Navigation Menu

Tietoa meistä

Tietoa Meistä Banneri

Lapin hyvinvointialue – yhessä tehemä pois!

Strategiamme mission mukaisesti olemme turvallinen kumppani läpi elämän. Tarkoitamme sitä todella! Olipa avun tarve urbaanin kaupungin sykkeen keskellä tai hillajängällä, me tuemme hyvinvointiasi. Tervetuloa tutustumaan meihin tarkemmin näillä sivuilla.

Kesä luontopolku

Ilmoitustaulu: Ajankohtaista hyvinvointialueen päätöksenteossa

Ajankohtaista hyvinvointialueen päätöksenteossa

Seuraava aluevaltuuston kokous pidetään ma 10.6.2024 Ranuan kristillisellä kansanopistolla.

Voit seurata kokouksen livestriimiä hyvinvointialueen YouTube-kanavalta.

Nested Applications

h3-tuoreimmat esityslistat

Tuoreimmat esityslistat

h3-viimeisimmät pöytäkirjat

Viimeisimmät pöytäkirjat

Ajankohtaista palveluissa Linkki otsikko

Asset Publisher

  1. Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta
    Tarkennetut laskemat hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn varmistamisesta toimitetaan...

    Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta

    8.5.2024

    Looǥǥ lââʹzz

    Takaisin edelliselle sivulle

    Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta

    8.5.2024

    Tarkennetut laskemat hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn varmistamisesta toimitetaan valtiovarainministeriöön. Kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen sekä vammaisten henkilöiden työtoiminnan kilpailutukset käynnistyvät. Osallisuusohjelman ja hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentoinnille lisää aikaa.

    Aluehallitus hyväksyi lainanhoitokyvyn varmistamista koskevat laskelmat toimitettavaksi valtiovarainministeriölle

    Lapin aluehallitus hyväksyi hyvinvointialueen lainanhoitokykyä varmistavat laskelmat toimitettavaksi valtiovarainministeriölle. Lainanhoitokykyä osoittavat vaihtoehtoiset laskelmat nivoutuvat yhteen tarkennetun talouden sopeuttamisohjelman kanssa. Sopeuttamisohjelmalla haetaan ratkaisuja samalla sekä talouden alijäämään että henkilöstöpulaan.

    Lainanhoitokyvyn osoittamiseksi tehdyissä laskelmissa on otettu huomioon valtion kehysriihen ja julkisen talouden suunnitelman vaikutukset menojen vähennyksinä ja tulojen lisäyksinä varovaisuuden periaatteella laskettuina. Valtionrahoitus on laskettu valtiovarainministeriön 29.4.2024 julkaiseman painelaskelman mukaisena.

    Lapin hyvinvointialueen lainanhoitokyky on riittävä laskelmien kaikissa vaihtoehdoissa. Sopeuttamistoimien eurovaikutusten määrä eri vuosina riippuu siitä, missä määrin hyvinvointialue voi toteuttaa toimenpiteet vaarantamatta hyvinvointialueen kykyä järjestää palveluja lainmukaisesti.

    Kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen sekä vammaisten henkilöiden työtoiminnan kilpailutukset käynnistyvät

    Aluehallitus päätti käynnistää kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen sekä sosiaalihuoltolain mukaisen vammaisten henkilöiden työtoiminnan kilpailutuksen. Sopimuskausi on vuodet 2025–2027. Sopimukseen sisältyy kaksi optiovuotta 2028–2029. Hankinnan kokonaisarvio on 9,5 miljoonaa euroa.

    Lapin hyvinvointialueella järjestetään kuntouttavaa työtoimintaa omana toimintana ja ostopalveluina sekä kuntien ja yhdistysten kanssa tehtyjen yhteistyösopimusten kautta. Sosiaalista kuntoutusta ja vammaisten henkilöiden työtoimintaa järjestetään pääsääntöisesti ostopalveluna. Hyvinvointialueen sisällä on alueittain suuria eroja palvelun järjestämisen tavoissa ja saatavuudessa. Se aiheuttaa haasteen palvelujen tasaiselle laadulle.

    Kuntouttava työtoiminta edistää asiakkaiden työllistymistä ja opintoihin ohjautumista. Sosiaalinen kuntoutus vahvistaa asiakkaan sosiaalista toimintakykyä sekä edistää hänen toimijuuttaan ja osallisuuttaan osana yhteisöä ja yhteiskuntaa. Vammaisten henkilöiden työtoiminta ylläpitää ja edistää toimintaan osallistuvan henkilön toimintakykyä.

    Hyvinvointialue antaa lisäaikaa asukkaille, yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaa

    Aluehallitus päätti jatkaa lausuntoaikaa osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman osalta. Kommentit ja lausunnot tulee toimittaa viimeistään 31.7.2024. Kommentteja voi jättää ohjelmasta ja suunnitelmista otakantaa.fi-sivuston kautta.

    Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmassa pidetään tärkeänä mielenterveyden ja päihteettömyyden tukemista, nuorten seksuaaliterveyttä, hyvinvointia edistäviä elämäntapoja, arjen turvallisuutta sekä hyvinvoinnin edistämisen yhteistyörakenteita.  

    Osallisuusohjelma edistää asukkaiden ja asiakkaiden oikeutta osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Osallisuusohjelma ohjaa sekä johtaa osallisuutta edistävää työtä ja toimintaa. 

    Lapin hyvinvointialue organisoi uudelleen kehittämis- ja strategiapalvelujen toimialaa

    Aluehallitus päätti kehittämis- ja strategiapalvelut -toimialan uudelleen organisoinnista osana sopeuttamisohjelmaa.  Nykyiset tietohallintopäällikön, järjestelmäpäällikön, ICT-kehityspäällikön sekä laadunhallintapäällikön virat sekä seitsemän tietohallinnon palvelupäällikön toimea lakkautetaan tämän vuoden aikana. Toimialalle perustetaan yksi uusi tietoturvapäällikön, neljä järjestelmäpäällikön ja kaksi kehittämispäällikön toimea. Uusia tehtäviä tarjotaan ensisijaisesti muutosneuvottelujen kohteena olleille henkilöille. Organisaation rakenteen tarkastelua jatketaan vielä tämän päätöksen jälkeenkin.

    Muita päätöksiä

    Aluehallitus merkitsi tiedoksi Lapin hyvinvointialueen henkilöstökertomuksen 2023. Lisäksi esitetään, että aluevaltuusto tekee vastaavan päätöksen erikseen. Henkilöstökertomus on Lapin hyvinvointialueen ensimmäinen.

    Päätettiin käynnistää tekstiilihuoltopalvelujen hankinta perustamalla dynaaminen hankintajärjestelmä. Dynaamisella hankintajärjestelmällä tarkoitetaan sähköistä hankintamenettelyä, joka on kestonsa ajan avoin kaikille soveltuvuusehdot täyttäville toimittajille. Menettelyn etuna on sen joustavuus ja se, ettei kaikkea tarvitse kilpailuttaa kerralla. Pienempiäkin hankintoja voidaan kilpailuttaa järjestelmässä ja parantaa pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua kilpailutuksiin hyvinvointialueen tarpeet ja alueelliset erityispiirteet huomioiden. Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo on 54 miljoonaa euroa kymmenelle vuodelle.

    Hyväksyttiin autoleasing-palvelujen hankintaa täydentävät asiakirjat. Autoleasing-palvelujen sopimuskausi alkaa aiemmasta päätöksestä poiketen vasta, kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet puitesopimuksen. 

    Aluehallitus nimesi Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunnan hallintoneuvostoon jäsenet ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä: Piia Kilpeläinen-Tuoma (Pertti Hemminki), Outi Rämö (Eemeli Kajula), Ilkka-Petri Välitalo (Pekka Heikkinen), Timo Peisa (Outi Keinänen).

