Navigation Menu

Navigation Menu

Mahantähystys

Mahalaukuntähystys

Mahalaukuntähystys eli gastroskopia

Mahalaukun tähystys tehdään taipuisalla tähystimellä ja kestää noin 10 minuuttia. Tähystin viedään suun kautta ruokatorveen, mahalaukkuun ja edelleen ohutsuolen alkuosaan.

Tarvittaessa teitä lääkitään tähystyksen yhteydessä, lääkityksen jälkeinen seuranta on 1-2 tuntia. Mahdollisen lääkityksen vuoksi varautukaa saattajaan tai käyttäkää yleistä kulkuneuvoa. Lääkityksen jälkeen autolla ajaminen on tähystyspäivänä kielletty.

Mikäli käytätte verenohennuslääkettä (esim. Marevan, Arixtra, Plavix, Clopidogrel, Efient, Eliquis, Persantin, Pradaxa, Xarelto, Brilique, Lixiana), kysykää ohjeet lääkkeen mahdollisesta tauottamisesta lähettävältä/hoitavalta lääkäriltä.

Ennen tähystystä

Olkaa syömättä ja juomatta edellisestä illasta klo 24.00 lähtien.

Jos tähystys tehdään aamupäivällä (klo 8.00-12.00), saatte kuitenkin ottaa aamulääkkeenne (ei sokeritautilääkkeitä) vesilasillisen kanssa ennen klo 06.00.

Jos tähystys tehdään iltapäivällä (klo 12.00-15.00), saatte ottaa esim. vettä, mehua, kahvia tai teetä ja aamulääkkeenne (ei sokeritautilääkkeitä) ennen klo 8.00.

Tähystyksen jälkeen

Voitte syödä ja juoda heti normaalisti, ellei toisin määrätä.

Mikäli tähystyksen yhteydessä on otettu näytteitä, tulehduskipulääkkeiden käyttö tähystyspäivänä on kielletty.

Muut lääkkeenne voitte ottaa tavalliseen tapaan. Myös alkoholin käyttö on kielletty tähystyspäivänä näytteiden otosta johtuvan vuotoriskin vuoksi.