin hoidon tarpeessa ensisijainen vastuu katsotaan olevan vanhemmilla. Hyvinvointialue järjestää koululaisten loma-ajan hoitoa arkipäivisin huoltajien työssäkäynnin ja opiskeluiden mahdollistamiseksi tai erityistapauksessa muusta perustellusta syystä silloin, kun vanhemmat eivät loma-aikojaan sopimalla tai muutoin pysty järjestämään lapsensa hoitoa. Hakemus käsitellään vasta kun kaikki vaaditut liitteet on toimitettu.
Loma-ajan hoidon toimintapaikka ja henkilökunta tarkentuvat hakuajan päätyttyä.
Palauta hakemus liitteineen vammaispalveluihin viimeistään 29.11.2024. Mikäli hakemus saapuu myöhässä, emme voi taata lapsenne hoidon järjestämistä riittävän henkilöstöresurssin takia.
Hakemuksen palautusosoite
- Postitse tai paikan päälle: oman alueesi vammaispalvelun toimisto
- Sähköpostitse: vammaispalvelut.koululaiset@lapha.fi
Hakemuksen liitteeksi huoltajien tulee toimittaa työnantajan selvitys työssäkäynnistä tai oppilaitoksesta opiskelutodistus varatuille toimintapäiville.
Jos lapsi tarvitsee kuljetusta, täytä oheiseen hakemuslomakkeeseen tieto kuljetustarpeesta lomatoiminnan ajalle. Taksikuljetukset järjestetään vain lapsen virallisesta kotiosoitteesta.
Lisätietoja saat lapsesi asioita hoitavalta sosiaalityöntekijältä.
Opiskelijoiden ja koululaisten loma-ajan päivätoiminnan järjestäminen vammaispalveluissa koulun joululoman aikana - toimita hakemus 29.11. mennessä
6.11.2024Lapin hyvinvointialue järjestää lyhytaikaista huolenpitoa koulujen loma-aikana, mikäli lapsi vammansa tai...Opiskelijoiden ja koululaisten loma-ajan päivätoiminnan järjestäminen vammaispalveluissa koulun joululoman aikana - toimita hakemus 29.11. mennessä
Lapin hyvinvointialue järjestää lyhytaikaista huolenpitoa koulujen loma-aikana, mikäli lapsi vammansa tai sairautensa vuoksi välttämättä sitä tarvitsee ja ellei perheellä ole muuta vaihtoehtoa käytettävissä. Loma-ajan hoidon hakemukset tulee toimittaa vammaispalveluihin 29.11.2024 mennessä.
-
Lappilaiset järjestötoimijat kokoontuivat kaksipäiväisessä foorumissa KemijärvelläNuorten osallisuus ja nuoret viestijöinä keskustelun tärkeimpiä teemoja.
Lappilaiset järjestötoimijat kokoontuivat kaksipäiväisessä foorumissa Kemijärvellä
4.10.2024
Lappilaiset järjestötoimijat kokoontuivat kaksipäiväisessä foorumissa Kemijärvellä
Kuva: Veli-Matti Ahtiainen
4.10.2024
Nuorten osallisuus ja nuoret viestijöinä keskustelun tärkeimpiä teemoja.
Lapin maakunnallinen järjestöneuvottelukunta järjestää perinteisen Järjestöfoorumin 4.−5.10.2024 Kemijärvellä yhteistyössä Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen ja Lapin hyvinvointialueen kanssa.
Kaksipäiväisessä järjestöfoorumissa puhutaan tänä vuonna nuorten osallisuudesta ja uudesta sukupolvesta viestinnän voimana. Kemijärven kulttuurikeskukseen kokoontuu reilut 50 toimijaa ympäri Lappia.Paikallisia ja valtakunnallisia puheenvuoroja nuorten näkökulmasta
Perjantaina foorumissa on puheenvuoroja niin lappilaisesta kuin valtakunnallisesta näkökulmasta nuorten osallisuudesta ja vaikuttamismahdollisuuksista.
Puhujina ovat muun muassa Allianssin toiminnanjohtaja ja Nuorisoasuntoliiton edustajat sekä Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston puheenjohtaja. Foorumissa kuullaan myös Harrastamisen Suomen mallista ja Yhden vanhemman perheiden liiton kehittämis- ja vaikuttamistoiminnasta.
Lauantaina foorumissa perehdytään nuorille viestimiseen hyvinvointialueella sekä nuorisoviestintään pienellä budjetilla.
