Navigation Menu

Tietoa meistä

Tietoa Meistä Banneri

Valossa ja kaamoksessa

Lapin hyvinvointialue kulkee rinnallasi kaikenlaisina aikoina, elämäsi eri tilanteissa ja olosuhteissa. Lappilaisena voit luottaa, että hyvinvointialue on tukenasi niin valoisina kuin varjoisinakin ajanjaksoina.

Luontopolku kesällä.

Ilmoitustaulu: Ajankohtaista hyvinvointialueen päätöksenteossa

Ajankohtaista hyvinvointialueen päätöksenteossa

Aluevaltuuston kokous pidetään ma 10.2.2025

Voit seurata kokousta etänä tämän linkin kautta.

Nested Applications

h3-tuoreimmat esityslistat

Tuoreimmat esityslistat

h3-viimeisimmät pöytäkirjat

Viimeisimmät pöytäkirjat

Ajankohtaista palveluissa Linkki otsikko

Asset Publisher

  1. Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioon
    Neuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin, mutta irtisanomisia voi tulla, jos työntekijä...

    Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioon

    13.1.2025

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioon

    Ensihoidon henkilökuntaa seisomassa ambulanssin edustalla.

    Vuoden vaihteessa Pelastustoimi ja Ensihoito yhdistyivät Pelastus- ja ensihoitopalvelujen toimialaksi.

    13.1.2025

    Neuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin, mutta irtisanomisia voi tulla, jos työntekijä ei hyväksy tarjottua uutta työsopimusta. Säästöjä haetaan jättämällä täyttämättä osa avoimista tehtävistä ja uudelleenorganisoimalla nykyisiä tehtäviä. Palvelussuhteen ehtojen muutokset koskevat enintään 468 henkilöä, ja lomautuksia ei voida poissulkea.

    Lapin hyvinvointialueella käynnistettiin yhteistoimintaneuvottelut 23.10.2024, jotka päättyivät 3.12.2024. Neuvottelut kohdistuivat kaikkiin toimintoihin ja neuvottelujen piirissä oli koko hyvinvointialueen henkilöstö. Tavoitteena oli talouden sopeuttaminen sekä organisaation madaltaminen. Neuvotteluissa käsiteltiin johtamis- ja organisaatiorakenteen muutoksia sekä vuoden 2025 talousarviota. Säästötavoite johtamisjärjestelmän keventämiselle oli 1,8 miljoonaa euroa vuodelle 2025.

    Työnantaja on pitänyt tiedoksiannon neuvotteluiden jälkeisestä päätöksenteosta neuvotteluosapuolille 13.1.2025. 

    Organisaatio ja johtamisjärjestelmä kevenee 

    Yksi merkittävistä muutoksista on Hallinto- ja tukipalvelujen sekä Kehittämis- ja strategiapalvelujen toimialojen yhdistäminen yhdeksi Tukipalvelujen toimialueeksi. Yhdistäminen alkaa osittain heti vuoden 2025 alusta ja jatkuu kevään aikana. Tukipalvelujen johtajana toimii kehitysjohtaja Mikko Häikiö. Toimialan vastuualueet ja tätä myöten vastuualuejohtajien tehtävät vähenevät nykyisestä kymmenestä neljään. Tukipalveluiden toimialueen vastuualueet ovat helmikuun alusta lähtien Järjestämisen tuki, Tietohallinto ja digitaaliset palvelut, Hallinnon tuki ja Tuotannon tuki.   

    Vuoden vaihteessa myös Pelastustoimi ja Ensihoito yhdistyivät Pelastus- ja ensihoitopalvelujen toimialaksi. Organisaatiorakenteesta ja vaikutuksista tiedotetaan muutoksen edetessä lisää.  

    Johtamisjärjestelmää kevennettiin tasoja vähentämällä myös Sosiaali- ja Terveyspalveluissa, sillä Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on madaltaa johtamisjärjestelmää niin, että johtamistasoja on pääsääntöisesti enintään neljä.  

    Yhteensä muutokset koskevat Lapin hyvinvointialueella noin sataa esihenkilö- ja johtotehtävissä toimivaa. 

    Neuvotteluissa korostui lähijohtaminen  

    Henkilöstön edustajat ovat tuoneet neuvotteluihin omia kysymyksiään ja ehdotuksiaan, joihin työnantajan edustajat ovat ottaneet kantaa. Keskusteluissa on korostunut lähijohtamistyön merkitys työntekijöiden arjessa. Lähijohtamisen arvo yksiköiden päivittäisen arjen sujuvuudelle sekä henkilöstön työhyvinvoinnille on suuri, ja asiaan on kiinnitettävä muutosten yhteydessä huomiota. 

    Neuvottelujen tulos 

    Neuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin. Irtisanomisia voi kuitenkin tulla, mikäli työntekijä/viranhaltija ei halua vastaanottaa hänelle tarjottua uutta työsopimusta/viranhoitomääräystä.

    Säästöjä haetaan myös jättämällä täyttämättä osa avoimista tehtävistä ja uudelleenorganisoimalla nykyisiä tehtäviä. Myös määräaikaisia palvelussuhteita jätetään mahdollisuuksien mukaan täyttämättä uudelleen. 

    Palvelussuhteen ehtojen olennaiset muutokset koskevat enintään 468 henkilöä. Lomautuksien käyttöä vuoden 2025 aikana ei voida poissulkea, niistä tullaan tarvittaessa neuvottelemaan henkilöstön edustajien kanssa vielä erikseen.  Yt-neuvotteluihin liittyviä henkilökohtaisia keskusteluja aletaan käydä aikaisintaan viikolla 3.   

    Talous tasapainoon 

    Lapin hyvinvointialueen talousarvio vuodelle 2025 on ensimmäistä kertaa vuositasolla tasapainossa eli rahoitus riittää kattamaan toiminnan kulut. Talousarvioesityksen saaminen tasapainoon on vaatinut paljon työtä, kun samanaikaisesti on pyritty varmistamaan lakisääteisten palvelujen saatavuus ja löytämään säästökohteita. Ensimmäinen onnistuminen on ollut uuden alijäämän kasvun pysäyttäminen. Aikaisempien vuosien alijäämien kattamiseen tulos ei vielä riitä. Aiempina vuosina syntynyt alijäämä on tarkoitus kattaa viimeistään vuonna 2030, mikä tarkoittaa, että säästökohteita on etsittävä jatkuvasti lisää. Talouden sopeuttamistoimet jatkuvat heti alkuvuodesta. 

    Lapin hyvinvointialueen tilinpäätös vuodelta 2023 oli 90,3 miljoonaa euroa alijäämäinen ja vuoden 2024 tilinpäätöksen alijäämäksi arvioidaan noin 88 miljoonaa euroa. Kun talousarvioesitys vuodelle 2025 päätyy nollatulokseen, ei uutta alijäämää kerry.  

    Aluevaltuusto  on hyväksynyt vuoden 2025 talousarvion 16.12.2024 

    Lisätietoja:  

    Jari Jokela, hyvinvointialuejohtaja

    jari.jokela@lapha.fi

    040 532 3998

    Ensihoidon henkilökuntaa seisomassa ambulanssin edustalla. Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioon
    13.1.2025
    Neuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin, mutta irtisanomisia voi tulla, jos työntekijä...
    Ensihoidon henkilökuntaa seisomassa ambulanssin edustalla.

    Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioon


    Neuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin, mutta irtisanomisia voi tulla, jos työntekijä ei hyväksy tarjottua uutta työsopimusta. Säästöjä haetaan jättämällä täyttämättä osa avoimista tehtävistä ja uudelleenorganisoimalla nykyisiä tehtäviä. Palvelussuhteen ehtojen muutokset koskevat enintään 468 henkilöä, ja lomautuksia ei voida poissulkea.

Nested Applications

Asset Publisher

  1. Aluehallituksen kokoustiedote 18.12.2024 pidetystä kokouksesta
    Valtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman...

