Palveluntuottajalle
Palveluntuottajalle
Tälle sivulle on koottu materiaalia yksityisille palveluntuottajille Lapin hyvinvointialueella:
- Ohjeet palveluntuottajaksi hakeutumiseen.
- Hakemus- ja ilmoituslomakkeet palveluntuottajille.
- Palvelusetelien sääntökirjat ja palvelusetelien arvot.
- Palvelujen toimintaohjeet ja myöntämisperusteet.
- Ohjeet vaaratapahtumien ilmoittamiseen.
Yksityisten sosiaalipalvelujen ilmoitus- ja lupakäytännöt muuttuvat vuoden 2024 alusta
Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien ja palveluyksiköiden rekisteröinnit
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta on tullut voimaan 1.1.2024, ja palvelujen rekisteröintien käsittely on siirtynyt kokonaisuudessaan aluehallintovirastoille ja Valviralle. Hyvinvointialue ei enää käsittele ilmoituksia.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen edellyttää, että sekä palveluntuottaja että palveluyksikkö on rekisteröity sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien ja palveluyksikköjen rekisteriin.
Palveluntuottajan rekisteröinti ei yksin anna oikeutta tuottaa valvontalain mukaisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Palveluntuottajan rekisteröinnin lisäksi myös palveluyksiköt on rekisteröitävä.
Ne toimijat, joille on aiemmin myönnetty lupa tai rekisteröity ilmoitus yksityisestä sosiaalipalveluista tai yksityisestä terveydenhuollosta, voivat jatkaa toimintaansa noudattaen valvontalain säännöksiä. Näiden toimijoiden tiedot siirretään Valveri-rekisteristä Soteri-rekisteriin automaattisesti.
Uudet palveluntuottajat tekevät rekisteröintihakemuksen Soterin kautta. Uudet palveluntuottajat eivät saa aloittaa toimintaansa ennen kuin päätös rekisteröinnistä on tehty.
Jo rekisterissä olevat palveluntuottajat tekevät kaikki muutoshakemukset Soterin uuden sähköisen asioinnin kautta. Uudet hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvat tukipalveluiden tuottajat rekisteröityvät myös Soteriin.
Aluehallintovirastot ja Valvira ohjeistavat palveluntuottajia rekisteröintiasioissa verkkosivuillaan.
Sosiaali- ja terveydenhuollon rekisteröinnit ja luvat Valviran verkkosivuilla
Sosiaali- ja terveyspalveluiden luvat, ilmoitukset ja hakemukset AVI:n verkkosivuilla
Lisätietoja Soteri-rekisteristä löytyy Valviran verkkosivuilta ja Aluehallintoviraston verkkosivuilta.
Lisätietoja
Lisätietoja antavat hyvinvointialueen sosiaalipalvelujen vastuuyksikköjohtajat. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@lapha.fi.
Pohjoinen palvelualue (Enontekiö, Inari, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello ja Utsjoki)
- Ikääntyneiden palvelut Anne K. Mattila 040 724 4025
- Vammaisten palvelut Marja Ilpala 040 526 9984
- Perhe- ja työikäisten palvelut Suvi Seikkula 040 687 6503
Itäinen palvelualue (Kemijärvi, Pelkosenniemi, Salla, Savukoski ja Sodankylä)
- Ikääntyneiden palvelut Maaret Siikaluoma 040 530 6679
- Vammaisten palvelut Kati Aikio 040 533 0091
- Perhe- ja työikäisten palvelut Merja Onkamo 040 189 9062
Kaakkoinen palvelualue (Posio, Ranua ja Rovaniemi)
- Ikääntyneiden palvelut Katja Raatikainen 040 779 0907
- Vammaisten palvelut Maija Tervo 040 582 6351
- Perhe- ja työikäisten palvelut Kaisa-Maria Rantajärvi 040 677 1162
Lounainen palvelualue (Kemi, Keminmaa, Simo, Tervola, Tornio ja Ylitornio)
- Ikääntyneiden palvelut Rita Oinas 040 548 2039
- Vammaisten palvelut Eija Lampela 040 547 2484
- Perhe- ja työikäisten palvelut Nina Matinlassi 040 648 5455
Oikopolut
Tulevia tapahtumia
-
23.1.2025: Lapin nepsymessut – Ilmoittaudu 17.1. mennessäLapin hyvinvointialue järjestää Lapin nepsymessut 23.–24.1.2025 yhteistyössä OLKA Lappi –hankkeen ja...
