Osallisuus
Osallisuuden verkkosivut ovat kehittymässä ja ne tulevat täydentymään, kun osallisuuden rakenteet ja toimintamallit valmistuvat.
Ajankohtaista aiheesta
-
Opiskelijoiden ja koululaisten loma-ajan päivätoiminnan järjestäminen vammaispalveluissa koulun joululoman aikana - toimita hakemus 29.11. mennessäLapin hyvinvointialue järjestää lyhytaikaista huolenpitoa koulujen loma-aikana, mikäli lapsi vammansa tai...
Opiskelijoiden ja koululaisten loma-ajan päivätoiminnan järjestäminen vammaispalveluissa koulun joululoman aikana - toimita hakemus 29.11. mennessä
6.11.2024
Opiskelijoiden ja koululaisten loma-ajan päivätoiminnan järjestäminen vammaispalveluissa koulun joululoman aikana - toimita hakemus 29.11. mennessä
6.11.2024
Lapin hyvinvointialue järjestää lyhytaikaista huolenpitoa koulujen loma-aikana, mikäli lapsi vammansa tai sairautensa vuoksi välttämättä sitä tarvitsee ja ellei perheellä ole muuta vaihtoehtoa käytettävissä. Loma-ajan hoidon hakemukset tulee toimittaa vammaispalveluihin 29.11.2024 mennessä.
Hyvinvointialue järjestää lyhytaikaista huolenpitoa koulujen loma-aikana, mikäli lapsi vammansa tai sairautensa vuoksi välttämättä sitä tarvitsee ja ellei perheellä ole muuta vaihtoehtoa käytettävissä. Vanhemmat vastaavat ensisijaisesti lapsen hoidosta myös koulun lomien aikana.
Joulun ja uuden vuoden välin hoidon tarpeessa ensisijainen vastuu katsotaan olevan vanhemmilla. Hyvinvointialue järjestää koululaisten loma-ajan hoitoa arkipäivisin huoltajien työssäkäynnin ja opiskeluiden mahdollistamiseksi tai erityistapauksessa muusta perustellusta syystä silloin, kun vanhemmat eivät loma-aikojaan sopimalla tai muutoin pysty järjestämään lapsensa hoitoa. Hakemus käsitellään vasta kun kaikki vaaditut liitteet on toimitettu.
Loma-ajan hoidon toimintapaikka ja henkilökunta tarkentuvat hakuajan päätyttyä.
Palauta hakemus liitteineen vammaispalveluihin viimeistään 29.11.2024. Mikäli hakemus saapuu myöhässä, emme voi taata lapsenne hoidon järjestämistä riittävän henkilöstöresurssin takia.
Hakemuksen palautusosoite
- Postitse tai paikan päälle: oman alueesi vammaispalvelun toimisto
- Sähköpostitse: vammaispalvelut.koululaiset@lapha.fi
Hakemuksen liitteeksi huoltajien tulee toimittaa työnantajan selvitys työssäkäynnistä tai oppilaitoksesta opiskelutodistus varatuille toimintapäiville.
Jos lapsi tarvitsee kuljetusta, täytä oheiseen hakemuslomakkeeseen tieto kuljetustarpeesta lomatoiminnan ajalle. Taksikuljetukset järjestetään vain lapsen virallisesta kotiosoitteesta.
Lisätietoja saat lapsesi asioita hoitavalta sosiaalityöntekijältä.
Opiskelijoiden ja koululaisten loma-ajan päivätoiminnan järjestäminen vammaispalveluissa koulun joululoman aikana - toimita hakemus 29.11. mennessä
6.11.2024Lapin hyvinvointialue järjestää lyhytaikaista huolenpitoa koulujen loma-aikana, mikäli lapsi vammansa tai...Opiskelijoiden ja koululaisten loma-ajan päivätoiminnan järjestäminen vammaispalveluissa koulun joululoman aikana - toimita hakemus 29.11. mennessä
Lapin hyvinvointialue järjestää lyhytaikaista huolenpitoa koulujen loma-aikana, mikäli lapsi vammansa tai sairautensa vuoksi välttämättä sitä tarvitsee ja ellei perheellä ole muuta vaihtoehtoa käytettävissä. Loma-ajan hoidon hakemukset tulee toimittaa vammaispalveluihin 29.11.2024 mennessä.
-
Vastaa kyselyyn ja vaikuta Lapin hyvinvointialueen viestinnän ja osallisuuden kehittämiseenOsallisuus ja viestintä -kyselyyn vastaamalla voit vaikuttaa Lapin hyvinvointialueen viestinnän...