    Aluehallituksen kokoustiedote 18.12.2024 pidetystä kokouksesta

    18.12.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Aluehallituksen kokoustiedote 18.12.2024 pidetystä kokouksesta

    18.12.2024

    Valtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman päivittäminen.

    Valtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman päivittäminen

    Lapin aluehallitus merkitsi tiedoksi valtioneuvoston päätöksen hyvinvointialueen lainanottovaltuuden muuttamisesta. Aiemmin Lapilla ei ollut lainanottovaltuuksia ensi vuodelle, mutta nyt valtio on myöntämässä valtuuksia 74 miljoonaa euroa.

    Hyvinvointialueen tulee toimittaa valtiolle muun muassa päivitetty investointisuunnitelma ja päivitetty talouden tasapainottamisohjelma. Valtioneuvosto haluaa varmistaa, että suunnitellut investoinnit ovat välttämättömiä ja että hyvinvointialueella on lainanhoitokykyä pitkällä aikavälillä.

    Valtioneuvosto totesi kesäkuussa, että yhdelläkään hyvinvointialueella ei ole laskennallista lainanottovaltuutta ensi vuonna. Valtio voi kuitenkin myöntää valtuuksia, jos investoinnit ovat välttämättömiä ja niitä ei ole mahdollista rahoittaa muuten. Lainavaltuuksien alustava myöntäminen perustui hyvinvointialueen taloudesta ja toiminnasta tehtyyn kokonaisarvioon.

    Ministeriö myönsi samalla kertaa lainanottovaltuuksia myös Pohjois-Savon hyvinvointialueelle.

     

    Muita päätöksiä

    Aluehallitus merkitsi tiedoksi tammi-lokakuun talousraportin. Aluehallitus edellyttää, että talouden sopeuttamistoimia jatketaan rohkeasti ja ripeästi.

    Vahvistettiin pelastuslaitoksen hinnasto vuodelle 2025 ja päätettiin selvittää, tulisiko hinnastoa muuttaa jatkossa matkailuun liittyvien valvontatehtävien osalta.

    Muutettiin organisaatiota niin, että päivystyspoliklinikkojen toiminta siirtyy somaattisen erikoissairaanhoidon alle. Pelastus- ja ensihoitopalvelut jakautuvat jatkossa pelastus-, turvallisuus-, ensihoito- ja tilannekeskuspalvelujen vastuualueisiin. Jo aiemmin on päätetty, että nykyiseen pelastustoimen toimialaan liitetään ensi vuoden alusta myös ensihoito.

    Päätettiin yhdistää hallinto- ja tukipalvelut ja kehittämis- ja strategiapalvelut yhdeksi tukipalvelujen toimialaksi ensi vuoden alusta lähtien. Tukipalvelujen johtajana toimii kehitysjohtaja Mikko Häikiö. Toimialan vastuualueet vähenevät ja ovat helmikuun alusta lähtien Järjestämisen tuki, Tietohallinto ja digitaaliset palvelut, Hallinnon tuki ja Tuotannon tuki.

    Hyväksyttiin sopimus Utsjoen Aspa-koti Goahtin toiminnan liikkeenluovutuksesta Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2025 alkaen. Sopimuksen myötä hyvinvointialueelle siirtyy kolme työntekijää. Aluehallitus päätti jo keväällä, että hyvinvointialue tuottaa ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen palvelut Utsjoella omana toimintana ensi vuodesta alkaen. Aspa-koti Goahti on ollut aiemmin nimellisesti erityisryhmien yksikkö. Asiakkaiden palvelutarpeen arvioinnissa on kuitenkin todettu, että asiakkaat ovat ikääntyneitä ja tarve on yhteisölliselle asumiselle.

    Dohkkehuvvui soahpamuš Ohcejoga Aspa-ruoktu Goađi doaimma fitnodatluobaheamis Lappi buresveadjinguvlui 1.1.2025 rájes. Soahpamuša mielde golbma bargi sirdásit buresveadjinguvlui. Guovlluráđđehus mearridii jo giđđat, ahte buresveadjinguovlu buvttada vuorasolbmuid searvvušlaš ássama bálvalusaid Ohcejogas iežas doaibman boahtte jagi rájes. Aspa-ruoktu Goahti lea ovdal leamaš eahpevirggálaččat sierrajoavkkuid ovttadat. Áššehasaid bálvalandárbbu árvvoštallamis lei dattetge gávnnahuvvon, ahte áššehasat leat vuorasolbmot ja dárbu lea searvvušlaš ássamii.

    Perustettiin sosiaalipalveluihin vuoden 2025 talousarvioon sisältyvät 11 sosiaaliohjaajan virkaa, kolme sosiaaliohjaajan virkaa, kaksi kuraattorin tointa, yksi perhetyöntekijän toimi, yksi lastenkodin johtajan virka, kolme tiimivastaavan virkaa, 14 ohjaajan tointa, 13 lähihoitajan tointa, 1 ravitsemustyöntekijän toimi, yksi laitoshuoltajan/ravitsemustyöntekijän toimi ja kahdeksan henkilökohtaisen avustajan tointa. Perustettavat tehtävät liittyvät muun muassa lastensuojeluyksikkö Tiippanan perustamiseen ja uuteen työllistymisen edistämistä koskevaan lakiin, joka vaatii lisäresurssia moniammatilliselta aikuissosiaalityöltä.

    Hyväksyttiin päivityksiä täydentävän ja ehkäisevän toimeentulon soveltamisohjeeseen. Muutokset ja lisäykset koskevat muun muassa sosiaalihuollon mukaisia asumispalveluja, edunvalvontapalkkiota ja toimeentulotuen takaisinperintää.

    Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski ikääntyneiden omakotitalojen lumenaurausta. Pyydettyä selvitystä ei tarvitse tehdä, sillä ikääntyneet voivat saada lumenaurauspalveluja ostamalla palveluntuottajilta tai poikkeuksellisissa tilanteissa kriteerien täyttyessä hyvinvointialueen järjestämänä tukipalveluna.

    Valittiin taloushallinnon järjestelmäkokonaisuuden toimittajaksi CGI Suomi Oy.

    Merkittiin tiedoksi Sodankylän vanhusneuvoston kannanotto, joka liittyi ikääntyneiden asumispalveluihin.

    Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski alijäämien kattamista. Hyvinvointialue toteuttaa erilaisia säästötoimia aktiivisesti ja pyrkii kattamaan alijäämät viimeistään vuonna 2030.

    Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski eettisiä hankintoja. Hyvinvointialue noudattaa hankinnoissaan velvoittavaa pakotelainsäädäntöä.

    Päätettiin oikaista aiempaa siivouspalvelujen hankintapäätöstä Simon perhe- ja sosiaalipalvelujen osalta.

    Aluehallituksen kokoustiedote 18.12.2024 pidetystä kokouksesta
    18.12.2024
    Valtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman...

    Aluehallituksen kokoustiedote 18.12.2024 pidetystä kokouksesta


    Valtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman päivittäminen.

Asset Publisher

  1. Ministeriöiden ja hyvinvointialueen edustajat yhtä mieltä: Lapin erityispiirteet tulee huomioida
    Lapin hyvinvointialueen johto ja ministeriöiden edustajat pitivät hyvinvointialueen muutostukiprojektin...

    Ministeriöiden ja hyvinvointialueen edustajat yhtä mieltä: Lapin erityispiirteet tulee huomioida

    18.12.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Ministeriöiden ja hyvinvointialueen edustajat yhtä mieltä: Lapin erityispiirteet tulee huomioida

    18.12.2024

    Lapin hyvinvointialueen johto ja ministeriöiden edustajat pitivät hyvinvointialueen muutostukiprojektin aloitustapaamisen keskiviikkona Rovaniemellä.

