Pelastuspalvelut
Pelastuspalvelut löydät Lapin pelastuslaitoksen sivuilta lapinpelastuslaitos.fi
Ajankohtaista aiheesta
-
Ensimmäinen palkanmaksu onnistui, loput palkanosat maksetaan maanantainaLapin hyvinvointialueen vakituisen henkilöstön ensimmäinen palkanmaksupäivä on ollut tänään perjantaina...
Kuva: Lapin materiaalipankki, Jaana Severidt
Ensimmäinen palkanmaksu onnistui, loput palkanosat maksetaan maanantaina
13.1.2023Lapin hyvinvointialueen vakituisen henkilöstön ensimmäinen palkanmaksupäivä on ollut tänään perjantaina 13.1.2023. Vakituisten ylimääräinen palkanmaksupäivä on maanantaina 16.1.2023, jolloin maksetaan puuttuvat palkanosat ja palkat.
Perjantaina maksettavien palkkojen ajo tehtiin maanantaina, jolloin henkilöstö sai palkkalaskelmat tarkistettavakseen. Tämän jälkeen Lapin hyvinvointialueen henkilöstöpalvelut ja Sarastia ovat korjanneet laskelmissa ilmenneitä puutteita ja poikkeamia henkilöstön ilmoitusten mukaan. Ylimääräinen palkka-ajo tehtiin tänään perjantaina 13.1., palkkaa tässä ajossa lähtee maksuun 1004 palkansaajalle. Palkkalaskelmat näkyvät verkkopankeissa jo nyt, tileillä rahat näkyvät maanantaina 16.1.
Suurin osa korjauksista koski hyvin pieniä summia, jopa joitain senttejä. Lisäksi puuttuneita suojatyövaatekorvauksia (5€/kk) ja puuttuneita prosenttiperusteisia henkilökohtaisia lisiä ja työkokemuslisiä maksetaan suurelle joukolle, joka nostaa palkkalaskelmien määrää.
Kokonaan palkka puuttui perjantaina 22 henkilöltä. Syynä oli virheelliset tai ilmoittamattomat palvelussuhdetiedot. He saavat täyden palkan maanantaina.
Lapin hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Marjo Kuittinen toteaa palkka-ajon onnistuneen, vaikka korjauksia tehtiin runsaasti.– Onneksi olimme valmistautuneet hyvin ja sopineet etukäteen ylimääräisestä palkanmaksupäivästä. Olen tyytyväinen, että saimme palkanosien korjaukset tehtyä näinkin lyhyessä ajassa onnistuneesti. Korjaustarpeita tulee varmasti ilmi vielä myöhemminkin, mutta tässä tilanteessa voimme kuitenkin olla tilanteeseen tyytyväisiä, Kuittinen sanoo.
Määräaikaisten työntekijöiden ensimmäinen palkanmaksupäivä on kuun viimeinen päivä.Lisätietoja: Marjo Kuittinen, henkilöstöjohtaja, marjo.kuittinen@lapha.fi, 040 757 6530
Ensimmäinen palkanmaksu onnistui, loput palkanosat maksetaan maanantaina
13.1.2023Lapin hyvinvointialueen vakituisen henkilöstön ensimmäinen palkanmaksupäivä on ollut tänään perjantaina... -
Vuodenvaihde sujui ongelmitta, seuraavaksi katse on palkanmaksussaLapin suurimman työnantajan ensimmäinen palkanmaksupäivä on perjantaina 13. päivä.
Kuvaaja: Terhi Vanha
Vuodenvaihde sujui ongelmitta, seuraavaksi katse on palkanmaksussa
10.1.2023Lapin suurimman työnantajan ensimmäinen palkanmaksupäivä on perjantaina 13. päivä.
Lapin hyvinvointialueen tavoite vuodenvaihteessa oli turvallinen siirtymä. Sote- ja pelastuspalvelujen siirtyminen onnistui hyvin, ja palvelujen tuottaminen on jatkunut keskeytyksettä vuodenvaihteen yli. Kaksi muuta tärkeintä tavoitetta ovat, että henkilökunta saa palkkansa ja muukin maksuliikenne toimii.
Hyvinvointialueen maksuliikenne on käynnistynyt ilman ongelmia, ja laskujakin on ehditty hyväksyä jo useiden miljoonien edestä. Myös asiakkaiden etuuksien maksaminen on jatkunut keskeytyksettä vuodenvaihteen yli. Asiakaslaskutusta vielä valmistellaan, ja siinä voi olla alkuvaiheessa joidenkin laskujen osalta vähän viivettä.
Lapin hyvinvointialue on ulkoistanut palkanlaskennan peruspalvelun Sarastialle. Hyvinvointialueella ei ole kuitenkaan käytössä uusi muualla ongelmia aiheuttanut ohjelma, vaan vanha tuttu Personec/ESS-ohjelma, joka on ollut pitkään käytössä jo monissa Lapin organisaatioissa.
Noin 6450 vakituisen työntekijän ensimmäinen palkanmaksupäivä on perjantaina 13. päivä. Ensimmäisessä maksupäivässä maksetaan vakituisten tammikuun palkkojen lisäksi myös toiminnan päättäneiden kuntayhtymien loppuvuodelta 2022 muodostuneita vuorotyökorvauksia, lopputilejä sekä muita takautuvia eriä, joten palkkapusseja lähtee maksuun tätä enemmän.
Vakituiset työntekijät näkevät tulevan palkan tiedot verkkopankkeihin maanantaina 9. tammikuuta tulleista palkkalaskelmista. Jos työntekijä huomaa palkkatiedoissaan korjattavaa, henkilöstöpalvelut ja Sarastia voivat tehdä korjaukset vielä tällä viikolla. Näin työntekijä voi saada korjatun palkan jo heti viikonlopun jälkeen maanantaina 16. tammikuuta ylimääräisenä palkanmaksupäivänä. Määräaikaisen henkilöstön palkanmaksupäivä on kuun lopussa.
Henkilöstön palkanmaksutiedot perustuvat lähtöorganisaatioilta loppusyksyllä saatuihin tietoihin. Muuttuneita tietoja on ylläpidetty loppuvuoden ajan sekä aiempien työnantajien että Lapin hyvinvointialueen palkanlaskentaohjelmistoissa.
