Nuorisopsykiatrialla tutkimme ja hoidamme 13–17-vuotiaita vakavampia mielenterveyden häiriöitä sairastavia nuoria ja heidän perheitään yhteistyössä perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon, opiskeluhuollon ja muiden viranomaisten kanssa.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Valittuna: Kaikki
Toimi näin
Lapin keskussairaalan nuorisopsykiatrian palveluihin 13-17-vuotias nuori perheineen voi hakeutua lääkärin lähetteellä. Kiireellistä hoitoa edellyttävissä tilanteissa hakeudutaan päivystykseen.
Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion alueelta voi olla suoraan yhteydessä palveluohjaukseen, joka on avoinna 24/7.
Anonyymi yhteydenotto lasten ja nuorten psykiatriaan (Kemi, Keminmaa, Tervola, Tornio, Ylitornio)
Psykiatrian ja riippuvuuspalveluista saat apua, kun sinulla on huoli jaksamisestasi tai psyykkisestä hyvinvoinnistasi, elämäntilanteesi on haastava tai esimerkiksi päihteiden käyttösi huolettaa sinua. Palvelun kautta voit ottaa yhteyttä työntekijään milloin tahansa anonyymisti eli nimettömästi. Työntekijä vastaa yhteydenottopyyntöösi soittamalla sinulle seuraavana arkipäivänä. Soitto tapahtuu kello 9-17 välisenä aikana.
Yhteydenottopyyntö jätetään kirjallisesti. Koska palvelun käyttö ei vaadi tunnistamista tai kirjautumista, ilmoitus ei tallennu lähettäjälle. Palveluun jätetään yhteystiedot yhteydenottoa varten. Palvelu on tietoturvallinen.
Lapin keskussairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluohjaus ja neuvonta (LaNKA-tiimi)
Saat yhteyden lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluohjaukseen soittamalla. Jos emme vastaa puheluusi, soitamme takaisin kahden arkipäivän kuluessa. Palveluohjauksesta vastaa koordinoiva sairaanhoitaja.
Palveluohjaus- ja neuvontapuhelin on tarkoitettu kaikille kansalaisille sekä kuntien toimijoille ja viranomaisille.
Lapin keskussairaalan nuorisopsykiatrian poliklinikka
Saat yhteyden nuorisopsykiatrian poliklinikalle puhelimitse arkipäivisin. Numero on tarkoitettu jo hoitokontaktissa olevien nuorten asioiden hoitoon, esimerkiksi ajan perumiseen.
Länsi-Pohjan keskussairaalan lasten- ja nuorisopsykiatria
Saat yhteyden lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalle puhelimitse ympäri vuorokauden. Poliklinikalle voivat ottaa yhteyttä lapsesta tai nuoresta huolissaan olevat henkilöt. Yleisimmin yhteydenottaja on lapsen tai nuoren vanhempi, opettaja tai sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijä. Nuori voi olla myös itse yhteydessä palveluohjauspuhelimeen.
Lapin keskussairaalan nuorisopsykiatrian poliklinikka
Lapin keskussairaalaan nuorisopsykiatrian poliklinikka sijaitsee Rovaniemen keskustassa Urheilukadulla.
Osoite
Poliklinikka sijaitsee rakennuksen 4. kerroksessa.
Urheilukatu
5-7
96100
ROVANIEMI
Länsi-Pohjan keskussairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikka
Länsi-Pohjan keskussairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalla on toimipisteet Kemissä ja Torniossa. Lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalle voivat ottaa yhteyttä lapsesta, nuoresta tai perheestä huolissaan olevat henkilöt. Yleisimmin yhteydenottaja on vanhempi, opettaja tai sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijä. Nuori voi olla myös itse yhteydessä palveluohjaukseen.
Lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalla arvioimme ja hoidamme psyykkisesti oireilevia lapsia ja nuoria ja heidän perheitään erilaisissa elämän kriiseissä ja pulmatilanteissa. Teemme yhteistyötä sosiaali-, terveys- ja koulutoimen kanssa. Vauvaperhetyön piirissä on lasta odottavia tai 0–3-vuotiaiden lasten perheitä, joilla on jokin lapsen kasvuun tai kehitykseen vaikuttava kuormittava tekijä. Työskentely pyritään räätälöimään tarpeen mukaisesti. Tapaamiset voidaan järjestää kotona, koulussa, poliklinikalla, päiväkodissa tai muussa tarpeenmukaisessa paikassa.
Poliklinikka palvelee Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion, Ylitornion alueen väestöä ja on tarkoitettu kaiken ikäisille lapsille ja heidän perheilleen. Alle 18-vuotiaiden osastohoito toteutetaan tarvittaessa LKS:ssa, OYS:ssa tai Länsi-Pohjan keskussairaalan lastenosastolla.
Osoite
Uusikatu
5
95400
TORNIO
Kauppakatu
25 B
94100
KEMI
Normaalit aukioloajat
Avoinna ympäri vuorokauden.
Nuorisopsykiatrian palvelut ovat maksuttomia alle 18-vuotiaille.
