Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineen saaminen edellyttää alan asiantuntijan toteamaa apuvälineen tarvetta. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.
Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Terveysasemilta lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.
Kenelle ja millä ehdoin
Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden saamisen edellytyksenä on alan asiantuntijan toteama apuvälineen tarve.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Valittuna: Kaikki
Yhteydenotto terveyskeskukseen (Kolari)
Yhteydenotto tarjoaa vaihtoehdon terveyskeskukseen soittoon tai käymiseen. Voit olla yhteydessä pitkäaikaissairauksiin liittyvissä asioissa tai tavanomaisissa päivystysluonteisissa ongelmissa (esim. äkilliset hengitystietulehdukset, selkäkivut, nyrjähdykset). Hätätilanteeseen palvelu ei sovellu. Soita silloin 112.
Kun täytät ja lähetät yhteydenottopyynnön terveyskeskukseen, annat samalla luvan ammattilaisen tarvittaessa pyytää konsultaatiota muualta esim. Lapin keskussairaalasta. Lähettämäsi tiedot kirjataan potilastietojärjestelmään. Pyrimme vastaamaan yhteydenottoosi virka-aikana tunnin parin kuluessa, jos olet lähettänyt viestin meille klo 13 mennessä.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Fysioterapian on lääkinnällistä kuntoutusta terveydentilan, toimintakyvyn ja elämänlaadun parantamiseksi. Fysioterapialla hoidetaan muun muassa tuki- ja liikuntaelinten kipuja ja liikuntavammoja.
Fysioterapiassa tehdään arvioita, saat harjoitusohjelmia ja ohjausta niiden suorittamiseen, neuvontaa ja seurantaan.
Fysioterapia ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten ihmisten työ- ja toimintakykyä yhteistyössä asiakkaan ja muiden kuntoutukseen osallistuvien kanssa. Tavoitteena on kuntoutua mahdollisimman omatoimiseen selviytymiseen omassa elinympäristössään.
Saat yhteyden apuvälinepalveluihin puhelimitse arkipäivisin.
Apuvälinelainaamosta saat liikkumisen, päivittäisten toimintojen ja muun kuntoutumisen apuvälineitä lyhytaikaiseen tarpeeseen ja kokeiluun ilman hakemusta tai lähetettä.
Apuvälineitä saa pitkäaikaiseen käyttöön lääketieteellisesti todetun pysyvän työ- tai toimintakyvyn vajauksen perusteella.
Saat yhteyden fysioterapiaan puhelimitse arkipäivisin. Fysioterapiaosaston lainausvaraston kautta voit lainata ja palauttaa apuvälineitä. Kyynärsauvojen lainaus tapahtuu poliklinikan kautta.
Fysioterapiassa on käytössä palvelunumero ja takaisinsoittojärjestelmä. Soita numeroon ja fysioterapiaosastolta soitetaan sinulle takaisin mahdollisimman pian.
Takaisinsoittojärjestelmän valinnat ovat:
1. Fysioterapia-ajan peruutus - valitse, kenen fysioterapeutin ajasta on kyse
2. Ajanvaraus
3. Apuvälineet
4. Muut asiat
Huomioithan, että:
sovittu takaisinsoitto tulee tuntemattomasta numerosta
asiakaspalvelu ei voi soittaa takaisin, jos puhelinnumerosi on salainen tai oman numeron lähetys on estetty
Vaihtoehtoisesti voit olla meihin yhteydessä myös tekstiviestillä. Kirjoita viestiin lyhyesti asiasi ja nimesi.
Ota yhteys terveyskeskuksen vastaanoton hoitajaan sekä kiireellisissä että kiireettömissä asioissa. Tavoitat hoitajan puhelimitse arkipäivisin. Numerossa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Hoitaja neuvoo terveyteen liittyvissä asioissa ja arvioi hoidon tarpeesi.
Iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä ota kiireellisissä tilanteissa yhteys terveyskeskuksen osastolle.
Saat yhteyden fysio- ja toimintaterapeutteihin puhelimitse arkipäivisin.
Toimintaterapeutilla ei ole varsinaista puhelinaikaa. Apuvälineiden lainaukseen liittyvistä asioista voit tiedustella soittoaikoina tai sopimuksen mukaan.
Saat yhteyden apuvälinelainaamoon puhelimitse arkipäivisin. Apuvälinelainaamosta voit tiedustella apuvälinelainasta ja kysyä apuvälineisiin liittyviä asioita.
Voit saada lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineitä fysioterapiasta. Apuvälineen saamisen edellytyksenä on lääkärin toteama apuvälineen tarve.
Saat yhteyden terveysaseman ajanvarauksen hoitajaan puhelimitse arkipäivisin. Käytössä on automaattinen puhelinpalvelujärjestelmä. Palvelunumero ei ole koskaan varattuna, eli yksi puhelu riittää. Voit valita, jäätkö odottamaan vuoroasi linjoille vai valitsetko itsellesi takaisinsoiton.
Laboratorion näytteenottoon on aina varattava aika. Varaa aika hyvissä ajoin erityisesti sokerirasituksiin.
Iltaisin ja viikonloppuisin ota kiireellisissä tilanteissa yhteys Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukan akuuttivastaanoton ajanvaraukseen. Yöaikaan ota yhteys Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikalle.
Toimintaohje puhelinpalveluun:
Puheluusi vastaa aina ensimmäisenä nauhoite. Kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaan. Terveyskeskuksesta otetaan sinuun yhteyttä saman päivän aikana.
Saat yhteyden kuntoutus- ja apuvälinepalvelujen työntekijään puhelimitse arkipäivisin.
Tarvitset toiminta-, fysio- ja puheterapiaan lähetteen terveydenhuollon ammattilaiselta joko perusterveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidosta.
Apuvälinepalvelussa voit asioida palveluaikoina ilman ajanvarausta. Arvioinnin apuvälineen tarpeesta tekee terveydenhuollon ammattihenkilö, esimerkiksi fysioterapeutti tai toimintaterapeutti.
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Ivalon terveyskeskuksessa toimivat lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto, neuvola, fysioterapia, puheterapeutti, laboratorio, röntgen, hammashoitola, vuodeosasto sekä ympärivuorokautinen päivystys. Palvelut toimivat ajanvarauksella. Terveyskeskuksessa toimii myös seri-tukipiste seksuaaliväkivallan uhreille.
Terveyskeskuksen neuvonnassa sijaitsevat myös kassapalvelut sekä asiakkaille jätettävien kirjeiden ja pakettien noutopiste.
Apuvälineiden lainaukset ja palautukset hoidetaan Ivalon terveyskeskuksen fysioterapiaosastolla arkisin klo 11.30 - 12.30 välisenä aikana
Mikäli palautat apuvälineen muuna aikana, löytyy fysioterapiaosaston aulasta laatikko ja palautuskaavake palautusta varten.
Apuvälineiden huolto terveyskeskuksen omistamien ja lainaamien apuvälineiden osalta on torstaisin klo 9 - 11 Ivalon terveyskeskuksessa. Huollettavat apuvälineet tulee tuoda fysioterapiaosastolle ko. ajankohtana.
Karesuvannon terveysasema
Karesuvannon terveysasemalla on terveydenhoitajan vastaanotto ja kotisairaanhoitaja. Lääkäri käy terveysasemalla viikoittain pitämässä vastaanottopäivän.
Hyvinvointikeskus Lapponia tarjoaa seuraavat palvelut:
hoitotarvikejakelu, kuntoutuspalvelut, laboratoriopalvelut, neuvolapalvelut, perhe- ja mielenterveysklinikan palvelut, potilasasiamiehen palvelut, röntgenpalvelut, suun terveydenhuollon palvelut, työterveyshuollon palvelut, vuodeosastopalvelut, kotihoidon sekä kotisairaalapalvelut.
