Tietoa meistä
Ajankohtaista hyvinvointialueen päätöksenteossa
Seuraava aluevaltuuston kokous pidetään ma 7.4.2025. Kokouspaikka: Kemin kulttuurikeskus, Marina Takalon katu 3, Kemi
Voit seurata kokousta etänä tämän linkin kautta.Tuoreimmat esityslistat
Viimeisimmät pöytäkirjat
-
Aluehallituksen kokoustiedote 26.2.2025 pidetystä kokouksestaLapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville...
Aluehallituksen kokoustiedote 26.2.2025 pidetystä kokouksesta
26.2.2025
Lapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville hyvinvointialueille.
Lapin hyvinvointialue: valtion pitäisi ohjata toimintaa ylätasolla eikä puuttua hyvinvointialueiden toimintaan
Lapin aluehallitus hyväksyi valtioneuvostolle toimitettavan lausunnon, joka koskee hyvinvointialueiden valtakunnallisia tavoitteita. Valtioneuvosto on valmistelemassa tavoitteita vuosille 2025-2029.
Lapin hyvinvointialueen mukaan päätavoitteet ovat oikean suuntaisia, mutta niiden pitäisi ohjata hyvinvointialueita palvelujen järjestämisen tasolla eikä puuttua liikaa hyvinvointialueiden toimintaan. Valtion esittämää mittarikokonaisuutta tulisi supistaa ja järkeistää hyvinvointialueiden, ministeriöiden ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä. Valtion esittämät mittarit vaativat hyvinvointialueilta erillistä tiedonkeruuta eivätkä kuvaa sote- ja pelastuspalvelujen todellista onnistumista.
Lausunnon mukaan palvelujen yhdenvertaisuus on hyvä tavoite, mutta sitä arvioidessa täytyy huomioida alueiden erityispiirteet ja huomioida erilaisuus myös rahoituksessa.
Hyvinvointialue pitää hyvänä, että valtio suunnittelee sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistamista ja kustannusten hillitsemistä. Hyvinvointialue perää valtiolta kuitenkin tarkempia suunnitelmia, jotta niihin olisi mahdollista ottaa kantaa.
Lapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville hyvinvointialueille
Lapin aluehallitus hyväksyi valtioneuvostolle toimitettavan lausunnon, joka koskee hyvinvointialueiden rahoitusta. Valtioneuvosto on valmistelemassa muutoksia hyvinvointialueiden rahoituslakiin.
Valtio suunnittelee kertaluontoisia leikkauksia vuosina 2026 ja 2027 Helsingin kaupungin saamaan siirtymätasauslisään. Lapin hyvinvointialue ehdottaa, että Helsingin rahoituksesta leikattava 35 miljoonaa kohdennetaan niille alueille, joiden saamaa rahoitusta siirtymätasaus leikkaa.
Hyvinvointialueiden tekemällä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöllä olisi aiempaa suurempi merkitys rahoituksessa. Lapin hyvinvointialueen mukaan uudistuksessa täytyy huomioida hyvinvointialueiden erilaiset lähtötilanteet. Esimerkiksi tehdyn hyte-työn kirjaaminen on hankalaa alueilla, joilla on edelleen useita potilastietojärjestelmiä. Myös kuntien kanssa tehtävän hyte-työn mahdollisuudet vaihtelevat kuntien määrästä ja lähtötilanteesta riippuen.
Lausunnon mukaan on positiivista, että pelastustoimen rahoituksessa huomioitaisiin jatkossa esimerkiksi loma-asuntojen määrä, lentokentät, voimalaitokset ja muut erityiskohteet.
Muita päätöksiä
Aluehallitus päätti muuttaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin jäsenkuntaosuuksien perimistä koskevan aiemman päätöksensä sanamuotoa. Sairaanhoitopiirin edellisten vuosien alijäämät laskutetaan jäsenkunnilta peruspääoman jäsenkuntaosuuksien suhteessa. Kemin kaupunki ja Tervolan kunta ovat valittaneet aiemmasta päätöksestä. Aluehallitus päätti hylätä oikaisuvaatimukset muilta osin. Aluehallitus päätti myös, että jos jäsenkunnat eivät kata vanhoja alijäämiä huhtikuun puoliväliin mennessä, hyvinvointialue vie asian hallinto-oikeuteen. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.
Päätettiin pyytää hallinto-oikeutta hylkäämään valitus, joka koskee aluevaltuuston tekemiä vammaispalvelujen asiakasmaksupäätöksiä.
Nimettiin Jari Huotari aluehallituksen edustajaksi hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon.
Hyväksyttiin hankintalakien muutosesityksiin kantaaottava lausunto.
Hyväksyttiin täytäntöönpanolupahakemus, jolla haetaan markkinaoikeudelta lupaa hankkia teho-osaston ja sydänpajan potilasvalvontajärjestelmät.
Päätettiin käynnistää sosiaali- ja terveyspalvelujen ja tukipalvelujen henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Taustalla ovat muun muassa organisaatiouudistus, johtamisrakenteen keventäminen, toiminnan tehostaminen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistäminen yhdeksi toimialaksi.
Päätettiin hylätä sosiaaliohjaajan virkavalintaa koskeva oikaisuvaatimus perusteettomana.
Päätettiin vuokrankorotuksia ja asukasvalintaa koskevista periaatteista. Hyvinvointialue on vuokrannut noin 1200 asuinhuoneistoa erityisryhmien ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Vuokrien täytyy jatkossa kattaa hyvinvointialueelle aiheutuvat kulut. Vuosittaiset korotukset voivat olla korkeintaan 15 prosenttia tai 60 euroa kuukaudessa.
Merkittiin tiedoksi tammikuun talousraportti. Aluehallitus edellyttää, että hyvinvointialue jatkaa talouden sopeuttamistoimia suunnitelmallisesti ja ripeästi.