Lapin nepsymessut – Ilmoittaudu 17.1. mennessä
Álgá: 23.1.2025
Geavahuvvá: 24.1.2025
Báiki: Lapin keskussairaalan auditorio ja etänä
Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin nepsymessut 23.–24.1.2025 yhteistyössä OLKA Lappi –hankkeen ja VASA2-hankkeen neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämiskokonaisuuden kanssa. Kaksipäiväiset messut ovat suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Torstaina 23.1 tapahtumassa on paikalla useita tukea tarjoavia järjestöjä, tietoa opiskelumahdollisuuksista ja kuntoutusta tarjoavia yrityksiä. Lapin hyvinvointialueen jalkautuvat kuntoutusohjaus- ja kommunikaatiopalvelut esittelevät palveluitansa. Messuilla voit askarella itsellesi aistipallon ja kokeilla erilaisia aistihuonevälineitä. Auditoriossa on lyhyitä tietoiskuja ja kokemuspuheenvuoroja klo 12-15.30. Päivään osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista.
Perjantaina 24.1 järjestetään luentoja, joiden teemana on neuropsykiatrinen kuntoutus Lapissa. Luennoille ilmoittautuminen on auki 17.1. asti. Voit osallistua päivään Lapin keskussairaalan auditoriossa tai etänä. Linkki ilmoittautumiseen.
Messut ovat maksuttomat ja saavutettavuuteen pyritään kiinnittämään huomiota.
MITÄ? Lapin nepsymessut
MISSÄ? Lapin keskussairaala
MILLOIN? 23.-24.1.2025
OHJELMA
TORSTAI 23.1.Lapin keskussairaalan sisäkatu kello 10-16
Näytteilleasettajia, toiminnallinen piste ja aistinurkkaus
Tietoiskuja auditoriossa klo 12-15.30
12-12.15 VASA2 -hanke, Lapin HVA neuropsykiatrinen palvelupolku, Marjo Häyry ja Pilvi Vuomajoki
12.20-12.35 Neppari-hankeen esittely, Sini Springare ja Trista Ramberg
12.40-12.55 Konsultaatiota kouluille? Rehtori Jukka Mettiäinen ja konsultoiva opettaja Asko Peuraniemi, Neljäntuulen koulu
13.00-13.25 Lapsen PDA äidin näkökulmasta, Kokemuspuheenvuoro
13.35-13.50 Neuropsykologinen kuntoutus neuropsykiatrisissa pulmissa – kenelle, koska, mitä kautta? Neuropsykologi Tatu Kauranen, Vitamind Oy
14.00-14.15 Tavoitteellinen toivo, työssä selviytymisen valmiudet ja arviointi - Uusi Workmind-sovellus työkaluna, Wellmind Oy
14.20-14.35 Meri-Lapin nepsytupa-toiminta, Pohjois-Suomen Autisminkirjo ry
14.45-15.00 Neuropsykiatrisen kuntoutuksen kehitys ja nykytilanne, NorTher Oy
15.05-15.30 Naisen ADHD:n erityispiirteet eri elämänvaiheissa, KokemuspuheenvuoroPERJANTAI 24.1. klo 9-16
Luentoja auditoriossa, etänä osallistuminen mahdollista. Teemana neuropsykiatrinen kuntoutus Lapissa.9.00- 9.30 Päivän avaus: "Neuropsykiatria ja sote- yhteistyö - miltä Laphan tilanne näyttää psykiatrian näkökulmasta?" psykiatrian vastuualueen edustus, Lapin hyvinvointialue
9.30-10.30 Neuropsykiatria vaatii erityisosaamista – vuosikymmen mukana Lapin nepsy-palveluiden kehittämisessä, psykiatrian erikoislääkäri, johdon työnohjaaja Asko Niemelä, Wellmind oy (etä)
Tauko
10.50 -11.20 Vahvaa sotea Lapin hyvinvointialueelle - Nepsy-palvelupolku ja uudet ryhmäkuntoutuksen innovaatiot etenevät, erityisasiantuntijat Marjo Häyry ja Pilvi Vuomajoki, VASA2 – hanke
11.20-11.50 Neuropsykiatrisen valmennuksen merkitys neurokehityksellisten häiriöiden kuntoutuksessa, Anita Puustjärvi (etä), Lastenpsykiatrian palvelulinjan vastaava lääkäri, Pohjois-Savon asiantuntijalääkäri, Kelan asiantuntijalääkäri
Lounastauko (omakustanteinen)
12.45- 13.45 Luonto- ja eläinavusteisuus nepsy-kuntoutuksessa kuntoutumisessa, tutkimustietoa ja paikallisen palveluntuottajan näkökulma, psykologi psykoterapeutti YET, ratsastusterapeutti SRT Minna Wasenius, NorTher oy
13.45-14.15 Kela neuropsykiatrisen kuntoutuksen järjestäjänä – Kirjo-projekti tukee painopisteen siirtymisessä hyvinvointialueelle, Sari Mikkola, kuntoutuksen kehittämisen asiantuntija, Kela (etä)
Tauko
14.40- 15.30 ADHD- miltä se tuntuu ja miten sen kanssa eletään hyvää elämää, kokemusasiantuntija
15.30-16.00 Yhteistä Keskustelua
Lisätietoja tapahtumasta:
Jenni Bergman
OLKA Lappi- hanke jenni.bergman@rovaniemenneuvokas.fi
Áigeguovdil bálvalusain
-
Päivityksiä sosiaalipalvelujen palvelusetelisääntökirjoihinMuutokset ovat voimassa kesäkuusta 2024.
