Osallisuus
Osallisuuden verkkosivut ovat kehittymässä ja ne tulevat täydentymään, kun osallisuuden rakenteet ja toimintamallit valmistuvat.
Ajankohtaista aiheesta
-
Vaikuta Lapin hyvinvointialueen palvelusetelien sääntöihinPalvelusetelien sääntökirjaluonnokset ovat otakantaa.fi-palvelussa kommentoitavana sunnuntaihin 30.3.2025...
Vaikuta Lapin hyvinvointialueen palvelusetelien sääntöihin
24.3.2025
Palvelusetelien sääntökirjaluonnokset ovat otakantaa.fi-palvelussa kommentoitavana sunnuntaihin 30.3.2025 asti.
Lapin hyvinvointialue päivittää palvelusetelillä tuotettavien sosiaalipalveluiden sääntökirjoja. Nyt sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten palvelusetelipalvelut toteutetaan.
Voit kommentoida seuraavia sääntökirjan luonnoksia otakantaa.fi-palvelussa sunnuntaihin 30.3.2025 asti:
- Yleinen osa
- Omaishoidon tuen vapaat
- Vammaisten palvelut:
Henkilökohtainen apu
Vammaisen henkilön asumisen tuki - Ikääntyneiden palvelut:
Kotihoito
Ikääntyneiden asumispalvelut
Tukipalvelut
Lääkkeiden annosjakelu
Palveluseteli tarkoittaa, että hyvinvointialue maksaa osan asiakkaan yksityiseltä palveluntuottajalta ostamista palveluista. Hyvinvointialueen viranhaltija päättää palvelusetelin myöntämisestä, ja aluehallitus määrittää sen rahallisen arvon sekä muut käytännöt.
Osallistu ja vaikuta lopullisiin sääntöihin!
Vaikuta Lapin hyvinvointialueen palvelusetelien sääntöihin
24.3.2025Palvelusetelien sääntökirjaluonnokset ovat otakantaa.fi-palvelussa kommentoitavana sunnuntaihin 30.3.2025...Vaikuta Lapin hyvinvointialueen palvelusetelien sääntöihin
Palvelusetelien sääntökirjaluonnokset ovat otakantaa.fi-palvelussa kommentoitavana sunnuntaihin 30.3.2025 asti.
-
Hei sinä lappilainen nuori, hyödynnä kesätyöseteli ja työllisty kesäksi hyvinvointialueelleKiinnostaisiko kesätyö Lapin hyvinvointialueella? – Nappaa kesätyö kesätyösetelin avulla! Lapin...
Hei sinä lappilainen nuori, hyödynnä kesätyöseteli ja työllisty kesäksi hyvinvointialueelle
21.3.2025
Hei sinä lappilainen nuori, hyödynnä kesätyöseteli ja työllisty kesäksi hyvinvointialueelle
21.3.2025
Kiinnostaisiko kesätyö Lapin hyvinvointialueella? – Nappaa kesätyö kesätyösetelin avulla!
Lapin hyvinvointialue haluaa olla mukana auttamassa nuoria tutustumaan työelämään ja oppimaan erilaisia työelämän taitoja tarjoamalla avustavia kesätyötehtäviä. Meillä on haettavana eri mittaisia kesätöitä Inarin, Kemin, Kolarin, Ranuan, Rovaniemen, Savukosken, Tornion ja Utsjoen kunnissa.
Mitä kesätyö sisältää?
Kesätyöt pitävät sisällään erilaisia avustavia tehtäviä vammaisten ja ikääntyneiden palveluiden yksiköissä. Tehtävät voivat sisältää mm. viriketoiminnan järjestämistä vanhuksille (esim. askartelua, lukemista, musiikkihetkiä, pelaamista), avustamista ulkoilussa, pihatöitä, ikkunoiden pesua sekä avustavia tehtäviä keittiössä ja ruokailussa.