    Lapin hyvinvointialue toivoo, että valtioneuvosto huomioisi lainsäädännössä ja rahoituksessa Lapin erityispiirteet kuten pitkät välimatkat, runsaan matkailun sekä siirtymätasauksen tuoman rahoitusvajeen. Muita erityispiirteitä ovat ministeriöiden edustajien mukaan muun muassa Lapin turvallisuuspoliittinen rooli, raskas teollisuus ja erityinen luonto.

    Lapin hyvinvointialueen johto ja ministeriöiden edustajat pitivät hyvinvointialueen muutostukiprojektin aloitustapaamisen keskiviikkona Rovaniemellä. Tilaisuuteen osallistui muun muassa valtiovarainministeriön valtiosihteeri kansliapäällikkönä Juha Majanen, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemi sekä muita ministeriöiden ja THL:n edustajia.

    -Keskustelua käytiin hyvässä hengessä ja sellaisella tavoitteella, että hyvinvointialue saa ministeriöiltä konkreettista tukea uudistamistyöhönsä, toteaa aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto.

    Välimatkojen vuoksi palvelujen tuottaminen on Lapissa muuta maata haastavampaa.

    -Suurin osa hyvinvointialueista on pinta-alaltaan pienempiä kuin Inarin kunta, hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela kuvailee.

    Väkiluku vaihtelee sesongin mukaan, ja matkailu työllistää terveyspalveluiden lisäksi pelastuspalveluja ja esimerkiksi sosiaalipäivystystä.

    Hyvinvointialue toivoo valtiolta ratkaisua siirtymätasauksesta aiheutuneeseen 107 miljoonan alijäämään. Lappi pystyy kattamaan muut alijäämät lain vaatimaan vuoteen 2026 mennessä, mutta ei kaikkia siirtymätasauksesta johtuvia alijäämiä.

    Hyvinvointialueen mukaan Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintaa supistava uusi ns. sairaalalaki nostaa hyvinvointialueen kustannuksia noin 3,5 miljoonaa. Lapin kustannukset nousevat, kun sen täytyy maksaa Pohjois-Pohjanmaalla asioivista asiakkaista, mutta toisaalta ylläpitää omaa valmiutta. Siksi hyvinvointialue toivoo linjauksia erikoissairaanhoidon velvoitteisiin ja hyvinvointialueiden keskinäiseen laskutukseen.

    Lapin kuntien ICT-järjestelmät ovat olleet hyvin hajanaiset, minkä vuoksi niiden yhtenäistäminen on sekä hidasta että kallista. Hyvinvointialue vastaa myös saamenkielisten sote-palvelujen valtakunnallisesta kehittämisestä, mikä pitäisi huomioida rahoituksessa.

    Ministeriöiden edustajat näkevät Lapin mahdollisuuksina muun muassa vuokratyövoiman, tilakustannusten ja raskaiden asumispalvelujen vähentämisen sekä digipalvelujen kehittämisen. Hyvinvointialue saikin kiitosta siitä, että on jo tehnyt monipuolisia toimia esitettyjen säästökohteiden osalta.

    Lappi osallistuu kevääseen kestävään vapaaehtoiseen muutostukiprojektiin viiden muun hyvinvointialueen kanssa. Projekti tukee hyvinvointialueen talouden ja toiminnan suunnittelua, uudistumiskykyä ja päätöksentekoa. Vuoropuhelussa on tarkoitus tunnistaa toisaalta Lapin erityispiirteitä ja toisaalta keinoja alueen uudistumisen vauhdittamiseksi. Esimerkkinä ja vertailukohteina voivat toimia ratkaisut tai käytännöt, joita muut alueet ovat toteuttaneet onnistuneesti ja tuloksellisesti.

     

    Lisätietoja

    aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
    hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 532 3998

     

    Lapin hyvinvointialue toivoo, että valtioneuvosto huomioisi lainsäädännössä ja rahoituksessa Lapin erityispiirteet kuten pitkät välimatkat, runsaan matkailun sekä siirtymätasauksen tuoman rahoitusvajeen.

    Ministeriöiden ja hyvinvointialueen edustajat yhtä mieltä: Lapin erityispiirteet tulee huomioida
    18.12.2024
    Lapin hyvinvointialueen johto ja ministeriöiden edustajat pitivät hyvinvointialueen muutostukiprojektin...

    Ministeriöiden ja hyvinvointialueen edustajat yhtä mieltä: Lapin erityispiirteet tulee huomioida


    Lapin hyvinvointialueen johto ja ministeriöiden edustajat pitivät hyvinvointialueen muutostukiprojektin aloitustapaamisen keskiviikkona Rovaniemellä.

Asset Publisher

  1. Lapin aluevaltuuston kokoustiedote 16.12.2024 pidetystä kokouksesta
    Synnytyksistä tulee maksuttomia. Hyvinvointialue pystyy kattamaan muut alijäämänsä, mutta ei...

    Lapin aluevaltuuston kokoustiedote 16.12.2024 pidetystä kokouksesta

    16.12.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Lapin aluevaltuuston kokoustiedote 16.12.2024 pidetystä kokouksesta

    Hyvinvointialueen loiste-logo ja teksti:

    16.12.2024

    Synnytyksistä tulee maksuttomia. Hyvinvointialue pystyy kattamaan muut alijäämänsä, mutta ei siirtymätasauksesta johtuvaa rahoitusvajetta.

    Synnytykset maksuttomiksi

    Aluevaltuusto hyväksyi sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksuhinnaston vuodelle 2025. Synnytyksiin liittyvistä hoitojaksoista ei peritä maksua ensi vuonna. Hyvinvointialueen laskelmien mukaan synnyttäjien asiakasmaksut saadaan katettua, jos Meri-Lapin alueelta tai muilta hyvinvointialueilta tulee Lapin keskussairaalaan vajaa sata synnyttäjää enemmän kuin tilanteessa, jossa asiakasmaksuja ei poistettaisi. Myös veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut ja alle 25-vuotiaiden ehkäisy ovat jatkossakin maksuttomia.

    Lääkärintodistuksista perittävät maksut ja muut korotukset perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön asettamiin enimmäismaksuihin. Esimerkiksi perusterveydenhuollon maksut nousevat ensi vuoden alusta 22,5 prosentilla ja erikoissairaanhoidon maksut 45 prosentilla. Asiakas voi seurata vuosittaisen 762 euron maksukaton täyttymistä ja hakea vapautusta tai kohtuullistamista asiakasmaksuihin.

    Muutosesitys, että erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksuja ei korotettaisi, hävisi äänestyksen äänin 29-27, 3 tyhjää.

    Hyvinvointialue pystyy kattamaan muut alijäämänsä, mutta ei siirtymätasauksesta johtuvaa rahoitusvajetta

    Lapin hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion, joka tähtää nollatulokseen. Hyvinvointialue ei pysty kattamaan kaikkia vuosina 2023 ja 2024 syntyneitä alijäämiä lain puitteissa eli vuoteen 2026 mennessä. Hyvinvointialue ei saa katettua kokonaan siirtymätasauksesta johtuvaa osuutta, joka on noin 60 prosenttia kertyneistä alijäämistä eli noin 108 miljoonaa euroa.

    Lappi järjestää lakisääteiset palvelut, mutta joutuu sen vuoksi rikkomaan lakisääteistä velvollisuutta kattaa alijäämät tiukalla aikataululla. Tilanne on sama lähes kaikilla hyvinvointialueilla.

    ─ Tässä luottamushenkilöt ovat joutuneet valitsemaan, mitä lainsäädäntöä ei noudateta, ja näin ei pitäisi oikeusvaltiossa olla, hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela toteaa.

