Navigation Menu

Navigation Menu

Naistentaudit ja synnytys

Navigation Menu

Naistentaudit ja synnytys

Naistentaudit ja synnytys

Naistentautien poliklinikka

Hoidamme yleisiä gynekologisia ongelmia, kuten laskeumia, PAPA-muutoksia, vuotohäiriöitä, virtsankarkailua sekä kohdun ja munasarjojen hyvänlaatuisia kasvaimia. Lisäksi teemme raskaudenkeskeytyksiä, sterilisaatioita sekä polikliinisia pientoimenpiteitä, jotka eivät vaadi nukutusta.

Tarjoamme potilaillemme gynekologista leikkaushoitoa, lukuun ottamatta vaativaa syöpäkirurgiaa ja endometrioosikirurgiaa.

Gynekologisten syöpäpotilaiden leikkaushoito on keskitetty Oulun yliopistolliseen sairaalaan, mutta sytostaattihoidot ja jatkoseuranta tapahtuvat kuitenkin Lapin tai Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

Suunnittelemme ja toteutamme lapsettomuushoitoja yhteistyössä Oulun yliopistollisen sairaalan lisääntymislääketieteen poliklinikan kanssa.

Synnytysvastaanotto

Synnytysvastaanotolla seuraamme ja hoidamme synnytyksen käynnistymistä odottavia äitejä, synnytyksen käynnistyksiä, lapsivedenmenon tai verenvuodon vuoksi tulleita. Vastaanotolle voi olla syynä myös ennenaikaiset supistukset, lapsivedenmenoepäily tai sikiön liikkeiden väheneminen.

Äitiyspoliklinikka

Äitiyspoliklinikalla seuraamme neuvoloista poliklinikalle lähetettyjä potilaita, joilla on riskiraskaus. Poliklinikalla teemme raskauteen liittyviä seulontaultraäänitutkimuksia. Annamme myös imetykseen ja diabeteksen hoitoon liittyvää ohjausta. Lisäksi vastaanotamme synnyttäjiä ja äitejä, joilla on synnytyspelkoja tai huume-, alkoholi- tai lääkeriippuvuuksia.

Synnytysosasto

Synnytysosastolla hoidamme raskaana olevia, synnyttäneitä ja heidän vastasyntyneitä lapsiaan. Vauva on äidin luona vierihoidossa mahdollisimman paljon. Ohjaamme vanhempia hoivaamaan vauvaa, tulkitsemaan vauvan viestejä ja autamme äitiä ja vauvaa imetyksen alkuun.

Poorgâ návt

Naistentautien poliklinikalle tarvitset lääkärin lähetteen, jonka saat terveyskeskuksesta, yksityiseltä terveysasemalta tai työterveyslääkäriltäsi.

Synnytysvastaanotto toimii ympärivuorokautisesti. Voit ottaa yhteyttä ja tulla vastaanotolle, kun raskaus on kestänyt yli 22 raskausviikkoa. Vastaanotto toimii myös raskaana olevien päivystyspoliklinikkana.

Äitiyspoliklinikalle tarvitset lähetteen, jonka yleensä saat neuvolasta. Jos sinulla on käytössäsi sähköinen Ipana-äitiyskortti, olisi hyvä merkitä Oma seurannat-osioon tekemäsi mittaukset, jos sinulla on kotiseurantoja. Jos sinulla on paperinen äitiyskortti, ota se ja muutkin paperiset seurantatietosi mukaan vastaanotolle (verenpaine- ja verensokeriseurannat sekä laboratoriotulokset).

Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytys- ja naistentautien osasto 2C

Saat yhteyden synnytys- ja naistentautien osastolle puhelimitse.

Osastolla hoidamme raskaana olevia, synnyttäneitä äitejä, vastasyntyneitä, naistentautien potilaita ja rintasyöpään sairastuneita potilaita.

Lapin keskussairaalan naistentautien poliklinikka

Saat yhteyden naistentautien poliklinikalle puhelimitse arkipäivisin.

Poliklinikan yhteydessä toimivat myös:

  • seksuaalisuusneuvonnan vastaanotto,
  • lantionpohjan fysioterapian vastaanotto ja
  • seksuaaliväkivallan uhreille tarkoitettu seri-tukikeskus.