Henkilöstöjohtaja Marjo Kuittisen mukaan lähtötilanne oli kuitenkin haastava, sillä manuaalisesti tehtävää työtä oli useista eri syistä johtuen paljon arvioitua enemmän. Jokaisesta siirtyvästä työntekijästä on siirtynyt noin 200 eri tietoa, joista jokainen on palkanlaskennan ja palvelussuhteen kannalta oleellinen. Henkilöstön tiedoissa on ollut lisäksi paljon muutoksia aivan viime hetkille saakka. Viimeisiä palkka-, työsopimus- ja verokorttitietoja kirjattiin järjestelmään vielä viime viikon loppuun saakka.
Henkilöstöpalvelut palkkasi tietoja päivittämään ylimääräistä työvoimaa ja teki korjauksia myös joulun ja uudenvuoden pyhien aikaan.-Kaikkemme olemme tehneet, mutta aikataulu on ollut työmäärään nähden hyvin tiukka, henkilöstöjohtaja Kuittinen toteaa.
Suuressa organisaatiossa on ihan tavallista, että muutamien yksittäisten työntekijöiden palkoissa on palkka-ajojen jälkeen jotakin korjattavaa. Siksi hyvinvointialuekin on kokonaistilanteeseen tyytyväinen, jos selvitettävää on vain muutamien kymmenien työntekijöiden palkoissa.
- Virheet näin suuressa muutoksessa eivät luultavasti ole täysin vältettävissä, mutta olemme pyrkineet varmistamaan, että mahdollista virheistä ei koidu työntekijälle kohtuutonta haittaa. Jos palkkaa jää perjantain palkasta puuttumaan, saamme sen kyllä korjattua maanantain palkanmaksuun, kunhan saamme tiedon korjaustarpeesta. Kokonaisuutta katsottaessa tilanne näyttää hyvältä, ja suurin osa työntekijöistä tulee saamaan palkkansa ihan oikein. Yksittäistä palkansaajaahan se kokonaistilanne ei tietenkään lohduta, vaan oman palkan virheellisyys tai viivästyminen totta kai harmittaa aina kovasti, henkilöstöjohtaja Kuittinen pahoittelee.
Tuki- ja kehittämispalvelujen siirtymä ollut sujuvaa, pelastuspalveluissa näkyy vilkastunut matkailu
Tukipalveluissa toimeenpano on edennyt pääosin suunnitellusti ja aikataulun mukaisesti. Hyvinvointialueen ja kuntien johdon välinen vuoropuhelu, jossa on selkeytetty organisaatioiden välisiä työnjakovastuita, on ollut säännöllistä. Lisäksi sidosryhmäyhteistyö ja niitä tukevien rakenteiden luominen on hyvässä vauhdissa.
-Merkittävä organisaatiouudistus ja sitä koskeva valmistelutyö on ollut viime vuonna erittäin työllistävä ja tekemistä riittää vielä uudistuksen ”siirtymävuodelle” 2023, hallintojohtaja Harri Tiuraniemi toteaa.
Kehittämis- ja strategiapalveluissa tietohallinto on ollut eniten työllistetty, mutta tilanteisiin on pystytty reagoimaan suhteellisen nopeasti. Järjestelmien ja teknologioiden osalta on ollut yksittäisiä haasteita, mutta kaikki on saatu kuitenkin ratkaistua.
-Yksittäisillä käyttäjillä on ollut haasteita järjestelmiin kirjautumisen tai järjestelmien käytön kanssa, mutta mitään suurempaa tai systemaattisempaa ongelmaa ei ole havaittu. Vanhojen tietojen siirroissa on havaittu jonkin verran virheitä. Virheet ovat olleet sen kaltaisia, että tiedot eivät ole siirtyneet tai siirtyneet tiedot ovat olleet virheellisiä, toteaa kehitysjohtaja Mikko Häikiö.
Pelastuspalveluja on vuodenvaihteen aikana hyvinvointialueelle siirtymistä enemmän kuormittanut matkailuun liittyvät tehtävät.
-Joulukuussa oli alustavien tilastotietojen mukaan 18,4 prosenttia enemmän tehtäviä kuin vuotta aiemmin ja 15,2 prosenttia enemmän verrattuna pitkän ajan keskiarvoon. Tammikuun ensimmäinen kolmannes on ollut vielä vilkkaampi. Jos tämä tällaisena jatkuu, tammikuun tehtävämäärän kasvu verrattuna pitkän ajan keskiarvoon on reilut 32 prosenttia, arvioi pelastusjohtaja Markus Aarto.
Hyvinvointialue on Lapin suurin työnantaja
Lähes 8000 lappilaista vaihtoi työnantajaa uudenvuoden yönä. Suurin osa henkilöstöstä siirtyi liikkeenluovutuksella ilman erillistä hakumenettelyä vastaaviin virkoihin ja toimiin, missä he ovat työskennelleet aiemminkin.
Viime vuonna valmisteluvaiheessa hyvinvointialueelle valittiin sisäisellä ilmoittautumismenettelyllä satakunta henkilöä lähinnä erilaisiin johto- ja hallintotehtäviin. Jos työntekijöitä ei löytynyt sisäisessä hakumenettelyssä, tehtävät laitettiin julkiseen hakuun. Lisäksi hyvinvointialuejohtajan virka oli alun perinkin julkisesti haettavana.
Käytännössä hyvinvointialueen henkilöstöjaosto perusti loppuvuodesta hyvinvointialueelle 5803 tointa ja 1334 virkaa, joihin työntekijät ja viranhaltijat siirtyivät vanhoina työntekijöinä, entisen palvelussuhteen ehdoilla. Ansaitut lomat siirtyivät mukana, ja palkka ei lähtökohtaisesti muuttunut, jos tehtävät pysyivät samana. Palkkojen harmonisointi alkaa myöhemmin ja kestää useita vuosia.
Uudessa organisaatiossa muun muassa monet johtamiseen ja hallintoon liittyvät ammattilaiset voivat palvella keskitetysti kokonaista palvelualuetta tai koko hyvinvointialuetta. Tästä syystä kaikkia siirtyviä toimia ja virkoja ei tarvita jatkossa, vaan osa niistä lakkautetaan myöhemmin tänä vuonna. Näillä näkymin lähes kaikki näissä tehtävissä työskennelleistä on jo valittu auki olleisiin tehtäviin, jää eläkkeelle tai siirtyy alkuvuoden aikana muihin tehtäviin. Noin 25 hyvinvointialueen palvelukseen siirtyneen työntekijän aiemmat työtehtävät ovat päättyneet tai päättymässä ja uusia ei vielä ole osoitettu. Suurimmalle osalle heistäkin on kuitenkin jo tulevia työtehtäviä mietittynä.