    Hyvinvointialueen rahoitus koostuu enimmäkseen laskennallisesta valtionrahoituksesta sekä lisäksi asiakasmaksuista ja projektirahoituksista. Siirtymätasaus leikkaa Lapin valtionrahoitusta ensi vuonnakin lähes 50 miljoonaa. Siirtymätasaus leikkaa Lapin rahoitusta, sillä ennen sote-uudistusta Lapin kunnat ovat ilmoittaneet käyttäneensä sote- ja pelastuspalvelujen järjestämiseen vähemmän rahaa kuin mitä nykyisen lainsäädännön perusteet edellyttäisivät.

    Hyvinvointialue lisää resursseja ennaltaehkäisevään työhön kuten kasvatus- ja perheneuvolatoimintaan ja nuorten ennaltaehkäisevään terveystyöhön. Tavoite on pienentää muun muassa erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun kustannuksia. Vuodeosastojen sekä vammaisten ja ikääntyneiden asumispalvelujen rakennetta kevennetään, ja toisaalta kotihoitoa, kotisairaalatoimintaa, digitaalisia palveluja ja eri toimijoiden yhteistyötä vahvistetaan.

    Lisää henkilöstökustannuksia aiheutuu uuden vammaispalvelulain, TE-uudistuksen sekä työllisyyden monialaiseen edistämiseen liittyvän TYM-lain myötä tarvittavasta lisähenkilöstöstä. Toisaalta asumispalvelujen henkilöstömitoitus laskee. Valtakunnalliset palkkojen korotukset nostavat henkilöstökuluja merkittävästi. Henkilöstökuluja pyritään pienentämään muun muassa sairaslomia ja vuokratyövoimaa vähentämällä ja omaa sijaispankkia hyödyntämällä.

    Synnytykset ja lastentautien ympärivuorokautinen osastotoiminta sekä psykiatrian päivystys ja tahdosta riippumaton hoito lakkaavat Länsi-Pohjan keskussairaalasta vuodenvaihteessa. Päivystävien erikoisalojen lääkärityö ja akuuttiklinikan toiminta siirtyvät Mehiläinen Länsi-Pohjalta hyvinvointialueen omaksi toiminnaksi. Jos eduskunta hyväksyy uuden sairaalaverkkolain, hyvinvointialue joutuu valmistautumaan useiden sairaalapalvelujen keskittämiseen Länsi-Pohjan keskussairaalasta Lapin keskussairaalaan.

    Aluevaltuusto äänesti, pitäisikö valtuustoryhmien toimintatukeen varattu noin 175 000 euroa käyttää palvelujen tuottamiseen. Toimintatuki päätettiin säilyttää äänin 32-23, 4 tyhjää. Aluevaltuusto päätti äänin 15-44, että kuntouttavaan työtoimintaan ja päivätoimintaan osallistuville vammaisille maksetaan ensi vuonnakin työosuusrahaa, jonka kustannukset ovat noin 200 000 euroa. Kokouksessa esitettiin 400 000 euron määrärahaa väestönsuojeluvalmiuden parantamiseen, mutta esitys kaatui äänin 47-10, 2 tyhjää. Aslak-helikopterin toiminnan varmistamiseksi kokouksessa esitettiin 100 000 euron määrärahaa, mutta esitys kaatui äänin 39-19, yksi tyhjä.

    Aiempina vuosina syntynyt alijäämä on tarkoitus kattaa viimeistään vuonna 2030, mikä tarkoittaa, että säästökohteita on etsittävä jatkuvasti lisää. Talouden sopeuttamistoimet jatkuvat heti alkuvuodesta.

    Monipuolisia investointeja ympäri Lappia

    Aluevaltuusto hyväksyi päivitetyn investointisuunnitelmaesityksen vuosille 2025–2028 sekä investointisuunnitelmaesityksen vuosille 2026–2029. Investointisuunnitelma vuodelle 2026 on noin 150 miljoonaa ja koko suunnitelmakaudelle 2026–2029 yhteensä noin 430 miljoonaa. Lainanottovaltuuden tarve vuodelle 2025 on noin 74 miljoonaa euroa.

    Vuoden 2025 ja 2026 suurimpia rakennushankkeita ovat muun muassa Lapin keskussairaalan laajennushankkeesta aiheutuvat muutostyöt muualle sairaalaan, Länsi-Pohjan keskussairaalan tilamuutokset ja perusparannukset, Rovaniemen, Kemijärven ja Ivalon pelastusasemat sekä Rovaniemen kehitysvammaisten asumisyksikkö. Suurimpia pitkäaikaisilla sopimuksilla toteutettavia kohteita ovat Rovaniemen ikäihmisten Näsmä 2 -palveluasunnot, Savukosken Saukoti, Kemin ja Rovaniemen kehitysvammaisten yksiköt ja Rovaniemen päiväkeskus, sijaishuoltoyksikkö Tiippana, Tornion ikääntyneiden Ruskakoti sekä Enontekiön Luppokodin ja ensihoidon tilat. Pienempiä kohteita ovat Karesuvannon terveysasema ja Sodankylän pelastuslaitoksen kalustosuoja.

    Myös it-järjestelmät sekä terveys- ja pelastuspalvelujen laite- ja kalustohankinnat ovat suuria investointeja. Esimerkiksi sammutusautoja oltaisiin hankkimassa vuonna 2025 ja 2026 Inariin, Ivaloon, Pelloon, Muonioon, Tornioon ja Ylitorniolle sekä säiliöautoja Kittilään, Sodankylään ja Ylitornioon.

    Investointien toteuttamisesta tehdään erilliset päätökset.

    Muita päätöksiä

    Määrättiin aluevaltuuston sihteeriksi hallintosihteeri Mari Haataja ja hänen varahenkilökseen hallintopäällikkö Rauni Jokelainen.

    Hyväksyttiin aluevaltuuston kokousaikataulu keväälle 2025. Kokouksia järjestetään mahdollisuuksien mukaan eri paikkakunnilla ja niihin järjestetään etäosallistumismahdollisuus.

    Merkittiin tiedoksi luottamushenkilöiden ja ylimmän johdon ajantasaiset sidonnaisuusilmoitukset.

    Merkittiin tiedoksi tarkastuslautakunnan väliarviointi sekä tarkastuslautakunnan itsearviointiraportti.

    Hyväksyttiin selvitys organisaation madaltamiseksi ja johtajien ja esihenkilöiden vähentämiseksi. Esitetyistä toimenpiteistä päätetään erikseen siltä osin, kun ne eivät sisälly ensi vuoden talousarvioon. Organisaatiouudistusten tavoite on säästää jo ensi vuonna noin 1,8 miljoonaa. Työryhmä ehdottaa, että vuoden 2025 alusta lähtien hallinto- ja tukipalvelut sekä kehittämis- ja strategiapalvelut yhdistettäisiin. Sosiaali- ja terveyspalvelujen organisaatiota madallettaisiin niin, että tasoja olisi pääsääntöisesti enintään neljä. Ensihoitopalvelut ja tilannekeskus yhdistettäisiin pelastuspalvelujen kanssa. Lisäksi vuoden 2026 alussa sosiaalipalvelut- ja terveyspalvelut yhdistettäisiin yhdeksi toimialaksi. Ehdotukset luottamushenkilöorganisaation muutoksista valmistellaan tammikuun loppuun mennessä.

    Hyväksyttiin muutoksia hallintosääntöön. Pelastustoimen toimiala kattaa jatkossa sekä pelastus- että ensihoitopalvelut. Aluehallitus voi jatkossa halutessaan siirtää toimivaltaansa kuuluvan merkittävän asian aluevaltuustolle poliittisen kannan muodostamiseksi. Aluevaltuusto päättää jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluyksikön ja pelastusaseman perustamisesta ja pysyvästä sulkemisesta.

