Asukaspaneeli on keino välittää asukkaiden ääni päätöksentekoon
Asukaspaneelikokeilu -hanke
Asukaspaneelit mahdollistavat laajan ja tasavertaisen ikäihmisten osallistumisen koko Lapin alueelta. Lapissa toteutetaan kaksi asukaspaneelikokeilua, joiden tavoitteena on tuoda ikääntyneiden näkökulma Lapin hyvinvointialueen päätöksentekoon. Ensimmäinen asukaspaneeli toteutetaan syksyllä 2023. Sen aihe liittyy ikäihmisten toimintakyvyn ja aktiivisuuden tukemisen ennaltaehkäisyyn.
Asukaspaneeli toteutetaan puntaroivana kansalaiskeskusteluna. Se muodostuu satunnaisesti keskusteluun kutsuista yli 65-vuotiaista, millä pyritään saamaan mahdollisimman moniääninen osallistujajoukko. Osallistujat perehtyvät aiheeseen kuulemalla asiantuntijoita ja keskustelemalla. Keskusteluista kootaan heidän kanssaan suositukset, jotka viedään hyvinvointialueen päätöksentekoon.
Kokeilut toteutetaan Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra kanssa yhteistyössä.
Tornion Keskikartanon kerhotila täyttyi iloisesta puheensorinasta Lapin hyvinvointialueen historian ensimmäisessä asukaspaneelissa. Tällä viikolla ovat kokoontuneet asukaspaneelit Torniossa, Rovaniemellä, Kemijärvellä ja Ivalossa.
Asukaspaneelit aloittivat työskentelyn – hyviä kohtaamisia ja keskusteluja luvassa
29.9.2023
Lapin hyvinvointialueen historian ensimmäiseen asukaspaneeliin osallistuu yli 65-vuotiaita asukkaita, lähes kaikista Lapin kunnista.
Lapin hyvinvointialueen uudenlainen keino osallistaa ihmisiä mukaan päätöksentekoon alkoi hyvissä tunnelmissa maanantaina 30.10. Lapin hyvinvointialueen Asukaspaneelikokeilu-hankkeen työntekijät ovat jalkautuneet tällä viikolla neljälle paikkakunnalle Tornioon, Rovaniemelle, Kemijärvelle ja Ivaloon tapaamaan ensimmäistä kertaa asukaspaneeliin valittuja keskustelijoita.
Lapin hyvinvointialueen historian ensimmäisessä asukaspaneelissa on keskustelemassa yli 65-vuotiaita asukkaita, joiden tehtävänä on laatia päättäjille suositus hyvästä ja turvallisesta ikääntymisestä kotona.
Keskusteluissa on tarkoitus perehtyä aiheeseen ja puntaroida asioita eri kantilta. Asukaspaneeleissa omia kokemuksiaan voi jaksaa yhteisesti luodussa, turvallisessa ilmapiirissä.
– Kuulimme asiantuntija-alustuksia, joiden väliin mahtui paljon keskustelua ja nauruakin, toteaa projektiasiantuntija Pia Yliräisänen-Seppänen.
Turvallinen ilmapiiri luodaan yhdessä
Asukaspaneeliin osallistuvat lappilaiset kokoontuvat syksyn aikana keskustelemaan ja lopputuloksena saadaan suositus päättäjien työn taustaksi. Asukaspaneelin osallistujat voivat vaikuttaa hyvinvointialueen päätöksentekoon. Jokaisen osallistujan mielipiteellä ja kokemuksilla on merkitystä.
Keskustelujen pohjalta laadittujen suositusten avulla luottamushenkilöt saavat tärkeää tietoa suoraan lappilaisilta. Keskustelupaikkakunnat ovat Tornio, Rovaniemi, Kemijärvi ja Ivalo.
Seuraava asukaspaneeli järjestetään keväällä.
Mistä on kyse?
