Päivystyksen palvelut on tarkoitettu potilaille, joiden sairaus vaatii välitöntä hoidon arviointia ja hoitoa. Hoidamme potilaita, joiden sairauden tai vamman hoitoa ei voida siirtää myöhemmäksi ilman, että oireet pahenevat tai vamma vaikeutuu.
Päivystyksen sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeen ja kiireellisyyden. Potilaat hoidamme voinnin ja sairauden laadun mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä. Odotusaika vaihtelee potilastilanteen mukaan.
Päivystyksellisiä terveysongelmia ovat esimerkiksi:
rintakipu
äkillinen hengenahdistus
halvausoire, kaatava huimaus, kouristelu
äkillinen kova päänsärky
äkillinen sekavuus, tajunnan lasku
äkillisesti alkanut kova tai paheneva vatsakipu
korkea kuume ja yleistilan lasku
luunmurtumat ja muut tuoreet vammat vähäisiä ruhjeita lukuun ottamatta
runsas verenvuoto (esim. verioksennus, vuotava haava)
paha korvakipu (lapsi ei hellitä itkemästä, vaikka on lääkitty)
kuivumisepäily rajun ripulin ja oksentelun seurauksena
virtsaumpi
akuutit mielenterveysongelmat, kuten itsemurha-ajatukset, harha-aistimukset
vaikeat päihteiden käytön vieroitusoireet
äkillinen paha selkäkipu ja puutumisoireet
paha allerginen reaktio
laaja palovamma
alle 22 raskausviikolla runsas verinen vuoto
22 raskausviikon jälkeen kaikissa raskauteen liittyvissä ongelmissa yhteys keskussairaalan synnyttäjien vastaanottoon
Tååim nääiʹt
Hätätilanteissa soita hätäkeskuksen numeroon 112. Muissa äkillisissä sairaus- ja tapaturmatapauksissa soita ensin päivystyksen puhelinneuvontaan ennen kuin lähdet päivystyspoliklinikalle. Ota mukaasi ajantasaiset lääkitystietosi ja Kela-kortti tai muu henkilöllisyystodistus.
Seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskuksen (Seri-tukikeskus) päivystävä puhelinnumero on avoinna ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Soita päivystävään numeroon ennen tukikeskukseen saapumista.
Normaalit aukioloajat
Avoinna ympäri vuorokauden.
Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikka
Saat yhteyden Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikan puhelinneuvontaan ympäri vuorokauden. Akuuttiklinikka on tarkoitettu potilaille, joiden sairaus tai vamma vaatii välitöntä hoidon tarpeen arviointia tai hoitoa.
Saat yhteyden päivystävään sairaanhoitajaan iltaisin ja viikonloppuisin puhelimitse. Muuna aikana numeroon vastaa psykiatrian palveluohjaaja.
Kiireetöntä avohoitoa koskevat ajanvarauspyynnöt tulisi keskittää arkisin kello 08.00–13.30 väliselle ajalle.
Normaalit aukioloajat
Avoinna ympäri vuorokauden.
Lapin keskussairaala: seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskus
Seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskuksen (Seri-tukikeskus) päivystävä puhelinnumero on avoinna ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Ota yhteys päivystävään numeroon ennen tukikeskukseen saapumista.
Normaalit aukioloajat
Avoinna ympäri vuorokauden.
Lapin keskussairaalan lastensairauksien puhelinpäivystys
Lastensairauksien puhelinpäivystykseen voit soittaa alle 15-vuotiaiden lasten päivystysluonteisissa asioissa lukuun ottamatta tapaturmia. Puhelinpäivystys palvelee joka päivä ympäri vuorokauden. Puhelimeen vastaa sairaanhoitaja, joka tekee hoidon tarpeen arvioinnin. Tapaturmatapauksissa ota yhteys Lapin keskussairaalan päivystysnumeroon.
Lastensairauksien puhelinpäivystykseen voit ottaa yhteyttä myös tilanteissa, joissa epäilet alle 16-vuotiaan joutuneen seksuaalirikoksen uhriksi.
Virka-aikana ei-kiireellisissä asioissa ota ensisijaisesti yhteys omaan terveysasemaasi tai yksityisiin terveyspalveluihin. Puhelinpäivystys ei ole tarkoitettu yleistä terveysneuvontaa koskevia puheluja varten eikä numerosta voi varata eikä tiedustella vastaanottoaikoja.
Normaalit aukioloajat
Avoinna ympäri vuorokauden.
Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystyksen neuvonta- ja ohjauspuhelin
Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystyksen puhelin on auki vuorokauden ympäri. Päivystyspuhelimessa annamme ohjausta ja neuvontaa sekä teemme hoidontarpeen arvioita.
Puhelun aikana teemme ensiarvion hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä. Tarvittaessa varaamme ensikäyntiajan Mielitiimiin, joka on matalan kynnyksen mielenterveyspalvelu. Jos avuntarve on välitön, ohjaamme sinut hakeutumaan perusterveydenhuollon päivystykseen, jossa lääkäri arvioi psyykkisen vointisi. Mielenterveyspäivystyksessä emme uusi reseptejä. Reseptiasiat voit hoitaa Omakannan tai hoidosta vastaavan yksikön kautta.