    Päätettiin keventää ikääntyneiden asumispalvelujen rakennetta Itäisellä ja Lounaisella alueella talouden tasapainottamissuunnitelman mukaisesti. Kemin Nestorin laitoshoito ja palvelukoti sekä Iltarusko-palvelukoti lakkautetaan. Tornion Suensaaren palvelukeskuksen laitoshoito muutetaan ympärivuorokautisen ja lyhytaikaisen palveluasumisen yksiköksi. Sodankylässä Nutukkaan toiminta ikääntyneiden asumispalveluyksikkönä päättyy vuoden 2025 loppuun mennessä. Nutukkaan tiloihin siirretään vammaisten asumispalveluyksikkö Mesikämmenen toiminta sekä hyvinvointialueen toimistotiloja. Nutukkaan päätös syntyi kahden äänestyksen jälkeen. Asiaa ei palautettu valmisteluun, vaan käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 37-19, 3 tyhjää. Nutukkaan jatkaminen vaikeasti muistisairaiden asumispalveluyksikkönä sai 19 ääntä ja lopettaminen 38 ääntä, kaksi äänesti tyhjää.

    Päätettiin jatkaa vuodelle 2024 hyväksytyn ensihoidon palvelutasopäätöksen voimassaoloa toistaiseksi. Sairaalaverkon ja palveluverkon muutokset edellyttävät palvelutasopäätöksen päivittämistä ensi vuoden aikana.

    Merkittiin tiedoksi osavuosikatsaus tammi-syyskuulta. Edellytetään, että talouden sopeuttamistoimissa edetään osallistavasti, tehokkaasti, rohkeasti ja ripeästi.

    Hyväksyttiin muutoksia vuoden 2024 talousarvioon. Talousarvion alijäämä kasvaa noin 73 miljoonasta noin 89 miljoonaan. Kulut kasvavat perheiden ja työikäisten sekä vammaisten palveluissa sekä hallinto- ja tukipalveluissa. Valtion rahoitus on kasvanut 3,4 miljoonalla.

    Päätettiin, että aluehallitus päättää talouden sopeuttamisohjelmaan tehtävistä välttämättömistä päivityksistä lainaottovaltuuden saamista varten.

    Merkittiin tiedoksi aluevaltuutettu Heli Trögin eroaminen perussuomalaisten valtuustoryhmästä.

    Hyvinvointialueen loiste-logo ja teksti: Lapin aluevaltuuston kokoustiedote 16.12.2024 pidetystä kokouksesta
    16.12.2024
    Synnytyksistä tulee maksuttomia. Hyvinvointialue pystyy kattamaan muut alijäämänsä, mutta ei...
    Hyvinvointialueen loiste-logo ja teksti:

    Lapin aluevaltuuston kokoustiedote 16.12.2024 pidetystä kokouksesta


    Synnytyksistä tulee maksuttomia. Hyvinvointialue pystyy kattamaan muut alijäämänsä, mutta ei siirtymätasauksesta johtuvaa rahoitusvajetta.

  2. Pelastuslaitosten paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto voitti sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon
    Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto on voittanut Sosiaali- ja...

    Pelastuslaitosten paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto voitti sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon

    13.12.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Pelastuslaitosten paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto voitti sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon

    Kolme paloriskiasumisen verkoston jäsentä poseeraa ja esittelee diplomia kameralle.

    Kuva: Suomen Palopäällystöliitto, Joel Kauppinen

    13.12.2024

    Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto on voittanut Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon 2024. Lapin pelastuslaitoksen verkoston edustaja oli vastaanottamassa palkintoa kuluneella viikolla.

    Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto on kehittänyt aktiivisesti yhteistyötä sosiaali- ja terveysalan sekä pelastuslaitosten välillä. Verkosto on järjestänyt koulutuksia ja seminaareja paloriskiasiakkaan tunnistamiseen sekä paloriskitapauksista ilmoittamisesta pelastusviranomaiselle. Verkosto on edistänyt suomalaista asumisen paloturvallisuutta ja saanut vähennettyä palokuolemia.

    Paloriskiasumisen asiantuntijaverkoston jäsenet ovat kehittämishenkisiä ammattilaisia, jotka pyrkivät parantamaan paloriskiasujan osallisuutta valvontaprosessissa sekä sujuvoittamaan moniviranomaisyhteistyötä. Verkosto on myös laatinut paloriskiasumisen oppaan, joka on saatavilla maksutta verkossa.

    Perusteet palkinnolle

    Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinto voidaan myöntää taholle, joka on tehnyt esimerkillistä onnettomuuksien ehkäisytyötä sosiaali- ja terveysalalla ja täten estänyt tai rajoittanut vahinkojen määrää tai toiminut ansiokkaasti sosiaali- ja terveysalan turvallisuuden kehittämiseksi tai kehittänyt sosiaali- ja terveysalan turvallisuutta edistävän laitteen tai toimintatavan.

    Kolme paloriskiasumisen verkoston jäsentä poseeraa ja esittelee diplomia kameralle. Pelastuslaitosten paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto voitti sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon
    13.12.2024
    Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto on voittanut Sosiaali- ja...
    Kolme paloriskiasumisen verkoston jäsentä poseeraa ja esittelee diplomia kameralle.

    Pelastuslaitosten paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto voitti sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon


    Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto on voittanut Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon 2024. Lapin pelastuslaitoksen verkoston edustaja oli vastaanottamassa palkintoa kuluneella viikolla. Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto on kehittänyt aktiivisesti yhteistyötä sosiaali- ja terveysalan sekä pelastuslaitosten välillä. Verkosto on järjestänyt koulutuksia ja seminaareja paloriskiasiakkaan tunnistamiseen sekä paloriskitapauksista...

  3. Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Organisaatiomuutoksissa kiinnitettävä huomiota yhteistyön vahvistamiseen"
    Tarkastuslautakunta hyväksyi marraskuun kokouksessaan vuoden 2024 arviointikertomukseen liittyvän...

    Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Organisaatiomuutoksissa kiinnitettävä huomiota yhteistyön vahvistamiseen"

    12.12.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Organisaatiomuutoksissa kiinnitettävä huomiota yhteistyön vahvistamiseen"

    12.12.2024

    Tarkastuslautakunta hyväksyi marraskuun kokouksessaan vuoden 2024 arviointikertomukseen liittyvän väliarvioinnin. Valtuusto käsittelee väliarviointia 16.12.2024 pidettävässä kokouksessa.

    Lapin hyvinvointialueen valtuutetut ovat toivoneet tarkastuslautakunnalta arviointitietoa useammin kuin kerran vuodessa. Tarkastuslautakunta vastaa tähän tiedontarpeeseen tekemällä vuoden 2024 arviointikertomuksen kahdessa vaiheessa. Tarkastuslautakunnan päätehtävä on arvioida, ovatko aluevaltuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet toteutuneet sekä onko toiminta ollut tuloksellista ja tarkoituksenmukaista. Marraskuussa valmistunut väliarviointi keskittyy pääasiassa talouden arvointiin.

    Talouden epätasapainotilanne jatkuu

    Tarkastuslautakunta katsoo, että talousraportointi Lapin hyvinvointialueella on kehittynyt ja yhdenmukaistunut. Lapin hyvinvointialueen talouden epätasapainotilanne kuitenkin jatkuu ja talouden sopeuttamisohjelma on hyväksytty aluevaltuustossa vasta huhtikuussa 2024.

    Organisaatiomuutoksissa on tarkastuslautakunnan mukaan varottava toiminnan siiloutumista. Työvoiman vuokrauksen vähentämistavoitteet eivät ole täysin toteutuneet vuoden 2024 aikana. Tarkastuslautakunnan mielestä henkilöstön säästötoimenpide-ehdotusten huomiointi olisi tärkeä osa osallistavaa johtamista ja motivaation ylläpitoa.

    Toimialojen tavoitteet kaipaavat selkeytystä

    Hyvinvointialuestrategia on hyväksytty helmikuussa 2023, mutta sitä ei ole toistaiseksi päivitetty. Tarkastuslautakunnan väliarvioinnin mukaan tavoitteiden seuranta on vaikeaa mittarien ja vertailukelpoisten tietojen puutteellisuuksien vuoksi. Toimialojen tavoitteita on liikaa, ja ne kaipaavat selkeytystä ja yhtenäistämistä. Strategian mittariston ja seurantajärjestelmän käyttöönotto on suunniteltu vuodelle 2025.