Päivityksiä sosiaalipalvelujen palvelusetelisääntökirjoihin
28.6.2024
Muutokset ovat voimassa kesäkuusta 2024.
Aluehallitus on vahvistanut toukokuun lopussa useita täsmennyksiä ja muutoksia sosiaalipalveluissa käytössä oleviin palvelusetelisääntökirjoihin.
Palvelusetelisääntökirjojen yleinen osio on päivitetty, ja se liitetään kaikkiin hyvinvointialueen palvelusetelisääntökirjoihin. Keskeisimmät muutokset liittyvät muun muassa hintakattoon, palvelusopimuksen irtisanomisaikaan ja asiakastietojen käsittelyyn, palvelutuottajaksi hakeutumiseen ja palvelutuottajaa koskeviin velvoitteisiin, matkakorvausten laskutuksiin, hintojen muutoksiin ja voimassaoloaikaan sekä palvelujen omavastuuseen.
Tukipalvelujen sääntökirjan muutoksia
Tukipalvelujen palvelusetelisääntökirjan muutokset liittyvät muun muassa asiointipalvelun nimeen sekä siivouspalvelujen palvelukuvaukseen. Asiointipalvelut voidaan muuttaa asiointi- ja saattajapalveluiksi. Siivouspalveluja koskien palveluntuottaja siivoaa omilla välineillään ja pesuaineillaan, jos asiakas ei halua, että siivouksessa käytetään hänen siivousvälineitään.
Ikääntyneiden sääntökirjan muutoksia
Ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen ja ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelisääntökirjan muutokset koskevat yhteisöllistä asumista. Työnantajan on huolehdittava, että toimintayksikössä on riittävä määrä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä sekä työvuoron vastuuhoitaja, jolla on tarvittava tutkinto ja lääkehoitovastuu. Henkilökunnan pitää osata tehdä yhteistyötä asiakkaan, omaisten ja muiden yhteistyötahojen kanssa.
Keskeiset muutokset liittyvät myös RAI-arviointiin ja asiakassuunnitelmaan sekä asumisen järjestämiseen. Palveluntuottajan tehtäviin kuuluu asiakkaan palvelutarpeen arviointi ja hoidon tarpeeseen vastaaminen. Toimintakykymittarina käytetään RAI-arviointivälineistöä, jonka pohjalta asiakkaalle laaditaan hoito- ja palvelusuunnitelma yhteistyössä hoitohenkilökunnan, asiakkaan ja omaisten kanssa.
Palvelujen järjestämisessä on huomioitava myös asiakkaan puolison mahdollisuus asua yhdessä puolisonsa kanssa ilman palvelutarvetta.
Kotihoidon sääntökirjan muutoksia
Kotihoidon palvelusetelisääntökirjan muutoksien mukaan palveluntuottaja soveltaa yleisesti hyväksyttyjä hoitosuosituksia ja ikäihmisten palvelujen laatusuosituksia sekä tänä vuonna julkaistavaa Laatusuositusta aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi 2024–2027.
Lääkehoidossa Lapin hyvinvointialue ohjaa asiakkaita lääkeannosjakeluun, johon asiakkaalle myönnetään palveluseteli. Tarkennuksia tehtiin myös arviointiin sekä asiakkaan palvelutarpeen muutoksista ilmoittamiseen.
Tutustu ikääntyneiden palvelujen sääntökirjoihin:
Tukipalvelujen palvelusetelisääntökirja
Ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen ja ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelisääntökirja
Päivityksiä sosiaalipalvelujen palvelusetelisääntökirjoihin
28.6.2024Muutokset ovat voimassa kesäkuusta 2024.Päivityksiä sosiaalipalvelujen palvelusetelisääntökirjoihin
Muutokset ovat voimassa kesäkuusta 2024.
-
Kuljetuspalveluyrittäjä - tule kuulemaan Tervia Logistiikka Oy:n toiminnasta ja lähde mukaan yhteistyöryhmäänJärjestämme kesäkuussa kolme samansisältöistä tiedotustilaisuutta.