Hyväksyttiin tämän vuoden käyttösuunnitelma. Aiemmin aloitettuja ja päätettyjä investointeja jatketaan, mutta uusien rakennusinvestointien aloittamisesta päätetään aina erikseen.
Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski niin sanotun Lean-menetelmän käyttöönottoa palvelujen kehittämisessä.
Merkittiin tiedoksi osallisuus- ja asiakkuuslautakunnan päätökset, jotka koskivat Pol.is-osallisuusalustan hankintaa ja osallisuusnäkökulman huomioimista päätöksenteko-organisaation uudistamisessa.
Päivitettiin asiakasmaksuihin liittyviä toimivalta-asioita.
Lisätietoja medialle
aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998
https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat Aluehallituksen kokoustiedote 26.2.2025 pidetystä kokouksesta
26.2.2025Lapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville...Aluehallituksen kokoustiedote 26.2.2025 pidetystä kokouksesta
Lapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville hyvinvointialueille.
-
Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössäLapin hyvinvointialueen historian ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden...
Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössä
25.2.2025
Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössä
Kuvassa Asukaspanelistit tuomassa ikääntyneiden näkökulmaa Lapin hyvinvointialueen päätöksentekoon vuonna 2023.
25.2.2025
Lapin hyvinvointialueen historian ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi järjestettiin helmikuussa 2025 etätilaisuutena. Tapahtuman teemana oli tiedolla johtaminen, ja se keräsi laajan osanoton: lähes 140 osallistujaa eri sektoreilta, kuten oppilaitoksista, kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja Lapin aluehallinnon eri organisaatioista.
Hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi järjestettiin helmikuussa 2025 etätilaisuutena. Lähes 140 osallistujaa eri sektoreilta, kuten oppilaitoksista, kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja Lapin aluehallinnon eri organisaatioista kokoontuivat tiedolla johtamisen teeman äärelle.
Foorumin aikana kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja, käytiin paneelikeskustelu ja työskenneltiin pienryhmissä. Osallistujien palautteen perusteella tapahtuma oli ajankohtainen ja tärkeä eri toimijoiden yhteistyön kehittämiseksi.Tiedolla johtaminen koskettaa kaikkia
Foorumin avasi Lapin hyvinvointialueen tutkimusjohtaja Jaana Leinonen, joka johdatteli osallistujat tiedolla johtamisen äärelle. Leinonen käsitteli muun muassa tiedon määrittämistä, sen sijaintia organisaatioissa sekä tietoympäristön eri ulottuvuuksia.
Leinonen korosti, että kaikki ovat tiedolla johtajia, ja tiedolla johtamisen tulee olla kiinteä osa organisaation toimintaa, ei erillinen osa-alue.
Hyvinvointi-, terveys-, turvallisuus- ja osallisuustiedon merkitystä avasivat erityisasiantuntijat Miia Länsitie ja Heljä Rahikkala. Puheenvuorossa käytiin läpi sitä, mtien tietoa kerätään ja hyödynnetään Lapin hyvinvointialueella.
Esimerkkeinä tuotiin esiin Lapin hyvinvointikertomus ja -suunnitelma sekä osallisuusohjelma, joiden perustana on osallisuus- ja hytetu-tieto. Lisäksi hyvinvointialueella on kokeiltu uudenlaisia tapoja tiedonkeruuseen, kuten asukaspaneeleja, Hyvinvointia!-peliä ja osallisuusalustoja.
Paneelikeskustelu ja pienryhmätyöskentely toivat esiin yhteisiä kehitystarpeita
Foorumin paneelikeskusteluun osallistui monipuolinen joukko asiantuntijoita elinkeinoelämästä, kunnista, yhdistyksistä, hankkeista sekä Lapin liitosta ja hyvinvointialueelta.
Keskustelu nosti esiin, että Lapissa on kova tarve yhteiselle keskustelulle tiedolla johtamisesta. Erityisesti tekoälyn mahdollisuudet ja käytännön hyödyntämiskeinot kiinnostivat osallistujia.
Pienryhmäkeskusteluissa korostui tarve verkostoitua ja jakaa hyviä käytäntöjä. Osallistujat muistuttivat, että "pyörää ei tarvitse aina keksiä uudelleen", vaan jo hyväksi havaittuja toimintatapoja voidaan hyödyntää laajemmin.Lisäksi esitettiin toiveita siitä, että seuraavissa foorumeissa keskityttäisiin entistä enemmän konkreettisiin toimenpiteisiin eri toimijoiden yhteistyön vahvistamiseksi ja tuotaisiin esille toimivan yhteistyön vaikutuksia.
Foorumi vakiintuu osaksi hyvinvointialueen toimintaa
Lapin hyvinvointialue aikoo järjestää foorumin kaksi kertaa vuodessa, ja seuraava tapahtuma on syksyllä 2025.
Osallisuuden ja vaikuttamisen erityisasiantuntija Heljä Rahikkala iloitsi tapahtuman onnistumisesta ja osallistujilta saadusta myönteisestä palautteesta:
– Foorumi on nyt koeponnistettu onnistuneesti, ja tästä on hyvä jatkaa. Oli erityisen mukava saada positiivista palautetta tapahtuman tärkeydestä ja vuorovaikutteisuudesta. Saimme myös hyviä aihe- ja kehitysehdotuksia tulevia foorumeita varten, Rahikkala toteaa.Lapin hyvinvointialue kutsuu kaikki hyvinvoinnin ja osallisuuden yhdyspinnoilla toimivat tahot sekä hyvinvointialueen henkilöstöä mukaan seuraavaan foorumiin jatkamaan tärkeää keskustelua ja kehitystyötä.