Lapponiassa käy säännöllisin väliajoin erikoislääkäreistä kardiologi, psykiatri ja psykologi.
Osoite
Sairaalakatu
9
98100
KEMIJÄRVI
Normaalit aukioloajat
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Lisätiedot
Voit lainata, hankkia ja huoltaa apuvälineitä fysioterapiaosastolla. Apuvälinevalikoimaan kuuluu tavanomaiset liikkumisen ja päivittäisten toimien apuvälineet ja erilaiset tukilaitteet.
Apuvälineteknikko pitää vastaanottoa sairaala Lapponiassa noin kolmen viikon välein.
Palvelun aukioloajat
Apuvälineiden lainaus
Maanantai - Perjantai11:30 - 12:00
Keminmaan terveysasema
Mehiläinen Terveyspalvelut Oy hoitaa Keminmaan kunnan terveyspalvelut. Vastaanotolta saat pitkäaikaissairauksien määräaikaiskontrollit, lakisääteiset lausunnot ja todistukset sekä avun kiireellisiin terveysongelmiin.
Osoite
Väylätie
2
94400
KEMINMAA
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Muut yhteystiedot
Puhelin
Kuuntele ja valitse nauhoitetun ohjeen mukaan vaihtoehdoista 1-4
Kittilän terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palveluita. Tarvittaessa sinut ohjataan edelleen jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin.
Kittilän terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, fysioterapia, neuvolat ja akuutti- ja kuntoutusosasto (entiseltä nimeltään vuodeosasto).
Osoite
Sairaalantie
2
99100
KITTILÄ
Normaalit aukioloajat
Poliklinikka ja vastaanotto
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Terveyskeskuksen asiointipiste
Maanantai - Torstai08:00 - 13:00
Perjantai08:00 - 12:00
Akuutti- ja kuntoutusosasto (entinen vuodeosasto)
Avoinna ympäri vuorokauden.
Virtu.fi-viesteihin ja Omaolo-oirearvioihin vastaamme
Kolarin terveyskeskuksesta saat terveyspalveluja. Sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotto, hammashoitola, mielenterveystoimisto ja neuvola ovat kaikki saman katon alla. Terveyskeskuksesta saat myös röntgen- ja laboratoriopalveluita. Lisäksi terveyskeskuksessa on ympärivuorokautinen vuodeosasto.
Apuvälinekeskuksen palveluihin kuuluvat apuvälineiden lainaus, palautus ja huollot. Saat myös apuvälineisiin liittyvää neuvontaa.
Apuvälinekeskus sijaitsee Lapin keskussairaalan 0-kerroksessa. Sisäänkäynti tapahtuu potilashotellin ovesta, jonka jälkeen pääset hissillä 0-kerrokseen.
Osoite
Sisäänkäynti apuvälinekeskukseen tapahtuu potilashotellin ovesta.
Pelkosenniemen kuntoutuspalveluista saat fysioterapeutin palvelut ja apuvälineet.
Osoite
Sodankyläntie
202 B
98500
PELKOSENNIEMI
Pelkosenniemen terveyskeskus
Ensiapu ja ajanvarausvastaanoton lisäksi tiloissa toimii laboratorio, röntgen, neuvola ja suun terveydenhuolto.
Osoite
Sodankyläntie
202 A
98500
PELKOSENNIEMI
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Torstai08:00 - 14:45
Perjantai08:00 - 13:30
Pellon terveyskeskus
Pellon terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Lääkärin ja sairaanhoitajan kiireetön vastaanotto toimii ajanvarauksella. Asiakkaan yhteydenoton perusteella tehdään hoidontarpeen arviointi, jossa määritellään muun muassa hoidon kiireellisyys ja suunnitellaan tarkoituksenmukainen jatkohoito.