    Nimettiin ehdokkaiksi yhtiöiden hallituksiin:

    • Rovaniemen Keskuspesula Oy: Mikko Häikiö, Tarja Kainulainen-Liiti, Anne Räisänen ja Mari Palolahti sekä varajäsenet Maarit Palomaa ja Pertti Hemminki 
    • LapIT Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja Timo Peisa 
    • Lappica Oy: Raija Kerätär
    • Meri-Lapin kuntapalvelut Oy: Maritta Rissanen, varajäsen Outi Keinänen
    • Pohjois-Lapin Ruoka Oy: Antti Kaarlela, varajäsen Vuokko Tieva-Niittyvuopio
    • Pellon Serviisi Oy: Anni Ahlakorpi, varajäsen Johanna Korteniemi
    • Oulunkaaren Työterveys Oy: Outi Keinänen, varajäsen Raija Kerätär
    • Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy: Outi Rämö, varajäsen Heli Trög
    • Tervia Logistiikka Oy: jäsen Raija Kerätär, varajäsen Piia Kilpeläinen-Tuoma, jäsen Harri Tiuraniemi, varajäsen Jari Huotari. 

    Aluehallitus merkitsi tiedoksi, että Pohjois-Suomen yhteistyöalueen (YTA) sopimusta on tarpeen päivittää huomioiden toimintaympäristön ja lainsäädännön muutokset, jotka vaikuttavat YTA- sopimuksen sisältöön. Sopimuksen päivitystä tavoitellaan tuotavaksi hyvinvointialueiden käsittelyyn loppuvuodesta 2024. Yhteistyöalueeseen kuuluu Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueet. YTA-alue yhteensovittaa, kehittää ja tekee yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseksi yhteistyöalueella.
     

    Lisätietoja

    aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311

    hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998 

    Esityslistat ja pöytäkirjat

    Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta
    8.5.2024
    Tarkennetut laskemat hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn varmistamisesta toimitetaan...

    Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta


    Tarkennetut laskemat hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn varmistamisesta toimitetaan valtiovarainministeriöön. Kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen sekä vammaisten henkilöiden työtoiminnan kilpailutukset käynnistyvät. Osallisuusohjelman ja hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentoinnille lisää aikaa.

Nested Applications

Asset Publisher

  1. Osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettu
    Asukkaat, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät voivat kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja...

    Osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettu

    13.5.2024

    Looǥǥ lââʹzz

    Takaisin edelliselle sivulle

    Osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettu

    Etualalla lähikuvassa poron pää. Taustalla kaksi pientä lasta katsoo aidan yli poroaitaukseen.

    Osallisuusohjelma sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma valmistellaan vuorovaikutuksessa asukkaiden, kumppanien ja sidosryhmien kanssa. Kuva: Lapin materiaalipankki / Antti Pietikäinen.

    13.5.2024

    Asukkaat, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät voivat kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaa 31.7. asti.

    Aluehallitus päätti jatkaa lausuntoaikaa osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman osalta. Kommentit ja lausunnot tulee toimittaa viimeistään 31.7.2024 otakantaa.fi-palvelun kautta.

    Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmassa pidetään tärkeänä mielenterveyden ja päihteettömyyden tukemista, nuorten seksuaaliterveyttä, hyvinvointia edistäviä elämäntapoja, arjen turvallisuutta sekä hyvinvoinnin edistämisen yhteistyörakenteita. Kommentoi suunnitelmaa otakantaa.fi-palvelussa.

    Osallisuusohjelma edistää asukkaiden ja asiakkaiden oikeutta osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Osallisuusohjelma ohjaa sekä johtaa osallisuutta edistävää työtä ja toimintaa. Kommentoi ohjelmaa otakantaa.fi-palvelussa.

    Lisätietoja

    Lapin hyvinvointialueen hyvinvointi- ja turvallisuuskertomus ja -suunnitelma 2024–2025
    Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori, Hanna Marttila, hanna.marttila@lapha.fi

    Lapin hyvinvointialueen osallisuusohjelma 2024–2026
    Erityisasiantuntija Heljä Rahikkala, helja.rahikkala@lapha.fi 
    Asiantuntija Anne Luiro, anne.luiro@lapha.fi

    Etualalla lähikuvassa poron pää. Taustalla kaksi pientä lasta katsoo aidan yli poroaitaukseen. Osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettu
    13.5.2024
    Asukkaat, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät voivat kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja...
    Etualalla lähikuvassa poron pää. Taustalla kaksi pientä lasta katsoo aidan yli poroaitaukseen.

    Osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettu


    Asukkaat, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät voivat kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaa 31.7. asti.

Asset Publisher

  1. Lapin hyvinvointialue etsii hankekumppaneita omaishoidon toimintamallien kehittämiseen
    Aiheesta kiinnostuneita sekä omaishoitajia kutsutaan nyt kahteen työpajaan suunnittelemaan...

    Lapin hyvinvointialue etsii hankekumppaneita omaishoidon toimintamallien kehittämiseen

    15.5.2024

    Looǥǥ lââʹzz

    Takaisin edelliselle sivulle

    Lapin hyvinvointialue etsii hankekumppaneita omaishoidon toimintamallien kehittämiseen

    Rollaattoria työntävät kädet lähikuvassa

    Vuosille 2025–2027 valmisteltavassa hankkeessa kehitetään toimintamalleja, joilla edistetään omaishoitajien terveyttä sekä vahvistetaan omaishoitajien voimavaroja ja jaksamista. Kuva: STM

    15.5.2024

    Aiheesta kiinnostuneita sekä omaishoitajia kutsutaan nyt kahteen työpajaan suunnittelemaan kehittämishankkeen sisältöjä.

    Lapin hyvinvointialueen Ikääntyneiden palvelujen yksikössä valmistellaan terveyden edistämisen määrärahasta haettavaa hanketta vuosille 2025–2027. Hankkeessa kehitetään toimintamalleja, joilla edistetään omaishoitajien terveyttä sekä vahvistetaan omaishoitajien voimavaroja ja jaksamista.

    Omaishoidon toimintamallien kehittämisestä kiinnostuneita, hankekumppanuudesta tai hankkeen osatoteutuksesta kiinnostuneita sekä omaishoitajia kutsutaan nyt kahteen työpajaan suunnittelemaan kehittämishankkeen sisältöjä. Ensimmäisessä työpajassa 22.5.2024 määritetään kehittämishaaste ja toisessa työpajassa 27.5.2024 käsitellään hankkeen tavoitteita. Etäyhteydellä järjestettäviin työpajoihin ei edellytetä ennakkoilmoittautumista.

    Lisätietoja työpajoista tapahtumakalenterissa

    Omaishoidon kehittämishankkeen suunnittelu, työpaja 1 (22.5.2024 klo 12–14)
    Omaishoidon kehittämishankkeen suunnittelu, työpaja 2 (27.5.2024 klo 9–11)

    Rita Oinas
    rita.oinas@lapha.fi
    vastuuyksikköjohtaja
    Ikääntyneiden palvelut

    Rea Karanta
    rea.karanta@lapha.fi
    kehittämispäällikkö
    Kehittämis- ja innovaatiopalvelut

    Lisätietoja terveyden edistämisen määrärahasta (linkki avautuu THL:n sivuille).

    Rollaattoria työntävät kädet lähikuvassa Lapin hyvinvointialue etsii hankekumppaneita omaishoidon toimintamallien kehittämiseen
    15.5.2024
    Aiheesta kiinnostuneita sekä omaishoitajia kutsutaan nyt kahteen työpajaan suunnittelemaan...
    Rollaattoria työntävät kädet lähikuvassa

    Lapin hyvinvointialue etsii hankekumppaneita omaishoidon toimintamallien kehittämiseen


    Aiheesta kiinnostuneita sekä omaishoitajia kutsutaan nyt kahteen työpajaan suunnittelemaan kehittämishankkeen sisältöjä.

Asset Publisher

  1. Osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettu
    Asukkaat, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät voivat kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja...

    Osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettu

    13.5.2024

    Looǥǥ lââʹzz

    Takaisin edelliselle sivulle

    Osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettu

    Etualalla lähikuvassa poron pää. Taustalla kaksi pientä lasta katsoo aidan yli poroaitaukseen.

    Osallisuusohjelma sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma valmistellaan vuorovaikutuksessa asukkaiden, kumppanien ja sidosryhmien kanssa. Kuva: Lapin materiaalipankki / Antti Pietikäinen.

    13.5.2024

    Asukkaat, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät voivat kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaa 31.7. asti.

    Aluehallitus päätti jatkaa lausuntoaikaa osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman osalta. Kommentit ja lausunnot tulee toimittaa viimeistään 31.7.2024 otakantaa.fi-palvelun kautta.

    Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmassa pidetään tärkeänä mielenterveyden ja päihteettömyyden tukemista, nuorten seksuaaliterveyttä, hyvinvointia edistäviä elämäntapoja, arjen turvallisuutta sekä hyvinvoinnin edistämisen yhteistyörakenteita. Kommentoi suunnitelmaa otakantaa.fi-palvelussa.

    Osallisuusohjelma edistää asukkaiden ja asiakkaiden oikeutta osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Osallisuusohjelma ohjaa sekä johtaa osallisuutta edistävää työtä ja toimintaa. Kommentoi ohjelmaa otakantaa.fi-palvelussa.

    Lisätietoja

    Lapin hyvinvointialueen hyvinvointi- ja turvallisuuskertomus ja -suunnitelma 2024–2025
    Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori, Hanna Marttila, hanna.marttila@lapha.fi

    Lapin hyvinvointialueen osallisuusohjelma 2024–2026
    Erityisasiantuntija Heljä Rahikkala, helja.rahikkala@lapha.fi 
    Asiantuntija Anne Luiro, anne.luiro@lapha.fi

    Etualalla lähikuvassa poron pää. Taustalla kaksi pientä lasta katsoo aidan yli poroaitaukseen. Osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettu
    13.5.2024
    Asukkaat, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät voivat kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja...
    Etualalla lähikuvassa poron pää. Taustalla kaksi pientä lasta katsoo aidan yli poroaitaukseen.

    Osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettu


    Asukkaat, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät voivat kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaa 31.7. asti.

  2. Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta
    Tarkennetut laskemat hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn varmistamisesta toimitetaan...

    Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta

    8.5.2024

    Looǥǥ lââʹzz

    Takaisin edelliselle sivulle

    Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta

    8.5.2024

    Tarkennetut laskemat hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn varmistamisesta toimitetaan valtiovarainministeriöön. Kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen sekä vammaisten henkilöiden työtoiminnan kilpailutukset käynnistyvät. Osallisuusohjelman ja hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentoinnille lisää aikaa.

    Aluehallitus hyväksyi lainanhoitokyvyn varmistamista koskevat laskelmat toimitettavaksi valtiovarainministeriölle

    Lapin aluehallitus hyväksyi hyvinvointialueen lainanhoitokykyä varmistavat laskelmat toimitettavaksi valtiovarainministeriölle. Lainanhoitokykyä osoittavat vaihtoehtoiset laskelmat nivoutuvat yhteen tarkennetun talouden sopeuttamisohjelman kanssa. Sopeuttamisohjelmalla haetaan ratkaisuja samalla sekä talouden alijäämään että henkilöstöpulaan.

    Lainanhoitokyvyn osoittamiseksi tehdyissä laskelmissa on otettu huomioon valtion kehysriihen ja julkisen talouden suunnitelman vaikutukset menojen vähennyksinä ja tulojen lisäyksinä varovaisuuden periaatteella laskettuina. Valtionrahoitus on laskettu valtiovarainministeriön 29.4.2024 julkaiseman painelaskelman mukaisena.

    Lapin hyvinvointialueen lainanhoitokyky on riittävä laskelmien kaikissa vaihtoehdoissa. Sopeuttamistoimien eurovaikutusten määrä eri vuosina riippuu siitä, missä määrin hyvinvointialue voi toteuttaa toimenpiteet vaarantamatta hyvinvointialueen kykyä järjestää palveluja lainmukaisesti.

    Kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen sekä vammaisten henkilöiden työtoiminnan kilpailutukset käynnistyvät

    Aluehallitus päätti käynnistää kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen sekä sosiaalihuoltolain mukaisen vammaisten henkilöiden työtoiminnan kilpailutuksen. Sopimuskausi on vuodet 2025–2027. Sopimukseen sisältyy kaksi optiovuotta 2028–2029. Hankinnan kokonaisarvio on 9,5 miljoonaa euroa.

    Lapin hyvinvointialueella järjestetään kuntouttavaa työtoimintaa omana toimintana ja ostopalveluina sekä kuntien ja yhdistysten kanssa tehtyjen yhteistyösopimusten kautta. Sosiaalista kuntoutusta ja vammaisten henkilöiden työtoimintaa järjestetään pääsääntöisesti ostopalveluna. Hyvinvointialueen sisällä on alueittain suuria eroja palvelun järjestämisen tavoissa ja saatavuudessa. Se aiheuttaa haasteen palvelujen tasaiselle laadulle.

    Kuntouttava työtoiminta edistää asiakkaiden työllistymistä ja opintoihin ohjautumista. Sosiaalinen kuntoutus vahvistaa asiakkaan sosiaalista toimintakykyä sekä edistää hänen toimijuuttaan ja osallisuuttaan osana yhteisöä ja yhteiskuntaa. Vammaisten henkilöiden työtoiminta ylläpitää ja edistää toimintaan osallistuvan henkilön toimintakykyä.

    Hyvinvointialue antaa lisäaikaa asukkaille, yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaa

    Aluehallitus päätti jatkaa lausuntoaikaa osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman osalta. Kommentit ja lausunnot tulee toimittaa viimeistään 31.7.2024. Kommentteja voi jättää ohjelmasta ja suunnitelmista otakantaa.fi-sivuston kautta.

    Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmassa pidetään tärkeänä mielenterveyden ja päihteettömyyden tukemista, nuorten seksuaaliterveyttä, hyvinvointia edistäviä elämäntapoja, arjen turvallisuutta sekä hyvinvoinnin edistämisen yhteistyörakenteita.  

    Osallisuusohjelma edistää asukkaiden ja asiakkaiden oikeutta osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Osallisuusohjelma ohjaa sekä johtaa osallisuutta edistävää työtä ja toimintaa. 

    Lapin hyvinvointialue organisoi uudelleen kehittämis- ja strategiapalvelujen toimialaa

    Aluehallitus päätti kehittämis- ja strategiapalvelut -toimialan uudelleen organisoinnista osana sopeuttamisohjelmaa.  Nykyiset tietohallintopäällikön, järjestelmäpäällikön, ICT-kehityspäällikön sekä laadunhallintapäällikön virat sekä seitsemän tietohallinnon palvelupäällikön toimea lakkautetaan tämän vuoden aikana. Toimialalle perustetaan yksi uusi tietoturvapäällikön, neljä järjestelmäpäällikön ja kaksi kehittämispäällikön toimea. Uusia tehtäviä tarjotaan ensisijaisesti muutosneuvottelujen kohteena olleille henkilöille. Organisaation rakenteen tarkastelua jatketaan vielä tämän päätöksen jälkeenkin.

    Muita päätöksiä

    Aluehallitus merkitsi tiedoksi Lapin hyvinvointialueen henkilöstökertomuksen 2023. Lisäksi esitetään, että aluevaltuusto tekee vastaavan päätöksen erikseen. Henkilöstökertomus on Lapin hyvinvointialueen ensimmäinen.

