Ivalon terveyskeskuksen päivystävä sairaanhoitaja
Päivystävän sairaanhoitajan tavoitat puhelimitse vuorokauden ympäri. Ota yhteys vain ensiapua ja kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa.
Hakeudu päivystykseen kiireellistä hoitoa edellyttävissä psyykkisissä sairauksissa, häiriöissä, kriiseissä tai mielenterveyden ongelmissa.
Psykiatrian päivystys palvelee kaikkia lappilaisia ja myös ulkopaikkakuntalaisia akuuteissa mielenterveyden ongelmissa.
Vaʹlljed päiʹǩǩ-kååʹdd da vuäǯǯak vueiʹnnemnalla õhttvuõtt-teâđaid, liâdǥlaž kääzzkõõzzid da jeeʹres kääzzkõʹsse õhttneei teâđaid.
Vaʹlljed päiʹǩǩ-kååʹdd
Vaʹlljuum: Puk
Päivystävän sairaanhoitajan tavoitat puhelimitse vuorokauden ympäri. Ota yhteys vain ensiapua ja kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa.
Avoinna ympäri vuorokauden.
Psykiatrian poliklinikalta saat neuvontaa mielenterveys- ja riippuvuuspalveluista. Päivystävä sairaanhoitaja on tavoitettavissa vuorokauden ympäri joka päivä.
Kemin ja Tornion psykiatrian poliklinikoilla on yhteinen puhelinpalvelu.
Avoinna ympäri vuorokauden.
Saat yhteyden päivystävään sairaanhoitajaan iltaisin ja viikonloppuisin puhelimitse. Muuna aikana numeroon vastaa psykiatrian palveluohjaaja.
Kiireetöntä avohoitoa koskevat ajanvarauspyynnöt tulisi keskittää arkisin kello 08.00–13.30 väliselle ajalle.
Avoinna ympäri vuorokauden.
Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystyksen neuvonta- ja ohjauspuhelin on auki vuorokauden ympäri. Päivystyspuhelimessa annamme ohjausta ja neuvontaa sekä teemme hoidontarpeen arvioita.
Puhelun aikana teemme ensiarvion hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä. Tarvittaessa varaamme ensikäyntiajan mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon poliklinikalle, joka on matalan kynnyksen mielenterveyspalvelu. Jos avuntarve on välitön, ohjaamme sinut hakeutumaan perusterveydenhuollon päivystykseen, jossa lääkäri arvioi psyykkisen vointisi.
Päivystävässä puhelimessa annamme neuvontaa myös omaisille, sidosryhmille ja viranomaisille.
Mielenterveyspäivystyksessä emme uusi reseptejä. Reseptiasiat voit hoitaa Omakannan tai hoidosta vastaavan yksikön kautta.
Avoinna ympäri vuorokauden.
Psykiatrian poliklinikalta saat neuvontaa, psykiatrista tutkimusta sekä hoitoa ja kuntoutusta. Hoitomuotoina käytämme esimerkiksi perhe- ja verkostotyötä, yksilökeskusteluja, erilaisia ryhmämuotoisia hoitoja, toimintaterapiaa ja lääkehoitoa.
Suunnittelemme ja arvioimme hoitoa yhdessä asiakkaan kanssa. Vastaamme nopeasti avun tarpeeseen ja huomioimme hoidossa myös asiakkaan perheen ja verkostot.
Kauppakatu 5 A 94100 KEMI
Päivystyspoliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan ensimmäisessä kerroksessa. Päivystys löytyy pääsisäänkäynnin vasemmalta puolelta. Pihalla olevat opaskyltit ohjaavat päivystykseen. Yöaikaan, kun ovet ovat lukittuina, käytössä on soittokello.
Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI
Ǩirrsallaš hååid ouddldâʹttem miõlltiõrvâsvuõđ oudldõõzzi diõtt âlgg occõõttâd õhttsažkooʹccikääzzkõʹšše. Pirrsuutksaž õhttsažkooʹccikääzzkõs tåimmai puõccipõõrti õhttvuõđâst. Veeidas pirrsuutksaž kooʹccikääzzkõõzzi taʹrjjeeʹjin puõccipõõrtin lij lââʹssen psykiatraallaž jeärbužpuõccihååid pirrsuutksaž kooʹccikääzzkõs. Kooʹccikääzzkõõzzâst arvvlâʹstte vueʹǩǩ da vuäʹpste puõcci taarblõõʹžžid tuʹtǩǩõõzzid da hååidaid.