Poliklinikan soittoajat
  • Vuossaargâ - Vástuppeeivi 09:00 - 13:00
Seri-tukikeskus

Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikka

Saat yhteyden Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikalle puhelimitse arkipäivisin. Jos puhelimeen ei vastata, voit jättää soittopyynnön.

Kiireellisissä asioissa ota yhteys suoraan synnytysvastaanotolle.

Äitiyspoliklinikan toimiston soittoajat
  • Vuossaargâ - Vástuppeeivi 08:30 - 13:00
Osastonsihteerin soittoajat
  • Vuossaargâ - Tuorâstuv 09:00 - 14:00
  • Vástuppeeivi 09:00 - 13:00
Synnytysvastaanoton soittoajat

Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotto

Saat yhteyden Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotolle joka päivä kaikkina vuorokaudenaikoina. Vastaanotto toimii raskaana olevien päivystyspoliklinikkana.

Lapin keskussairaalan naistenklinikan vuodeosasto 6

Saat yhteyden naistenklinikan vuodeosastolle puhelimitse. Osastolla hoidamme sekä synnyttäneitä että naistentautien potilaita.

Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikka ja äidinmaitokeskus

Saat yhteyden Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikalle ja äidinmaitokeskukseen puhelimitse. Jos emme vastaa, voit jättää viestin ja soitamme sinulle takaisin.

Imetyspoliklinikan soittoajat
  • Vuossaargâ 08:30 - 15:30
  • Koskoho 08:30 - 15:30
  • Vástuppeeivi 08:30 - 15:30
Äidinmaitokeskuksen soittoajat
  • Vuossaargâ - Pasepeeivi 10:00 - 13:30

Länsi-Pohjan keskussairaalan naistentautien poliklinikka

Saat yhteyden naistentautien poliklinikalle puhelimitse arkipäivisin.

Soittoaika
  • Vuossaargâ 09:00 - 10:00, 12:00 - 13:30
  • Majebaargâ 09:00 - 10:00, 12:00 - 13:30
  • Koskoho 09:00 - 10:00, 12:00 - 13:30
  • Tuorâstuv 09:00 - 10:00, 12:00 - 13:30
  • Vástuppeeivi 09:00 - 10:00, 12:00 - 13:30

Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytys- ja naistentautien osasto 2C

Synnytyssalit sekä synnytys- ja naistentautien osasto 2C sijaitsevat keskussairaalan toisessa kerroksessa.

Osastolla hoidamme raskaana olevia, synnyttäneitä äitejä, vastasyntyneitä sekä naistentautien ja rintasyöpään sairastuneita potilaita. Osastolla on 12 potilaspaikkaa: kaksi synnytyssalia, yksi sektiosali ja vastasyntyneiden tehostetun hoidon yksikkö. Potilashuoneet ovat kahden hengen huoneita. Käytössä on myös perhehuoneita, joissa vanhemmat voivat yhdessä hoitaa vauvaa.

Huomiothan, että synnyttäneiden vieraiksi sallitaan vain äidin puoliso, vauvan sisarukset ja isovanhemmat.

Čujottâs

Kauppakatu 25, 94100 KEMI

Osaston vierailuaika
  • Vuossaargâ - Pasepeeivi 14:00 - 19:00

Lapin keskussairaalan naistentautien poliklinikka

Naistentautien poliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa. Pääsisäänkäyntikerroksen aulahisseillä pääset ylös 6. kerrokseen, josta löydät opasteet poliklinikalle. Poliklinikka on avoinna arkipäivisin maanantaista perjantaihin.

Poliklinikan yhteydessä toimivat myös:

  • seksuaalisuusneuvonnan ja lantionpohjan fysioterapian vastaanotot sekä
  • seksuaaliväkivallan uhreille tarkoitettu Seri-tukikeskus.

Seksuaalisuusneuvonta on avoinna parillisilla viikoilla. Seri-tukikeskus on avoinna joka päivä vuorokauden ympäri.

Čujottâs

Ounasrinteentie 22, 96400 ROVANIEMI

Seri-tukikeskus

Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikka

Äitiyspoliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa. Poliklinikka on avoinna arkipäivisin maanantaista perjantaihin.