Tehemä pois -palkinto Kemijärvelle
Foorumissa jaetaan myös vuosittainen Tehemä Pois -palkinto vuoden vapaaehtoisesta toimintamuodosta tai vapaaehtoisteosta. Tänä vuonna palkinnon sai kemijärveläinen Ystävien yhdistys ry.
Ystävien yhdistys järjestää maksuttomia liikunnallisia tapahtumia ja toimintaa Kemijärvellä. Toiminta on suunnattu pääasiassa lapsiperheille, mutta myös muille kohderyhmille tarjotaan satunnaisesti tapahtumia. Toiminnalla halutaan antaa kaikille mahdollisuus nauttia liikunnan ilosta ja yhdessäolosta.
Järjestöfoorumi on tarkoitettu lappilaisille järjestötoimijoille, päättäjille ja kaikille teemasta kiinnostuneille. Foorumi kiertää vuosittain eri paikkakunnilla ja eri teemoilla.
Lappilaiset järjestötoimijat kokoontuivat kaksipäiväisessä foorumissa Kemijärvellä
4.10.2024Nuorten osallisuus ja nuoret viestijöinä keskustelun tärkeimpiä teemoja.Lappilaiset järjestötoimijat kokoontuivat kaksipäiväisessä foorumissa Kemijärvellä
Nuorten osallisuus ja nuoret viestijöinä keskustelun tärkeimpiä teemoja.
Osallisuutta ohjaa osallisuus- ja asiakkuuslautakunta
Lautakunnan tehtävä on edistää hyvinvointialueen asukkaiden ja palvelujen käyttäjien osallistumista ja vaikuttamista hyvinvointialueen toimintaan. Lautakunta pitää huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä hyvinvointialueella.
Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimet
Lapin hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiä ovat nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto.
Vaikuttamistoimielimillä on tärkeä rooli hyvinvointialueen demokratiassa. Ne tuovat esille kyseisen asukasryhmän näkökulmaa ja tarpeita hyvinvointialueen toiminnan suunnittelussa, valmistelussa, toteuttamisessa ja seurannassa. Vaikuttamistoimielimet ovat lakisääteisiä, mutta niillä ei ole päätösvaltaa.
Viimeisimmät pöytäkirjat
Osallisuusohjelma
Lapin hyvinvointialueen osallisuusohjelma ohjaa ja johtaa osallisuutta edistävää työtä ja toimintaa. Päämääränä on luoda hyvinvointialueelle toimintakulttuuri, jossa osallisuus toteutuu päätöksenteossa, palveluissa ja niiden kehittämisessä sekä ihmisten arjessa. Ohjelma varmistaa erityisesti asukkaiden ja asiakkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.
Osallisuuden kehittäminen hyvinvointialueella
Hyvinvointia! nuorten virtuaalipeli
Pelin tavoitteena oli kerätä nuorilta mielipiteitä hyvinvointialueen palvelujen järjestämisestä ja lisäämään nuorten tietoisuutta hyvinvointialueen palveluista. Kohderyhmänä ovat 13–19-vuotiaat nuoret.
Lue lisää Hyvinvointia! -pelistä
Nuoret kysyivät, me vastaamme
Asukaspaneelikokeilu
Lapissa toteutetaan kaksi asukaspaneelikokeilua, joiden tavoitteena on tuoda ikääntyneiden näkökulma Lapin hyvinvointialueen päätöksentekoon.
Lisätietoa
Heljä Rahikkala
erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen
Tukipalvelut
Yhteystiedot
Heljä Rahikkala
erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen
Tukipalvelut
Yhteystiedot
Anne Luiro
vaikuttamistoimielinten asiantuntija
Tukipalvelut
Yhteystiedot
Anne Luiro
vaikuttamistoimielinten asiantuntija
Tukipalvelut
Yhteystiedot
Hanna Marttila
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Rovaniemi, Ranua, Posio, Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola
YhteystiedotHanna Marttila
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Rovaniemi, Ranua, Posio, Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola
Yhteystiedot
Matkapuhelinnumero
Osoite
Pirkantie 11, 99300 Muonio
Hanna Marttila
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Rovaniemi, Ranua, Posio, Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola
Yhteystiedot
Matkapuhelinnumero
Osoite
Pirkantie 11, 99300 Muonio
Sini Veikanmaa
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Salla,Savukoski, Sodankylä, Utsjoki
YhteystiedotSini Veikanmaa
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Salla,Savukoski, Sodankylä, Utsjoki
Yhteystiedot
Osoite
Karistamontie 4, 99600 Sodankylä
Sini Veikanmaa
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Salla,Savukoski, Sodankylä, Utsjoki
Yhteystiedot
Osoite
Karistamontie 4, 99600 Sodankylä