    Päätösvaltaa tulee hajauttaa

    Lapin hyvinvointialueen luottamushenkilöorganisaatio on säilynyt vuoden 2024 aikana ennallaan, ja saamen kielen lautakunta on aloittanut toimintansa. Tarkastuslautakunta huomauttaa, että henkilöstöorganisaatioon vuoden 2024 aikana tehdyillä pienillä muutoksilla ei ole kustannusvaikutuksia. Päätöksenteko on edelleen keskittynyt aluehallitukselle, eikä päätösvaltaa ole tarkoituksenmukaisesti hajautettu.

    Palvelualueiden rooli on väliarvioinnin mukaan edelleen epäselvä. Aluehallitus on perustanut organisaatiomuutosten valmistelutyöryhmän syyskuussa 2024, ja sen esitykset liitetään vuoden 2025 talousarviokäsittelyyn.

    Laadunhallintatyö etenee, ja toiminnanohjausjärjestelmä IMS:n (Integrated Management Systems) käyttöönotto on suunnitteilla loppuvuodelle 2024. Tarkastuslautakunta toteaa väliarvioinnissaan, että arviointityö ja toimintamallit Lapin hyvinvointialueella ovat vakiintumassa. Vuoropuhelu aluehallituksen ja aluevaltuuston kanssa on sujuvaa.

    Vesa Puuronen
    tarkastuslautakunnan pj.
    vesa.puuronen@lapha.fi
    050 320 3434

    Riitta Erola
    tarkastuspäällikkö
    riitta.erola@lapha.fi
    040 537 8271

    Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Organisaatiomuutoksissa kiinnitettävä huomiota yhteistyön vahvistamiseen"
    12.12.2024
    Tarkastuslautakunta hyväksyi marraskuun kokouksessaan vuoden 2024 arviointikertomukseen liittyvän...

    Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunta: "Organisaatiomuutoksissa kiinnitettävä huomiota yhteistyön vahvistamiseen"


    Tarkastuslautakunta hyväksyi marraskuun kokouksessaan vuoden 2024 arviointikertomukseen liittyvän väliarvioinnin. Valtuusto käsittelee väliarviointia 16.12.2024 pidettävässä kokouksessa.

  4. Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta
    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia...

    Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta

    11.12.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta

    Teksti

    11.12.2024

    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia investointeja ympäri Lappia.

    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta

    Lapin aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyisi sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksuhinnaston vuodelle 2025. Aluehallituksen esityksen mukaan synnytyksiin liittyvistä hoitojaksoista ei ensi vuonna perittäsi maksua. Hyvinvointialueen laskelmien mukaan synnyttäjien asiakasmaksut saataisiin katettua, jos Meri-Lapin alueelta tai muilta hyvinvointialueilta tulisi Lapin keskussairaalaan vajaa sata synnyttäjää enemmän kuin tilanteessa, jossa asiakasmaksuja ei poistettaisi.

    Lääkärintodistuksista perittävät maksut ja muut korotukset perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön asettamiin enimmäismaksuihin. Esimerkiksi perusterveydenhuollon maksut nousisivat ensi vuoden alusta 22,5 prosentilla ja erikoissairaanhoidon maksut 45 prosentilla.

    Veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut ja alle 25-vuotiaiden ehkäisy olisivat jatkossakin maksuttomia. Lapin aluevaltuusto päättää asiakasmaksuista kokouksessaan maanantaina 16. joulukuuta.

    Asiakas voi itse seurata vuosittaisen 762 euron maksukaton täyttymistä ja hakea vapautusta tai kohtuullistamista asiakasmaksuihin. Aluehallitus edellyttää maksukattojärjestelmän kehittämistä ja siitä raportointia. Asiakkaita tulee tiedottaa ja ohjeistaa maksukaton hyödyntämisestä ja kuinka hakea maksujen poistamista tai kohtuullistamista.

    Aluehallitus esittää monipuolisia investointeja ympäri Lappia

    Lapin aluehallitus esittää, että aluevaltuusto hyväksyisi päivitetyn investointisuunnitelmaesityksen vuosille 2025–2028 sekä investointisuunnitelmaesityksen vuosille 2026–2029. Investointisuunnitelma vuodelle 2026 olisi noin 150 miljoonaa ja koko suunnitelmakaudelle 2026–2029 yhteensä noin 430 miljoonaa. Lainanottovaltuuden tarve vuodelle 2025 olisi noin 74 miljoonaa euroa. Vuoden 2025 investointien toteuttamisesta tehtäisiin erilliset päätökset osana talousarviota.

    Vuoden 2026 suurimpia rakennushankkeita olisivat muun muassa Lapin keskussairaalan laajennushankkeesta aiheutuvat muutostyöt muualle sairaalaan, Rovaniemen, Kemijärven ja Ivalon pelastusasemat sekä Rovaniemen kehitysvammaisten asumisyksikkö.

    Suurimpia pitkäaikaisilla sopimuksilla toteutettavia kohteita olisivat Rovaniemen ikäihmisten Näsmä 2 -palveluasunnot, Savukosken Saukoti, Kemin ja Rovaniemen kehitysvammaisten yksiköt ja Rovaniemen päiväkeskus, Tornion ikääntyneiden Ruskakoti sekä Enontekiön ensihoidon tilat. Pienempiä kohteita olisivat Karesuvannon terveysasema ja Sodankylän pelastuslaitoksen kalustosuoja.

    Myös it-järjestelmät sekä terveys- ja pelastuspalvelujen laite- ja kalustohankinnat ovat suuria investointeja. Esimerkiksi sammutusautoja oltaisiin hankkimassa vuonna 2026 Muonioon, Tornioon ja Ylitorniolle sekä säiliöautoja Sodankylään ja Ylitornioon.

    Muita päätöksiä

    Aluehallitus hyväksyi liikkeenluovutussopimuksen, jonka myötä osa Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n toiminnasta ja henkilöstöstä siirtyy Lapin hyvinvointialueen palvelukseen vuoden 2025 alusta. Samalla jäljelle jäävän ostopalvelusopimuksen hinta pienenee. 

    Päätettiin, että rintasyövän seulonnat järjestetään jatkossa kaikilla paikkakunnilla. Seulonnat toteuttaa Terveystalo. 

    Hyväksyttiin palvelujen hintoihin tehtäviä korotuksia vuodelle 2025. Hyvinvointialue käyttää hintoja laskuttaessaan muita organisaatioita kuten muita hyvinvointialueita, vakuutusyhtiöitä ja puolustusvoimia.

    Hyväksyttiin aluehallituksen osalta muutoksia vuoden 2024 talousarvioon ja esitetään aluevaltuustolle, että sekin hyväksyisi muutokset. Talousarvion alijäämä kasvaa noin 73 miljoonasta noin 89 miljoonaan. Kulut kasvavat perheiden ja työikäisten sekä vammaisten palveluissa sekä hallinto- ja tukipalveluissa. Valtion rahoitus on kasvanut 3,4 miljoonalla.

    Päätettiin esittää aluevaltuustolle, että aluehallitus voisi päättää talouden sopeuttamisohjelmaan tehtävistä välttämättömistä päivityksistä lainaottovaltuuden saamista varten. Päivitykset noudattaisivat toiminta- ja taloussuunnitelmaa ja talousarviota sekä pohjautuisivat aluevaltuuston huhtikuussa hyväksymään talouden sopeuttamisohjelmaan. Päivitetty talouden sopeuttamisohjelma tuotaisiin tiedoksi aluevaltuustolle. 