-Irtisanomisia meillä ei siis tällä hetkellä näytä olevan tulossa kuin mahdollisesti aivan yksittäisiä, hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela toteaa.
Henkilöstölle muutos näkyy nyt alkuvuodesta enemmän kuin asiakkaille, sillä useat koko henkilöstön käyttämät sisäiset ohjelmat yhtenäistyvät. Hyvinvointialue ottaa käyttöön muun muassa yhtenäisen työajanseurantajärjestelmän, ja sen käyttöönotto on vielä osittain kesken. Henkilöstön työterveyspalveluja tuottavat edelleen samat toimijat kuin lähtöorganisaatioissakin.
Sote- ja pelastusalan ammattilaiset Lapin hyvinvointialueella
· Sosiaali- ja terveydenhuolto noin 6100 henkilöä
· Tukipalvelutehtävät noin 1340 henkilöä
· Pelastuslaitos noin 180 henkilöä
· Sopimuspalokuntien 900 sopimuspalokuntalaista
Neuvonta- ja asiakasmaksuyksikköjen numerot palvelevat tehostetusti
Tässä vaiheessa tavallisille lappilaisille näkyviä muutoksia on vain vähän. Palvelujen määräytymisperusteet sekä erilaiset etuudet ja asiakasmaksut on yhtenäistetty. Tutut palvelut löytyvät tutuista toimipisteistä. Poikkeuksena on Pelkosenniemen sosiaalipalvelut, jotka ovat muuttaneet pois kunnantalolta osoitteeseen Turjalantie 2.
Kemissä, Ranualla, Rovaniemellä, Tervolassa, Torniossa ja Ylitorniolla on otettu käyttöön muutamia uusia sote-palvelujen puhelinnumeroita. Jos asiakas soittaa vanhaan numeroon, puhelu ohjautuu vielä kevään ajan uuteen numeroon. Jos työntekijä soittaa asiakkaalle, soitto tulee jo uudesta numerosta. Poikkeuksena on Tervola, jossa poistuneista numeroista ei ole kääntöä uusiin numeroihin.
Käytännössä lappilaisten tulee tällä hetkellä huolehtia kahdesta asiasta. Vastata myös tuntemattomaan numeroon, jos odottaa puhelua sote-palveluista. Ja tehdä uusi e-laskutussopimus, jos sellainen on ollut aiemmin jonkun palvelun osalta käytössä. Ohjeet e-laskutussopimuksen tekoon saapuvat ensimmäisen laskun mukana.
Uudet palvelujen määräytymisperusteet eivät vaikuta voimassa oleviin palveluihin, vaan uusia perusteita sovelletaan uusiin alkaviin asiakkuuksiin. Lisäksi uusia määräytymisperusteita sovelletaan, jos asiakkaan palveluntarvetta on jostakin syystä tarpeen arvioida uudelleen. Lappilaiset voivat kysyä palveluista soittamalla normaaleihin palveluohjaus- ja neuvontanumeroihin. Muutamien neuvontanumeroiden aukioloaikoja on pidennetty.
Nettisivusto kehittyy talven aikana
Sote-palvelujen yhteystiedot ja sähköiset asiointikanavat on julkaistu lapha.fi-verkkosivuilla. Lyhyen lapha.fi-osoitteen lisäksi sivut löytyvät osoitteesta lapinhyvinvointialue.fi. Sivuista julkaistaan tänä vuonna myös saamenkieliset versiot.
–Tiukassa aikataulussa olemme joutuneet keskittymään tärkeimpien tietojen ja toimintojen julkaisuun. Talven aikana sivuston ulkoasu ja sisällöt hioutuvat ja erilaiset käyttäjää helpottavat toiminnot lisääntyvät ja kehittyvät, vt. viestintäjohtaja Riitta Muhonen toteaa.
Vielä kevään ajan muun muassa keskussairaaloiden palvelut sekä Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen palvelut löytyvät organisaatioiden vanhoilta verkkosivuilta. Rovaniemeä lukuun ottamatta kaikki kunnat säilyttävät sote-palvelujen tiedot vielä jonkin aikaa myös omilla sivuillaan.
Kevättalven aikana julkaistaan kuntakohtaiset palveluesitteet, jotka jaetaan jokaiseen kotiin. Esitteissä kerrotaan muun muassa tärkeimpien palvelujen yhteystiedot sekä mahdollisuuksista vaikuttaa. Hyvinvointialue hyödyntää viestinnässään muun muassa myös lehti-ilmoituksia ja sosiaalisen median kanavia.
Strategian valmistuminen aloittaa varsinaisen muutostyön
Hyvinvointialueen strategia on ollut lausuntokierroksella ja menee valtuuston päätettäväksi helmikuussa. Tämän jälkeen voidaan laatia tarkemmat toimintasuunnitelmat kuten palvelustrategia, hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden suunnitelma, pelastuslaitoksen ja ensihoidon palvelutasopäätökset sekä osallisuus- ja henkilöstöohjelmat.
Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kertoo, että heti keväällä nousevat työpöydälle esimerkiksi hyvinvointialueen imagon ja työantajakuvan vahvistaminen sekä vuoropuhelu ja yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa.
-Hyvinvointialueen talouden sopeuttamista emme saa unohtaa. Hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarviota hyväksyttäessä moni asia, muun muassa valtion lopullinen rahoitusosuus, oli vielä hämärän peitossa. Talouden tasapainottamistyö käynnistyy heti keväällä, ja tavoitteena on, että aluevaltuusto voi tehdä ensimmäisiä päätöksiä jo kesäkuussa, Melaluoto toteaa.
Asioiden valmistelu, poliittinen keskustelu ja päätöksenteko sekä lappilaisten ja henkilöstön kuuleminen vie aikaa, joten suurempia muutoksia palvelujen järjestämiseen ei odoteta vielä lähikuukausina.