Lisätietoja
Heljä Rahikkala, erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen
helja.rahikkala@lapha.fi, p. 040 670 4054
Marika Mathlein, asiantuntija, järjestöyhteistyö Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössä
25.2.2025Lapin hyvinvointialueen historian ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden...Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössä
Lapin hyvinvointialueen historian ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi järjestettiin helmikuussa 2025 etätilaisuutena. Tapahtuman teemana oli tiedolla johtaminen, ja se keräsi laajan osanoton: lähes 140 osallistujaa eri sektoreilta, kuten oppilaitoksista, kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja Lapin aluehallinnon eri organisaatioista.
-
Aluevaltuuston kokoustiedote 10.2.2025 pidetystä kokouksestaAluevaltuusto evästi poliittisen organisaatiorakenteen uudistamista ja hyväksyi muutoksia taloussuunnitelmiin.
Aluevaltuuston kokoustiedote 10.2.2025 pidetystä kokouksesta
10.2.2025
Aluevaltuusto evästi poliittisen organisaatiorakenteen uudistamista ja hyväksyi muutoksia taloussuunnitelmiin.
Aluevaltuusto evästi poliittisen organisaatiorakenteen uudistamista
Lapin hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti kokouksessaan, että hyvinvointialue voi valmistella toimielinten uudistamista aluehallituksen esityksen pohjalta, mutta aluevaltuusto hyväksyy rakenteen vasta seuraavassa kokouksessaan tai viimeistään huhtikuussa. Kokouksessa tehdyt muutosesitykset huomioidaan soveltuvin osin. Päätös syntyi äänin 5-53. Aluehallituksen alkuperäinen esitys oli, että aluevaltuusto hyväksyisi jo rakennemuutosten päälinjat ja antaisi aluehallituksen tehtäväksi tehdä tarvittavat tarkemmat muutosesitykset hallintosääntöön.
Aluehallitus esitti muutosten pohjaksi mallia, jossa hyvinvointialue luopuisi osallisuus- ja asiakkuuslautakunnasta ja hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnasta. Tilalle hyvinvointialue perustaisi sosiaali- ja terveyspalvelulautakunnan. Muita lisäyksiä olisivat aluehallituksen alainen konserni- ja tilajaosto sekä tulevaisuus- ja ennakointifoorumi. Esitys foorumin poistamisesta suunnitelmista hävisi äänin 56-3.
Sosiaali- ja terveyspalvelulautakunnassa olisi 15 jäsentä kuten pelastus- ja valmiuslautakunnassakin. Lautakunta päättäisi erilaisista sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintaohjeista ja sosiaalipalvelujen myöntämisperusteista sekä järjestöavustusten jakamisesta talousarvion puitteissa sekä valmistelisi palvelustrategian ja hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman. Lisäksi lautakunta antaisi lausunnot muun muassa hyvinvointialuestrategiasta ja toiminta- ja taloussuunnitelmasta sekä arvioisi sote-palvelujen laatua, yhteen toimivuutta ja asiakastyytyväisyyttä. Lautakunnan alaisuudessa toimisi nykyinen yksilöasiainjaosto, joka käsittelee yksittäisten asiakkaiden asioita.
Tulevaisuus- ja ennakointifoorumi kokoontuisi kerran tai kahdesti vuodessa, ja vakituiset jäsenet olisivat hyvinvointialueen johtavia luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita. Hyvinvointialue kutsuisi kokoontumisiin osallistujia tarpeen mukaan esimerkiksi tutkimus-, koulutus- ja kehittämisorganisaatioista. Foorumi neuvoisi hyvinvointialuetta tulevaisuuden ennakoinnissa sekä edistäisi tiedolla johtamista ja yhteistyötä esimerkiksi elinkeinoelämän kanssa.
Konserni- ja tilajaosto ohjaisi hyvinvointialueen konserneja sekä kehittäisi hyvinvointialueen toimitilojen vuokraamista ja käyttöä.
Muutosten tavoite on muun muassa selkeyttää päätöksentekoa sekä lisätä osallisuutta, sidosryhmätyötä ja lautakuntien ja vaikuttamistoimielinten merkitystä.
Muita päätöksiä
Aluevaltuusto myönsi keskustasta perussuomalaisiin siirtyneelle Tapio Lintulalle eron hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan jäsenen tehtävästä ja valitsi tilalle Tapio Hietalan ja hänen varalleen Mikko Pyhäjärven. Aluevaltuusto myönsi Ilkka-Petri Välitalolle eron kaikista hyvinvointialueen luottamustoimista. Aluehallituksen uudeksi jäseneksi valittiin Jari Huotari ja hänen varalleen Terje Juutilainen. Uudeksi aluevaltuutetuksi kutsuttiin Marja-Leena Laitinen. Välitalo on pyytänyt eroa, sillä hänet on valittu hyvinvointialueen virkaan. Aiemmin perussuomalaisista eronnut Heli Trög kuuluu jatkossa sitoutumattomien ryhmään.
Päätettiin, että valtuustoryhmien toiminnan tukemiseen myönnettävät määrärahat sekä niiden maksatus ja mahdollinen takaisinperintä keskitetään aluehallitukselle ja hyvinvointialuejohtajan määräämälle viranhaltijalle. Aluehallitus käsittelee valtuustoryhmien antamat raportit vuodesta 2024 alkaen, ja raportit lisätään jatkossa myös julkisille nettisivuille.
Hyväksyttiin muutos sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksuhinnastoon vuodelle 2025. Jatkossa säännöllisen kotihoidon asiakasmaksun periminen keskeytyy heti, jos hoitovastuu siirtyy väliaikaisesti omaiselle. Aiemmin maksu on peruttu vasta viiden keskeytyspäivän jälkeen. Omaisen täytyy ilmoittaa keskeytyksestä viimeistään edellisenä päivänä kello 16 mennessä.
