Omavalvonta
Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonta
Omavalvonnalla tarkoitetaan niitä keinoja ja toimia, joilla palvelunjärjestäjä ja palveluntuottaja valvovat, seuraavat ja arvioivat toimintaansa. Omavalvonnalla varmistetaan asiakkaiden yhdenvertaisuus sekä palvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus ja laatu. Omavalvonnalla varmistetaan, että toimintaa toteutetaan lainmukaisesti ja sopimuksia noudattaen. Lisäksi siihen kuuluu riskitilanteiden tunnistaminen ja epäkohtiin puuttuminen. Jokaisen Lapin hyvinvointialueen palveluja tuottavan toimijan vastuulla on huolehtia siitä, että asiakkaan ja potilaan oikeudet toteutuvat.
Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan yleinen ohjaus kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle. Laillisuusvalvontaviranomaisina toimivat Valvira ja aluehallintovirastot.
Lapin hyvinvointialueen valvonnan vastuuyksikkö kuuluu hyvinvointialueen hallinto- ja tukipalvelujen toimialueeseen, valvonta ja varautuminen -vastuualueeseen. Valvonnan vastuuyksikkö valvoo sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistoimintaa ja palvelutuotantoa (julkinen ja yksityinen).
Omavalvonta
Lapin hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen omavalvontaohjelma sisältää hyvinvointialueelle kuuluvien sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen omavalvonnan periaatteet.
Omavalvontaohjelmalla varmistetaan, että Lapin hyvinvointialueen asukkaat saavat perusoikeuksien heille turvaamat, tarpeidensa mukaiset palvelut oikeaan aikaan, yhdenvertaisesti ja saavutettavasti, laadukkaasti ja turvallisesti. Omavalvontaohjelma konkretisoi lakisääteiset velvoitteet ja yhdenmukaistaa valvonnan käytännön toteutuksen mahdollistaen vaikuttavan valvonnan toteuttamisen asiakkaiden ja potilaiden parhaaksi.
Tiina Puotiniemi
valvontapäällikkö
Valvonta ja varautuminen
Yhteystiedot
Tiina Puotiniemi
valvontapäällikkö
Valvonta ja varautuminen
Yhteystiedot