Näissä tehtävissä tärkeintä on positiivinen asenne sekä halu auttaa ja tehdä sovitut tehtävät vastuuntuntoisesti. Voit myös hyödyntää omia vahvuuksiasi työssä!
Mitä tarjoamme sinulle?
Tarjoamme sinulle mahdollisuuden tehdä kiinnostavia ja merkityksellisiä työtehtäviä, oppia uusia taitoja ja saada arvokasta työkokemusta mukavassa työyhteisössä!
Kesäsetelityön kesto on vähintään kaksi viikkoa ja työaika on 30 tuntia viikossa tai yhteensä vähintään 60 tuntia kesäkauden aikana. Työaika on 6 tuntia päivässä arkipäivisin, joten sinulle jää myös runsaasti aikaa nauttia kesästä.
Teemme kanssasi kirjallisen työsopimuksen. Maksamme työstä työehtosopimuksen mukaista kesätyöntekijän palkkaa. Perehdytämme sinut työtehtäviisi ja tuemme sinua tehtävässäsi koko kesätyösi ajan!
Kiinnostuitko? Tule meille kesätyökaveriksi hakemalla tehtävää Kuntarekry-sivuston kautta 31.3.2025 kello 15:00 mennessä!
*Tarkemmat tiedot kesätyötehtävistä löytyvät hakulomakkeelta. Mikäli olet kiinnostunut useammasta työtehtävästä, mainitsethan siitä hakemuksessasi.
Hei sinä lappilainen nuori, hyödynnä kesätyöseteli ja työllisty kesäksi hyvinvointialueelle
21.3.2025Kiinnostaisiko kesätyö Lapin hyvinvointialueella? – Nappaa kesätyö kesätyösetelin avulla! Lapin...21.3.2025
Hei sinä lappilainen nuori, hyödynnä kesätyöseteli ja työllisty kesäksi hyvinvointialueelleHei sinä lappilainen nuori, hyödynnä kesätyöseteli ja työllisty kesäksi hyvinvointialueelle
Kiinnostaisiko kesätyö Lapin hyvinvointialueella? – Nappaa kesätyö kesätyösetelin avulla! Lapin hyvinvointialue haluaa olla mukana auttamassa nuoria tutustumaan työelämään ja oppimaan erilaisia työelämän taitoja tarjoamalla avustavia kesätyötehtäviä. Meillä on haettavana eri mittaisia kesätöitä Inarin, Kemin, Kolarin, Ranuan, Rovaniemen, Savukosken, Tornion ja Utsjoen kunnissa. Mitä kesätyö sisältää? Kesätyöt pitävät sisällään erilaisia avustavia tehtäviä vammaisten ja ikääntyneiden...
-
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussaLapin hyvinvointialueen Nuorisovaltuusto esitti syksyllä 2024 toiveen opintomatkasta. Asiaa käsiteltiin...
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussa
20.12.2024
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussa
Nuorisovaltuustot Lapin hyvinvointialue ja Etelä-Pohjanmaa
20.12.2024
Lapin hyvinvointialueen Nuorisovaltuusto esitti syksyllä 2024 toiveen opintomatkasta. Asiaa käsiteltiin Nuorisovaltuuston kokouksessa 29.10.2024 §46. Matkan tavoitteena oli päästä verkostoitumaan
muiden hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen kanssa sekä päästä jakamaan tietoa kunkin alueen nuorisovaltuustojen toiminnasta. Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tunnistaa itse suurimmaksi haasteekseen jäsenien sitouttamisen toimintaan.Opintomatka toteutui joulukuussa 9.-13.12.2024. Matkalle lähtivät Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jere Ollonen, varapuheenjohtaja Emma Harju sekä jäsenet Rosa Wigley, Sonja Niemi ja Viia Halonen. Opintomatkalle lähtivät myös nuorisovaltuuston valmistelija Mirka Kankaanpää ja sihteeri Marjukka Jänkälä.