- Nyt alkuvuonna jatkamme tutustumista toisiimme ja uuteen organisaatiomalliin sekä tiivistämme yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Näin luomme pohjan sujuvalle toiminnalle ja syvennämme luottamusta tulevien muutosten perustaksi, hyvinvointialuejohtaja Jokela toteaa.Lue lisää:
Neuvonta- ja asiakasmaksuasioissa palvelevat puhelinnumerot kunnittain
Muuttuneet puhelinnumerot kunnittain
Lisätietoja Pelkosenniemen sosiaalipalvelujen muutosta
Lisätietoja:aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 532 3998
sosiaalijohtaja Liisa Niiranen, liisa.niiranen@lapha.fi, 040 541 8237
terveysjohtaja Miia Palo, miia.palo@lapha.fi, 040 653 2728
pelastusjohtaja Markus Aarto, markus.aarto@lapha.fi, 040 484 4000
hallintojohtaja Harri Tiuraniemi, harri.tiuraniemi@lapha.fi, 040 665 9734
kehitysjohtaja Mikko Häikiö, mikko.haikio@lapha.fi, 040 772 7211henkilöstöjohtaja Marjo Kuittinen, marjo.kuittinen@lapha.fi, 040 757 6530
vt. viestintäjohtaja Riitta Muhonen, riitta.muhonen@lapha.fi, 040 524 5270 Vuodenvaihde sujui ongelmitta, seuraavaksi katse on palkanmaksussa
10.1.2023Lapin suurimman työnantajan ensimmäinen palkanmaksupäivä on perjantaina 13. päivä. -
Palvelujen siirtyminen hyvinvointialueelle sujui suunnitellustiLapin julkiset sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyivät 1. tammikuuta Lapin hyvinvointialueen...
Kuva: Lapin Materiaalipankki | Jaakko Posti
Palvelujen siirtyminen hyvinvointialueelle sujui suunnitellusti
4.1.2023Lapin julkiset sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyivät 1. tammikuuta Lapin hyvinvointialueen järjestettäväksi. Tavoitteena oli turvallinen siirtymä, eli että lappilaiset saisivat tarvitsemansa palvelut myös vuodenvaihteessa, ja tässä tavoitteessa onnistuttiin.
-Tässä vaiheessa on tehty käytännössä vain hallinnollinen muutos sekä yhtenäistetty palvelujen määräytymisperusteet ja asiakasmaksut. Varsinaisia muita asiakkaille näkyviä muutoksia päästään oikeastaan nyt vasta valmistelemaan, hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela toteaa.
Muutamassa järjestelmässä on havaittu maanantaina hitautta ja yksittäisiä kirjautumisongelmia, joita on korjattu sitä mukaan kun niitä on havaittu. Mitään isompia haasteita ei ole toistaiseksi todettu.
-Eri ohjelmistoja on pelkästään sosiaali- ja terveyspalveluissa useita satoja, joten näitä lyhyitä suunniteltuja tai suunnittelemattomia käyttökatkoja esiintyy aika-ajoin. Aikalailla tavanomainen vuodenvaihde it-palveluiden osalta, tietohallintojohtaja Mikko Päkkilä toteaa.
Paikalliset noin puolen tunnin mittaiset sähkökatkot eivät merkittävästi häirinneet toimintaa. Uudenvuoden juhlinta työllisti sekä pelastuslaitosta että päivystyksiä tavalliseen tapaan.
Henkilöstöpalvelut jatkaa tiivistä työtä, jotta vakituinen henkilöstö saa vuoden ensimmäiset palkat varsinaisena palkanmaksupäivänä 13. tammikuuta ja että yhtenäinen työajanseuranta saadaan otettua käyttöön kaikissa yksiköissä. Lisäksi hyvinvointialue tekee tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueen henkilöstön työterveyspalvelujen tuottajien kanssa, jotta sekä palvelut että laskutukset toimivat oikein myös niiden osalta.
Hyvinvointialueen nettisivuilla lapha.fi on julkaistu viime viikolla myös sote-palvelujen tiedot, mutta tiedoissa on vielä pieniä puutteita ja korjaustarpeita. Tiedot korjataan tämän viikon aikana, ja varmuuden vuoksi yhteystiedot löytyvät vielä jonkun aikaa myös kuntien sivuilta.
-Paljon valmistelutyötä on tehty, mutta paljon on vielä tekemistä jäljellä. Maailma ei ole valmis, ei myöskään hyvinvointialue, mutta kyllä tästä vielä hyvä tulee, hyvinvointialuejohtaja Jokela totesi myös henkilöstölle lähettämässään uudenvuoden tervehdyksessä.
Palvelujen siirtyminen hyvinvointialueelle sujui suunnitellusti
4.1.2023Lapin julkiset sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyivät 1. tammikuuta Lapin hyvinvointialueen... -
Uudet lapha.fi-verkkosivut on julkaistu - sivuilla vielä paljon täydennettävääLapin hyvinvointialueen uudet verkkosivut on julkaistu. Sivuja rakennetaan jatkuvasti, joten vuodenvaihteen...
Uudet lapha.fi-verkkosivut on julkaistu - sivuilla vielä paljon täydennettävää
30.12.2022Lapin hyvinvointialueen uudet verkkosivut on julkaistu. Sivuja rakennetaan jatkuvasti, joten vuodenvaihteen aikana niillä on vielä puutteita.
Lapin hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen koko Lapissa julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista. Siirtymäajan ajan tiedot julkisista sote-palveluista ovat edelleen myös kuntien ja kuntayhtymien verkkosivuilla.
Lyhyen lapha.fi-osoitteen lisäksi sivut löytyvät osoitteesta lapinhyvinvointialue.fi. Verkkosivut on saatavilla tällä hetkellä vain suomeksi. Vuoden 2023 aikana sivuista tulee myös inarinsaamen-, pohjoissaamen- ja koltansaamenkieliset versiot.
–Tiukassa aikataulussa olemme joutuneet keskittymään tärkeimpien tietojen ja toimintojen julkaisuun. Talven aikana sivuston ulkoasu ja sisällöt hioutuvat ja erilaiset käyttäjää helpottavat toiminnot lisääntyvät ja kehittyvät, vt. viestintäjohtaja Riitta Muhonen toteaa.
Vielä vuoden 2023 alussa pelastuspalvelut, keskussairaaloiden palvelut sekä Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen palvelut löytyvät organisaatioiden vanhoilta verkkosivuilta. Lapha.fi-sivustolta on kuitenkin linkit näillekin sivuille.