Čujottâs

Ounasrinteentie 22, 96400 ROVANIEMI

Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikka

Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikalta saat ohjausta imetyksen haasteisiin. Et tarvitse lähetettä, vaan voit varata ajan itse. Raskaana olevista toivomme lähetettä neuvolasta. Puoliso tai tukihenkilö on tervetullut mukaan poliklinikkakäynnille.

Imetyspoliklinikka toimii äitiyspoliklinikan yhteydessä keskussairaalan 6. kerroksessa. Ovessa lukee kätilöpoliklinikka.

Čujottâs

Ounasrinteentie 22, 96400 ROVANIEMI

  • Vuossaargâ 08:30 - 15:30
  • Koskoho 08:30 - 15:30
  • Vástuppeeivi 08:30 - 15:30

Länsi-Pohjan keskussairaalan naistentautien- ja äitiyspoliklinikka

Naistentautien poliklinikka sijaitsee Länsi-Pohjan keskussairaalan 1. kerroksessa. Naistenpoliklinikalla toimii naistentautien- ja äitiyspoliklinikka.

Naistentautien poliklinikalla hoidamme kohdun, munasarjojen, munatorvien, emättimen ja ulkosynnyttimien sekä hormonitoimintaan ja ehkäisyyn liittyviä oireita ja sairauksia. Hoidamme myös alkuraskauteen liittyviä asioita.

Äitiyspoliklinikalla hoidamme erityisseurantaa tarvitsevia raskaana olevia, joilla on esimerkiksi jokin perussairaus tai raskaudessa ilmennyt ongelma. Teemme myös alkuraskauden seulontaultraäänitutkimukset, joihin voit varata ajan naistentautien poliklinikan sihteeriltä. Poliklinikkakäynnillä voi olla mukana puoliso tai tukihenkilö. Toivomme, että lapsia ei oteta mukaan vastaanotolle.

Čujottâs

Kauppakatu 25, 94100 KEMI

Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotto

Synnytysvastaanotto toimii raskaana olevien päivystyspoliklinikkana ympärivuorokautisesti. Vastaanotto sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa.

Käynti synnytysvastaanotolle tapahtuu sisäpihan kautta. Sisäpihalle kuljetaan Kivikauden tieltä, jossa logistiikkapihan jälkeen on opaste "synnyttäjät". Sisäpihalla on varattu synnyttäjille neljä autopaikkaa. Soita ovipuhelimella ja kulje hissillä 6. kerrokseen.

Čujottâs

Ounasrinteentie 22, 96400 ROVANIEMI

Aukioloajat

Lapin keskussairaalan naistenklinikan vuodeosasto 6

Naistenklinikan vuodeosastolla hoidamme sekä synnyttäneitä että naistentautien potilaita. Osasto sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa.

Osaston synnytyspuolella on yksi perhehuone, jossa äiti ja isä voivat hoitaa vauvaa omatoimisesti ympäri vuorokauden. Hoitohenkilökunta ohjaa ja auttaa tarpeen mukaan. Perhehuonetta ei voi varata ennakkoon, vaan perhe ilmaisee synnyttämään tullessaan halukkuutensa perhehuoneeseen. Perhehuone pyritään järjestämään tilanteen mukaan. Osaston muut huoneet ovat 2 hengen huoneita.

Naistentautien puolella hoidamme erilaisia gynekologisia leikkaus- ja toimenpidepotilaita, gynekologisia tulehduspotilaita, naistentautien syöpäpotilaita sekä raskaudenkeskeytyspotilaita. Hoidamme myös potilaita, joilla on alkuraskauteen liittyviä ongelmia.

Čujottâs

Ounasrinteentie 22, 96400 ROVANIEMI

Puolison vierailuajat
  • Vuossaargâ - Pasepeeivi 10:00 - 20:00
Vauvan sisarusten vierailuajat
  • Vuossaargâ - Pasepeeivi 16:00 - 18:00

Muun muassa poliklinikkamaksu on 46,00 euroa, hoitopäivämaksu on 49,60 euroa ja päiväkirurgian maksu on 150,80 euroa.

Synnytysosaston perhehuone: synnyttäjältä perimme normaalin hoitopäivämaksun 54,60 euroa. Puolisolta ei peritä maksua (puolison ateriat eivät sisälly hintaan).