Vastaa kyselyyn ja vaikuta Lapin hyvinvointialueen viestinnän ja osallisuuden kehittämiseen
24.10.2024
Vastaa kyselyyn ja vaikuta Lapin hyvinvointialueen viestinnän ja osallisuuden kehittämiseen
Kuva: Lapin materiaalipankki/ Terhi Tuovinen
24.10.2024
Osallisuus ja viestintä -kyselyyn vastaamalla voit vaikuttaa Lapin hyvinvointialueen viestinnän kehittämiseen ja tuoda esiin kokemuksiasi osallisuudesta.
Kyselyn avulla haluamme selvittää, miten sinä koet Lapin hyvinvointialueen viestinnän, millaisia kokemuksia sinulla on osallisuudesta terveys- ja hyvinvointipalveluihin liittyen ja miten haluaisit osallistua Lapin hyvinvointialueen kehittämiseen.
Voit vastata kyselyyn 24.10.–21.11.2024. Vastaaminen vie noin 15 minuuttia.
Tuloksia hyödynnämme Lapin hyvinvointialueen osallisuuden menetelmäpankin sekä viestinnän kehittämisessä.
Kiitos yhteistyöstä, kokemustesi jakamisesta ja ajastasi!
Tietoa kyselystäLoka-marraskuussa 2024 toteutettava kysely tehdään Lapin hyvinvointialueen toimeksiannosta. Kyselyn toteutuksesta vastaavat yhteistyössä Lapin yliopiston palvelumuotoilun maisteriohjelman opiskelija Heidi Hyytiäinen sekä hyvinvointialueen viestintäpalvelut ja osallisuustiimi.
Osallisuutta käsittelevä osuus liittyy Hyytiäisen pro gradu -tutkielmaan, jossa hän tutkii sitä, millaista on Lapin hyvinvointialueen osallisuus. Tutkimuksen tuotoksena syntyy Lapin hyvinvointialueen henkilöstölle osallisuuden menetelmäpankki.
Mikäli sinulla on kysyttävää tai tarvitset lisätietoja kyselystä tai vastausten käsittelystä, ota yhteyttä: hhyytiai@ulapland.fi. Kyselytutkimuksessa noudatetaan Lapin yliopiston Hyvän tieteellisen käytännön ohjeita.
Vástit gažadeapmái ja váikkut Lappi buresveadjinguovllu dieđiheami ja searvevuođa ovddideapmái
Searvevuohta ja dieđiheapmi -gažadeapmái vástidemiin sáhtát váikkuhit Lappi buresveadjinguovllu dieđiheami ovddideapmái ja buktit ovdan iežat vásáhusaid searvevuođas.
Gažademiin mii háliidit gávnnahit, mo don vásihat Lappi buresveadjinguovllu dieđiheami, makkár vásáhusat dus leat searvevuođas mii guoská dearvvašvuođa- ja buresveadjinbálvalusaide ja mo háliidivččet searvat Lappi buresveadjinguovllu ovddideapmái.
Sáhtát vástidit gažadeapmái 24.10.–21.11.2024. Vástideapmi váldá áiggi sullii 15 minuhta.
Gažadeami bohtosat ávkkástallojuvvojit Lappi buresveadjinguovllu searvevuođa metodabáŋkku ja dieđiheami ovddideamis.
Giitu ovttasbarggus, vásáhusaidat juohkimis ja iežat áiggis!
Dieđut gažadeami birra
Golggot-skábmamánus 2024 čađahuvvo gažadeapmi Lappi buresveadjinguovllu addin bargogohččosa mielde. Gažadeami čađahit ovttasbarggus Lappi universitehta bálvalushábmema magisttarprográmma studeanta Heidi Hyytiäinen ja buresveadjinguovllu dieđihanbálvalusat ja searvevuođajoavku.
Searvevuođa gieđahalli oassi gullá Hyytiäinena pro gradu -dutkamuššii, mas son dutká dan, makkár lea Lappi buresveadjinguovllu searvevuohta. Dutkamušas buvttaduvvo Lappi buresveadjinguovllu bargiide searvevuođa metodabáŋku.
Jos háliidat jearrat juoidá dahje dárbbašat lassedieđuid gažadeami dahje vástádusaid gieđahallama birra, váldde oktavuođa: hhyytiai@ulapland.fi. Gažadandutkamušas čuovvut Lappi universitehta Buori dieđalaš geavadaga rávvagiid.