Päivystävässä puhelimessa annamme neuvontaa myös omaisille, sidosryhmille ja viranomaisille.
Seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskus (Seri-tukikeskus) on avoinna ympärivuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Tukikeskus sijaitsee Länsi-Pohjan keskussairaalassa.
Keskukseen voit saapua yksin, turvallisen saattajan kanssa tai viranomaisen ohjaamana. Ota yhteys päivystävään numeroon ennen tukikeskukseen saapumista.
Addrõs
Kauppakatu
25
94100
KEMI
Normaalit aukioloajat
Avoinna ympäri vuorokauden.
Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikka
Akuuttiklinikka sijaitsee Länsi-Pohjan keskussairaalan ensimmäisessä kerroksessa. Akuuttiklinikka on avoinna ympäri vuorokauden.
Kun saavut akuuttiklinikalle:
odota vuoroasi päivystyksellisen hoidontarpeen arviointiin. Sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeesi ja ohjaa sinut tilanteen vaatimaan hoitoon.
sinut voidaan ohjata varaamaan aika terveysasemalle lähipäivinä tai kotiin, jos arvion mukaan ei ole tarvetta välittömään lääkärin hoitoon.
Kun lähdet akuuttiklinikalle, ota mukaan:
Kela-kortti,
tiedot säännöllisesti käytössäsi olevista lääkkeistä sekä allergioista,
astmasuihkeet, silmätipat ja insuliinit,
alle kouluikäisen potilaan neuvolakortti.
Addrõs
Kauppakatu
25
94100
KEMI
Normaalit aukioloajat
Avoinna ympäri vuorokauden.
Lapin keskussairaala: seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskus
Seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskus (Seri-tukikeskus) on avoinna ympäri vuorokauden. Tukikeskus toimii naistenklinikan yhteydessä Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa.
Keskukseen voit saapua yksin, turvallisen saattajan kanssa tai viranomaisen ohjaamana. Ota yhteys päivystävään numeroon ennen tukikeskukseen saapumista.
Addrõs
Ounasrinteentie
22
96400
ROVANIEMI
Normaalit aukioloajat
Avoinna ympäri vuorokauden.
Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikka
Päivystyspoliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan ensimmäisessä kerroksessa. Päivystys löytyy pääsisäänkäynnin vasemmalta puolelta. Pihalla olevat opaskyltit ohjaavat päivystykseen. Yöaikaan, kun ovet ovat lukittuina, käytössä on soittokello.
Addrõs
Ounasrinteentie
22
96400
ROVANIEMI
Erikoissairaanhoidon palvelut ovat maksullisia: poliklinikkamaksu on 46,00 euroa.
Fimea varoittaa: Opioidilaastarin käyttö saunoessa voi aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytyksen
26.11.2024
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea muistuttaa, että opioidilääkelaastareiden altistuminen ulkoiselle lämmölle voi lisätä ihon kautta annosteltavan lääkeaineen pitoisuutta veressä, ja tämä voi johtaa hengenvaaralliseen myrkytykseen.
Opioideja sisältäviä lääkelaastareita ei tule altistaa esimerkiksi saunalle, lämpötyynyille tai kuumille kylvyille, sillä tämä saattaa lisätä lääkkeen tarpeettoman voimakasta imeytymistä elimistöön. Opioidia sisältävä lääkelaastari tulee ottaa pois ennen saunomista.
Fimean tietoon on tullut Suomesta viisi viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunutta tapausta, jossa fentanyyliä sisältävä opioidilaastari on saunomisen yhteydessä aiheuttanut kuoleman fentanyylimyrkytykseen.
Tarkista käyttöohje pakkausselosteesta
Opioidia (esimerkiksi fentanyyliä tai buprenorfiinia) sisältävien lääkelaastarien kiinnityskohtaa ei saa altistaa ulkoiselle lämmönlähteelle, kuten saunomiselle, lämpötyynylle tai huovalle, lämmitettävälle vesisängylle, lämpölampulle, auringonotolle, kuumavesipullolle, pitkäkestoisille kuumille kylvyille eikä kuumalle porealtaalle. Myös korkea kuume saattaa lisätä lääkkeen imeytymistä, ja siksi korkean kuumeen hyvä hoito on aiheellista.
Myös muiden lääkelaastarien suhteen suosittelemme tarkistamaan ohjeistuksen saunomiseen ja muihin ulkoisiin lämmönlähteisiin liittyen lääkkeen pakkausselosteesta. Jokaisessa lääkepakkauksessa on tämä seloste mukana. Lisäksi kaikki pakkausselosteet voi tarkistaa Fimean lääkehausta.
Omaan lääkitykseen liittyvien kysymysten kanssa tulee ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin tai hoitoyksikköön. Neuvoa voi myös kysyä apteekista.