Hyväksyttiin muutokset talousarvioon, toiminta- ja taloussuunnitelmaan ja talouden sopeuttamisohjelmaan. Suunnitelmissa on ollut vanhentuneita tietoja valtionrahoituksesta. Vuoden 2025 rahoitus on miljoona euroa aiempia tietoja enemmän, vuoden 2026 rahoitus 27 miljoonaa enemmän ja vuoden 2027 rahoitus 23 miljoonaa enemmän. Summat käytetään aiempina vuosina syntyneiden alijäämien kattamiseen.
Aluevaltuuston kokoustiedote 10.2.2025 pidetystä kokouksesta
10.2.2025Aluevaltuusto evästi poliittisen organisaatiorakenteen uudistamista ja hyväksyi muutoksia taloussuunnitelmiin.Aluevaltuuston kokoustiedote 10.2.2025 pidetystä kokouksesta
Aluevaltuusto evästi poliittisen organisaatiorakenteen uudistamista ja hyväksyi muutoksia taloussuunnitelmiin.
-
Aluevaalit 2025 - Lapissa on ehdolla 404 aluevaaliehdokastaAluevaalien ehdokaslista sekä äänestysnumerot on julkaistu.
Aluevaalit 2025 - Lapissa on ehdolla 404 aluevaaliehdokasta
13.3.2025
Aluevaalien ehdokaslista sekä äänestysnumerot on julkaistu.
Lapin aluevaalien ehdokaslista on julkaistu osoitteessa lapha.fi/aluevaalit
Lapissa on ehdolla tänä keväänä aluevaaleissa 404 ehdokasta. Ehdokkaita on Lapin jokaisesta kunnasta.
***
Guovlluválggat 2025 – Lappis leat 404 guovlluválgaevttohasa
Guovlluválggaid evttohaslistu ja jienastannummirat leat almmustahttojuvvon.
Lappi guovlluválggaid evttohaslistu lea almmustahttojuvvon čujuhusas lapha.fi/aluevaalit
Lappis leat dán giđa guovlluválggain 404 evttohasa. Evttohasat leat Lappi juohke gielddas. Aluevaalit 2025 - Lapissa on ehdolla 404 aluevaaliehdokasta
13.3.2025Aluevaalien ehdokaslista sekä äänestysnumerot on julkaistu.Aluevaalit 2025 - Lapissa on ehdolla 404 aluevaaliehdokasta
Aluevaalien ehdokaslista sekä äänestysnumerot on julkaistu.
-
Lapin hyvinvointialue jakoi järjestöille toiminta-avustuksiaLapin hyvinvointialueen on jakanut vuoden 2025 toiminta-avustukset järjestöille. Toiminta-avustusten...
Lapin hyvinvointialue jakoi järjestöille toiminta-avustuksia
3.3.2025
Lapin hyvinvointialueen on jakanut vuoden 2025 toiminta-avustukset järjestöille. Toiminta-avustusten jakoesitys hyväksyttiin lautakunnan kokouksessa 27.2.
Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta jakoi avustuksia 38 eri järjestölle yhteensä noin 225 000 euroa. Avustuksen saamisen ehtoina oli, että yhdistyksen toiminta edistää hyvinvointia, terveyttä ja arjen turvallisuutta, tukee sote-palveluja ja tapahtuu useamman kuin yhden kunnan alueella Lapissa. Hakemuksia saatiin 42 kappaletta.
Kumppanuusavustuksia pyydetään hakemaan 31.3. mennessä
Kumppanuus- ja yhteistyösopimuksille on käynnissä jatkuva haku ja kumppanuusavustuksia myönnetään niin kauan kuin avustusmäärärahaa riittää. Järjestöjä pyydetään hakemaan vuoden 2025 kumppanuusavustuksia 31.3.2025 mennessä, jotta avustus ehtii tämän kevään käsittelyyn. Kumppaneiksi voidaan valita järjestöjä, joiden toiminta tukee olennaisesti hyvinvointialueen järjestämiä sosiaali- ja terveyspalveluja. Kumppanuus- ja yhteistyösopimuksiin on varattu noin 510 00 euroa.
Hyvinvointialue kuulee järjestöjä työpajoissa
Lapin hyvinvointialue järjestää kevään aikana työpajoja, joissa yhdistyksillä on mahdollisuus osallistua hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen monialaiseen yhteistyöhön ja vaikuttaa mm. järjestöyhteistyön rakenteiden valmisteluun.
Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on, että Lapissa eletään hyvää ja turvallista elämää. Yksi hyvinvointialuestrategian toteuttamisohjelmista keskittyy monialaiseen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistyöhön. Hyvinvointialueen ja kuntien lisäksi järjestöillä on merkittävä rooli tässä monialaisessa yhteistyössä. Järjestöyhteistyötä suunnitellaan 24.3. ja 2.4. järjestettävissä työpajoissa. Ilmoittautuminen työpajoihin päättyy 19.3.Marika Mathlein
asiantuntija, järjestöyhteistyö, Lapin hyvinvointialue
marika.mathlein@lapha.fi
040 487 3478Lapin hyvinvointialue jakoi järjestöille toiminta-avustuksia
3.3.2025Lapin hyvinvointialueen on jakanut vuoden 2025 toiminta-avustukset järjestöille. Toiminta-avustusten...Lapin hyvinvointialue jakoi järjestöille toiminta-avustuksia
Lapin hyvinvointialueen on jakanut vuoden 2025 toiminta-avustukset järjestöille. Toiminta-avustusten jakoesitys hyväksyttiin lautakunnan kokouksessa 27.2.
-
Aluehallituksen kokoustiedote 26.2.2025 pidetystä kokouksestaLapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville...