Håidd vuâđđad vuõss-sââʹjest äävkääzzkõõzzid da jiõččvääldlaid tååimaid. Puõcci vueiʹtte väʹldded täättast haaʹleteʹmes hoiddu tiõttum, lääʹjj tääʹrǩeld meäʹrtõõllâm vueʹjjin. Täk liâ ouddmiârkkân vueʹjj, koin vââjtõsmäinnan lij psykoospuõccâmvuõđ miârkteeʹjes huânnʼnummuš leʹbe tuõttsõs vaarr puõcci jiijjâs leʹbe jeeʹres oummu tiõrvâsvuõʹtte leʹbe staanvuõʹtte.
Perusterveydenhuollossa mielenterveyspalvelujen hoitajan ja lääkärin vastaanotot ovat maksuttomia.
Lyhytaikaisen psykiatrisen laitoshoidon hoitopäivämaksu on 30,70 euroa.
31.12.2024
Kiireellistä hoitoa saa Länsi-Pohjan alueella edelleen omalla terveysasemalla tai Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikalla.
Jos tarvitset hoitoa tai hoidon tarpeen arviota virka-aikana, ota yhteyttä oman alueesi terveysasemalle. Löydät yhteystiedot Kiireellinen hoito terveysasemalla -sivulta.
Jos tarvitset apua äkillisissä terveysongelmissa terveysasemasi ollessa suljettuna tai harkitset akuuttiklinikalle lähtemistä, soita ensin Päivystysapuun numeroon 116117.
Kemi
Terveysaseman hoidontarpeen arviointi avoinna ma-pe klo 8–16
Puh. 016 860 4100
Osoite: Valtakatu 6 94100 KEMI
Keminmaa
Terveysaseman ajanvaraus avoinna ma-pe klo 8–16
Puh. 040 027 0008
Osoite: Väylätie 2 94400 KEMINMAA
Simo
Terveysaseman vastaanotto avoinna ma-pe klo 8–16
Puh. 016 860 4150
Osoite: Varkkermontie 1 95200 SIMO
Tervola
Terveysaseman ajanvaraus avoinna ma-pe klo 8–16
Puh. 016 860 4210
Osoite: Keskustie 78 95300 TERVOLA
Tornio
Terveysaseman ajanvaraus avoinna ma-pe klo 8–16
Puh. 016 860 4220
Osoite: Sairaalakatu 1 95400 TORNIO
Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotto toimii ympäri vuorokauden koko Lapin alueella ja numero synnytysvastaanotolle on 040 512 0543.
Mielenterveyspäivystys on avoinna ympäri vuorokauden. Päivystävässä puhelimessa annetaan neuvontaa myös omaisille, sidosryhmille ja viranomaisille.
Lapin keskussairaala
Puh. 040 715 8400
Länsi-Pohjan keskussairaala
Puh. 040 774 3891
Lue täältä lisää muista sairaalapalvelujen muutoksista.
Kiireellistä hoitoa saa Länsi-Pohjan alueella edelleen omalla terveysasemalla tai Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikalla.
Rovaniemellä vahvistetaan aikuisten perustason mielenterveys- ja riippuvuuspalveluja
19.12.2024
19.12.2024
Hoitoon pääsyn parantamiseksi ja hoidon jatkuvuuden turvaamiseksi perustason mielenterveys- ja riippuvuuspalveluja vahvistetaan 1.1.2025 alkaen Rovaniemellä.
Osoitteessa Valtakatu 11 toimii perustason mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon poliklinikka, jossa toimii viisi hoidon jatkuvuustiimiä sekä riippuvuuksien hoitoon erikoistunut tiimi. Tiimit palvelevat yli 18-vuotiaita. Uudistus selkiyttää mielenterveyden ja riippuvuuksien hoitoa Rovaniemellä sekä helpottaa palvelujen ruuhkautumista
Hoitoon pääsy Valtakadun poliklinikalle perustason palveluihin toteutuu puhelimitse ajanvarauksella, ilman lähetettä.