    Päätettiin käynnistää tekstiilihuoltopalvelujen hankinta perustamalla dynaaminen hankintajärjestelmä. Dynaamisella hankintajärjestelmällä tarkoitetaan sähköistä hankintamenettelyä, joka on kestonsa ajan avoin kaikille soveltuvuusehdot täyttäville toimittajille. Menettelyn etuna on sen joustavuus ja se, ettei kaikkea tarvitse kilpailuttaa kerralla. Pienempiäkin hankintoja voidaan kilpailuttaa järjestelmässä ja parantaa pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua kilpailutuksiin hyvinvointialueen tarpeet ja alueelliset erityispiirteet huomioiden. Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo on 54 miljoonaa euroa kymmenelle vuodelle.

    Hyväksyttiin autoleasing-palvelujen hankintaa täydentävät asiakirjat. Autoleasing-palvelujen sopimuskausi alkaa aiemmasta päätöksestä poiketen vasta, kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet puitesopimuksen. 

    Aluehallitus nimesi Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunnan hallintoneuvostoon jäsenet ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä: Piia Kilpeläinen-Tuoma (Pertti Hemminki), Outi Rämö (Eemeli Kajula), Ilkka-Petri Välitalo (Pekka Heikkinen), Timo Peisa (Outi Keinänen).

    Nimettiin ehdokkaiksi yhtiöiden hallituksiin:

    • Rovaniemen Keskuspesula Oy: Mikko Häikiö, Tarja Kainulainen-Liiti, Anne Räisänen ja Mari Palolahti sekä varajäsenet Maarit Palomaa ja Pertti Hemminki 
    • LapIT Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja Timo Peisa 
    • Lappica Oy: Raija Kerätär
    • Meri-Lapin kuntapalvelut Oy: Maritta Rissanen, varajäsen Outi Keinänen
    • Pohjois-Lapin Ruoka Oy: Antti Kaarlela, varajäsen Vuokko Tieva-Niittyvuopio
    • Pellon Serviisi Oy: Anni Ahlakorpi, varajäsen Johanna Korteniemi
    • Oulunkaaren Työterveys Oy: Outi Keinänen, varajäsen Raija Kerätär
    • Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy: Outi Rämö, varajäsen Heli Trög
    • Tervia Logistiikka Oy: jäsen Raija Kerätär, varajäsen Piia Kilpeläinen-Tuoma, jäsen Harri Tiuraniemi, varajäsen Jari Huotari. 

    Aluehallitus merkitsi tiedoksi, että Pohjois-Suomen yhteistyöalueen (YTA) sopimusta on tarpeen päivittää huomioiden toimintaympäristön ja lainsäädännön muutokset, jotka vaikuttavat YTA- sopimuksen sisältöön. Sopimuksen päivitystä tavoitellaan tuotavaksi hyvinvointialueiden käsittelyyn loppuvuodesta 2024. Yhteistyöalueeseen kuuluu Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueet. YTA-alue yhteensovittaa, kehittää ja tekee yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseksi yhteistyöalueella.
     

    Lisätietoja

    aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311

    hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998 

    Esityslistat ja pöytäkirjat

    Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta
    8.5.2024
    Tarkennetut laskemat hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn varmistamisesta toimitetaan...

    Aluehallituksen päätöstiedote 8.5.2024 pidetystä kokouksesta


    Tarkennetut laskemat hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn varmistamisesta toimitetaan valtiovarainministeriöön. Kuntouttavan työtoiminnan, sosiaalisen kuntoutuksen sekä vammaisten henkilöiden työtoiminnan kilpailutukset käynnistyvät. Osallisuusohjelman ja hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentoinnille lisää aikaa.

  3. Kuulutus: hyvinvointialuelain 147 §:n mukainen ilmoitus hallinto-oikeuden päätöksestä 25.4.2024
    Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on 25.4.2024 antanut päätöksen 762/2024....

    Kuulutus: hyvinvointialuelain 147 §:n mukainen ilmoitus hallinto-oikeuden päätöksestä 25.4.2024

    6.5.2024

    Looǥǥ lââʹzz

    Takaisin edelliselle sivulle

    Kuulutus: hyvinvointialuelain 147 §:n mukainen ilmoitus hallinto-oikeuden päätöksestä 25.4.2024

    6.5.2024

    Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on 25.4.2024 antanut päätöksen 762/2024. Dnro 1002/03.04.04.04.09/2023, valitukseen, joka oli tehty Lapin hyvinvointialueen aluevaltuuston päätöksestä 12.6.2023 § 25.

    Hallinto-oikeuden päätös on nähtävänä Lapin hyvintointialueen kirjaamossa. Kirjaamon käyntiosoite Porokatu 39 C, 96400 Rovaniemi.

    Tämä ilmoitus on nähtävillä hyvinvointialueen yleisessä tietoverkossa 6.5.-12.6.2024.

    Kuulutus: hyvinvointialuelain 147 §:n mukainen ilmoitus hallinto-oikeuden päätöksestä 25.4.2024
    6.5.2024
    Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on 25.4.2024 antanut päätöksen 762/2024....

    Kuulutus: hyvinvointialuelain 147 §:n mukainen ilmoitus hallinto-oikeuden päätöksestä 25.4.2024


    Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on 25.4.2024 antanut päätöksen 762/2024. Dnro 1002/03.04.04.04.09/2023, valitukseen, joka oli tehty Lapin hyvinvointialueen aluevaltuuston päätöksestä 12.6.2023 § 25. Hallinto-oikeuden päätös on nähtävänä Lapin hyvintointialueen kirjaamossa. Kirjaamon käyntiosoite Porokatu 39 C, 96400 Rovaniemi. Tämä ilmoitus on nähtävillä hyvinvointialueen yleisessä tietoverkossa 6.5.-12.6.2024.

  4. Lapin aluehallituksen päätöstiedote 24.4.2024 pidetystä kokouksesta
    Lapin hyvinvointialue huutokauppaa Tornion Keroputaan sairaala-alueen ja rakennukset. Hyvinvointialue...

    Lapin aluehallituksen päätöstiedote 24.4.2024 pidetystä kokouksesta

    24.4.2024

    Looǥǥ lââʹzz

    Takaisin edelliselle sivulle

    Lapin aluehallituksen päätöstiedote 24.4.2024 pidetystä kokouksesta

    koristeellinen

    24.4.2024

    Lapin hyvinvointialue huutokauppaa Tornion Keroputaan sairaala-alueen ja rakennukset. Hyvinvointialue pyytää lausuntoja osallisuusohjelmasta ja hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmasta.

    Hyvinvointialue huutokauppaa Tornion Keroputaan sairaala-alueen ja rakennukset

    Aluehallitus päätti asettaa Torniossa sijaitsevan noin 6 hehtaarin suuruisen kiinteistön rakennuksineen myyntiin Huutokauppa.com-sivustolle. Kiinteistössä on sijainnut Keroputaan psykiatrinen sairaala, jonka toiminnot siirrettiin uuteen psykiatriataloon Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteyteen syksyllä 2022. Keroputaan kiinteistössä on sairaalarakennus, hallintorakennus, lämpölaitos ja erillinen rivitalo.

    Hyvinvointialue pyytää lausuntoja osallisuusohjelmasta ja hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmasta

    Aluehallitus hyväksyi osaltaan hyvinvointialueen osallisuusohjelman luonnoksen sekä hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksen ja -suunnitelman. Jatkovalmistelua varten hyvinvointialue pyytää asukkailta, yhteistyökumppaneilta ja sidosryhmiltä lausuntoja suunnitelmista. Suunnitelmia voi kommentoida otakantaa.fi-palvelussa. Lopulliset suunnitelmat hyväksyy aluevaltuusto.

    Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman painopisteitä ovat mielenterveyden ja päihteettömyyden tukeminen, nuorten seksuaaliterveys, hyvinvointia edistävät elämäntavat, arjen turvallisuus sekä hyvinvoinnin edistämisen yhteistyörakenteet.

    Osallisuusohjelma edistää asukkaiden ja asiakkaiden oikeutta osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Osallisuusohjelma ohjaa sekä johtaa osallisuutta edistävää työtä ja toimintaa.

    Muita päätöksiä

    Hyväksyttiin selvitys pelastustoimen palvelujen toteutumisesta ja talouden tilasta. Selvitys täytyy toimittaa vuosittain sisäministeriölle ja aluehallintovirastolle.