Verkkosivuilta löydät jatkossa kaikki sote-palvelut sekä tietoa hyvinvointialueesta
Palvelumme-osioon kootaan kaikki Lapissa tarjolla olevat sosiaali- ja terveysalan julkiset palvelut. Kun olet löytänyt tarvitsemasi palvelun, voit valita kotikuntasi ja saada näkyviin, mitä perinteisiä ja sähköisiä asiointikanavia juuri sinun kunnassasi on tarjolla. Vaikka palvelut ovat periaatteessa yhtenäiset, esimerkiksi kaikkia sähköisiä asiointikanavia ei ole jokaisessa kunnassa.
–Yhteinen nettisivusto on silti jo yksi iso ja konkreettinen esimerkki siitä, että hyvinvointialue järjestää yhteiset sote- ja pelastuspalvelut kaikille lappilaisille, Muhonen toteaa.
Tietoa meistä -osio kertoo Lapin hyvinvointialueen päätöksenteosta, hallinnosta, tukipalveluista ja kehittämisestä. Osiosta löydät muun muassa päätöksentekoon liittyvät asiakirjat sekä luottamustoimielinten kokoonpanot.
Meille töihin -osiossa on esillä kaikki hyvinvointialueella avoinna olevat työpaikat. Osioon tuotetaan jatkossa lisää sisältöä hyvinvointialueesta työnantajana.
Jos haluat antaa palautetta uusista verkkosivuista, voit tehdä sen helposti verkkosivujen palautelomakkeella.
Uudet lapha.fi-verkkosivut on julkaistu - sivuilla vielä paljon täydennettävää
30.12.2022Lapin hyvinvointialueen uudet verkkosivut on julkaistu. Sivuja rakennetaan jatkuvasti, joten vuodenvaihteen... -
Johdon blogi: H-hetki on käsilläAluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto jatkaa johdon blogisarjaa.
Johdon blogi: H-hetki on käsillä
29.12.2022Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto jatkaa johdon blogisarjaa.
Kirjoitin pari kuukautta sitten johdon blogissa, että ”Uudistus tulee, olemmeko valmiina”. Valmistelua on tehty puolitoista vuotta, ensi vaiheessa väliaikaisen toimielimen ja viimeiset kymmenen kuukautta valittujen päättäjien ja valmistelijoiden toimesta. Uudistus on mittava. Lapin maakunnassa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja on järjestänyt 27 organisaatiota, kuntia ja kuntayhtymiä. Nyt järjestäjiä on yksi, Lapin hyvinvointialue.
Turvallisen siirtymän varmistamiseksi olemme tehneet kovasti töitä. Yllätyksiäkin varmasti tulee, mutta siihenkin on varauduttu. Olemme valmiina.
Tutut palvelut jatkuvat
Muutoksesta huolimatta palvelut jatkuvat ennallaan. Kaikki on tähdännyt ensivaiheessa siihen, että palveluja saa entiseen malliin tutuissa paikoissa ja asiakas kohtaa tutut työntekijät. Palvelupisteet kuten terveyskeskus, sosiaalitoimisto ja paloasema löytyvät tutuista paikoista. Muun muassa Lapin hyvinvointialueen kotisivuilla lapha.fi on kattavasti tietoa palveluista ja yhteystietoja. Maakunnan alueen paikallislehdissä on ollut ohjeita mm. joissain paikoissa muuttuneista puhelinnumeroista.
Historiallinen uudistus varmistaa palvelujen kehittymisen
Meillä on iso tavoite: se että uudistukselle asetetut tavoitteet toteutuvat. Myös valtiolla on paljon pelissä. Valtiovarainministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä sisäministeriön kansliapäälliköt kirjoittivat 27.12.2022 Lapin kansan Lappi puhuu -palstalla, että historiallinen uudistus varmistaa palveluiden kehittymisen. He kirjoittivat muun muassa, että uudistuksen tavoitteiden toteutuminen on tärkeää, jotta voidaan turvata kaikille yhdenvertaiset palvelut, kaventaa hyvinvointieroja ja hillitä kovassa nousussa olevia kustannuksia.
Rohkeutta uudistamiseen
Uudistukselle asetettujen tavoitteiden toteuttamien ei onnistu vain sillä, että jatkamme kaikissa asioissa entiseen malliin. Turvallisen siirtymän jälkeen meiltä vaaditaan rohkeutta uudistua ja uudistaa. Kuten kansliapäällikötkin kirjoittivat, on löydettävä uusia toimintatapoja, joilla voidaan ennaltaehkäistä sairauksia, sosiaalisia ongelmia, osattomuutta ja onnettomuuksia.
Tehemä yhessä
Lapin hyvinvointialueella on lähes 8000 sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaista huolehtimassa, että palvelut pelaavat. Esimerkiksi kunnilla on iso tehtävä huolehtia monella tavalla hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöstä. Hyvinvointialueella on myös muita tärkeitä sidosryhmiä ja kumppaneita, joiden kanssa teemme yhteistyötä.
Olemme samassa veneessä ja yhdessä tekemällä ja hyvällä yhteistyöllä varmistamme, että Lapin maakunnan asukkaat saavat hyvää palvelua.
Tapani Melaluoto
aluehallituksen puheenjohtaja Johdon blogi: H-hetki on käsillä
29.12.2022Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto jatkaa johdon blogisarjaa.29.12.2022
Johdon blogi: H-hetki on käsillä -
Lapin sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023 – tutut palvelut jatkuvatLapin julkisen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestäminen siirtyy Lapin...
Kuva: Lapin materiaalipankki
Lapin sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023 – tutut palvelut jatkuvat
27.12.2022Lapin julkisen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestäminen siirtyy Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Muutoksesta huolimatta palvelut jatkuvat ennallaan ja löytyvät tutuista paikoista ensi vuonnakin.
Sääʹmǩiõʹlle vueʹlnn.
Miten saan sosiaali- ja terveyspalveluita vuonna 2023?
Palvelut jatkuvat pääosin samanlaisina kuin nyt. Kohtaat tutut työntekijät samoissa tehtävissään. Palvelupisteet, kuten terveyskeskus ja sosiaalitoimisto, ovat samat, missä olet tottunut käymään. Myös yksityisille toimijoille ulkoistetut julkiset palvelut säilyvät ennallaan.