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuusto kutsuttiin tapaamaan Seinäjoelle Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuustoa. Tapaamisessa oli paikalla Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuuston puheenjohtajisto sekä kolme jäsentä. Myös molempien nuorisovaltuustojen tukiaikuiset sekä valmistelija olivat mukana tapaamisessa.
Tapaamisen aikana he tutustuivat toisiinsa Ystävyyden verkko-leikillä. Nuorisovaltuustolaiset kertoivat omista toimintatavoistaan toisilleen ja jakoivat toimivaksi havaittuja vinkkejä nuorisovaltuustojen toiminnan kehittämiseksi ja jäsenten sitouttamiseksi. Yhteisenä haasteena koetiin nuorisovaltuustojen jäsenien matkustaminen kokouksiin. Päivän aikana he työskentelivät pienryhmissä ’Learning cafe/oppimiskahvila-menetelmää’ hyödyntäen, pohtien seuraavia teemoja:
1. Viestintä: mitä, miten, missä ja kuka?
2. Jäsenten sitouttaminen: millä keinoilla nuoret saadaan aktiivisesti toimintaan mukaan? Mitä tulee tehdä? Mitä pitää välttää?
3. Nuorten osallisuus ja sen vahvistaminen: miten kuulemme oman alueemme nuoria laajemmin? Miten tavoitamme erilaiset nuoret, eri tavoin aktiiviset nuoret? Miten, missä ja kuka?
Päivän päätteeksi osallisuus- ja asiakkuuspäällikkö Jussi Salminen piti esityksen Teamsillä Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Soite) osallistuvasta budjetoinnista, jota he kokeilevat ensimmäisenä hyvinvointialueena. Osallistuvassa
budjetoinnissa Keskipohjalaiset voivat tehdä verkon kautta ehdotuksia rahan suuntaamisesta tiettyjen kriteerien mukaan.Opintomatka jatkui Seinäjoelta Helsinkiin. Keskiviikkona nuorisovaltuusto vieraili Helsingin keskustakirjasto Oodin nuorisotilassa. Oodissa toteutunutta tapaamista organisoi alueellisen osallisuuden asiantuntija Sara Nyman Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:stä. Tapaamiseen osallistui Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston lisäksi nuorisovaltuuston edustajia Päijät-Hämeestä, Keski-Pohjanmaalta sekä Kymenlaaksosta.
Tapahtuman aluksi Oodin nuorisotilan työntekijät; nuoriso-ohjaaja Kasper Pitkänen ja alueohjaaja Melinda Palmgren kertoivat nuorisotilasta ja sen toiminnasta. Nuorisotilan toiminta on suunnattu erityisesti yläkouluikäisille nuorille, mutta kaikki 11-25-vuotiaat ovat tilaan tervetulleita.
Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton (Nuva ry) puheenjohtaja Markus Koski kävi myös Oodissa tapaamassa nuoria. Hän kertoi puheessaan omasta työstään sekä urapolustaan liiton puheenjohtajan rooliin. Hän keskusteli myös nuorten kanssa ajankohtaisista, heitä puhututtavista asioista. Keskusteluissa hän antoi omiin kokemuksiin peilautuvia vinkkejä, miten nuorisovaltuustojen jäseniä voisi sitouttaa toimintaan enemmän. Kosken mielestä live tapaamisten järjestäminen heti toiminnan alkuvaiheessa on isossa roolissa ryhmäytymisen näkökulmasta.