    Hyväksyttiin selvitys sosiaali- ja terveydenhuollon ja hyvinvointialueen talouden tilasta. Hyvinvointialueen täytyy toimittaa selvitys vuosittain sosiaali- ja terveysministeriölle sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

    Hyväksyttiin hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen omavalvontaohjelma vuosille 2024–2025. Omavalvontaohjelma sekä sen toteutumisen seurantaan perustuvat havainnot ja toimenpiteet julkaistaan neljän kuukauden välein Lapha.fi-sivustolla.

    Päätettiin käynnistää taloushallinnon ja -suunnittelun järjestelmien ja niihin liittyvien palveluiden hankintamenettely. Hankinnan arvo on noin 2,5–4 miljoonaa euroa neljältä vuodelta.

    Aluehallitus esittää, että Lapissa toimisi vain yksi työllistymisen monialaisen tuen johtoryhmä. Johtoryhmä kehittää asukkaiden työllistymistä edistäviä palveluja. Työvoimaviranomainen, hyvinvointialue ja Kansaneläkelaitos tekevät päätöksiä yhdessä. Lappiin on tulossa neljä työllisyysaluetta.

    Hyväksyttiin sosiaali- ja terveyshuollon sekä pelastustoimen ICT-palveluja tarjoavan 2M-IT Oy:n päivitetty osakassopimus. Sopimusta on päivitetty, koska hyvinvointialueiden perustamisen myötä yhtiön omistajapohja on muuttunut ja yhtiön toimiala laajentunut.

    Aluehallitus merkitsi tiedoksi toimenpidealoitteen pohjalta tehdyn selvityksen. Aloitteen mukaan hyvinvointialueen pitäisi kysyä sosiaali- ja terveysministeriöltä, voiko Länsi-Pohjan keskussairaala saada poikkeusluvan synnytystoiminnan jatkamiselle ensi vuoden jälkeen. Aluehallitus totesi, että toimenpidealoite ei anna aihetta toimenpiteisiin, koska valtion kehysriihen linjausten perusteella synnytysten hoito lakkaa Kemissä viimeistään sille myönnetyn poikkeusluvan päättyessä vuoden 2025 lopussa.

    Aluehallitus hyväksyi aluehallituksen kokousaikataulun syksylle 2024. Lisäksi aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy kokousaikataulun. Kokouksia järjestetään mahdollisuuksien mukaan eri paikkakunnilla ja kokouksiin järjestetään mahdollisuus osallistua sähköisellä yhteydellä.

    ke 14.8.2024 aluehallitus
    ke 28.8.2024 aluehallitus
    ke 11.9.2024 aluehallitus
    ma 16.9.2024 aluevaltuusto 
    ke 25.9. 2024 aluehallitus
    ke 2.10.2024 aluehallitus
    ke 9.10.2024 aluehallitus
    ke 16.10.2024 aluehallitus
    to 17.10.2024 aluehallituksen talousarvioseminaari
    ma 28.10.2024 aluevaltuusto + aluehallitus
    ke 13.11.2024 aluehallitus
    ke 27.11.2024 aluehallitus
    ke 4.12.2024 aluehallitus
    ke 11.12.2024 aluehallitus (tarvittaessa)
    ma 16.12.2024 aluevaltuusto 
    ke 18.12.2024 aluehallitus

    Tapani Melaluoto
    aluehallituksen puheenjohtaja
    tapani.melaluoto@lapha.fi
    040 841 0311

    Jari Jokela
    hyvinvointialuejohtaja
    jari.jokela@lapha.fi
    040 5323 998

    koristeellinen Lapin aluehallituksen päätöstiedote 24.4.2024 pidetystä kokouksesta
    24.4.2024
    Lapin hyvinvointialue huutokauppaa Tornion Keroputaan sairaala-alueen ja rakennukset. Hyvinvointialue...
    koristeellinen

    Lapin aluehallituksen päätöstiedote 24.4.2024 pidetystä kokouksesta


    Lapin hyvinvointialue huutokauppaa Tornion Keroputaan sairaala-alueen ja rakennukset. Hyvinvointialue pyytää lausuntoja osallisuusohjelmasta ja hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmasta.

Johdon blogi

Asset Publisher

  1. Johdon blogi: Aluevaltuusto teki merkittäviä ja tarvittavia päätöksiä palvelujen järjestämiseen ja talouden sopeuttamiseen
    Kuluneen talven ja kevään aikana on tehty kovasti työtä Lapin hyvinvointialueen palvelujen...

    Johdon blogi: Aluevaltuusto teki merkittäviä ja tarvittavia päätöksiä palvelujen järjestämiseen ja talouden sopeuttamiseen

    6.5.2024

    Looǥǥ lââʹzz

    Takaisin edelliselle sivulle

    Johdon blogi: Aluevaltuusto teki merkittäviä ja tarvittavia päätöksiä palvelujen järjestämiseen ja talouden sopeuttamiseen

    Tapani Melaluoto henkilökuva.

    6.5.2024

    Kuluneen talven ja kevään aikana on tehty kovasti työtä Lapin hyvinvointialueen palvelujen järjestämisohjelman ja talouden sopeuttamisohjelman valmistelussa. Joulukuun aluevaltuuston talousarviokokouksen jälkeen on näitä kahta ohjelmaa valmisteltu käsi kädessä. Valmistelu on ollut laajaa, ja eri tahoja on haastettu ottamaan kantaa ohjelmiin. Olemme saaneet paljon palautetta ja esityksiä. Asiat ovat menneet eteenpäin.

    Hyvinvointialueen talouden näkymällä on ollut suuri vaikutus palvelujen järjestämiseen liittyvään valmisteluun ja tehtyihin päätöksiin. Meillä on kymmenien miljoonien eurojen sopeuttamistarve hyvinvointialueen menoissa. Päätöksenteon siirtämiselle ei ole ollut perusteita. Talouden sopeuttaminen tulee näkymään joka kolkassa Lapin maakunnassa ja myös hyvinvointialueen organisaatiossa. Ensisijaisena lähtökohtana valmistelussa on kuitenkin ollut palvelujen turvaaminen.

    Aluevaltuusto on tehnyt päätöksiä

    Aluevaltuusto kokoontui 22.4.2024 päättämään palvelujen järjestämisohjelmasta ja talouden sopeuttamisohjelmasta. Lähes kymmenen tuntia kestäneessä kokouksessa tehtiin merkittäviä päätöksiä palveluista.

    Aluevaltuusto päätti laajasta kokonaisuudesta. Aluevaltuuston vuosi sitten päättämässä hyvinvointialuestrategiassa lähdetään siitä tavoitteesta, että Lapissa ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan. Valmistelussa on ollut lähtökohtana, että tärkeät perustason lähipalvelut turvataan jokaisen kunnan alueella. Mielestäni aluevaltuuston tekemät päätökset ovat linjassa hyvinvointialuestrategiassa päätetyn tavoitteen kanssa. Kaikki asiat eivät ole vielä ymmärrettävästi kunnossa, mutta suunta on oikea ja sen eteen teemme työtä.

    Uudistumista kuitenkin tarvitaan laajalla rintamalla. Palvelutarpeen näköpiirissä oleva kasvu, henkilöstön saatavuus ja talouden haasteet ajavat uudistamaan toimintaa. Tarvitsemme nopeasti vaikuttavia toimenpiteitä sekä isoja rakenteellisia muutoksia ja uudistuksia.

    Lapissa raskaat palvelujen rakenteet

    Valmistelussa ja vertailussa muihin hyvinvointialueisiin olemme tehneet johtopäätöksen, että Lapissa palvelujen rakenteet ovat raskaat ja sen myötä myös kalliit. Meidän pitää tehdä palvelurakenteen keventämistä esimerkiksi ikäihmisten palveluissa ja terveydenhuollossa. Esimerkiksi käytössä olevia tiloja tullaan arvioimaan tarkasti. Tavoitteena on panostaa ensi sijassa palveluihin, ei seiniin.