Jos saat palveluja tai etuuksia, ne jatkuvat ennallaan. Jos sinulla on varattuja aikoja vuodelle 2023 tai saat säännöllisesti jotain palvelua, ne jatkuvat sovitusti.
Jos tarvitset uuden ajan tai palveluntarpeen arvion, ota yhteyttä oman paikkakuntasi sote-palvelujen ajanvaraukseen tai palveluohjaukseen. Toistaiseksi sote-palvelujen yhteystiedot löytyvät edelleen kuntien ja kuntayhtymien sivuilta. Vuodenvaihteesta alkaen yhteystiedot löytyvät osoitteesta lapha.fi.
Mistä tiedän, mitä palveluita paikkakunnallani on ja mihin olla yhteydessä?
Ajantasaiset perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen tiedot löydät vuodenvaihteen 2023 jälkeen verkkosivuiltamme lapha.fi. Verkkosivuilta löydät sekä tietoa eri palvelujen sisällöstä että oman paikkakuntasi yhteystiedot. Osa palveluista on yhteisiä koko Lapin alueella.
Myös Kolpeneen palvelukeskuksen ja keskussairaaloiden tiedot siirtyvät uusille verkkosivuillemme vuoden 2023 aikana. Pelastuspalvelujen tiedot löydät edelleen osoitteesta lapinpelastuslaitos.fi.
Jaamme kaikille lappilaisille alkuvuoden aikana kotiin palveluesitteen, jossa kerromme paikkakunnan sote- ja pelastuspalveluista.
Palvelujen puhelinnumerot pysyvät pääosin ennallaan. Kemissä, Ranualla, Rovaniemellä, Tervolassa, Torniossa ja Ylitorniolla osa puhelinnumeroista on muuttunut. Vaikka soittaisit vanhaan numeroon, puhelu ohjautuu puolen vuoden ajan uuteen numeroon. Jos jätät takaisinsoittopyynnön tai työntekijämme jostakin muusta syystä soittaa sinulle, puhelu tulee uudesta numerosta. Tiedotamme mahdollisista tulevista puhelinnumerojen muutoksista erikseen.
Sote-henkilöstön sähköpostit ovat muuttuneet muotoon etunimi.sukunimi@lapha.fi. Pelastuspalvelujen henkilökunnan sähköpostiosoitteet pysyvät ennallaan ja ovat muotoa etunimi.sukunimi@lapinpelastuslaitos.fi.
Tuleeko palveluihin muutoksia?
Siirtymä hyvinvointialueelle on ensivaiheessa hallinnollinen, eikä palveluihin tule juurikaan asiakkaille näkyviä muutoksia heti vuoden 2023 alussa.
Esimerkiksi oman paikkakuntasi terveyskeskus jatkaa tutussa paikassa toimintaansa kuten ennenkin. Ympärivuorokautiset palvelut, kuten päivystys, vuodeosastot ja asumispalvelut jatkuvat katkeamattomina vuodenvaihteen yli. Kotiin annettavat palvelut, kuten kotihoito ja muut kotikäynnit, jatkuvat koko Lapin alueella kuten nytkin. Palvelusetelit ja yksityisiltä palveluntuottajilta ostetut palvelut jatkuvat ennallaan.
Sekä Lapin keskussairaala Rovaniemellä että Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä jatkavat toimintaansa normaalisti. Molemmissa sairaaloissa toimii muun muassa ympärivuorokautinen päivystys. Kiireettömissä asioissa hoitoon pääsee lääkärin lähetteellä vanhaan tapaan.
Palvelujen myöntämisperusteet yhtenäistyvät koko Lapissa. Uudet myöntämisperusteet koskevat kuitenkin pääasiassa uusia asiakkuuksia sekä tilanteita, joissa asiakkaan palveluntarvetta täytyy arvioida uudelleen.
Asiakasmaksut ja palkkiot yhtenäistyvät koko Lapissa. Asiakasmaksut ovat kuitenkin pääosin samat kuin mitä kunnissa on tällä hetkellä käytössä. Laskutustiedot muuttuvat. Jos haluat maksaa asiakasmaksut automaattisesti verkkopankistasi, sinun tulee tehdä uusi e-laskusopimus. Saat ohjeet vuoden ensimmäisen laskun liitteenä.
Perhehoidon kulukorvaukset sekä omais- ja perhehoidon palkkiot maksetaan jatkossa kuun 15. päivä. Henkilökohtaisten avustajien palkkiot maksetaan kuun 15. ja viimeinen päivä.
Mikä on Lapin hyvinvointialue?
Lapin hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen koko Lapin julkisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestämisestä. Hyvinvointialueella työskentelee lähes 8000 sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaista. Hyvinvointialue on Lapin suurin työnantaja.
Hyvinvointialueen muodostavat:
- Lapin 21 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut
- Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit
- Kolpeneen palvelukeskus, Oulunkaari Simon palvelujen osalta, Pelkosenniemen-Savukosken kansanterveystyön kuntayhtymä
- Lapin pelastuslaitos ja sopimuspalokuntalaiset
***
Lappi sotida peälštemkääzzkõõzz seʹrdde pueʹrrvââjjamvoudda 1.1.2023 – toobdâs kääzzkõõzz juätkkje
Lappi õõlmlaž sosiaal- da tiõrvâsvuõttkääzzkõõzzi di peälštemkääzzkõõzzi riâššmõš serdd Lappi pueʹrrvââjjamvoudda 1.1.2023 ääʹljeeʹl. Muttâz huõlǩâni kääzzkõõzz juätkkje seämmanalla ko ouddâl da käunnʼje toobdâs pääiʹǩin puõʹtti eeʹjj še.
Måʹhtt vuäǯǯam sosiaal- da tiõrvâsvuõttkääzzkõõzzid eeʹjj 2023?
Kääzzkõõzz juätkkje jeänaš seämmanalla ko ââʹn. Vuõinnlõõđak toobdâs tuâjjlaid seämma tuâjain. Kääzzkõspääiʹǩ, mâʹte tiõrvâsvuõttkõõskõs da sosiaalkoontâr lie seämma, koin leäk mättjam jieʹlled. Privatt tåimmjid ålgguum õõlmlaž kääzzkõõzz še seille seämmanalla ko ouddâl.
