Hallinto
Hallinto
Hyvinvointialueemme on julkisoikeudellinen yhteisö eli toimintaa säädetään lailla.
Lähes joka viikko kokoontuva aluehallitus johtaa toimintaa, hallintoa ja taloutta. Toiminta käsittää hyvinvointialueen ja hyvinvointialuekonsernin toiminnan lisäksi muun omistukseen, sopimukseen ja rahoittamiseen perustuvan toiminnan.
Aluehallituksen vastuulla olevat toimet:
- Toiminnan yhteensovittaminen
- Palvelujen saatavuus
- Saavutettavuus
- Omistajaohjaus
- Henkilöstöpolitiikka
- Sisäinen valvonta
- Riskienhallinnan järjestäminen
- Sopimushallinnan järjestäminen
- Sisäisen tarkastuksen järjestäminen
Aluehallituksen puheenjohtajan tehtävä on kokopäiväinen työ, jonka palkkio on samaa luokkaa kansanedustajan peruspalkkion kanssa.
Lapin hyvinvointialueen hallituksen esittely löytyy aluehallituksen sivulta..
Hyvinvointialuejohtaja
Meillä on päätoiminen hyvinvointialuejohtaja. Hänen vastuullaan on johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Hyvinvointialuejohtaja valmistelee asiat aluehallituksen käsiteltäväksi.
Organisaatio
Ajankohtaista aiheesta
-
Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioonNeuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin, mutta irtisanomisia voi tulla, jos työntekijä...
Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioon
13.1.2025
Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioon
Vuoden vaihteessa Pelastustoimi ja Ensihoito yhdistyivät Pelastus- ja ensihoitopalvelujen toimialaksi.
13.1.2025
Neuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin, mutta irtisanomisia voi tulla, jos työntekijä ei hyväksy tarjottua uutta työsopimusta. Säästöjä haetaan jättämällä täyttämättä osa avoimista tehtävistä ja uudelleenorganisoimalla nykyisiä tehtäviä. Palvelussuhteen ehtojen muutokset koskevat enintään 468 henkilöä, ja lomautuksia ei voida poissulkea.
Lapin hyvinvointialueella käynnistettiin yhteistoimintaneuvottelut 23.10.2024, jotka päättyivät 3.12.2024. Neuvottelut kohdistuivat kaikkiin toimintoihin ja neuvottelujen piirissä oli koko hyvinvointialueen henkilöstö. Tavoitteena oli talouden sopeuttaminen sekä organisaation madaltaminen. Neuvotteluissa käsiteltiin johtamis- ja organisaatiorakenteen muutoksia sekä vuoden 2025 talousarviota. Säästötavoite johtamisjärjestelmän keventämiselle oli 1,8 miljoonaa euroa vuodelle 2025.
Työnantaja on pitänyt tiedoksiannon neuvotteluiden jälkeisestä päätöksenteosta neuvotteluosapuolille 13.1.2025.
Organisaatio ja johtamisjärjestelmä kevenee
Yksi merkittävistä muutoksista on Hallinto- ja tukipalvelujen sekä Kehittämis- ja strategiapalvelujen toimialojen yhdistäminen yhdeksi Tukipalvelujen toimialueeksi. Yhdistäminen alkaa osittain heti vuoden 2025 alusta ja jatkuu kevään aikana. Tukipalvelujen johtajana toimii kehitysjohtaja Mikko Häikiö. Toimialan vastuualueet ja tätä myöten vastuualuejohtajien tehtävät vähenevät nykyisestä kymmenestä neljään. Tukipalveluiden toimialueen vastuualueet ovat helmikuun alusta lähtien Järjestämisen tuki, Tietohallinto ja digitaaliset palvelut, Hallinnon tuki ja Tuotannon tuki.
Vuoden vaihteessa myös Pelastustoimi ja Ensihoito yhdistyivät Pelastus- ja ensihoitopalvelujen toimialaksi. Organisaatiorakenteesta ja vaikutuksista tiedotetaan muutoksen edetessä lisää.
Johtamisjärjestelmää kevennettiin tasoja vähentämällä myös Sosiaali- ja Terveyspalveluissa, sillä Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on madaltaa johtamisjärjestelmää niin, että johtamistasoja on pääsääntöisesti enintään neljä.
Yhteensä muutokset koskevat Lapin hyvinvointialueella noin sataa esihenkilö- ja johtotehtävissä toimivaa.
Neuvotteluissa korostui lähijohtaminen
Henkilöstön edustajat ovat tuoneet neuvotteluihin omia kysymyksiään ja ehdotuksiaan, joihin työnantajan edustajat ovat ottaneet kantaa. Keskusteluissa on korostunut lähijohtamistyön merkitys työntekijöiden arjessa. Lähijohtamisen arvo yksiköiden päivittäisen arjen sujuvuudelle sekä henkilöstön työhyvinvoinnille on suuri, ja asiaan on kiinnitettävä muutosten yhteydessä huomiota.
Neuvottelujen tulos
Neuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin. Irtisanomisia voi kuitenkin tulla, mikäli työntekijä/viranhaltija ei halua vastaanottaa hänelle tarjottua uutta työsopimusta/viranhoitomääräystä.
