Navigation Menu

Navigation Menu

Sepelvaltimoiden tietokonetomografiatutkimus

Sepelvaltimoiden tietokonetomografiatutkimus

Sepelvaltimoiden tietokonetomografiatutkimus

Sinulle on varattu aika sepelvaltimoiden tietokonetomografiatutkimukseen. Tietokonetomografia (lyhenne ct tai tt) on kuvausmenetelmä, jolla saadaan kehosta leikekuvia. Sepelvaltimot ovat sydämen pinnalla kulkevia verisuonia, jotka huolehtivat sydänlihaksen verenkierrosta. Kuvauksessa käytetään röntgensäteitä sekä tarvittaessa jodipitoista varjoainetta, jota annetaan laskimon kautta verenkiertoon.

Tutkimukseen valmistautuminen

Sinun tulee olla syömättä ja juomatta kaksi tuntia ennen tutkimusta. Älä käytä tutkimusaamuna myöskään alkoholia, kahvia, teetä tai kolajuomia ja vältä tupakointia. Tutkimusaamuna säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet voit kuitenkin ottaa pienen vesimäärän kanssa. Ota yhteyttä lähettävän poliklinikan hoitajaan, jos epäilet olevasi raskaana tai sinulla on todettu jodiyliherkkyys tai sinulla on munuaisten vajaatoiminta.

Tutkimuksen suorittaminen

Röntgenhoitaja valmistelee sinut tutkimukseen ja suorittaa kuvauksen röntgenlääkärin ohjeiden mukaan. Tutkimus esivalmisteluineen kestää noin puoli tuntia, josta kuvauksen osuus on vain muutaman minuutin. Joskus kiireelliset päivystystutkimukset aiheuttavat muutoksia tutkimusaikatauluihin.

Tutkimus suoritetaan EKG-tahdistettuna ja hengityspidätyksen aikana. Sydänsähkökäyrällä (EKG) saadaan tietoa sydämen toiminnasta. Sydämen sähköistä käyrää seurataan kuvauksen aikana iholle laitettavien elektrodien avulla. Kuvauksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että sydämen syke on mahdollisimman rauhallinen ja tasainen. Tarvittaessa sinulle annetaan sydämen sykettä alentavaa lääkettä. Kuvauksen aikana sinulle annetaan ohjeita hengityksen pidättämiseen.

Tutkimuksen jälkeen huomioitavaa

Tutkimus ei yleensä aiheuta sivuvaikutuksia. Tutkimuksessa käytetään varjoainetta ja se poistuu virtsan mukana. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä. Tämän vuoksi sinun on hyvä nauttia nesteitä tavallista runsaammin tutkimuksen jälkeen.

Mikäli sinulla on sokeritautilääkitys ja munuaisten vajaatoiminta, sokeritautilääkitys tauotetaan tarvittaessa tutkimuksen jälkeen.

Tuloksen tehdystä tutkimuksesta saat lähettävältä poliklinikalta.