Jos vuäǯǯak kääzzkõõzzid leʹbe ouddõõzzid, tõk juätkkje seämmanalla ko ouddâl. Jos tuʹst lie ääiʹj vaʹrrjum ekka 2023 leʹbe vuäǯǯak mieʹrrkõskksânji mõõn-ne kääzzkõõzz, tõk juätkkje nuʹtt ko lij suåppum.
Jos taarbšak vaʹrrjeed ođđ ääiʹj leʹbe kääzzkõstaarb arvvõõzz, vääʹld õhttvuõđ jiijjad päiʹǩǩ-kååʹdd soti-kääzzkõõzzi ääiʹjvarrjummša leʹbe kääzzkõsvuäʹpstõʹsse. Soti-kääzzkõõzzi õhttvuõtt-teâđ käunnʼje õinn kååʹddi da kåʹddõhttõõzzi neʹttseeidain. Eeʹjjvaajtõõzzâst ääʹljeeʹl õhttvuõtt-teâđ käunnʼje addrõõzzâst lapha.fi.
Mâʹst teâđam, måkam kääzzkõõzz päiʹǩǩ-kåʹddstan lie da koon årra õõlǥam leeʹd õhttvuõđâst?
Ääiʹjpoddsaž vuâđđtiõrvâsvuõđhuâl da sosiaalkääzzkõõzzi teâđaid kaaunak eeʹjjvaajtõõzz 2023 mâŋŋa mij neʹttseeidain lapha.fi. Neʹttseeidain kaaunak teâđ jeeʹres kääzzkõõzzi siiskõõzzâst di jiijjad päiʹǩǩ-kååʹdd õhttvuõtt-teâđaid. Vueʹss kääzzkõõzzin lie õhttsaž obb Lappi vuuʹdest.
Kolpene kääzzkõskõõskõõzz da kruugghospitaali teâđ še seʹrdde mij ođđ neʹttseeidaid eeʹjj 2023 pââʹjest. Peälštemkääzzkõõzzi teâđaid kaaunak õinn addrõõzzâst lapinpelastuslaitos.fi. Jueʹǩǩep pukid lappiniiʹǩǩid eeʹjj aalǥâst domoi kääzzkõsbrosyyr, koʹst mušttlep päiʹǩǩ-kååʹdd soti- da peälštemkääzzkõõzzin.
Kääzzkõõzzi teʹlfon-nââmar lie jeänaš seämma ko ouddâl. Kemist, Ranuast, Ruäʹvnjaarǥâst, Tervolast, Torniost da Ylitorniost vueʹss teʹlfon-nââmrin lie mottjam. Håʹt soiʹttjeʹčiǩ vuäʹmm nââmra, teʹlfonsåitt jååʹđtââtt ođđ nââmra pieʹll eeʹjj ääiʹj. Jos raaukak što soiʹttjep tuʹnne mååust leʹbe mij tuâjjlaž mõõn-ne jeeʹres ääʹšš diõtt soiʹttai tuʹnne, teʹlfonsåitt puätt ođđ nââmrest. Jos pueʹttiääiʹjest teʹlfon-nââmar mottje, teâđtep tõʹst jeeʹrab.
Soti-tuâjjlažkååʹdd neʹttpååʹštaddrõõzz lie mottjam hämma ouddnõmm.sokknõmm@lapha.fi. Peälštemkääzzkõõzzi neʹttpååʹštaddrõõzz seilla seämma hääʹmest ko ouddâl: ouddnõmm.sokknõmm@lapinpelastuslaitos.fi.
Šâʹdde-a kääzzkõõzzid muttâz?
Serdd pueʹrrvââjjamvoudda lij vuõss-sââʹjest vaaldšemvuõđlaž, jie-ǥa kääzzkõõzzid šõõdd tâʹlles eeʹjj 2023 aalǥâst jiânnai muttâz, kook kuâsttjeʹče äʹššniiʹǩǩid.
Ouddmiârkkân jiijjad päiʹǩǩ-kååʹdd tiõrvâsvuõttkõõskõs juätkk tuejjummšes toobdâs pääiʹǩest seämmanalla ko ouddâl. Suutki pirrsaž kääzzkõõzz, mâʹte kååccmõš, puõccisââʹjj da jälstemkääzzkõõzz juätkkje puåtkknummužtää pâʹjjel eeʹjjvaajtõõzz. Domoi uvddum kääzzkõõzz, mâʹte dommhåidd da jeeʹres dommjeällmõõžž, juätkkje obb Lappi vuuʹdest seämmanalla ko ââʹn. Kääzzkõsliipp da privatt kääzzkõspuuʹtʼteejin vuåsttum kääzzkõõzz juätkkje seämmanalla ko ouddâl.
Kuhttu Lappi kruugghospital Ruäʹvnjaarǥâst da Länsi-Pohja kruugghospital Kemist juäʹtǩǩe tuejjummšez takainalla. Kuhttu hospitaalin tåimm ouddmiârkkân suutki pirrsaž kååccmõš. Ǩirrsâʹttem aaʹššin hoiddu piâss dåhttar vuõlttõõzzin nuʹtt mâʹte ouddâl.
Kääzzkõõzzi miõttâmvuâđ õhttnâʹvve obb Lappi vuuʹdest. Ođđ miõttâmvuâđ kueʹsǩǩe jeäʹrben ođđ äʹššneǩvuõđid di vueʹjjid, koin äʹššneeʹǩǩ kääzzkõstaaʹrb âlgg oʹđđest ärvstõõllâd.
Äʹššneǩmääus da pääʹlǩ õhttnâʹvve obb Lappi vuuʹdest. Äʹššneǩmääus lie kuuitâǥ jeänaš seämma, kook kååʹddin lie tän poodd âânnmõõžžâst. Laasktemteâđ mottje. Jos haaʹlääk mäʹhssed äʹššneǩmaausid automaattsânji neʹttbaaŋkstad, ton õõlǥak tuejjeed ođđ e-laskksuåppmõõžž. Vuäǯǯak vuäʹppõõzzid eeʹjj vuõssmõs laask meâlddõsân.
Piârhååid koollkoʹrvvõõzzid da ruåđi- da piârhååid paaʹlǩid määuʹset pueʹttiääiʹjest määnpââʹj 15. peeiʹv. Persoonlaž vieʹǩǩteeji paaʹlǩid määuʹset määnpââʹj 15. da mââimõs peeiʹv.
Mii lij Lappi pueʹrrvââjjamvuʹvdd?