Jos et pääsekään sinulle varatulle vastaanotolle, muista perua ajanvaraus. Perumatta tai käyttämättä jätetystä palvelusta perimme 56,70 euron maksun.

Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytys- ja naistentautien osasto 2C

Saat yhteyden synnytys- ja naistentautien osastolle puhelimitse.

Osastolla hoidamme raskaana olevia, synnyttäneitä äitejä, vastasyntyneitä, naistentautien potilaita ja rintasyöpään sairastuneita potilaita.

Lapin keskussairaalan naistentautien poliklinikka

Saat yhteyden naistentautien poliklinikalle puhelimitse arkipäivisin.

Poliklinikan yhteydessä toimivat myös:

  • seksuaalisuusneuvonnan vastaanotto,
  • lantionpohjan fysioterapian vastaanotto ja
  • seksuaaliväkivallan uhreille tarkoitettu seri-tukikeskus.

Poliklinikan soittoajat
  • Vuossaargâ - Vástuppeeivi 09:00 - 13:00
Seri-tukikeskus

Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikka

Saat yhteyden Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikalle puhelimitse arkipäivisin. Jos puhelimeen ei vastata, voit jättää soittopyynnön.

Kiireellisissä asioissa ota yhteys suoraan synnytysvastaanotolle.

Äitiyspoliklinikan toimiston soittoajat
  • Vuossaargâ - Vástuppeeivi 08:30 - 13:00
Osastonsihteerin soittoajat
  • Vuossaargâ - Tuorâstuv 09:00 - 14:00
  • Vástuppeeivi 09:00 - 13:00
Synnytysvastaanoton soittoajat

Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotto

Saat yhteyden Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotolle joka päivä kaikkina vuorokaudenaikoina. Vastaanotto toimii raskaana olevien päivystyspoliklinikkana.

Lapin keskussairaalan naistenklinikan vuodeosasto 6

Saat yhteyden naistenklinikan vuodeosastolle puhelimitse. Osastolla hoidamme sekä synnyttäneitä että naistentautien potilaita.

Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikka ja äidinmaitokeskus

Saat yhteyden Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikalle ja äidinmaitokeskukseen puhelimitse. Jos emme vastaa, voit jättää viestin ja soitamme sinulle takaisin.

Imetyspoliklinikan soittoajat
  • Vuossaargâ 08:30 - 15:30
  • Koskoho 08:30 - 15:30
  • Vástuppeeivi 08:30 - 15:30
Äidinmaitokeskuksen soittoajat
  • Vuossaargâ - Pasepeeivi 10:00 - 13:30

Länsi-Pohjan keskussairaalan naistentautien poliklinikka

Saat yhteyden naistentautien poliklinikalle puhelimitse arkipäivisin.

Soittoaika
  • Vuossaargâ 09:00 - 10:00, 12:00 - 13:30
  • Majebaargâ 09:00 - 10:00, 12:00 - 13:30
  • Koskoho 09:00 - 10:00, 12:00 - 13:30
  • Tuorâstuv 09:00 - 10:00, 12:00 - 13:30
  • Vástuppeeivi 09:00 - 10:00, 12:00 - 13:30
Naistentaudit ja synnytys

Lapin keskussairaalan synnyttäjien kulkureitti

Video Lapin keskussairaalan synnyttäjien kulkureitistä

H4 lisätietoa

h4-ajankohtaista-palvelussa

Ajankohtaista palveluissa

Asset Publisher

  1. Digihoitopolku tarjoaa työkaluja omahoitoon 
    Lapin hyvinvointialueella sosiaali- ja terveyshuollon digihoitopolkujen suunnittelussa huomioidaan palvelun...

    Digihoitopolku tarjoaa työkaluja omahoitoon 

    2.5.2024

    Luuvâ lase

    Takaisin edelliselle sivulle

    Digihoitopolku tarjoaa työkaluja omahoitoon 

    Digihoitopolku tarjoaa oman hoidon kannalta oleellisia tietoja, ohjeita sekä oireiden seurantaan raportointi- ja yhteydenottotyökaluja.

