Navigation Menu

Terveyskeskuslääkärinä Rovaniemellä

Terveyskeskuslääkärinä Rovaniemellä pääsisältö

Terveyskeskuslääkärinä Rovaniemellä

Kuvassa terveyskeskuslääkäri Elisabeth Salmela vapaa-ajallaan veneilemässä.
Hei! Olen Elisabeth ja työskentelen 
​​​​​​terveyskeskuslääkärinä Rovaniemellä.

Olen kotoisin Lapista, Rovaniemeltä – tai ainakin koen olevani, sillä olen asunut täällä lähes koko elämäni. Oikeasti olen käynyt syntymässä Ruotsissa, mutta pian perheeni kuitenkin palasi Rovaniemelle, josta olen löytänyt myös oman paikkani terveyskeskuslääkärinä. Opiskeluaikoina harkitsin erikoistumista keuhkosairauksiin tai ikäihmisten hoitoon, mutta nopeasti ajatus yleislääketieteestä alkoi tuntua omalta.

Toimin tällä hetkellä terveyskeskuslääkärinä kotisairaalassa, osastolla ja kuntoutussairaalan vuodeosastoilla. Työ on monipuolista ja joustavaa, ja meillä Lapin hyvinvointialueella työn sisältöä on mahdollista muokata tilanteen mukaan. Koen juuri sen olevan terveyskeskuslääkärin työn suola, kun työtä voi tehdä monessa eri paikassa.

Työtä voi tehdä esimerkiksi neuvolassa, kouluterveydenhuollossa, palvelutalossa, kotisairaanhoidossa, avovastaanotossa, päivystyksessä ja kiirepolilla, vuodeosastolla sekä kotisairaalassa – ja on meillä erityistä hoitoa vaativien ikääntyvien yksikkökin kuntoutussairaalan yhteydessä. Monipaikkainen työskentely onkin yksi parhaista asioista työssäni.

Ihmisen hoitamista yhdessä moniammatillisessa tiimissä

Työssäni nautin eniten kotisairaalan työnkuvasta. Siinä on parasta joustavuus, työn luonne on osittain myös päivystyksellistä. Potilaille on mahdollista tarjota henkilökohtaisempaa palvelua yhdessä moniammatillisen tiimin kanssa. Hoitajat ovat erittäin ammattitaitoisia ja sitoutuneita, toimimme ilman jyrkkää hierarkiaa ja arvostamme sitä, että jokainen on oman alansa asiantuntija. Ilmapiiri on välitön ja meillä on hyvä yhteishenki!

Arvostan työssäni erityisesti sitä, että työni on koko ihmisen hoitamista, ei sairauksien hoitamista. Erikoissairaanhoidossa työ tehdään omalla erikoisalalla ja konsultoidaan toista erikoisalaa, kun tulee esiin ongelmia. Yleislääketieteessä ja terveyskeskuslääkärinä hoidetaan valikoimatonta potilasainesta laaja-alaisesti.

Koska Rovaniemi on yksi Suomen suosituista matkailukaupungeista, etenkin talvisaikaan ja turistien hoitaminen päivystyksessä tuo vaihtelua ja haasteita niin ammatillisesti kuin vaikkapa kielitaidoillekin.

Pakkaspäivänä luonto parhaimmillaan

Olen työskennellyt koko urani Lapissa, suurimmaksi osaksi Rovaniemellä. Rovaniemi on juuri sopivan kokoinen kaupunki: ei liian pieni eikä liian suuri. Täällä on paljon tekemistä ja aktiviteettia, mutta silti mukavan leppoisa tunnelma.

Ei ole pelkkää legendaa, että lappilaiset ovat välittäviä ihmisiä – se näkyy arjessa esimerkiksi niin, että täällä tervehditään kaikkia, ihmiset huomataan ja ihmisistä pidetään huolta.

Vapaa-aikani kuluu usein auton ratissa lasten harrastuskuskailuissa, mutta olen vasta innostunut uudelleen hiihtämään. Tänä talvena ihanteelliset hiihtokelit alkoivatkin jo joulukuussa: pakkaspäivänä luonto on niin kaunis tykkylumipuineen, että on kuin satumaassa hiihtäisi! Kunnolla vain vaatetta päälle, niin hyvin tarkenee pakkasellakin. Lapissa omakotitaloasujana saa myös hyvin hyötyliikuntaa, kun talvella pääsee lumikolan kanssa töihin kotipihalla.

Usein kuulee ihmisten ennakkoluuloista talven kaamosta kohtaan. Lapissa lumi kuitenkin tekee valoisuutta, usein joulunkin aikaan Lapissa on valoisampaa kuin eteläisessä Suomessa.

Joskus ihmisiä arveluttaa myös asunnon löytäminen ja kuinka sopeutuu joukkoon, mutta huoli pois: kaikki järjestyy. Esimerkiksi täällä Rovaniemellä Lapin hyvinvointialue tarjoaa kaikille työntekijöille mahdollisuuden vuokrata Lapin keskussairaalan vieressä olevia asuntoja, siinä on aikaa hakea sitten pidemmällekin aikavälille asuntoa. Ja joukkoomme sopeutuu hyvin: olen kuullut useamman pidempiaikaisen työntekijämme sanovan, että tulin tänne vain käväisemään, mutta se on kestänytkin jo 10 vuotta.

Elisabeth Salmela, terveyskeskuslääkäri, Rovaniemi