Järjestöyhteistyö
Järjestöyhteistyö
Järjestöt ovat tärkeitä kumppaneita hyvinvointialueelle. Yhteistyöllä järjestöjen kanssa voidaan muun muassa lisätä lappilaisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta, auttaa ihmisiä heidän arjessaan sekä tavoittaa ihmisiä hyvinvointialueen palveluiden piiriin.
Hyvinvointialueella on myös lakisääteinen velvollisuus tehdä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisessä yhteistyötä järjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa sekä tukea järjestöjen toimintaedellytyksiä.
Lapin hyvinvointialueen järjestöyhteistyön kokonaisuudessa huomioidaan seuraavat osa-alueet:
- Yhteistyörakenteet ja yhteydenpito järjestöjen kanssa
- Järjestöjen toimintaedellytysten tukeminen
- Järjestöjen osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet
- Hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyö järjestöjen tukemiseksi
- Järjestöt palveluntuottajan roolissa.
Uutiskirje järjestöille
Voit tilata järjestöille suunnatun uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi. Julkaisemme järjestökirjeitä useamman kerran vuodessa. Kirje julkaistaan pääasiassa parittomina kuukausina (pl. heinäkuu).
Lue julkaistuja kirjeitä:
- Järjestökirje 1/2024 (julkaistu 17.5.2024)
Tutustu tietosuojaselosteeseen ja henkilötietojen käsittelyyn
Lisätietoa
Marika Mathlein
asiantuntija, järjestöyhteistyö
Tutkimus- ja kehittämispalvelut
Yhteystiedot
Marika Mathlein
asiantuntija, järjestöyhteistyö
Tutkimus- ja kehittämispalvelut
Yhteystiedot
Ajankohtaista aiheesta
-
Osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettuAsukkaat, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät voivat kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja...
Osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettu
13.5.2024
Osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettu
Osallisuusohjelma sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma valmistellaan vuorovaikutuksessa asukkaiden, kumppanien ja sidosryhmien kanssa. Kuva: Lapin materiaalipankki / Antti Pietikäinen.
13.5.2024
Asukkaat, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät voivat kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaa 31.7. asti.
Aluehallitus päätti jatkaa lausuntoaikaa osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman osalta. Kommentit ja lausunnot tulee toimittaa viimeistään 31.7.2024 otakantaa.fi-palvelun kautta.
Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmassa pidetään tärkeänä mielenterveyden ja päihteettömyyden tukemista, nuorten seksuaaliterveyttä, hyvinvointia edistäviä elämäntapoja, arjen turvallisuutta sekä hyvinvoinnin edistämisen yhteistyörakenteita. Kommentoi suunnitelmaa otakantaa.fi-palvelussa.
Osallisuusohjelma edistää asukkaiden ja asiakkaiden oikeutta osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Osallisuusohjelma ohjaa sekä johtaa osallisuutta edistävää työtä ja toimintaa. Kommentoi ohjelmaa otakantaa.fi-palvelussa.
Lisätietoja
Lapin hyvinvointialueen hyvinvointi- ja turvallisuuskertomus ja -suunnitelma 2024–2025
Hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori, Hanna Marttila, hanna.marttila@lapha.fiLapin hyvinvointialueen osallisuusohjelma 2024–2026
Erityisasiantuntija Heljä Rahikkala, helja.rahikkala@lapha.fi
Asiantuntija Anne Luiro, anne.luiro@lapha.fiOsallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettu
13.5.2024Asukkaat, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät voivat kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja...13.5.2024
Osallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettuOsallisuusohjelman sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman kommentointiaikaa on jatkettu
Asukkaat, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät voivat kommentoida osallisuusohjelmaa sekä hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaa 31.7. asti.
-
Vihreän liivin sisällä sykkii sairaalavapaaehtoisten suuri sydänLapin keskussairaalassa nyt nelisen kuukautta toimineet OLKA-pisteen sairaalavapaaehtoset ovat sujahtaneet...
Vihreän liivin sisällä sykkii sairaalavapaaehtoisten suuri sydän
Leena ja Irja tutustumassa OLKA-pisteen materiaaleihin, joita asiakkaat ja henkilökunta voivat vapaasti ottaa pisteeltä.
