Navigation Menu

Navigation Menu

Kaulavaltimon puhdistusleikkaus, kotihoito-ohje

Kaulavaltimon puhdistusleikkaus, kotihoito-ohje

Kaulavaltimon puhdistusleikkaus, kotihoito-ohje

 

Haluamme antaa tietoa kaulavaltimon puhdistusleikkauksen (carotis endarterectomia) jälkeisestä itsehoidosta, jotta toipumisesi jatkuu mahdollisimman hyvin. Sinun on myös tärkeää tietää, missä tilanteissa on hakeuduttava uudelleen hoitoon. 


Kaulavaltimon ahtautuman taustalla on tavallisimmin valtimonkovettumatauti. Sen seurauksena on suonten seinien paksuuntuminen ja kovettuminen sekä suonen ahtautuminen. Ahtautumat voivat aiheuttaa ohimeneviä aivoverenkiertohäiriöitä (TIA =transient ischemic attack), näköhäiriöitä tai aivoinfarktin.

Liikkuminen


Liikkuminen tehostaa toipumista. Päivittäinen rauhallinen liikunta, kuten kävelylenkit ja ohjeiden mukainen harjoittelu ovat hyvää toipumisvaiheen liikuntaa. Autolla ajo on sallittu neurologin ohjeistaman ajokiellon jälkeen tai mikäli erillistä ohjeistusta ei ole annettu kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Pitkillä automatkoilla on hyvä nousta välillä jaloittelemaan. Fysioterapeutti antaa ennen kotiutumista vielä erilliset liikkumista ja harjoittelua koskevat ohjeet. Voimakkaita ponnisteluja tulee välttää neljän viikon ajan.


Lääkehoito


Leikkauksen jälkeen Sinulle aloitetaan verenkiertolääkitys, ellei se ole jo käytössä. Kotiuttava hoitaja ohjaa Sinulle lääkitykseesi liittyvät asiat ja antaa mukaasi reseptit. Haavakipu on yleensä leikkauksen jälkeen lievää. Kipulääkettä kannattaa ottaa sen verran, että pystyt hengittämään ja liikkumaan mahdollisimman normaalisti. Haavakipu helpottaa 1-2 viikon kuluessa leikkauksesta. Voit lukea lisää kivunhoidostasi Ohje kipulääkityksestä kotiutuvalle potilaalle -lomakkeesta.


Kaulavaltimoleikkauksen jälkeen verenpaineessa saattaa tapahtua muutoksia. Seuraa verenpainettasi tavallista useammin ensimmäisten viikkojen ajan ja ota tarvittaessa yhteyttä omaan terveyskeskukseesi.

 

Haavanhoito 

 

Pidä haava puhtaana ja vältä haava-alueen koskettelua tulehtumisvaaran vuoksi. Suihkussa voi käydä normaalisti. Poista haavataitokset ennen suihkuun menoa. Suihkuta haava lämpimällä vedellä ja kuivaa leikkausalue painelemalla puhtaalla pyyhkeellä. Haavan voi tarvittaessa peittää puhtaalla sidoksella, joita voit ostaa apteekista. Siisti ja erittämätön haava saa olla ilman sidosta. Saunaan voit mennä, kun ompeleet on poistettu. Katso erillinen Haavanhoito-ohje ja ompeleiden poisto -lomake.

Joskus leikkausalueella on verenvuotoa, mistä voi seurauksena olla mustelmaa tai verenpurkauma kaulalla, nämä häviävät itsekseen. Mikäli mustelma tai verenpurkauma laajenee tai kasvaa, ole yhtydessä omaan terveyskeskukseesi. Leikkausalueella on useita hermoja, joiden venytyksestä voi seurata tunnottomuutta iholla, mikä useimmiten häviää muutaman kuukauden kuluessa.

Joskus haava voi tulehtua. Epäillessäsi tulehdusta, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi. Ota sairaalasta saamasi haavainfektion seuranta- ja ilmoituslomake mukaan terveyskeskukseen mennessäsi.

 

Ummetus


Leikkaus, saamasi lääkkeet ja sairaalassaolo aiheuttavat herkästi virtsaamisvaikeuksia ja ummetusta. Leikkauksen jälkeen Sinun kannattaa olla liikkeellä, juoda vettä ja syödä kuitupitoista ruokaa suolen toiminnan parantamiseksi. Mikäli kotikonstit eivät auta ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa, voit ostaa apteekista ilman reseptiä myytäviä suolen sisältöä pehmentäviä lääkkeitä tai pienoisperäruiskeita. 


Elintavat


Omilla elintapojen valinnoilla pystyt vaikuttamaan sairauden uusiutumiseen tai etenemiseen. Esim. tupakointi ja kovien rasvojen käyttäminen lisäävät verisuoniahtaumien syntymistä ja pahenemista. Säännölliset kolesteroli-, verensokeri- ja verenpaineseurannat omassa terveyskeskuksessa suositellaan tehtäväksi vuosittain.


Säännöllinen liikunta edesauttaa verisuoniterveyttä vähentäen ahtaumien muodostumista valtimoiden seinämiin. Sopivia liikuntamuotoja ovat kävely, kuntopyörällä polkeminen, pyöräily, uinti haavojen parannuttua, sauvakävely, hiihto sekä muut verenkiertoelimistöä kuormittavat kestävyysliikuntamuodot hyötyliikuntaa unohtamatta. 


Sairausloma


Sairauslomaa kirjoitetaan työstäsi riippuen. Kotiuttava hoitaja antaa lääkärin kirjoittaman todistuksen. 

 

Kotiutuminen ja jatkohoito

 

Lasku annetaan kotiutettaessa tai postitetaan kotiin. Kotiuttava hoitaja tilaa Sinulle tarvittaessa lääkärin luvalla taksikyydin (paaritaksi jos matka yli 30 min), jolloin maksat vain omavastuun taksissa. Varaudu esittämään Kela-korttisi kuljettajalle. 

Katso seurantakäynnit erillisestä lomakkeesta. 

Mikäli toipumisessasi on ongelmia (esimerkiksi tulehdusoireet, hengenahdistus, lisääntyvä kipu tai muut toimenpiteeseen liittyvät asiat) ota ensisijaisesti yhteyttä virka-aikana omaan terveyskeskukseesi tai tarvittaessa voit kysyä toimintaohjeita Lapin keskussairaalan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksestä (016) 322 4800 tai hakeutua hoitoon edellä mainittuihin paikkoihin. 

Hakeudu oman terveyskeskukseen päivystykseen heti jos Sinulla ilmenee uusia halvaus- tai näönmenetysoireita tai voimakasta päänsärkyä, joka ei helpota Sinulle määrätyillä kipulääkkeillä.

Mikäli Sinulle jäi kysyttävää osastolla tapahtunutta hoitoasi koskien, voit soittaa osastollemme (016) 328 4200 (mielellään iltapäivisin). Jos asiasi koskee seurantakäyntejä, ole yhteydessä verisuonikirurgian poliklinikkaan (016) 328 2321.