    2.5.2024

    Lapin hyvinvointialueella sosiaali- ja terveyshuollon digihoitopolkujen suunnittelussa huomioidaan palvelun nopeus, helppokäyttöisyys ja saavutettavuus. Digihoitopolku tarjoaa asiakkaalle työkaluja omahoidon tukemiseen ja siihen sitoutumiseen. Polulta saa oman hoidon kannalta oleellisia tietoja, ohjeita sekä oireiden seurantaan raportointi- ja yhteydenottotyökaluja.

    Digipolut täydentävät tai korvaavat perinteisiä vastaanotto- tai seurantakäyntejä. Polut tehdään asiakaslähtöisesti eri asiakas- ja potilasryhmien tarpeet huomioiden.  

    “Digihoitopolkujen kehittämisessä on mukana suuri joukko ammattilaisia eri puolilta hyvinvointialuettamme. Digihoitopolku voi olla elinikäinen, jolloin hoidon jatkuvuus paranee ja hoitosuunnitelma on aina asiakkaan saatavilla”, kertoo Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen asiantuntija Rosmariini Tolonen. 

    Digihoitopolut helpottavat ja nopeuttavat lappilaisten terveydenhuollossa asiointia 

    Digihoitopolut mahdollistavat hoitopalvelut entistä laajemmin sekä ajasta ja paikasta riippumattomasti. Pitkien välimatkojen Lapissa ei tarvitse aina matkustaa lähimpään sairaalaan, vaan omalta digihoitopolulta saa ammattilaisten tuottamia ohjeita ja tietoa ilman rutiiniluontoisia kontrollikäyntejä. Hoitopolulla voi myös ottaa sujuvasti ja turvallisesti yhteyttä hoitohenkilöstöön joustavasti silloin kun itselle sopii.  

    “On tärkeää kehittää palveluita niin, että pystymme hoitamaan asiakkaitamme jatkossakin laadukkaasti, kun ammattilaisten määrä on rajallinen. Digihoitopolun viesti- ja etävastaanottotoiminnot ovat sekä ammattilaistemme että asiakkaidemme toiveiden mukaisia parannuksia. Tämä näkyy ammattilaisille mm. puheluiden määrän vähenemisenä ja etätyön mahdollisuuksina. Asiakkaan ei enää tarvitse soittaa sairauteen liittyvän kiireettömän asian takia puhelinpalveluun ja odotella takaisinsoittoa. Viestin voi laittaa digihoitopolun kautta ja ammattilainen vastaa siihen palvelulupauksen mukaisesti”, Tolonen jatkaa.  

    Digihoitopolulle on tietoturvallista liittyä  

    Digihoitopolut ovat yksikkökohtaisia, ja asiakkaalla täytyy olla lähete tai hoitosuhde digihoitopolkua käyttävään yksikköön, jotta hän saa digihoitopolun käyttöönsä.  

    Lapin hyvinvointialueen digihoitopolkujen alustana toimii tietoturvallinen, vahvaa tunnistautumista käyttävä Terveyskylän Omapolku -verkkopalvelu. Kun asiakas liitetään digihoitopolulle, hän saa tekstiviestin Terveyskylän asiakaspalvelusta, jossa kerrotaan digihoitopolun avaamisesta Lapin hyvinvointialueen palveluun ja pyydetään tunnistautumaan hoitopolulle.   

    Digihoitopolkuja kehitetään asiakaspalautteen perusteella 

    Digihoitopolut otetaan käyttöön ja pilotoidaan aluksi muutamassa hoitoyksikössä. Palautetta polun toiminnoista ja käytettävyydestä kerätään jatkuvasti sekä ammattilaisilta että asiakkailta. Digipolkua voidaan ketterästi muokata ja parantaa tarpeen mukaan, ja käyttöönottoa voidaan laajentaa koko Lapin alueelle. 

    “Kuluvan kevään aikana on tulossa pilottiin synnytyspelkopotilaan polku. Synnytyspelkopoli toimii LKS:ssa ja odottavat äidit tulevat neuvolasta lähetteen saatuaan synnytyspelkokätilön vastaanotolle. Digihoitopolulla tulevien äitien on mahdollista saada tietoa synnytyksestä sekä yhteys kätilöön jo ennen poliklinikka-aikaa. Polulta saatava tietosisältö voi jo lievittää synnytyspelkoa ja helpottaa siten odotusaikaa" kertoo Anne Kellokumpu Digitaaliset palvelut yksiköstä. Lisätietoa digihoitopoluista saa hoitavasta yksiköstä. 