    Aluehallitus hyväksyi omalta osaltaan selvityksen organisaation madaltamiseksi ja johtajien ja esihenkilöiden vähentämiseksi. Esitetyistä toimenpiteistä päätetään erikseen siltä osin, kun ne eivät sisälly ensi vuoden talousarvioon. Aluehallitus esittää, että myös aluevaltuusto hyväksyisi selvityksen. Organisaatiouudistusten tavoite on säästää jo ensi vuonna noin 1,8 miljoonaa. Työryhmä ehdottaa, että vuoden 2025 alusta lähtien hallinto- ja tukipalvelut sekä kehittämis- ja strategiapalvelut yhdistettäisiin. Sosiaali- ja terveyspalvelujen organisaatiota madallettaisiin niin, että tasoja olisi pääsääntöisesti enintään neljä. Ensihoitopalvelut ja tilannekeskus yhdistettäisiin pelastuspalvelujen kanssa. Lisäksi vuoden 2026 alussa sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistettäisiin yhdeksi toimialaksi. Ehdotukset luottamushenkilöorganisaation muutoksista tulee valmistella tammikuun loppuun mennessä.

    Esitetään aluevaltuustolle, että se hyväksyisi muutoksia hallintosääntöön. Pelastustoimen toimiala kattaisi jatkossa sekä pelastus- että ensihoitopalvelut. Aluehallitus voisi jatkossa halutessaan siirtää toimivaltaansa kuuluvan merkittävän asian aluevaltuustolle poliittisen kannan muodostamiseksi. Aluevaltuusto päättäisi jatkossa soteasemien, terveyskeskusten, sairaaloiden ja pelastusasemien lisäksi myös asumispalveluyksiköiden perustamisesta ja pysyvästä sulkemisesta.

    Päätettiin antaa hallinto-oikeudelle lausunto Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysten keskeyttämisestä vuonna 2025. Keskeyttämispäätöksestä on tehty ensin oikaisuvaatimus ja nyt myös aluevalitus.

    Hyväksyttiin SoteVirtuaalikirjasto Oy:n uusi osakassopimus. Yhtiö tuottaa muun muassa lääketieteellisiä aineistoja hyvinvointialueen henkilöstön käyttöön.

    Päätettiin antaa aluehallintovirastolle selvitys pelastuslaitoksen kiireellisten tehtävien toimintavalmiudesta Rovaniemellä ja Torniossa.

    Merkittiin tiedoksi tarkastuslautakunnan huomiot, jotka koskivat aluehallituksen antamia vastauksia vuoden 2023 arviointikertomuksesta.

    Valittiin palveluntuottajia ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen, erilaisten kuljetuspalvelujen ja potilasvakuutuksen palveluntuottajiksi

    Merkittiin tiedoksi aluehallintoviraston päätös psykologipalvelujen saatavuudesta hyvinvointialueella.

    Esitetään aluevaltuustolle, että se jatkaisi vuodelle 2024 hyväksytyn ensihoidon palvelutasopäätöksen voimassaoloa toistaiseksi. Sairaalaverkon ja palveluverkon muutokset edellyttävät palvelutasopäätöksen päivittämistä ensi vuoden aikana.

     

    Lisätietoja

    Esityslistat ja pöytäkirjat
    Tapani Melaluoto, aluehallituksen puheenjohtaja, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
    Jari Jokela, hyvinvointialuejohtaja, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998

    Teksti Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta
    11.12.2024
    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia...
    Teksti

    Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta


    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia investointeja ympäri Lappia.

Johdon blogi

Asset Publisher

  1. Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen linjaukset lähitulevaisuuteen päätetty
    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen...

    Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen linjaukset lähitulevaisuuteen päätetty

    20.12.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen linjaukset lähitulevaisuuteen päätetty

    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto.

    20.12.2024

    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarviosta.

    Hyvinvointialueen elinkaari kaksi vuotta

    Hyvinvointialueen toiminnan elinkaari on juuri nyt noin kahden vuoden mittainen.  Ihmisen elinkaareen verrattuna puhuisimme vuosi sitten kävelemään oppineesta lapsesta. Vertaus ei ole aivan kaukaa haettu. Edessämme on ollut paljon asioita, joiden kanssa elämiseen olemme saaneet oppia. Asiat ovat olleet tuttuja, mutta mittasuhteet ovat olleet valtavat, mm miljardibudjetti ja 8000 työntekijää.

    Lähtötilanne talousarvion valmisteluun

    Lähtökohdat vuoden 2025 talousarvion valmisteluun ovat olleet kovin erilaiset kuin vuosi sitten. Vuosi sitten meillä oli aluevaltuuston hyväksymä hyvinvointialuestrategia. Siitä ammensimme eväitä talousarvion ja taloussuunnitelman valmisteluun. Lopputulos oli sen mukainen. Hyvin ylätasolla olimme ja aluevaltuuston hyväksymään talousarvioon liittyi kymmenien miljoonien eurojen avoimet kysymykset, joihin ajattelimme vastausten löytyvän vuoden aikana.

    Nyt valmistelu on tapahtunut aivan eri lähtökohdista. Aluevaltuusto on päättänyt hyvinvointialueen palveluiden järjestämisohjelmasta, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategiasta, pelastus- ja ensihoidon palvelutasosta, pelastustoimen Pohjois-Suomen yhteistyösopimuksesta, henkilöstöohjelmasta, hankintastrategiasta, konserniohjeesta, investointisuunnitelmista. Vuoden 2024 aikana on tehty mittava valmistelu ja työ palvelujen uudistamisessa; vammaisten palvelujen palvelurakenteen keventämiseksi, ikääntyneiden palveluiden palvelurakenteen keventämiseksi, perusterveydenhuollon sairaalahoidon uudistamiseksi, palvelurakenteen muutoksista erikoissairaanhoitoon ja hyvinvointialueen talouden sopeuttamisohjelmasta.  

    Aluevaltuusto on päättänyt myös hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmasta sekä hyvinvointialueen osallisuusohjelmasta vuosille 2024-2026.

    Aluevaltuusto teki lokakuun 28. päivä hyvin konkreettisia päätöksiä. Hyväksyimme suunnitelman sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluverkon muutoksista Lapin hyvinvointialueella.

    Edellä kertomani on luonut aikaisempaa huomattavasti paremman valmiuden talousarvion ja taloussuunnitelman valmisteluun. 

    Talousarvio vuodelle 2025

    Valmistelu ja päätöksenteko on mennyt isoin harppauksin eteenpäin. Ja se näkyy ensi vuoden talousarviossa. Aluehallitus asetti tavoitteeksi palvelujen turvaamisen sekä tulojen ja menojen tasapainon vuonna 2025. Aluevaltuuston päätös vuoden 2025 talousarvioksi on tasapainossa. Uutta alijäämää ei synny. Olen useassa yhteydessä todennut, että tämä on todella iso askel eteenpäin ja antaa uskoa tulevaisuuteen. Ensi vuoden talousarvioesityksellä ei vielä vuosina 2023 ja 2024 syntyneitä alijäämiä kateta. Suunta on kuitenkin oikea!

    Aluehallituksen käsittelyssä keskusteltiin kovasti siitä, onko esitys realistinen ja myös toteutettavissa. Huolta totta kai kannettiin lakisääteisten ja tärkeitten peruspalvelujen turvaamisesta. Tätä virkajohdolta aktiivisesti kysyttiin. Hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien vastaukset olivat myönteisiä. Palvelut turvataan!

    Aluehallituksen puheenjohtajana arvioin, että valmistelussa ja päätöksenteossa on tehty hyvää työtä kuluneena vuonna. Aluehallituksen talousarviokäsittelyä leimasi ratkaisuhakuisuus ja yksituumaisuus. Sama jatkui mielestäni myös aluevaltuuston päätöksenteossa. Muutamasta kohdasta äänestettiin, mutta se kuuluu demokratiaan.

    Kiitos ja hyvää joulun aikaa

    Suuri kiitos Lapin hyvinvointialueen viranhaltijoille ja henkilöstölle hienosta työstä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa Lapin asukkaille. 