Nuorten välisissä keskusteluissa nousi esille haasteet nuorisovaltuuston kokouksiin/toimintaan osallistumisesta koulupäivien aikana. Ohjeistukset ja toimintatavat ovat vaihtelevia koulujen kesken. Joissain kouluissa nuorisovaltuuston toimintaan osallistuminen tunnistetaan tärkeäsi tehtäväksi, joten lupa mahdolliseen poissaoloon järjestyy helposti, mutta jotkut koulut taas eivät hyväksy poissaoloja, jos ne aiheutuvat nuorisovaltuuston toiminnasta. Myös tuntien korvattavuuteen liittyvät asiat vaihtelevat suuresti alueittain/kouluittain. Tähän nuoret toivovat selvästi yhtenäisempää linjausta ihan maanlaajuisesti. Päijät-Hämeen nuorisovaltuusto on tehnyt asiasta aloitteen kokouksessaan 19.12.2024 §6.
’’Päijät-Hämeen hyvinvointialueen nuorisovaltuusto esittää, että Päijät-Hämeen hyvinvointialueen oppilaitoksissa tunnustetaan nuorisovaltuustojen toiminnan merkitys ja tuetaan aktiivisesti nuorten osallisuutta näissä vaikuttamiselimissä. Oppilaitosten tulee hyväksyä poissaolot niiltä tunneilta, joilta nuori joutuu poistumaan, mikäli syynä on nuorisovaltuuston toimintaan osallistuminen.’’
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston jäsenet keskustelivat Markus Kosken kanssa maaseutupolitiikan tilannekuvasta. Koski vei nuorten terveiset eteenpäin Valtioneuvoston Maaseutupolitiikan neuvostolle (MANE), jonka kokous järjestettiin samana päivänä.Oodista matka jatkui kohti Eduskuntataloa. Eduskunnassa Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuusto pääsi tapaamaan ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista Lapin kansanedustaja Markus Lohen (kesk.) ja Johanna Oja-Niemelän (sdp) kanssa. Keskusteluissa käytiin mm. läpi ajankohtaisia asioita. Lohi esitteli nuorisovaltuustolle Valtiovarainvaliokunnan kokoushuoneen, jossa hän toimii puheenjohtajana ja kertoi sen historiasta.
Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Auton avustaja Tuomas Stöckel piti kattavan esittelykierroksen Eduskuntatalolla ja Pikkuparlamentissa. Eduskunnan valtiosalissa nuorisovaltuusto tapasi muun muassa Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen (kok.), tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan (kok.) sekä kansanedustaja Sara Seppäsen (ps.), Mari-Leena Talvitien (kok.) ja Ben Zyskowiczin (kok.).
Nuorisovaltuusto seurasi torstaina Eduskunnan kyselytuntia paikan päällä, jossa kansanedustajat kysyivät hallituksen ministereiltä ajankohtaisista asioista. Nuorisovaltuusto pääsi myös vierailemaan Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) Meritullinkadulla. He tapasivat sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) erityisavustaja Hannu Peurasaaren, jonka kanssa nuoret keskustelivat mieltä askarruttavista asioista. Keskusteluissa nousi esille mm. palveluverkkomuutokset, valtion tuottavuusohjelma, nuorten mielenterveys/terapiatakuu, turistivero ja kalateiden rakennus.
Opintomatka oli Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston kokemuksen mukaan onnistunut. He saivat paljon hyviä vinkkejä siihen, miten Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toimintaa voidaan kehittää jatkossa. Verkostoituminen myös koettiin merkittäväksi asiaksi.
-Tiedän nyt paljon enemmän käsittelemistämme asioista. Pääsimme vieläpä tapaamaan vanhoja tuttuja ja verkostoitumaan uusien, ihanien ihmisten kanssa myös oman nuvamme keskellä. Sain myös kauan kaipaamaani vertaistukea osallisuuden ja aktiivisuuden kasaantumisen kanssa ja huomasimme ongelman olevan maanlaajuinen, kertoo nuorisovaltuuston jäsen Sonja Niemi
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussa
20.12.2024Lapin hyvinvointialueen Nuorisovaltuusto esitti syksyllä 2024 toiveen opintomatkasta. Asiaa käsiteltiin...Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussa
Lapin hyvinvointialueen Nuorisovaltuusto esitti syksyllä 2024 toiveen opintomatkasta. Asiaa käsiteltiin Nuorisovaltuuston kokouksessa 29.10.2024 §46. Matkan tavoitteena oli päästä verkostoitumaan muiden hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen kanssa sekä päästä jakamaan tietoa kunkin alueen nuorisovaltuustojen toiminnasta. Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tunnistaa itse suurimmaksi haasteekseen jäsenien sitouttamisen toimintaan. Opintomatka toteutui joulukuussa 9.-13.12.2024....