Aluehallituksen kokoustiedote 26.2.2025 pidetystä kokouksesta
26.2.2025
Lapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville hyvinvointialueille.
Lapin hyvinvointialue: valtion pitäisi ohjata toimintaa ylätasolla eikä puuttua hyvinvointialueiden toimintaan
Lapin aluehallitus hyväksyi valtioneuvostolle toimitettavan lausunnon, joka koskee hyvinvointialueiden valtakunnallisia tavoitteita. Valtioneuvosto on valmistelemassa tavoitteita vuosille 2025-2029.
Lapin hyvinvointialueen mukaan päätavoitteet ovat oikean suuntaisia, mutta niiden pitäisi ohjata hyvinvointialueita palvelujen järjestämisen tasolla eikä puuttua liikaa hyvinvointialueiden toimintaan. Valtion esittämää mittarikokonaisuutta tulisi supistaa ja järkeistää hyvinvointialueiden, ministeriöiden ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä. Valtion esittämät mittarit vaativat hyvinvointialueilta erillistä tiedonkeruuta eivätkä kuvaa sote- ja pelastuspalvelujen todellista onnistumista.
Lausunnon mukaan palvelujen yhdenvertaisuus on hyvä tavoite, mutta sitä arvioidessa täytyy huomioida alueiden erityispiirteet ja huomioida erilaisuus myös rahoituksessa.
Hyvinvointialue pitää hyvänä, että valtio suunnittelee sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistamista ja kustannusten hillitsemistä. Hyvinvointialue perää valtiolta kuitenkin tarkempia suunnitelmia, jotta niihin olisi mahdollista ottaa kantaa.
Lapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville hyvinvointialueille
Lapin aluehallitus hyväksyi valtioneuvostolle toimitettavan lausunnon, joka koskee hyvinvointialueiden rahoitusta. Valtioneuvosto on valmistelemassa muutoksia hyvinvointialueiden rahoituslakiin.
Valtio suunnittelee kertaluontoisia leikkauksia vuosina 2026 ja 2027 Helsingin kaupungin saamaan siirtymätasauslisään. Lapin hyvinvointialue ehdottaa, että Helsingin rahoituksesta leikattava 35 miljoonaa kohdennetaan niille alueille, joiden saamaa rahoitusta siirtymätasaus leikkaa.
Hyvinvointialueiden tekemällä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöllä olisi aiempaa suurempi merkitys rahoituksessa. Lapin hyvinvointialueen mukaan uudistuksessa täytyy huomioida hyvinvointialueiden erilaiset lähtötilanteet. Esimerkiksi tehdyn hyte-työn kirjaaminen on hankalaa alueilla, joilla on edelleen useita potilastietojärjestelmiä. Myös kuntien kanssa tehtävän hyte-työn mahdollisuudet vaihtelevat kuntien määrästä ja lähtötilanteesta riippuen.
Lausunnon mukaan on positiivista, että pelastustoimen rahoituksessa huomioitaisiin jatkossa esimerkiksi loma-asuntojen määrä, lentokentät, voimalaitokset ja muut erityiskohteet.
Muita päätöksiä
Aluehallitus päätti muuttaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin jäsenkuntaosuuksien perimistä koskevan aiemman päätöksensä sanamuotoa. Sairaanhoitopiirin edellisten vuosien alijäämät laskutetaan jäsenkunnilta peruspääoman jäsenkuntaosuuksien suhteessa. Kemin kaupunki ja Tervolan kunta ovat valittaneet aiemmasta päätöksestä. Aluehallitus päätti hylätä oikaisuvaatimukset muilta osin. Aluehallitus päätti myös, että jos jäsenkunnat eivät kata vanhoja alijäämiä huhtikuun puoliväliin mennessä, hyvinvointialue vie asian hallinto-oikeuteen. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.
Päätettiin pyytää hallinto-oikeutta hylkäämään valitus, joka koskee aluevaltuuston tekemiä vammaispalvelujen asiakasmaksupäätöksiä.
Nimettiin Jari Huotari aluehallituksen edustajaksi hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon.
Hyväksyttiin hankintalakien muutosesityksiin kantaaottava lausunto.
Hyväksyttiin täytäntöönpanolupahakemus, jolla haetaan markkinaoikeudelta lupaa hankkia teho-osaston ja sydänpajan potilasvalvontajärjestelmät.
Päätettiin käynnistää sosiaali- ja terveyspalvelujen ja tukipalvelujen henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Taustalla ovat muun muassa organisaatiouudistus, johtamisrakenteen keventäminen, toiminnan tehostaminen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistäminen yhdeksi toimialaksi.
Päätettiin hylätä sosiaaliohjaajan virkavalintaa koskeva oikaisuvaatimus perusteettomana.
Päätettiin vuokrankorotuksia ja asukasvalintaa koskevista periaatteista. Hyvinvointialue on vuokrannut noin 1200 asuinhuoneistoa erityisryhmien ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Vuokrien täytyy jatkossa kattaa hyvinvointialueelle aiheutuvat kulut. Vuosittaiset korotukset voivat olla korkeintaan 15 prosenttia tai 60 euroa kuukaudessa.
Merkittiin tiedoksi tammikuun talousraportti. Aluehallitus edellyttää, että hyvinvointialue jatkaa talouden sopeuttamistoimia suunnitelmallisesti ja ripeästi.
Hyväksyttiin tämän vuoden käyttösuunnitelma. Aiemmin aloitettuja ja päätettyjä investointeja jatketaan, mutta uusien rakennusinvestointien aloittamisesta päätetään aina erikseen.
Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski niin sanotun Lean-menetelmän käyttöönottoa palvelujen kehittämisessä.
Merkittiin tiedoksi osallisuus- ja asiakkuuslautakunnan päätökset, jotka koskivat Pol.is-osallisuusalustan hankintaa ja osallisuusnäkökulman huomioimista päätöksenteko-organisaation uudistamisessa.