     

    Digihoitopolku tarjoaa työkaluja omahoitoon 
    2.5.2024
    Lapin hyvinvointialueella sosiaali- ja terveyshuollon digihoitopolkujen suunnittelussa huomioidaan palvelun...

    Digihoitopolku tarjoaa työkaluja omahoitoon 


    Lapin hyvinvointialueella sosiaali- ja terveyshuollon digihoitopolkujen suunnittelussa huomioidaan palvelun nopeus, helppokäyttöisyys ja saavutettavuus. Digihoitopolku tarjoaa asiakkaalle työkaluja omahoidon tukemiseen ja siihen sitoutumiseen. Polulta saa oman hoidon kannalta oleellisia tietoja, ohjeita sekä oireiden seurantaan raportointi- ja yhteydenottotyökaluja.

  2. Rovaniemen alueella edelleen akuuttia B-hepatiittia
    Lapissa, Rovaniemen alueella, edelleen akuutteja B-hepatiitti tapauksia. Hyvinvointialue ohjeistaa...

    Rovaniemen alueella edelleen akuuttia B-hepatiittia

    25.4.2024

    Luuvâ lase

    Takaisin edelliselle sivulle

    Rovaniemen alueella edelleen akuuttia B-hepatiittia

    25.4.2024

    Lapissa, Rovaniemen alueella, edelleen akuutteja B-hepatiitti tapauksia. Hyvinvointialue ohjeistaa asukkaitaan leviämisen ehkäisemiseksi.

    B-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Hepatiitti B tarttuu suojaamattomassa seksissä sekä veren välityksellä, esimerkiksi ruiskujen ja neulojen yhteiskäytössä. Hepatiitti B-tartuntoja voidaan ehkäistä välttämällä verialtistusta. Tärkeää on puhtaiden välineiden käyttö. Kondomi puolestaan suojaa seksitartunnoilta. 

    Akuutin B-hepatiitin infektion oireita ovat: 

    • Pahoinvointi
    • Ripuli
    • Oksentelu tai vatsakipu
    • Ihon, silmänvalkuaisten tai limakalvojen keltaisuus
    • Lihas- ja nivelkivut

    Rovaniemellä Osallisuuskeskus OODIssa voit käydä testauttamassa anonyymisti C-hepatiitin ja hivin. Lisäksi voit saada laboratoriolähetteen B-hepatiittiin ja ilmaisen hepatiittirokotteen itsellesi ja läheisellesi, jos kuulut riskiryhmään. Lisäksi osallisuuskeskuksessa sijaitsee neulojen vaihtopiste. 

    Osallisuuskeskus OODI, Kansankatu 13 

    • ma klo 11–15 
    • ti klo 12–15 
    • ke klo 11–15 
    • to klo 12–15  
    • pe klo 11–14 

    Neulojen ja ruiskujen vaihto avoinna tiistaisin ja perjantaisin.

    Jos epäilet akuuttia B-hepatiitin aiheuttamaa infektiota, voit olla yhteydessä suoraan omalle terveysasemallesi. Yhteystiedot löydät osoitteesta lapha.fi/seksitaudit 

    Rinteenkulman terveysasemalla toimii hiv-poli, jossa on mahdollisuus testata pikatestillä anonyymisti hiv. Hiv-polilta voit saada laboratoriolähetteen B- ja C-hepatiittien testaamiseksi. 

    Hiv-poli, Rinteenkulman terveysasema, Koskikatu 25, 3. kerros, huone 16 

    To klo 15–16 

    Rovaniemen alueella edelleen akuuttia B-hepatiittia
    25.4.2024
    Lapissa, Rovaniemen alueella, edelleen akuutteja B-hepatiitti tapauksia. Hyvinvointialue ohjeistaa...

    Rovaniemen alueella edelleen akuuttia B-hepatiittia


    Lapissa, Rovaniemen alueella, edelleen akuutteja B-hepatiitti tapauksia. Hyvinvointialue ohjeistaa asukkaitaan leviämisen ehkäisemiseksi.