    Iso kiitos hyvinvointialueen päättäjille tärkeitten päätösten tekemisestä. Kiitos myös hyvinvointialueen yhteistyökumppaneille.

    Toivotan kaikille Rauhallista joulun aikaa ja hyvää tulevaa vuotta.

    Tapani Melaluoto
    Aluehallituksen puheenjohtaja
     

    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto. Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen linjaukset lähitulevaisuuteen päätetty
    20.12.2024
    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen...
    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto.

    Johdon blogi: Lapin hyvinvointialueen linjaukset lähitulevaisuuteen päätetty


    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarviosta.

  2. Johdon blogi: Satu tunnin maratonista
    Johdon blogi on luettavissa liitetiedostosta.

    Johdon blogi: Satu tunnin maratonista

    4.9.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Johdon blogi: Satu tunnin maratonista

    4.9.2024

    Johdon blogi on luettavissa liitetiedostosta.

    Johdon blogi: Satu tunnin maratonista (pdf)

    Lue lisäksi uutinen aiheesta: Lapin hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja Jokela: Sote-uudistus tehtiin 10-15 vuotta liian myöhään

    Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kannanotto asiaan osoitteessa pohde.fi

    Johdon blogi: Satu tunnin maratonista
    4.9.2024
    Johdon blogi on luettavissa liitetiedostosta.

    Johdon blogi: Satu tunnin maratonista


    Johdon blogi on luettavissa liitetiedostosta.

  3. Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueelta
    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen...

    Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueelta

    23.8.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueelta

    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluodon kuva.

    23.8.2024

    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen palveluverkon muutosten uudelleen valmistelusta. Melaluoto painottaa, että uudistusten määrätietoinen jatkaminen on välttämätöntä, ja että Lapin hyvinvointialueen toiminnan jatkaminen nykyisellä pohjalla on perusteltua.

    Hyvinvointialueista keskustellaan

    Viime päivinä on valtakunnassa käyty vilkasta keskustelua hyvinvointialueista. Kriittisimmissä arvioissa koko uudistuksen on arvioitu olevan epäonnistunut. Tällaisten arvioiden tekeminen on hätäistä ja aivan liian aikaista. On totta, että hyvinvointialueiden talousongelmat ovat isoja. Ongelmat eivät kuitenkaan johdu uudistuksesta tai hyvinvointialueista. Ongelmat olisivat esillä, oli malli mikä hyvänsä, ja olisivat todennäköisesti vielä suurempia, jos toimisimme aiemmalla kunta- ja kuntayhtymäpohjaisella mallilla.

    THL:n pääjohtaja Mika Salminen arvioi hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajien tapaamisessa kesäkuussa, että hyvinvointialueet ovat tehneet hyvää työtä. Pääjohtajan arvio on hyvä ottaa huomioon johtopäätöksiä tehtäessä. Edellisessä blogikirjoituksessani kerroin STM:n teettämästä ulkoisesta arvioinnista. Arvioinnin perusteella hyvinvointialueuudistuksen kansallinen valmistelu ja toimeenpano ovat saavuttaneet keskeisimmät tavoitteet. Hyvinvointialueille pitää antaa aikaa uudistusten toteuttamiseen. Nyt tarvitaan malttia.

    Valtion ja hyvinvointialueiden taloustilanne on niin haasteellinen, että niin Lapin hyvinvointialueen kuin muidenkin hyvinvointialueiden on vietävä uudistuksia määrätietoisesti ja viivyttelemättä eteenpäin. On ”hölmöläisten hommaa” alkaa tässä vaiheessa suunnittelemaan hyvinvointialueiden määrän karsimista. Historia on näyttänyt, että uusien päätösten tekeminen saattaisi viedä vuosia, ja siihen meillä ei ole varaa. 

    Lapin hyvinvointialueen osalta näen erinomaisen selvänä ja perusteltuna toiminnan jatkamisen nykypohjalta. Lapin hyvinvointialueen alue on ylivoimaisesti valtakunnan suurin ja olosuhteiltaan erilainen alue. 

    Lapissa valmistellaan palveluverkon muutoksia

    Aluevaltuuston huhtikuussa tekemistä palveluverkkoon liittyvistä päätöksistä on valitettu Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Valitusprosessit vievät yleensä paljon aikaa ja valitusten käsittely oikeusasteissa saattaa kestää vuoden ja jopa pidemmänkin ajan. Tähän perustuen aluehallitus on kesäkuussa päättänyt käynnistää palveluverkon muutoksia koskevan valmistelun uudelleen. 

    Aluehallitus hyväksyi syyskauden ensimmäisessä kokouksessa suunnitelman sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluverkon muutoksista. Valmistelu etenee siten, että odotamme hyvinvointialueen yhteistyökumppaneilta ja sidosryhmiltä syyskuun loppuun mennessä lausuntoja suunnitelmasta.

    Lausuntokierroksen jälkeen suunnitelman käsittely jatkuu aluevaltuuston seminaarissa ja aluehallituksessa. Tavoitteemme on, että suunnitelma on aluevaltuuston päätöksenteossa 28.10.2024.

    Hyvinvointialueen toiminnan ja talouden haasteet ovat niin suuria, että edellä kertomani palveluverkon uudelleen käsittely viivyttelemättä on välttämätöntä. Jos päätösten tekeminen siirtyy hamaan tulevaisuuteen, kasvavat talouden ongelmat vielä suuremmiksi ja siihenkään meillä ei ole varaa.

    Positiivisesti ajatellen uudelleen valmistelussa voimme ottaa entistäkin paremmin huomioon hyvinvointialueen tämän hetken tilanteen ja ne kokemukset, joita hyvinvointialueen lyhyen historian aikana on palveluista ja toiminnasta saatu. 

    Yhdessä tekemällä ja hyvällä yhteistyöllä eteenpäin

    Kesä alkaa kääntymään syksyyn. Kesä on ollut aurinkoinen ja lämmin. Toivottavasti hyvinvointialueen henkilöstö on saanut rentoutua kuluneen vuoden hektisestä työstä ja saanut kerättyä voimia työhön. Voimia tärkeään työhön.

    Myös hyvinvointialueen päätöksenteko on ollut telakalla pari kuukautta. Mutta nyt työ jälleen jatkuu. Toivottavasti saamme vietyä asioita hyvässä hengessä ja hyvällä yhteistyöllä eteenpäin. Näin toimien saamme aikaan hyviä päätöksiä Lapin ihmisten palveluihin ja myös henkilöstö voi katsoa luottavaisin mielin tulevaisuuteen.

    Yhteistyöterveisin
    Tapani Melaluoto
    Aluehallituksen puheenjohtaja  
     

    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluodon kuva. Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueelta
    23.8.2024
    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen...
    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluodon kuva.

    Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueelta


    Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen palveluverkon muutosten uudelleen valmistelusta. Melaluoto painottaa, että uudistusten määrätietoinen jatkaminen on välttämätöntä, ja että Lapin hyvinvointialueen toiminnan jatkaminen nykyisellä pohjalla on perusteltua.

Nested Applications

Palvelut kuva

Tyttö katsoo ikkunasta

Otsikko: Palvelut hyvinvointialueella

Palvelut hyvinvointialueella


Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin julkiset sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut.

Pelastuspalvelut löydät Lapin pelastuslaitoksen sivuilta.

Nested Applications

TYöpaikat kuva

Nainen työntää ilta-auringon valossa venettä rantaan

Otsikko: Työpaikat hyvinvointialueella

Työpaikat hyvinvointialueella


Tervetuloa tutustumaan Lapin suurimman työnantajan työpaikkoihin! Lapin hyvinvointialue on hyvä työnantaja, koska meillä kaikki tehtävät ovat ihmisen kokoisia. Meillä olet sopivasti mukavuusalueellasi, mutta opit samalla uutta.