Lappi pueʹrrvââjjamvuʹvdd vaʹsttad 1.1.2023 ääʹljeeʹl Lappi õõlmlaž sosiaal-, tiõrvâsvuõtt- di peälštemkääzzkõõzzi riâššmõõžžâst. Pueʹrrvââjjamvuuʹdest reâugga nuʹtt 8000 sosiaal-, tiõrvâsvuõtt- da peälštemsueʹrj ämmatneeʹǩǩ. Pueʹrrvââjjamvuʹvdd lij Lappi šuurmõs tuâjjuʹvddi.
Pueʹrrvââjjamvoudda koʹlle:
- Lappi 21 kååʹdd sosiaal- da tiõrvâsvuõttkääzzkõõzz
- Lappi da Länsi-Pohja puõccihåiddamvuuʹd
- Kolpene kääzzkõskõõskõs, Oulunkaari Simo kääzzkõõzzi pääiʹǩ, Pelkosenniemi-Savukoski meertiõrvâsvuõtt-tuâj kåʹddõhttõs
- Lappi peälštemstrooiʹtel da suåppmõščackkeemkåʹddneeʹǩǩ
Lapin sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023 – tutut palvelut jatkuvat
27.12.2022Lapin julkisen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestäminen siirtyy Lapin... -
Uudistamme verkkosivustoamme - hetkittäiset käyttökatkot mahdollisiaLapha.fi verkkosivusto uudistuu ja 14.-20.12.2022 välisenä aikana sivuilla voi esiintyä lyhyitä käyttökatkoja.
Uudistamme verkkosivustoamme - hetkittäiset käyttökatkot mahdollisia
13.12.2022Lapha.fi verkkosivusto uudistuu ja 14.-20.12.2022 välisenä aikana sivuilla voi esiintyä lyhyitä käyttökatkoja.
Lapin hyvinvointialue tuottaa Lapin julkiset sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut 1.1.2023 alkaen. Vuoden 2022 aikana emme vielä tuota palveluja, joten myös tällä sivustolla mahdollisesti huomaamasi sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteystiedot ovat vasta työn alla ja saattavat sisältää virheitä. Ajantasaiset sote- ja pelastuspalvelujen tiedot löydät edelleen kuntien ja kuntayhtymien verkkosivuilta.
Jos havaitset sivuston toiminnassa tai sisällöissä puutteita tai kehitettävää, sen voi tehdä helposti verkkosivujen palautelomakkeella.
Uudistamme verkkosivustoamme - hetkittäiset käyttökatkot mahdollisia
13.12.2022Lapha.fi verkkosivusto uudistuu ja 14.-20.12.2022 välisenä aikana sivuilla voi esiintyä lyhyitä käyttökatkoja. -
Toimialajohtajien sijaisetAluehallituksen päätöstiedote 31.10.2022 pidetystä kokouksesta.
Toimialajohtajien sijaiset
11.12.2022Aluehallituksen päätöstiedote 31.10.2022 pidetystä kokouksesta.
Lapin aluehallitus päätti, että sosiaalijohtajan sijaiset ovat perheiden ja työikäisten palveluiden johtaja Johanna Korteniemi, vammaisten palveluiden johtaja Mirja Kangas ja ikääntyneiden palveluiden johtaja Annukka Marjala.
Hallintojohtajan sijaiset ovat lakiasiainjohtaja Miikka Ruokamo, talousjohtaja Elisa Kusmin ja tekninen johtaja Anne Korhonen.
Pelastusjohtajan sijaiset ovat pelastuspäällikkö Harri Paldanius ja riskienhallintapäällikkö Timo Rantala.
Terveysjohtajan sijaisena toimii sosiaalijohtaja Liisa Niiranen ja kehitysjohtajan sijaisena hallintojohtaja Harri Tiuraniemi kunnes toimialoilla on virkasuhteessa olevia viranhaltijoita.
Toimialajohtajien sijaiset
11.12.2022Aluehallituksen päätöstiedote 31.10.2022 pidetystä kokouksesta.11.12.2022
Toimialajohtajien sijaiset -
Uutta pelastuspalvelujen sammutuskalustoa useisiin kuntiinAluehallituksen päätöstiedote 9.11.2022 pidetystä kokouksesta
Uutta pelastuspalvelujen sammutuskalustoa useisiin kuntiin
11.12.2022Aluehallituksen päätöstiedote 9.11.2022 pidetystä kokouksesta
Hyväksyttiin sammutusautojen hankinnat Äkäslompoloon ja Sodankylään sekä säilytysautojen hankinnat Kemiin, Tornioon ja Rovaniemelle.
Uutta pelastuspalvelujen sammutuskalustoa useisiin kuntiin
11.12.2022Aluehallituksen päätöstiedote 9.11.2022 pidetystä kokouksesta -
Pelastuslaitoksen palveluhinnasto perustuu valtakunnalliseen ohjeistukseenAluehallituksen päätöstiedote 30.11.2022 kokouksesta
Pelastuslaitoksen palveluhinnasto perustuu valtakunnalliseen ohjeistukseen
11.12.2022Aluehallituksen päätöstiedote 30.11.2022 kokouksesta
Aluehallitus päätti pelastuslaitoksen palveluhinnaston. Pelastuslaitoksen lakisääteiset tehtävät ovat maksuttomia, ellei niitä ole erikseen säädetty maksullisiksi. Maksullisia tehtäviä ovat esimerkiksi toistuvat virheelliset palohälytykset, jos ne aiheutuvat automaattisten palohälyttimien toimimattomuudesta. Toistuvista virhehälytyksistä voidaan kolmannesta hälytyksestä lähtien periä 990 euron maksu.
Muita maksullisia palveluja ovat erilaiset palotarkastukset, valvontatoimet ja kemikaalien käyttöön liittyvät tarkastukset. Pelastuslaitos voi periä maksuja myös kaluston vuokraamisesta sekä osasta pelastuslaitoksen järjestämistä koulutuksista. Alkusammutuskoulutus varhaiskasvatuksen, perusopetuksen sekä hoitolaitosten henkilöstölle on kuitenkin maksutonta.
Palveluhinnastot ovat nähtävissä esityslistan/pöytäkirjan liitteissä.
Pelastuslaitoksen palveluhinnasto perustuu valtakunnalliseen ohjeistukseen
11.12.2022Aluehallituksen päätöstiedote 30.11.2022 kokouksesta