Päivitettiin asiakasmaksuihin liittyviä toimivalta-asioita.
Lisätietoja medialle
aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998
https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat Aluehallituksen kokoustiedote 26.2.2025 pidetystä kokouksesta
26.2.2025Lapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville...Aluehallituksen kokoustiedote 26.2.2025 pidetystä kokouksesta
Lapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville hyvinvointialueille.
-
Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössäLapin hyvinvointialueen historian ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden...
Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössä
25.2.2025
Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössä
Kuvassa Asukaspanelistit tuomassa ikääntyneiden näkökulmaa Lapin hyvinvointialueen päätöksentekoon vuonna 2023.
25.2.2025
Lapin hyvinvointialueen historian ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi järjestettiin helmikuussa 2025 etätilaisuutena. Tapahtuman teemana oli tiedolla johtaminen, ja se keräsi laajan osanoton: lähes 140 osallistujaa eri sektoreilta, kuten oppilaitoksista, kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja Lapin aluehallinnon eri organisaatioista.
Hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi järjestettiin helmikuussa 2025 etätilaisuutena. Lähes 140 osallistujaa eri sektoreilta, kuten oppilaitoksista, kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja Lapin aluehallinnon eri organisaatioista kokoontuivat tiedolla johtamisen teeman äärelle.
Foorumin aikana kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja, käytiin paneelikeskustelu ja työskenneltiin pienryhmissä. Osallistujien palautteen perusteella tapahtuma oli ajankohtainen ja tärkeä eri toimijoiden yhteistyön kehittämiseksi.Tiedolla johtaminen koskettaa kaikkia
Foorumin avasi Lapin hyvinvointialueen tutkimusjohtaja Jaana Leinonen, joka johdatteli osallistujat tiedolla johtamisen äärelle. Leinonen käsitteli muun muassa tiedon määrittämistä, sen sijaintia organisaatioissa sekä tietoympäristön eri ulottuvuuksia.
Leinonen korosti, että kaikki ovat tiedolla johtajia, ja tiedolla johtamisen tulee olla kiinteä osa organisaation toimintaa, ei erillinen osa-alue.
Hyvinvointi-, terveys-, turvallisuus- ja osallisuustiedon merkitystä avasivat erityisasiantuntijat Miia Länsitie ja Heljä Rahikkala. Puheenvuorossa käytiin läpi sitä, mtien tietoa kerätään ja hyödynnetään Lapin hyvinvointialueella.
Esimerkkeinä tuotiin esiin Lapin hyvinvointikertomus ja -suunnitelma sekä osallisuusohjelma, joiden perustana on osallisuus- ja hytetu-tieto. Lisäksi hyvinvointialueella on kokeiltu uudenlaisia tapoja tiedonkeruuseen, kuten asukaspaneeleja, Hyvinvointia!-peliä ja osallisuusalustoja.
Paneelikeskustelu ja pienryhmätyöskentely toivat esiin yhteisiä kehitystarpeita
Foorumin paneelikeskusteluun osallistui monipuolinen joukko asiantuntijoita elinkeinoelämästä, kunnista, yhdistyksistä, hankkeista sekä Lapin liitosta ja hyvinvointialueelta.
Keskustelu nosti esiin, että Lapissa on kova tarve yhteiselle keskustelulle tiedolla johtamisesta. Erityisesti tekoälyn mahdollisuudet ja käytännön hyödyntämiskeinot kiinnostivat osallistujia.
Pienryhmäkeskusteluissa korostui tarve verkostoitua ja jakaa hyviä käytäntöjä. Osallistujat muistuttivat, että "pyörää ei tarvitse aina keksiä uudelleen", vaan jo hyväksi havaittuja toimintatapoja voidaan hyödyntää laajemmin.Lisäksi esitettiin toiveita siitä, että seuraavissa foorumeissa keskityttäisiin entistä enemmän konkreettisiin toimenpiteisiin eri toimijoiden yhteistyön vahvistamiseksi ja tuotaisiin esille toimivan yhteistyön vaikutuksia.
Foorumi vakiintuu osaksi hyvinvointialueen toimintaa
Lapin hyvinvointialue aikoo järjestää foorumin kaksi kertaa vuodessa, ja seuraava tapahtuma on syksyllä 2025.
Osallisuuden ja vaikuttamisen erityisasiantuntija Heljä Rahikkala iloitsi tapahtuman onnistumisesta ja osallistujilta saadusta myönteisestä palautteesta:
– Foorumi on nyt koeponnistettu onnistuneesti, ja tästä on hyvä jatkaa. Oli erityisen mukava saada positiivista palautetta tapahtuman tärkeydestä ja vuorovaikutteisuudesta. Saimme myös hyviä aihe- ja kehitysehdotuksia tulevia foorumeita varten, Rahikkala toteaa.Lapin hyvinvointialue kutsuu kaikki hyvinvoinnin ja osallisuuden yhdyspinnoilla toimivat tahot sekä hyvinvointialueen henkilöstöä mukaan seuraavaan foorumiin jatkamaan tärkeää keskustelua ja kehitystyötä.
Lisätietoja
Heljä Rahikkala, erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen
helja.rahikkala@lapha.fi, p. 040 670 4054
Marika Mathlein, asiantuntija, järjestöyhteistyö Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössä
25.2.2025Lapin hyvinvointialueen historian ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden...Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi kokosi laajan osallistujajoukon – tiedolla johtaminen keskiössä
Lapin hyvinvointialueen historian ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi järjestettiin helmikuussa 2025 etätilaisuutena. Tapahtuman teemana oli tiedolla johtaminen, ja se keräsi laajan osanoton: lähes 140 osallistujaa eri sektoreilta, kuten oppilaitoksista, kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja Lapin aluehallinnon eri organisaatioista.