Säästöjä haetaan myös jättämällä täyttämättä osa avoimista tehtävistä ja uudelleenorganisoimalla nykyisiä tehtäviä. Myös määräaikaisia palvelussuhteita jätetään mahdollisuuksien mukaan täyttämättä uudelleen.
Palvelussuhteen ehtojen olennaiset muutokset koskevat enintään 468 henkilöä. Lomautuksien käyttöä vuoden 2025 aikana ei voida poissulkea, niistä tullaan tarvittaessa neuvottelemaan henkilöstön edustajien kanssa vielä erikseen. Yt-neuvotteluihin liittyviä henkilökohtaisia keskusteluja aletaan käydä aikaisintaan viikolla 3.
Talous tasapainoon
Lapin hyvinvointialueen talousarvio vuodelle 2025 on ensimmäistä kertaa vuositasolla tasapainossa eli rahoitus riittää kattamaan toiminnan kulut. Talousarvioesityksen saaminen tasapainoon on vaatinut paljon työtä, kun samanaikaisesti on pyritty varmistamaan lakisääteisten palvelujen saatavuus ja löytämään säästökohteita. Ensimmäinen onnistuminen on ollut uuden alijäämän kasvun pysäyttäminen. Aikaisempien vuosien alijäämien kattamiseen tulos ei vielä riitä. Aiempina vuosina syntynyt alijäämä on tarkoitus kattaa viimeistään vuonna 2030, mikä tarkoittaa, että säästökohteita on etsittävä jatkuvasti lisää. Talouden sopeuttamistoimet jatkuvat heti alkuvuodesta.
Lapin hyvinvointialueen tilinpäätös vuodelta 2023 oli 90,3 miljoonaa euroa alijäämäinen ja vuoden 2024 tilinpäätöksen alijäämäksi arvioidaan noin 88 miljoonaa euroa. Kun talousarvioesitys vuodelle 2025 päätyy nollatulokseen, ei uutta alijäämää kerry.
Aluevaltuusto on hyväksynyt vuoden 2025 talousarvion 16.12.2024
Lisätietoja:
Jari Jokela, hyvinvointialuejohtaja
Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioon
13.1.2025Neuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin, mutta irtisanomisia voi tulla, jos työntekijä...Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioon
Neuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin, mutta irtisanomisia voi tulla, jos työntekijä ei hyväksy tarjottua uutta työsopimusta. Säästöjä haetaan jättämällä täyttämättä osa avoimista tehtävistä ja uudelleenorganisoimalla nykyisiä tehtäviä. Palvelussuhteen ehtojen muutokset koskevat enintään 468 henkilöä, ja lomautuksia ei voida poissulkea.
-
Ensimmäinen oma palkka maksettiin ajallaanLapin hyvinvointialueen henkilöstöpalvelut ovat ottaneet merkittävän askeleen eteenpäin, kun ensimmäinen...
Ensimmäinen oma palkka maksettiin ajallaan
Ensimmäinen oma palkka on maksettiin onnistuneesti reilulle 7000 työntekijälle.
17.1.2025
Lapin hyvinvointialueen henkilöstöpalvelut ovat ottaneet merkittävän askeleen eteenpäin, kun ensimmäinen oma palkka maksettiin ajallaan 15.1.2025. Tämä on osa laajempaa henkilöstöpalveluiden kehittämistä, joka on tuonut mukanaan uusia toimintamalleja ja järjestelmiä.
Lapin hyvinvointialueen henkilöstöpalvelut ovat ottaneet ison askeleen eteenpäin, kun ensimmäinen oma palkka on nyt maksettu onnistuneesti. Muutos on osa laajempaa henkilöstöpalveluiden toiminnan kehittämistä, joka on tuonut mukanaan uusia toimintamalleja ja järjestelmiä.
Oma palkanlaskenta on vaatinut henkilöstöpalveluilta paljon uuden opettelua.
Ensimmäinen palkanmaksupäivä oli 15.1.2025, ja Lapin hyvinvointialueen palkanlaskennasta on lähtenyt reilut 7000 palkkalaskelmaa eteenpäin omille työntekijöille.
Uudet palkka- ja henkilöstöhallinnon järjestelmät ovat nyt käytössä, ja ensimmäinen oma palkka on maksettu ajallaan.
– Ihan huikea ponnistus meidän tiimiltä, hehkuttaa palkkapalvelujen päällikkö Tarja Vanhanarkaus.
Tuo merkittäviä säästöjä
Henkilöstöpalvelut organisoituivat viime vuonna uudelleen. Hr-kumppanitoiminta käynnistyi syksyllä ja sen myötä jokainen toimiala sai nimetyn kumppanitiimin, jossa työskentelee asiantuntijoita eri henkilöstöhallinnon osa-alueilta.
Hr-kumppanitoiminnan tavoitteena on syventää yhteistyötä henkilöstöpalveluiden ja toimialojen välillä sekä vastata entistä paremmin henkilöstön ja esihenkilöiden tarpeisiin.