    Palvelurakenteen keventämisellä pyritään esimerkiksi vuodeosastohoitojen lyhentämiseen ja ympärivuorokautisen palveluasumisen keventämiseen. Painopistettä siirretään muun muassa yhteisölliseen asumiseen ja kotisairaanhoitoon.

    Sairaalapalvelut

    Ikäihmisten palvelujen lisäksi myös sairaalapalvelut ovat keskusteluttaneet paljon. Talouden sopeuttamisessa terveydenhuollolle on asetettu merkittävät säästötavoitteet. Lapissa on lähtökohtaisesti sellainen tilanne, että myös erikoissairaanhoidon menot poikkeavat muista alueista siten, että käytössä oleva malli on raskas ja näin ollen myös kustannukset ovat suuret.

    Valmistelussa on käynyt selväksi, että tarvitsemme myös tulevaisuudessa sekä Länsi-Pohjan että Lapin sairaalan. Aluevaltuuston päätökset lähtevät siitä, että Lapissa on yksi sairaala, jossa on kaksi yksikköä. Hyvinvointialueen palveluihin tarvitaan molemmat yksiköt. Elektiivistä eli suunniteltua leikkaustoimintaa tullaan toteuttamaan molemmissa yksiköissä. Määrältään pieniä ja erityisosaamista vaativia toimenpiteitä keskitetään yksikkökohtaisesti.

    Valmistelemamme erikoissairaanhoidon malli on merkittävästi parempi kuin maan hallituksen kehysriihessä kaavailema malli. Lapin malli turvaa vaativien palvelujen säilymisen molemmissa erikoissairaanhoidon yksiköissämme.

    Uudistus vaatii aikaa

    Aluevaltuuston päättämät linjaukset ja toimenpiteet vaativat aikaa. Esimerkiksi ikäihmisten palvelujen uudistaminen ja palvelurakenteen keventäminen ei onnistu hetkessä, vaan vaatii usean vuoden aikajänteen. Päätöksenteon yhteydessä keskusteltiin paljon siitä, että mikäli huomataan, että tarvitaan lisäaikaa ja korjausliikkeitä, niin niihin täytyy olla valmius. Näin täytyy totta kai toimia.

    Lähes kaikki hyvinvointialueitten rahoituksesta tulee valtiolta. Valtion tiukka taloustilanne tuo isoja säästövaatimuksia myös hyvinvointialueille. Lapin hyvinvointialue, samoin kuin muutkin alueet, ovat sen tosiasian edessä, että kaikki asiat ja palvelut eivät voi jatkua entisellään. Uudistamista tarvitaan välttämättä.

    Missiomme on, että Lapin hyvinvointialue on turvallinen kumppani koko elämän. Toivon, että niin me päättäjät kuin myös henkilöstö lähdemme yhdessä toteuttamaan tehtyjä päätöksiä. Paljon työtä on edessä. Aivan varmasti meidän kaikkien yhteinen tavoite on hyvien sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestäminen Lapin ihmisille.

    Hyvää kevään jatkoa!
    Tapani Melaluoto
    Lapin aluehallituksen puheenjohtaja

    Tapani Melaluoto henkilökuva. Johdon blogi: Aluevaltuusto teki merkittäviä ja tarvittavia päätöksiä palvelujen järjestämiseen ja talouden sopeuttamiseen
    6.5.2024
    Kuluneen talven ja kevään aikana on tehty kovasti työtä Lapin hyvinvointialueen palvelujen...
    Tapani Melaluoto henkilökuva.

    Johdon blogi: Aluevaltuusto teki merkittäviä ja tarvittavia päätöksiä palvelujen järjestämiseen ja talouden sopeuttamiseen


    Kuluneen talven ja kevään aikana on tehty kovasti työtä Lapin hyvinvointialueen palvelujen järjestämisohjelman ja talouden sopeuttamisohjelman valmistelussa. Joulukuun aluevaltuuston talousarviokokouksen jälkeen on näitä kahta ohjelmaa valmisteltu käsi kädessä. Valmistelu on ollut laajaa, ja eri tahoja on haastettu ottamaan kantaa ohjelmiin. Olemme saaneet paljon palautetta ja esityksiä. Asiat ovat menneet eteenpäin.

  2. Johdon blogi: Vuosi uutta aikaa
    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluodon puheenvuoro aluevaltuuston kokouksessa 18.12.2023....

    Johdon blogi: Vuosi uutta aikaa

    22.12.2023

    Looǥǥ lââʹzz

    Takaisin edelliselle sivulle

    Johdon blogi: Vuosi uutta aikaa

    Tapani Melaluoto henkilökuva.

    22.12.2023

    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluodon puheenvuoro aluevaltuuston kokouksessa 18.12.2023. Puheenvuoro liittyi talousarvio- ja taloussuunnitelmaesitykseen.

    Vuosi uutta aikaa

    Aloitin puheenvuoroni viime vuonna tässä samassa hetkessä Suomen talouden tilanteella. Silloin VM:n viranhaltijat olivat peränneet yhdeksän miljardin euron säästötoimenpiteitä valtiontalouteen. Meillä oli käsittelyssä talousarvioesitys, joka päätyi 43 miljoonan euron alijäämään. Silloin arvioin, ettei tilanne olisi kovin huono ja että valtiolta tulevalla lisärahoituksella, ns kertakorvauksella katetaan suuri osa alijäämästä. Pieleen meni se arvio!

    Nyt kun vuosi on kahlettu, on alijäämänäkymä paljon isompi emmekä voi tuudittautua siihen, että valtio meidät ”pelastaa”. Se mitä valtionrahoitus tulee lopulta olemaan, on sumuverhon alla. Hyvinvointialueiden taloutta arvioidaan vuoden 2023 tilinpäätöstietojen jälkeen. Alkuperäinen lupaus on ollut, että jälkikäteistarkistuksen perusteella hyvinvointialueet saavat lisärahoituksen. Hyvinvointialueiden alijäämä tulee olemaan 1-1,5 miljardia. Toivottavasti valtio pitää lupauksen ja hoitaa jälkirahoituksen. 

    Suosituksia uudistamiseen

    Lisähuolta aiheuttaa valtiovarainministerin viime viikon viesti, jonka mukaan valtiontalouteen tarvitaan satojenmiljoonien eurojen lisäleikkauksia. Tähän viittaa myös se, että valtion tarkastusvirasto on arvioinut, etteivät hallituksen päättämät sopeutustoimet tuo haettua säästöä valtion talouteen. Lapin hyvinvointialueen lähtötilannetta on vaikeuttanut myös se, että meille tullut rahoitus oli jo lähtötilanteessa noin 50 miljoonaa euroa pienempi kuin kriteerit olisivat edellyttäneet.

    Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tekee vuosittain arvion sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä hyvinvointialueella. Syksyllä julkaistun Lappia koskevan asiantuntija-arvion johtopäätösten lopussa todetaan, että Lapin hyvinvointialueella ollaan alun organisoitumisen jälkeen siirtymässä realiteettien äärelle. Alijäämäennuste ennakoi palvelurakenteeseen kipeitäkin muutoksia, vähenevän ammattihenkilöstön uudelleen allokointia ja toivottavasti myös ennakkoluulottomia ongelmien ratkaisuja. Pitkät välimatkat haastavat, toisaalta teknologiset ratkaisut helpottavat palvelujen järjestämistä. Investointi asiakas- ja potilasjärjestelmien yhtenäistämiseen parantaa tiedolla johtamisen lisäksi työhyvinvointia ja palvelun laatua.