Hyvinvointialue lähetti satunnaisotannalla valituille yli 65-vuotiaille osallistumiskutsun syyskuussa. Kutsun saaneita oli 3000 ja heillä on ollut mahdollisuus ilmoittautua mukaan puntaroivaan asukaskeskusteluun.
Asukaspaneelikeskusteluun valittiin kaikista ilmoittautuneista 50 osallistujaa. Valinnassa on huomioitu eri ikäiset ja pyritty ottamaan mukaan osallistujia eri paikkakunnilta.
Ilmoittautuneita oli hakuaikaan mennessä yli 149, lähes kaikista Lapin kunnista. Mukana oli sekä miehiä että naisia koko ikäluokasta. Vanhin ilmoittautuneista oli yli 90-vuotias.
Ensimmäisessä asukaspaneelissa keskustellaan hyvästä ja turvallisesta ikääntymisestä kotona.
Kutsun saaneet voivat ilmoittautua mukaan ensimmäiseen asukaspaneeliin, joka toteutetaan syksyllä 2023. Ilmoittautumisaikaa on 22. syyskuuta saakka.
Hei, yli 65-vuotias! Tarkkaile postiasi, Lapin hyvinvointialue kokeilee uutta tapaa vaikuttaa
1.9.2023
Lapin hyvinvointialue kutsuu alueen yli 65-vuotiaita mukaan asukaskeskusteluun, joka käsittelee ikäihmisten kotona asumista. Keskustelujen pohjalta laadittujen suositusten avulla luottamushenkilöt saavat tärkeää tietoa suoraan lappilaisilta.
Hei, yli 65-vuotias, tarkkaile postiasi! Tärkeä kutsu asukaspaneeliin jaetaan ensi viikolla.
Lapin hyvinvointialue kokeilee uudenlaista keinoa osallistaa ihmisiä päätöksentekoon. Kyseessä on syksyn aikana toteutuva asukaspaneelikokeilu, jonka osallistujat tapaavat ja keskustelevat valitusta aiheesta. Heidän tehtävänään on vaikuttaa hyvinvointialueen päätöksentekoon. Keskustelujen pohjalta laadittujen suositusten avulla luottamushenkilöt saavat tärkeää tietoa suoraan lappilaisilta.
Lapin hyvinvointialueen ensimmäisen kokeilun panelistit ovat yli 65-vuotiaita
Lapin hyvinvointialue lähestyy ensi viikosta alkaen yli 65-vuotiaita kotiin jaettavalla kutsulla ja kirjeellä. Kutsu lähetään satunnaisotannalla valituille 3000 henkilölle. Kutsun saaneet voivat ilmoittautua mukaan ensimmäiseen asukaspaneeliin, joka toteutetaan syksyllä 2023. Ilmoittautumisaikaa on 22. syyskuuta saakka.
Kutsun saaneet voivat täyttää sähköisen ilmoittautumislomakkeen tai ilmoittautua soittamalla kutsukirjeen yhteyshenkilölle.
Osallistuminen on mahdollista koko Lapin alueelta. Paneeliin osallistuminen vaatii sitoutumista ja matkakulut tapaamispaikoille korvataan.
Ensimmäisessä paneelissa keskustellaan hyvästä ja turvallisesta ikääntymisestä kotona. Asukaspaneelin tekemät suositukset viedään muun muassa hyvinvointi- ja yhdyspintalautakuntaan, osallisuus- ja asiakkuuslautakuntaan sekä tarvittaviin muihin päätöksentekoelimiin.
Tapaamisia on yhteensä neljä. Paikkakunnat ovat Tornio, Rovaniemi, Kemijärvi ja Ivalo. Toinen paneeli järjestetään keväällä.
Vaikuttaa voi muutenkin kuin äänestämällä aluevaaleissa
Lapin hyvinvointialueen asukasosallisuuden kokeilu on ensimmäinen avaus täysin uudenlaisen päätöksenteon mahdollistamiseksi. Sote-uudistus synnytti uuden demokratian tason hyvinvointialueiden muodossa ja samalla mahdollisuuden päivittää päätöksentekoon osallistumista.
