Toimintaterapeutiksi Isosta-Britanniasta Ivaloon

Uratarina Iira Maunula

Toimintaterapeutti Iira Maunula nojaa puuhun erämaajärven rannalla
 

Toimintaterapeutiksi Isosta-Britanniasta Ivaloon

Aloitin toimintaterapeutin urani vuonna 2010 Oulun ammattikorkeakoulussa. Tuolloin olin vielä nuori ja epävarma tulevaisuudestani. Vuoden opiskeltuani päätin lähteä Britteihin, missä vietin lopulta seuraavat kymmenen vuotta. Siellä hain opiskelemaan toimintaterapiaa, edelleen vakuuttuneena siitä, että tämä on minun alani.

Opintoni Isossa-Britanniassa sujuivat hyvin, ja valmistuin suunnitellusti kolmessa vuodessa. Ensimmäisen työkokemukseni sain keskussairaalan ortopediseltä osastolta.

Koronapandemian aikana elämäni muuttui merkittävästi. Britanniassa asetetut ulkonaliikkumiskiellot ja tiukat säännöt saivat minut ja puolisoni miettimään elämäämme ja tulevaisuuttamme. Päätimme muuttaa Suomen Lappiin kaksi vuotta sitten. Turismin myötä myös brittiläiselle, englantia äidinkielenään puhuvalle puolisolleni täällä oli tarjolla hyviä työllistymismahdollisuuksia. Paikaksi valikoitui Ivalo, joka sijaitsee Suomen suurimman kunnan, Inarin, alueella.

Ivalossa aloitin toimintaterapeutin työni yksityisellä puolella, mutta elokuussa 2023 työpaikka vaihtui julkiselle sektorille aloitettuani työskentelyn Ivalon terveyskeskuksessa. Olen täällä julkisen puolen ainoa toimintaterapeutti, ja olenkin päässyt luomaan ja kehittämään uusia toimintatapoja tässä tehtävässä.

Teen tiivistä yhteistyötä myös meidän yksityisen puolen toimintaterapeutin kanssa. Vuonna 2024 työni laajenee koko pohjoisen Itä-Lapin alueelle, tulen työssäni liikkumaan Saariselän alueelta aina Suomen pohjoisimpaan kylään Nuorgamiin saakka.

Lämmin työyhteisö ja upea asuinympäristö


Työssäni kohtaan asiakkaitaIira Maunulan vinkki tekstinä: "Jos tulet Ivaloon, lähde luontoon. Kiipeä tunturille, käy kalassa, tai etsi eväspaikaksi erämaajärven ranta. Siellä sielu lepää" vauvasta vaariin, mikä pitää työpäiväni monipuolisina ja mielenkiintoisina. Työyhteisöni on pieni mutta lämmin ja olen saanut sieltä paljon tukea.

Arvostan työni moniammatillisuutta, joka mahdollistaa laajan yhteistyön eri ammattilaisten kanssa. Koko ajan on tunne, että kollegoihin aina sairaanhoitajista lääkäreihin ja fysioterapeuteista muihin ammattilaisiin voi luottaa ja tukeutua.

Vapaa-ajallani rentoudun luonnossa, retkeillen koirani ja puolisoni kanssa. Kalastus on erityisen lähellä sydäntäni, ja myös lautapelit ovat tärkeä osa vapaa-aikaani.

Lapissa asuminen on tarjonnut minulle mahdollisuuden nauttia vuodenaikojen vaihtelusta ja luonnon tarjoamasta rauhasta. Työni ja elämäni Lapissa antavat uusia näkökulmia sekä ammatilliseen että henkilökohtaiseen kasvuuni. Tänne muuttaminen on ollut yksi elämäni parhaista päätöksistä, ja olen iloinen voidessani jakaa kokemukseni muiden kanssa.

Neuvoni niille, jotka harkitsevat muuttoa Lappiin töihin?

Ensinnäkin, hyppää vaan rohkeasti! Ole avoin uusille kokemuksille ja ihmisille. Aidointa Lappia on yhteisö, jossa ystävällisyys ja yhteistyö ovat arvossa. Älä pelkää kysyä apua tai neuvoja, sillä täällä ihmiset ovat yleensä pohjimmiltaan hyvin avuliaita ja ystävällisiä.

Toiseksi, arvosta ja hyödynnä ympäröivää luontoa. Se tarjoaa loistavan tavan rentoutua ja irrottautua työn tuomista haasteista. Olipa sitten kyse hiihdosta, patikoinnista tai vain hiljaisuudesta revontulien alla, luonto tarjoaa ainutlaatuisia kokemuksia, jotka auttavat pitämään mielen virkeänä.

Iira Maunula, toimintaterapeutti, Ivalon terveyskeskus