19.4.2024
Lapin keskussairaalassa nyt nelisen kuukautta toimineet OLKA-pisteen sairaalavapaaehtoset ovat sujahtaneet mukaan sairaalan elämään. Positiivista palautetta tulee niin henkilökunnalta kuin asiakkailtakin.
”Tämä on todella tarpeellinen ja mielenkiintoinen tehtävä,” kertovat sairaalavapaaehtoiset Leena Kuortti ja Irja Vaattovaara. Molemmilla heillä on vyöllään jo kymmenisen vuotta vapaaehtoistoimintaa Rovaniemen Neuvokkaasta, ja kun sairaalavapaaehtoisten kouluttaminen alkoi, olivat molemmat innokkaina ilmoittautumassa mukaan.
Ennen pääsyä sairaalavapaaehtoiseksi halukkaat käyvät läpi haastattelun ja koulutuksen, jossa varmistetaan sopivuus vapaaehtoistoimintaan sairaalassa. Sairaalassa vapaaehtoiset voivat kohdata monenlaisia ihmisiä ja kuulla myös hyvin henkilökohtaisia tarinoita, joten heidän tulee olla luotettavia sekä kykeneviä käsittelemään näitä asioita. Koulutuksen aikana vapaaehtoiset myös tutustuvat sairaalaan, jotta sen paikat ovat tutut.
Aiemmin sairaanhoitajana toiminut Kuortti kertoo, että vaikka sairaala on työuralta hänelle tuttu, on vuosien saatossa tullut paljon muutoksia.
”Ei yhtään yllätä, että osa sairaalaan saapuvista tarvitsee neuvoja ja ohjausta, kun paikat muuttuvat tai ei ole koskaan käynytkään ennen Lapin keskussairaalassa, ” Kuortti mietiskelee.
Vapaaehtoisia on saatu mukaan sairaalavapaaehtoisiksi todella hyvin, joten toiminta ei rasita liikaa. Yleisesti vuoroja on kerran viikossa, ja vapaaehtoiset voivat valita itselleen sopivimmat vuorot. Tällä hetkellä toimintaa on arkipäivisin 9–14 välillä. Eniten sairaalavapaaehtoisia tarvitaan ilmoittautumisautomaattien käytön ohjauksessa sekä oikean osaston tai yksikön löytämisessä.
”Saamme paljon hyvää palautetta asiakkailta ja henkilökunnalta. Vapautamme henkilökunnan aikaa oikeaan hoitotyöhön, kun olemme tässä aulassa vastassa, ” toteaa Vaattovaara, joka kokee sairaalavapaaehtoistoiminnan kutsumuksekseen. Hän on työskennellyt aiemmin kouluruokalan kassalla ja tykkää jutella ihmisten kanssa, antaa neuvoja ja kuunnella.
Sairaalavapaaehtoisilla on yllään vihreät liivit, joissa lukee vapaaehtoinen. Molemmat naiset rohkaisevat sairaalaan saapuvia reippaasti vain kysymään apua ja neuvoa. He tuntuvat nauttivan toiminnasta ja aikovat jatkaa mukana niin kauan kuin se hyvältä tuntuu.
Sairaalavapaaehtoisten joukkoon kuuluvat sairalaaoppaat, joita voi tavata Lapin keskussairaalan pääaulassa, sekä vapaaehtoispohjalta toimivat saattohoidon tukihenkilöt. He ovat kiireettömästi vierellä ja läheisten tukena kuoleman lähestyessä.
Apuna ja tukena vapaaehtoisilla on keskussairaalan pääaulassa toimiva OLKA-piste. Siinä paikalla ovat toimintaa koordinoivat Jenni Bergman ja Hannele Oiva. Pisteellä on myös paljon tietoa jaettavana erilaisista järjestöistä, joista voi saada esimerkiksi vertaistukea sairauden sattuessa tai neuvoja omaisille. Pisteeseen voi tutustua myös silloin, kun työntekijät eivät ole paikalla, sillä kaikki materiaali on vapaasti tutkittavissa ja kotiin vietävissä. Pisteellä järjestetään myös teemapäiviä ja vierailuita.