Kuljetuspalveluyrittäjä - tule kuulemaan Tervia Logistiikka Oy:n toiminnasta ja lähde mukaan yhteistyöryhmään
29.5.2024
Kuljetuspalveluyrittäjä - tule kuulemaan Tervia Logistiikka Oy:n toiminnasta ja lähde mukaan yhteistyöryhmään
29.5.2024
Järjestämme kesäkuussa kolme samansisältöistä tiedotustilaisuutta.
Tervia Logistiikka Oy on Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun hyvinvointialueiden perustama yhtiö, joka tuottaa omistajilleen logistiikka-, kuljetus- ja hankintapalveluita.
Tervia Logistiikka Oy järjestää kolme samansisältöistä tiedostustilaisuutta toiminnastaan. Tilaisuudet on tarkoitettu Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kuljetuksia toteuttaville kuljetuspalveluyrityksille.
Samansisältöiset tilaisuudet järjestetään Teams-tilaisuuksina
- ma 10.6.2024 klo 18–19
- ke 12.6.2024 klo 19–20
- to 13.6.2024 klo 18–19
Ilmoittaudu mukaan tiedotustilaisuuteen ja vastaa kyselyyn 5.6.2024 mennessä.
Tule mukaan kuljetuspalveluyrittäjien ja Tervia Logistiikka Oy:n yhteistyöryhmään
Etsimme Tervia Logistiikka Oy:n ja kuljetuspalveluyrittäjien yhteistyöryhmään toiminnan seurannasta ja kehittämisestä kiinnostuneita yhteistyökumppaneita.
Ilmoittaudu mukaan yhteistyöryhmään ja vastaa kyselyyn 15.6.2024 mennessä.Lisätietoa:
Tanja Witick, projektipäällikkö, Tervia Logistiikka Oy
tanja.witick@pohde.fi
Kuljetuspalveluyrittäjä - tule kuulemaan Tervia Logistiikka Oy:n toiminnasta ja lähde mukaan yhteistyöryhmään
29.5.2024Järjestämme kesäkuussa kolme samansisältöistä tiedotustilaisuutta.Kuljetuspalveluyrittäjä - tule kuulemaan Tervia Logistiikka Oy:n toiminnasta ja lähde mukaan yhteistyöryhmään
Järjestämme kesäkuussa kolme samansisältöistä tiedotustilaisuutta.
-
Yhteinen toimintaohje hoitotarvikejakeluun on julkaistu Lapin hyvinvointialueelleLapin hyvinvointialueelle on tehty hoitotarvikejakelun toimintaohje, joka yhtenäistää hoitotarvikejakelun...
Yhteinen toimintaohje hoitotarvikejakeluun on julkaistu Lapin hyvinvointialueelle
9.4.2024
Yhteinen toimintaohje hoitotarvikejakeluun on julkaistu Lapin hyvinvointialueelle
9.4.2024
Lapin hyvinvointialueelle on tehty hoitotarvikejakelun toimintaohje, joka yhtenäistää hoitotarvikejakelun periaatteita ja käytäntöjä.
Ohje korostaa asiakkaan kotona asumisen ja saatavan tuen merkitystä sairauden hoidossa ja toimintamallilla pyritään tukemaan yksiköiden toimintaa. Ohje on ensimmäinen versio koko Lapin hyvinvointialueen hoitotarvikejakelun toiminnasta ja sen myötä korostuu kaikkien lappilaisten yhdenvertaisuus palveluissa.
Jakelu perustuu terveydenhuollon ammattilaisen yksilöllisesti määrittelemään tarpeeseen ja seurantaan. Ohje tukee myös työntekijöitä hoitoprosessissa.
Ohjeesta on tärkeä huomata, että hoitotarviketilaukset pitää tehdä 2–4 viikkoa ennen tarvetta, jotta hoitotarvikkeet ehtivät saapua asiakkaalle ajoissa.
Tutustu koko ohjeeseen: Lapin hyvinvointialueen hoitotarvikejakelun ohje (pdf)
Yhteinen toimintaohje hoitotarvikejakeluun on julkaistu Lapin hyvinvointialueelle
9.4.2024Lapin hyvinvointialueelle on tehty hoitotarvikejakelun toimintaohje, joka yhtenäistää hoitotarvikejakelun...Yhteinen toimintaohje hoitotarvikejakeluun on julkaistu Lapin hyvinvointialueelle
Lapin hyvinvointialueelle on tehty hoitotarvikejakelun toimintaohje, joka yhtenäistää hoitotarvikejakelun periaatteita ja käytäntöjä.