Kiirevastaanotolla annetaan äkillisen sairastumisen, vamman tai kroonisen sairauden vaikeutumisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa. Hoidontarpeen arvio tehdään joko puhelimessa tai sen tekee päivystävä hoitaja vastaanotolla. Päivystysluonteisissa asioissa hoidon tarpeen arvio voidaan tehdä myös sähköisen yhteydenottokanavan kautta.
Poliklinikan lisäksi terveyskeskuksessa sijaitsevat myös neuvola, röntgen, vuodeosasto, fysioterapia, kotisairaanhoidon ja kotipalvelun toimistot sekä Nordlabin laboratoriopalvelut.
Rakennus on esteetön ja yksikerroksinen. Ulko-ovista oikean puoleisin on automaattisesti avautuva.
Osoite
Ahjotie
4-6
95700
PELLO
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Lauantai09:00 - 14:00
Posion terveyskeskus
Saat posiolaisena terveydenhuollon palvelut omasta terveyskeskuksestasi.
Apuvälinekeskus sijaitsee Lapin keskussairaalan 0-kerroksessa. Käynti keskukseen tapahtuu potilashotellin ovesta, jonka jälkeen pääset hissillä 0-kerrokseen.
Osoite
Ounasrinteentie
22
96400
ROVANIEMI
Normaalit aukioloajat
Apuvälinekeskuksen aukioloajat
Tiistai08:00 - 15:00
Keskiviikko08:00 - 11:00
Torstai08:00 - 15:00
Sallan sosiaali- ja terveyskeskus
Sallan sosiaali- ja terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut.
Osoite
Jungintie
3
98900
SALLA
Savukosken terveysasema
Ensiapu- ja ajanvarausvastaanoton lisäksi terveysasemalla toimivat laboratorio, suun terveydenhuolto, apuvälinepalvelut, fysioterapia ja diabeteshoitotarvikejakelu.
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka palvelee alueen asukkaita sekä kiireettömissä että kiireellisissä sairaustapauksissa.
Kiireettömät lääkäri- ja hoitajavastaanotot voit varata oman hoitotiimisi kautta. Se, minkä hoitotiimin asiakas olet, määräytyy sukunimesi ensimmäisen kirjaimen mukaan. Äkillisissä sairastapauksissa akuuttivastaanoton hoitaja tekee hoidon tarpeen arvion ja ohjaa tarvittaessa päivystävän lääkärin vastaanotolle.
Kuntoutus- ja apuvälinepalvelut sijaitsevat hyvinvointikeskus Sopukan ensimmäisessä kerroksessa.
Terveystalo Tervolan terveysasema
Tervolan terveysasemalta saat perusterveydenhuollon palveluja. Terveysasemalla toimivat äitiys- ja lastenneuvola, hammashoitola, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, työterveyshuolto, fysioterapia, mielenterveyspalvelut sekä aikuisten terveysneuvonta.
Tervolan terveyspalvelujen tuottamisesta vastaa Terveystalo.
Tornion terveyskeskuksessa on vastaanottopalvelut, laboratorionpalvelut sekä röntgen, suun terveydenhuolto, kuntoutus, vuodeosasto, psykiatrinen poliklinikka, ikäihmisten palvelut ja vammaispalvelut.
Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n vastuulla ovat kiire- ja ajanvarausvastaanotto, kuntoutuspalvelut, röntgen sekä suun terveydenhuolto.
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palveluja. Ylitornion terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, kuntoutus, neuvola ja vuodeosasto.
Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineen saaminen edellyttää alan asiantuntijan toteamaa apuvälineen tarvetta. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.
Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.
Lääkinnälliseen kuntoutukseen kuuluvat apuvälineet ja niiden sovitus, uusiminen ja huolto ovat maksuttomia.