– Hr-kumppanitoiminta on lähtenyt käyntiin viime syksynä. Jokaisesta tiimistä löytyy asiantuntijat, joiden puoleen voi kääntyä erilaisissa hr-asioissa toteaa palvelussuhdepäällikkö Annukka Varjonen.
Uusi palvelumalli on tuonut mukanaan myös merkittäviä säästöjä, noin miljoona euroa vuodessa. Muutosten toimeenpano jatkuu edelleen, ja se konkretisoitui entisestään 15.1.2025, kun ensimmäiset omat palkat maksettiin Lapin hyvinvointialueen palkanlaskennasta.
Lisätietoja:
Tanja Vanhanarkaus, palkkapalvelujen päällikkö
Ensimmäinen oma palkka maksettiin ajallaan
17.1.2025Lapin hyvinvointialueen henkilöstöpalvelut ovat ottaneet merkittävän askeleen eteenpäin, kun ensimmäinen...Ensimmäinen oma palkka maksettiin ajallaan
Lapin hyvinvointialueen henkilöstöpalvelut ovat ottaneet merkittävän askeleen eteenpäin, kun ensimmäinen oma palkka maksettiin ajallaan 15.1.2025. Tämä on osa laajempaa henkilöstöpalveluiden kehittämistä, joka on tuonut mukanaan uusia toimintamalleja ja järjestelmiä.
-
Hyvinvointialueemme uusi visuaalinen ilme on julkaistuLapin hyvinvointialue on tänään ottanut käyttöön uuden brändin mukaisen visuaalisen ilmeen. Tunnuksessa...
Hyvinvointialueemme uusi visuaalinen ilme on julkaistu
15.9.2022
Lapin hyvinvointialue on tänään ottanut käyttöön uuden brändin mukaisen visuaalisen ilmeen. Tunnuksessa tuodaan esille lapha.fi-verkkosivustoa, ja Lapin hyvinvointialue on kirjoitettu tunnukseen myös kolmella saamen kielellä.
Visuaalisen ilmeen päävärit ovat tumman sininen ja vaalean punainen, ja niitä täydentää ripaus kirkkaan keltaista. Ulkoasu viestii välittämisestä, luotettavuudesta ja pohjoisuudesta. Muotoilussa on myös pyritty selkeyteen ja että ilme on helposti tunnistettavissa. Ilmeen on suunnitellut rovaniemeläinen mainostoimisto Flatlight Creative House. Työtä on ohjannut hyvinvointialueen valmistelijoista ja luottamushenkilöistä koottu ohjausryhmä sekä kaksi lappilaisille järjestettyä strategiakyselyä.
Lapha.fi on haluttu nostaa tunnukseen, sillä se on hyvinvointialueen internetsivujen osoite ja lisäksi työntekijöiden ja luottamushenkilöiden sähköpostiosoitteet ovat lapha.fi-päätteiset. Lapha toimii monissa epävirallisissa yhteyksissä myös hyvinvointialueen kutsumanimenä pitkän Lapin hyvinvointialue -nimen sijaan.
Ilme pohjautuu vahvasti Lapin luontoon ja alueen ainutlaatuisiin luonnonilmiöihin: kaamokseen, pakkaspäivän revontulten loistoon ja keskiyön aurinkoon. Värit ovat löydettävissä pohjoisen luonnosta eri vuodenaikoina.
-Olemme iloisia rohkeasta ja modernista ilmeestä, joka on saanut ennakkoesittelyissä jo laajaa kiitosta, hyvinvointialueen viestintäpäällikkö Riitta Muhonen toteaa tyytyväisenä.
-Tunnuksen Valo-elementissä voi nähdä vuodenaikojen sekä kuun ja auringon syklin. Valo-elementillä olemme halunneet tuoda esiin meissä pohjoisen ihmisissä olevaa luontaista lämpöä ja ystävällisyyttä, ja sillä on mahdollisuus viestiä hyvinvointialueen toimintakulttuurista, Flatlight Creative Housen Art Director Toni Rantanen kertoo.
Uusi ilme alkaa näkyä vähitellen hyvinvointialueen viestinnässä kuten sosiaalisen median kanavissa, lehti-ilmoituksissa, esitteissä ja tapahtumissa. Nyt julkaistu visuaalinen ilme on vain osa brändiä, joka täydentyy myöhemmin muun muassa perusviesteillä ja sloganeilla.
Lisätietoja:
hyvinvointialueen viestintäpäällikkö Riitta Muhonen, riitta.muhonen@lapha.fi, 050 524 5270
Hyvinvointialueemme uusi visuaalinen ilme on julkaistu
15.9.2022Lapin hyvinvointialue on tänään ottanut käyttöön uuden brändin mukaisen visuaalisen ilmeen. Tunnuksessa...Hyvinvointialueemme uusi visuaalinen ilme on julkaistu
Lapin hyvinvointialue on tänään ottanut käyttöön uuden brändin mukaisen visuaalisen ilmeen. Tunnuksessa tuodaan esille lapha.fi-verkkosivustoa, ja Lapin hyvinvointialue on kirjoitettu tunnukseen myös kolmella saamen kielellä.