Fimea varoittaa: Opioidilaastarin käyttö saunoessa voi aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytyksen
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea muistuttaa, että opioidilääkelaastareiden altistuminen ulkoiselle lämmölle voi lisätä ihon kautta annosteltavan lääkeaineen pitoisuutta veressä, ja tämä voi johtaa hengenvaaralliseen myrkytykseen.
Opioideja sisältäviä lääkelaastareita ei tule altistaa esimerkiksi saunalle, lämpötyynyille tai kuumille kylvyille, sillä tämä saattaa lisätä lääkkeen tarpeettoman voimakasta imeytymistä elimistöön. Opioidia sisältävä lääkelaastari tulee ottaa pois...
Kiireellistä hoidon tarpeen arviointia tehdään jatkossa koko Lapin alueella numerossa 116117. Palvelu käynnistyy maanantaina 14.10.2024.
Päivystysapuun soitetaan, kun harkitaan lähtöä päivystykseen tai kun tarvitaan apua tai neuvoja äkillisissä terveysongelmissa ja oma terveysasema on kiinni.
Hätätilanteessa soitetaan aina hätäkeskukseen numeroon 112.
Lapin alueelta soittavan sijainti paikannetaan ja puhelu ohjautuu Lapin hyvinvointialueen terveydenhuollon ammattilaisista koostuvaan päivystysapuyksikköön.
Päivystysavussa tehdään hoidon kiireellisyyden arviointia valtakunnallisten kriteerien mukaan. Päivystysapu ohjaa asiakkaan tarkoituksenmukaiseen hoitopaikkaan. Päivystysavusta voidaan antaa myös neuvontaa ja kotihoito-ohjeita. Soittaja voidaan myös ohjata ottamaan yhteyttä esimerkiksi sosiaalipalveluihin, sosiaalipäivystykseen tai mielenterveyspäivystykseen. Numeroon soittaminen on maksutonta. Puhelut tallennetaan palvelun laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi.
Käytöstä poistuvat seuraavat puhelinpalvelut:
Lapin keskussairaalan yhteispäivystyksen puhelimessa tehtävä kiireellinen hoidon tarpeen arviointi
Virka-ajan ulkopuolinen hoidon tarpeen arviointi seuraavissa kunnissa: Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Posio, Ranua ja Salla
Jatkossakin voit soittaa mielenterveyspäivystykseen, lasten sairauksien hoidon tarpeen arviointiin sekä terveysasemien akuuttivastaanotoille terveysasemien ollessa auki. Länsi-Pohjan keskussairaalan Akuuttiklinikan puhelinneuvonta palvelee vuoden 2024 loppuun.
Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikan puhelinneuvonta ympäri vuorokauden: 040 149 1340
Mielenterveyspäivystys Lapin keskussairaala: 040 715 8400
Lastensairauksien päivystys Lapin keskussairaala ympäri vuorokauden: 040 642 8811
Ivalon terveyskeskuksen hoidon tarpeen arviointi ympäri vuorokauden: 040 770 9187
Sodankylän Sopukan hoidon tarpeen arviointi ma–su klo 8–21: 016 860 4840
Kemijärven hyvinvointikeskuksen hoidon tarpeen arviointi ma–su klo 8–18: 020 690 870
Tavoitteena on ohjata oikea potilas oikeaan aikaan oikealle ammattilaiselle
Päivystysapu 116117 -palvelun käyttöönoton tavoitteena on vahvistaa päivystysaikaisen kiireellisen hoidon tarpeen arvioinnin saatavuutta ja saavutettavuutta yhdenmukaisesti koko Lapin alueella.
Päivystysavun kautta soittaja saa sujuvasti yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen ja asiakas ohjataan oikea-aikaisesti tarkoituksenmukaiselle ammattilaiselle.
Oikea-aikaisella palveluohjauksella pyritään vahvistamaan asiakaskokemusta sekä terveydenhuollon resurssien tarkoituksenmukaista käyttöä.
Päivystysapu 116117 on hyvinvointialueiden järjestämä neuvontapalvelu, joka neuvoo äkillisissä terveysongelmissa. Palvelun kansallista kehittämistä koordinoi julkisomisteinen DigiFinland Oy. Kun Lappi on aloittanut palvelun käytön, on Päivystysapu käytössä koko manner-Suomessa.
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä?
13.8.2024
Päihderiippuvuus ei ole koskaan vain riippuvaisen itsensä asia, vaan vaikuttaa koko lähipiiriin.
Jatkuva ja runsas päihteiden käyttö altistaa päihderiippuvuudelle. Riippuvuudessa ei ole kyse pelkästään päihdyttävän aineen käyttömääristä -ja kerroista, vaan ihmisen ja aineen välisestä epäterveestä suhteesta.
Riippuvuudelle ominaista on aineen pakonomainen ja jatkuva käyttö, sen aiheuttamista haitoista huolimatta. Riippuvuus päihteeseen voi olla sekä fyysistä että psyykkistä. Tavanomaista on myös heikentynyt kyky hallita päihteiden käytön aloittamista, lopettamista sekä määriä.
Apua voi hakea kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa, esimerkiksi