Psykiatrian lääkäripäivystyksen ja tahdosta riippumattoman hoidon keskittämistä Lapin keskussairaalaan jatketaan
30.9.2024
Psykiatrian lääkäripäivystyksen ja tahdosta riippumattoman hoidon tilapäistä keskittämistä Lapin keskussairaalaan jatketaan Lapin hyvinvointialueen aluehallituksen 11.9.2024 päätöksellä ajalla 1.10.2024–31.3.2025.
Psykiatrian virkalääkäriresurssi on ollut jo pidempään haasteellinen hyvinvointialueellamme. Lakisääteisten palvelujen eli tahdosta riippumattoman hoidon ja psykiatrian lääkäripäivystyksen turvaamiseksi Lapin hyvinvointialueen psykiatrian lääkäripäivystyksen ja siitä riippuvaisen tahdosta riippumattoman hoidon keskittämistä Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan jatketaan ajalla 1.10.2024–31.3.2025.
Psykiatrian lääkäripäivystyksen ja tahdosta riippumattoman hoidon keskittäminen ei vaikuta muuhun psykiatrian toimintaan, eli muuta psykiatrista hoitoa saa edelleen tavanomaiseen tapaan Länsi-Pohjan ja Lapin keskussairaaloissa. Arvio tahdosta riippumattoman hoidon mahdollisesta tarpeesta (M1-arvio) tehdään aina lähimmässä terveydenhuollon päivystyspisteessä keskittämisestä huolimatta.
Länsi-Pohjan keskussairaalan psykiatrian palveluohjaus- ja päivystyspuhelimen numero on 040 774 3891. Numeroon voi soittaa ympäri vuorokauden.
Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystyksen numero on 040 715 8400. Numeroon voi soittaa ympäri vuorokauden.
Psykiatrian lääkäripäivystyksen ja tahdosta riippumattoman hoidon keskittämistä Lapin keskussairaalaan jatketaan
Psykiatrian lääkäripäivystyksen ja tahdosta riippumattoman hoidon tilapäistä keskittämistä Lapin keskussairaalaan jatketaan Lapin hyvinvointialueen aluehallituksen 11.9.2024 päätöksellä ajalla 1.10.2024–31.3.2025.
Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.10.
Aloitamme PRIDE-ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ennakkovalmennus järjestetään Rovaniemellä ja vaatii läsnäoloa.
Sijaisvanhemmuutta harkitseva perhe voi olla lapsiperhe, lapseton pariskunta tai yksinasuva, jolla on aikaa, kiinnostusta ja voimavaroja huolehtia lapsesta. Sijaisperhe antaa lapselle tasapainoisen ja turvallisen kodin.
Aikaa ja tilaa lapselle
Perheessä tulee olla tilaa ja aikaa lapselle sekä valmiutta vastata lapsen tarpeisiin. Perheenjäsenten oman elämän ja ihmissuhteiden pitää olla kunnossa.
Sijaisvanhemmilta odotetaan kykyä hyväksyä erilaisuutta ja valmiutta yhteistyöhön lapselle tärkeiden henkilöiden, sosiaalityöntekijöiden sekä muiden lasta hoitavien tahojen kanssa.
Sijaisperheille maksetaan perhehoidon toimeksiantosopimuksen mukaisesti hoitopalkkiota sekä kulukorvausta.
Ennakkovalmennus ei ole sitoumus
Ennakkovalmennukseen osallistuminen ei ole vielä sitoumus perhehoitajaksi ryhtymisestä. Valmennuksen aikana saa tietoa perhehoidosta, perhehoitajan tehtävistä sekä vastuista.
Lopullinen valmistuminen muodostuu kouluttajien ja perheen yhteisestä arviosta.
Valmennus järjestetään
syksyllä 2024: 21.10., 4.11., 18.11. ja 2.12.2024 klo 16.30–19.30
keväällä 2025: 10.2., 24.2., 10.3., 24.3. ja 7.4.2025 klo 16.30–19.30.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen valmennukseen maanantaihin 7.10.2024 mennessä.
Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.10.
Tukiperhe tarjoaa lapselle tasapainoisen ja turvallisen ympäristön yhtenä viikonloppuna kuukaudessa. Ilmoittaudu mukaan 7.10. mennessä.
Lapin hyvinvointialue aloittaa valmennuksen perheille tukiperheenä toimimisesta. Ennakkovalmennus järjestetään Rovaniemellä ja edellyttää läsnäoloä.
Tukiperheeksi alkava perhe voi olla lapsiperhe, lapseton pariskunta tai yksinasuva, jolla on aikaa, kiinnostusta ja voimavaroja huolehtia lapsesta. Tukiperhe tarjoaa lapselle tasapainoisen ja turvallisen ympäristön yhtenä viikonloppuna kuukaudessa turvallisten aikuisten kanssa.
Tukiperheille maksetaan hoitopalkkio ja kulukorvaus. Valmennukseen osallistuminen ei ole vielä sitoumus tukiperheeksi ryhtymisestä, vaan asiaa voi pohtia vielä valmennuksen aikana.
Valmennus järjestetään syksyllä 2024
22.10., 29.10. ja 5.11. klo 17–19. Tämän lisäksi käymme perheissä kotikäynnillä.
Ilmoittaudu mukaan valmennukseen 7.10.2024 mennessä.