Vastaa kyselyyn ja vaikuta Lapin hyvinvointialueen viestinnän ja osallisuuden kehittämiseen
24.10.2024Osallisuus ja viestintä -kyselyyn vastaamalla voit vaikuttaa Lapin hyvinvointialueen viestinnän...24.10.2024
Vastaa kyselyyn ja vaikuta Lapin hyvinvointialueen viestinnän ja osallisuuden kehittämiseenVastaa kyselyyn ja vaikuta Lapin hyvinvointialueen viestinnän ja osallisuuden kehittämiseen
Osallisuus ja viestintä -kyselyyn vastaamalla voit vaikuttaa Lapin hyvinvointialueen viestinnän kehittämiseen ja tuoda esiin kokemuksiasi osallisuudesta.
-
Kansalaisten digipalvelut yhdestä kanavastaUusia tapoja tarjota sosiaali- ja terveyspalveluja digitaalisesti kehitetään jatkuvasti. Lapin...
Kansalaisten digipalvelut yhdestä kanavasta
Asiakkaan antama palaute on tärkein palaute, asiakkaita vartenhan tätä tehdään”, tuumailtiin asukasarviointien päätteeksi.
11.10.2024
Uusia tapoja tarjota sosiaali- ja terveyspalveluja digitaalisesti kehitetään jatkuvasti. Lapin hyvinvointialue on useiden muiden hyvinvointialueiden tapaan yhtenäistämässä kansalaisille tarjottavia digipalveluja suunnittelemalla omaa, alueellista verkossa toimivaa digitaalista sote-keskusta.
Käytettävyys osana hankintaa
Digitaalisen sote-keskuksen valmistelut etenevät suunnitellussa aikataulussa. Asiointialustan hankintaprosessi on käynnissä ja tavoitteena on tehdä hankintapäätös marraskuussa. Osana hankintaprosessia Lapin hyvinvointialueen Digitaaliset palvelut -yksikkö järjesti käytettävyysarvioinnit kaikille kilpailutukseen osallistuneille asiointijärjestelmille.
- Käytettävyysarviointi tarkoittaa tilaisuutta, jossa valitut käyttäjät kokeilevat kilpailutuksen alla olevien järjestelmien käyttöä ja arvioivat sitä. Arviointi tapahtuu tekemällä ennalta määritellyt ja räätälöidyt käyttötapaukset ja arvioimalla niitä tiettyjen kriteerien kautta. Käytettävyyttä arvioimalla haluamme mahdollistaa helppokäyttöisen ja tarkoituksenmukaisen järjestelmän hankinnan, kertoo ulkopuolisena arvioija toimiva käytettävyysasiantuntija Teija Hakaoja Goforesta.
Asukkaat mukana digipalvelujen kehittämistyössä
Rovaniemellä 7.– 8.10. järjestetyt käytettävyysarviointitilaisuudet kokosivat Lapin hyvinvointialueen asukkaita eri puolilta Lappia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia arvioimaan palvelun käytettävyyttä.
- Käytettävyys tarkoittaa kuinka hyvin järjestelmällä voidaan suorittaa halutut tehtävät, sekä kuinka tehokasta, helppoa ja miellyttävää tuotteen käyttö on. Näissä arviointitilaisuuksissa testaaja saa kokemuksen siitä, kuinka hän kokee pääsevänsä tavoitteeseensa käyttäessään järjestelmää. Asukkaat omista käyttötapauksista ja ammattilaiset omistaan, jatkaa Hakaoja.
Lapissa asuvilla on oikeus osallistua ja vaikuttaa Lapin hyvinvointialueen päätöksentekoon ja palveluihin. Tieto vaikutusmahdollisuuksista ja osallistumisesta kuuluu asukkaidemme oikeuksiin.
- On ensiarvioisen tärkeää osallistaa asukkaitamme digitaalisten palvelujen kehittämiseen, ja käytettävyysarvioinnit ovatkin osa asiointialustan hankinnan laadullista arviointia. Lämmin kiitos jokaiselle arviointitilaisuuteen osallistuneelle, kiittelee Digitaaliset palvelut yksikön kehittämispäällikkö Piia Hirvonen.
Seuraa uutisointiamme digitaalisen sote-keskuksen valmistelusta.
Käytettävyysasiantuntija Teija Hakaoja perehdyttää asukkaita käytettävyysarvioinnin tekemiseen.