Lapin hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto toivoo, että uusi, keskusteleva vaikuttamisen tapa tuntuisi lappilaisilta kiinnostavalta.
– Toivon, että lappilaiset kokevat tämän omaksi asiakseen. Asukaspaneelikokeilu on hyvä alku, sanoo Lapin hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto.
Asukaspaneeli toteutetaan puntaroivana kansalaiskeskusteluna. Se muodostuu satunnaisesti keskusteluun kutsuista ikäihmistä, millä pyritään saamaan mahdollisimman moniääninen osallistujajoukko. Osallistujat perehtyvät aiheeseen ja keskusteluista kootaan suositukset, jotka viedään hyvinvointialueen päätöksentekoon.
Lapin hyvinvointialue toteuttaa kokeilut Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kanssa yhteistyössä.
Tapaamisten aikataulut ja paikkakunnat ja lisätietoa osallisuuskokeilusta löydät Lapha.fi-verkkosivuilta.
Lisätietoja asukaspaneelikokeilusta
Heljä Rahikkala, erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen, helja.rahikkala@lapha.fi, p. 040 670 4054
Pia Yliräisänen-Seppänen, projektiasiantuntija, asukaspaneelikokeilu, pia.yliraisanen-seppanen@lapha.fi, p. 040 147 3371
Hei, yli 65-vuotias! Tarkkaile postiasi, Lapin hyvinvointialue kokeilee uutta tapaa vaikuttaa
Lapin hyvinvointialue kutsuu alueen yli 65-vuotiaita mukaan asukaskeskusteluun, joka käsittelee ikäihmisten kotona asumista. Keskustelujen pohjalta laadittujen suositusten avulla luottamushenkilöt saavat tärkeää tietoa suoraan lappilaisilta.
Puntaroivat kansalaispaneelit ovat uusi kansalaisosallistumisen muoto.
Siinä
Keskustelulle valitaan aihe, määritellään tavoite ja rooli päätöksenteossa
Kansalaisista valitaan satunnaisotannalla edustava joukko
Kansalaiset kuulevat riippumattomia asiantuntijoita ja eri kantojen edustajia sekä esittävät kysymyksiä
Kansalaiset keskustelevat ja puntaroivat asiakysymykseen liittyviä tosiseikkoja ja väitteitä
Keskustelut tuottavat yhteisen lausuman, joka voi sisältää esimerkiksi tosiasioita, perusteltuja ehdotuksia ja kannanottoja
Lausuma saatetaan tiedoksi päättäjille ja julkistetaan suurelle yleisölle
Asukaspaneelin tehtävä on vaikuttaa hyvinvointialueen päätöksentekoon. Sen avulla luottamushenkilöt saavat tärkeää tietoa lappilaisten näkökannoista eri aiheisiin.
Syksyn 2023 asukaspaneeli
Ensimmäisessä paneelissa keskustellaan hyvästä ja turvallisesta ikääntymisestä kotona. Asukaspaneeli laatii suosituksen Lapin hyvinvointialueelle.
Asukaspaneelin tekemät suositukset viedään hyvinvointi- ja yhdyspintalautakuntaan, osallisuus- ja asiakkuuslautakuntaan sekä tarvittaviin muihin päätöksenteko elimiin.
Digi- ja väestövirastolta tilataan 3000 yli 65-vuotiaan lappilaisen yhteystiedot. Heille kaikille lähetetään osallistumiskutsu ja ohjeet ilmoittautumiseen. Ilmoittautuneista valitaan 50 osallistujaa. Valinnan kautta pyritään saamaan mahdollisimman erilaisia osallistujia. Valinnassa huomiodaan ikä, asumispaikka ja sukupuoli. Valituille henkilöille soitetaan, mutta kaikki ilmoittautuneet kontaktoidaan.