  3. Synnytyksiä hoidetaan Lapin hyvinvointialueen molemmissa sairaaloissa kesälomakaudella 2024
    Kesälomakauden 2024 suunnittelussa yhtenä vaihtoehtona selvitettiin lastentautien ja naistentautien...

    Synnytyksiä hoidetaan Lapin hyvinvointialueen molemmissa sairaaloissa kesälomakaudella 2024

    6.2.2024

    Luuvâ lase

    Takaisin edelliselle sivulle

    Synnytyksiä hoidetaan Lapin hyvinvointialueen molemmissa sairaaloissa kesälomakaudella 2024

    Vauvan pää lähikuvassa.

    6.2.2024

    Kesälomakauden 2024 suunnittelussa yhtenä vaihtoehtona selvitettiin lastentautien ja naistentautien päivystysten yhdistämistä syvimmän lomakauden aikana kuuden viikon ajaksi. Selvityksen perusteella päivystysten yhdistämistä ei tehdä tulevana kesänä.

    Toimintojen yhdistäminen olisi edellyttänyt sulkua Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytyksiin, gynekologisiin leikkauksiin ja lastentautien päivystykselliseen hoitoon. Sulku olisi vaikuttanut noin 60–70 synnyttäjään, noin 40–50 lastentautien sairaalahoitojaksoon ja noin 30 leikkausta olisi siirtynyt Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle.  

    Valmistelussa selvitettiin yhteistyössä Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n kanssa sulun vaikutuksia asiakkaisiin, henkilöstöön ja talouteen. Sululla olisi helpotettu lastenlääkäripäivystyksen toteutumista tilanteessa, jossa vakituisten lastentautien erikoislääkärien määrä alueen molemmissa sairaaloissa on pieni. Lapin keskussairaalassa olisi kyetty hoitamaan lisääntynyt synnytysmäärä nykyresurssein, koska myös Lapin keskussairaalan synnytysmäärät ovat vähentyneen aiemmasta. 

    Ensihoidon näkökulmasta siirtyvät potilasmäärät eivät olisi aiheuttaneet lisäresursoinnin tarvetta. Synnyttäjillä olisi ollut mahdollisuus hakeutua synnyttämään joko Lapin keskussairaalaan tai Oulun yliopistolliseen sairaalaan. Synnyttäjien matka sairaalaan pitenisi mutta ei kohtuuttomaksi verrattuna hyvinvointialueen muihin alueisiin.  

    Synnytysten hoitamiseen tarvittavaa valmiutta ja kustannuksia ei lyhyen sulun aikana kyetä täysimääräisesti alentamaan, minkä vuoksi säästövaikutukset olisivat jääneet vähäisiksi. Päiväaikaisen toiminnan organisointi ja resursointi Länsi-Pohjassa ilman päivystystoimintaa osoittautui haasteelliseksi lyhyen sulun aikana. Samoin olisi jouduttu luomaan sulun ajaksi uusia tilapäisiä toimintamalleja.  

    Sulun sijaan kesän suunnittelussa tiivistetään yhteistyötä sairaaloiden välillä ja Oulun yliopistollisen sairaalan kanssa, jotta molemmissa sairaaloissa voidaan turvallisesti synnyttää.  

    Länsi-Pohjan keskussairaalaa koskeva synnytysten poikkeuslupa on voimassa vuoden 2025 loppuun saakka. Sairaaloiden työnjakoa valmistellaan edelleen aluevaltuustolle huhtikuussa päätettäväksi.  

    Vauvan pää lähikuvassa. Synnytyksiä hoidetaan Lapin hyvinvointialueen molemmissa sairaaloissa kesälomakaudella 2024
    6.2.2024
    Kesälomakauden 2024 suunnittelussa yhtenä vaihtoehtona selvitettiin lastentautien ja naistentautien...
    Vauvan pää lähikuvassa.

    Synnytyksiä hoidetaan Lapin hyvinvointialueen molemmissa sairaaloissa kesälomakaudella 2024


    Kesälomakauden 2024 suunnittelussa yhtenä vaihtoehtona selvitettiin lastentautien ja naistentautien päivystysten yhdistämistä syvimmän lomakauden aikana kuuden viikon ajaksi. Selvityksen perusteella päivystysten yhdistämistä ei tehdä tulevana kesänä.