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
28.12.2023
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
Jatkossa perusterveydenhuollon käyntimaksu on 23 euroa. Maksu peritään korkeintaan kolme kertaa vuodessa. Terveyskeskuspäivystyksen käyntimaksu on 31,60 euroa. Erikoissairaanhoidon poliklinikan käyntimaksu on 46 euroa.
Hammaslääkärin käyntimaksu on 14,60 euroa, suuhygienistin käyntimaksu on 11,30 euroa ja erikoishammaslääkärin käyntimaksu 21,50 euroa.
Kuntoutuksen käyntimaksu on 12,80 euroa. Neuvonta ja apuvälinepalvelut ovat maksuttomia.
Neuvolat sekä oppilas- ja opiskeluhuolto ovat maksuttomia.
Sosiaalityö- ja sosiaaliohjaus on maksutonta. Muiden sosiaalipalvelujen maksuista voit kysyä lisää sosiaalityöntekijältäsi.
Maksukatto
Vuoden aikana perittävien asiakasmaksujen enimmäismäärä eli maksukatto on 762 euroa.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa huomioidaan kalenterivuoden (1.1.–31.12.) aikana käyttämiesi palvelujen asiakasmaksut. Jos maksujen yhteismäärä ylittää 762 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa katsotaan, milloin palvelu on saatu. Ei sen mukaan, mikä on laskun eräpäivä tai laskun maksupäivä.
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta on 56,70 euroa 1.1.2024 alkaen. Maksu peritään, jos jätät ennalta sovitun ajan perumatta tai jätät saapumatta sinulle varatulle ajalle ilman hyväksyttävää syytä. Maksu koskee myös laboratorio- ja kuvantamiskäyntejä, lyhytaikaisia hoitoja ja asumispalvelupaikkoja sekä potilashotellia. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta.
Maksuttomat palvelut
Lapin hyvinvointialueella veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut sekä alle 25-vuotiaiden ehkäisy ovat jatkossakin maksuttomia.
Lisäksi asiakas voi saada alennusta tai vapautusta tietyistä maksuista, jos hänen toimeentulonsa on niiden vuoksi vaarassa. Lapin hyvinvointialue arvioi asiakkaan hakemuksen perusteella, täyttyvätkö maksun alentamisen edellytykset. Jos edellytykset täyttyvät, maksua täytyy alentaa. Hyvinvointialueen on annettava asiakkaalle muutoksenhakukelpoinen päätös maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä.
Smartbox on jonotusvapaa noutoautomaatti, josta voi noutaa itselle osoitettuja hoitotarvikkeita, apuvälineitä tai sairaslomatodistuksia. Myös maksuttomaan ehkäisyyn sovitut välineet voi noutaa noutoautomaatista.
Hyvinvointikeskus Lapponian pääaulaan on tullut noutoautomaatti Smartbox. Noutoautomaatti on käytössä Lapponian aukioloaikoina arkisin klo 8–16. Saat puhelimeen tekstiviestin, joka sisältää koodin. Koodilla saat auki noutoautomaatista sinulle varatun lokeron ja voit noutaa tarvitsemasi tarvikkeet sinulle sopivana aikana.
Tällä hetkellä noutoautomaatista voi hakea:
hoitotarvikkeita
ilmaisvälineitä (sokeriliuskat, hoito- ja avannetarvikkeet, e-pillerit)
apuvälineitä
sairaslomatodistuksia
Noutoautomaatteja on käytössä myös muualla Lapin hyvinvointialueen yksiköissä ja siinä on tulossa syksyllä lisää.
Kemijärven hyvinvointikeskus Lapponiassa on otettu käyttöön noutoautomaatti hoitotarvikkeiden jakelua varten
Smartbox on jonotusvapaa noutoautomaatti, josta voi noutaa itselle osoitettuja hoitotarvikkeita, apuvälineitä tai sairaslomatodistuksia. Myös maksuttomaan ehkäisyyn sovitut välineet voi noutaa noutoautomaatista.