Syksyllä asukaspaneeli kokoontuu neljä kertaa. Ensimmäisellä kerralla kokoonnutaan alueellisiin pienryhmiin eri puolille Lappia. Paikkakuntana on osallistujaa lähinä oleva paikkakunta. Tapaamiset ovat samanlaisia. Siellä tutustutaan toisiimme, asukaspaneelin toteutukseen ja saadaan aiheeseen liittyvä materiaalipaketti.
Paikkakunnat ja aikataulu: Tornio 30.10, Rovaniemi 31.10 Kemijärvi 1.11 ja Ivalo 2.11
Toinen tapaaminen pidetään noin viikon päästä ensimmäisestä tapaamisesta. Pienryhmät kokoontuvat samaan paikkaan. Ryhmät ovat toisiinsa yhteydessä etäyhteydellä. Tapaamisessa kuullaan eri aiheiden asiantuntijoita ja keskustellaan aiheesta. Tavoitteena on perehtyä aiheeseen ja keskustella asiasta. Lopuksi tehdään yhteinen yhteenveto keskusteluista.
Paikkakunnat ja aikataulu: Tornio, Rovaniemi, Kemijärvi ja Ivalo 7.11
Kolmas tapaaminen on noin viikon päästä edellisestä tapaamisesta. Se toteutetaan samoin kuin aikaisempi tapaaminen eli pienryhmät tapaavat toisensa etäyhteydellä. Tapaamisessa käydään läpi tehty yhteenveto, keskustellaan siitä ja kommentoidaan sitä. Lopputuloksena on eri näkökulmista harkittu suositus päätöksen teon tueksi.
Paikkakunnat ja aikataulu: Tornio, Rovaniemi, Kemijärvi ja Ivalo 16.11
Neljäs tapaaminen järjestetään alueellisina pienryhminä, kun suositukset on käsitelty lautakunnissa. Tapaamiseen tuodaan päättäjiltä viesti ja käydään läpi, kuinka suositukset näkyvät päätöksen teossa.
Paikkakunnat ja aikataulu: Tornio 8.1, Rovaniemi 9.1, Kemijärvi 10.1 ja Ivalo 11.1
Digi- ja väestövirastolta (DVV) on tilattu 3000 hengen satunnaisotanta Lapissa asuvista yli 65-vuotiaista henkilöistä. Peruste luovuttaa tiedot liittyy hyvinvointialueen viranomaistehtävien hoitamiseen ja niitä saa käyttää vain osallistujien kutsumiseksi asukaspaneeliin.
Poiminta sisältää asukkaan nimen, osoitteen, kotikunnan, äidinkielen, sukupuolen ja syntymävuoden. Poiminnassa ei ole mukana henkilöitä, joilla on turvakielto tai suoramarkkinointikielto. Tietoja ei yhdistetä muihin rekistereihin eikä luovuteta muille.
Kaikille poiminnassa mukana oleville lähetetään kutsu ja osallistumisohjeet. Kutsun saaneet voivat ilmoittaa halukkuutensa osallistua asukaspaneeliin. Tämä tehdään oman valinnan mukaan puhelimitse tai sähköisellä lomakkeella.
Ilmoittautumisen yhteydessä pyydetään lisätietoja, jotka lisätään poimintatietoihin. Tiedot ovat:
puhelinnumero
mahdollinen sähköposti
asuuko taajamassa vai haja-asutusalueella
asiointikieli
tieto, saako olla yhteydessä myöhemmin pidettävästä asukaspaneelista
Jos satunnaisotannassa mukana oleva henkilö, ei ilmoita halukkuuttaan osallistua määräaikaan mennessä, hänen tietonsa poistetaan listalta.
Jos jo ilmoittautunut henkilö haluaa, että hänen tietonsa poistetaan listalta, hän voi olla yhteydessä projektiasiantuntija Pia Yliräisänen-Seppäseen sähköpostitse tai soittamalla.