-
Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen linjaukset lähitulevaisuuteen päätettyAluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen...
Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen linjaukset lähitulevaisuuteen päätetty
20.12.2024
Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen linjaukset lähitulevaisuuteen päätetty
20.12.2024
Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarviosta.
Hyvinvointialueen elinkaari kaksi vuotta
Hyvinvointialueen toiminnan elinkaari on juuri nyt noin kahden vuoden mittainen. Ihmisen elinkaareen verrattuna puhuisimme vuosi sitten kävelemään oppineesta lapsesta. Vertaus ei ole aivan kaukaa haettu. Edessämme on ollut paljon asioita, joiden kanssa elämiseen olemme saaneet oppia. Asiat ovat olleet tuttuja, mutta mittasuhteet ovat olleet valtavat, mm miljardibudjetti ja 8000 työntekijää.
Lähtötilanne talousarvion valmisteluun
Lähtökohdat vuoden 2025 talousarvion valmisteluun ovat olleet kovin erilaiset kuin vuosi sitten. Vuosi sitten meillä oli aluevaltuuston hyväksymä hyvinvointialuestrategia. Siitä ammensimme eväitä talousarvion ja taloussuunnitelman valmisteluun. Lopputulos oli sen mukainen. Hyvin ylätasolla olimme ja aluevaltuuston hyväksymään talousarvioon liittyi kymmenien miljoonien eurojen avoimet kysymykset, joihin ajattelimme vastausten löytyvän vuoden aikana.
Nyt valmistelu on tapahtunut aivan eri lähtökohdista. Aluevaltuusto on päättänyt hyvinvointialueen palveluiden järjestämisohjelmasta, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategiasta, pelastus- ja ensihoidon palvelutasosta, pelastustoimen Pohjois-Suomen yhteistyösopimuksesta, henkilöstöohjelmasta, hankintastrategiasta, konserniohjeesta, investointisuunnitelmista. Vuoden 2024 aikana on tehty mittava valmistelu ja työ palvelujen uudistamisessa; vammaisten palvelujen palvelurakenteen keventämiseksi, ikääntyneiden palveluiden palvelurakenteen keventämiseksi, perusterveydenhuollon sairaalahoidon uudistamiseksi, palvelurakenteen muutoksista erikoissairaanhoitoon ja hyvinvointialueen talouden sopeuttamisohjelmasta.
Aluevaltuusto on päättänyt myös hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmasta sekä hyvinvointialueen osallisuusohjelmasta vuosille 2024-2026.
Aluevaltuusto teki lokakuun 28. päivä hyvin konkreettisia päätöksiä. Hyväksyimme suunnitelman sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluverkon muutoksista Lapin hyvinvointialueella.
Edellä kertomani on luonut aikaisempaa huomattavasti paremman valmiuden talousarvion ja taloussuunnitelman valmisteluun.
Talousarvio vuodelle 2025
Valmistelu ja päätöksenteko on mennyt isoin harppauksin eteenpäin. Ja se näkyy ensi vuoden talousarviossa. Aluehallitus asetti tavoitteeksi palvelujen turvaamisen sekä tulojen ja menojen tasapainon vuonna 2025. Aluevaltuuston päätös vuoden 2025 talousarvioksi on tasapainossa. Uutta alijäämää ei synny. Olen useassa yhteydessä todennut, että tämä on todella iso askel eteenpäin ja antaa uskoa tulevaisuuteen. Ensi vuoden talousarvioesityksellä ei vielä vuosina 2023 ja 2024 syntyneitä alijäämiä kateta. Suunta on kuitenkin oikea!
Aluehallituksen käsittelyssä keskusteltiin kovasti siitä, onko esitys realistinen ja myös toteutettavissa. Huolta totta kai kannettiin lakisääteisten ja tärkeitten peruspalvelujen turvaamisesta. Tätä virkajohdolta aktiivisesti kysyttiin. Hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien vastaukset olivat myönteisiä. Palvelut turvataan!
Aluehallituksen puheenjohtajana arvioin, että valmistelussa ja päätöksenteossa on tehty hyvää työtä kuluneena vuonna. Aluehallituksen talousarviokäsittelyä leimasi ratkaisuhakuisuus ja yksituumaisuus. Sama jatkui mielestäni myös aluevaltuuston päätöksenteossa. Muutamasta kohdasta äänestettiin, mutta se kuuluu demokratiaan.
Kiitos ja hyvää joulun aikaa
Suuri kiitos Lapin hyvinvointialueen viranhaltijoille ja henkilöstölle hienosta työstä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa Lapin asukkaille.
Iso kiitos hyvinvointialueen päättäjille tärkeitten päätösten tekemisestä. Kiitos myös hyvinvointialueen yhteistyökumppaneille.
Toivotan kaikille Rauhallista joulun aikaa ja hyvää tulevaa vuotta.
Tapani Melaluoto
Aluehallituksen puheenjohtaja
Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen linjaukset lähitulevaisuuteen päätetty
20.12.2024Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen...Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen linjaukset lähitulevaisuuteen päätetty
Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarviosta.
-
Johdon blogi: Satu tunnin maratonistaJohdon blogi on luettavissa liitetiedostosta.
Johdon blogi: Satu tunnin maratonista
4.9.2024
Johdon blogi on luettavissa liitetiedostosta.
Johdon blogi: Satu tunnin maratonista (pdf)
Lue lisäksi uutinen aiheesta: Lapin hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja Jokela: Sote-uudistus tehtiin 10-15 vuotta liian myöhään
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kannanotto asiaan osoitteessa pohde.fi
-
Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueeltaAluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen...
Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueelta
23.8.2024
Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen palveluverkon muutosten uudelleen valmistelusta. Melaluoto painottaa, että uudistusten määrätietoinen jatkaminen on välttämätöntä, ja että Lapin hyvinvointialueen toiminnan jatkaminen nykyisellä pohjalla on perusteltua.
Hyvinvointialueista keskustellaan
Viime päivinä on valtakunnassa käyty vilkasta keskustelua hyvinvointialueista. Kriittisimmissä arvioissa koko uudistuksen on arvioitu olevan epäonnistunut. Tällaisten arvioiden tekeminen on hätäistä ja aivan liian aikaista. On totta, että hyvinvointialueiden talousongelmat ovat isoja. Ongelmat eivät kuitenkaan johdu uudistuksesta tai hyvinvointialueista. Ongelmat olisivat esillä, oli malli mikä hyvänsä, ja olisivat todennäköisesti vielä suurempia, jos toimisimme aiemmalla kunta- ja kuntayhtymäpohjaisella mallilla.
THL:n pääjohtaja Mika Salminen arvioi hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajien tapaamisessa kesäkuussa, että hyvinvointialueet ovat tehneet hyvää työtä. Pääjohtajan arvio on hyvä ottaa huomioon johtopäätöksiä tehtäessä. Edellisessä blogikirjoituksessani kerroin STM:n teettämästä ulkoisesta arvioinnista. Arvioinnin perusteella hyvinvointialueuudistuksen kansallinen valmistelu ja toimeenpano ovat saavuttaneet keskeisimmät tavoitteet. Hyvinvointialueille pitää antaa aikaa uudistusten toteuttamiseen. Nyt tarvitaan malttia.
Valtion ja hyvinvointialueiden taloustilanne on niin haasteellinen, että niin Lapin hyvinvointialueen kuin muidenkin hyvinvointialueiden on vietävä uudistuksia määrätietoisesti ja viivyttelemättä eteenpäin. On ”hölmöläisten hommaa” alkaa tässä vaiheessa suunnittelemaan hyvinvointialueiden määrän karsimista. Historia on näyttänyt, että uusien päätösten tekeminen saattaisi viedä vuosia, ja siihen meillä ei ole varaa.
Lapin hyvinvointialueen osalta näen erinomaisen selvänä ja perusteltuna toiminnan jatkamisen nykypohjalta. Lapin hyvinvointialueen alue on ylivoimaisesti valtakunnan suurin ja olosuhteiltaan erilainen alue.
Lapissa valmistellaan palveluverkon muutoksia
Aluevaltuuston huhtikuussa tekemistä palveluverkkoon liittyvistä päätöksistä on valitettu Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Valitusprosessit vievät yleensä paljon aikaa ja valitusten käsittely oikeusasteissa saattaa kestää vuoden ja jopa pidemmänkin ajan. Tähän perustuen aluehallitus on kesäkuussa päättänyt käynnistää palveluverkon muutoksia koskevan valmistelun uudelleen.
Aluehallitus hyväksyi syyskauden ensimmäisessä kokouksessa suunnitelman sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluverkon muutoksista. Valmistelu etenee siten, että odotamme hyvinvointialueen yhteistyökumppaneilta ja sidosryhmiltä syyskuun loppuun mennessä lausuntoja suunnitelmasta.
Lausuntokierroksen jälkeen suunnitelman käsittely jatkuu aluevaltuuston seminaarissa ja aluehallituksessa. Tavoitteemme on, että suunnitelma on aluevaltuuston päätöksenteossa 28.10.2024.
Hyvinvointialueen toiminnan ja talouden haasteet ovat niin suuria, että edellä kertomani palveluverkon uudelleen käsittely viivyttelemättä on välttämätöntä. Jos päätösten tekeminen siirtyy hamaan tulevaisuuteen, kasvavat talouden ongelmat vielä suuremmiksi ja siihenkään meillä ei ole varaa.
Positiivisesti ajatellen uudelleen valmistelussa voimme ottaa entistäkin paremmin huomioon hyvinvointialueen tämän hetken tilanteen ja ne kokemukset, joita hyvinvointialueen lyhyen historian aikana on palveluista ja toiminnasta saatu.
Yhdessä tekemällä ja hyvällä yhteistyöllä eteenpäin
Kesä alkaa kääntymään syksyyn. Kesä on ollut aurinkoinen ja lämmin. Toivottavasti hyvinvointialueen henkilöstö on saanut rentoutua kuluneen vuoden hektisestä työstä ja saanut kerättyä voimia työhön. Voimia tärkeään työhön.
Myös hyvinvointialueen päätöksenteko on ollut telakalla pari kuukautta. Mutta nyt työ jälleen jatkuu. Toivottavasti saamme vietyä asioita hyvässä hengessä ja hyvällä yhteistyöllä eteenpäin. Näin toimien saamme aikaan hyviä päätöksiä Lapin ihmisten palveluihin ja myös henkilöstö voi katsoa luottavaisin mielin tulevaisuuteen.
Yhteistyöterveisin
Tapani Melaluoto
Aluehallituksen puheenjohtaja
Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueelta
23.8.2024Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen...Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueelta
Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen palveluverkon muutosten uudelleen valmistelusta. Melaluoto painottaa, että uudistusten määrätietoinen jatkaminen on välttämätöntä, ja että Lapin hyvinvointialueen toiminnan jatkaminen nykyisellä pohjalla on perusteltua.
Palvelut hyvinvointialueella
Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin julkiset sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut.
Pelastuspalvelut löydät Lapin pelastuslaitoksen sivuilta.
Työpaikat hyvinvointialueella
Tervetuloa tutustumaan Lapin suurimman työnantajan työpaikkoihin! Lapin hyvinvointialue on hyvä työnantaja, koska meillä kaikki tehtävät ovat ihmisen kokoisia. Meillä olet sopivasti mukavuusalueellasi, mutta opit samalla uutta.