    Ministeriöt käyvät vuosittain hyvinvointialueiden kanssa neuvottelut. Lapin hyvinvointialueen neuvottelu pidettiin 13.11.2023. Toimenpidesuosituksina saimme seuraavat matkaeväät kotiin tuotavaksi: 

    • alueen on merkittävästi vauhditettava päätöksentekoa toiminnan ja palveluiden uudistamiseksi sekä talouden tasapainottamiseksi
    • alueen on kevennettävä palvelurakennetta ja palveluverkkoa sekä lisättävä digitaalisten palveluiden käyttöä 
    • alueen tulee tarkistaa sairaalapalvelujen työnjakoa vastaamaan palvelutarpeen mukaista palveluiden saatavuutta ja kustannusvaikuttavuutta
    • alueen on tunnistettava, suunniteltava sekä toimeenpantava tarvittavat toimet vuokratyön käytön vähentämiseksi
    • alueen on nopeutettava ja vahvistettava YTA-yhteistyötä

    Tutun kuuloisia asioita kaikki.

    Pelastustoimi on saanut omat suosituksensa toiminnan uudistamisesta ja onnettomuuksien määrän vähentämisestä. Yksi suositus toimenpiteeksi on puolittaa tulipalot vuoteen 2030 mennessä.

    Tuo edellä kertomani on se iso kuva ja tilanne, josta me tätä matkaa jatkamme.

    Konkareiden arvioita

    Mielenkiinnolla luin Pohjoisen konkaripoliitikkojen Hannes Mannisen ja Tapani Töllin hetki sitten kirjoittaman arvion uudistuksesta. He totesivat mm, että sote-menojen kasvu ei johdu uudistuksesta. Heidän mukaansa vuodelle 2024 esitetyt valtion nettomenot kasvavat todellisuudessa vain yhden miljardin verran ja se tarkoittaa 4,3 prosentin kasvua. Historiallisessa katsannossa se on aivan normaali sote-menojen kasvu. Mannisen ja Töllin mukaan väitteet sote-kustannusten noususta useilla miljardeilla on väärinkäsitys. Sekaannuksen perussyy on se, että soteuudistus valmisteltiin aikana, johon osuivat koronavuodet, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, korkojen nopea nousu ja inflaation kiihtyminen jopa 7 prosenttiin. Niiden tapahtumien perusteella kukaan ei pystynyt arviomaan kuntien sote-menojen todellista nousua vuonna 2022. Siksi hyvinvointialueiden ja valtion budjetin laatijoiden syyttäminen vuoden 2023 rahoituksen alimitoituksesta on perusteetonta.

    Maan hallituksen 1,2 miljardin euron säästötavoitetta sote-menoissa kirjoittajat pitävät epärealistisena. Väestön ikääntyminen lisää menoja ja palkkakustannusten nousu vie noin puolet rahoitusraamien lisäyksistä vuosittain.

    Lapissa fokus palvelujen järjestämiseen ja talouden sopeuttamiseen

    Lapissa on keskusteltu paljon omasta etenemisestämme palvelujen järjestämisohjelman ja talouden sopeuttamisohjelman valmistelussa. On totta, ettemme ole olleet etujoukoissa. Siihen on olemassa hyviä syitäkin. Näen kuitenkin, että meidän on hyvä jättää taustapeiliin katsominen vähemmälle. Syiden ja syyllisten etsimiseen ei kannata aikaa tuhlata. Se ei vie asioitamme yhtään eteenpäin. Katse on syytä suunnata tulevaan ja katsoa eteenpäin. 

    Joulutauon jälkeen focus on oltava palvelujen järjestämisohjelman ja muiden tärkeiden ohjelmien valmiiksi saattamisessa. Olemme päättäneet, että talouden sopeuttaminen viedään tiiviissä yhteydessä palvelujen järjestämisohjelman tekemisen kanssa. Hyvinvointialueen johdon, toimialajohtajien ja vastuualuejohtajien tekemisen painopiste tulee olla tässä työssä heti, kun siirrymme uuteen vuoteen. Nyt on eletty vuosi uutta aikaa ja positiivisella tavalla voi ajatella, että vuoden kokemusten perusteella meillä on paremmat edellytykset ja valmiudet valmistella ja päättää tarvittavista uudistuksista. Kokonaisuus ja tilanne on paremmin tiedossa kuin puoli vuotta tai vuosi sitten.

    Talousarvioesitys edellyttää lisäsopeuttamista

    Nyt päätettävänä oleva talousarvioesitys on rohkeasti tehty ja on isolta osin vielä auki. Esityksen alijäämä on merkittävästi pienempi kuin tänä vuonna tuleva alijäämä. Alijäämän arvioidaan puolittuvan. Aluehallituksen antaman valmisteluohjeen mukaisesti talousarviossa on esitetty 25 miljoonan euron talouden tasapainottamistoimenpiteet. Mutta vielä auki oleva osuus on 47 miljoona euroa ja sen toteutumiseen pitää hakea ja päättää toimenpiteet heti keväällä. Tehtävä ei tule olemaan helppo ja tulee vaatimaan rohkeutta tehdä muutoksia ja uudistuksia palvelujen järjestämiseen ja organisaatioon.

    Joudumme tasapainoilemaan talouden sopeuttamisen paineessa ja lakisääteisten palvelujen vaatimuksissa. On suuri vaara, että näiden kahden asian toteuttaminen samanaikaisesti on epärealistinen tehtävä. Aika näyttää kuinka työssä onnistumme.

    Nostoja menestystekijöistä

    Nostan esiin pari asiaa, joilla on iso merkitys onnistuaksemme työssä. Hyvinvointialuestrategiassa on nostettu vahvasti esiin hyvä johtaminen. Hyvä johtaminen lähtee meistä päätöksentekijöistä, hyvinvointialuejohtajasta, toimialajohtajista, vastuualuejohtajista, tulosyksikköjohtajista, kaikista esihenkilöistä. Johtamisen edistämiseen on tulossa useita hankkeita, joiden tavoitteena on tuoda eväitä hyvään johtamiseen ja esihenkilötyöhön. Tämä on aivan keskeinen menestystekijä. Tässä kokouksessa päätetään myös henkilöstöohjelmasta, jossa on suuri määrä eväitä hyvään henkilöstöpolitiikkaan.

    Toinen asia, jonka nostan esiin on yhdyspintatyö monien kumppaneidemme kanssa. Erityisesti kuntakentän kanssa tehtävä yhteistyö on keskeinen menestystekijä. Kuntakentällä on valtavan iso merkitys ja vaikutusmahdollisuus siihen, miten hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyö onnistuu. Kun kunnat onnistuvat tässä työssä sataa se meidän laariin. Ja kun hyvinvointialue onnistuu työssään sataa se kuntien laariin. Näillä kahdella toimijalla on keskeinen merkitys siihen, miten elinvoimainen ja kiinnostava alue Lapin maakunta on. Olemme mitä suuremmissa määrin samassa veneessä.

    Organisaatiollamme täytyy olla tuntosarvet pystyssä kaiken aikaa. Monet asiat ovat pieniä, mutta pienilläkin asioilla saattaa olla iso merkitys. Kerron esimerkin. Henkilöstöjaosto päätti viime kokouksessa muuttaa vuorotyölisien maksamisajankohdan samaan yhteyteen varsinaisen palkan maksamisen kanssa. Tällä toimenpiteellä saadaan aikaan vuositasolla arviolta 700 000 euron säästö. Vastaavia asioita on varmasti muitakin ja ne meidän on löydettävä. 

    Hyvää joulun aikaa

    Olemme eläneet tätä uutta aikaa vajaan vuoden. Vuosi on ollut työntäyteinen. Sitä tulee olemaan myös ensi vuosi. Toivon, että pystymme tekemään hyvää yhteistyötä ja kannustamaan hyvinvointialueemme henkilöstöä hyvään työhön. Olen aivan varma, että sillä on iso vaikutus henkilöstön työhyvinvointiin ja jaksamiseen.
    Kiitän hyvinvointialueen henkilöstöä ja päättäjiä hyvästä työstä. Olemme ottaneet ensimmäiset askeleet uudessa organisaatiossa ja toiminnassa. Yhdessä tekemällä ja yhteen hiileen puhaltamalla saamme aikaan Suomen parhaan hyvinvointialueen, jossa hyvinvointialue on lappilaisille turvallinen kumppani läpi elämän ja jossa ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan.