Mikä ihmeen OLKA?
OLKA®-toiminta on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa.
OLKA-toimintaa toteutetaan monissa Suomen yliopisto- ja keskussairaaloissa sekä useammalla alueella hyvinvointialueen perusterveydenhuollossa.
Lapin keskussairaalassa toimintaa toteutetaan Lapin hyvinvointialueen ja MIELI Rovaniemen seudun mielenterveys ry:n yhteistyönä. Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.
Vihreän liivin sisällä sykkii sairaalavapaaehtoisten suuri sydän
19.4.2024Lapin keskussairaalassa nyt nelisen kuukautta toimineet OLKA-pisteen sairaalavapaaehtoset ovat sujahtaneet...Vihreän liivin sisällä sykkii sairaalavapaaehtoisten suuri sydän
Lapin keskussairaalassa nyt nelisen kuukautta toimineet OLKA-pisteen sairaalavapaaehtoset ovat sujahtaneet mukaan sairaalan elämään. Positiivista palautetta tulee niin henkilökunnalta kuin asiakkailtakin.
-
Lapin hyvinvointialue jakoi järjestöille vuoden 2024 toiminta-avustukset – kumppanuushakemuksia toivotaan 5.4. mennessäVuoden 2024 Lapin hyvinvointialueen toiminta-avustukset järjestöille on jaettu.
Lapin hyvinvointialue jakoi järjestöille vuoden 2024 toiminta-avustukset – kumppanuushakemuksia toivotaan 5.4. mennessä
26.3.2024
Lapin hyvinvointialue jakoi järjestöille vuoden 2024 toiminta-avustukset – kumppanuushakemuksia toivotaan 5.4. mennessä
26.3.2024
Vuoden 2024 Lapin hyvinvointialueen toiminta-avustukset järjestöille on jaettu.
Hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta jakoi kokouksessaan 27. helmikuuta avustuksia yhteensä 165 000 euroa.
Avustuksen saamisen ehtoina oli, että yhdistyksen toiminta edistää hyvinvointia, terveyttä ja arjen turvallisuutta, tukee sote-palveluja ja tapahtuu useamman kuin yhden kunnan alueella Lapissa. Hakemuksia saatiin 33 kappaletta.
Kumppanuussopimusten valmistelu jatkuu
Kumppanuus- ja yhteistyösopimuksista kiinnostuneet järjestöt ovat voineet ilmoittautua neuvotteluihin Lapin hyvinvointialueen kanssa keväästä 2023 alkaen. Sopimusneuvottelut käynnistyivät syksyllä 2023 ja ne jatkuvat ympäri vuoden. Joidenkin järjestöjen kanssa on tehty kumppanuussopimuksia jo viime vuonna.
Kumppanuus- ja yhteistyösopimuksien osalta käynnissä on jatkuva haku. Järjestöjä pyydetään kuitenkin hakemaan vuoden 2024 kumppanuusavustuksia 5.4.2024 mennessä.
Kumppaneiksi voidaan valita järjestöjä, joiden toiminta tukee olennaisesti hyvinvointialueen järjestämiä sosiaali- ja terveyspalveluja ja perustuu STEA-, ESR- tai muuhun vastaavaan rahoitukseen. Kumppanuus- ja yhteistyösopimuksiin on varattu noin 374 000 euroa.
Marika Mathlein
asiantuntija, järjestöyhteistyö
040 487 3478
marika.mathlein@lapha.fiLapin hyvinvointialue jakoi järjestöille vuoden 2024 toiminta-avustukset – kumppanuushakemuksia toivotaan 5.4. mennessä
26.3.2024Vuoden 2024 Lapin hyvinvointialueen toiminta-avustukset järjestöille on jaettu.Lapin hyvinvointialue jakoi järjestöille vuoden 2024 toiminta-avustukset – kumppanuushakemuksia toivotaan 5.4. mennessä
Vuoden 2024 Lapin hyvinvointialueen toiminta-avustukset järjestöille on jaettu.