Kansalaisten digipalvelut yhdestä kanavasta
11.10.2024Uusia tapoja tarjota sosiaali- ja terveyspalveluja digitaalisesti kehitetään jatkuvasti. Lapin...11.10.2024
Kansalaisten digipalvelut yhdestä kanavastaKansalaisten digipalvelut yhdestä kanavasta
Uusia tapoja tarjota sosiaali- ja terveyspalveluja digitaalisesti kehitetään jatkuvasti. Lapin hyvinvointialue on useiden muiden hyvinvointialueiden tapaan yhtenäistämässä kansalaisille tarjottavia digipalveluja suunnittelemalla omaa, alueellista verkossa toimivaa digitaalista sote-keskusta.
Osallisuutta ohjaa osallisuus- ja asiakkuuslautakunta
Lautakunnan tehtävä on edistää hyvinvointialueen asukkaiden ja palvelujen käyttäjien osallistumista ja vaikuttamista hyvinvointialueen toimintaan. Lautakunta pitää huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä hyvinvointialueella.
Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimet
Lapin hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiä ovat nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto.
Vaikuttamistoimielimillä on tärkeä rooli hyvinvointialueen demokratiassa. Ne tuovat esille kyseisen asukasryhmän näkökulmaa ja tarpeita hyvinvointialueen toiminnan suunnittelussa, valmistelussa, toteuttamisessa ja seurannassa. Vaikuttamistoimielimet ovat lakisääteisiä, mutta niillä ei ole päätösvaltaa.
Viimeisimmät pöytäkirjat
Osallisuusohjelma
Lapin hyvinvointialueen osallisuusohjelma ohjaa ja johtaa osallisuutta edistävää työtä ja toimintaa. Päämääränä on luoda hyvinvointialueelle toimintakulttuuri, jossa osallisuus toteutuu päätöksenteossa, palveluissa ja niiden kehittämisessä sekä ihmisten arjessa. Ohjelma varmistaa erityisesti asukkaiden ja asiakkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.
Osallisuuden kehittäminen hyvinvointialueella
Hyvinvointia! nuorten virtuaalipeli
Pelin tavoitteena oli kerätä nuorilta mielipiteitä hyvinvointialueen palvelujen järjestämisestä ja lisäämään nuorten tietoisuutta hyvinvointialueen palveluista. Kohderyhmänä ovat 13–19-vuotiaat nuoret.
Lue lisää Hyvinvointia! -pelistä
Nuoret kysyivät, me vastaamme
Asukaspaneelikokeilu
Lapissa toteutetaan kaksi asukaspaneelikokeilua, joiden tavoitteena on tuoda ikääntyneiden näkökulma Lapin hyvinvointialueen päätöksentekoon.
Lisätietoa
Heljä Rahikkala
erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen (työ/virkavapaalla 26.1.2025 saakka)
Kehittämis- ja strategiapalvelut
Heljä Rahikkala
erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen (työ/virkavapaalla 26.1.2025 saakka)
Kehittämis- ja strategiapalvelut
Yhteystiedot
Heljä Rahikkala
erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen (työ/virkavapaalla 26.1.2025 saakka)
Kehittämis- ja strategiapalvelut
Yhteystiedot
Anne Luiro
erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen (26.1.2025 asti)
Kehittämis- ja strategiapalvelut
Anne Luiro
erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen (26.1.2025 asti)
Kehittämis- ja strategiapalvelut
Yhteystiedot
Anne Luiro
erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen (26.1.2025 asti)
Kehittämis- ja strategiapalvelut
Yhteystiedot
Hanna Marttila
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Rovaniemi, Ranua, Posio, Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola
YhteystiedotHanna Marttila
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Rovaniemi, Ranua, Posio, Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola
Yhteystiedot
Matkapuhelinnumero
Osoite
Pirkantie 11, 99300 Muonio
Hanna Marttila
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Rovaniemi, Ranua, Posio, Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola
Yhteystiedot
Matkapuhelinnumero
Osoite
Pirkantie 11, 99300 Muonio
Sini Veikanmaa
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Salla,Savukoski, Sodankylä, Utsjoki
YhteystiedotSini Veikanmaa
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Salla,Savukoski, Sodankylä, Utsjoki
Yhteystiedot
Osoite
Karistamontie 4, 99600 Sodankylä
Sini Veikanmaa
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Salla,Savukoski, Sodankylä, Utsjoki
Yhteystiedot
Osoite
Karistamontie 4, 99600 Sodankylä