    Nyt on aika ladata akkuja.

    Toivotan kaikille rauhallista joulua ja hyvää tulevaa vuotta!

    Lue kaikki johdon blogit 

    Tapani Melaluoto henkilökuva. Johdon blogi: Vuosi uutta aikaa
    22.12.2023
    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluodon puheenvuoro aluevaltuuston kokouksessa 18.12.2023....
    Tapani Melaluoto henkilökuva.

    Johdon blogi: Vuosi uutta aikaa


    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluodon puheenvuoro aluevaltuuston kokouksessa 18.12.2023. Puheenvuoro liittyi talousarvio- ja taloussuunnitelmaesitykseen.

  3. Johdon blogi: Strategiatyö etenee ja talouden sopeuttaminen alkaa
    Aluevaltuusto hyväksyi Lapin hyvinvointialueen strategian tämän vuoden helmikuussa. Päätöksen jälkeen...

    Johdon blogi: Strategiatyö etenee ja talouden sopeuttaminen alkaa

    23.11.2023

    Looǥǥ lââʹzz

    Takaisin edelliselle sivulle

    Johdon blogi: Strategiatyö etenee ja talouden sopeuttaminen alkaa

    Kuvassa valkoista taustaa vasten Lapin hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto

    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto

    23.11.2023

    Aluevaltuusto hyväksyi Lapin hyvinvointialueen strategian tämän vuoden helmikuussa. Päätöksen jälkeen käynnistyi muu strategiaan liittyvä ohjelmatyö. Strategioilla määritellään hyvinvointialueen palvelujen ja toiminnan taso ja tavoitteet.

    Strategiatyöhön liittyvä ohjelmatyö on iso kokonaisuus

    Ohjelmatyö on edennyt ja aluevaltuusto hyväksyi 20.11.2023 ensihoidon palvelutasopäätöksen vuodelle 2024 ja pelastustoimen palvelutasopäätöksen vuosille 2024–2025.

    Lapin hyvinvointialueen hankintastrategian ja henkilöstöohjelman valmistelu on myös edennyt lähes maaliin. Luonnos hankintastrategiasta ja henkilöstöohjelmasta esiteltiin aluevaltuustolle 20.11.2023 ja aluehallitus on pyytänyt niistä lausunnot eri tahoilta. Aluevaltuusto hyväksyi samassa yhteydessä, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategian ja talouden sopeuttamisohjelman valmistelua jatketaan yhdistettynä.

    Hyvinvointialueilla on merkittävästi enemmän menoja kuin tuloja

    Talouden tilanne on hyvin akuutti ja haastava asia kaikilla hyvinvointialueilla. Niin on tilanne myös meillä Lapissa. Hyvinvointialueiden talous näyttää toteutuvan tänä vuonna 1,2 miljardia euroa alijäämäisenä. Lapin hyvinvointialueen tämän vuoden tilinpäätösennuste ennustaa yli 80 miljoonan euron alijäämää. Voimassa olevan lainsäädännön mukaan alijäämä on katettava vuoden 2026 loppuun mennessä.

    Talouden sopeuttaminen käynnistyy

    Lapin hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarvion valmistelu on käynnissä. Myös ensi vuonna menoja on enemmän kuin tuloja. Aluehallitus on ohjeistanut valmistelua siten, että vuoteen 2024 tulee liittyä merkittäviä talouden tasapainottamistoimenpiteitä. Ensivaiheessa on tavoitteena saada 25 miljoonan euron säästöt vuodelle 2024. 

    Tämän kokonaisuuden valmistelu etenee siten, että aluehallitus tekee joulukuun alussa aluevaltuustolle esityksen ensi vuoden talousarvioksi ja esitykseen sisältyy edellä mainittu 25 miljoonan euron säästö. Aluevaltuusto päättää talousarviosta jouluviikolla.

    Aluehallitus on käynnistänyt myös tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman valmistelun. Valmistelu on yhdistetty sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategian valmisteluun. Tämän työskentelyn tavoitteena on sopeuttaa hyvinvointialueen taloutta 47 miljoonalla eurolla. Myös tämä työ käynnistyy välittömästi ja tavoitteena on, että ohjelman toimenpiteet päätetään keväällä 2024. Päätökset tulevat vaikuttamaan jo ensi vuoden toimintaan.

    Ministeriöitten suosituksia

    Valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö ovat antaneet hyvinvointialueille suosituksia. Lapin hyvinvointialueelta odotetaan ripeää päätöksentekoa toiminnan ja palveluiden uudistamiseksi sekä talouden tasapainottamiseksi. Suositusten mukaan palvelurakennetta ja -verkkoa on kevennettävä, lisättävä digitaalisten palvelujen käyttöä, tarkistettava sairaalapalvelujen työnjakoa sekä vahvistettava pohjoisen hyvinvointialueiden yhteistyötä.

    Valtion kannettava vastuunsa

    Valtio odottaa, että hyvinvointialueet hoitavat homman. Realiteetti kuitenkin on, että hyvinvointialueille osoitettu rahoitus ei ole riittävä. Esimerkiksi Lapin hyvinvointialueelle osoitettu valtionrahoitus oli jo lähtötilanteessa yli 50 miljoona euroa pienempi kuin kriteerit edellyttivät.

    Valtio on luvannut, että hyvinvointialueiden taloudesta tehdään jälkikäteistarkistus ja hyvinvointialueiden rahoitusta tarkistetaan. Eduskunta on säätänyt lait sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista ja ministeriöt ovat asettaneet vaatimukset palveluista. Valtion on pidettävä lupauksensa ja kannettava vastuunsa myös rahoituksesta. Muussa tapauksessa hyvinvointialueille on asetettu kohtuuttomat tehtävät ja vaatimukset.

    Lapin hyvinvointialue kantaa kortensa kekoon

    Hyvinvointialue tulee uudistamaan toimintaa ja palveluja sekä tasapainottamaan taloutta. Sen eteen teemme työtä kuten edellä kertomastani käy ilmi. Tässä työssä joudumme kaiken aikaa huolehtimaan myös perustehtävästämme järjestää hyvät sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut Lapin asukkaille.

    Lapin aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto
     

    Lue kaikki johdon blogit 

    Kuvassa valkoista taustaa vasten Lapin hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto Johdon blogi: Strategiatyö etenee ja talouden sopeuttaminen alkaa
    23.11.2023
    Aluevaltuusto hyväksyi Lapin hyvinvointialueen strategian tämän vuoden helmikuussa. Päätöksen jälkeen...
    Kuvassa valkoista taustaa vasten Lapin hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto

    Johdon blogi: Strategiatyö etenee ja talouden sopeuttaminen alkaa


    Aluevaltuusto hyväksyi Lapin hyvinvointialueen strategian tämän vuoden helmikuussa. Päätöksen jälkeen käynnistyi muu strategiaan liittyvä ohjelmatyö. Strategioilla määritellään hyvinvointialueen palvelujen ja toiminnan taso ja tavoitteet.

Nested Applications

Palvelut kuva

Tyttö katsoo ikkunasta

Otsikko: Palvelut hyvinvointialueella

Palvelut hyvinvointialueella


Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin julkiset sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut.

Pelastuspalvelut löydät Lapin pelastuslaitoksen sivuilta.

Nested Applications

TYöpaikat kuva

Nainen työntää ilta-auringon valossa venettä rantaan

Otsikko: Työpaikat hyvinvointialueella

Työpaikat hyvinvointialueella


Tervetuloa tutustumaan Lapin suurimman työnantajan työpaikkoihin! Lapin hyvinvointialue on hyvä työnantaja, koska meillä kaikki tehtävät ovat ihmisen kokoisia. Meillä olet sopivasti mukavuusalueellasi, mutta opit samalla uutta.