Osallisuutta ohjaa osallisuus- ja asiakkuuslautakunta
Lautakunnan tehtävä on edistää hyvinvointialueen asukkaiden ja palvelujen käyttäjien osallistumista ja vaikuttamista hyvinvointialueen toimintaan. Lautakunta pitää huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä hyvinvointialueella.
Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimet
Lapin hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiä ovat nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto.
Vaikuttamistoimielimillä on tärkeä rooli hyvinvointialueen demokratiassa. Ne tuovat esille kyseisen asukasryhmän näkökulmaa ja tarpeita hyvinvointialueen toiminnan suunnittelussa, valmistelussa, toteuttamisessa ja seurannassa. Vaikuttamistoimielimet ovat lakisääteisiä, mutta niillä ei ole päätösvaltaa.
Viimeisimmät pöytäkirjat
Osallisuusohjelma
Lapin hyvinvointialueen osallisuusohjelma ohjaa ja johtaa osallisuutta edistävää työtä ja toimintaa. Päämääränä on luoda hyvinvointialueelle toimintakulttuuri, jossa osallisuus toteutuu päätöksenteossa, palveluissa ja niiden kehittämisessä sekä ihmisten arjessa. Ohjelma varmistaa erityisesti asukkaiden ja asiakkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.
Osallisuuden kehittäminen hyvinvointialueella
Hyvinvointia! nuorten virtuaalipeli
Pelin tavoitteena oli kerätä nuorilta mielipiteitä hyvinvointialueen palvelujen järjestämisestä ja lisäämään nuorten tietoisuutta hyvinvointialueen palveluista. Kohderyhmänä ovat 13–19-vuotiaat nuoret.
Lue lisää Hyvinvointia! -pelistä
Nuoret kysyivät, me vastaamme
Asukaspaneelikokeilu
Lapissa toteutetaan kaksi asukaspaneelikokeilua, joiden tavoitteena on tuoda ikääntyneiden näkökulma Lapin hyvinvointialueen päätöksentekoon.
Lisätietoa
Heljä Rahikkala
erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen
Tukipalvelut
Yhteystiedot
Heljä Rahikkala
erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen
Tukipalvelut
Yhteystiedot
Anne Luiro
vaikuttamistoimielinten asiantuntija
Tukipalvelut
Yhteystiedot
Anne Luiro
vaikuttamistoimielinten asiantuntija
Tukipalvelut
Yhteystiedot
Hanna Marttila
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Rovaniemi, Ranua, Posio, Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola
YhteystiedotHanna Marttila
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Rovaniemi, Ranua, Posio, Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola
Yhteystiedot
Matkapuhelinnumero
Osoite
Pirkantie 11, 99300 Muonio
Hanna Marttila
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Rovaniemi, Ranua, Posio, Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola
Yhteystiedot
Matkapuhelinnumero
Osoite
Pirkantie 11, 99300 Muonio
Sini Veikanmaa
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Salla,Savukoski, Sodankylä, Utsjoki
YhteystiedotSini Veikanmaa
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Salla,Savukoski, Sodankylä, Utsjoki
Yhteystiedot
Osoite
Karistamontie 4, 99600 Sodankylä
Sini Veikanmaa
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori
Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Salla,Savukoski, Sodankylä, Utsjoki
Yhteystiedot
Osoite
Karistamontie 4, 99600 Sodankylä