Voit varata ajan arkisin klo 8–15 mielenterveyspalveluihin numerosta 040 715 8400 ja riippuvuuspalveluihin numerosta 040 195 3981. Numeroissa tehdään myös palveluohjausta ja hoidon tarpeen arviota.
Kiireisissä asioissa psykiatrisen sairaanhoitajan tavoittaa virka-ajan ulkopuolella numerosta 040 715 8400 entiseen tapaan.
Psykiatrista erikoissairaanhoitoa tarjotaan jatkossa Lapin keskussairaalan Psykiatrian poliklinikalla, jossa tarjotaan aikuisille 18 vuotta täyttäneille arvio-, tutkimus- ja hoitojaksoja tiiviissä yhteistyössä alueellisten mielenterveys- ja riippuvuuspalvelujen kanssa.
Poliklinikalla arvioidaan ja hoidetaan vaikeista mielenterveyden häiriöistä kärsiviä potilaita sekä tehdään vaativia psykiatrisia työkyky- ja muita arvioita. Psykiatrian poliklinikka vastaa yhdessä psykiatrian osastojen kanssa kiireellisestä psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta ja psykiatrisen erikoissairaanhoidon konsultaatioista. Psykiatrian poliklinikalle tullaan hoitoon lähetteellä.
Hoitoon pääsyn parantamiseksi ja hoidon jatkuvuuden turvaamiseksi perustason mielenterveys- ja riippuvuuspalveluja vahvistetaan 1.1.2025 alkaen Rovaniemellä.
Oulun yliopisto alkaa kouluttaa sote-ammattilaisille lyhytterapian menetelmiä
27.11.2024
Kuva: Saana Kivilompolo
27.11.2024
Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta aloittaa koulutuspilotin, jonka tavoitteena on lisätä sosiaali- ja terveysalan henkilöstön osaamista lyhytterapeuttisista menetelmistä. Lapin hyvinvointialue osallistuu koulutuspilotin suunnitteluun.
Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta aloittaa koulutuspilotin, jonka tavoitteena on lisätä sosiaali- ja terveysalan henkilöstön osaamista lyhytterapeuttisista menetelmistä. Koulutuksella vastataan kasvavaan tarpeeseen ehkäistä ja hoitaa mielenterveyden häiriöitä sekä nopeuttaa pääsyä toimivaan terapiahoitoon.
Koulutuspilotin suunnitteluun osallistuu kolme hyvinvointialuetta: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, Kainuun hyvinvointialue ja Lapin hyvinvointialue. Koulutuksen kohderyhmiä ovat näiden hyvinvointialueiden vaativissa sote-alan tehtävissä toimivat, joilla on tarve täydentää osaamistaan lyhytterapiamenetelmistä. Koulutukseen otetaan myös muiden hyvinvointialueiden sekä yksityisten palveluntarjoajien henkilöstöä. Tavoitteena on kouluttaa 80 sote-ammattilaista.
Osallistujia rekrytoidaan joulu–tammikuussa. Koulutuspilotin on määrä käynnistyä helmikuussa, ja se kestää marraskuun 2025 loppuun.
– Koulutukseen valitaan sisällöt hyvinvointialueiden ammattilaisten avulla. Lyhytterapeuttisia menetelmiä on useita. Tavoite on vastata todelliseen tarpeeseen ja kouluttaa menetelmiä, joista ei ole jo tarjolla muita koulutuksia, kertoo koulutussuunnittelija Anne Viherkari Oulun yliopistosta.
– Pilottikoulutukseen sisältyy perustietoa mielenterveyden häiriöistä sekä mielenterveystyön palvelujärjestelmästä, keskeinen lainsäädäntö ja eettiset periaatteet. Koulutus sisältää myös lyhytterapeuttisten menetelmien soveltamista asiakastyössä.
Koulutus on pilottivaiheessa osallistujille maksuton. Rahoituksen osaamiskokonaisuuden kehittämiseen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa. Rahoituksessa on mukana myös opetus- ja kulttuuriministeriö.
Koulutussuunnittelija Anne Viherkari, Oulun yliopisto
050 478 1712, anne.viherkari@oulu.fi
Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta aloittaa koulutuspilotin, jonka tavoitteena on lisätä sosiaali- ja terveysalan henkilöstön osaamista lyhytterapeuttisista menetelmistä. Lapin hyvinvointialue osallistuu koulutuspilotin suunnitteluun.